'Braziliaanse surfer Ricardo (24) vermoord door politie'

De Braziliaanse surfer Ricardo dos Santos is op 24-jarige leeftijd overleden. Ricardinho werd maandag voor zijn woning in het zuiden van het land neergeschoten, naar verluidt door een 25-jarig lid van de politie, waarbij ook diens 17-jarige broer betrokken zou zijn.

Politieonderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is, maar wel is duidelijk dat de schietpartij zich voordeed in het plaatsje Guarda do Embaú, 20 kilometer ten zuiden van Florianópolis in de zuidelijke staat Santa Catarina. Volgens diverse media waren Ricardo en zijn opa aan het werk rond het huis van de surfer, waarna een auto precies boven een pijpleiding stopte waar het duo mee aan de slag wilde gaan. De opa van de surfer vroeg de twee inzittenden om de auto te verplaatsen, zodat de pijp gerepareerd kon worden, maar daar stemden ze niet mee in. Na een woordenwisseling tussen de twee en Ricardo zou de oudste, lid van de mogelijk militaire politie, zijn wapen getrokken hebben en de surfer drie keer in zijn buik hebben geschoten. Ricardo werd per helikopter vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij een dag later aan zijn verwondingen overleed. 

Ricardo kwam in zijn sportieve loopbaan met name uit in het niveau onder de Championship Tour, het hoogste niveau. Wel deed hij af en toe mee aan wedstrijden bij de absolute wereldtoppers, waarbij zijn grootste succes in 2012 in Tahiti kwam. Hij plaatste zich daar voor de eindstrijd door onder meer de legendarische Kelly Slater te verslaan. Bovendien kreeg hij er de zogenaamde Andy Irons Forever Inspiration Award, vernoemd naar de in 2010 overleden drievoudig wereldkampioen Andy Irons. Dinsdag stroomde Instagram, Facebook en Twitter vol met reacties van medesurfers, waaronder Slater zelf. "Het was een heerlijke ochtend, tot ik doorhad dat de surfers massaal het water op gingen om een grote kring te vormen ter nagedachtenis aan de overleden Ricardo. Hij was een geweldige surfer in lastige omstandigheden, iets wat onder meer ikzelf leerde toen hij me versloeg in 2012. Dit is een ongelooflijk zinloze dood", aldus de elfvoudig wereldkampioen.

Ricardo krijgt de AI Forever Inspiration Award voor zijn prestaties tijdens de World Tour in Tahiti (Bron: YouTube)