Schakers Carlsen en Giri winnen in Wijk aan Zee

De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft dinsdag in Wijk aan Zee zijn zesde opeenvolgende overwinning behaald. De wereldkampioen versloeg met de witte stukken Teimour Radjabov uit Azerbeidzjan. De 24-jairge Noor gaat met zeven punten uit negen ronden aan de leiding in het klassement. Carlsen won zijn laatste zes gespeelde partijen. Dat wist hij nog niet eerder te presteren op een mondiaal toptoernooi.

De Amerikaan Wesley So speelde remise tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Daardoor belandden de twee achtervolgers van Carlsen op zes punten. Anish Giri won met wit van Liren Ding en staat nu met vijf punten op de zesde plaats.

Loek van Wely kwam na een lange partij met zwart remise overeen met Ivan Saric uit Kroatië. Van Wely heeft nu 2,5 punten en staat daarmee nog steeds op de dertiende en voorlaatste plaats.

Woensdag wijken de schakers voor de tweede keer uit naar een bijzondere locatie. In plaats de Moriaan te Wijk aan Zee worden de borden voor één keer opgesteld in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

Uitslagen ronde 9
Ivan Saric - Loek van Wely ½-½
Anish Giri - Liren Ding 1-0
Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave ½-½
Radoslaw Wojtaszek - Vasil Ivanchuk ½-½
Magnus Carlsen - Teimour Radjabov 1-0
Levon Aronian - Baadur Jobava 1-0
Fabiano Caruana - Yifan Hou ½-½

Stand na negen speelronden
1. Magnus Carlsen 7
2. Wesley So 6
2. Maxime Vachier-Lagrave 6
4. Liren Ding 5,5
4. Vasil Ivanchuk 5,5
6. Anish Giri 5
6. Fabiano Caruana 5
8. Radoslaw Wojatszek 4,5
8. Teimour Radjabov 4,5
10. Levon Aronian 4
11. Yifan Hou 3
11. Ivan Saric 3
13. Loek Van Wely 2,5
14. Baadur Jobava 1,5