FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 november 2018

NFL: Mariota maakt fouten goed en leidt Titans langs Cowboys

De Tennessee Titans hebben tijdens Monday Night Football een zege geboekt op de Dallas Cowboys. Voor de ploeg is het de vierde overwinning in acht wedstrijden, de Cowboys staan na acht duels op een record van 3-5.

Titans-quarterback Marcus Mariota begon bijzonder matig: bij de eerste twee keer dat de Titans het balbezit hadden raakte hij de bal kwijt, wat er uiteindelijk voor zorgde dat Amari Cooper een korte pass van Cowboys-quarterback Dak Prescott de endzone in kon werken.

Derrick Henry zorgde in het tweede kwart met een touchdown voor de gelijke stand, vijf minuten later werd een fraaie drive van de Titans beloond met een touchdown van Dion Lewis op een pass van Mariota. Toch kwamen de Cowboys nog voor het einde van de eerste helft langszij: Allen Hurns werd bereikt door Prescott en trok de stand met een 23-yard touchdown gelijk.

De derde touchdown van de Titans, in deel twee van het derde kwart, was een fraaie: een mooie play eindigde bij Jonnu Smith, die knap de endzone in kon draaien. Ruim vier minuten voor het einde was het Mariota zelf die met een rush voor de volgende touchdown en tevens de eindstand zorgde: 14-28.

Cowboys - Titans (Bron: YouTube)

PSV in laatste kwartier ten onder tegen Tottenham

PSV heeft dinsdagavond een nederlaag geleden op bezoek bij Tottenham Hotspur. In het laatste kwartier trokken de Engelsen de zege over de streep.

Mark van Bommel stuurde zijn vaste basiself het veld in en zag zijn ploeg al na 61 seconden op voorsprong komen. Uit een hoekschop van Gastón Pereiro kopte Luuk de Jong de 0-1 achter Paulo Gazzaniga, die de voorkeur kreeg onder de lat boven Michel Vorm. Tottenham ging direct op jacht naar de gelijkmaker en drukte PSV met de rug tegen de muur.

Een hakje van Dele Alli werd door Angeliño van de lijn gehaald. Toch bleven grote kansen uit. Lucas Moura creëerde een mogelijkheid voor zichzelf door de verdediging van PSV te verslaan, voordat zijn schot geblokt werd door Nick Viergever en hij in de rebound over schoot.

Jeroen Zoet groeide in de loop van de eerste helft uit tot de grote man van PSV en voorkwam met enkele reddingen de 1-1. Eerder bracht de doelman redding op een poging van Alli en ook Christian Eriksen hield hij van het scoren af. Alli vond Zoet in de negende minuut voor rust nogmaals op zijn weg naar succes.

De eerste minuten na rust leverden geen mogelijkheden op, maar PSV meldde zich na 57 minuten weer voor het vijandelijke doel. Pereiro zag zijn kopbal gekeerd worden door Gazzaniga. Naarmate de tweede helft vorderde zette Tottenham meer druk en Heung-Min Son zag een schot aangeraakt worden door Daniel Schwaab en zodoende naast gaan.

Na 78 minuten moest PSV zich alsnog gewonnen geven. Na goed terugleggen van invaller Fernando Llorento schoot Kane via de stuit de 1-1 binnen. Vier minuten na de gelijkmaker volgde de uitgelezen mogelijkheid voor PSV om wederom op voorsprong te komen. Donyell Malen nam de bal prachtig mee en stuitte met zijn schot op Gazzaniga.

PSV leek genoegen te nemen met het punt, maar kon deze niet over de streep trekken. Uit een voorzet van Ben Davies kopte Kane de 2-1 raak, waarbij de bal onderwerg van richting werd veranderd door Trent Sainsbury.

PSV klaar in de Champions League. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV klaar in de Champions League. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Uitslagen Champions League dinsdag
A: Monaco - Club Brugge 0-4
A: Atlético Madrid - Borussia Dortmund 2-0
B: Internazionale - Barcelona 1-1
B: Tottenham Hotspur - PSV 2-1
C: Rode Ster Belgrado - Liverpool 2-0
C: Napoli - PSG 1-1
D: FC Porto - Lokomotiv Moskou 4-1
D: Schalke 04 - Galatasaray 2-0

Politie grijpt in bij voorbereiden gewelddadige vergeldingsactie

Vandaag heeft de politie Oost-Nederland ingegrepen bij de voorbereiding van een gewelddadige vergeldingsactie in het criminele milieu. De informatie dat er voorbereidingen werden getroffen voor een vergeldingsactie, kwam uit versleutelde communicatie die door de politie is onderschept. Uit de chats kwam naar voren dat criminelen elkaar ervan verdachten, dat zij informatie naar de politie gelekt hadden en dat hiervoor een vergeldingsactie werd voorbereid.

Op basis van deze informatie werd een onderzoek gestart. Dit onderzoek had tot doel om een goed beeld te vormen van mogelijke betrokkenen, en om de mogelijke vergeldingsactie te voorkomen. Op grond van het onderzoek heeft de officier van justitie toestemming gegeven in te grijpen en de betrokkenen aan te houden.

De politie heeft vandaag opgetreden en dat leidde tot de aanhouding van 3 verdachten. Een man van 31 uit Almelo en twee mannen uit Enschede van 23 en 33 jaar oud. De mannen zijn ook aangehouden vanwege drugshandel.

Sinéad O'Connor is helemaal van het padje af

Het lijkt er op dat Sinéad O'Connor helemaal gek is geworden. Nee, deze keer echt. Dat je je bekeert tot de islam, is toch geen reden om wartaal uit te gaan slaan? En wat hebben witte mensen daar nou weer mee te maken?

Jubileumshow Charly Lownoise & Mental Theo in twee uur uitverkocht

Het 25-jarig jubileum van happy hardcore-duo Charly Lownoise en Mental Theo, dat volgend jaar in de Ziggo Dome wordt gehouden, is vanavond in rap tempo uitverkocht geraakt. In ruim twee uur waren alle 12.000 kaarten weg, zo meldt AT5.

De kaartverkoop zou eigenlijk morgen pas van start gaan, maar alle kaarten werden vanavond al in een geheime ticketshop verkocht waarop fans zich konden inschrijven. 'We hadden dit gehoopt, maar nooit verwacht', zegt een woordvoerder van de organisatie.

Eerder vandaag besloot de organisatie om de show al te verplaatsen naar de Ziggo Dome, omdat AFAS Live met een capaciteit van zesduizend mensen te klein bleek. Dit vanwege het grote aantal registraties voor de voorverkoop.

Charly Lownoise & Mental Theo startten hun muzikale avontuur in 1994 met de single 'Live at London'. Daarop volgden hits als 'Wonderful Days', 'Together in Wonderland', 'Stars', 'Your Smile', 'Hardcore Feelings' en 'Fantasy World'.

Tijdens de jubileumshow op 9 februari zullen ook andere jaren negentig-artiesten te zien zjin, onder wie T-Spoon, Nakatomi, Alice DeeJay, Dune en DJ Jean.

Kaag waardeert opvang van Rohingya's in Bangladesh

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking waardeert de opvang door Bangladesh van circa 1 miljoen Rohingya’s. Ook de inspanningen van de hulpverleners verdienen volgens haar alle lof.

De minister bracht dinsdag een bezoek aan het Kutupalong-kamp. Dat is met ongeveer 631.000 vluchtelingen een van de grootste kampen in district Cox’s Bazar, waar Rohingya’s na hun vlucht uit Myanmar terecht zijn gekomen.

Kaag sprak er met vluchtelingen en hulpverleners. ‘In de gesprekken hoorde ik verschrikkelijke verhalen van geweld, in het bijzonder seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes.’ Volgens de minister mag de internationale gemeenschap de Rohingya’s niet vergeten. ‘Het is een heel schamel bestaan in de kampen. De vluchtelingen hebben duidelijke wensen: toegang tot scholing voor hun kinderen en een vrijwillige, veilige en waardige terugkeer als het politieke moment daar is.’ Nederland zal zich hiervoor blijven inzetten, aldus de minister.

Nederland levert ook een bijdrage aan de verbetering van de situatie in Bangladesh. Dit gebeurt bijvoorbeeld via humanitaire hulp, zoals scholing, toegang tot schoon drinkwater, de aanleg van riolering en psychosociale hulp aan vluchtelingen.

Minister Kaag heeft in haar gesprekken met de premier van Bangladesh en andere autoriteiten de bescherming van de Rohingya-vluchtelingen uitgebreid besproken. Kaag bezoekt de komende dagen Myanmar. Ze spreekt daar onder anderen met vertegenwoordigers van de politiek en het maatschappelijk middenveld.

GSOD: Van Gerwen in groep met Clayton, Barney treft Smith

Er is geloot voor de Grand Slam of Darts. Het toernooi met darters van de PDC en BDO. Van de drie Nederlandse deelnemers zit Raymond van Barneveld op papier in de zwaarste poule.

Van Barneveld kwam in een groep terecht met Michael Smith, Krzysztof Ratajski en Adam Smith-Neale. De laatste twee namen maken dit jaar hun debuut op de Grand Slam of Darts. Titelverdediger Michael van Gerwen werd gekoppeld aan Jonny Clayton, Joe Murnan en Gary Robson. Wesley Harms werd ingedeeld met James Wade, Mark Webster en Keegan Brown.

Tweevoudig Lakeside-kampioen Glen Durrant werd gekoppeld aan Simon Whitlock, Gerwyn Price en Andrew Gilding. Duzza gaat dit jaar zijn derde opwachting maken op de Grand Slam of Darts. Regerend wereldkampioen Rob Cross komt Dimitri van den Bergh tegen in zijn groep. Groep H bestaat verder uit Ryan Searle en Mark McGeeney.

De Grand Slam of Darts begint zaterdag. De finale van het toernooi is op zondag 18 november. 

2018 Grand Slam of Darts
Group A
(1) Michael van Gerwen
Jonny Clayton
Joe Murnan
Gary Robson

Group B
(8) Michael Smith
Raymond van Barneveld
Krzysztof Ratajski
Adam Smith-Neale

Group C
(5) James Wade
Keegan Brown
Mark Webster
Wesley Harms

Group D
(4) Gary Anderson
Ian White
Steve Hine
Michael Unterbuchner

Group E
(2) Peter Wright
Max Hopp
Josh Payne
Jim Williams

Group F
(7) Simon Whitlock
Gerwyn Price
Andrew Gilding
Glen Durrant

Group G
(6) Mensur Suljovic
Stephen Bunting
Martin Schindler
Scott Mitchell

Group H
(3) Rob Cross
Dimitri Van den Bergh
Ryan Searle
Mark McGeeney

Rode Ster verrast Liverpool; zwaar verlies Monaco tegen Brugge

Liverpool heeft dinsdagavond een nederlaag gelegen op bezoek bij Rode Ster Belgrado. Het was de tweede nederlaag in de Champions League voor the Reds. In groep A ging Monaco met 4-0 onderuit tegen Club Brugge.

Groep C: Rode Ster Belgrado - Liverpool 2-0
Bij de bezoekers waren er basisplaatsen voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum en zij zagen hun ploeg na ruim een kwartier bijna op voorsprong komen. Daniel Sturridge, die de voorkeur kreeg boven Roberto Firmino, schoot van dichtbij over. Enkele minuten later werd zijn schot uit de draai geblokt.

Na 22 minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een hoekschop kopte Milan Pavkov de 1-0 tegen de touwen. De aanvaller was zeven minuten later weer de gevierde man voor Rode Ster. Hij schoot prachtig raak vanaf een meter of twintig. Via Adam Lallana kreeg Liverpool voor rust nog een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Milan Borjan bracht redding.

In de jacht richting de aansluitingstreffer kwam een inzet van Liverpool's linksback Andrew Robertson op de lat. De ploeg van Jürgen Klopp slaagde er niet in om tot grote kansen te komen en moest het slechts doen met enkele speldenprikjes. Mohamed Salah probeerde het van grote afstand en raakte kort daarna de paal. De Egyptenaar had zijn vizier niet op scherp staan en handelde bij een volgende kans te langzaam.

Groep A: AS Monaco - Club Brugge 0-4
Bij de bezoekers droeg Ruud Vormer de aanvoerdersband, waar Arnaut Danjuma Groeneveld ontbrak vanwege een blessure. De thuisploeg kreeg de eerste mogelijkheid, waar een inzet van Sofiane Diop gekeerd werd door Ethan Horvath. Vervolgens was het de beurt aan Club Brugge.

In de twaalfde minuut tikte Hans Vanaken een voorzet vanaf de rechterkant van Mats Rits binnen: 0-1. Via Wesley kreeg Brugge een mogelijkheid op de 0-2, die uiteindelijk zou vallen uit een strafschop. Antonio Barreca haakte hands in zijn eigen strafschopgebied en Vanaken faalde niet vanaf elf meter. Na 24 minuten werd het leed nog groter voor de thuisploeg toen Wesley vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot: 0-3.

AS Monaco won nog geen wedstrijd onder Thierry Henry en de zege zou er ook niet komen in de vierde groepswedstrijd van het miljardenbal. Djibril Sidibé schoot de thuisploeg in de tweede helft wel bijna naar 1-3, maar de inzet van de verdediger ging naast. Vijf minuten voor tijd pikte ook Vormer nog zijn doelpunt mee. Hij schoot de 0-4 langs Diego Benaglio. Club Brugge staat na vier wedstrijden op vier punten en staat daarmee derde in Groep A, waar AS Monaco één punt heeft en laatste is.

Politie verdeeld over interne Sinterklaasviering

De aanstaande Sinterklaasviering heeft tot vragen geleid waarin het standpunt van de politie over ‘Zwarte Piet’ wordt gevraagd met betrekking tot interne vieringen. In het korps en door korpsleiding en politiechefs wordt al veel langer over interne vieringen gesproken. Daarbij is het uitgangspunt dat interne Sinterklaasvieringen een feest voor en van iedereen moeten zijn, laten de korpsleiding en eenheidsleidingen van het korps Den Haag weten.

Sinterklaas wordt al decennialang gevierd binnen de politie. Een mooie traditie, waaraan vrijwel iedereen meedoet. Ieder jaar wordt dit feest in het korps door collega’s met elkaar gevierd. Ook dit jaar is dat weer het geval. En dat blijft zo meldt de polite. 

Geleidelijkheid
Een woordvoerder van de politie: "Al langere tijd zoekt elke eenheid naar een invulling van interne Sinterklaasvieringen waar iedere collega zich prettig bij kan voelen. Daarbij staat voorop dat wij een politie van en voor iedereen zijn. We hebben oog en oor voor collega’s die Zwarte Piet bij interne Sinterklaasvieringen als pijnlijk ervaren. Het Sinterklaasfeest is een verbindend feest, maar sommige uitingen bij dat feest doen mensen pijn. Waar dergelijke pijnlijke ervaringen bestaan, kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen. Als collega's onderling mogen we dat van elkaar verwachten."

"De beweging om de interne vieringen anders in te vullen, is eerder al ingezet. Daarbij is afgesproken dat iedere eenheid dat op zijn eigen manier vorm geeft. Iedere eenheid loopt mee met het tempo van de samenleving in die regio. Dat maakt dat het tempo per eenheid kan verschillen. In sommige eenheden, zoals Amsterdam bijvoorbeeld, is twee jaar geleden al aangegeven Zwarte Piet niet meer passend te vinden bij interne Sinterklaasvieringen."

Midden in de samenleving
De woordvoerder vervolgt: "Wij zijn een organisatie die midden in de samenleving staat en maatschappelijke discussies vaak als een van de eerste voelt. We weten hoe gevoelig deze discussie is, wij willen deze met respect en wederzijds begrip voeren. De korpsleiding en politiechefs hebben daarom vorig jaar de collega’s al opgeroepen om met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar te zoeken naar een interne Sinterklaasviering die voor iedereen prettig is."

"Dat is een geleidelijke ontwikkeling, rekening houdend met de eerder genoemde lokale context en uitgangspositie. Om het gesprek zorgvuldig te laten verlopen is tijd nodig en is een periode tot 2020 genomen. Daarna is er bij interne Sinterklaasvieringen geen ruimte meer voor de vertolking van Zwarte Piet met stereotype kenmerken zoals een zwarte kroespruik, rode lippen, oorringen en egaal zwart geschminkt gezicht."

Respect en wederzijds begrip
De korpsleiding en politiechefs zijn zich bewust van de mogelijk heftige reacties die dit voornemen zal oproepen. Desalniettemin hopen zij dat deze discussie met respect en wederzijds begrip gevoerd kan worden. Iedere partij in deze discussie heeft respectabele belangen. En de discussie mag natuurlijk niet ten koste gaan van kinderen, het feest of elkaar. De woordvoerder: "We willen het graag voor iedereen leuk houden."

Mulder hekelt Super League: "Fans worden genegeerd"

Jan Mulder ziet niets in het plan van de grote Europese topclubs om een eigen Super League te creëren.

Onlangs bracht Football Leaks naar buiten dat de clubs al enige tijd bezig zijn om die competitie op te zetten. In 2021 zouden de beste zestien clubs van Europa eraan moeten beginnen. "Bayern München wil bijvoorbeeld een aantal keer per seizoen tegen Real Madrid spelen. Terwijl ik vind dat het net om Bayern tegen Hannover 96 gaat. Voetbal leeft nu eenmaal van traditie.", zegt Jan Mulder op Sporza. 

"Supporters worden hier totaal genegeerd. Het gaat tegenwoordig om fans uit Shanghai en Tokio. Die markt", gaat de oud-speler van Anderlecht en Ajax verder. Ook over Gianni Infantino is Mulder niet te spreken. "Het blijkt dat FIFA-voorzitter Infantino er persoonlijk voor zorgde dat de straffen voor PSG en Manchester City in de Financial Fair Play enorm gereduceerd werden. Terwijl Financial Fair Play net de enige houvast is om de gelijkheid in het spel te houden."

"Infantino mengt er zich persoonlijk in omdat hij de sjeiks tevreden wil houden. Hij begint zich steeds meer te ontwikkelen als een slechtere versie van Sepp Blatter. Het gesjoemel houdt maar niet op."

Nederlandse karateka's snel onderuit op WK

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap karate in Madrid hebben de Nederlandse deelnemers weinig succes geboekt. In alle zes klassen van dinsdag was Nederland vertegenwoordigd, maar overal vlogen de deelnemers er ook in rap tempo weer uit.

Tyron Lardy, uitkomend in de klasse boven 84 kilogram, was met de zesde plek op de wereldranglijst en sterke resultaten in Premier League- en Series A-toernooien een serieuze medaillekandidaat, maar het ging al gelijk fout. De ervaren Ecuadoriaan Mina Franklin, 39e op de wereldranglijst, klopte Lardy in de eerste ronde en vloog er vervolgens zelf uit, waardoor de Nederlander ook de herkansingen kon vergeten.

Timothy Petersen (-84kg) begon de olympische kwalificatiecyclus sterk met een derde plek op het Premier League-toernooi van Berlijn, maar liep vorige maand een enkelblessure op en moest het toernooi in Tokyo laten schieten. Hij was net op tijd hersteld voor het WK, maar in Madrid bleek de Colombiaan Carlos Sinisterra - 279e op de wereldranglijst - te sterk voor de nummer drie van het EK vorig jaar.

Bij de vrouwen boven 68 kilogram opende Ingrid Creemers met winst op Meghan Booyens uit Zuid-Afrika, maar in de tweede ronde ging het fout. Titta Keinänen uit Finland, die dit jaar al twee Premier League-toernooien won, bleek een maatje te groot voor Creemers.

Sherilyn Wold begon in de klasse tot 68 kilogram met een knappe zege op Tang Lingling uit China, maar in de tweede ronde ging de Nederlandse onderuit tegen de Slovaakse nummer vijf van de wereld, Miroslava Kopunova, dit jaar al goed voor meerdere Premier League-medailles.

Wouter Deijl deed mee in de kata bij de mannen, waar het niet om een gevecht, maar om stijlvormen gaat. Hij begon met winst op Luis Carlos Sousa uit Mozambique, maar ging vervolgens onderuit tegen de Duitser Ilja Smorguner, goed voor brons en zilver op de vorige twee WK's. 

Samantha van Lokven deed namens Nederland mee bij de vrouwen, maar ging daar in de eerste ronde ten onder tegen de sterke Turkse Dilara Eltemur.

Geen wijzigingen in selecte PSV voor duel met Spurs

Coach Mark van Bommel heeft geen wijzigingen aangebracht in het team voor het Champions League-duel tegen Tottenham Hotspur. De wedstrijd in Londen begint dinsdag om 21.00u.

Opstelling: Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño; Rosario, Hendrix, Pereiro; Bergwijn, De Jong, Lozano

Reserves: Room, Sainsbury, Behich, Ramselaar, Malen, Mauro, Guti

Fabrikant Stint trekt aanvraag faillissement in

De fabrikant van de Stint heeft zijn faillissementsaanvraag ingetrokken zo meldt AT5. Edwin Renzen wil eerst de lopende procedures over de elektrische kar afwachten. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zei in de Tweede Kamer dat zij het 'zeer wel mogelijk acht dat een vorm van de Stint' weer gaat rondrijden.

De rechtbank zou zich vandaag uitspreken over het faillissement van het bedrijf, schrijft RTV Utrecht. Er loopt nog een hoger beroep en de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie. De minister heeft wel als voorwaarde gesteld dat de kar veilig moet zijn, alvorens zij groen licht geeft.

'Het hoeft nog niet over te zijn. Er is geen geldschieter, maar wel veel aanbiedingen', aldus Renzen tegen de Utrechtse zender. Hij sluit een nieuwe faillissementsaanvraag niet uit, als de situatie niet verandert.

De elektrische bolderkarren werden begin oktober van de openbare weg verbannen, nadat onderzoek uitwees dat er 'potentiele veiligheidsrisico's' aan de voertuigen kleven. Dat onderzoek kwam er nadat in Oss vier kinderen om het leven kwamen bij een ongeluk met een Stint. Eind oktober vroeg de fabrikant het faillissement van zijn bedrijf aan.

TNO doet op dit moment onderzoek naar de veiligheid van de Stint. Dat onderzoek moet rond de jaarwisseling klaar zijn. In heel Nederland rijden er zo'n 3500 Stints rond. PostNL gebruikte alleen in Amsterdam al zo'n dertig Stints voor het bezorgen van post.

Ajax-fans blijven niet welkom in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft het verbod verlengd dat bepaalt dat Ajax-fans niet bij uitwedstrijden tegen ADO Den Haag aanwezig mogen zijn.

Burgemeester Pauline Krikke legt in gesprek met Omroep West uit waarom. "Vanuit de intentie om de stap naar normalisatie dit jaar te zetten, hebben we met de politie, ADO, Ajax, de KNVB en andere betrokkenen gekeken of en hoe we dit jaar weer Ajax-supporters kunnen toelaten in het ADO-stadion en ADO-supporters in de Johan Cruijff ArenA."

Tijdens die gesprekken bleek dat het draagvlak bij de ADO-supporters beperkt is. Zowel voor het bezoeken van de uitwedstrijd in Amsterdam als voor het ontvangen van Ajax-fans in Den Haag. "Grondig onderzoek ter voorbereiding op ADO-Ajax leert dat voor een veilig verloop die inzet zou neerkomen op buitensporig veel agenten, zeker in vergelijking met andere thuiswedstrijden", aldus Krikke.

"In de afgelopen jaren zijn we er samen met ADO Den Haag en de supporters juist in geslaagd om het hoge aantal inzet-uren van de politie bij thuiswedstrijden drastisch terug te brengen. Ook dit is normalisatie. En deze lijn willen we onverkort vasthouden." Volgens de burgemeester gaat meer politie-aanzet bij ADO - Ajax ten koste van de inzet van agenten in de Haagse wijken.

Krikke noemt het een 'razend ingewikkeld dilemma'. "Twee zaken zijn voor mij doorslaggevend. Het ontbreekt bij de supporters aan voldoende draagvlak. En ik kan én wil de veiligheid en openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van het organiseren van één voetbalwedstrijd. Dat is aan de stad en de inwoners niet uit te leggen." Ajax-fans zijn al sinds 2006 niet welkom bij uitduels met ADO. Hun volgende ontmoeting in Den Haag is op 24 februari.

4 jaar cel voor maken en hebben van kinder- en dierenporno

Een 77-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor het bezit, vervaardigen, uitwisselen en invoeren van kinderporno en ontucht met vier meisjes van 13 en 14 jaar in Thailand en op de Filipijnen. Ook is hij veroordeeld voor het bezit en invoeren van dierenporno. Van de gevangenisstraf is 2 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 10 jaar. De man moet elk slachtoffer 2.000 euro schadevergoeding betalen.

De rechtbank oordeelt dat deze straf met een lange proeftijd noodzakelijk is. Dit omdat de man in het verleden meerdere keren voor vergelijkbare feiten is veroordeeld, hij de onjuistheid van zijn handelen niet inziet en weigert mee te werken aan iedere vorm van behandeling. Om herhaling te voorkomen is toezicht door de reclassering noodzakelijk.

Tegen de lamp
De man liep op 31 mei 2017 tegen de lamp toen hij aankwam op Schiphol vanuit Thailand waar hij sinds 2008 woonde. Douanebeambten troffen kinderporno bij hem aan. Verder onderzoek bracht het misbruik van meerdere kinderen aan het licht. De man had honderden foto’s en video’s in zijn bezit die voor een groot deel door hem zelf waren gemaakt. Ook werden meer dan 700 foto’s en films met dierenporno aangetroffen op de computer van de verdachte. Uit onderzoek bleek dat de man op internet zocht naar kleine meisjes en seks van oude mannen met kinderen.

Profiteren
De man profiteerde schaamteloos van de grote armoede van zijn slachtoffers en hun families. Dit weerhield hem er niet van deze kwetsbare meisjes meermalen te misbruiken. De meisjes lieten de ontuchtige handelingen toe omdat de man daarvoor een relatief klein bedrag betaalde.

Daarmee konden zij zichzelf en hun familie van het hoognodige voorzien. De man maakte inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van de meisjes en verstoorde daardoor hun seksuele ontwikkeling. De man droeg hiermee bij aan het in stand houden van de wereldwijde, zeer kwalijke en zeer schadelijke kinderporno-industrie.

Spelregelcommissie wil af van rebound bij gemiste penalty

De International Football Association Board (IFAB) vergadert deze week in Londen om te praten over een aantal mogelijke veranderingen in de spelregels.

Volgens de Daily Telegraph heeft de IFAB drie wijzigingen op het oog. Ten eerste wil men afschaffen dat een speler uit een rebound kan scoren als hij een strafschop mist. Als de doelman een penalty stopt of de bal komt tegen de paal of lat, stopt het spel en krijgt de verdedigende partij een vrije trap.

Bovendien wil de IFAB de spelregels over de handsbal aanpassen. In het vervolg moet een handsbal bepaald worden op basis van de vraag of de arm zich op een 'onnatuurlijke positie' bevindt. Daarnaast wil men de gang van zaken bij wissels bestuderen. Spelers verlaten het veld nu nog bij de middenlijn, maar om tijd te besparen wil de IFAB dat voortaan overal rond het veld spelers erin kunnen komen.

Tot slot moet in de blessuretijd de tijd worden stilgezet bij wissels, omdat trainers die vaak gebruiken om tijd te rekken. Op 22 november bepaalt de IFAB of deze punten op de agenda worden gezet voor de volgende vergadering in maart. Tijdens die vergadering wordt er gestemd over de aangedragen spelregelwijzigingen.

Doorbraak in onderscheppen van cryptocommunicatie

Politie en het Openbaar Ministerie hebben een doorbraak bereikt in het onderscheppen en ontsleutelen van versleutelde communicatie tussen criminelen. Criminelen dachten veilig te kunnen communiceren met zogeheten cryptofoons, die gebruik maakten van de applicatie Ironchat. Experts van de politie in Oost-Nederland zijn er in geslaagd om toegang te krijgen tot deze communicatie en deze te ontsleutelen. Hierdoor heeft de politie enige tijd live mee kunnen kijken met de communicatie tussen criminelen.

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam. Met deze cryptofoons, die duizenden euro’s kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. Door het gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor de autoriteiten.

De eigenaar van het bedrijf, een 46-jarige man uit Lingewaard, en zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, zijn aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht. Er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan.

Unieke inkijk
“Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. “Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan € 90.000 aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs (o.a. MDMA en cocaïne). Daarnaast kregen we een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee," aldus Garssen.

Goede informatiepositie
Deze operatie is gestart nadat er voldoende concrete aanwijzingen waren dat een man uit Lingewaard cryptofoons verkocht aan criminelen. Politie en OM treden hard op tegen mensen die criminelen helpen door hun activiteiten mogelijk te maken. Dankzij deze operatie hebben politie en Openbaar Ministerie een goede informatiepositie gekregen. Er zijn ruim 258.000 chatberichten meegelezen en dat levert veel informatie op. Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier is er bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen nieuwe criminele activiteiten gestopt worden.

Server en website offline
De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline gehaald. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden.

Garssen: ”Wij treden vandaag naar buiten omdat we via het berichtenverkeer meekregen dat criminelen argwaan kregen door het optreden van politie bij diverse acties. Ze verdachten elkaar ervan informatie te lekken naar de politie. Dit wantrouwen onder de gebruikers van de telefoons jegens elkaar kan leiden tot represailles. Nu maken we duidelijk dat de politie heeft ingegrepen op basis van de onderschepte communicatie.”

Familie aangehouden wegens witwassen miljoenen euro's

Op last van de officier van justitie van het Landelijk Parket zijn in Amsterdam dinsdag vier leden van een familie aangehouden. De 60-jarige en 64-jarige man en vrouw en hun 23-jarige zoon en 27-jarige dochter worden verdacht van witwassen. Daarnaast is er in hun woning een vuurwapen aangetroffen.

Een team van de Landelijke Eenheid van de politie deed al gedurende langere tijd onderzoek naar de Amsterdamse familie. De 60-jarige vader was in 2013 al eens aangehouden nadat er in zijn woning een bedrag van ongeveer een half miljoen euro cash werd gevonden. De man deed destijds afstand van het geld en betaalde een boete.

Deze zomer werd de zoon aangehouden terwijl hij rondreed met wederom ongeveer een half miljoen aan cash geld. De zoon leek in opdracht van zijn vader te handelen. Zowel het geld als zijn auto werden in beslag genomen.

Tegelijk met de aanhoudingen zijn er doorzoekingen gedaan in twee woningen, een safe loket en een bedrijfsruimte in Amsterdam. Op de woning en drie auto’s, een motor en een scooter van verdachten is beslag gelegd vooruitlopend op de ontnemingsvordering.

De familie wordt ervan verdacht grote bedragen aan crimineel geld te hebben witgewassen. Vader en zoon worden vrijdag voorgeleid. Of de beide vrouwen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris hangt af van de stand van het onderzoek.

Familie aangehouden vanwege witwassen miljoenen euro's (Foto: Openbaar Ministerie)
Familie aangehouden vanwege witwassen miljoenen euro's (Foto: Openbaar Ministerie)

Coach sprintster Schippers vertrekt bij Atletiekunie

Atletiekcoach Rana Reider vertrekt bij de Atletiekunie, zo heeft de bond laten weten. De 48-jarige Amerikaan kwam in 2014 naar Papendal om de Nederlandse atletiek naar een hoger peil te brengen, sinds twee jaar was hij ook de voornaamste coach van sprintster Dafne Schippers.

Het vertrek van Reider heeft niet te maken met de prestaties van Schippers, die de laatste tijd regelmatig flink tegenvallen. De Amerikaan keert terug naar Florida, omdat het niet best gaat met zijn ouders. Tot zijn vertrek coachte hij ook andere sprinters, zoals Hensley Paulina, Giovanni Codrington, Naomi Sedney en Madiea Ghafoor.

Reider traint niet alleen Nederlanders, ook Christian Taylor, grootheid in het hinkstapspringen, zat op Papendal in de trainingsgroep van de Amerikaan. Die groep wordt nu tijdelijk ondergebracht bij Bart Bennema - ex-coach van Schippers - en Rogier Ummels, terwijl de Atletiekunie naar een definitieve oplossing zoekt.

Van Gerwen: "Laatste wereldtitel Van Barneveld nog van voor de oorlog"

Michael van Gerwen was vandaag bij Omroep Brabant over de vloer voor een onvervalste Q&A. Kijkers en luisteraars van de regionale omroep mochten de Nederlandse darter vragen wat ze wilde en bij het beantwoorden nam de Brabander geen blad voor zijn mond.

Van Gerwen zet naar aanleiding van zijn verliespartij van afgelopen weekend Raymond van Barneveld nog even op zijn plaats. Mighty Mike verloor in de kwartfinale van de World Series of Darts Finals van de Hagenaar. "Voor mij is een wedstrijd tegen Raymond van Barneveld gewoon een wedstrijd als tegen een andere tegenstander. Natuurlijk wil ik hem graag pakkie geven. Andersom? Voor Raymond is dat anders. Hij laadt zich helemaal op voor een wedstrijd tegen mij en kan de wedstrijd daarna gewoon weer verliezen." Zo lezen we op sportnieuws.nl. "Dat is het grootste probleem voor Raymond. Het is voor hem natuurlijk verschrikkelijk dat er iemand in Nederland beter is dan hij. Met alle respect, Raymond is ook niet meer de Raymond van een aantal jaar geleden. Hij kan iedere wedstrijd winnen, maar kan hij het ook 3-4 dagen achter elkaar? Dat is wel wat anders."

Een kijker vroeg wat Mighty Mike na zijn loopbaan gaat doen. "Voetjes omhoog in de zon! Nee, lekker genieten met mijn familie. Ik ben niet van plan om zo lang door te gaan als Phil Taylor. Ik wil wel 6 of 7 wereldtitels behalen. Dat is wel realistisch. Als ik nog een jaartje of 10 doorga, dan is dat zeker realistisch. Daarna zal ik zeker bij het darten betrokken blijven." Zo vertelde de Brabander.

Hieruit kwam natuurlijk al snel de conclusie dat Van Gerwen landgenoot Van Barneveld graag voorbij wil streven gezien het aantal wereldtitels wat hij ambieert. "Ik denk dat ik dat wel ontgroeid ben. Mensen kunnen wel zeggen: 'ja, 5 wereldtitels', maar zijn laatste wereldtitel dateert van voor de oorlog. En 4 waren bij de BDO. Dat vind ik toch minder sterk dan de PDC. Dat waren andere tijden. Ze tellen wel als wereldtitel, maar ik vind dat niet met elkaar te vergelijken. Dan is Roland Scholten ook een keer wereldkampioen geworden en Christian Kist ook. Dat vind ik anders. Bij de PDC spelen de echte grote jongens."

Wil je de hele Q&A zien dan kan dat hier.

Van Gerwen: "Laatste wereldtitel Van Barneveld nog van voor de oorlog" (Pro Shots / Joris Verwijst)
Van Gerwen: "Laatste wereldtitel Van Barneveld nog van voor de oorlog" (Pro Shots / Joris Verwijst)

Bokskampioen overlijdt tijdens croissanteetwedstrijd

Typisch een bericht waarvan we wel durven beweren dat het nog niet vaak eerder is geschreven: voormalig bokskampioen Mario Melo is op 56-jarige leeftijd overleden tijdens een croissanteetwedstrijd in Argentinië.

Melo was in de jaren tachtig en negentig Zuid-Amerikaans kampioen in het lichtzwaargewicht en zwaargewicht. Bij de lichtzwaargewichten vocht hij in 1990 om de wereldtitel tegen Michael Moorer, die vier jaar later op zijn beurt genadeloos knock-out werd geslagen door een 'oude' George Foreman. 

In Argentinië was Melo afgelopen weekeinde druk bezig met het eten van medialuna's, een soort Argentijnse croissants. Op een gegeven moment zakte hij in elkaar, druk gebarend om hulp. De omroeper dacht nog even dat het om een soort grap ging, maar niks bleek minder waar.

Een dokter kwam uiteindelijk uit het publiek om te helpen en Melo werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar men niks meer voor hem kon betekenen. 

Pogingen om Melo te redden (Bron: YouTube)

Moorer - Melo (Bron: YouTube)

NHL: Capitals schuiven Oilers opzij

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben thuis in de NHL weer een overwinning bij kunnen schrijven. In de Capital One Arena waren de regerend kampioenen te sterk voor de Edmonton Oilers.

Jakub Vrana en Devante Smith-Pelly hadden binnen zes minuten al een 2-0 stand op de borden staan, maar Connor McDavid deed namens de Oilers wat terug. TJ Oshie zorgde in de tweede periode al snel voor 3-1, waarna Leon Draisaitl de hoop voor de Oilers in leven hield: 3-2. Alexander Ovechkin bracht de Capitals op 4-2 en dat bleek de eindstand.

Uitslagen NHL maandag
Boston Bruins - Dallas Stars 2-1 OT
New York Islanders - Montreal Canadiens 3-4 SO
Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils 1-5
Washington Capitals - Edmonton Oilers 4-2
Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers 2-5

Capitals - Oilers (Bron: YouTube)

F2P RPG Path of Exile in december naar PlayStation 4

De gratis actie-RPG Path of Exile verschijnt over een maand voor PlayStation 4. Dat maakte ontwikkelaar Grinding Gears bekend aan de hand van een PS4 release trailer. De timing is interessant omdat het mogelijk samenvalt met de release van versie 3.5.0, een langverwachte uitbreiding voor pc en Xbox One.

Path of Exile werd zeer goed ontvangen toen het in 2013 verscheen voor pc en ook de Xbox One-versie kon vorig jaar op veel lof rekenen. Het werd op verscheidene websites ook gebombardeerd tot beste free-to-play-titel voor consoles. Path of Exile leent veel gameplayelementen van bijvoorbeeld de Diablo-games, met veel typische dark fantasy-aspecten en zaken als willekeurig gegenereerde gebieden, verschillende classes om uit te kiezen en XP moeten werven om te levelen. Bekijk de release trailer hieronder.

[esports] uitslag World of Warcraft Arena World Championship

Voor het eerst sinds 2013 is de Europese dominante van het World of Warcraft-wereldkampioenschap verbroken. In de finale op Blizzcon kroonde Method Orange zich tot wereldkampioen door een sweep tegen het eveneens Amerikaanse Gosu Crew: 4-0.

Het is voor de team de kroon op een bijzonder goed seizoen, na een eerste plaats op de Noord-Amerikaanse ranglijst voordat de playoffs begonnen op Blizzcon. Het team bestaande uit Cdew, Mes, Tril en Samiyan had al eerder afgerekend met de Europese tak van Method, Method Black in de halve finale, en liet duidelijk zien waarom zij als eerste waren geeïndigd tijdens het reguliere seizoen. Gosu Crew had niks in te brengen tegen het dominante spel van Method Black.

Vooral voor Cdew is de wereldtitel een mooie beloning na vele jaren bloed, zweet en tranen: hij wist al drie keer eerder het wereldkampioenschap te bereiken maar bleef altijd steken rond de vierde plaats. Het team mag naast de wereldtitel en een mooie trofee in de vorm van het standbeeld bij de Dark Portal ook nog 120.000 dollar op hun bankrekening bijschrijven. 

Man vrijgesproken van ontucht met zijn stiefdochters

Een 48-jarige man uit Zegveld is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van ontucht met twee van zijn (destijds) minderjarige stiefkinderen. Er is te weinig wettig bewijs om de man te veroordelen.

Bewijs
De man werd verdacht van zedenfeiten die plaats zouden hebben gevonden in 2014 en in 2017. Dit soort zaken kenmerkt zich doorgaans door het feit dat slechts twee personen aanwezig zijn bij de seksuele handelingen: het veronderstelde slachtoffer en de veronderstelde dader. Volgens de wet kan de rechtbank een verdachte niet uitsluitend op één getuigenverklaring veroordelen. Om tot een bewezenverklaring te komen moet er aanvullend bewijs uit een andere bron te zijn.

Getuigenverklaringen
De man heeft ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan het ontucht. In het dossier bevinden zich naast de twee aangiftes ook getuigenverklaringen, maar de bron hiervan zijn steeds de twee aangeefsters. Hetzelfde geldt voor de aantekeningen uit het dagboek van één van de aangeefsters. De rechtbank vindt hun verklaringen gedetailleerd en betrouwbaar, maar omdat niet wordt voldaan aan het zogenoemde bewijsminimum wordt de man vrijgesproken.

'PUBG in december naar PlayStation 4'

Het lijkt erop dat PS4-bezitters sneller aan de slag kunnen met PlayerUnknown's Battlegrounds dan verwacht. Een oplettende gebruiker op het PSN Profiles-forum heeft referenties naar de game gevonden in database-bestanden van de console. Ook zijn er promotionele afbeeldingen gevonden voor een PS4-versie en zijn er content ID's gevonden voor de Noord-Amerikaanse en Europese markt.

Games krijgen geen content ID's toegewezen tenzij ze release naderen, of op zijn minst een officiële pagina krijgen in de PlayStation Store. Het was ook niet echt meer een kwestie van of maar van wanneer de game zou verschijnen voor PS4, na de successen die het spel behaalde voor pc en Xbox One. De pc-versie was al speelbaar sinds het in early access-hoedanigheid op Steam verscheen in maart 2017. De Xbox One-versie werd in december van datzelfde jaar uitgebracht en het is dan ook goed denkbaar dat Microsoft destijds een exclusiviteitsdeal van één jaar heeft gesloten met PUBG Corp., wat weer goed zou rijmen met een PS4-release in december.

Snowboarder Koek is been kwijt

Paralympisch snowboarder Merijn Koek is zijn been kwijt. Dat is niet het gevolg van een ongeval of iets dergelijks, maar van ordinaire diefstal: Koek's kunstbeen is in Utrecht uit zijn auto gejat.

"Er zijn wel meer dingen gestolen, waaronder een snowboard, maar die mogen ze houden... als ik mijn prothese maar terug kan krijgen, die is zo belangrijk", aldus Koek. "Voor het dagelijks leven heb ik wel een andere, maar dit is de enige waar ik mee kan sporten."

De weinig snuggere dieven hebben vrij weinig aan de prothese, hoewel ze hem wel zouden kunnen verkopen. Er is namelijk één persoon die iets aan deze specifieke, op maat gemaakte prothese heeft: Merijn Koek. "Verder heeft niemand in de wereld er iets aan. Ik had hem ook pas een maand, dat is extra balen."

"Trainen kan nu niet, en lesgeven aan kinderen met een lichamelijke beperking is ook lastiger, want ik kan niet mee de piste op. Een nieuwe prothese kost me 6000 euro en duurt maanden", zegt Koek, die voor iedereen nog een oproep heeft: "Hopelijk kijkt iedereen of er iets langs de weg ligt."

NBA: Jonge Murray schittert met 48 punten voor Nuggets

De basketballers van de Denver Nuggets hebben in eigen huis gewonnen van de Boston Celtics. Vooral de pas 21-jarige Jamal Murray, bezig aan zijn derde NBA-seizoen, maakte grote indruk: de Canadees was goed voor maar liefst 48 punten, tien meer dan zijn record van vorig jaar.

De Celtics bouwden een vroege voorsprong al snel uit tot bijna twintig punten, maar gedurende het laatste deel van de eerste helft kwamen de Nuggets dichterbij. In het derde kwart ging het gelijk op, in het vierde kwart hadden de Nuggets constant een lichte voorsprong en die hielden ze vast: 115-107.

De New York Knicks gingen thuis na dubbele overtime onderuit tegen de Chicago Bulls. Zach LaVine gooide 0,2 seconden voor het einde een vrije worp raak, waarmee de Bulls op 115-116 kwamen, wat ook de eindstand bleek. LaVine eindigde met 41 punten, Enes Kanter was namens de Knicks goed voor maar liefst 24 rebounds.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - Miami Heat 115-120
Indiana Pacers - Houston Rockets 94-98
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 102-100
New York Knicks - Chicago Bulls 115-116
Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 122-116
Denver Nuggets - Boston Celtics 115-107
Utah Jazz - Toronto Raptors 111-124
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 117-101
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 120-109

Murray schittert in de Mile High City (Bron: YouTube)

Riot Games gebruikt catchy k-pop video om LoL-skins te promoten

League of Legends (LoL) is ondanks zijn leeftijd nog altijd zeer populair onder grote groepen mensen in verschillende landen. Zo ook in Zuid-Korea, waar afgelopen weekend de beste LoL-teams het weer tegen elkaar opnamen in de Summoner's Cup in de Zuid-Koreaanse havenstad Incheon. Een van de opvallendste gebeurtenissen tijdens het event was een promo-video voor nieuwe skins in LoL, met een op-en-top verzorgde animatieclip van de k-pop band K/DA.

LoL-ontwikkelaar Riot Games heeft voor de promotie van nieuwe skins K/DA in het leven geroepen, een echt bestaande k-popband, en met behulp van flashy animaties vervolgens een catchy muziekvideo in elkaar gezet. Allemaal niet heel bijzonder zou je zeggen, maar het opvallende is dat de presentatie van de videoclip voor veel mensen de meeste indruk heeft achtergelaten van het hele evenement.

De videoclip werd in amper drie dagen al vijftien miljoen keer bekeken op YouTube en op social media wordt de clip geprezen door zowel LoL-fans als mensen die niets met LoL hebben. Je kunt zeggen wat je wil over cosmetische in-game artikelen, maar de manier waarop Riot ze aan de man brengt is toch wel origineel te noemen. Het is overigens niet de eerste keer dat ze zo groot uitpakken om DLC te promoten, eerder al maakten ze muziekvideos voor de Pentakill metal band skins en kwam er een DJ Sona: ultimate concert-clip uit om content te begunstigen.

Voor wat betreft de finale, die werd uitgevochten tussen Fnatic en het Chinese Invictus Gaming, was het Invictus die uiteindelijk met vlag en wimpel de overwinning uitriep voor een publiek van zo'n vijftigduizend toeschouwers. Alle wedstrijden, waaronder de finale tussen FNC en IG, zijn terug te kijken op YouTube.

Consumentenbond hoeft artikel niet te rectificeren

De zonnebrandspray van Australian Gold (AG) is door de Consumentenbond betiteld als een afrader die in plaats van de beloofde bescherming van 30 slechts een bescherming biedt van 15. Volgens AG heeft de Consumentenbond onzorgvuldig gehandeld en is de inhoud van het artikel onjuist. Zij eist meer informatie over het door de Consumentenbond verrichte onderzoek, verwijdering van het artikel en rectificatie. De voorzieningenrechter wijst deze eisen af.

Afweging van botsende grondrechten
De voorzieningenrechter moet afwegen welke van twee grondrechten zwaarder weegt; het recht op vrijheid van meningsuiting van de Consumentenbond of het recht op bescherming van de eer en goede naam van AG. De Consumentenbond wijst met name op zijn belang bij een goede voorlichting van de consument en op de deugdelijke wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd.

AG stelt dat de Consumentenbond niet transparant is geweest over het verrichte onderzoek en gevolgen had moeten verbinden aan de onderzoeksresultaten die AG heeft verstrekt, te weten van onderzoeken die zij zelf heeft laten verrichten en die tot een ander resultaat hebben geleid. AG eist verder dat de Consumentenbond nog stukken aan haar verstrekt, waaronder de naam van het laboratorium dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

Vrijheid van meningsuiting 
De voorzieningenrechter gaat niet mee in de bezwaren van AG. Zij vindt dat er geen sprake is van informatie die de Consumentenbond met AG had moeten delen of alsnog zou moeten delen. Zij wijst op de vrijheid die de Consumentenbond heeft bij het laten uitvoeren van onderzoeken. AG heeft geen concrete aanwijzingen genoemd voor de ondeugdelijkheid van het door de Consumentenbond uitgevoerde onderzoek.

Verder is het uitgangspunt dat de Consumentenbond in beginsel niet verplicht is om onderzoeken die een marktpartij zelf heeft laten verrichten en die een andere uitkomst hebben te gebruiken en om daarvan melding te maken in de publicatie. De rechter ziet geen aanleiding om daar in dit geval van af te wijken.

76-jarige man bruut overvallen in woning

Maandagavond drongen twee jonge, getinte mannen met donkere kleding het huis binnen van een 76-jarige man op de Valkeniersweg in Rotterdam-Zuid. Het tweetal belde rond 20:40 uur aan bij het slachtoffer. Aanvankelijk wilde de man niet opendoen, maar uiteindelijk lukte het de twee toch om met een verhaal over verloren sleutels binnen te dringen.

Meteen kreeg de bewoner behoorlijk klappen en schoppen, waardoor hij ten val kwam. Eén van de overvallers doorzocht het huis en vervolgens ging het laffe duo er met onbekende buit vandoor. De ambulance was snel ter plaatse en nam de man mee naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De KamaSutrA beurs is terug van weggeweest

In april 2017 vond de laatste editie van de Kamasutra-beurs plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Mariska van den Hout zei destijds dat de de scene veranderd was en kleiner was geworden. Ook zou de rek uit het evenement zijn en viel het vooral in herhaling. De afgelopen tijd werd de organisatie overspoeld met honderden emails met het verzoek om een come-back. 

Lees ook: KamaSutra-beurs dit jaar voor het laatst

De organisatie heeft nu bekendgemaakt dat het evenement in 2019 terugkeert naar de Jaarbeurshallen met de populaire klassiekers als het Doolhof, SM theater, de bioscoop en het Swingers Café. Deze zullen worden afgewisseld met een reeks nieuwe attracties. Daarover wordt de komende maanden meer bekend gemaakt, aldus de organisatie. Tickets zijn nu alvast te bestellen. Het evenement zal plaatsvinden van 29 tot en met 31 maart. 

Ajax passeert grens van 60 miljoen CL-inkomsten bij zege op Benfica

Ajax weet zich woensdag met een overwinning op Benfica verzekerd van de knock-outfase van de Champions League. Dat doet de kassa flink rinkelen.

Het Algemeen Dagblad becijfert dat de Amsterdamse inkomstenteller de zestig miljoen euro passeert als de ploeg van Erik ten Hag wint in Lissabon. Plaatsing voor de achtste finales levert een som van 9,5 miljoen euro op en dat is nog los gezien van eventuele premies en de recettes van die wedstrijden.

Tot nu toe heeft Ajax al zo'n 47,8 miljoen euro verdiend in het miljardenbal. Dat bestaat uit een startsom van vijftien miljoen euro en de club kreeg op basis van eerdere deelnames aan de Champions League nog eens achttien miljoen. Uit televisiegelden vloeit ook 2,5 miljoen euro naar de Johan Cruijff ArenA, terwijl ook drie uitverkochte thuisduels zes miljoen europ opleveren.

De ploeg heeft nu zeven punten en kan bij een derde overwinning niet meer worden ingehaald door de nummer drie in de poule. Een gelijkspel levert 0,9 miljoen euro op en bij iedere overwinning mag de club 2,7 miljoen euro opstrijken. Aan wedstrijdpremies kreeg Ajax dus al 6,3 miljoen en woensdag komt daar mogelijk nog 2,7 miljoen bij, plus de premie van het bereiken van de achtste finales.

Ajax staat net als Bayern München op zeven punten, terwijl Benfica met drie punten een ruime achterstand moet goedmaken. AEK Athene heeft nog geen enkel punt veroverd en is daarmee nu al zo goed als kansloos voor overwintering in het miljardenbal.

Schattig: Flamingokuiken dartelt rond in DierenPark Amersfoort

Het flamingokuiken dat in DierenPark Amersfoort uit het ei is gekropen, heeft inmiddels de eerste stapjes gezet. Daarnaast heeft het kuiken gezelschap gekregen van nog minimaal één ander kuiken. “Het kuiken dartelt vrolijk rond tussen de grote flamingo’s en het gaat op dit moment goed met de kleine”, vertelt dierverzorger Sander Drost. “Wij zijn hier ontzettend blij mee, omdat het best spannend is als een kuiken zo laat in het seizoen nog uit het ei kruipt.”

Na nog geen twee weken heeft het flamingokuiken het nest verlaten om op verkenning uit te gaan. “Dit kleintje was er heel snel bij”, vertelt de dierverzorger. “Met snelle huppelpasjes beweegt het pluizige vogeltje zich door het verblijf en het heeft zelfs al een duik genomen in het water. Ook probeert het flamingokuiken al dapper op één pootje te staan, net als de ouders. Maar dat blijft nog even oefenen.”

Nu de winter voor de deur staat, hoopt het Amersfoortse dierenpark dat het kuiken zich gezond verder ontwikkelt. “Dat het jong al zo ondernemend is, is een goed teken”, vertelt Sander. “Het kuiken heeft inmiddels zelfs gezelschap gekregen van andere flamingojongen die uit het ei zijn gekropen.” Bezoekers die geluk hebben, kunnen de kuikens spotten tussen de ruim zestig Chileense flamingo’s in DierenPark Amersfoort.

'Arsène Wenger verrast en is bijna rond met AC Milan'

Als we France Football mogen geloven, keert Arsène Wenger binnenkort terug in de voetballerij. Hij zou bijna rond zijn met de directie van AC Milan.

De 69-jarige Fransman kondigde onlangs al aan klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging. Verschillende clubnamen passeerden sindsdien de revue, maar het Franse medium is er zeker van dat zijn terugkeer bij de Europese top gaat plaatsvinden in de Serie A. In San Siro kan hij herenigd worden met algemeen directeur Ivan Gazidis, die afgelopen zomer net als Wenger afzwaaide bij Arsenal.

Bij de Milanezen is op dit moment geen vacature voor het hoofdtrainerschap, maar Gennaro Gattuso zit volgens France Football op de schopstoel. Italiaanse media stelden eerder hetzelfde na de flaters in de competitie en Europa League, maar wat hen betreft zit hij door zeges tegen Sampdoria, Genoa en Udinese weer wat vaster in het zadel. AC Milan staat immers vierde in de competitie, wat recht geeft op de zo vurig gewenste Champions League.

Mocht Wenger toch als betere optie worden gezien, krijgt hij de verantwoording over het eerste elftal en invloed op het technische beleid van sportief directeur Leonardo. Daaruit spreekt veel meer vertrouwen dan dat Gattuso op dit moment krijgt, want hij heeft niets te zeggen over het aankoopbeleid. Onduidelijk is nog of de Italiaan een andere functie krijgt of dat hij wordt verbannen. Als initiator voor de overgang wordt Milan-eigenaar Paul Singer genoemd. De 74-jarige zakenman en zijn zoon Gordon zijn verknochte fans van Arsenal.

"Clubs als Ajax en PSV kunnen Ödegaard goed gebruiken"

Martin Ödegaard wordt dit seizoen gehuurd door Vitesse en Johan Derksen denkt dat hij een stap hoger in de Eredivisie moeiteloos aan zou kunnen.

De negentienjarige Noor had afgelopen zaterdag een basisplaats toen hij het met zijn ploeg opnam tegen PSV. Derksen zag hem ondanks de 0-1 nederlaag een goede wedstrijd spelen. Scoren in de competitie deed de huurling van Real Madrid dit seizoen nog niet, maar de analyticus van Veronica Inside is onder de indruk van zijn potentie.

“Clubs als Ajax en PSV kunnen hem goed gebruiken, maar ik denk niet dat je hem kan kopen. Hij is natuurlijk nog van Real Madrid en die zullen toch proberen om hem via uitleenbeurten op een bepaald niveau te krijgen”, verwacht Derksen. Ödegaard ligt nog tot medio 2021 vast bij de Koninklijke en werd voor zijn tijdelijke komst bij Vitesse al anderhalf jaar verhuurd aan sc Heerenveen, waar hij ook een goede indruk maakte.

De Gelderlander sprak afgelopen donderdag met de twaalfvoudig international van Noorwegen en toen gaf de aanvallende middenvelder aan dat zijn begin in het GelreDome niet eenvoudig was. De verwachtingen zijn erg hoog, legt Ödegaard uit. "Als je van Real bent, is het verwachtingspatroon enorm. Dan worden overal goals verwacht", aldus de tienersensatie, die kalm blijft. "Ik moet mijn beste jaren nog krijgen. Ik heb tijd nodig."

Toppaard overleden na val in grootste wedstrijd Australië

In Australië is de Melbourne Cup, de meest prestigieuze paardenrace in het land, uitgelopen op een drama voor een van de favorieten. Het Ierse paard The Cliffsofmoher kwam ten val in de 158e editie van The race that stops a nation en brak daarbij een schouder, waarna de dierenarts euthanasie als enige optie zag.

Het paard, dinsdag bereden door jockey Ryan Moore, is al het vijfde paard in de afgelopen zes jaar die tijdens de Melbourne Cup een uiteindelijk dodelijke blessure heeft opgelopen. The Cliffsofmoher was vier jaar oud en gold als een van de toppaarden in de rensport. Zo won het paard vorig jaar de tweehonderd jaar oude Dee Stakes en eindigde het als tweede in de prestigieuze Epsom Derby, die al sinds 1780 gehouden wordt en geldt als de grootste race in de rijke Britse paardensport.

 

De Melbourne Cup 2018 (Bron: YouTube)

FC Twente sluit jaar af met drie ton in de min

FC Twente heeft vorig seizoen een verlies van 319.000 euro gemaakt. Dat valt af te lezen uit de dinsdag gepresenteerde jaarcijfers.

De Tukkers degradeerden uit de Eredivisie en moesten opboksen tegen een miljoenenschuld en een forse naheffing van de belastingdienst. Ook werden trainers René Hake en later Gert-Jan Verbeek op straat gezet en moest men personeel laten afvloeien om kosten te besparen.

"Als de trainers niet waren ontslagen en we geen zeventien medewerkers op kantoor hadden moeten ontslaan, was er een aanzienlijk positiever resultaat uitgerold", schetst Koen Groenewold. TC Tubantia citeert het lid van de raad van commissarissen. "Nu is het een relatief klein verlies geworden, van ruim drie ton."

Mede dankzij de inkomsten uit spelersverkopen bleef het verlies beperkt. De Tukkers haalden ruim vier miljoen euro binnen in het boekjaar 2017/18. De verkoop van Fredrik Jensen zit daar nog niet bij, legt het dagblad uit. Die drie miljoen wordt komend seizoen verrekend. Hoeveel de club aan Hake en Verbeek heeft moeten betalen, is niet bekend. De afkoopsommen zijn verrekend in de salariskosten van achttien miljoen euro.

Keizer bevestigt interesse van Sporting Lissabon

Marcel Keizer heeft bevestigd dat Sporting Lissabon interesse in hem heeft. Zijn naam passeerde onlangs al de revue in het Portugese geruchtencircuit.

Sporting zette José Peseiro vorige week op straat na een bekernederlaag tegen een team uit de tweede divisie. Nu is men haastig op zoek naar een opvolger en het lijkt Keizer te moeten worden. "Ik heb een mondelinge uitnodiging van Sporting ontvangen om hun team te leiden, maar geen formele aanbieding", zo wordt de Nederlander geciteerd door Record.

De Portugese krant meldde eerder al dat Keizer na de ontmoeting met Arsenal in de Europa League moet worden geïnstalleerd als nieuwe coach. Sporting moet daarvoor wel diep in de buidel tasten, want zijn huidige werkgever Al-Jazira eist naar verluidt een afkoopsom van een half miljoen en Keizer toucheert een vorstelijk salaris in Abu Dhabi.

Record spreekt daarom over een salaris van twee miljoen euro, wat hij in Portugal kan gaan verdienen. Hij schijnt een contract van 2,5 jaar te kunnen tekenen. Voor zijn zomerse komst naar de Verenigde Arabische Emiraten was de 49-jarige oefenmeester al werkzaam bij Ajax, Jong Ajax, SC Cambuur, FC Emmen en Telstar.

Turnbond VS dreigt alles kwijt te raken na misbruikschandaal

Het Amerikaans olympisch comité (USOC) is begonnen met grove maatregelen tegen de Amerikaanse turnbond, USA Gymnastics. Arts Larry Nassar kon in dienst van USAG vele tientallen jonge turnsters misbruiken, waar hij inmiddels zo'n beetje de rest van zijn leven voor in de cel zit, waarna USAG zacht gezegd niet hard optrad. Sterker nog, de leiding probeerde de zaak in de doofpot te stoppen.

USOC vindt het welletjes geweest en is begonnen met een procedure om USAG niet langer te erkennen als vertegenwoordiger van het Amerikaanse turnen, waardoor bijvoorbeeld zo'n 150.000 actieve turners in de VS ergens anders onder moeten worden gebracht. "Jullie verdienen beter dan dit", aldus USOC-voorzitter Sarah Hirshland in een open brief.

USAG is inmiddels weer bezig met een zoektocht naar een nieuwe voorzitter, de vierde in nog geen twee jaar. "We hebben geprobeerd om oplossingen te vinden, maar dat is niet gelukt", aldus Hirshland. Op het vorige week in Doha gehouden WK pakte Amerika nog negen gouden medailles, voor een groot deel dankzij Simone Biles, een van de slachtoffers van Nassar.

De turnbond zelf reageerde wat lauwtjes: "We hebben de brief gezien en zoeken uit wat de beste stap is voor de atleten, leden, organisatie en staf", zo klonk het. Binnenkort zal USOC zelf beslissen of USAG haar status wel of niet zal mogen behouden. 

Overigens zijn niet alle turnsters er zo blij mee, met name zussen Tasha en Jordan Schwikert. Zij klaagden USAG én USOC onlangs aan, omdat de twee organisaties de turnsters niet genoeg zouden hebben beschermd tegen misbruiker Nassar. "Het is niks meer dan een afleidingsmanoeuvre van USOC om hun eigen fouten buiten de spotlights te houden", aldus advocaten Michelle Simpson Tuegel en Mo Aziz, die een aantal van de getroffen turnsters vertegenwoordigen.

Willem II-supporters: juridische stappen tegen Amsterdamse politie

Supporters van voetbalclub Willem II willen juridische stappen ondernemen tegen de Amsterdamse politie en de gemeente. Aanleiding is het ME-optreden van afgelopen zaterdag op het Centraal Station aldaar.

Een trein met 150 Tilburgse supporters werd op het station opgewacht door een peloton ME'ers. Ze werden ingesloten en mochten geen kant op. Burgemeester Femke Halsema had een noodbevel uitgevaardigd omdat er werd gevreesd voor een confrontatie met de harde kern van Ajax, die de Brabanders zou hebben opgewacht in de buurt van CS.

Lees ook: ME ingezet op Amsterdam CS om supporters Willem II

De supporters van Willem II zijn boos omdat zij zich keurig gedroegen, maar toch twee uur werden ingesloten. Volgens supportersvereniging Kingzine was dit een vorm van vrijheidberoving. 'In Amsterdam zijn de supporters ingesloten door de politie en daarna stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet', schrijft de stichting op haar website.

Geen sanitaire voorzieningen
'Na twee uur wachten zijn de supporters naar de Johan Cruijff Arena begeleid alwaar de supporters weer een aantal uur moesten wachten. Gedurende deze uren zijn de supporters niet voorzien van eten en waren er geen sanitaire voorzieningen. De bijna tweehonderd supporters zijn slechts voorzien van enkele flesjes water.'

Willem II speelde zaterdagavond in de Arena tegen Ajax, maar een aantal supporters wilde na het politieoptreden liever naar huis dan nog de wedstrijd bijwonen. Dat werd hen volgens Kingzine echter onmogelijk gemaakt. 'Gezien bovenstaande feiten zijn wij van mening dat de supporters ten onrechte van hun vrijheid beroofd zijn. Stichting Kingzine ziet dan ook genoeg aanleiding tot het nemen van juridische stappen richting de politie en de gemeente Amsterdam. Op dit moment onderzoeken we welke stappen dit moeten zijn en wat we hier voor moeten doen', aldus de supporters.

Haagse PVV: verbied anti-zwarte piet-protest

Op zaterdag 17 november willen verschillende actiegroepen, tijdens de Haagse intocht van Sinterklaas, demonstreren tegen Zwarte Piet. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet, Zwarte Piet is Racisme en Stop Blackface roepen medestanders op om tussen 15.00 en 17.00 uur actie te komen voeren op het Plein, waar de intocht van de Sint eindigt.

Naar aanleiding van de aangekondigde demonstratie heeft gemeenteraadslid Sebastian Kruis namens de Haagse PVV raadsvragen gesteld. Hij roept burgemeester Pauline Krikke op om de demonstratie te verbieden en geen anti-Zwarte Piet protesten toe te staan tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november 2018. In juni van dit jaar besloot burgemeester Krikke dat Pegida niet voor de As-Soennah moskee mocht barbecueën vanwege een sfeer van confrontatie en provocatie wat zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. Wat de PVV betreft valt protesteren tegen zwarte piet tussen de kinderen op de dag van de Sinterklaasintocht hier ook onder.

Raadslid Sebastian Kruis: “De vrijheid van meningsuiting is voor ons erg belangrijk en iedereen mag van ons altijd demonstreren maar wij willen niet dat een kinderfeest wordt verpest door protestclubjes tijdens de Sinterklaasintocht. Als zij toch komen opdagen mogen ze wat ons betreft de roe van de ME krijgen.”


Politie neemt grote partij nep-merkkleding in beslag

De politie heeft in een onderzoek naar de handel in nep-merkkleding afgelopen weekend in Utrecht zes mannen aangehouden. Het zijn vier inwoners uit Utrecht van 21, 33, 50 en 53 jaar oud en twee Rotterdammers van 40 en 23 jaar. In een bestelbus en een pand op een bedrijventerrein in Utrecht is een grote partij nep merkkleding in beslag genomen. De totale waarde van de partij wordt op ongeveer 200.000 euro geschat.

Zaterdag 2 november controleerden medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een bestelbus op de Stadsbaan in Leidsche Rijn. Bij controle van de voorschriften van de Wet Vervoer Goederen bleek dat bus een grote partij kleding vervoerde. De chauffeur van de bus, een 40-jarige Rotterdammer, kon geen pakbonnen, vervoersbewijzen of andere documenten overleggen. Bij controle van de kleding kregen de agenten de indruk dat hier een partij nep merkkleding betrof. De bestuurder en zijn bijrijder, een 23-jarige man uit Rotterdam werden aangehouden en de bus en kleding in beslag genomen. Door een deskundige van de politie-eenheid Den Haag is vastgesteld dat het inderdaad allemaal nep merkkleding betrof.

Op zondag 3 november hield de politie bij een opslagloods op een bedrijventerrein in Utrecht een 33-jarige inwoner aan voor betrokkenheid bij de handel in nep merkkleding. In de loods werd een grote hoeveelheid nep merkkleding aangetroffen. Alles is in beslag genomen. Bij de verdachte zijn een aantal telefoons, bijna vierduizend euro in contanten en zijn auto in beslag genomen. Even later werden op het thuisadres van de verdachte nog eens drie mannen uit Utrecht aangehouden. Zij waren bezig dozen afkomstig uit het huis in twee personenauto’s te laden. Ook in deze dozen zat zoals de deskundige vaststelde, nep merkkleding. Deze kleding en ook nog eens een aantal dozen in het huis werden in beslag genomen.

Alle verdachten zijn na verhoor op vrije voeten gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in naar de handel en de herkomst van de kleding in. Alle merkhouders zoals Philipp Plein, Dolce & Gabanna en Dsquerd doen aangifte van inbruik op het merkenrecht. De goederen kunnen in sommige gevallen, door gebruik van verkeerde lijm of verfsoorten, ook schadelijk voor de volksgezondheid zijn.

Politie neemt grote partij nep-merkkleding in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt grote partij nep-merkkleding in beslag (Foto: Politie.nl)

Pinkpop haalt Fleetwood Mac binnen als eerste headliner

Pinkpop kan de eerste naam voor de 50ste editie bekend maken. Fleetwood Mac, een van de meest invloedrijke rockgroepen aller tijden, komt in 2019 naar Landgraaf. Met de bevestiging van Fleetwood Mac heeft de jubileumeditie van het festival meteen één van de drie dagafsluiters te pakken. Pinkpop 2019 vindt weer traditiegetrouw plaats met Pinksteren op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 16 maart 2019 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

Fleetwood Mac is, in de vernieuwde bezetting bestaande uit Mick Fleetwood, John McVie, Stevie Nicks en Christine McVie samen met nieuwkomers Mike Campbell en Neil Finn, de spreekwoordelijke eerste kers op de verjaardagstaart van de jubileumeditie van Pinkpop. In 2019 viert het festival haar 50ste editie.

Fleetwood Mac werd in 1967 door Peter Green opgericht en is vernoemd naar bandleden Mick Fleetwood en John McVie. Nadat Green in 1969 de band verliet bleven Fleetwood en McVie als originele leden over. Daarna heeft de band diverse bezettingswisselingen gehad, de meest belangrijke wijzigingen waren de komst van Christine McVie (1970) en Stevie Nicks en Lindsey Buckingham (1974). Drie jaar na de komst van Nicks en Buckingham brak de band met het album ‘Rumours’ door. In het meer dan 50-jarige bestaan van de band verkocht Fleetwood Mac wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en werd de Grammy Award winnende band in 1998 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Fleetwood Mac stond in 1971 op de tweede editie van Pinkpop, toen nog in Geleen.

De 50ste editie van Pinkpop vindt plaats op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2019 op het festivalterrein van Megaland in Landgraaf. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het programma vindt plaats op woensdag 13 maart 2019 in poptempel Paradiso te Amsterdam. De start van de kaartverkoop staat gepland op zaterdag 16 maart 2019. Let op: vóór de officiële start van de kaartverkoop worden al kaarten aangeboden, maar koop deze niet, dit zijn geen officiële kaarten!

Sinds 1990 staat Pinkpop in het Groot Guinness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival. De eerste editie vond plaats op 18 mei 1970 in Geleen, waar Pinkpop zeventien keer plaatsvond. In 1987 werd eenmalig uitgeweken naar Baarlo. Vanaf 1988 wordt Pinkpop gehouden op evenemententerrein Megaland in de gemeente Landgraaf en vindt daar dit jaar voor de 32e keer plaats. 

ACM: pas op voor nepshops op social media

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start vandaag de campagne ‘Webshop of nepshop?’ om consumenten te waarschuwen voor aankopen bij nepshops via social media. Bedrijven benaderen consumenten nu ook via social media om hun producten aan te bieden. Dit gebeurt gericht en rechtstreeks, soms zelfs zonder tussenkomst van een website.

Dit maakt dat de consument minder goed is beschermd. Als het product niet voldoet of helemaal niet wordt ontvangen, blijkt de afzender vaak onbekend en onvindbaar. Daardoor kan de consument de verkoper ook niet aanspreken als er iets mis gaat met de aankoop. De schade voor consumenten bedroeg vorig jaar bijna 5 miljoen euro.

Evert Jan Hummelen, waarnemend directeur Consumenten van de ACM: “Als je iets koopt via social media moet je extra goed opletten. Het medium is vluchtig. Dit maakt het aanbod en de aanbieder ook vluchtig. Mocht je verhaal willen halen, dan weet je soms niet bij wie. Met onze campagne waarschuwen we consumenten hiervoor. We geven tips over wat zij zelf kunnen doen.”

Tips voor consumenten
De ACM start vandaag via haar loket ConsuWijzer deze campagne om consumenten te wijzen op de risico’s van het kopen via social media. Dit gebeurt via filmpjes die worden getoond via social media en met radiocommercials. 

Nepshops
Consumenten kopen steeds meer en steeds vaker online. Bij het kopen via social media is het vaak onduidelijk wie de aanbieder is van het product en onder welke voorwaarden je het koopt, terwijl de online aanbieder je hierover wel moet informeren. Soms gaat het ook om nepshops en ontvang je het bestelde product helemaal niet. Dan pas kom je erachter dat de pagina waarop je het product kocht verdwenen is. Daardoor is het dan niet meer mogelijk om de aanbieder hierover aan te spreken.

Tweetal aangehouden na beledigen en bedreigen agent

De politie kreeg maandagavond omstreeks 20:00 uur een melding van een burenruzie aan de Hoogewaard in Koudekerk aan de Rijn. Een motoragent die probeerde te bemiddelen werd eerst beledigd en daarna bedreigd met een voorwerp. Agenten hielden twee verdachten, een 51-jarige vrouw en een 21-jarige man uit Koudekerk aan den Rijn, aan.

De motoragent kwam op de melding af met als doel te bemiddelen in een langslepende burenruzie. Daarbij werd de agent echter door de vrouw meerdere malen beledigd. Toen de agent haar hiervoor aanhield, begon de man zich met de aanhouding te bemoeien. Hij probeerde de aanhouding te belemmeren en bedreigde de agent met een voorwerp. De agent voelde zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken tegen de 21-jarige man. De twee zijn aangehouden en meegenomen voor verhoor. De agent deed aangifte van belediging en bedreiging.

Tweetal aangehouden na beledigen en bedreigen agent (Foto: Stockfoto Politie.nl)
Tweetal aangehouden na beledigen en bedreigen agent (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Consumentenprijzen in oktober 2,1 procent hoger

Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 2,1 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In september betaalde de consument 1,9 procent meer dan vorig jaar. De prijsstijging schommelt al 4 maanden rond de 2 procent.

De CPI (Consumenten Prijs Index) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De consumentenprijsindex (CPI) is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Kleding duurder
De stijging van de consumentenprijzen was in oktober hoger dan in september. Dat komt onder meer door hogere prijzen voor kleding. In oktober lagen de prijzen gemiddeld 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. In september was er op jaarbasis nog sprake van een prijsdaling. Daarnaast had ook de prijsstijging van vliegtickets een opwaarts effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

NS wil snellere intercity testen tussen Groningen en Randstad

De NS wil begin volgend jaar eenmalige test uitvoeren met een snellere Intercity tussen Groningen, Zwolle en de Randstad. Of er in de toekomst een snellere Intercity in de dienstregeling wordt opgenomen, hangt onder andere af van de resultaten van de test. Dit is op z’n vroegst in 2021. Deze snellere Intercity zou dan bijvoorbeeld twee keer per dag als spitstrein, bovenop de reguliere intercity’s kunnen rijden.

De testtrein slaat onderweg de stations Assen en Lelystad over en rijdt deels met een hogere snelheid van 160 km per uur over de Hanzelijn (daar wordt nu 140 km per uur gereden). Met deze aanpassingen is de testtrein ongeveer een kwartier korter onderweg. Het exacte traject in de Randstad, wordt nog vastgelegd.

Met de testtrein wil NS onderzoeken wat er nodig is voor een versnelling, zowel op het gebied van treintechniek, infrastructuur en dienstregeling. De testrit wordt gereden met een TRAXX-locomotief met ICR rijtuigen (die nu ook als Intercity direct over de HSL rijdt).

Roger van Boxtel, president directeur NS: “ Onze reizigers willen graag een kortere reistijd. Daarom wil NS steden sneller met elkaar verbinden, waar ook de hele regio van profiteert. Dit start met deze testtrein van Groningen, Zwolle naar de Randstad. De snelle verbinding naar Groningen, kan ook leerzaam zijn voor andere regio’s. Het liefst wil NS in de toekomst ook de reistijd naar andere steden fors verkorten, om de trein voor reizigers aantrekkelijker te maken”.

FOK! Wat een weer: extreem zacht

Hallo  

Er viel op de meeste plekken gisteren wel een klein beetje tegen. Met een zuidoostenwind werd er bewolking vanuit Duitsland aangevoerd. Deze bewolking spreidde zich over een groot deel van het land uit, een beetje tegen de verwachting in. Ook was de bewolking een stuk hardnekkiger. Uitzondering vormde het zuidwesten. Daar scheen de hele dag de zon. 

Vannacht klaart  het dan uiteindelijk grotendeels op, maar er kunnen weer mistbanken ontstaan. De minima liggen tussen de 4 en 9 graden.

Vandaag beleven we dan de climax van deze week. De temperaturen vliegen weer de hoogte en, en dagrecords zijn niet onmogelijk. In het zuiden is zelfs de 20 graden niet geheel uitgesloten. Over het algemeen wordt het in het binnenland tussen de 16 en 19 graden. Langs de kust en op de Wadden iets lager. Weer een dag om bij te schrijven dus. Verder is het droog met perioden met zon. Wel komt er hoge bewolking voor waar de zon wat moeite mee kan hebben. Dit warme weer wordt aangevoerd uit het zuidoosten. De wind is daarbij zwak tot matig. Ik hou wel een kleine slag om de arm. Als de bewolking of mist wat langer blijft hangen, dan loopt ook de temperatuur niet zo hoog op.

Opnieuw slecht weer in het Middelandse Zeegebied. De ravage is enorm. Er zijn maar liefst 30 doden gevallen en de schade loopt in de vele miljoenen. Ook zijn er minstens 14 miljoen bomen gesneuveld. Gisteren regende het vooral in Italië en Spanje. De eilanden hadden iets beter weer. Zodra je echter aan de andere kant van de Alpen kwam, was het plots helemaal zonnig. Ik kom hier later nog op terug.

Tot morgen!  

Nederland

Amsterdam in het donker in de late avond (Foto: DJMO)
Amsterdam in de late avonduurtjes. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NFL: Rams eindelijk geklopt na spektakelstuk tegen Saints

De Los Angeles Rams hebben eindelijk de eerste nederlaag van het seizoen in de NFL moeten slikken. De ploeg won de eerste acht wedstrijden onder leiding van quarterback Jared Goff, maar op bezoek bij de New Orleans Saints van Drew Brees ging het mis.

Een touchdown run van Alvin Kamara bracht de Saints op voorsprong, maar via Todd Gurley kwamen de Rams langszij. Dat herhaalde zich nog eens: Kamara bracht de Saints op voorsprong, Brandin Cooks zorgde vroeg in het tweede kwart voor 14-14.

In het restant van de eerste helft sloegen de Saints hard toe: Brees bereikte Tre'Quan Smith voor een touchdown (21-14), bediende Benjamin Watson met een goede minuut te gaan (28-14) en stelde Kamara in staat om al zijn derde touchdown van de avond te scoren (35-14).

Toch vochten de Rams dapper door en via twee field goals van Greg Zuerlein en een touchdown van Malcolm Brown was er weer hoop. Met een kleine tien minuten te spelen tekende Cooper Kupp voor een 41-yard touchdown, waarna Gerald Everett de two-point conversion de endzone in ramde: 35-35, het stond zowaar weer gelijk.

Het lang duurde dat niet, want vanaf 54 yards trapte Wil Lutz een field goal tussen de palen, waarna Michael Thomas met een 72-yard touchdown pass van Brees de eindstand van 45-35 op de borden bracht.

Uitslagen NFL zondag
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 16-23
Buffalo Bills - Chicago Bears 9-41
Carolina Panthers - Tampa Bay Buccaneers 42-28
Cleveland Browns - Kansas City Chiefs 21-37
Miami Dolphins - New York Jets 13-6
Minnesota Vikings - Detroit Lions 24-9
Washington Redskins - Atlanta Falcons 14-38
Denver Broncos - Houston Texans 17-19
Seattle Seahawks - Los Angeles Chargers 17-25
New Orleans Saints - Los Angeles Rams 45-35
New England Patriots - Green Bay Packers 31-17

Saints - Rams (Bron: YouTube)

'1 op de 12 jongeren is psychisch ongezond'

In de periode 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond, blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Tien jaar eerder gaf 7 procent dit nog aan. Ruim een derde van deze psychisch ongezonde jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen een depressie gehad. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

Jongeren voelen zich over de gehele linie ongeveer even gezond als tien jaar geleden. Op de vraag 'Hoe is over het algemeen je gezondheid?' gaf 91 procent in 2015/2017 een positief antwoord. Dit is niet significant meer dan tien jaar eerder, waar dit bij de psychische gezondheid wel het geval is.

Het CBS heeft de psychische gezondheid gemeten door jongeren vijf vragen te stellen over hun gemoedstoestand, waaronder ‘Voelde jij je erg zenuwachtig?’ en ‘Zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?’. Daar konden ze zes antwoorden op geven, variërend van ‘nooit’ tot ‘voortdurend’. Op basis van de antwoorden kon een score tussen 0 (zeer ongezond) en 100 (perfect gezond) worden berekend. Jongeren met een score onder de 60 zijn aangemerkt als psychisch ongezond.

Oudere jongeren vaker psychisch ongezond
Meisjes kampen vaker met psychische ongezondheid dan jongens, met een verschil van 11 procent tegen 6 procent. Daarnaast komt psychische ongezondheid vaker voor onder 18- tot 25-jarigen dan onder 12- tot 18-jarigen en vaker onder jongeren met een westerse migratieachtergrond dan met een Nederlandse achtergrond. Deze verschillen in psychische gezondheid naar achtergrondkenmerken zijn vergelijkbaar met tien jaar geleden.

Psychisch ongezonde jongeren ook over het algemeen ongezonder
Van de psychisch ongezonde jongeren beoordeelt 65 procent de eigen gezondheid als minder goed. Dit terwijl het leeuwendeel van de psychisch gezonde jongeren wel een goede gezondheid ervaart (93 procent). Ook dit patroon is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd.

Depressie meest voorkomende aandoening psychisch ongezonde jongeren
Psychisch ongezonde jongeren rapporteren meer langdurige aandoeningen dan psychisch gezonde jongeren. In 2015/2017 had ruim een derde van de psychisch ongezonde jongeren in de 12 voorafgaande maanden een depressie gehad, rapporteerden zij. Ook zeiden zij vaker dan psychisch gezonde jongeren last te hebben gehad van migraine of ernstige hoofdpijn, een allergie, duizeligheid met vallen of een rugaandoening.

Voor de analyses in deze publicatie zijn drie onderzoeksjaren samengevoegd om een grotere groep jongeren te kunnen onderzoeken.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.