Koude winter op komst?

Sleetje rijden of massaal op de schaats? Het zou zomaar kunnen deze winter. De voortekenen voor koud winterweer zijn aanwezig. Toch kan het deze winter ook zacht, nat en stormachtig worden. Na de bijzonder warme en droge zomer van dit jaar zou dat goed uitkomen. Nederland heeft namelijk nog steeds te maken met extreme droogte. Wat voor weer het deze winter daadwerkelijk wordt zullen we toch echt moeten afwachten.

Mocht de verwachting van het Europese klimaatmodel uitkomen, dan kunnen we onze borst natmaken. In dit scenario komt de wind regelmatig uit het oosten. Daardoor weet ijskoude lucht uit Rusland ons land te vinden. Toch zal ook in dit scenario de wind een tijd naar een zuidelijke of westelijke windrichting kunnen draaien met zacht en nat weer als gevolg.

Geen Elfstedentocht
Het Amerikaanse klimaatmodel gaat voor een totaal ander scenario. Van koud winterweer is nauwelijks sprake en het is zacht, nat en stormachtig weer dat de klok slaat. December begint nog relatief rustig, maar in januari gaan alle remmen los. De kans op zuidwestenwinden is groot en daarmee weten stormdepressies ons land makkelijk te vinden. In februari gaat de rem er weer op en is er nauwelijks wind. Een droog en somber slot van de winter is het gevolg. Een mooie ijsvloer ontstaat in dit scenario niet en van een Elfstedentocht is al helemaal geen sprake.

Weer een ander scenario wordt geschetst door de Britten. De wind zal regelmatig uit het westen waaien en de winter verloopt aan de zachte kant. Vanwege de westelijke winden krijgt ons land een normale hoeveelheid neerslag te verwerken. Als de verwachting van het Franse klimaatmodel uitkomt verloopt de winter volstrekt normaal. Er zijn zachte periodes, maar ook momenten met kou. Het kan sneeuwen, maar ook stormen. De temperatuur komt gemiddeld gezien op normale waarden uit.

De (on)zin van seizoensverwachtingen
Alle uitkomsten van de verschillende modellen bij elkaar genomen is de variatie enorm. Het kan letterlijk vriezen of dooien. De enorme variatie in scenario’s geeft aan dat de onzekerheid van een seizoensverwachting zeer groot is. Een uitspraak doen over hoe de winter verloopt is dan ook niet mogelijk.

Over het algemeen is een weersverwachting tot zeven dagen vooruit relatief zeker. Daarna neemt de zekerheid snel af. Een 14-daagse verwachting schetst dan ook feitelijk een trend. De details moeten met een korrel zout genomen worden. Verder dan veertien dagen vooruitkijken is zinloos.

Hoor de wind waait
Wat wel een goed beeld geeft voor het te verwachten weer is de windrichting. Over het algemeen brengt een oostenwind in de winter droge en koude lucht. Wanneer de wind uit het zuidwesten of westen komt is het zacht en regenachtig. Een noordwesten- tot noordenwind voert winterse buien naar ons land.

Een belangrijke factor voor het weer in Nederland is de zeewatertemperatuur van de Noordzee. Wanneer deze hoger is dan normaal zal bij een aanlandige wind meer neerslag vallen dan gebruikelijk. Voor de koude ooster is het van belang hoeveel sneeuw ten oosten van ons land ligt. Hoe meer sneeuw, hoe kouder de lucht.

Maar wat wordt het nou?
Op dit moment is de het water van de Noordzee een graad warmer dan normaal. Mocht de wind regelmatig de westhoek opzoeken dan kan een fractie meer neerslag vallen dan in een normale winter. Dat is hard nodig met de extreme droogte waar we nog steeds mee te maken hebben. Toch zal de droogte zelfs dan nog niet voorbij zijn. Er is een jaarhoeveelheid regen van 700 mm nodig om het grondwater geheel aan te vullen.

Wat de winter ons precies zal brengen is afwachten. Het kan nog alle kanten op.

Koude winter op komst? (Foto: PXhere)
Koude winter op komst? (Foto: PXhere)