Schansspringgrootheid Prevc zwaait af met zege voor thuispubliek

In het Sloveense Planica is een einde gekomen aan het World Cup-seizoen in het schansspringen. Op de grote Letalnica-vliegschans stonden nog twee individuele wedstrijden en een landenwedstrijd op het programma, waarbij één der groten afscheid nam: Peter Prevc, tweevoudig eindwinnaar in de World Cup, hield het voor gezien.

Individuele wedstrijd één
In een kolkend stadion sprong Prevc in de eerste ronde naar de tweede plek, achter de in supervorm verkerende Oostenrijker Daniel Huber. Dat draaide echter om in de finaleronde: Prevc vloog voorbij Huber en pakte uitgerekend in zijn laatste weekeinde als atleet voor het eerst in vier jaar weer eens een individuele overwinning, de 24e in zijn carrière. In het kolkende stadion in Planica pakte Huber de tweede plek, voor de Noor Johann André Forfang.

Landenwedstrijd
Oostenrijk tegen Slovenië, zoals wel te verwachten viel, en dit keer was het Oostenrijk dat zegevierde: Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Stefan Kraft en Huber waren na vier vluchten - de tweede ronde werd wegens te harde wind geannuleerd - nét te sterk voor Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc en Peter Prevc. Plek drie ging naar de Noren Robert Johansson, Benjamin Østvold, Marius Lindvik en Johann André Forfang.

Individuele wedstrijd twee
Op Huber stond dit keer écht geen enkele maat: de Oostenrijker sloot zijn fenomenale tweede seizoenshelft af met twee fantastische vluchten en een bijzonder ruime overwinning. Domen Prevc zorgde voor een Sloveens feestje op het podium door in de finaleronde van de derde naar de tweede plek te springen, het podium werd gecompleteerd door de lichtverrassende Pool Aleksander Zniszczol - Peter Prevc beëindigde zijn prachtige loopbaan, met onder meer ook vier olympische medailles, met een keurige zesde plek als afsluiter van zijn beste seizoen in jaren.