F1: Uitslag Grand Prix van China

Max Verstappen heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioenschapsleider in de Formule 1 boekte hiermee al weer zijn vierde zege van 2024 en verstevigde hiermee zijn leidende positie in het kampioenschap. Lando Norris werd na een keurige race tweede, voor Sergio Perez.

Verstappen startte vanaf poleposition op de baan in Shanghai waar het bij de start een beetje druppelde. Logan Sargeant startte vanuit de pits na een wijziging van de setup. Verstappen was bij de start prima weg, terwijl Fernando Alonso de tweede positie overnam van Sergio Perez. Iets daarachter pakten George Russell en Nico Hülkenberg twee plekken ten koste van de Ferrari's. Opmerkelijk was dat Lewis Hamilton van achttien naar negentien terugzakte.

Verstappen sloeg in de openingsfase al gelijk een groot gat met Alonso, die Perez in zijn nek wist. De Mexicaan had iets meer dan vier ronden nodig om de tweede positie over te nemen. Alonso was het tempo kwijt en zag even later ook Lando Norris passeren. Daarachter passeerde Chares Leclerc Russell voor plek zes, terwijl Hülkenberg uit de top tien wegviel. De Duitser maakte net als een aantal anderen al een vroege stop om zo iets te kunnen proberen.

Leclerc schoof langzaam maar zeker enkele posities op, terwijl Alonso en Russell de pits opzochten. Dat gold na dertien ronden ook voor Verstappen en Perez, waardoor Norris naar de leiding ging voor Leclerc en Verstappen. Bij Alpine mislukte de stop van Pierre Gasly die al wegreed terwijl de band rechtsachter er nog niet op zat.

Verstappen pakte na negentien ronden de eerste positie terug van de nog niet gestopte Norris, terwijl Perez het gat met Leclerc nog aan het dichten was. Eerste uitvaller was Valtteri Bottas, die vanuit de top tien uitviel met een kapotte motor. Het leverde een virtuele safety car op waarbij Ferrari Leclerc meteen binnenhaalde voor zijn eerste stop. De Monegask kwam als vierde naar buiten, vlak achter Alonso. Norris volgde een ronde later en viel terug tot plek drie, vlak achter Perez.

De auto van Bottas bleek lastig weg te halen te zijn, waardoor er een volledige safety car nodig was. Red Bull haalde meteen Verstappen en Perez binnen, terwijl ook andere teams hun rijders nieuwe banden gaven. De top tien was hierdoor als volgt: Verstappen, Norris, Leclerc, Perez, Carlos Sainz, Alonso, Russell, Oscar Piastri, Daniel Ricciardo en Lance Stroll.

Na 26 ronden werd het veld vrijgegeven waarbij Alonso op zijn zachte banden in de aanval moest. Verstappen trok meteen een groot gat met Norris, maar er was direct weer een safety car. Kevin Magnussen tikte Tsunoda van de baan die de tweede uitvaller werd. Nog voor de herstart ramde Stroll zijn Aston Martin achterin de RB van Ricciardo, waardoor de Canadees naar de pits moest en Ricciardo veel schade aan zijn bolide had. In de tijd dat het even groen was, was het Alonso die plek vijf van Sainz af wist te snoepen.

Verstappen bracht het veld na ronde 31 weer op gang en trok gelijk een gaatje met Norris, terwijl Ricciardo op moest geven vanwege schade aan zijn bolide. In het achterveld kregen Stroll en Magnussen straffen voor hun aanrijdingen en Logan Sargeant tien seconden voor het niet teruggeven van een positie aan Hülkenberg.

Perez wist na lang proberen eindelijk Leclerc in te halen, waarna de Mexicaan zestien ronden had om een gat van vijf seconden op Norris dicht te rijden. Iets daarachter probeerde Alonso op zachte banden de race uit te rijden, maar dat lukte niet, waardoor de Spanjaard na zijn stop vanaf plek twaalf aan een inhaalrace moest beginnen.

Na 56 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd, ruim voor Norris en Perez. Leclerc pakte plek vier, voor Sainz, Russell, Alonso, Piastri, Hamilton en Hülkenberg die het laatste punt mee naar huis nam.