Dopeur kost Braziliaanse zwemmers mogelijk drie wereldtitels

heywoodu

De Braziliaanse zwemmer João Gomes Junior is tijdens het WK kortebaan in Doha, vorige maand, betrapt op het gebruik van verboden middelen, zo melden Braziliaanse media. Het zou gaan om een niet nader genoemd diureticum, een vochtafdrijvend middel, wat vaak gebruikt wordt om het gebruik van andere verboden middelen te maskeren.

De positieve test kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de Braziliaanse zwemmers. Op het WK in Doha stonden ze bovenaan de medaillespiegel, met liefst zeven gouden medailles. Drie daarvan werden gewonnen in estafettes en in alle drie zwom Gomes mee in de series. Als hij geschorst wordt en de regels worden gevolgd, zou Brazilië zo de wereldtitels kwijtraken op de 4x50 en 4x100 meter wisselslag bij de mannen en de gemengde 4x50 meter wisselslag.

Marcelo Franklin, de advocaat van de zwemmer, zegt dat zijn cliënt volhoudt onschuldig te zijn. "We zijn op het moment bezig om informatie te verzamelen. Ik heb echter met João gepraat en hij is er zeker van dat hij onschuldig is en dat we dat kunnen bewijzen." Als Gomes schuldig bevonden wordt, hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd, waardoor ook de Olympische Spelen in zijn thuisland volgend jaar aan zijn neus voorbij gaan.