Dubbel WK-goud Amerikaanse freestyle-BMX'ers

In het Chinese Chengdu is zondag het wereldkampioenschap 'urban cycling' afgesloten. Het ging daarbij om disciplines als de trials en de mountainbike eliminator, maar ook om het BMX freestyle-onderdeel 'park'.

Dat onderdeel is in 2020 voor het eerst olympisch en dus is het voor wat landen voor wat extra belang om nu goed te scoren. De Amerikaan Justin Dowell, 18 jaren jong, pakte in Chengdu het goud dankzij een snaarstrakke eerste run. Zilver was er voor een land waar men doorgaans niet al teveel olympische medailles wint: Costa Rica, wat dankzij Kenneth Tencio Esquivel een extra kans heeft in Tokyo. Brandon Loupos uit Australië kwam nét tekort om Tencio te verslaan, maar hield landgenoot Jake Wallwork wel van het podium af.

De Amerikaanse dames domineerden met een heus 1-2-3'tje. Perris Benegas kwam als laatste in actie in de tweede finalerun en stond op dat moment derde, maar met een mooie run scoorde ze veruit de hoogste score en pakte ze het goud. Haar landgenotes Angie Marino en Hannah Roberts completeerden het podium door de Duitse jeugdolympisch kampioene Lara Lessmann net buiten de top-3 te houden.

Bij de mannen werd Nederland vertegenwoordigd door Daniël Wedemeijer. Hij sneuvelde in de kwalificaties met een 34e plek, waar de top-24 zich plaatste voor de halve finales. Shanice Silva Cruz verdedigde de Nederlandse eer bij de vrouwen, maar met een 26e plek in de kwalificaties greep ze net naast een plaats in de halve eindstrijd.