Historische World Cup-zege Australische bobsleester Walker, seizoen eindigt met anticlimax door crash

Ook het laatste World Cup-seizoen in de wintersporten zit er alweer op: in het gelukkig nog altijd heerlijk winterse Lake Placid werden de World Cup-finales in het bobsleeën gehouden. Op het Amerikaanse ijs moesten een paar klassementen nog beslist worden en werd ook een mooi stukje geschiedenis geschreven.

Monobob vrouwen
Na de eerste run ging Breaana Walker al aan de leiding, maar de voorsprong op de Amerikaanse Elana Meyers Taylor (+0,03) en de Canadese Cynthia Appiah (+0,04) was uiterst klein. In run twee haalde Walker echter nog eens flink uit en sleepte ze een historische overwinning binnen, de eerste ooit voor Australië in de World Cup bobsleeën. Meyers Taylor werd op 0,24 seconden tweede, Appiah behield plek drie op 0,46 seconden. De Duitse Lisa Buckwitz werd zesde, ruimschoots voldoende om de eindzege in de World Cup veilig te stellen - Walker schoof in die stand nog op van de vierde naar de tweede plek.

Tweemansbob mannen
Francesco Friedrich had na seizoen 2013/2014 elk jaar minstens één keer gewonnen, maar deze winter nog niet. Daar kwam dan toch nog verandering in: met vaste remmer Alexander Schüller knalde hij er twee keer de snelste tijd uit, wat het duo de winst opleverde met 0,25 seconden voorsprong op landgenoten en concurrenten Johannes Lochner en Joshua Tasche. Op 0,90 seconden was de derde Duitse slee de 'best of the rest': Adam Ammour en Benedikt Hertel completeerden het podium. Lochner was dit seizoen beduidend sterker, maar had door een crash halverwege februari de voorlaatste World Cup in Altenberg gemist, waardoor Friedrich - die constant tweede of derde werd - de eindzege in het World Cup-klassement pakte.

Tweemansbob vrouwen
Door twee keer met afstand de snelste run te noteren ging de overwinning met grote overmacht naar Kim Kalicki en Leonie Fiebig uit Duitsland. Dé sensatie van het weekeinde kwam echter op plek twee: de nog uiterst onervaren Britse Adele Nicoll stuurde haar slee met remster Kya Placide achterin naar de tweede plek op 0,81 seconden van Kalicki. Met Laura Nolte en Claudia Schüssler stond er op 0,85 seconden ook een Duitse slee op de derde plek, vlak voor Buckwitz en Lauryn Siebert. Voor Nolte was de derde plek ruim voldoende om de eindzege in de World Cup binnen te slepen, voor Kalicki en Buckwitz.

Viermansbob mannen
Voor Friedrich was finishen genoeg voor de eindzege in het klassement en met Thorsten Margis, Matthias Sommer en Felix Straub noteerde hij in run één de snelste tijd. Daar bleef het bij, want het seizoen kende een beetje een anticlimax: een crash van Emils Cipulis in run twee beschadigde het ijs dusdanig dat de tweede run met nog drie teams te gaan gestaakt werd. Uitgerekend voor Cipulis pakte dat goed uit: met zijn crash zou hij in het World Cup-klassement derde zijn geworden, achter Locher, maar nu behield hij zijn negende plek na de eerste run en eindigde de Let als tweede in het klassement. Lochner, Tasche, Florian Bauer en Georg Fleischhauer werden op 0,17 seconden tweede in de slotwedstrijd, wederom voor de derde Duitse slee met Ammour, Nick Stadelmann, Erik Leypold en Rupert Schenk.