Baansprinters winnen Nations Cup in Milton, mannen ťn vrouwen de besten

In het Canadese Milton is vrijdagavond de derde en laatste Nations Cup van het jaar in het baanwielrennen van start gegaan. Dat gebeurde met de teamonderdelen, zoals gebruikelijk, en de afvalraces en leverde gelijk al twee Nederlandse overwinningen op.

Teamsprint mannen
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren weer helemaal gezond en dat bleek: er stond geen enkele maat op het trio. In de finale namen ze het op tegen de Britten Jack Carlin, Ed Lowe en Hamish Turnbull, die ruimschoots aan de kant geschoven werden: Nederland won in 41,860 seconden, tegen 42,712 van de Britten. In de strijd om brons wonnen de Canadese thuisrijders Ryan Dodyk, James Hedgcock en Tyler Rorke in 43,411 seconden van de Italianen Matteo Bianchi, Stefano Minuta en Mattia Predomo (43,513).

Teamsprint vrouwen
Niet alle topteams waren in volle sterkte aanwezig of waren überhaupt in Canada, maar Nederland wel en dat betaalde zich uit: Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet pakten zowaar een overwinning, door in de finale in 46,265 seconden te winnen van Luz Gaxiola, Jessica Salazar en Yuli Verdugo uit Mexico (46,818). Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen wonnen in 47,387 seconden de race om brons tegen het Canadese trio Jackie Boyle, Kelsey Mitchell en Sarah Orban (48,426).

Ploegenachtervolging mannen
Op de Britse ploeg stond geen maat: Ethan Hayter, Daniel Bigham, Ethan Vernon en Oliver Wood reden in rap tempo een grote voorsprong bij elkaar op Tuur Dens, Thibaut Bernard, Yoran van Gucht en Noah Vandenbranden en haalden de Belgen in de laatste kilometer bij, waarmee de finale voorbij was. Datzelfde deden de Fransen Thomas Boudat, Thomas Denis, Corentin Ermenault en Valentin Tabellion in de strijd om brons, maar zij versloegen zo de Japanners Eiya Hashimoto, Naoki Kojima, Shunsuke Imamura en Kazushige Kuboki.

Ploegenachtervolging vrouwen
Ook bij de vrouwen zegevierde de Britse ploeg. Katie Archibald, Jessica Roberts, Josie Knight en Anna Morris vochten drie kilometer lang met Elisa Balsamo, Chiara Consonni, Martina Alzini en Vittoria Guazzini, maar in de slotkilometer werd de Italiaanse ploeg volledig uit elkaar gereden: 4:10,193 minuten tegen 4:16,601. Clara Copponi, Valentine Fortin, Marion Borras en Marie Le Net pakten in een indrukwekkende 4:10,272 minuten brons tegen het Canadese team met Maggie Coles-Lyster, Sarah van Dam, Erin Attwell en Ariane Bonhomme (4:13,797).

Afvalkoers mannen
Yanne Dorenbos ging er al vrij vroeg uit, waarna er alsmaar meer geknokt werd voor de winst. Thuisfavoriet Dylan Bibic moest keer op keer extra aanzetten, maar bleef er elke keer nét in en wist uiteindelijk de Japanner Shunsuke Imamura te verslaan voor de winst - plek drie ging naar de Brit Mark Stewart.

Afvalkoers vrouwen
Lisa van Belle werd halverwege uit de wedstrijd gehaald, zij werd daarmee twaalfde. De strijd om de winst ging uiteindelijk tussen Letizia Paternoster en de Amerikaanse Jennifer Valente, waarbij de Italiaanse als eerste finishte. Zij was in de sprint echter buiten haar lijn gekomen en werd teruggezet naar plek twee, dus pakte Valente de winst - de derde podiumplek ging naar de Noorse Anita Stenberg.