Burgerdoden bij bombardementen Oekraïne

Redactie

Bij bombardementen in het oosten van Oekraïne zijn zeker zes burgers om het leven gekomen. Verslaggevers van AP zagen de lichamen van twee slachtoffers bij een bushalte in Donetsk. Volgens separatisten kwam elders in de stad nog iemand om. De regionale autoriteiten spraken van zes slachtoffers.

De gevechten tussen rebellen en regeringstroepen in Donetsk gaan onverminderd door. Afgelopen weekeinde laaide de strijd op en werd vooral gestreden om het inmiddels in puin geschoten vliegveld van de stad. Na het weekeinde zijn de artilleriebeschietingen wel afgenomen.

De Verenigde Naties schatten dat sinds het uitbreken van de crisis zo'n 4700 mensen om het leven zijn gekomen. In een poging het vredesproces een vliegende start te geven heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zijn collega's uit Frankrijk, Rusland en Oekraïne bijeengeroepen in Berlijn voor een overleg. Het oplaaien van de gevechten de afgelopen dagen heeft geleid tot 'een dreigende situatie', aldus Steinmeier.

De onderhandelingen draaien vooral om de voorwaarden van het staakt-het-vuren dat eerder overeengekomen werd. De wapenstilstand werd echter herhaaldelijk geschonden. Bovendien zou Rusland deze week twee bataljons hebben gestuurd ter ondersteuning van de separatisten, aldus het Oekraïense leger. Rusland ontkent dit echter. Een woordvoerder van het Russische ministerie van defensie noemde het 'absolute onzin'. Hoewel Rusland altijd ontkent dat het de rebellen steunt, wijzen de enorme hoeveelheid krachtige wapens die de separatisten hebben in een heel andere richting.