Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik voor tweede maal na solo van 35 kilometer, Van der Poel sprint naar derde plaats

Tadej Pogacar heeft zijn tweede Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De 25-jarige Sloveen vertrok op de beklimming van La Redoute, op 35 kilometer van de finish, en won met bijna twee minuten voorsprong op Romain Bardet. Mathieu van der Poel sprintte naar de derde plaats.

Vroeg in de wedstrijd zou er een kopgroep van negen renners ontstaan die een mooie voorsprong kreeg, waarna de ploeg van Tadej Pogacar zich op kop van het peloton zette. UAE Emirates reed een strak tempo en zorgde daarmee dat de voorsprong snel daalde. Met nog honderd kilometer was het verschil tussen de kopgroep en het peloton nog maar één minuut.

Vlak voordat de beklimmingen begonnen in Luik-Bastenaken-Luik werd Mathieu van der Poel opgehouden door een valpartij en moest in de achtervolging, terwijl in het peloton juist Israel-Premier Tech doortrok. Van der Poel had op een gegeven moment een achterstand van anderhalve minuut op het peloton, maar alles zou weer samenkomen.

UAE Emirates bleef het tempo in het peloton bepalen tot aan de beklimming van La Redoute waar Pogacar zijn verwachte aanval plaatste. Richard Carapaz probeerde om de Sloveen te volgen, maar ook de Ecuadoraan moest passen en Pogacar reed in geen tijd naar een minuut voorsprong.

In de resterende dertig kilometer zou Pogacar alleen maar verder uitlopen en hij reed onbedreigd naar zijn tweede winst in Luik-Bastenaken-Luik. Romain Bardet zou naar de tweede plaats rijden. De Fransman bleef een grote groep net voor, waarvan Van der Poel de sprint voor de derde plaats won. Op de beklimmingen kon de wereldkampioen geen indruk maken, maar na de laatste beklimming zou hij terugkomen, waarna hij de sprint voor de derde plaats won.

Results powered by FirstCycling.com