World Cup-zeges Knegt en Schulting in Salt Lake City

De eerste finaledag van de World Cup shorttrack in Salt Lake City heeft prima Nederlands succes opgeleverd. Zowel Suzanne Schulting als Sjinkie Knegt konden een zege bijschrijven en dat deden ze op overtuigende wijze.

1500m mannen
Op de 1500 meter begon Knegt achterin het veld, maar al vrij snel schoof hij naar voren en met één soepele beweging nam hij de leiding. Die stond de Nederlander niet meer af en dus was zijn vijfde World Cup-winst op de 1500m een feit, hoewel de Zuid-Koreaan Lee June-seo nog een dappere poging deed in de laatste meters. Lee werd echter tweede, voor de Canadees Steven Dubois. Friso Emons eindigde als zeventiende door een laatste plek in de B-finale, Itzhak de Laat werd in de herkansingen op 0,024 seconden uitgeschakeld.

1000m vrouwen
In de finale reed Yara van Kerkhof al snel voorop, maar zij moest pas op de plaats maken en toezien hoe Schulting het heft in handen nam. Ze vocht de Russin Sofia Prosvirnova in de laatste meters van zich af en boekte de winst, haar derde op de 1000m nadat ze vorige week in Calgary ook al won, met Fan Kexin op plek drie en Van Kerkhof op de vijfde en laatste plaats. Lara van Ruijven werd zesde door de B-finale te winnen.

1500m vrouwen
Rianne de Vries begon prima aan de finale en nam zelfs even de leiding, maar op het moment dat het tempo echt omhoog ging viel ze wat terug. Toch hield de Nederlandse de schade knap beperkt en na een straf voor de Russin Ekaterina Efremenkova werd ze nog keurig vierde, op een tweede plek in Dresden in 2016/17 na veruit haar beste resultaat. Choi Min-jeong pakte de winst, voor haar Zuid-Koreaanse landgenote Kim Ji-yoo en de Chinese Li Xuan. Avalon Aardoom sneuvelde in de herkansingen. 

1000m mannen
Geen Nederlandse vertegenwoordiging in de finales van de 1000 meter bij de mannen. Daan Breeuwsma werd uitgeschakeld in de kwartfinales, net als Dylan Hoogerwerf, terwijl Dennis Visser sneuvelde in de herkansingen. De finale zorgde wel voor genoeg spektakel, vooral in de laatste meters.

De Hongaarse broers Shaolin Sandor en Shaoang Liu domineerden de strijd tot dan toe, maar Ren Ziwei uit China en de Zuid-Koreaan Park Ji-won kwamen er in de laatste meters ineens bij. Shaoang Liu werd gediskwalificeerd voor een beweging richting Park, die zo achter Shaolin Sandor Liu en Ren als derde eindigde.

Aflossingen
De Nederlandse mannen werden in de kwartfinales al uitgeschakeld, nadat Knegt zich liet 'piepelen' in de laatste meters. De vrouwen duelleerden in de halve eindstrijd met Rusland, waarbij de benodigde top-2 geen moment in gevaar kwam. Via een tweede plek plaatste de ploeg zich voor de finale van zondag. De gemengde Nederlandse ploeg won de halve finale zonder problemen en staat zondag dus ook in de eindstrijd. 

De races zijn hier terug te kijken, vanaf 22.00 uur Nederlandse tijd zijn daar zondag ook de kwartfinales tot en met finales van de diverse afstanden te zien.