Snowboardcrossers sluiten World Cup-seizoen af in Canada, eindzeges Trespeuch en Grondin

Ook voor de heren en dames snowboardcrossers is het World Cup-seizoen voorbij. In de afgelopen dagen moest men nog even flink aan de bak: eerst twee wedstrijden in de Montafon in Oostenrijk, gevolgd door nog eens twee wedstrijden in Mt St Anne in Canada.

Montafon vrouwen, wedstrijd één
Zoë Colombier uit Frankrijk stond verrassend in de finale, naast de minder verrassende Britse Charlotte Bankes, Michela Moioli uit Italië en de Australische Josie Baff. Voorin werd aanvankelijk gevochten door iedereen behalve Colombier, maar de Française knokte zich naar voren en mengde zich weer in de strijd. In de laatste meters zakte ze echter naar plek vier, terwijl Moioli een fraaie zege boekte, nét voor Bankes en Baff.

Montafon mannen, wedstrijd één
Glenn de Blois zat er weer eens goed bij, in de kleine finale eindigde hij als derde, goed voor plek zeven in totaal. Twee Oostenrijkers namen het vervolgens op tegen twee Fransen in de finale: Alessandro Hämmerle en Julian Lüftner tegen Julien Tomas en Leo Le Ble Jaques. De Oostenrijkers namen de leiding en dat onderlinge duel werd gewonnen door Hämmerle, die zo de overwinning pakte. Le Ble Jaques werd nog nét tweede, voor Lüftner en Tomas.

Montafon vrouwen, wedstrijd twee
De finale werd gevormd door de Amerikaanse Lindsay Jacobellis, Bankes, de Française Chloe Trespeuch en Baff. Trespeuch en Bankes gingen er vroeg vandoor, maar in het onderlinge duel ging de Britse onderuit. Trespeuch finishte onbedreigd als eerste, voor Jacobellis en Baff en daar bleef het bij: Trespeuch kreeg geen straf voor de val van Bankes, die ogenschijnlijk werd veroorzaakt door simpelweg een onfortuinlijke botsing in de lucht. Doordat Moioli er al vroeg uit ging pakte Trespeuch de leiding in het World Cup-klassement over en nam ze gelijk een flinke voorsprong op de Italiaanse.

Montafon mannen, wedstrijd twee
In de finale stonden de Fransman Loan Bozzolo, de Oostenrijker Jakob Dusek, diens landgenoot Hämmerle en nog een Fransman, Merlin Surget. Hämmerle pakte snel de leiding, maar werd aangevallen duur Surget. Toch hield de Oostenrijker vol en wist hij te winnen, maar wel nét voor Dusek, die een geweldig slotstuk kende. Surget completeerde het podium, Bozzolo greep ernaast. Glenn de Blois lag in de achtste finales in prima positie, maar ging vlak voor de finish onderuit. De Canadees Elliot Grondin was er niet bij, maar was al zeker van de eindzege in het World Cup-klassement.

Mt St Anne vrouwen, wedstrijd één
Met Trespeuch en Lea Casta stonden er twee Françaises in de finale, aangevuld met Bankes en Baff - Moioli moest het doen met een plek in de kleine finale, waarin ze als tweede finishte. Trespeuch kon zich daardoor in de finale met een top-2-finish verzekeren van de eindwinst in de World Cup, tenzij Bankes zou winnen...en dat is precies wat er na een fraaie strijd gebeurde. Bankes won, voor Trespeuch, die daardoor theoretisch nog een kansje had om de eindzege te missen. Casta finishte als derde en pakte zo haar tweede World Cup-podium, voor Baff.

Mt St Anne mannen, wedstrijd één
Met Grondin, die de eindzege in de World Cup al binnen had, en Evan Bichon konden de thuisfans voor twee finalisten juichen, verder streden ook de Australiër Cameron Bolton en de verrassende Tsjech Radek Houser om de winst. Grondin was fantastisch weg en liet zich niet terugpakken, terwijl Bolton achter de thuiswinnaar plek twee pakte. De derde plek ging nét naar Houser, zijn allereerste World Cup-podium. Glenn de Blois was er niet bij in Canada.

Mt St Anne vrouwen, wedstrijd twee
Trespeuch, Bankes, Moioli en Baff stonden in de laatste finale van het seizoen - door in de kwartfinales simpelweg te starten was Trespeuch al zeker van de eindzege in de World Cup. In de finale pakte Moioli de leiding, maar Bankes nam die positie over en greep de laatste zege van de winter. Moioli werd tweede, voor Baff en de toch ook wel gelukkige Trespeuch.

Mt St Anne mannen, wedstrijd twee
Grondin nam het in de laatste finale van de winter op tegen Bolton, Leon Ulbricht uit Duitsland en de Amerikaan Jake Vedder. Grondin schoot uit de starthokken en kreeg Ulbricht achter zich aan, maar die kon geen echte aanval plaatsen en zo sloot Grondin een fenomenaal seizoen af met zijn zevende zege in twaalf wedstrijden. Bolton finishte nog net voor Ulbricht als derde, Vedder greep naast het podium.