Skicrossers Mobšrg en Thompson racen naar eindwinst in World Cup-finales

Voor de skicrossers is het World Cup-seizoen voorbij. De afgelopen dagen werden de World Cup-finales gehouden in het Zweedse Idre Fjäll, nadat men in Veysonnaz in Zwitserland ook nog een keer in actie was gekomen.

Veysonnaz vrouwen
De Française Marielle Berger Sabbatel stond in de finale met haar Canadese World Cup-concurrente Marielle Thompson en diens landgenotes Brittany Phelan en India Sherret. Thompson kende een topstart en ging er snel vandoor, Phelan en Sherret konden alleen volgen en completeerden het Canadese podium, met Berger Sabbatel op de vierde plek.

Veysonnaz mannen
In de finale namen thuisfavoriet Alex Fiva, de Zweed David Mobärg, Florian Wilmsmann uit Duitsland en de Italiaanse wereldkampioen Simone Deromedis het tegen elkaar op. Mobärg schoot uit de starthokken en kreeg Fiva achter zich aan, maar de Zwitser moest het doen met plek twee, achter de Zweed en voor Wilmsmann.

Idre Fjäll vrouwen, wedstrijd één
World Cup-leidster Thompson haalde de grote finale niet, concurrente Marielle Berger Sabbatel wél. De Française werd vergezeld door de Zwitserse Saskja Lack, Sherret en Phelan. Sherret kende een topstart, maar de rest kwam er snel achteraan. Vooral Phelan ging het duel met Sherret aan en met een sterk eindschot pakte zij de overwinning, voor Sherret en Lack - Berger Sabbatel liet een enorme kans liggen om in de World Cup-stand het heft in eigen handen te nemen.

Idre Fjäll mannen, wedstrijd één
De gehele top-3 van de World Cup-stand schopte het tot de grote finale: Fiva, de Canadees Reece Howden en thuisfavoriet David Mobärg, aangevuld met Deromedis. De beste start was voor Howden, die Mobärg achter zich aan kreeg. Op het laatste rechte stuk maakte Howden een foutje op één van de heuvels, waardoor Mobärg er voorbij knalde naar de overwinning. Deromedis kwam er ook nog langs en Howden werd pas derde, voor Fiva. Dat gooide de World Cup-stand overhoop: Mobärg pakte de leiding, Fiva volgde op twee punten en Howden maakte ook nog kans op de titel.

Idre Fjäll vrouwen, wedstrijd twee
Thompson stond opnieuw in de finale en daarmee was het World Cup-klassement beslist: Berger Sabbatel stond ook in de eindstrijd, maar kon daarin onmogelijk genoeg punten inhalen op Thompson, die daarmee na 2012, 2014 en 2017 haar vierde kristallen bokaal won. Phelan en de Zwitserse Sixtine Cousin stonden ook in de finale, waarin Thompson de beste start kende. In de laatste meters kwam Berger Sabbatel bijna nog langszij, maar het was niet genoeg en dus sloot de Canadese het seizoen in stijl af. Berger Sabbatel werd tweede, Phelan derde - Cousin greep naast het podium.

Idre Fjäll mannen, wedstrijd twee
Fiva ging er in de kwartfinales al uit en daarmee was zijn kans op zijn tweede bokaal, na 2013, voorbij. David Mobärg en Howden stonden beiden in de finale, waarin Howden de titel alleen nog kon pakken als hij zou winnen en Mobärg als vierde zou eindigen. De Zweed zou wanneer mogelijk ongetwijfeld geholpen worden door broer Erik Mobärg, met verder ook de Oostenrijker Adam Kappacher in de eindstrijd. David Mobärg pakte bij de start de leiding, voor Howden, die op de laatste heuvels nog bíjna langszij kwam. Het was echter net niet genoeg en David Mobärg pakte de winst en daarmee ook zijn eerste kristallen bokaal, voor Howden. Erik Mobärg completeerde het familiefeestje met plek drie.