FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 november 2018

GSOD: Van Barneveld komt met schrik vrij, Harms grijpt strohalm en Van Gerwen verliest

Raymond van Barneveld heeft nog altijd kans op de volgende ronde op de Grand Slam of Darts. Adam Smith-Neale kreeg de kans om de Nederlander de tweede nederlaag toe te brengen, alleen hij miste vier matchdarts op rij. Zo kwam Barney alsnog terug voor de 5-4-zege. In het laatste groepsduel zal de Hagenaar nog wel moeten zien te winnen van Michael Smith.

Het was 3-2 voor Van Barneveld. Een bizarre zesde leg volgde, waarin de Nederlander een kans onbenut liet. Smith-Neale gooide 180 om zich weg te zetten naar 2. Hij miste, alleen deed Barney dat ook vanaf 53. Het werd alsnog 3-3. Een veertiendarter met een 76-finish kwam Van Barneveld op matchpoint, maar zag Smith-Neale zijn tweede 180’er vuren.

Toch stond Barney klaar op 52, alleen knalde de Engelsman een 110-finish uit. Zo kwam er een beslissende negende leg, waarin Van Barneveld twee beurten op rij geen triple kon vinden. Vanuit het niets volgde er een 180’er, alleen daarna een score van 59. Smith-Neale miste alleen vier matchdarts en zo redde Van Barneveld zich toch.

Wesley Harms greep ook de laatste strohalm.  Sparky pakte de zege tegen Mark Webster met 5-3. De Noord-Hollander maakte het verschil op de dubbels. Harms gooide een finishpercentage van 42 procent (5/12) tegenover slechts 23 procent (3/13) voor de Welshman. Webster snoepte nog wel iets af van een 4-1 achterstand, maar de Nederlander voorkwam een beslissende leg door een zeventiendarter in de achtste leg.

Update 23.15 uur

Michael van Gerwen heeft na 22 zeges op rij op de Grand Slam of Darts verloren in Wolverhampton. Mighty Mike kwam met zeer goed spel op een 4-2-voorsprong, maar vergat het daarna af te maken tegen Jonny Clayton. Hij miste drie matchdarts en Clayton knalde er in de negende leg een 180’er in voor 4-5. Clayton is nu nagenoeg zeker van de tweede ronde, waar Van Gerwen dinsdag moet winnen van Joe Murnan.


Uitslagen Grand Slam of Darts - tweede speelronde groepen A t/m D
Michael Unterbuchner 5-2 Steve Hine (D)
Gary Robson 5-4 Joe Murnan (A)
Wesley Harms 5-3 Mark Webster (C)
Raymond van Barneveld 5-4 Adam Smith-Neale (B)
James Wade 5-3 Keegan Brown (C)
Michael Smith 5-4 Krzysztof Ratajski (B)
Michael van Gerwen 4-5 Jonny Clayton (A)
Gary Anderson 5-1 Ian White (D)

Pastoor preekt over ritje in Efteling-attractie

Pastoor Van der Weide uit Sneek gebruikte vanochtend in zijn kerkdienst een ervaring van een dagje Efteling in zijn preek. Een ritje in de Vogelrok, die de geestelijke consequent de gier noemt, is het vertrekpunt voor zijn verhaal.

De pastoor vertelt over hoe hij een uur moet wachten en hoe het ritje voorbij was voor hij het door had. De spanning en angst die de bezoekers ervaren voor het ritje in de achtbaan staan symbool voor angsten in het leven aldus de zielenhoeder, zo lezen we op looopings.nl. Van der Weide weet zijn Efteling-ervaring mooi te vertellen.

De preek van pastoor Van der Weide (Bron: YouTube/looopings)

Verstappen moet twee dagen schoffelen na duwen Ocon

Max Verstappen heeft na afloop van de Formule 1 Grand Prix van Brazilië een taakstraf van twee dagen opgelegd gekregen. De Nederlander ging na afloop van de race Force India-coureur Esteban Ocon te lijf en ging hiermee in tegen de internationale sportieve regels.

Verstappen reed aan de leiding in Brazilië toen Ocon probeerde zich van een ronde achterstand te ontdoen. De Fransman probeerde in de eerste bocht buitenom voorbij te gaan, waarna het duo elkaar in de tweede bocht raakte. Beiden spinden, maar konden verder. Het kostte Verstappen de eerste positie, maar de Nederlander eindigde achter wereldkampioen Lewis Hamilton toch nog als tweede. Ocon werd bestraft met tien seconden stop-and-go voor het incident.

Na afloop van de race stapte Verstappen briesend uit zijn Red Bull. De Nederlander legde eerst een interview af met Paul di Resta voor hij richting weging verdween. Daar duwde hij Ocon meermalen. De stewards in Brazilië oordeelden dat Verstappen de internationale sportcode brak door zich niet als een rolmodel te gedragen. Daarom heeft de Nederlander een taakstraf van twee dagen opgelegd gekregen.

Hockeyers geven BelgiŽ in titanenstrijd mentaal tikje

Officieel was het een oefeninterland, zoals het Nederlands elftal er wel meer speelt richting het WK hockey in Bhubaneswar. Maar vanaf de eerste seconde spatten zondagmiddag in het regenachtige Brussel de vonken van de titanenstrijd Nederland-België, waar Oranje zowel in score als veldspel nipt de betere was (3-4).

Het fanatieke vuistje van Bob de Voogd, dat van ontlading door de lucht schoot, toen hij de 3-4 maakte na goed doorzetten van Thijs van Dam en Jorrit Croon. Het opstootje dat het kleine rode duiveltje Victor Wegnez veroorzaakte toen hij de strafcorner van Mink van der Weerden eruit liep en daarna opzichtig ruzie zocht en de scheidsrechter zich ermee moest bemoeien. Het signaal vanaf de Nederlandse bank dat er nog maar één minuut te spelen was, dat meerdere keren werd herhaald.

Derby der Lage Landen wordt steeds mooier en heftiger
Op papier was het treffen België-Nederland in het herfstige en natte Evere, op hockeyclub Royal Evere White Star, een oefenduel. In de praktijk kletsten beide hockeygrootmachten er vol op in deze Derby der Lage Landen, een rivaliteit die in het hockey met de jaren steeds mooier en heftiger is geworden. Het tempo lag hoog, de spelers werden eindelijk weer eens echt uitgedaagd en genoten daar zichtbaar van, ondanks de sloot met regen die over de hockeyers werd heen gekieperd. België – Nederland kan volgende maand ook zomaar de kwartfinale zijn op het WK in India. Mocht dat gebeuren, dan is de objectieve hockeyfan sowieso de winnaar, maar zal één team gedesillusioneerd Azië verlaten.

Dat de Oranje Heren een 1-0 en 3-2 achterstand repareerden, leverde ze zondagmiddag niets op, maar kan misschien later nog een beetje helpen. Een natgeregende Sander de Wijn zei eerst na de wedstrijd dat de uitslag niet zo belangrijk was, maar geconfronteerd met de vraag of na het ‘Eén minuut, één minuut!!’ vanaf de kant er toch naar een overwinning moest worden gehockeyd, antwoordde hij: ‘Ja, dan wil je toch een tikje kunnen uitdelen en die pot winnen. Dat soort momenten moet je leren om uit te hockeyen.’

Hoog niveau
De verdediger was na een lange internationale afwezigheid vanwege zijn studie weer terug bij Oranje. Al in de eerste twintig seconden liet De Wijn zien waarom hij zo belangrijk is. Twee keer stopte hij knap een hoge bal in de cirkel, zoals spelers als Glenn Schuurman en Sander Baart ook al vaak de deur op slot hielden, Baart vaak glijdend op het kletsnatte veld, Schuurman rustig afwachtend.

‘Dit was echt op het scherpst van de snede. Een wedstrijd die heel leuk was om te spelen. Het was toch even kijken waar we stonden. We werden echt uitgedaagd. Dan heb je er met z’n allen weer echt veel zin in. Het is voor mij een jaar geleden dat ik op zo’n topniveau heb gespeeld. Vorige week heb ik in Valencia kunnen wennen aan het hogere niveau, maar dit gaat nóg veel sneller. Het niveau dat we hebben laten zien was goed, hier kunnen we verder op bouwen.’

Het was sinds de EK-finale tegen België op 27 augustus 2017 (4-2 winst Oranje na 0-2 achterstand) niet meer voorgekomen dat het Nederlands elftal met hun sterkste selectie – met de weer teruggekeerde strafcornerschutter Van der Weerden en De Wijn – tegen een land uit de wereldtop een interland speelde.

Bob de Voogd was met twee goals en een assist beslissend
Oefenwedstrijden kunnen nooit helemaal een graadmeter zijn, maar wat Oranje liet zien, geeft hoop voor het WK in India. België scoorde drie keer, maar kreeg ook niet veel meer kansen. In de laatste minuut redde keeper Pirmin Blaak met zijn handschoen goed op de push van Alexander Hendrickx, in Nederland uitkomend voor Pinoké. Het was een van de zeldzame keren dat de eerste keeper van Oranje in actie moest komen. Achterin hield het Nederlands elftal het op twee slippertjes na, goed dicht. Aanvallend combineerden de aanvallers makkelijk en was Bob de Voogd beslissend met twee goals en een assist.

De goals van Oranje vertelden het verhaal van een team dat met combinaties België vaak de baas was. Met een 1-0 achterstand tikten aanvoerder Billy Bakker en spits Mirco Pruyser door de as de bal naar elkaar en kon De Voogd de 1-1 maken. Even later nam Bakker de vrije slag snel naar De Voogd, die de bal vanaf links meteen naar Valentin Verga pushte, die de 1-2 binnen tipte. De 2-2 en 3-2 van België waren passes dwars door de as van Nederland, die Oranje het nodige huiswerk bezorgden.

Toch was het weer Oranje dat een steeds iets fletser België – dat zaterdag ook al een wedstrijd had gespeeld tegen Ierland (4-1 winst) – in het vierde kwart omverduwde met combinatiespel. Thijs van Dam onderschepte het Belgische uitverdedigen, passte naar de sterk spelende Brinkman, die meteen Hertzberger inspeelde. De Rotterdamse spits scoorde de 3-3, alweer zijn vierde goal in zijn laatste vijf interlands. Het slotakkoord verliep weer via de ijverige Van Dam, die bij de tweede paal De Voogd vond, die de 2.400 fanatiek meelevende toeschouwers een beetje stil kreeg.

Toen het laatste fluitsignaal klonk, gingen de armen van de spelers van het Nederlands elftal niet de lucht in. Het bleef een oefenwedstrijd. Toch zullen ze van binnen tevreden zijn over dit tikje aan de Red Lions, die met al hun wereldspelers als Arthur van Doren (assist voor de 2-2), Thomas Briels (scoorde de 3-2) en de heetgebakerde en drukke Wegnez lieten zien dat ze supereffectief met hun kansen kunnen omgaan.

De rentree van verdediger De Wijn zal ook binnen Oranje veel goedkeuring wegdragen. Een van de sterkste Nederlandse spelers leek in Oranje al weer wat op de dominante speler die hij bij landskampioen Kampong is. Hij prees het team daar uitvoerig voor. ‘Ik voel me heel goed binnen de groep. Er heerst echt een sfeer van openheid en vertrouwen. Iedereen mag zichzelf zijn. Dat betekent voor mij dat er binnen de lijnen wordt geaccepteerd dat ik dominant ben en mijn rol kan spelen.’ De 3-4 voorstelling in het natte theater in Brussel belooft in ieder geval veel voor wat er mogelijk is straks in het tropische Bhubaneswar, als de twee grootmachten en rivalen elkaar mogelijk weer tegenkomen. Oranje won deze keer op punten, maar straks is het pas om het echie.

België-Nederland 3-4
Tom Boon 1-0 (sb)
Bob de Voogd 1-1
Valentin Verga 1-2
Nicolas de Kerpel 2-2
Thomas Briels 3-2
Jeroen Hertzberger 3-3
Bob de Voogd 3-4

FOK! sportfoto-onderschrift week 45

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is aKboR met het volgende onderschrift: "Knuppel?"

De opgave van deze week:

Zulte Waregem-trainer Francky Dury en scheidsrechter Jan Boterberg hebben een opmerkelijk onderonsje, wat is hier gaande? (Pro Shots / Isosport)
Zulte Waregem-trainer Francky Dury en scheidsrechter Jan Boterberg hebben een opmerkelijk onderonsje, wat is hier gaande? (Pro Shots / Isosport)

Leipzig en Frankfurt blijven in spoor koplopers Bundesliga

In de Bundesliga zijn RB Leipzig en Eintracht Frankfurt er zondag in geslaagd in het spoor van koplopers Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach te blijven. Beide ploegen wonnen thuis met 3-0, waardoor ze op 22 en 20 punten komen, terwijl de twee koplopers er 27 en 23 hebben.

Yussuf Poulsen opende voor Leipzig na 27 minuten de score tegen Bayer Leverkusen, waarna het lang rustig bleef. Dankzij Lukas Klostermann werd het na een dik uur 2-0, Poulsen bracht de 3-0 eindstand kort voor tijd op de borden.

Frankfurt kreeg bezoek van Schalke 04, waarbij de toeschouwers aanvankelijk niet bepaald verwend werden: na een uur spelen was er nog steeds niet gescoord. De jonge Luka Jovic opende de score dan eindelijk en tien minuten later was hij ook goed voor 2-0, waarna Sebastien Haller een klein kwartier voor het einde de 3-0 maakte.

Horner: "Ocon heeft geluk dat het slechts een duw was"

Max Verstappen leek vandaag op weg naar de zege in de Grand Prix van Brazilië, maar na een aanvaring met Esteban Ocon moest hij uiteindelijk genoegen nemen de tweede plaats. Na afloop van de race was er nogmaals een confrontatie tussen de twee, waarbij Red Bull-teambaas Christian Horner vind dat Verstappen zich nog goed ingehouden heeft.

"Om eerlijk te zijn, Esteban is goed weggekomen met een duwtje," aldus Horner tegenover Sky Sports. "Ik denk dat Max zich behoorlijk heeft ingehouden. Dit heeft hem een Grand Prix-overwinning gekost. Hij heeft alles gegeven met een beschadigde auto.”


Horner drukte Verstappen direct na de race op het hart dat hij zich moest blijven beheersen. "Dat deed ik, omdat hij een overwinning verloor terwijl het niet zijn fout was. Dat is enorm frustrerend voor hem en voor het team. Ik begrijp absoluut niet wat Ocon aan het doen was. Als je een achterblijver bent, moet je je niet gaan bemoeien met de leider. Hij ligt een ronde achter. Hij heeft niet de snelheid en hij klapt zijn auto aan de binnenkant. Dit sloeg nergens op.”

GSOD: Cross, Wright en Price boeken tweede zege

Rob Cross, Peter Wright en Gerwyn Price hebben ook hun tweede groepswedstrijd op Grand Slam of Darts gewonnen. Cross is gelet op basis van het legsaldo al zeker van de volgende ronde. 

Cross speelde tegen Dimitri van den Bergh en kwam 2-3 achter. Het werd alsnog 4-4. Bijna ging de Belg er nog vandoor met de overwinning, maar de Belg miste een matchdart op de bullseye. Cross gooide vervolgens 48 uit voor de zege. De andere wedstrijd ging tussen Mark McGeeney en Ryan Searle. BDO'er McGeeney won met 5-3. 

Wright kende in groep E een makkelijke middag tegen Max Hopp. Het werd 5-2. Josh Payne won met dezelfde cijfers van Jim Williams. Price toonde zich  in groep F de sterkste in een kraker tegen Glen Durrant. De Welshman maakte vooral indruk met zijn zeven 180-ers en scherpe finishes (56 procent). Toch kwam Duzza dicht bij de zege. De tweevoudig Lakeside-kampioen kwam 3-4 voor, maar zag Price langszij komen met een elfdarter. The Iceman won vervolgens de beslissende negende leg.

Grand Slam of Darts - uitslagen tweede groepsronde 
Mark McGeeney 5-3 Ryan Searle (H)
Josh Payne 5-2 Jim Williams (E)
Scott Mitchell 5-1 Martin Schindler (G)
Simon Whitlock 5-2 Andrew Gilding (F)
Stephen Bunting 5-3 Mensur Suljovic (G)
Rob Cross 5-4 Dimitri Van den Bergh (H)
Gerwyn Price 5-4 Glen Durrant (F)
Peter Wright 5-2 Max Hopp (E)

Avondprogramma vanaf 20.00 uur
Steve Hine v Michael Unterbuchner (D)
Joe Murnan v Gary Robson (A)
Mark Webster v Wesley Harms (C)
Raymond van Barneveld v Adam Smith-Neale (B)
James Wade v Keegan Brown (C)
Michael Smith v Krzysztof Ratajski (B)
Michael van Gerwen v Jonny Clayton (A)
Gary Anderson v Ian White (D)

Bokser Usyk maakt hardhandig einde aan carriŤre Bellew in wereldtitelgevecht

Bokser Oleksandr Usyk heeft op indrukwekkende wijze zijn vier wereldtitels in het cruisergewicht (-90,7kg) verdedigd. De Oekraïner, ongeslagen in zijn vijftien eerdere partijen, maakte een hardhandig einde aan de carrière van de 35-jarige oud-wereldkampioen Tony Bellew (30-2).

De twee streden in de Manchester Arena om de wereldtitels bij de IBF, WBA, WBC en WBO, allemaal in handen van de 31-jarige Usyk. Bellew stond er uitstekend bij en Bomber stond na zeven ronden op voorsprong op de scorekaarten van twee van de drie juryleden, terwijl de ander het tot dan op een gelijkspel hield.

Dat een 'voorsprong' in het boksen niet altijd veel betekent werd in de achtste ronde pijnlijk duidelijk voor de Brit: Usyk raakte hem een paar keer goed op het hoofd en met een rustige, maar zeer accurate stoot maakte de Oekraïner in één keer een einde aan het gevecht. Niet alleen het gevecht, ook de carrière van Bellew was voorbij: de Brit kondigde na aflop aan dat hij er klaar mee was.

Voor onze Belgische vrienden vermelden we ook even de prestatie van Oshin Derieuw. Zij vocht in Frankrijk tegen de Dominicaanse Dahiana Santana en verdedigde op punten haar WBF-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg), die ze eerder dit jaar veroverde.

Usyk slaat Bellew uit het gevecht (Bron: YouTube)

F1: Uitslag Grand Prix van BraziliŽ

Mercedes heeft de constructeurstitel in de Formule 1 veroverd. Voor de Duits/Britse renstal won wereldkampioen Lewis Hamilton de Grand Prix van Brazilië voor Max Verstappen en Kimi Räikkönen. Met name Verstappen mag hier niet geheel tevreden over zijn omdat hij halverwege de race in leidende positie van de baan gereden werd door Esteban Ocon.

Gisteren had Hamilton in de kwalificatie geluk dat hij niet bestraft werd na het hinderen van Räikkönen en Sirotkin. Zodoende mocht de Brit van poleposition starten en hij kwam bij de start goed weg. Achter hem sloten Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Verstappen en Räikkönen aan. Marcus Ericsson vertrok van plek zes, maar de Zweed kwam niet goed van zijn plek en leverde direct plaatsen in. Zijn bolide leek al voor de start beschadigd te zijn geraakt. Uiteindelijk zou de Sauber-coureur zelfs met schade uitvallen.

Räikkönen pakte Verstappen direct terug in de eerste bocht in de strijd om plek vier. Dat duurde niet lang, want in de derde ronde greep de Nederlander de vierde plek en meteen drong hij aan bij Vettel. De Duitser ging snel voor de bijl, terwijl iets naar achteren Ricciardo van plek elf naar zes opgeklommen was. In het middenveld lagen de Renault met elkaar in de clinch.

Verstappen was nog niet klaar met inhalen, want ook Bottas moest er aan geloven. De Fin kreeg Räikkönen achter zich aan die Vettel was gepasseerd. Hamilton had een klein gaatje met de rest van het veld, maar zag zijn voorsprong snel gehalveerd worden door Verstappen. Bottas was na negentien ronden de eerste die binnen kwam, spoedig gevolgd door Hamilton. Dit gaf de leiding aan Verstappen die lang door bleef rijden op zijn superzachte banden.

De Nederlander stopte uiteindelijk na 36 van de 71 ronden, waarbij hij vlak achter Hamilton het asfalt weer op kwam. Op zijn versere zachte banden ten opzichte van de mediums van Hamilton was de Mercedes geen partij voor de Red Bull. Verstappen passeerde de wereldkampioen aan het eind van het rechte stuk van start/finish en sloeg daarna direct een gat van twee seconden.

Dat duurde niet lang, want net na datzelfde rechte stuk ging het mis toen Ocon op verse banden probeerde zich van een ronde te ontdoen ten opzichte van Verstappen. De Fransman was de Nederlander niet geheel voorbij en het duo raakte elkaar. Beiden spinden, waardoor Hamilton de leiding in de schoot geworpen kreeg. Verstappen kon met een beschadigde auto wel verder, maar had Räikkönen in zijn kielzog. Ocon kreeg een tien seconden stop-and-go voor de aanrijding met de leider.

Iets naar achteren ging Ricciardo vanaf plek zes op jacht naar meer. De Australiër greep eerst Vettel en na lang aandringen ook Bottas. De Red Bull-coureur zette nog de jacht in op Räikkönen, maar strandde op de streep binnen de seconde van de Fin. Vooraan haalde Verstappen nog wel een groot deel van de voorsprong van Hamilton af, maar de Brit werd na 71 ronden toch als eerste afgevlagd voor de Nederlander en Räikkönen. Achter Ricciardo eindigde Bottas als vijfde, voor Vettel, Charles Leclerc die een sterke race op plek zeven finishte, Romain Grosjean, Kevin Magnussen en Sergio Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:27:09.066
2 Max Verstappen Red Bull +1.469
3 Kimi Räikkönen Ferrari +4.764
4 Daniel Ricciardo Red Bull +5.193
5 Valtteri Bottas Mercedes +22.943
6 Sebastian Vettel Ferrari +26.997
7 Charles Leclerc Sauber +44.199
8 Romain Grosjean Haas +51.230
9 Kevin Magnussen Haas +51.857
10 Sergio Perez Force India +1 ronde
11 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
12 Carlos Sainz Renault +1 ronde
13 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Esteban Ocon Force India +1 ronde
16 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
17 Fernando Alonso McLaren +2 ronden
18 Lance Stroll Williams +2 ronden
DNF Nico Hulkenberg Renault +39 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +51 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 383
2 Sebastian Vettel Ferrari 302
3 Kimi Räikkönen Ferrari 251
4 Valtteri Bottas Mercedes 237
5 Max Verstappen Red Bull 234
6 Daniel Ricciardo Red Bull 158
7 Nico Hülkenberg Renault 69
8 Sergio Perez Force India 58
9 Kevin Magnussen Haas 55
10 Fernando Alonso McLaren 50
11 Esteban Ocon Force India 49
12 Carlos Sainz Jr. Renault 45
13 Romain Grosjean Haas 35
14 Charles Leclerc Sauber 33
15 Pierre Gasly Toro Rosso 29
16 Stoffel Vandoorne McLaren 12
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Lance Stroll Williams 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 4
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 620
2 Ferrari 553
3 Red Bull 392
4 Renault 114
5 Haas 90
6 McLaren 62
7 Force India 48
8 Sauber 42
9 Toro Rosso 33
10 Williams 7

City oppermachtig in eenzijdige Manchester derby

Manchester City heeft in eigen huis gewonnen van stadsgenoot Manchester United. Mede dankzij twee assists van Bernardo Silva werd het 3-1.

United stond voor aanvang van het duel al op geruime achterstand in de Premier League, maar de ploeg van José Mourinho trad toch aan met het nodige zelfvertrouwen. Midweeks boekte men een uiterst knappe uitzege bij Juventus en de Portugese trainer hoopte met een defensieve opstelling en snelle spitsen wederom toe te slaan tegen een opponent van wereldklasse.

Die spelopvatting bood City gelegenheid om naar hartenlust aan te vallen en dat was koren op de molen voor de ploeg van Pep Guardiola. Al na twaalf minuten was het raak. Bernardo Silva had in de openingsfase al een kans gemist en besloot nu af te geven op David Silva. Hij schoot de bal via de handen van naamgenoot De Gea in het doel.

Manchester United schrok wakker en besloot iets aanvallender te denken. Chris Smalling kreeg enkele minuten later een kopkans, maar het slot van de eerste helft was voor Manchester City, dat via een schot van Sergio Agüero dichtbij een tweede treffer kwam. Kort na rust lukte hem dat alsnog. Na een combinatie met Riyad Mahrez haalde hij hard uit en dat betekende zijn achtste treffer in een Manchester derby. Een record.

United gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen, maar kwam simpelweg kwaliteit tekort om twee goals te maken. Mourinho bracht wel Romelu Lukaku binnen de lijnen en de van een blessure herstelde Belg verdiende een strafschop die werd benut door Anthony Martial. Dat zou echter het enige schot tussen de palen van United blijken.

De ploeg van Mourinho kwam maar niet tot uitgespeelde kansen en zag hoe Fernandinho aan de overzijde twee mogelijkheden op de beslissing liet liggen. United bracht Mata en Sanchez binnen de ploeg en die wanhoopspoging had niet het gewenste resultaat. Integendeel: Ilkay Gündogan maakte kort voor tijd de derde treffer voor de thuisploeg. Na een voorzet van Bernardo mocht de middenvelder binnenschieten en dat deed hij met overtuiging. Dankzij de zege is Manchester City weer koploper in de Premier League. United staat achtste.

Uitslagen Premier League zondag
Liverpool - Fulham 2-0
Chelsea - Everton 0-0
Arsenal - Wolverhampton Wanderers 1-1
Manchester City - Manchester United 3-1

Koeman wint aan populariteit na nieuwe zege FenerbahÁe

Fenerbahçe gaat als een speer onder interim trainer Erwin Koeman. In eigen stadion won zijn ploeg met 2-0 van Alanyaspor.

De Nederlandse oefenmeester debuteerde vorig weekend met een gelijkspel tegen aartsrivaal Galatasaray en daarna boekte hij een midweekse zege op Anderlecht in de Europa League. Ook zijn derde duel als eindverantwoordelijke liep gesmeerd.

Dankzij goals van André Ayew en Michael Frey waren de Gele Kanaries al na een half uur in veilige haven. Ayew trof doel met een schot in de verre hoek en Frey scoorde met een kopbal, nadat hij er in de openingsfase al dichtbij was met een vernuftig balletje achter zijn standbeen.

Na rust kon Alanyaspor ook geen vuist maakte en Fenerbahçe tikte het duel zakelijk uit. Dankzij de zege verlaat de ploeg van Koeman de degradatiezone, waar het onder leiding van de ontslagen Phillip Cocu in bivakkeerde. Fener staat nu op plaats twaalf en beslist vermoedelijk tijdens de naderende interlandweek of Koeman een vaste aanstelling krijgt of dat men toch kiest voor een andere kandidaat.

Niet iedereen even blij met doorstartplannen MC Slotervaart

De curatoren van het MC Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn in gesprek met Cardiologie Centra Nederland (CCN) over de overname van een substantieel deel van de zorgactiviteiten van MC Slotervaart. Zaterdag sprak een meerderheid van de medische staf zich positief uit over de plannen voor een doorstart, zo melden de curatoren in een persbericht. 

De Ondernemingsraad (OR) van MC Slotervaart heeft het plan vandaag besproken. In een reactie aan de curatoren laat de OR weten na een eerste lezing van het doorstartplan hoopvol te zijn, omdat het plan een aanzienlijke kans biedt op behoud van werkgelegenheid voor werknemers van MC Slotervaart.

Daarnaast houdt het voorgelegde plan voor een doorstart ook in dat een zorgfaciliteit op de huidige locatie van MC Slotervaart wordt voortgezet. De OR is van mening dat dit goed nieuws is voor patiënten. De komende dagen bestudeert de OR de plannen inhoudelijk om tot een goed overwogen advies te komen.

De curatoren Marc van Zanten en Marlous de Groot zijn de doorstartplannen eveneens aan het bestuderen. Of er de komende dagen sprake kan zijn van een succesvolle doorstart is momenteel nog afhankelijk van diverse factoren. Er is nadrukkelijk nog geen akkoord omtrent een doorstart, maar de curatoren en de eventuele overnamepartij zijn blij met de steun van de OR en de medisch specialisten.

AT5 meldt dat niet alle specialisten even gelukkig zijn:"'De meerderheid is voor, maar het is kiezen tussen twee kwaden: met CCN in zee of niets,' zegt een specialist tegen Het Parool. Het plan dat er nu ligt zou overeenkomen met een voorstel dat begin dit jaar nog is afgewimpeld door de medische staf en de ondernemingsraad van MC Slotervaart."

Oranje-Rood doet Den Bosch opnieuw pijn in Brabantse derby

Oranje-Rood is de enige hockeyploeg die dit seizoen de landskampioen al eens versloeg. Vandaag deed het Den Bosch opnieuw pijn. In het regenachtige Eindhoven werd het 1-1. Den Bosch gaat met die uitslag als koploper de winterstop in. Oranje-Rood ziet Amsterdam en SCHC voorbij komen en zakt naar plek vier.

‘Dit is het beste resultaat van ons ooit tegen Den Bosch’, vertelt de trotse Laura Nunnink na de wedstrijd. Oranje-Rood kon alleen het eerste kwart moeilijk aanhaken aan het tempo van de Bossche ploeg. Zo werd het in het eerste kwart eenrichtingsverkeer. Den Bosch had wat goed te maken tegen Oranje-Rood en zo stond het na vijf minuten ook voor. Frédérique Matla tipte een harde bal van Lieke Hulsen achter keepster Saskia van Duivenboden. Matla’s negende van dit seizoen. Evenveel als Valerie Magis.

In het tweede kwart beten de Eindhovenaren van zich af. Het eerste echte gevaar op de goal van Josine Koning zorgde voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Een variant werd geprobeerd, maar die bal belandde op een Bossche voet. Strafcorner twee volgde direct. Die besloot Valerie Magis zelf te nemen en sleepte zo vol de rechterkruising in. Alweer het dertiende doelpunt voor Oranje-Rood uit de strafcorner. De ploeg scoort dit seizoen van alle teams hier het vaakst uit. Onder aanvoering van een sterk spelende Nunnink kreeg de thuisploeg nog een aantal kansen, maar beide ploegen gingen met een 1-1 stand rusten.

‘In zo’n wedstrijd gaat het om de details. Het wordt beslist op corners’, aldus de balende Ireen van den Assem. Zij mocht met haar ploeg tweemaal aanleggen voor een strafcorner, maar zonder resultaat. ‘Het is jammer dat we gelijk spelen. We willen altijd winnen.’ Maar Van den Assem is realistisch. ‘We staan nog steeds eerste en sluiten het eerste deel van de competitie af als koploper’.

In de slotminuten was vooral de kans van Nunnink de grootste. Zij soleerde door de defensie van Den Bosch, maar één tegen één tegenover Koning ontbrak haar inzet aan kracht. Ook Den Bosch kwam nog een aantal keer gevaarlijk voor goal, maar gescoord werd er niet meer.

Na dertien duels in de Livera Hoofdklasse is het nu tijd voor de winterstop. Een aantal kiest voor het zaalhockey of vertrekt met Oranje naar China voor de Champions Trophy. Van den Assem doet geen van beide. Ze kreeg rust van bondscoach Alyson Annan. Even overwoog ze te gaan zaalhockeyen met Den Bosch, maar vanwege een geplande reis half december, gaat ook dat niet. Een winterstop zonder hockey dus voor haar. ‘Ik ga niet stilzitten, dat kan ik ook niet. Ik wil gewoon zorgen dat ik er straks weer fit sta.’ De verdedigster van Den Bosch is tijdens de Champions Trophy in Nederland bezig met een huiswerkschema. Vandaag verstuurd per mail aan de thuisblijvers. Over het missen van het toernooi met Oranje heeft Van den Assem zich al redelijk heen kunnen zetten. ‘Ik vind het echt heel jammer, maar daar kan ik niet in blijven hangen. Ik ga naar mezelf kijken. Hoe ik nu zo goed mogelijk kan zijn.’ Even wat anders doen vindt ze ook wel fijn. Haar lange winterstop wordt goed gebruikt. ‘Een weekendje weg, op vakantie, dat kan nooit en nu wel. Of even iets intellectueels doen. Ik heb zin om mijn hersens te gebruiken.’

Uitslagen Hoofdklasse hockey dames
Groningen - hdm 0-3
Amsterdam - Laren 7-2
Hurley - Pinoké 2-3
Huizen - Bloemendaal 2-1
SCHC - Kampong 4-1
Oranje-Rood - Den Bosch 1-1

Gerdi Verbeet gastspreker Kristallnachtherdenking

Gerdi Verbeet was dit jaar gastspreker bij de Nationale Kristallnachtherdenking. De voormalig voorzitter van de Tweede Kamer volgde daarmee huidig Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib op, die vorig jaar de toespraak hield, zo meldt AT5.

Tachtig jaar geleden, op 9 november 1938, luidde de Kristallnacht in nazi-Duitsland de Jodenvervolging in. Ieder jaar worden de slachtoffers van deze gewelddadige avond uit de geschiedenis herdacht.

Bezorgde gemeenschap
Tijdens de Kristallnacht vielen 96 doden, werden 1400 synagogen in brand gestoken en 7500 Joodse bedrijven vernield. Daarnaast werden er 30 duizend Joden gevangen genomen.

Volgens Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, gaat de herdenking niet alleen over de gevallen slachtoffers, maar ook over de toekomst. 'De Joodse gemeenschap in Amsterdam is wel bezorgd. Er zijn meerdere incidenten geweest waarbij mensen zijn lastiggevallen of objecten vernield. Soms worden mensen met een keppel nageroepen.'

De herdenking vond vandaag om 17.00 uur plaats bij de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein. Er werd dit jaar geen stille tocht naar de Hollandsche Schouwburg worden gelopen.

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Op bezoek bij Heracles Almelo heeft Feyenoord de zevende zege van het seizoen geboekt. In het onderlinge duel stond de derde plaats op het spel.

Voor rust was Heracles zeker niet de mindere, maar Kristoffer Peterson kwam niet verder dan de paal. De Zweed ging dit seizoen als een komeet van start in de Eredivisie, maar de laatste weken heeft hij veel meer moeite om het net te vinden. Ook Lerin Duarte kon doelman Justin Bijlow niet passeren en langzaam maar zeker groeide Feyenoord in het duel.

De Rotterdammers traden zonder de geblesseerde clubtopscorer Robin van Persie aan en zijn gemis liet zich voelen bij de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Voorin was het spel stroperig, al kwam men in de slotfase van het eerste bedrijf tot twee prima kansen. Janis Blaswich moest voorkomen dat Vilhena tot scoren kwam en kort na rust wist hij een vrije trap van Steven Berghuis te pareren.

Na een uur spelen moest hij zich toch gewonnen geven. Nicolai Jörgensen kopte raak uit een hoekschop. Dat deed hij via de doelman, die als maker van een eigen goal de boeken in gaat. Ook Jens Toornstra liet zijn naam noteren op het scoreformulier. Kort na de openingstreffer maakte hij een fraaie aanval via Berghuis en Calvin Verdonk af. De lat voorkwam vervolgens nog de 0-3 van Berghuis.

Heracles Almelo

0 - 2

Feyenoord

     59' Blaswich (ed)
 63' Toornstra
 
 Gele kaart: v. Hintum, Merkel, (Heracles Almelo), Nieuwkoop, (Feyenoord)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.754
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Sama
v.d. Buijs
v. Hintum
Osman
Merkel
Duarte (Drost/71)
Kuwas
Dalmau (Vermeij/80)
Peterson (Dos Santos/71)
  Bijlow
Nieuwkoop
v. Beek
v.d. Heijden
Verdonk
Clasie
Toornstra
Vilhena
Berghuis
N. Jörgensen (Vente/81)
Larsson (El Hankouri/86)

Barcelona verliest van Betis in doelpuntenfestijn

Barcelona is er voor de tiende competitiewedstrijd op rij niet in geslaagd om de nul te houden. Real Betis scoorde zelfs vier keer in Camp Nou.

De ploeg van Ernesto Valverde wordt geteisterd door blessureleed en het gelegenheidsduo in het hart van de verdediging vertoonde gebreken. Gerard Pique en Clement Lenglet stonden centraal achterin opgesteld en zij konden niet voorkomen dat Betis keer op keer dreigend voor Marc-André ter Stegen opdook. Pluspunt was de terugkeer van Lionel Messi, maar de Argentijn kon ondanks twee treffers niet voorkomen dat de koploper van La Liga punten liet liggen.

Na iets meer dan een half uur spelen keek Barcelona al tegen een 0-2 achterstand aan en onverdiend was dat niet, al kregen beide ploegen kansen. Eerst verraste Junior Firpo de doelman na een corner en Joaquin verdubbelde de marge. De 37-jarige routinier mocht Cristian Tello dankbaar zijn voor de fraaie individuele actie waarmee hij het doelpunt mogelijk maakte. Barça drong wel aan, maar kon lang geen vuist maken. Pas in het laatste kwart werd het spannend.

In de 68e minuut veerde het publiek even op toen Messi mocht aanleggen voor een strafschop. Na drie weken afwezigheid was hij voldoende hersteld van een gebroken arm en vanaf de stip liet hij zijn klasse zien. Van een ommekeer kwam het niet. Giovani Lo Celso bepaalde de marge drie minuten later weer op twee en hetzelfde deed Sergio Canales toen Arturo Vidal scoorde. Daarmee gaf hij zijn ploeg net genoeg voorsprong, want de aansluitingstreffer van Lionel Messi in blessuretijd kwam te laat.

Uitslagen Primera Division zondag
Alavés - Huesca 2-1
Barcelona - Real Betis Sevilla 3-4
Rayo Vallecano - Villarreal 2-2
Sevilla - Espanyol 2-1
Celta de Vigo - Real Madrid 2-4

AS Roma verlaat middenmoot na dikke overwinning

Met Justin Kluivert in de basis heeft AS Roma uitstekende zaken gedaan tegen Sampdoria. De ploeg van Eusebio Di Francesco won afgetekend met 4-1.

De Nederlander kende midweeks een goede beurt tegen CSKA Moskou (1-2 winst) en mocht het nu opnieuw laten zien voor de Romeinen. Samen met Stephan El Shaarawy en Patrik Schick vormde hij de voorhoede. Bij vlagen liet hij zich wederom van zijn beste kant zien, al mocht hij geen goal of assist aantekenen.

Juan Jesus wel. De centrale verdediger stond na twintig minuten spelen op de juiste plaats om het laatste tikje te geven nadat Bryan Cristante een corner van Lorenzo Pellegrini goed doorkopte. Aleksandar Kolarov zette bijna onbedoeld de gelijkmaker op het bord, toen hij bij het uitverdedigen tegen zijn eigen doelpaal aan schoot. Kluivert was daarna dicht bij de beslissende goal, maar hij raakte de paal nadat hij zijn directe tegenstander met een heerlijke dribbel te kijk zette.

Na rust mopperde Sampdoria te lang na vanwege een niet verkregen strafschop en daarna ging het hard. Een strakke combinatie tussen Kolarov en El Shaarawy ging vooraf aan de treffer van Schik, die van dichtbij kon binnentikken. Daarna maakte El Shaarawy aan alle onzekerheid een einde door met een heerlijke boog te scoren. Gregoire Defrel maakte in blessuretijd een eretreffer, maar El Shaarawy kreeg met zijn tweede treffer van de middag het laatste woord.

Kluivert werd tien minuten voor het einde vervangen door Cengiz Under. Onder applaus verliet hij het veld. Dankzij de zege klimt AS Roma van de elfde naar de zesde plaats op de ranglijst. Na twaalf wedstrijden heeft de Romeinse ploeg negentien punten verzameld. Dat zijn er twee minder dan AC Milan en Lazio, maar die ploegen hebben nog wel een wedstrijd voor de boeg.

Uitslagen Serie A zondag
Atalanta Bergamo - Internazionale 4-1
AS Roma - Sampdoria 4-1
Chievo - Bologna 2-2
Empoli - Udinese 2-1
Sassuolo - Lazio 1-1
AC Milan - Juventus 0-2

TsjechiŽ wint Fed Cup na zege op VS

Tsjechië is weer de baas in het landentennis voor vrouwen. Katerina Siniakova versloeg vandaag de Amerikaanse Sofia Kenin in drie sets waardoor haar land in de finale van de Fed Cup een beslissende 3-0-voorsprong nam. De setstanden waren 7-5, 5-7 en 7-5. De Verenigde Staten waren de titelverdedigers in Praag. Het is al weer de elfde eindzege voor Tjechië, waaronder zes in de laatste acht edities. 

De finale werd geteisterd door afzeggingen. Bij Tsjechië ontbrak Karolina Pliskova en bleef de niet topfitte Petra Kvitova aan de kant. De VS speelden om uiteenlopende redenen zonder Serena en Venus Williams, Sloane Stephens en Madison Keys. De toeschouwers kregen zondag alsnog een leuke wedstijd te zien. De partij tussen Siniakova en Kenin duurde bijna vier uur. 

Lang leek Siniakova, de nummer 31 op de wereldranglijst, op weg naar de winst, maar bij 5-4 in de derde set moest ze twee Amerikaanse matchpoints wegwerken. Een kwartier later pakte ze alsnog de winst. "Het was een ongelooflijke wedstrijd, vol spanning’', zei Siniakova, de nummer één op de dubbelranking. "Ik ben zo blij dat ik gewonnen heb." Kenin, die debuteerde in de Fed Cup, bleek een meer dan taaie tegenstandster en was na afloop ontroostbaar. De resterende partijen worden niet meer gespeeld.

Zaterdag won Tsjechië al de eerste twee enkelspelen. Barbora Strycova won van Kenin en Siniakova versloeg Alison Riske.

Tsjechië wint de Fed Cup. (PRO SHOTS/Action Images)
Tsjechië wint de Fed Cup. (PRO SHOTS/Action Images)

Lozano meldt zich met spierblessure af voor interlands van Mexico

Hirving Lozano gaat niet naar de interlands van Mexico, dat twee oefenduels tegen Argentinië afwerkt. De aanvaller heeft last van een spierblessure in de rechter dij, zo laat de Mexicaanse voetbalbond weten. 

Zaterdag was Lozano nog actief met PSV in het duel met De Graafschap. Lozano is samen met Érick Gutiérrez geselecteerd. De middenvelder van PSV, die niet vaak in actie komt bij PSV, gaat wel naar de nationale ploeg. De wedstrijden tegen Argentinië worden op 17 en 21 november gespeeld. 

Uitslag ADO Den Haag - AZ

AZ heeft in de Eredivisie drie punten gepakt door uit bij ADO Den Haag met 0-1 te winnen. De Alkmaarders klimmen hierdoor naar de zesde plek op de ranglijst met achttien punten uit twaalf duels. ADO staat dertiende met twaalf punten.

De intenties van ADO waren in eigen huis duidelijk: verdedigend spelen en dan hopen dat AZ de bal zou verspelen. Dit leverde in de eerste helft weinig vertier op. Vlak na de pauze brak Til namens AZ de ban: 0-1. ADO moest uit de schuilkelder kruipen, maar was behalve een mogelijkheid voor Falkenburg niet bij machte iets te doen. Voor AZ was Idrissi met een bal op de paal nog dichtbij een goal.

ADO Den Haag

0 - 1

AZ

    50' Til
 
Gele kaart: N.Kuipers, B.Kuipers, Immers (ADO Den Haag), Gudmundsson (AZ)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.717
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Troupée
N.Kuipers
Kanon
B.Kuipers
Immers
El Khayati
Malone
Hooi (Lorenzen/78)
Necid (Falkenburg/59)
Goossens (Goppel/61)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Vlaar
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Gudmundsson (Rotariu/67)
Seuntjens (Van Rhijn/79)
Idrissi

Arzuffi en Van der Poel winnen Superprestige in Gavere

Zondag stond de vierde wedstrijd van de Superprestige op het programma. In de modder van het Belgische Gavere gingen de overwinningen naar de Italiaanse Alice Maria Arzuffi en Mathieu van der Poel.

Op het zware parcours nam Sanne Cant de leiding. Even later werd die plaats overgenomen door de kersverse Europees kampioene Annemarie Worst. Door een valpartij van de Nederlandse vormde zich een kopgroep met Worst, Cant en Arzuffi.

In de modder voelde de Italiaanse zich duidelijk thuis en wist ze weg te rijden bij haar medevluchters en boekte haar eerste grote overwinning. Het tweetal daarachter moest ook de Britse Nikki Brammeier nog voorbij laten gaan. Cant veroverde de derde plaats, met Worst op plaats vier.

Om 15.00u was het de beurt aan de elite mannen. Van der Poel had de kopstart, alleen Toon Aerts kon in de buurt blijven. Na de openingsronde had Wout van Aert al 16 seconden achterstand, Lars van der Haar zelfs 44 seconden.

Lange tijd kon Aerts in de buurt blijven van Van der Poel maar de technisch begaafde Nederlander was op de glibberige modder heer en meester. Waar Aerts tijd verloor op de leider kwam Van Aert dichter bij de Telenet-Fidea renner, echter een valpartij van de wereldkampioen maakte een einde aan de hoop op een tweede plaats.

Van der Poel reed naar overwinning vier uit vier Superprestige-wedstrijden. Aerts volgde op de tweede plaats en Van Aert op de derde plaats. De 19-jarige Tom Pidcock werd verrassend vierde. Ondanks zijn slechte start werd Van der Haar toch nog vijfde.

Uitslag vrouwen
1. Alice Maria Arzuffi (ITA)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Sanne Cant (BEL)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Helen Wyman (GBR)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
8. Lucinda Brand (NED)
9. Kim van de Steene (BEL0
10. Denise Betsema (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Tom Pidcock (GBR)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Jens Adams (BEL)
9. Gianni Vermeersch (BEL)
10. Nicolas Cleppe (BEL)

Koude winter op komst?

Sleetje rijden of massaal op de schaats? Het zou zomaar kunnen deze winter. De voortekenen voor koud winterweer zijn aanwezig. Toch kan het deze winter ook zacht, nat en stormachtig worden. Na de bijzonder warme en droge zomer van dit jaar zou dat goed uitkomen. Nederland heeft namelijk nog steeds te maken met extreme droogte. Wat voor weer het deze winter daadwerkelijk wordt zullen we toch echt moeten afwachten.

Mocht de verwachting van het Europese klimaatmodel uitkomen, dan kunnen we onze borst natmaken. In dit scenario komt de wind regelmatig uit het oosten. Daardoor weet ijskoude lucht uit Rusland ons land te vinden. Toch zal ook in dit scenario de wind een tijd naar een zuidelijke of westelijke windrichting kunnen draaien met zacht en nat weer als gevolg.

Geen Elfstedentocht
Het Amerikaanse klimaatmodel gaat voor een totaal ander scenario. Van koud winterweer is nauwelijks sprake en het is zacht, nat en stormachtig weer dat de klok slaat. December begint nog relatief rustig, maar in januari gaan alle remmen los. De kans op zuidwestenwinden is groot en daarmee weten stormdepressies ons land makkelijk te vinden. In februari gaat de rem er weer op en is er nauwelijks wind. Een droog en somber slot van de winter is het gevolg. Een mooie ijsvloer ontstaat in dit scenario niet en van een Elfstedentocht is al helemaal geen sprake.

Weer een ander scenario wordt geschetst door de Britten. De wind zal regelmatig uit het westen waaien en de winter verloopt aan de zachte kant. Vanwege de westelijke winden krijgt ons land een normale hoeveelheid neerslag te verwerken. Als de verwachting van het Franse klimaatmodel uitkomt verloopt de winter volstrekt normaal. Er zijn zachte periodes, maar ook momenten met kou. Het kan sneeuwen, maar ook stormen. De temperatuur komt gemiddeld gezien op normale waarden uit.

De (on)zin van seizoensverwachtingen
Alle uitkomsten van de verschillende modellen bij elkaar genomen is de variatie enorm. Het kan letterlijk vriezen of dooien. De enorme variatie in scenario’s geeft aan dat de onzekerheid van een seizoensverwachting zeer groot is. Een uitspraak doen over hoe de winter verloopt is dan ook niet mogelijk.

Over het algemeen is een weersverwachting tot zeven dagen vooruit relatief zeker. Daarna neemt de zekerheid snel af. Een 14-daagse verwachting schetst dan ook feitelijk een trend. De details moeten met een korrel zout genomen worden. Verder dan veertien dagen vooruitkijken is zinloos.

Hoor de wind waait
Wat wel een goed beeld geeft voor het te verwachten weer is de windrichting. Over het algemeen brengt een oostenwind in de winter droge en koude lucht. Wanneer de wind uit het zuidwesten of westen komt is het zacht en regenachtig. Een noordwesten- tot noordenwind voert winterse buien naar ons land.

Een belangrijke factor voor het weer in Nederland is de zeewatertemperatuur van de Noordzee. Wanneer deze hoger is dan normaal zal bij een aanlandige wind meer neerslag vallen dan gebruikelijk. Voor de koude ooster is het van belang hoeveel sneeuw ten oosten van ons land ligt. Hoe meer sneeuw, hoe kouder de lucht.

Maar wat wordt het nou?
Op dit moment is de het water van de Noordzee een graad warmer dan normaal. Mocht de wind regelmatig de westhoek opzoeken dan kan een fractie meer neerslag vallen dan in een normale winter. Dat is hard nodig met de extreme droogte waar we nog steeds mee te maken hebben. Toch zal de droogte zelfs dan nog niet voorbij zijn. Er is een jaarhoeveelheid regen van 700 mm nodig om het grondwater geheel aan te vullen.

Wat de winter ons precies zal brengen is afwachten. Het kan nog alle kanten op.

Koude winter op komst? (Foto: PXhere)
Koude winter op komst? (Foto: PXhere)

Uitslag Excelsior - Ajax

Ajax heeft een simpele zege geboekt op Excelsior en blijft op vijf punten van koploper PSV. In Rotterdam won Ajax eenvoudig met 1-7 van Excelsior.

In vergelijking met de uitwedstrijd van afgelopen woensdag stond Kasper Dolberg weer in de basis. Dat ging ten koste van David Neres, die de afgelopen competitiewedstrijden ook al bank zat.

Na een half uur spelen kwam Ajax via een counter op 0-1 via een doelpunt van Donny van de Beek. Vlak voor rust liepen de Amsterdammers uit naar een 0-2 voorsprong via een vrije trap van Lasse Schöne.

Vlak na rust maakte Van de Beek zijn tweede van de dag uit een voorzet van invaller Rasmus Kristensen. Ali Messaoud bracht nog een klein beetje de spanning terug in de wedstrijd, maar de 1-3 bleek de eretreffer te zijn voor de thuisploeg.

In het vervolg van de wedstrijd liep Ajax nog uit naar een 1-7 door doelpunten van Kasper Dolberg, eigen doelpunt van Jerdy Schouten, Hakim Ziyech en David Neres.

Ajax had een eenvoudige middag. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Ajax had een eenvoudige middag. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Excelsior

1 - 7

AFC Ajax

 52' Messaoud    31' v.d.Beek
 44' Schöne
 48' v.d.Beek
 59' Dolberg
 71' Schouten (ed)
 79' Ziyech
 87' Neres
 
 Gele kaart: Haspolat, Fortes,Matthys, (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet (v.d.Meer/84)
Schouten
Haspolat
Koolwijk (Anderson/72)
Bruins
Ómarsson
Messaoud (Mahmudov/84)
  Onana
Mazraoui (Kristensen/46)
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne
v.d.Beek
De Jong (Neres/62)
Ziyech
Dolberg
Tadic (Huntelaar/74)

Anti Zwarte Piet Afriyie: ik verantwoord me bij volgende generatie

Als het boegbeeld van de strijd tegen zwarte piet wordt hij geregeld bedreigd. Maar Jerry Afriyie laat zich niet klein krijgen. 'Ik heb wel eens meegemaakt dat mensen op me wachtten, nadat ik ergens een lezing heb gegeven. Dan hoor je achteraf dat ze al de hele middag daar rondhingen op zoek waren naar mij.' Voor het AT5-programma De Straten: Binnenskamers maakt hij een uitzondering en trekt hij een uurtje uit. Want Afriyie is in principe niet dol op tv-interviews.

Het plenst al enkele uren als hij een kwartier te laat op de brug bij de ingang van het Nelson Mandelapark in Zuidoost verschijnt. 'Ik ben vertraagd, moet m’n dochter naar de oppas brengen', appte hij vijftien minuten eerder. Qua omstandigheden maakt het niet uit, want de regen is niet van plan te stoppen.

Niet preken voor eigen parochie
'Ik noem mezelf geen activist', zegt Afriyie onder z’n paraplu vandaan. 'Iemand moet het doen.' Over de bedreigingen vertelt hij open en bijna alsof het voor hem de normaalste zaak van de wereld is geworden. 'Het grappige is dat de meeste mensen verwachten dat ik mee ga doen met provoceren, maar ik sta voor de dialoog. Het beste voorbeeld is toen ik moest spreken bij een bijeenkomst in Groningen en een groep neonazi’s daar naartoe kwam. De organisatie vroeg me of ik wilde dat ze verwijderd moesten worden. Maar zolang ze zich rustig gedroegen vond ik het niet erg. Ik spreek zelfs liever tot hen dan dat ik preek voor eigen parochie. Ze luisterden en nog voor het einde vertrokken ze in alle stilte.'

Na zijn eerste bekende anti-zwarte pietprotest met Quinsy Gario met de 'Zwarte Piet is Racisme'-shirts langs de landelijke Sinterklaasintocht in Dordrecht, nam Afriyie steeds meer het voortouw tijdens de demonstraties. In 2014 en 2016 werd hij hardhandig gearresteerd tijdens intochtprotesten in respectievelijk Gouda en Rotterdam. Het eerste geval kostte hem uiteindelijk zijn baan en bevoegdheid als beveiliger, ondanks dat hij in de rechtszaak die daar uit voortkwam werd vrijgesproken voor de mishandeling van een agent.

'Ik leef nu hoofdzakelijk van mijn lezingen, optredens met m’n gedichten. Af en toe begeleid ik mensen met projecten. Maar ik heb ook niet veel nodig, ik ben niet materialistisch ingesteld. Waar ik wel in ben gaan geloven is dat als het je op een of andere manier tegenzit, het universum je een handreiking doet. Want ik heb die momenten gehad, dat ik niet wist wat ik moest doen. En ik heb twee kinderen om te onderhouden, maar dan gebeurde er ineens iets moois. Ik ben niet gelovig, maar ik kan het verder ook niet verklaren.'

Risico van het vak
Het activisme heeft Afriyie de afgelopen jaren niet alleen z’n baan gekost. Ook sommige vrienden en familieleden keerden hem de rug toe. Hij noemt het zelf een risico van het vak. De ene is boos over z’n aanpak en verliet hem vanwege bezorgdheid, de ander uit angst om zelf geassocieerd te worden met Afriyies onwrikbare standpunten.

'Ik wist van tevoren waar ik aan begon. Maar ik denk dat we veel meer verliezen als we niks aan deze problemen doen. Ik denk waar mensen niet snappen wat we voor elkaar proberen te krijgen, de volgende generatie of die erna wél dankbaar zal zijn dat we vandaag de dag niet stil stonden. Ik verantwoord me bij de volgende generatie.'

Met doorweekte schoenen stapt Afriyie de grote zaal van het Bijlmerparktheater in. 'Je hebt het hier niet snel helemaal voor jezelf.' Zelf stond hij een paar keer in het theater tijdens voordrachten, want dichten is wat hij het liefst doet. 'First and foremost ben ik een dichter. Ik wil dit eigenlijk niet doen, dit werk. Ik verdien er niks mee, maar ik moet wel. We hebben een doel voor ogen. En zolang mensen gekwetst raken door een kinderfeest zal ik ermee bezig zijn.'

De 'toon' van het debat
Het grootste beklag tegen de anti-zwarte pietenbeweging is de toon van hun boodschap. De vaak gebezigde leus 'zwarte piet is racisme' wordt door veel tegenstanders maar ook neutrale toeschouwers als heftig ervaren. Afriyie kan zelf niet veel met dat argument. 'Het probleem is ook heftig. Racisme ís heftig. Kijk wij houden van polderen in Nederland, maar dit probleem kan je niet met een poldermodel oplossen. Ik ken niemand die wanneer hij of zij geopereerd moet worden, genoegen neemt met een pleister. We moeten een keer in de spiegel kijken, en ook al is het ongemakkelijk en moeilijk, we moeten een keer naar elkaar gaan luisteren. Mensen strijden al 100 jaar tegen Zwarte Piet en het enige wat ik wijzer ben geworden is dat mensen altijd een reden zoeken om niet te veranderen. Door onze aanpak dwingen we mensen hierover na te denken.'

Los van de opofferingen leveren alle demonstraties, lezingen, workshops en lessen over institutioneel racisme, uitsluiting op de arbeidsmarkt en etnisch profileren, ook wat op. In Amsterdam zijn er dit jaar nog maar twee lokale intochten waarbij er gebruik wordt gemaakt van zwarte pieten. Dat is duidelijk te zien aan de kaart op de website van het Sint- en Pietengilde. 'Als ik het voor mezelf alleen deed was ik zo klaar. Dan alleen die twee nog.' Als er op de kaart wordt uitgezoomd, is een heel ander beeld te zien. Door het hele land zijn er nog honderden zwarte pieten intochten. 'Ik zie alleen maar pro-pietendemonstraties, en geen feestelijke vieringen. De mensen zouden inmiddels beter moeten weten.'

2025
Op de website van zijn stichting 'Nederland wordt beter' staat dat het doel van de organisatie is zichzelf in 2025 op te heffen. Dan moeten enkele duidelijke doelen behaald zijn. Volgens Afriyie een doel dat elke stichting zou moeten hebben. 'In 2025 zal je vast nog wel mensen hebben die het feest willen vieren met Zwarte Pieten. Maar wat mensen in hun eigen huis doen moeten ze zelf weten. Ik weet alleen dat ik, als mijn kind op school is, of als ik in een winkelcentrum loop, dat ik dan niet geconfronteerd wil worden met een raciale karikatuur. Het gaat al met al steeds beter. We zijn met velen. En vergeet niet: we zijn niet alleen zwart, maar ook witte mensen helpen ons en staan aan onze kant.'

Katie Hopkins schopt tegen heilige sjw-huisjes (*trigger warning*)

Verlang jij ook zo naar mensen die weer gewoon durven te zeggen waar het op staat? Dan is Katie Hopkins een goed voorbeeld. Ze is hier en daar niet zo vriendelijk tegen mensen met extreme tatoeages, body modification, vetgevreten mensen etc, maar eigenlijk heeft ze wel een punt in veel gevallen. Of niet?

O ja, nodeloos te zeggen maar *trigger warning*. Niet voor gevoelige kijkers, dus kijken op eigen risico!

En nee, ik deel niet perse al haar meningen

Top 30 voor Luiten op Nedbank Challenge in Zuid-Afrika

Golfer Joost Luiten is op de Nedbank Challenge in het Zuid-Afrikaanse Sun City als 27ste geëindigd. Door deze positie heeft hij zich gekwalificeerd voor het finaletoernooi van de Race to Dubai.

Na een sterke ronde op zaterdag was Luiten opgeklommen van de 45ste naar de 28ste plaats. Op de slotdag liep hij een ronde van 71 (-1) en steeg nog één plaats. Door deze eindklassering staat hij op de ranking van de Race to Dubai op de 57ste plaats. De top 60 kwalificeert zich voor het laatste toernooi van het seizoen. Het toernooi in Dubai vindt plaats van 15 tot en met 18 november.

Winnaar in Zuid-Afrika was Lee Westwood. Voor de Engelsman was dit de eerste toernooizege op de European Tour in ruim vier jaar.

Politie onderzoekt fittie in Gorinchem

De politie onderzoekt een ruzie tussen het uitgaanspubliek in Gorinchem in de nacht van zaterdag op zondag. Twee personen raakten hierbij gewond.

Ambulance
Tegen vier uur kreeg de politie de melding dat iemand gewond was geraakt in het centrum van Gorinchem. Daar aangekomen, troffen agenten het 24-jarige slachtoffer en zijn vader op de Grote Markt. Daar werd duidelijk dat het slachtoffer in een club aan de Kerkstraat zijn verwondingen had opgelopen.Toen agenten daar arriveerden zagen ze een bloedspoor van de betreffende club, naar een discotheek op de Langendijk lopen. Buiten de discotheek stond een boze groep mannen te schreeuwen. Binnen in de discotheek zat de vermeende verdachte, ook met verwondingen.

Onderzoek
Beide gewonde mannen zijn door ambulancepersoneel aan hun verwondingen behandeld en werden daarna door de politie aangehouden. Het gaat om een 24-jarige man uit Gorinchem en een 22-jarige man uit Nieuwpoort. De politie onderzoekt wat zich exact tussen hen heeft afgespeeld.

Om de rust in het centrum van Gorinchem weder te doen keren, besloot de politie iedereen op de Langendijk weg te sturen. Een 18-jarige man uit Gorinchem die niet wilde luisteren, werd gebeten door de politiehond.

Gearbest 11.11 sale, Pocophone, Mi band 3 & $1.000.000.000 couponkorting

11.11 De grootste sale in China en natuurlijk heeft Gearbest ook een groot aantal deals! Vandaag bekijken we een aantal deals van deze 11.11 sale. 

Vandaag: 5 dollar korting op alles (vanaf $50), diverse coupons en een 11.11 korting op de Miband en Xiaomi Mi 8 Lite! 

POCOPHONE F1 voor minder dan €250 

Door middel van de speciale 11.11 coupon (GBMP1111F1) bestel je dit geweldige toestel voor minder dan €250 ! 

5 dollar korting bij besteding van 50$ via Paypal. 

Voor nieuwe klanten heeft Gearbest in samenwerking met Paypal een leuke actie. Je krijgt namelijk $5 bij besteding van minstens $50. 

Meer informatie over deze deal kan je vinden op de actiepagina.

 Grijp epische coupons! 

couponrain gearbest

Om Singles day extra speciaals te maken geeft Gearbest $1.000.000 dollar aan coupons weg! 

Om 17.00 maak je kans in een nieuwe ronde, Gearbest geeft hierbij een groot aantal coupons weg. 111$ korting bij besteding van $111.11 bijvoorbeeld! 

Bekijk de actiepagina en maak om 17.00 kans op één van de vele coupons. 

Xiaomi Mi band 3 voor minder dan €20! 

Één van de meest populaire fitnesstrackers is tijdens de 11.11 sale extra voordelig verkrijgbaar. Met de speciale FOK! 11.11 coupon heb je de Mi Band 3 voor minder dan €19 euro in huis! 

Koop de Mi Band 3 voor €19 met de volgende coupon: 5ET52F3DM8

GB 1111 miband 3

Xiaomi Mi8 Lite 

Naast de Mi Band is ook de Xiaomi Mi8 Lite in de aanbieding. Deze koop je momenteel voor €185! via de volgende link.

 Nog meer deals kan je vinden door te klikken op onderstaande banner! 

Gearbest 1111


Dealende portiers W Hotel ontmaskerd dankzij undercoveroperatie

Een paar lijntjes coke of een pilletje om de nacht door te halen. Als bezoeker van het W Hotel aan de Spuistraat in Amsterdam hoefde je daar tot voor kort niet eens de straat voor op. Het vijfsterrenhotel heeft drie 'welcome ambassadors' op staande voet ontslagen, omdat ze op hotelkamers drugs aan gasten verkochten. Vrijdag staan ze voor de rechter.

"Kunnen we wat lekkers krijgen voor vanavond? Iets om wakker te blijven", vraagt één van de hotelgasten. De portier weet genoeg en vertelt dat hij aan van alles kan komen. Van xtc tot cocaïne.

Het is een in het oog springend gebouw. Het W Hotel in de Spuistraat. Het vijfsterrenhotel, gevestigd aan weerszijden van de straat, telt 238 kamers en suites. Op het dak een rooftop pool met uitzicht over de stad. De goedkoopste kamer (via de website) kost 270 euro per nacht. Voor de duurste suite - 'Luxer wordt het niet!' - tel je 2400 euro per nacht neer.

"Ik moet iemand bellen." De medewerker van het W Hotel weet niet of de vaste dealer in de buurt is. "Ik wil jullie wel vragen hier discreet mee om te gaan." Nog voor het einde van zijn dienst meldt hij zich bij de kamer van de hotelgast. "Bedankt dat je zo snel kon komen." "Het hotel heeft de eerste prioriteit", reageert de portier. Hij overhandigt twee witte envelopjes en vertrekt weer.

Wat deze portier niet weet, is dat hij in werkelijkheid zaken doet met undercoveragenten. Hij verkoopt hier cocaïne aan politiemensen die zich voordoen als bezoekers van het W Hotel. Twee van zijn collega"s lopen op een soortgelijke manier tegen de lamp.

'Uiterst discreet'
Bij het hotelmanagement bestaat dan al langer het vermoeden dat sommige personeelsleden het begrip 'room service' iets te ruim interpreteren. Een gast, die na nieuwjaarsnacht het hotel wordt uitgezet omdat hij zich zou hebben misdragen, mailt het hotel dat er drugs worden verkocht aan bezoekers door de welcome ambassadors' (zoals het hotel zijn portiers noemt). De politie krijgt dezelfde signalen binnen.

De security manager en de director of rooms van het W Hotel brengen in het voorjaar een bezoek aan de politie. Het management vraagt de recherche de zaak grondig te onderzoeken, maar vraagt wel om 'uiterste discretie'. Het hotel belooft volledige medewerking.

Computer met bewakingsbeelden
Dat de recherche de zaak hoog opneemt, blijkt wel uit het traject dat daarop volgt. Twee agenten verblijven begin mei vijf dagen op rij in een kamer met uitzicht op de hoofdingang. In die kamer hebben ze de beschikking over een computer waarop ze live kunnen meekijken met alle beveiligingscamera's van het hotel. Via een portofoon kunnen de rechercheurs meeluisteren met het hotelpersoneel.

Agenten noteren dat de portiers amicaal met elkaar en met taxichauffeurs omgaan. Ze zien ook dat een aantal keer een pakketje wordt aangenomen, al wordt niet duidelijk wat er in zit. Na vijf dagen observeren, meekijken en meeluisteren, gaat de politie ruim twee maanden later over tot actie. Een officier van justitie geeft toestemming voor een pseudokoop: de agenten mogen - in het belang van het onderzoek - drugs kopen bij de verdachten.

Dat gebeurt niet alleen op vrijdagavond 20 juli, zoals in het begin van dit verhaal beschreven. Ook de volgende dag is de politie in het hotel. Undercover. Een van de 'welcome ambassadors' meldt zich die zaterdagochtend iets voor elf uur bij één van de kamers. Daar treft hij vier vrouwen, casual gekleed. Midden twintig, zo schat hij.

"Het is voor een feestje"
Ze vragen hem of hij aan een klein beetje coke en wat xtc-pillen kan komen. "Het is voor een feestje." Het valt de man op dat de vrouwen een polsbandje dragen van de Madfox, de club onder het hotel. Ook deze portier weet op dat moment nog niet dat hij zaken doet met politieagenten.

Tien minuten later klopt de hotelmedewerker weer op de kamerdeur. Zonder xtc. Hij kan de pillen nu niet leveren, omdat hij de kwaliteit niet kan garanderen. Dit keer komen de pillen bij een andere dealer vandaan. De vrouwen kopen uiteindelijk 1 gram coke. De portier gaat - 50 euro rijker - verder met zijn werkzaamheden: de bagage van het viertal mag naar beneden.

Argwaan bij personeel
Maar dan gaat het bijna mis. De baliemedewerker merkt op dat de vrouwen nog niet betaald hebben voor hun verblijf. Eén van hen pleegt snel een telefoontje en de baliemedewerker wordt al na een paar minuten gebeld door een leidinggevende. 
Het viertal hoeft niet te betalen.

"Alles is geregeld", krijgt hij te horen. De vier vrouwen vertrekken in een opvallende auto: een Audi Q5. De hotelmedewerkers blijven enigszins verward achter. Vips, denken ze. Die komen ten slotte wel vaker in het vijf sterren hotel. Het kenteken van de Audi en de naam waaronder het viertal is ingecheckt, zijn uit het systeem verwijderd. 

Een paar maanden later, het is dan woensdagavond 12 september, wordt een derde portier aangesproken tijdens zijn dienst. Of hij misschien iets weet om een avondje door te halen op de hotelkamer. De bezoeker vraagt de portier om 2 gram cocaïne. "In welke kamer verblijf je?"

Drie portiers ontslagen
Ook deze 'welcome ambassador' loopt uiteindelijk in de val. Hij moet zich, net als zijn twee collega's komende vrijdagmiddag verantwoorden voor de rechter. Hun baan bij het hotel in de Spuistraat zijn ze in elk geval kwijt.

Het W Hotel wil niet inhoudelijk reageren, maar zegt in een reactie: "We hebben de politie geassisteerd in een onderzoek. Omdat het nu in hun handen ligt, kunnen we verder geen commentaar geven. De veiligheid van onze klanten en het personeel is onze eerste prioriteit", aldus een woordvoerder. 

'Te ver gegaan'
Maar de advocaten van de verdachten vinden dat de agenten 'zeer provocatief en sturend' hebben opgetreden. "Uit het dossier blijkt dat zij er bij de verdachten net zo lang op hebben aangedrongen tot hen daadwerkelijk drugs werden geleverd", stelt Vito Shukrula, die één van de portiers verdedigt. "Mogelijk is de politie te ver gegaan, omdat zij hierdoor de verdachten hebben uitgelokt tot het verkopen van drugs terwijl ze helemaal niet de intentie hadden."

Pelle Tuinenburg, raadsman van een andere hotelmedewerker, wil nader onderzoek naar het traject van de pseudokoop door de politie. Ook hij vermoedt dat de agenten te ver zijn gegaan. "Ik heb sterk de indruk dat hier het "uitlokverbod" is overtreden."

Overdreven actie
De drie portiers moeten zich aankomende vrijdagmiddag voor de politierechter verantwoorden voor de verkoop van 1,73 gram, 0,99 gram en 1,34 gram cocaïne. Hun advocaten verbazen zich over de tijd en de mankracht die politie en justitie in deze zaak hebben gestoken.

"In een tijd waarin je overal coke en pillen kunt vinden, van schoolfeest tot gevangenis, komt het nogal overdreven over om in een hotel in de binnenstad een pseudokoop-traject op te zetten om mensen uit te lokken om 1 of 2 gram coke te ritselen", vindt Tuinenburg.

'Bar weinig resultaat'
"Door capaciteitsgebrek bij de politie worden grote drugsbaronnen tegenwoordig ongemoeid gelaten", vult Shukrula aan. "In een tijdperk waarin de agent op straat steeds verder wordt wegbezuinigd, kun je je afvragen of de politie haar capaciteiten niet beter kan inzetten voor urgente problematiek in de samenleving."

'Ernstige zaak'
Het Openbaar Ministerie wil voorafgaand aan de zitting niet inhoudelijk reageren. Wel zegt een woordvoerder: "Het hotel heeft zich bij de politie gemeld met vermoedens over medewerkers die in drugs zouden handelen. Daarop hebben wij besloten dat de zaak ernstig genoeg was om een onderzoek te starten.

In onze visie is het niet een heel groot onderzoek geweest, maar wel een serieus onderzoek, waarbij ook gebruik is gemaakt van pseudodienstverlening", aldus de woordvoerder.


Inbreker oog-in-oog met agent

Dankzij een oplettende getuige zijn zaterdagavond in Haarlem rond 19.00 uur drie inbrekers aangehouden. Het drietal gedroeg zich verdacht rond een woning aan de Vredenrijkstraat in Haarlem.

Reden genoeg voor de getuige om de politie te bellen. Agenten namen positie in rond de woning. Toen één van de inbrekers vanuit de woning naar buiten keek en oog in oog stond met een agent was de schrik bij de verdachte groot. Een vluchtpoging was dan ook vrij zinloos. Agenten wisten het drietal in de kraag te vatten.

Het gaat om drie mannen van 55, 26 en 24 jaar. De inbrekers zijn aangehouden en voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

FC Groningen heeft zondagmiddag in de derby tegen SC Heerenveen een bevrijdende zege geboekt. De kwakkelende Friezen kenden een dramatische eerste helft en kwamen dat niet meer te boven.

 FC Groningen laat de laatste plaats over aan NAC en klimt naar de zestiende plaats. Heerenveen blijft negende. 

Ludovit Reis (FC Groningen) in duel met Arber Zeneli (sc Heerenveen). (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Ludovit Reis (FC Groningen) in duel met Arber Zeneli (sc Heerenveen). (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

FC Groningen

2 - 0

sc Heerenveen

 25' Warmerdam
 38' Doan
   
 
 Gele kaart: Hrustic, (FC Groningen), Rienstra, Thorsby, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan (v.d.Looi/90+3)
Reis
Memisevic
Warmerdam
Mahi (Pohl/ 74)
Cassierra (Hrustic/85)
  Hahn
Floranus
Kongolo (Bruijn/77)
Bulthuis
Pierie
Thorsby
Vlap (Hornkamp/70)
Rienstra
Kobayashi (v.Bergen/56)
Lammers
Zeneli

Elf landen winnen goud op WK karate

In Madrid is zondag het wereldkampioenschap karate afgesloten. In tegenstelling tot de WK's van 2014 en 2016 won Nederland dit keer geen medaille, maar er was wel een flinke diversiteit te zien in de nationaliteiten van de winnaars.

Er stonden zestien onderdelen op het programma en dat leverde goud op voor elf verschillende landen. De individuele- en teamwedstrijden in de kata, waar het om stijlvormen gaat, werden gedomineerd door Spanje en Japan, maar in de kumité, de vechtvorm, waren flink wat verschillende vlaggen nodig.

De individuele kumitécompetities, tien in totaal, zorgden voor de grootste diversiteit: de tien gouden medailles werden gewonnen door tien verschillende landen, met verliezend finalisten uit negen verschillende landen. In de laatste finale van het WK, de team kumité bij de mannen, leek er nog een twaalfde land met goud bij te komen, maar Turkije gaf een 2-0 voorsprong tegen grootmacht Iran weg en verloor met 2-3.

De zwaarste categorie bij de mannen, die boven 84 kilogram, werd gewonnen door Jonathan Horne. De Duitser versloeg Sajjad Ganjzadeh uit Iran, een van de toplanden in het karate, met onder meer een fraaie 'spinning back kick' op het gezicht.

In 2020 is karate voor het eerst een olympische sport. In Tokyo zijn er dan wel beduidend minder onderdelen dan op de WK's en in het reguliere circuit gebruikelijk is. Zo zijn er geen teamwedstrijden en zijn de vijf gewichtsklassen in de kumité wat in elkaar gedrukt.

De twee lichtste en de twee zwaarste klassen zijn allebei samengevoegd tot één lichte en één zware klasse. De mannen komen uit in de individuele kata en de kumité tot 67kg, tot 75kg en boven 75kg. De vrouwen hebben naast de kata ook de kumité tot 55kg, tot 61kg en boven 61kg.

De finale in de zwaarste categorie bij de mannen, helaas wel gefilmd met een aardappel (Bron: YouTube)

Iraanse strandvoetballers winnen Intercontinental Cup, BraziliŽ na 66 duels verslagen

De Iraanse strandvoetballers hebben in Dubai de Intercontinental Cup gewonnen, vergelijkbaar met de Confederations Cup in het reguliere voetbal. Vertegenwoordigers van de zes continentale bonden waren van de partij, net als de Verenigde Arabische Emiraten (het gastland) en wereldkampioen Brazilië.

Brazilië was de titelverdediger, maar ging in de halve finales na penalties onderuit tegen Rusland. Dat was een zeldzame nederlaag voor de Canarinhos, die al 66 wedstrijden op rij niet hadden verloren, sinds de er op het WK van 2015 in de kwartfinales na penalties uit werden geknikkerd...door Rusland.

De Russen namen het in de eindstrijd op tegen Iran, dat in de halve finales te sterk bleek voor Egypte. De Iraanse ploeg was duidelijk de beste en kwam op 3-0, onder meer door een lekker schot van keeper Hamid Behzadpour. De Russen probeerden nog wat, maar topscorer Fedor Zemskov kon het net niet vinden en twee goals van Artur Paporotnyi waren niet genoeg: 4-2.

Brazilië won het duel om plek drie met 5-3 van Egypte, de vijfde tot en met achtste plaats was voor de VS, Spanje, de Emiraten en Tahiti.

Hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

NHL: Indrukwekkende comeback Senators, Pastrnak geeft Maple Leafs pak slaag

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in eigen huis een pijnlijke nederlaag geleden. De Ottawa Senators leken over de knie gelegd te worden, maar in de derde periode sloeg de Canadese ploeg hard terug.

Matt Duchene en Bobby Ryan hadden de Senators in de eerste periode op voorsprong gezet, waarna Tampa Bay terugsloeg: Mathieu Joseph, Victor Hedman, Braydon Coburn en nog eens Joseph brachten de thuisploeg in nog geen twintig minuten naar 4-2.

Toch ging het nog helemaal fout voor de Lightning, te beginnen met een vroege goal van Brady Tkachuk in de derde periode. Hij gaf vervolgens ook de assist voor de 4-4 van Colin White, waarna Duchene zijn ploeggenoten Ryan Dzingel en Mark Stone in staat stelde de Senators zelfs naar een 4-6 zege te helpen.

De Boston Bruins wonnen thuis met 5-1 van de Toronto Maple Leafs en het was vooral David Pastrnak die de bezoekers een pak slaag gaf. Hij gaf de assists voor Patrice Bergeron's openingsgoal en scoorde vervolgens zelf drie keer, met een goal van John Tavares van de Maple Leafs er tussendoor. Joakim Nordstrom bepaalde de eindstand op 5-1.

Uitslagen NHL zaterdag
Buffalo Sabres - Vancouver Canucks 4-3 SO
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 4-0
Dallas Stars - Nashville Predators 4-5 OT
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 5-1
Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 3-4 SO
Columbus Blue Jackets - New York Rangers 4-5 SO
Florida Panthers - New York Islanders 4-2
Montreal Canadiens - Vegas Golden Knights 5-4
Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes 4-0
Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators 4-6
Los Angeles Kings - Calgary Flames 0-1

Pastrnak haalt uit (Bron: YouTube)

Lightning - Senators (Bron: YouTube)

NBA: Clippers in laatste seconde voorbij Bucks

De basketballers van de Los Angeles Clippers hebben in de NBA een thuiszege geboekt op de Milwaukee Bucks, die daardoor hun derde nederlaag in twaalf wedstrijden te verwerken kregen. De Clippers staan nu op 7-5.

De Clippers namen het heft in het eerste kwart gelijk in handen, maar de Bucks van Giannis Antetokounmpo (27 punten) vochten zich terug en namen de leiding kort over. Het bleef vervolgens spannend, maar bij 119-116 leken de Clippers te winnen.

Eric Bledsoe voorkwam dat met een driepunter zes seconden voor het einde van de reguliere speeltijd en dus moest overtime gespeeld worden. Daar leek een tweede overtime achteraan te komen, tot letterlijk een halve seconde voor het einde: Lou Williams legde een lay-up in het netje en de Clippers wonnen met 128-126.

Uitslagen NBA zaterdag
Toronto Raptors - New York Knicks 128-112
Los Angeles Clippers - Milwaukee Bucks 128-126 OT
New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 119-99
Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 99-98
Memphis Grizzlies - Philadelphia 76ers 112-106 OT
Miami Heat - Washington Wizards 110-116
Golden State Warriors - Brooklyn Nets 116-100
San Antonio Spurs - Houston Rockets 96-89
Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder 111-96
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 86-101

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Zwolle niet te stoppen in Dutch Basketball League: acht uit acht

In de Dutch Basketball League is er geen houden aan voor de tegenstanders van Landstede Basketbal. ZZ Leiden probeerde het thuis tegen de Zwollenaren, maar ook zij slaagden er niet in de koploper te kloppen.

Het was wel geruime tijd spannend: met 46-45 gingen de ploegen de kleedkamers in. Leiden begon vervolgens prima aan het derde kwart en liep uit naar 55-48, maar Zwolle gaf gas en draaide het om naar een 61-68 voorsprong.

In het vierde kwart kwam de spanning terug: van 72-82 hielp Worthy de Jong de thuisploeg in korte tijd naar 82-82. Toch sloeg Zwolle weer toe en nadat Leiden de laatste kans uit handen gaf was het gedaan: 82-87, de achtste zege uit acht wedstrijden voor Zwolle.

Feyenoord won thuis ondertussen voor de derde keer op rij. Aris Leeuwarden keek halverwege al tegen een achterstand aan en kon dat niet meer goedmaken tegen de Rotterdammers, waar Justin Gordon met 36 punten en 12 rebounds heerlijk op dreef was: 83-72.

100 jaar geleden: Duitsland geeft zich over, Wereldoorlog voorbij

Het is vandaag 11 november 2018 en dat is een bijzondere dag. Het is vandaag namelijk precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Of beter gezegd, het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de gevechten tot een einde kwamen dankzij een wapenstilstand.

De geallieerden hadden gedurende het jaar al de nodige wapenstilstanden getekend met andere mogendheden, alleen nog niet met de Duitsers. Op 8 november zat de grote opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten, de Fransman Ferdinand Foch, in een treinwagon nabij het kleine Compiègne te wachten. Een Duitse delegatie, geleid door politicus Matthias Erzberger, arriveerde er en gaf aan klaar te zijn om de geallieerde voorstellen te horen. Foch was daarop naar verluidt vrij duidelijk: "Ik heb geen voorstel."

Erzberger en zijn Duitse kompanen kregen een waslijst aan voorwaarden voorgeschoteld en die hadden ze te ondertekenen, anders zouden Foch en zijn leger door blijven gaan met de slachting van de Duitsers, die al maandenlang kansloos waren sinds de Franse generaal het bevel in handen kreeg. Foch gaf de Duitsers drie dagen en op 11 november was het zover: om 05.00 uur lieten de Duitsers weten akkoord te gaan, tussen 05.12 uur en 05.20 uur werden de handtekeningen gezet.

Daarmee was het nog niet helemaal voorbij, want de wapenstilstand ging vanaf 11.00 uur die ochtend in - het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand. Lullig voor ene Henry Gunther, een Amerikaan die kort daarvoor terug was gezet in rang. Daar was hij schijnbaar nogal verbolgen over en toen hij en een collega op een Duitse post stuitte, wilde hij zijn rang terug zien te 'winnen'.

Dat deed Gunther door op de Duitsers af te stormen met een bajonet in zijn handen, waarop de Duitsers hem eerst nog weg probeerden te wuiven - wetende dat de wapenstilstand over één minuut in zou gaan, het was immers 10.59 uur. Gunther wilde van geen wijken weten en werd één minuut voor de wapenstilstand doodgeschoten, als laatste dode van de Eerste Wereldoorlog. De wapenstilstand werd uiteindelijk nog drie keer verlengd, alvorens het Verdrag van Versailles in juni 1919 definitief een einde maakte aan de oorlog.

Tot slot willen we de liefhebber nog even wijzen op dit YouTube-kanaal, waar vanaf 2014 elke week 'live' - maar dan dus 100 jaar later - is bijgehouden wat er die week allemaal gebeurde, iets wat nu natuurlijk nog prima terug te kijken is.

Update 11.00 uur
Het is elf uur en dus is het nu exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog, of in elk geval wat het vechten betreft, tot een einde is gekomen.

Atlťtico Madrid blijft in spoor FC Barcelona na late comeback

Atlético Madrid is in LaLiga ontsnapt aan duur puntenverlies. De nummer twee van Spanje ontving Athletic de Bilbao en wist een achterstand pas in de slotfase om te draaien naar een overwinning.

Iñaki Williams bracht de Baskische bezoekers in de eerste helft op voorsprong, Thomas Partey tekende na een uurtje voor de 1-1. Een minuut of drie later zorgde Williams nog eens voor een voorsprong voor Bilbao, maar dit keer was het Rodri Hernandez die - op aangeven van Partey - de gelijkmaker scoorde.

Atlético-coach Diego Simeone had ondertussen een probleem: hij had al drie keer gewisseld, maar verdediger Diego Godin was geblesseerd. De Uruguayaan had echter wel voor heter vuren gestaan en besloot door te spelen. Dat was maar goed ook: in blessuretijd was het uitgerekend Godin die de Madrilenen aan de 3-2 winst hielp.

Atlético staat op 23 punten uit twaalf wedstrijden, één meer dan FC Barcelona. De koploper speelt zondag nog wel thuis tegen Real Betis.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Levante - Real Sociedad 1-3 (vrijdag)
Real Valladolid - Eibar 0-0
Getafe - Valencia 0-1
Atlético Madrid - Athletic de Bilbao 3-2
Girona - Leganès 0-0

Dubbel WK-goud Amerikaanse freestyle-BMX'ers

In het Chinese Chengdu is zondag het wereldkampioenschap 'urban cycling' afgesloten. Het ging daarbij om disciplines als de trials en de mountainbike eliminator, maar ook om het BMX freestyle-onderdeel 'park'.

Dat onderdeel is in 2020 voor het eerst olympisch en dus is het voor wat landen voor wat extra belang om nu goed te scoren. De Amerikaan Justin Dowell, 18 jaren jong, pakte in Chengdu het goud dankzij een snaarstrakke eerste run. Zilver was er voor een land waar men doorgaans niet al teveel olympische medailles wint: Costa Rica, wat dankzij Kenneth Tencio Esquivel een extra kans heeft in Tokyo. Brandon Loupos uit Australië kwam nét tekort om Tencio te verslaan, maar hield landgenoot Jake Wallwork wel van het podium af.

De Amerikaanse dames domineerden met een heus 1-2-3'tje. Perris Benegas kwam als laatste in actie in de tweede finalerun en stond op dat moment derde, maar met een mooie run scoorde ze veruit de hoogste score en pakte ze het goud. Haar landgenotes Angie Marino en Hannah Roberts completeerden het podium door de Duitse jeugdolympisch kampioene Lara Lessmann net buiten de top-3 te houden.

Bij de mannen werd Nederland vertegenwoordigd door Daniël Wedemeijer. Hij sneuvelde in de kwalificaties met een 34e plek, waar de top-24 zich plaatste voor de halve finales. Shanice Silva Cruz verdedigde de Nederlandse eer bij de vrouwen, maar met een 26e plek in de kwalificaties greep ze net naast een plaats in de halve eindstrijd.

GSOD: Van Gerwen wint, Van Barneveld en Harms onderuit

Op de openingsdag van de Grand Slam of Darts heeft één Nederlandse zege opgeleverd en twee nederlagen. Van Gerwen won van Gary Robson, Raymond van Barneveld en Wesley Harms gingen onderuit. 

Van Gerwen won zijn partij tegen Robson met 5-1, dankzij een gemiddelde van bijna 113. De nummer één van de wereld had slechts 38 pijlen (14-, 11- en 13-darter) nodig om naar een 3-0 voorsprong te snellen. Robson kwam met een twaalfdarter alsnog op het scorebord. Van Gerwen bracht de marge weer op drie, om vervolgens de partij in vijftien pijlen te beslechten. 

Van Barneveld verloor pijnlijk zijn eerste wedstrijd in Wolverhampton. De Nederlander ging met 5-3 onderuit tegen de onbekende Pool Krzysztof Ratajski. Van Barneveld zal nu in zijn volgende partijen, tegen Michael Smith en Adam Smith-Neale, zich van zijn beste kant moeten laten zien om toch de groepsfase van de Grand Slam te overleven. Hij speelt eerst tegen Smith-Neale, die met 5-3 verloor van Smith. 

Wesley Harms was in zijn eerste partij van de Grand Slam kansloos tegen James Wade, de man in vorm. Wade, de nummer zes van de plaatsingslijst, gunde de Nederlander geen enkele game en zorgde voor een whitewash: 5-0. Harms speelt zondagavond tegen Mark Webster, die met 5-4 verloor van Keegan Brown. 

Uitslagen Grand Slam of Darts - eerste speelronde - middagsessie
Max Hopp 5-3 Josh Payne (E)
Gerwyn Price 5-2 Andrew Gilding (F)
Dimitri Van den Bergh 5-3 Ryan Searle (H)
Stephen Bunting 5-3 Martin Schindler (G)
Glen Durrant 5-1 Simon Whitlock (F)
Mensur Suljovic 5-2 Scott Mitchell (G)
Rob Cross 5-2 Mark McGeeney (H)
Peter Wright 5-4 Jim Williams (E)

Avondsessie
Keegan Brown 5-4 Mark Webster (C)
Jonny Clayton 5-2 Joe Murnan (A)
Ian White 5-1 Steve Hine (D)
Michael Smith 5-3 Adam Smith-Neale (B)
James Wade 5-0 Wesley Harms (C)
Krzysztof Ratajski 5-3 Raymond van Barneveld (B)
Gary Anderson 5-2 Michael Unterbuchner (D)
Michael van Gerwen 5-1 Gary Robson (A)

Programma zondagmiddag
Ryan Searle v Mark McGeeney (H)
Josh Payne v Jim Williams (E)
Martin Schindler v Scott Mitchell (G)
Simon Whitlock v Andrew Gilding (F)
Mensur Suljovic v Stephen Bunting (G)
Rob Cross v Dimitri Van den Bergh (H)
Gerwyn Price v Glen Durrant (F)
Peter Wright v Max Hopp (E)

Zondagavond
Steve Hine v Michael Unterbuchner (D)
Joe Murnan v Gary Robson (A)
Mark Webster v Wesley Harms (C)
Raymond van Barneveld v Adam Smith-Neale (B)
James Wade v Keegan Brown (C)
Michael Smith v Krzysztof Ratajski (B)
Michael van Gerwen v Jonny Clayton (A)
Gary Anderson v Ian White (D)

World Cup-zeges Knegt en Schulting in Salt Lake City

De eerste finaledag van de World Cup shorttrack in Salt Lake City heeft prima Nederlands succes opgeleverd. Zowel Suzanne Schulting als Sjinkie Knegt konden een zege bijschrijven en dat deden ze op overtuigende wijze.

1500m mannen
Op de 1500 meter begon Knegt achterin het veld, maar al vrij snel schoof hij naar voren en met één soepele beweging nam hij de leiding. Die stond de Nederlander niet meer af en dus was zijn vijfde World Cup-winst op de 1500m een feit, hoewel de Zuid-Koreaan Lee June-seo nog een dappere poging deed in de laatste meters. Lee werd echter tweede, voor de Canadees Steven Dubois. Friso Emons eindigde als zeventiende door een laatste plek in de B-finale, Itzhak de Laat werd in de herkansingen op 0,024 seconden uitgeschakeld.

1000m vrouwen
In de finale reed Yara van Kerkhof al snel voorop, maar zij moest pas op de plaats maken en toezien hoe Schulting het heft in handen nam. Ze vocht de Russin Sofia Prosvirnova in de laatste meters van zich af en boekte de winst, haar derde op de 1000m nadat ze vorige week in Calgary ook al won, met Fan Kexin op plek drie en Van Kerkhof op de vijfde en laatste plaats. Lara van Ruijven werd zesde door de B-finale te winnen.

1500m vrouwen
Rianne de Vries begon prima aan de finale en nam zelfs even de leiding, maar op het moment dat het tempo echt omhoog ging viel ze wat terug. Toch hield de Nederlandse de schade knap beperkt en na een straf voor de Russin Ekaterina Efremenkova werd ze nog keurig vierde, op een tweede plek in Dresden in 2016/17 na veruit haar beste resultaat. Choi Min-jeong pakte de winst, voor haar Zuid-Koreaanse landgenote Kim Ji-yoo en de Chinese Li Xuan. Avalon Aardoom sneuvelde in de herkansingen. 

1000m mannen
Geen Nederlandse vertegenwoordiging in de finales van de 1000 meter bij de mannen. Daan Breeuwsma werd uitgeschakeld in de kwartfinales, net als Dylan Hoogerwerf, terwijl Dennis Visser sneuvelde in de herkansingen. De finale zorgde wel voor genoeg spektakel, vooral in de laatste meters.

De Hongaarse broers Shaolin Sandor en Shaoang Liu domineerden de strijd tot dan toe, maar Ren Ziwei uit China en de Zuid-Koreaan Park Ji-won kwamen er in de laatste meters ineens bij. Shaoang Liu werd gediskwalificeerd voor een beweging richting Park, die zo achter Shaolin Sandor Liu en Ren als derde eindigde.

Aflossingen
De Nederlandse mannen werden in de kwartfinales al uitgeschakeld, nadat Knegt zich liet 'piepelen' in de laatste meters. De vrouwen duelleerden in de halve eindstrijd met Rusland, waarbij de benodigde top-2 geen moment in gevaar kwam. Via een tweede plek plaatste de ploeg zich voor de finale van zondag. De gemengde Nederlandse ploeg won de halve finale zonder problemen en staat zondag dus ook in de eindstrijd. 

De races zijn hier terug te kijken, vanaf 22.00 uur Nederlandse tijd zijn daar zondag ook de kwartfinales tot en met finales van de diverse afstanden te zien.

The Forge is volgende DLC Shadow of the Tomb Raider

In The Forge moet Lara Croft een, nou ja, oude smederij onderzoeken en de geheimen die daar te vinden zijn ontrafelen. De nieuwe tombe kun je alleen of in co-op spelen. De eerste beelden van de nieuwe DLC, die onderdeel uitmaakt van de Season Pass, kun je hieronder bekijken.

Naast de nieuwe tombe om te onderzoeken worden er ook twee nieuwe modi toegevoegd: Score Attack en Time Attack. Tot slot krijgt Lara ook toegang tot een nieuw outfit en nieuw wapen. Shadow of the Tomb Raider is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Arena komt naar Sea of Thieves

Begin 2019 krijgt Sea of Thieves in een nieuwe content update een nieuwe modus: The Arena. Weinig verrassend is dit een PvP-aangelegenheid waarin diverse piratencrews het tegen elkaar opnemen.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk schatten te verzamelen en uiteraard om je tegenstander te saboteren. Schiet ze dood, leid ze af, troef ze af op zee en zorg ervoor dat jouw crew de meeste schatten meeneemt voor de overwinning.

De trailer is hieronder te bekijken. Sea of Thieves is beschikbaar voor pc en Xbox One.

Winnie the Pooh in Kingdom Hearts III

Tijden het X018 Fanfest van Microsoft is een nieuwe trailer getoond van Kingdom Hearts III. De trailer kondigt het 100 Acre Wood en daarmee Winnie the Pooh en zijn vrienden aan als speelwereld.

Verder toont de trailer gameplay van andere werelden, waaronder Rapunzel en Pirates of the Carribean. In een trailer met Winnie the Pooh is vriendschap natuurlijk leidend, dus verwacht hier veel van terug te zien.

Kingdom Hearts III lanceert 29 januari 2019 voor PlayStation 4 en Xbox One.

Napoli na winst in zeiknat Genua nog in spoor Juventus

In de Serie A is Napoli er zaterdagavond met flink wat moeite in geslaagd in het spoor van Juventus te blijven. Op het echt gruwelijk natte veld van Genoa werd een 1-2 zege geboekt, maar daar kwam wat geluk bij kijken.

Cristian Kouamé had Genoa na twintig minuten op voorsprong gezet, waarna Dries Mertens invaller Fabián Ruiz na een dik uur in staat stelde de gelijkmaker te scoren. Lorenzo Insigne schoot in de 86e minuut op doel en het was Genoa-speler Davide Biraschi die dat schot promoveerde tot een goal.

In de tweede helft werd het duel nog even onderbroken, want de hevige regenval had het veld blank gezet. Napoli staat twaalf wedstrijden op 28 punten, drie minder dan Juventus. De koploper speelt zondagavond wel nog een uitwedstrijd bij AC Milan.

Uitslagen Serie A zaterdag
Frosinone - Fiorentina 1-1 (vrijdag)
Torino - Parma 1-2
SPAL - Cagliari 2-2
Genoa - Napoli 1-2

Rutte en Blok bij herdenking einde Eerste Wereldoorlog

Minister-president Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken zijn vandaag in Parijs aanwezig bij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde met de ondertekening van de Wapenstilstand.

Bij de Arc de Triomphe in Parijs wordt dat moment herdacht in aanwezigheid van staatshoofden, regeringsleiders en vertegenwoordigers van internationale organisaties. Na de herdenkingsceremonie is minister-president Rutte bij een gezamenlijke lunch in het Elysée.

Minister Blok is in de middag aanwezig bij de opening van de eerste editie van het Paris Peace Forum. Dit forum staat in het teken van het versterken van het multilateralisme en vindt plaats op initiatief van president Macron.

De Arc de Triomphe in Parijs (Foto: Privé)
De Arc de Triomphe in Parijs (Foto: Privé)

Politie onderzoekt zware mishandeling Den Haag

Agenten werden in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 2:00 uur naar een melding van een vernieling van een ruit aan de Marktweg in Den Haag gestuurd. De melder vertelde aan toegesnelde de agenten dat de man die de vernieling pleegde daarna slachtoffer werd van een zware mishandeling. De politie zoekt het slachtoffer en de twee verdachten.

De melder hoorde glasgerinkel, belde direct de politie en besloot daarna te gaan kijken wat er loos was. De getuige zag een onbekende man staan bij een kapotte ruit van een woning. Kort daarna rende die verdachte weg met twee andere mannen achter hem aan. Daarna ontstond er een schermutseling op straat tussen de drie, waarbij de vandaal met een steekvoorwerp de twee achtervolgende mannen bedreigde. Hierop kwamen de twee mannen in actie tegen de verdachte en sloegen en schopten hem, terwijl hij op de grond lag. Dit incident gebeurde op de kruising Veluweplein, met de Schalk Burgerstraat en de Hoefkade. De melder was getuige van dit incident en filmde het.

Agenten troffen de drie niet meer in de omgeving aan. Echter wel een steekwapen en dat is in beslag genomen. De eigenaar van de woning waar de ruit werd ingegooid wilde vannacht geen aangifte doen van het voorval. De politie is op zoek naar het slachtoffer van de mishandeling en de twee verdachten.

FOK! Wat een weer: regenachtig

Vandaag is er vrij veel bewolking en valt er verspreid over het land wat buiige regen of komen er enkele buien voor. Toch zijn er vooral vanmiddag ook langere droge momenten en komt soms de zon tevoorschijn. Later in de middag en in de avond is er bij buien langs de kust kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. Er staat een stevige zuid- tot zuidwestenwind, matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust.

Komende nacht is er aanvankelijk weinig bewolking en is het droog. In de loop van de nacht neemt van het zuiden uit de bewolking geleidelijk toe en aan het einde van de nacht kan het in het uiterste zuidoosten gaan regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 10°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Morgen overdag wordt de bewolking geleidelijk dikker en breidt een regengebied zich vanuit het zuiden uit over het land. In de middag wordt het in het uiterste zuidoosten tijdelijk droog en kan de zon even doorbreken, elders regent het langdurig. Pas in de avond wordt het van het zuidwesten uit overal droog en klaart het geleidelijk op. Op veel plaatsen wordt het niet warmer dan een graad of 12, in het uiterste zuidoosten wordt het met wat zon in de middag 17°C. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland

Avond in Londen (Foto: Iteejer)
Avond in Londen (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ook tweede partij bij WK schaken eindigt in remise

Ook de tweede partij om de wereldtitel schaken tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana is in remise geëindigd. In een partij van ongeveer drie uur gaven de spelers elkaar de hand na 49 zetten.

De Noorse wereldkampioen Carlsen had het in tweede partij lastig tegen zijn Amerikaanse uitdager Caruana, maar net zoals in de eerste wedstrijd eindigde ook deze wedstrijd in een remise. De eerste wedstrijd tussen beide schakers duurde vrijdag wel een stuk langer. Na zeven uur en maar liefst 115 zetten eindige toen de wedstrijd.

Het WK omvat twaalf partijen. Wie als eerste op 6,5 punt komt, verovert de wereldtitel. Bij een gelijke eindstand (6-6) volgt een tiebreak.

De 27-jarige Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in handen. De 26-jarige Caruana won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher.

Tennisser Tsitsipas wint Next Gen Finals

Tennisser Stefanos Tsitsipas heeft in Milaan de tweede editie gewonnen van de Next Gen Finals, het eindejaarstoernooi voor 's werelds beste spelers tot en met 21 jaar. In de finale was de Griekse nummer vijftien van de wereld te sterk voor de Australiër Alex De Minaur (ATP-31).

De nummers één en twee van de plaatsing troffen elkaar in de eindstrijd en het was De Minaur die de eerste set won. Tsitsipas sloeg echter gelijk terug met winst in set twee, waarna hij het derde bedrijf in de tiebreak pakte. Ook in de vierde set werd het een tiebreak en daarin kon Tsitsipas het afmaken: 2-4, 4-1, 4-3 (3), 4-3 (3).

In tegenstelling tot bij normale toernooien werd in Milaan ook om de derde plek gespeeld. Die ging naar de Rus Andrey Rublev, die na een prima partij afrekende met Jaume Munar uit Spanje: 1-4, 4-3 (4), 2-4, 4-2, 4-3 (3).

Kashima Antlers houdt stand in kolkend stadion en wint Champions League AziŽ

Het Japanse Kashima Antlers heeft zaterdag de Aziatische Champions League gewonnen. De ploeg won eerder al met 2-0 in eigen huis van het Iraanse Persepolis en in Teheran bleef het bij een doelpuntloos gelijkspel.

Een compleet uit haar voegen barstend Azadistadion, gevuld met zo'n honderdduizend fans, moest Kashima ervan weerhouden om voor het eerst in de clubhistorie de grootste Aziatische prijs te pakken. Dat lukte echter niet: Persepolis, vooral bekend om een sterke verdediging, kon aanvallend niet genoeg op de mat leggen.

De keren dat de ploeg uit Teheran er wél wat uit kon persen stond keeper Kwoun Sun-tae in de weg. De Zuid-Koreaan won de Champions League al twee keer met het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Motors en was oppermachtig tegen de Iraniërs, waar vooral Ali Alipour en de Irakees Bashar Resan hem troffen.

Langzaamaan werd het stiller in het stadion en het geloof droop weg, waarna Kashima de boel uit kon spelen.

Persepolis - Kashima Antlers (Bron: YouTube)

Tsjechische tennissters op voorsprong in Fed Cup-finale

De Tsjechische tennissters hebben in de finale van de Fed Cup een 2-0 voorsprong genomen. Tsjechië speelt in het eigen Praag tegen de Verenigde Staten en won zaterdag de eerste twee partijen in het enkelspel.

Sofia Kenin begon namens de VS nog met setwinst tegen Barbora Strycova, maar de Tsjechische sloeg hard terug en maakte het in set drie af: 6-5 (5), 6-1, 6-4. Vervolgens was het de beurt aan Katerina Siniakova, die tegen Alison Riske speelde. De Amerikaanse sleepte er in de tweede set een tiebreak uit, maar daar bleef het bij: 6-3, 7-6 (2).

Zondag kan Siniakova het tegen Kenin beslissen, anders krijgt Strycova een kans tegen Riske. Als beide Amerikaanse dames winnen moet het dubbelspel beslissing brengen. Alle wedstrijden zijn overigens live te zien op Ziggo Sport.

Superzwaargewichten sluiten WK gewichtheffen af met wereldrecords

In het Turkmeense Ashgabat is het wereldkampioenschap gewichtheffen afgesloten. Zoals gebruikelijk was het op de slotdag tijd voor de superzwaargewichten: de vrouwen boven 87 kilogram en de mannen boven 109 kilogram.

Vrouwen 87kg+
Bij de vrouwen ging het wat goud betreft tussen twee vrouwen: de Russische Tatiana Kashirina en de Chinese Meng Suping. Kashirina won al vier wereldtitels en pakte alle wereldrecords in de klasse boven 75 kilogram, Meng eindigde achter haar doorgaans als tweede, maar won bij afwezigheid van Kashirina - Rusland was immers geschorst - wel olympisch goud in Rio.

Meng opende het trekken met 135 en 140 kilo, Kashirina begon met 140 en faalde vervolgens op 145kg. Dat lukte in haar tweede poging wel, waarmee ze twee kilo winst pakte op de 143kg van Meng's derde poging. Bij het stoten opende Meng met 175kg, Kashirina ging er met 178kg overheen.

De Russin zette door en verstevigde haar leiding met 182kg, waarna Meng voor 184kg ging, met succes. De Russische pakte 185kg er nog achteraan en de opdracht van Meng was daardoor duidelijk: 188kg moest omhoog voor goud, maar dat was voor de goedlachse Chinese net wat teveel gevraagd. Met een totaal van 330kg was het goud - en drie wereldrecords - voor Kashirina, Meng pakte met 327kg zilver, de jonge Thaise Chaidee Duangaksorn wist Kim Kuk-hyang uit Noord-Korea af te troeven: 296kg om 295kg en dus was er brons voor Chaidee.

Vrouwen boven 87 kilogram (Bron: YouTube)

Mannen 109kg+
Bij de mannen was de vraag helemaal niet wie er zou winnen. De Georgische wereld- en olympisch kampioen - en tevens wereldrecordhouder in de nu opgedoekte klasse boven 105kg - Lasha Talakhadze had mogelijk ietwat uitgedaagd kunnen worden door Behdad Salimi, maar de Iraniër gaf twee maanden geleden aan te stoppen na het goud op de Asian Games, terwijl zijn landgenoot Saeid Alihosseini na acht jaar schorsing sterk terugkeerde, maar niet op het WK aanwezig was.

Kortom, er was geen serieuze concurrentie voor Talakhadze, die bij het trekken met speels gemak 207kg, 212kg en ook 217kg boven het hoofd knalde, gelijk een nieuw wereldrecord. Bij het stoten kwam daar 245, 252 en 257 kilo bij, ogenschijnlijk met speels gemak en weer goed voor een wereldrecord, wat hem op een totaal van 474kg bracht...uiteraard een wereldrecord.

Het zilver was voor de Armeniër Gor Minasyan, die 205kg trok en 245kg stootte. De Oezbeek Rustam Djangabaev kwam tot 202 en 245 kilo voor een totaal van 447kg, drie kilo minder dan Minasyan. Met 203kg pakte de Georgiër Irakli Turmanidze overigens brons bij het trekken, maar hij begon - mogelijk wegens een blessure - niet aan het stoten.

Talakhadze haalt uit (Bron: YouTube)

Obsidian en inXile Entertainment sluiten zich aan bij Microsoft

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu heeft Microsoft het officieel aangekondigd tijdens het X018-evenement: Obsidian Entertainment behoort vanaf nu tot het portfolio van Microsoft.

Dankzij hardnekkige geruchten de afgelopen weken was het meer een kwestie van wanneer het wordt aangekondigd, maar toch had Microsoft nog een verrassing tijdens deze aankondiging. Een andere Amerikaanse ontwikkelstudio die bekend staat om zijn RPG's wordt ook overgenomen door Microsoft: inXile Entertainment.

Met deze twee studio's verwelkomt Microsoft aardig wat RPG-talent in hun verzameling van ontwikkelaars. Obsidian Entertainment is vooral bekend van Fallout: New Vegas, South Park: The Stick of Truth en de Pillars of Eternity-serie. inXile Entertainment heeft op zijn beurt pareltjes als Wasteland 2 en Torment: Tides of Numenera ontwikkeld.

Met deze acquisities gaat Microsoft door met waarmee zij begonnen zijn eerder dit jaar. Tijdens E3 afgelopen zomer werden al vijf nieuwe studios aangekondigd die een langdurige samenwerking met Microsoft aangaan. Tot deze studio's behoren de ontwikkelaars van State of Decay, Forza Horizon, We Happy Few en Hellblade: Senua's Sacrifice.

Geen World Cup-succes Nederlandse schermers

In de schermwereld stonden deze week drie World Cups op het programma, die zaterdag allemaal zijn afgesloten. In het Estse Tallinn kwamen de dames met de degen in actie, in het Duitse Bonn was het de beurt aan de heren met de floret. De sabelvrouwen kwamen in Orléans in actie, maar daar was Nederland niet vertegenwoordigd.

In Tallinn deed degenschermster Kelly Boone namens Nederland mee. Ze won vier van haar zes groepswedstrijden, waarna ze in de knock-outfase afrekende met de Poolse Jagoda Zagala en de Japanse Rie Yamada. Zaterdag was het echter klaar: de Italiaanse Federica Isola bleek met 11-15 te sterk voor Boone, die zo bij de laatste 64 strandde.

In Bonn deden zeven Nederlandse floretschermers mee, waarbij Julian Fens, Sebastiaan Borst en Job de Ruiter in de groepsfase werden uitgeschakeld. Het 17-jarige toptalent Daniel Giacon sneuvelde al vroeg in de knock-outfase, Jakub Surwillo uit Polen was met 9-15 te sterk. Dirk Jan van Egmond ging er gelijk met 5-15 af tegen Choi Chun Yin Ryan uit Hong Kong.

Patrick Post werd in zijn eerste KO-wedstrijd met 5-15 geklopt door de Griek Nikolaos Kontochristopoulos, Elisha Yuno won als enige Nederlander in de knock-outfase. De Duitser Moritz Renner moest er met 15-12 aan geloven, maar Yuno verloor vervolgens in de laatste ronde voor het hoofdschema met 11-15 van de Belg Stef de Greef.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.