F1: Verstappen grijpt ook poleposition in China

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van China. Na de zege in de sprintrace was de Nederlander in de kwalificatie voor de hoofdrace met een tijd van 1.33,660 de snelste, waarmee hij de honderste poleposition voor Red Bull Racing pakte. Teamgenoot Sergio Perez eindigde op plek twee, voor Fernando Alonso met de Aston Martin.

Al aan het begin van de kwalificatie bleek dat de baan fors sneller werd, zodat bijna alle coureurs een tweede run nodig hadden om zeker te weten dat ze door konden gaan naar het volgende gedeelte. Een foutje werd afgestraft en zo werd nummer twee van de sprintrace Lewis Hamilton snel uitgeschakeld. Datzelfde gold voor thuisrijder Guanyu Zhou, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Logan Sargeant die nog een spin maakte.

In Q2 zette Verstappen de toon waarna vlak achter hem Carlos Sainz bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish net buiten de baan kwam en met de Ferrari de muur raakte. De schade was beperkt en hij kon op eigen kracht de pits bereiken. Na de rode vlag was het dringen om in de top tien te eindigen. Nadat de vlag gevallen was bleek dat Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Alexander Albon en Pierre Gasly uit konden stappen.

Verstappen reed in het laatste gedeelte met een 1.33,977 direct naar de snelste tijd gevolgd door Alonso en Perez. De Nederlander liet met een 1.33,660 zien dat het nog sneller kon, waarmee hij zijn zesde poleposition op rij pakte en de honderdste voor Red Bull Racing. Het was stuivertje wisselen voor plek twee waarbij Perez aan het langste eind trok, voor Alonso, Lando Norris, Oscar Piastri, Charles Leclerc, Sainz, George Russell, Nico Hülkenberg en Valtteri Bottas.