Club Brugge en Aston Villa na decennia weer in Europese halve finales

Naast de Champions League en Europa League zijn ook in de Conference League de vier halvefinalisten bekend. Ook daar werden donderdagavond de returns gespeeld in de kwartfinales, wat onder meer voor Belgisch feest zorgde.

Lille - Aston Villa (1-2)
De Fransen kwamen al snel op voorsprong, nadat Yusuf Yazici fraai binnen schoot. Bijna een uur later verdubbelde Benjamin André de score door vanuit een corner binnen te koppen, maar kort voor tijd zorgde gegrabbel van Lille-keeper Lucas Chevalier ervoor dat Matty Cash er met de 2-1 een verlenging uit kon slepen.

In die verlenging kopte Douglas Luiz voor open doel mis en in de slotseconden wist ook Jhon Duran Chevalier niet te verschalken. Penalties waren nodig, waarin Villa-doelman Emiliano Martinez een gele kaart kreeg. Die had de opgefokte Argentijn in de wedstrijd ook al gekregen, maar rood kwam er niet: de penaltyreeks wordt tegenwoordig als losstaand deel gezien, wat kaarten betreft.

Zo kon Martinez met twee gestopte penalties uitgroeien tot de held van Villa, Douglas Luiz schoot uiteindelijk de winnende binnen voor de eerste Europese halve finale voor de ploeg sinds 2002.

Fiorentina - Viktoria Plzen (0-0)
Fiorentina begon heerlijk aan de wedstrijd, maar dat leverde niks op, net als nog anderhalf uur voetbal. Pas in de verlenging viel er éindelijk echt wat te zien: Nicolas Gonzalez kreeg de bal voor de voet en de Argentijn zette Fiorentina op voorsprong. Een snelle counter maakte het een kwartier later af: Cristiano Biraghi tekende voor de 2-0 eindstand.

Fenerbahce - Olympiakos 2-3
Na het spektakelstuk in Piraeus was het in Istanbul iets minder, hoewel het nog goed begon: Irfan Kahveci schoot vanaf de rand van het strafschopgebied fraai raak. Daar bleef het echter bij en ook de verlenging leverde niks op, ondanks een dubbele grote kans voor Olympiakos. In de penaltyreeks begon Dusan Tadic met een misser, en na een vrij matige reeks gaf de misser van Leonardo Bonucci de doorslag: het stadion werd stil, Olympiakos staat in de halve finales.

PAOK - Club Brugge (0-1)
Ferran Jutgla werd de grote held bij de Belgen: na een dik half uur rondde hij een mooi uitgespeelde counter af en nog voor de rust tekende hij met een prima rebound voor de 0-2. Daar bleef het bij en dus staat Brugge in een eerste Europese halve finale in meer dan dertig jaar.