Oranje-Rood doet Den Bosch opnieuw pijn in Brabantse derby

Oranje-Rood is de enige hockeyploeg die dit seizoen de landskampioen al eens versloeg. Vandaag deed het Den Bosch opnieuw pijn. In het regenachtige Eindhoven werd het 1-1. Den Bosch gaat met die uitslag als koploper de winterstop in. Oranje-Rood ziet Amsterdam en SCHC voorbij komen en zakt naar plek vier.

‘Dit is het beste resultaat van ons ooit tegen Den Bosch’, vertelt de trotse Laura Nunnink na de wedstrijd. Oranje-Rood kon alleen het eerste kwart moeilijk aanhaken aan het tempo van de Bossche ploeg. Zo werd het in het eerste kwart eenrichtingsverkeer. Den Bosch had wat goed te maken tegen Oranje-Rood en zo stond het na vijf minuten ook voor. Frédérique Matla tipte een harde bal van Lieke Hulsen achter keepster Saskia van Duivenboden. Matla’s negende van dit seizoen. Evenveel als Valerie Magis.

In het tweede kwart beten de Eindhovenaren van zich af. Het eerste echte gevaar op de goal van Josine Koning zorgde voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Een variant werd geprobeerd, maar die bal belandde op een Bossche voet. Strafcorner twee volgde direct. Die besloot Valerie Magis zelf te nemen en sleepte zo vol de rechterkruising in. Alweer het dertiende doelpunt voor Oranje-Rood uit de strafcorner. De ploeg scoort dit seizoen van alle teams hier het vaakst uit. Onder aanvoering van een sterk spelende Nunnink kreeg de thuisploeg nog een aantal kansen, maar beide ploegen gingen met een 1-1 stand rusten.

‘In zo’n wedstrijd gaat het om de details. Het wordt beslist op corners’, aldus de balende Ireen van den Assem. Zij mocht met haar ploeg tweemaal aanleggen voor een strafcorner, maar zonder resultaat. ‘Het is jammer dat we gelijk spelen. We willen altijd winnen.’ Maar Van den Assem is realistisch. ‘We staan nog steeds eerste en sluiten het eerste deel van de competitie af als koploper’.

In de slotminuten was vooral de kans van Nunnink de grootste. Zij soleerde door de defensie van Den Bosch, maar één tegen één tegenover Koning ontbrak haar inzet aan kracht. Ook Den Bosch kwam nog een aantal keer gevaarlijk voor goal, maar gescoord werd er niet meer.

Na dertien duels in de Livera Hoofdklasse is het nu tijd voor de winterstop. Een aantal kiest voor het zaalhockey of vertrekt met Oranje naar China voor de Champions Trophy. Van den Assem doet geen van beide. Ze kreeg rust van bondscoach Alyson Annan. Even overwoog ze te gaan zaalhockeyen met Den Bosch, maar vanwege een geplande reis half december, gaat ook dat niet. Een winterstop zonder hockey dus voor haar. ‘Ik ga niet stilzitten, dat kan ik ook niet. Ik wil gewoon zorgen dat ik er straks weer fit sta.’ De verdedigster van Den Bosch is tijdens de Champions Trophy in Nederland bezig met een huiswerkschema. Vandaag verstuurd per mail aan de thuisblijvers. Over het missen van het toernooi met Oranje heeft Van den Assem zich al redelijk heen kunnen zetten. ‘Ik vind het echt heel jammer, maar daar kan ik niet in blijven hangen. Ik ga naar mezelf kijken. Hoe ik nu zo goed mogelijk kan zijn.’ Even wat anders doen vindt ze ook wel fijn. Haar lange winterstop wordt goed gebruikt. ‘Een weekendje weg, op vakantie, dat kan nooit en nu wel. Of even iets intellectueels doen. Ik heb zin om mijn hersens te gebruiken.’

Uitslagen Hoofdklasse hockey dames
Groningen - hdm 0-3
Amsterdam - Laren 7-2
Hurley - Pinoké 2-3
Huizen - Bloemendaal 2-1
SCHC - Kampong 4-1
Oranje-Rood - Den Bosch 1-1