'Terschelling boos om telefilm Sunny Side Up'

ArtistA (Jonathan)

Het Waddeneiland Terschelling is boos op de telefilm Sunny Side Up van regisseur Lourens Blok. Dat schrijft het Parool op zijn website.

De thriller, die zaterdag werd uitgezonden op tv, vertelt over een jong Amsterdams koppel, gespeeld door Egbert-Jan Weeber en Hannah Hoekstra, dat een horrorweekend op Terschelling beleeft. De eilandbewoners hebben de afgelopen dagen via sociale media als Facebook en Twitter hun ongenoegen over het project duidelijk kenbaar gemaakt.

"Deze film is een belediging voor Terschelling", wordt veelvuldig geschreven. Vooral het feit dat het lokale volksfeest Sunderum in een negatief daglicht wordt geplaatst stuit veel Terschellingers tegen de borst.

Op 6 december lopen mannen in het donker rond in zelfgemaakte pakken en maskers en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. Het is vrouwen en kinderen in die tijd verboden zich op straat te vertonen, anders worden ze achtervolgd of vastgebonden. Deze traditie stamt uit de voor-christelijke periode. Buitenstaanders zijn op 6 december niet welkom op Terschelling.

"Deze film klopt niet met wat ik het mooiste feest van het jaar vindt", stelt eilandbewoner Maamke Hek op Twitter. "Dit is geen reclame voor Terschelling, verschrikkelijk", stelt een ander. De filmmakers waren maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Sunny Side Up is nog terug te kijken via de website van de NPO.