'Stel sporen veilig, al lijkt het zelfmoord'

Experts moeten altijd sporen veiligstellen als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven, ook al lijkt het zelfmoord. Dat bepleiten de advocaten Richard Korver en Sébas Diekstra, die ervaring hebben met zaken waarbij later twijfels rezen over de doodsoorzaak.

Ze willen zo voorkomen dat sporen van een mogelijke dader al zijn uitgewist en nabestaanden in grote onzekerheid achterblijven, als later blijkt dat tóch geen sprake is van zelfmoord. De VVD is het volgens een woordvoerster eens met zo'n verplicht onderzoek. Tweede Kamerlid voor D66 Magda Berndsen kan zich ook vinden in de oproep. "Experts moeten altijd sporen veiligstellen als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven, ook al lijkt het zelfdoding."

Korver en Diekstra staan de families bij van de overleden Iris van den Hooff (23) uit Groningen en Talitha (25) uit Amsterdam. In beide gevallen luidde de conclusie al snel zelfmoord. Maar bij Talitha moest het Openbaar Ministerie onlangs door het stof omdat er achteraf toch geen bewijs bleek voor zelfmoord. Van Iris is op verzoek van de familie haar lichaam opgegraven, waarna sectie uitwees dat een misdrijf niet is uit te sluiten en dat daar zelfs aanwijzingen voor zijn.

Volgens Korver, ook betrokken bij de zaak-Michelle Mooij die door het OM te snel werd afgedaan als zelfmoord, blijven door gebrek aan onderzoek vaker moorden onopgelost. Advocaat Sébas Diekstra voegt toe dat de verantwoordelijkheid en de beoordeling niet mag liggen bij de politieman of -vrouw die ter plekke komt.

"Talitha lag op het spoor toen ze werd aangereden door een trein en men ging er direct vanuit dat het om zelfdoding ging. Ook dat de machinist meldde dat ze al roerloos op het spoor lag, was voor de politie geen aanleiding om moord eerst uit te sluiten door direct bewijs veilig te stellen en getuigen te zoeken", aldus Diekstra.

"Nu is het daarvoor te laat en is nog steeds niet duidelijk wat nu wél de toedracht is van de dood van Talitha. Als de politie meteen sporen had veiliggesteld, dan was er nu misschien duidelijkheid." Vorige week vertelde Talitha's moeder in RTL Late Night over de onzekerheid doordat er geen sporen zijn veiliggesteld. "Het is het grootste probleem waar we nu mee zitten. Als dat wel gebeurd was, dan hadden we nu heel veel dingen zeker geweten."