Debuut smaakt naar meer voor Hogenkamp

Ondanks haar nederlaag tegen de Tsjechische Petra Kvitova had Richel Hogenkamp dinsdag genoten van haar debuut op een grandslamtoernooi. Haar eerste optreden op de Australian Open smaakte naar meer voor de 22-jarige Doetinchemse. "Dit is waar je als klein meisje van droomt. Het is een hele mooie ervaring", zei ze na afloop tegen tennistv.nl. "Dit is waar je het allemaal voor doet, waarvoor je je trainingsuren maakt en waarvoor ik negen sets heb afgezien in de kwalificaties."

Hogenkamp heeft zich tot doel gesteld om dit jaar door te dringen tot de top honderd van de wereldranglijst. De huidige nummer 138 zette een belangrijke stap door het bereiken van het hoofdschema in Melbourne. Haar succesvolle optreden in de kwalificaties was voor Hogenkamp al een overwinning op zich. Ze hoopte op een gunstige loting, maar kreeg met Kvitova de nummer vier van de plaatsingslijst tegenover zich.

De Achterhoekse had een lastige start in de Hisense Arena. Kvitova pakte al snel een 5-0 voorsprong, maar in de tweede set wist Hogenkamp goed tegenstand te bieden. Tot 4-4 ging het gelijk op maar daarna legde de Tsjechische met een break de basis voor de winst. "Ik hoopte dat ik die tweede set stiekem toch binnen kon slepen, maar het mocht niet zo zijn. Maar het is wel goed om te weten dat je ook tegen zulke speelsters kansen krijgt. Ik weet nu ook waar ik verder aan moet werken. Ik kijk er ook wel naar uit om dit vast te houden en te verbeteren", aldus Hogenkamp.

Robin Haase beleefde dinsdag weinig plezier aan zijn wedstrijd in Melbourne tegen de Fransman Gilles Simon. De 27-jarige Hagenaar was niet fit genoeg nadat hij vorige week in Auckland ziek was geworden. Hij ging kansloos in drie sets onderuit. "Ik had gehoopt dat ik een beetje gevoel voor de bal zou hebben, waardoor ik wat meer voor mijn shots kon gaan. Maar dat juiste gevoel was er niet en dan weet je dat het een kansloze missie is."

Binnen een uur keek Haas al tegen een achterstand van 2-0 in sets aan. In het derde bedrijf slaagde hij er wel in een breakpoint te benutten, maar Simon liet hem niet terugkomen in de wedstrijd. "Ik ben nog lang niet fit, maar 'gevoel' is iets wat je per dag kunt hebben. En vandaag had ik dat absoluut niet. Dat had best gekund, want ik heb ook wel eens twee weken niets gedaan en vervolgens mijn beste wedstrijd gespeeld."