IS executeert 'goed opgeleide vrouwen'

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de afgelopen weken opvallend veel goed opgeleide vrouwen geëxecuteerd in Irak. Zeker vrouwen die zich in het verleden verkiesbaar hebben gesteld, zijn volgens de Verenigde Naties hun leven niet zeker, aldus internationale media dinsdag.

De afgelopen weken werden bijvoorbeeld vrouwelijke artsen en advocates gedood, aldus de VN. De organisatie gaf dinsdag tal van voorbeelden van brute moordpartijen door de extremistische groepering, die een deel van Irak en Syrië in handen heeft. Dieven werden doodgeschoten, hangend aan een kruis. Vermeende homoseksuelen werden van een dak gegooid. Een overspelige vrouw werd gestenigd.

In totaal werden in de eerste drie weken van dit jaar zeker 41 mensen geëxecuteerd, aldus de VN. Dat aantal ligt mogelijk veel hoger. Zo is onduidelijk of een 13-jarige jongen is doodgeschoten na het kijken van voetbal op tv en onderzoekt de VN nog zaken waarbij mannen werden gedood, omdat hun vrouwen zich niet fatsoenlijk kleedden.

IS executeert'goed opgeleide vrouwen'
IS executeert'goed opgeleide vrouwen' (Foto: ANP)