FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 januari 2015

Nieuwe Fire Emblem-release mogelijk in 2015

Volgens een recente marketing e-mail van Nintendo Australië komt Fire Emblem, die vorige week tijdens Nintendo Direct werd aangekondigd, in 2015 uit.

De e-mail bevat release informatie van meerdere games die uitkomen voor Wii U en 3DS in 2015, de Fire Emblem-titel staat tussen de games voor 3DS. Als de game ook daadwerkelijk uitkomt dit jaar, dan waarschijnlijk in het laatste kwartaal.

94 iPhones vastgeplakt op Chinees

In China is een man opgepakt die met maar liefst 94 iPhones vastgeplakt op zijn lichaam de Chinese douaniers te slim af probeerde te zijn.

Het voorval vond plaats in de stad Shenzhen waar de zwaarbepakte man de grens probeerde over te steken vanuit Hong Kong. De man viel op door zijn nogal afwijkende postuur en werd er zodoende uitgepikt. Bij de metaaldetector werd al snel duidelijk dat de man meer bij zich had dan de twee plastic zakken in zijn handen.

Nadat hij was meegenomen voor verder onderzoek, bleek hij een flinke verzameling iPhones bij zich te hebben. Deze telefoons gaan in Hong Kong voor ongeveer €100,- minder de toonbank over dan in China, en zijn daarom populair smokkelwaar.

Saillant detail is dat de telefoons in China zelf worden gemaakt. In de havenstad waar de man is gepakt staat nota bene een fabriek waar deze worden geproduceerd.

Williams wil in 2015 weer F1-races winnen

Het Formule 1-team Williams wil komend seizoen weer races gaan winnen. De laatste overwinning van het team uit Grove stamt uit 2012 toen Pastor Maldonado de Grand Prix van Spanje won. Afgelopen seizoen was Felipe Massa in de slotrace in Abu Dhabi dichtbij, maar het gat met Mercedes bleek net te groot te zijn.

Vice-teambaas Claire Williams weet dan ook dat het gat met de concurrentie eerst gedicht moet worden voordat aan overwinningen gedacht kan worden, zo laat ze aan Esquire weten. De overstap naar de Mercedes-motor blijkt in ieder geval een goede keuze te zijn geweest. "Onze verwachtingen zijn altijd realistisch. Williams is een team dat altijd met beide benen op de grond blijft, we laten ons niet snel meevoeren in de euforie. We hebben vorig jaar erg veel vooruitgang geboekt en dit jaar moeten we daar op verder zien te bouwen."

Het uiteindelijke doel is meer dan het boeken van een overwinning. "We zitten in de Formule 1 om te winnen, maar daar zijn we vorig jaar niet in geslaagd. Ons doel voor komend seizoen is om races te winnen en nog meer progressie te maken, zodat we dichter bij de voorkant van het veld kunnen komen, het gat uiteindelijk helemaal kunnen dichten en op een dag weer voor de wereldtitel kunnen gaan."

Project CARS 'Start your engines'-trailer

Project CARS, de Slightly Mad Studios virtual reality game, komt bijna uit. De Oculus Rift head-mounted display (HMD) ondersteunde game had wat vertraging tegen het eind van 2014, wat leidde tot uitstel naar maart 2015. Nu de release dichtbij komt heeft de ontwikkelaar een nieuwe trailer uitgebracht.

In de twee en een halve minuut durende trailer is veel indrukwekkende gameplay te zien. De trailer toont van alles, van stijlvolle sportwagens tot professionele rally-voertuigen die rondrijden over zonnige racetracks. Project CARS belooft een uitgebreide race-game te worden waarin spelers kunnen proeven van verschillende race-stijlen tot geprefereerde discipline.

Project CARS komt op 17 maart uit in Noord-Amerika en op 21 maart in het Verenigd Koninkrijk. De game zal verschijnen op pc, Xbox One en PlayStation 4. Ondersteuning voor de Project Morpheus HMD voor PlayStation 4 zal niet lang daarna verschijnen. Het is nog steeds niet zeker wanneer de Wii U-versie zal verschijnen, tot nu toe staat die gepland voor 2015.

Wise wint Wolfenstein: ET toernooi na spannende finale

Wise Guys heeft in een indrukwekkende finale afgerekend met Turbot. In het drie tegen drie toernooi van TEAM-PHASE wonnen de Polen van Turbot, dat vorige maand ook al een finale verloor, toen tegen de Double Dutch Dragons. De drie spelers van Wise Guys mogen 160 euro verdelen.

De Wise Guys wonnen gisteren ook al van Turbot. Omdat Turbot nog niets had verloren moesten zij twee keer verslagen worden. De regels zijn namelijk dat ieder team dat verliest een tweede kans krijgt in het verliezersbracket. Gisteren werd Turbot al verslagen en vandaag dus weer. Turbot trad vandaag aan met Swanidus, Vokki en Statti. Abj, WuT en Hunter speelden voor de Wise Guys. De spelers kennen elkaar goed en dat was duidelijk in de chat, waar heel sportief met elkaar omgegaan werd.

Supply Depot
In Supply Depot is het de bedoeling dat de geallieerden twee poorten opblazen, vervolgens een truck escorteren naar het goud en vervolgens ontsnappen met het goud in de truck. Wise begon met aanvallen en deed dit uitstekend. Binnen drie minuten werd de eerste poort neergehaald. Niet veel later werd ook de command post gerepareerd, zodat Wise een beter opstartpunt had, wanneer zij respawnden. Echter herpakte Turbot zich. Het ging echt als een team spelen en hield erg goed stand. Wise daarentegen begon steeds meer verdeeld te raken en Hunter ging vaak solo om vanaf de flanken te komen, iets wat geen positief effect had. Wise wist niet wat het moest doen en het was ook typerend hoe Statti de drie Polen van Wise in zijn eentje neerhaalde. Turbot hield stand en pakte daarmee het eerste punt.

Supply Depot2

Toen was het tijd voor Turbot om aan te vallen en dat begon dramatisch. Het Finse team kreeg totaal geen grip op de eerste poort en het duurde vijf minuten voordat zij deze neerhaalden. Toen ging het echter snel, met nog zeven minuten op de klok werd de truck door de poort gereden en een anderhalve minuut later alweer door de tweede poort. Het goud duurde wel een paar minuten, maar uiteindelijk was het Vokki die het toch wist binnen te halen. Met nog twee minuten op de klok moest Turbot haast gaan maken. Doordat de Wise Guys compleet verkeerd positie kozen werden zij twee keer achter elkaar afgeslacht. Turbot leek op het randje het punt binnen te halen, maar het was Abj die drie spelers van Turbot blokkeerde een huis uit te lopen, door ervoor te springen. Hierdoor had Turbot twee seconden te weinig, om het tweede punt te pakken en eindigde Supply Depot in een gelijkspel.

Goldrush
In Goldrush moeten de geallieerden een tank stelen, daarna de bankdeuren opblazen en het goud stelen. Turbot begon nu met aanvallen en zullen met vertrouwen zijn begonnen. Dat was echter niet te zien, Wise speelde weer als een eenheid en gaf de Finnen geen ruimte. Turbot had geen enkele kans de tank te repareren en na zeven minuten had Swanidus nog geen enkele kill op zijn naam staan. Wise daarentegen speelde geweldig en begon zelfs zo ver naar voren te spelen, dat Turbot vaker dood dan levend was. Zonder ook maar de tank te repareren verloor Turbot de eerste wedstrijd en kwam Wise aan de leiding.

Wolfenstein GoldRush

Hierna was het de beurt aan Wise om aan te vallen, iets wat zij een stuk beter deden dan Turbot. Het Poolse team had binnen een mum van tijd de tank gerepareerd en de bankdeuren opgeblazen. Turbot herpakte zich echter en net als in Supply Depot weerhield het de Wise Guys van het repareren van de command post, vooral Vokki stond hier vaak goed opgesteld. Dit verdedigen hielden zij een goede vier minuten vol tot zij uiteindelijk toch moesten capituleren. Het lukte Wise echter niet om het goud te stelen, tot twee minuten. Toen leek het erop dat Abj het goud eindelijk binnen had. Het was Vokki die anders bepaalde door met een pistool twee man neer te schieten, het goud terug te brengen om vervolgens zelf ook neergeschoten te worden. Dit was de laatste serieuze aanval van de Wise Guys die hier een punt verloren en de stand was dan weer gelijk.

Adlernest
Om te beslissen wie uiteindelijk de titel won moest een beslissende map worden gespeeld. Er zou een lijst van acht maps komen en om en om mochten de teams één map elimineren. Omdat Turbot de tos gewonnen had, mochten zij de beslissende stem uitbrengen en uiteindelijk was het Adlernest die overbleef. Een map die sterk in het voordeel was voor de Wise Guys, omdat zij er veel meer op hadden geoefend. Adlernest wordt ook wel de geluksmap genoemd. Het is namelijk de bedoeling dat je documenten steelt en als je als verdedigend team pech hebt en je hebt een lange respawntimer dan kan je niets doen, omdat je niet heel ver hoeft te lopen met de documenten.

Iets wat precies het geval was vandaag. Wise vernietigde de poort, stal de documenten en kwam hiermee weg, simpelweg omdat Turbot dood was. Dit deden zij allemaal in 99 seconden, een fantastische tijd. Turbot voelde de bui al hangen en wist dat zij verslagen waren. De Finnen probeerden het nog een keer, alvorens Vokki begon te klagen. Niet zozeer over Adlernest, maar meer over het feit dat door een fout van hem een punt in Supply Depot werd verloren. Nog voor de tijd was afgelopen vertrok hij ook. Wise gaf er echter niet veel om, want zij winnen de eerste TEAM-PHASE eSports Cup.

Wolfenstein adlernest

Onderzoek ombudsman naar gijzelingen om boetes

De Nationale ombudsman begint een onderzoek naar het opsluiten van mensen die hun verkeersboetes niet betalen. Dat heeft ombudsman Frank van Dooren maandag bekendgemaakt.

De gijzelingen zijn bedoeld als dwangmiddel om mensen te laten betalen die hun boete ondanks aanmaningen niet hebben voldaan. In de praktijk komt het voor dat mensen die niet kúnnen betalen met opsluiting worden bedreigd of zelfs in de cel komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die echt geen geld hebben of persoonlijke problemen waardoor ze hun post niet meer openmaken en niet weten dat ze boetes oplopen.

'Katholieken hoeven niet te doen als konijnen'

Paus Franciscus houdt vast aan de kerkelijke leer die anticonceptie verbiedt. Maar katholieken hoeven zich niet voort te planten 'als konijnen' en kunnen best 'verantwoord ouderschap' praktiseren.

In een gesprek met journalisten aan boord van zijn vliegtuig zei de paus dat er zat door de kerk goedgekeurde manieren zijn om het aantal geboorten te beperken. Maar het allerbelangrijkste zei hij is dat geen instelling van buitenaf haar opvattingen over de omvang van gezinnen mag opleggen. Hij sprak van 'ideologische kolonisering' van gezinnen en ontwikkelingslanden door groepen, instellingen of landen, die westerse ideeën over geboortebeperking en rechten van homo's opdringen, dikwijls als voorwaarde voor ontwikkelingshulp.

"Iedereen heeft het recht zijn identiteit te behouden zonder ideologisch gekoloniseerd te worden", zei de paus.

In combinatie met zijn verdediging van het kerkelijke verbod op kunstmatige contraceptie tijdens zijn bezoek aan de Filipijnen zijn de uitlatingen van de paus een teken dat hij steeds vaker zijn conservatieve inslag laat zien. Deze is lang genegeerd door de publieke opinie of ondergesneeuwd in de media, die vooral zijn populistische persoonlijkheid onder de aandacht brengen.

Tijdens de trip nam de paus het op voor de encycliek Humanae Vitae uit 1968, waarin de kerk kunstmatige geboorteregeling verketterde. Hij haalde uit naar 'sluipende aanvallen' op het gezin, een verwijzing naar het homohuwelijk die vaak ook door conservatieve Amerikaanse bisschoppen wordt gebezigd.

Pixie Lott krijgt kritiek op indianenoutfit

Pixie Lott heeft op sociale media kritiek gekregen op haar outfit voor een themafeestje. De Britse zangeres gaf zaterdag een feestje ter ere van haar 24ste verjaardag met het thema cowboys en indianen. Zelf droeg ze een hoofdtooi en dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen.

Volgers beschuldigen haar op Instagram van dat ze 'onwetend' en 'ongevoelig' is. Pixie liet zich inspireren door de verhalen van Peter Pan en koos voor een Tiger Lily-outift, de indiaanse prinses in de verhalen. Ze deelde haar outfit op Instagram met haar ruim 260 duizend volgers en schreef: "Tigerlilly is een avond uit om haar verjaardag te vieren."

Op de foto kreeg ze veel boze reacties. Zo schrijft een van haar volgers: "Het is erg respectloos. Cowboys (Amerikanen/blanke mensen) hebben de Natives vermoord en uit hun huizen verjaagd. De genocide van zoveel mensen wordt op deze manier belachelijk gemaakt."

Pixie is niet de eerste die kritiek krijgt vanwege het dragen van een indianenoutfit. Zo kreeg Ellie Goulding vergelijkbare kritiek toen zij in oktober getooid de straat op ging tijdens Halloween.

FOK!toen en nu: Verviers van anarchistisch bolwerk tot jihadstad

Afgelopen week kwam opeens de Belgische stad Verviers weer in het nieuws. Een anti-terreuractie in de buurt van het station van de stad eindigde in een schietpartij waarbij een tweetal Syriëgangers werd doodgeschoten en een derde werd opgepakt. Het was echter niet de eerste keer dat de stad in de provincie Luik in het nieuws kwam. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op de geschiedenis van een stad die al diverse keren het toneel was van zowel politiek als religieus geweld.

Verviers toen
Verviers was een stad die al vanaf het einde van de achttiende eeuw floreerde op het gebied van de lakenindustrie. De stad groeide hierdoor uit tot een van de belangrijkste industriesteden in het Europa van die tijd en was eveneens een van de steden waar de industriële revolutie op het Europese continent een aanvang nam. De werkomstandigheden in de textielindustrie waren op zijn zachtst gezegd niet geweldig en het ontevreden werkvolk sloot zich al snel aan bij de lokale arbeidersvereniging.

Uit De Werkman van 27 mei 1887
Uit De Werkman van 27 mei 1887

Zo halverwege de negentiende eeuw werd Verviers ook een bolwerk van het anarchisme en werd het de thuisstad van onder meer de voormalige wever Emile Piette, die, samen met Pierre Bastin, Gérard Gérombou, Joseph Demoulin en Olivier Ruwette, verantwoordelijk was voor de oprichting van de anarchistische beweging L’Etincelle in 1876. Als boekdrukker bracht Pietty revolutionaire bladen uit zoals Le Cri du Peuple (1878-1879) en La Persévérance (1880). Vooral in de arbeiderswijk Hodimont kregen de anarchisten met hun anti-autoritaire standpunten al snel veel aanhang onder de textielarbeiders.

Uit Den Denderbode van 8 mei 1892
Uit Den Denderbode van 8 mei 1892

De eerste bomaanslag
Nadat in 1877 een groot internationaal anarchistisch congres in Verviers had plaatsgevonden, werd de stad ook een toevluchtsoord voor anarchisten uit alle delen van Europa, die elders werden gezocht wegens allerlei bomaanslagen en moordzaken. Terwijl Europa regelmatig werd opgeschrikt door bomaanslagen, bleef het in België relatief rustig. Daar kwam op 23 februari 1883 verandering in toen er in de buurt van Brussel een bom tot ontploffing kwam. Het bleek echter niet om een aanslag te gaan: Paul Métayer en Antoine Cyvoct, een tweetal jonge Franse migranten, wilden een zelfgemaakte bom uittesten, maar bij de wandeling naar de lokatie buiten de stad maakte Métayer een ongelukkige valpartij waarbij de bom tot ontploffing kwam. De jonge Fransman overleed een dag later.

Bij onderzoek van de politie kwam al snel naar voren dat beide daders anarchisten waren. Zo was Cyvoct de voormalige uitgever van het anarchistische blad L'Étendard Révolutionnaire en werd hij in Frankrijk gezocht voor betrokkenheid bij een bomaanslag, waarbij een dode en enkele gewonden waren gevallen. Samen met de eveneens uit Verviers afkomstige revolutionair Antoine Didier hield de jonge anarchist zich vooral bezig met de fabricage van bommen voor de socialistische strijd. Cyvoct werd uitgeleverd aan Frankrijk waar hij nog vele jaren achter de tralies ging.

Uit Den denderbode van 4 mei 1902
Uit Den denderbode van 4 mei 1902

Verviers nu
Vandaag de dag moet je enorm goed zoeken om nog een anarchist in Verviers te kunnen vinden. In de wijken waar vroeger de revolutionairen nog de dienst uitmaakten, wonen nu hoofdzakelijk mensen met een islamitische achtergrond. Zo'n 20% van de inwoners van de stad is moslim en in wijken als Hodimont loopt het getal zelfs op tot meer dan 60%. In de wijken van de binnenstad van Verviers zijn georganiseerde bendes de baas en wordt het straatbeeld bepaald door leegstaande panden en schimmige belwinkeltjes en bazaars. Zo'n 150 jaar na de hoogtijdagen van het anarchisme is Verviers wederom het centrum van extremisme en terreur. Ditmaal heeft het verzet geen politieke achtergrond, maar vormt een religie de basis van het geweld.

Veel van de islamitische inwoners van Verviers kwamen aan het begin van de jaren tachtig als vluchteling naar België. Vanaf 1976 vochten soennitische extremisten die zich hadden verenigd in de Moslimbroederschap tegen de in Syrië regerende socialistische Ba’ath-partij. In 1982 vond 'Het bloedbad van Hama' plaats, waarbij eenheden van het Syrische leger de Syrische stad Hama belegerden. Bij het daaropvolgende bloedbad werden tussen de 10.000 en de 25.000 mensen in de stad vermoord. Na deze slachting zouden vele duizenden moslims naar Europa vluchten. Dat Moslimbroederschap komt in 2008 weer in beeld als er onderzoek wordt gedaan naar de grote moskee van Verviers. De moskee blijkt een Europees steunpunt van de Moslimbroederschap te zijn, van waaruit onder meer ondersteuning werd geboden aan de Palestijnse organisatie Hamas, dat door de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt gezien.

Volgens het OCAD, het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, is al een tiental jonge moslims uit Verviers naar Syrië vertrokken, maar men vermoedt dat het er in werkelijkheid nog veel meer zijn. In elk geval een behoorlijk aantal voor een stad met nog geen 60.000 inwoners. Waar ooit gezochte anarchisten onderdoken in Verviers, biedt de stad nu onderdak aan voortvluchtige moslimextremisten. Zo bleken de twee doodgeschoten Syriëgangers ook een connectie te hebben met de Franse terrorist Ademy Coulibaly.

Blue Monday

De term 'Blue Monday', de laatste maandag van de volle week van januari, komt bij de Britse psycholoog Cliff Amall vandaan. Mensen voelen zich op deze dag vooral treurig, weemoedig en neerslachtig. Had je deze gevoelens vandaag ook? Dan raad ik je aan om de volgende video te bekijken. Een video met sfeervolle muziek en een clip die één en al vakantie/zomer uitstraalt..

Verkeer in het westen krijgt last van mist

Automobilisten in het westen van het land moeten dinsdagmorgen attent zijn op mist. Daardoor kunnen er extra lange files ontstaan. Waarschijnlijk gaan ook weer een paar spitsstroken dicht. Maandagmiddag gingen onder meer op de A13 bij Delft, de A1 bij Muiden en de A7 bij Purmerend spitsstroken dicht vanwege de mist.

Rijkswaterstaat sluit spitsstroken soms bij mist en sneeuw. Het zicht op de stroken is dan onvoldoende voor de camera's van de verkeerscentrale.

Zweedse industrieel Wallenberg overleden

Peter Wallenberg, een van de belangrijkste Zweedse industriëlen, is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden werd wereldkundig gemaakt door het bestuur van liefdadigheidsinstelling Knut and Alice Wallenberg Foundation.

Wallenberg, die bekendstond als dé bedrijvenbouwer van het land, was betrokken bij het succes van onder meer Electrolux, AstraZeneca en Ericsson. Hij was jarenlang voorzitter van het investeringsfonds van de familie Wallenberg, Investor AB.

Wallenberg trad in 1997 terug uit het bestuur van het fonds waar hij sinds 1982 de scepter zwaaide. In die periode wist hij het vermogen van Investor AB uit te bouwen van 1,8 miljard kroon naar krap tachtig miljard kroon (8,4 miljard euro).

Druk op IndonesiŽ neemt toe na executies

De diplomatieke druk op Indonesië om een einde te maken aan de golf executies neemt toe. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zei maandag dat Nederland de mogelijkheid onderzoekt tot nieuwe stappen tegen het land. De bewindsman krijgt bijval uit onder meer Duitsland, Australië en Brazilië.

Koenders praat de komende dagen in Brussel met zijn Europese collega's over de reeks geplande executies. De Nederlander Ang Kiem Soei en de Braziliaan Marco Archer waren twee van de zes mensen die afgelopen weekeinde al ter dood werden gebracht. "Het is niet goed. Het is zeer te betreuren", benadrukte Koenders maandag nog eens vanuit België. De EU had Indonesië vrijdag nog opgeroepen de executies niet uit te voeren. Het Aziatische land besloot eind vorig jaar plotseling 64 terdoodveroordeelden om het leven te brengen.

De Nederlandse politicus kreeg bijval van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. "De doodstraf is een onmenselijke en wrede manier van straffen ongeacht wat de beschuldigde ten laste is gelegd", liet een woordvoerder weten. "Indonesië heeft op veel punten een voortrekkersrol op zich genomen als het gaat om mensenrechten. We roepen daarom Jakarta op die rol ook ten aanzien van justitie en strafrecht te vervullen.

Ook Australië en Brazilië zetten zich in om de reeks te doen stoppen. Dilma Rousseff, de Braziliaanse president, heeft voorafgaand aan de executie van Archer gebeld met president Joko Widodo. Zij zei tegen hem dat het doorgaan van de executies de relaties tussen beide landen zou schaden. Brazilië blijft echter verwoede pogingen doen om een tweede Braziliaan vrij te krijgen. Premier Tony Abbott van Australië probeert hetzelfde voor twee landgenoten.

Koenders stelde dat Nederland al stevige stappen nam om Ang Kiem Soei vrij te krijgen. Hoewel dat niet het gewenste resultaat opleverde, hoopt Nederland succes te oogsten in de poging een tweede Nederlander vrij te krijgen. De ambassadeur in Indonesië werd teruggeroepen en de minister sprak zondag ook met de tijdelijk zaakgelastigde van Indonesië in Den Haag. Daar leek de regering in Jakarta maandag niet van onder de indruk. Elk land heeft volgens Indonesië het volste recht zijn gezant tijdelijk voor overleg terug te halen.

Paus wil dit jaar nog naar Zuid-Amerika en Afrika

Paus Franciscus wil dit jaar nog Ecuador, Bolivia en Paraguay bezoeken, alsook de Centraal-Afrikaanse Republiek en Uganda. Dat heeft hij maandag tijdens de terugvlucht van de Filipijnen naar Rome tegen journalisten gezegd.

De reizen zijn nog niet bevestigd. De paus brengt in september al een bezoek aan drie steden in de Verenigde Staten. De reis naar Afrika heeft waarschijnlijk tegen het einde van het jaar plaats in verband met de regentijd, de reis naar Zuid-Amerika volgens medewerkers van het Vaticaan waarschijnlijk in juli. Ergens in 2016 zei de paus zijn vaderland Argentinië, Chili en Uruguay en misschien Peru te willen bezoeken.

Terwijl zijn vliegtuig door het luchtruim van China vloog sprak Franciscus nogmaals de wens uit om ooit de Volksrepubliek te kunnen bezoeken. Dat hij onlangs een verzoek om een audiëntie van de dalai lama heeft afgewezen was een kwestie van protocol, niet omdat hij China niet voor het hoofd zou willen stoten, zei de paus. China heeft de betrekkingen met de Heilige Stoel in 1951 verbroken.

OekraÔne gaat op doping betrapte biatleten levenslang weren

Oekraïense biatleten die betrapt zijn op het gebruik van doping mogen voortaan nooit meer voor hun land uitkomen. De voorzitter van de Oekraïense biatlonbond, Vladimir Brynzak, heeft dat maandag bekendgemaakt.

"Ik wil alle fans en de hele biatlonwereld graag informeren over onze eerste grote maatregel in de strijd tegen doping nadat bleek dat Sergey Sednev positief heeft getest", doelde Brynzak op de in december gestopte biatleet Sednev, waarvan onlangs bekend werd dat bij hertesten van zijn oude monsters sporen van verboden middelen zijn gevonden. "We hebben besloten om biatleten die op doping betrapt zijn, nooit meer toe te laten tot het nationale team. Dat betekent dat deze sporters, naast de standaardschorsing van twee jaar, niet meer uit mogen komen voor Oekraïne. We hopen dat deze beslissing voorkomt dat nog meer van onze biatleten naar verboden middelen grijpen en daarmee de sport en ons land in diskrediet brengen. Op deze manier willen wij laten zien dat we alleen schone sport steunen en we moedigen andere nationale bonden aan om zich bij onze beslissing te voegen."

Man sterft na drie dagen lang gamen

Een 32-jarige man is tijdens het gamen overleden in een internetcafé in Taiwan. Ambulancepersoneel snelde naar de plek toe, maar hulp mocht niet meer baten. Dit is het tweede dergelijke incident in Taiwan in 2015.

De gamer was naar verluidt verwikkeld in een drie dagen durende "game binge". Met binge gaming wordt extreem langdurig achter elkaar gamen bedoeld, waardoor mensen bijvoorbeeld het bewustzijn verliezen als gevolg van slaaptekort.

Schrijnend detail was de hoedanigheid waarin het levenloze lichaam van de Taiwanees werd aangetroffen; deze was al helemaal stijf geworden. De politie ter plaatse vermoedt dat de man al enkele uren over zijn bureau heen lag toen hulpverleners eenmaal ter plaatse waren. Ook bleef het aanwezige publiek gewoon doorgamen toen ambulancepersoneel druk doende was met pogingen het slachtoffer te reanimeren. Volgens een politiewoordvoerder is de doodsoorzaak een hartstilstand, waarschijnlijk als gevolg van onderkoeling en extreme uitputting.

Dit is het al het tweede slachtoffer dat er in korte tijd is gevallen in Taiwan als gevolg van excessieve gamesessies; op 1 januari dit jaar stierf een 38-jarige man in een internetcafé in Taipei als gevolg van binge gaming.

Champagne mist nog steun voor strijd tegen Blatter

Jérôme Champagne betwijfelt of hij Josep Blatter serieus kan uitdagen tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Met de deadline van eind deze maand in zicht beschikt de Fransman naar eigen zeggen nog niet over de steun van minimaal vijf nationale bonden.

Zijn kandidatuur wordt ingetrokken als dat zo blijft de komende anderhalve week. "Ik heb het gevoel dat voor veel mensen de winnaar al vaststaat", stelt Champagne. "Misschien vinden bonden het daarom riskant een stem op mij uit te brengen."

Niet alleen Champagne wil voorkomen dat de 78-jarige Blatter een vijfde termijn aan zijn regeerperiode mag toevoegen. Ali bin Al-Hussein uit Jordanië en David Ginola willen het ook tegen Blatter opnemen. De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor 29 mei uitgeschreven. Op 29 januari moeten de kandidaten zeker zijn van de steun van vijf nationale bonden.

Vitoria Setubal ontslaat trainer

Vitoria Setubal heeft maandag afscheid genomen van trainer Domingos Paciencia. De Portugese club, die deze competitie pas elf keer heeft gescoord, verloor zondag voor eigen publiek met 1-3 van Braga en staat nu nog maar drie punten boven de degradatiestreep.

Dat was voldoende reden de 46-jarige coach te ontslaan na een dienstverband van nog geen jaar. Paciencia, die in 2011 Braga naar de finale van de Europa League bracht, kwam in mei over van de Turkse club Kayserispor, waar hij al na twee maanden moest inrukken. Hij was in het verleden ook werkzaam bij Sporting Lissabon en Deportivo La Coruña.

Paciencia is de derde oefenmeester die in de hoogste Portugese voetbaldivisie de laan uitvliegt. Gil Vicente en Penafiel wezen hun coach al eerder dit seizoen de deur.

EU: samenwerking met moslimlanden tegen terreur

In de strijd tegen moslimterreur en radicalisering wil de Europese Unie nauwer samenwerken met islamitische landen. Zo moet er bijvoorbeeld meer informatie worden uitgewisseld over buitenlandse moslimstrijders.

Dat bleek maandag in Brussel na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen. Het was hun eerste vergadering na de radicaalislamitische aanslagen in Parijs.

Minister Bert Koenders (PvdA) sprak van een intensief debat. "Je hebt deze landen nodig om bijvoorbeeld terroristen financieel droog te leggen en af te snijden van olie-inkomsten", aldus de bewindsman.

Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini maakte zich sterk voor versterkte samenwerking met Arabische landen. "De terreurdreiging begint in moslimlanden", stelde ze.

CDA hekelt Opstelten over moskee Gouda

CDA-Kamerlid Peter Oskam begrijpt niets van de 'lakse' houding van minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) bij de plannen voor en de financiering van een moskee in Gouda. "De minister erkent wel dat salafisten vanuit het buitenland inspringen bij projecten als dit in Gouda, maar verbindt hier geen stappen aan. Dit terwijl het salafisme op gespannen voet staat met onze democratische rechtsstaat", aldus Oskam.

Hij wil dat Opstelten 'op korte termijn adequaat' onderzoek doet. In een brief over de zaak schrijft de bewindsman dat Gouda onderzoek laat doen naar de herkomst van het geld voor de moskee, die gecombineerd moet worden met een school en een kinderdagverblijf. Oskam vindt dat de minister de kwestie 'op het bordje van Gouda afschuift'.

Het gaat om een moskee met volgens Opstelten 1500 plekken in een vroegere kazerne. Er is ook een bunker bij, maar zowel Gouda als de aspirant-koper wil die volgens Opstelten slopen.

UFO overdag gefilmd boven New York

Een nieuw ufofilmpje doet momenteel heel wat stof opwaaien onder de grootste critici. User 'Von Edgar-Land' heeft namelijk een ruimteschip gefilmd boven de stad New York en het filmpje op YouTube gezet.

De beste man hoorde vorige week woensdagmiddag ineens een vreemd geluid. Het geluid was zo opmerkelijk, dat vogels massaal opschrikten en wegvlogen.

De New Yorker pakte direct zijn iPhone om de UFO voor het nageslacht vast te leggen. Hoewel het ruimteschip drie minuten boven de metropool cirkelde, hield zijn mobieltje er na 15 seconden filmen al mee op. Blijkbaar dulden de aliens geen pottenkijkers, want het Apple-speeltje bleek plotseling oververhit.

Desondanks is het bewijs overduidelijk. We zijn niet alleen, ze komen ons halen!

Zet nu snel een aluhoedje op en ga onder de tafel zitten, het is nog niet te laat!

Van Dam: vrouw moet niet te zelfstandig zijn

Nicolette van Dam combineert haar drukke baan als actrice en presentatrice met het moederschap. En dat bevalt haar en haar vriend Bas goed, vertelt ze aan Veronica Magazine. "Ik ben een gezinsmens, maar ook gedreven wat werk betreft. Die combi hebben mijn vriend - hij is actief in het winkelvastgoed - en ik gemeen. Van fulltime thuiszitten zou ik niet gelukkig worden."

Toch moeten vrouwen niet té zelfstandig worden, vindt ze. "Bij vriendinnen zie ik weleens dat ze té zelfstandig willen zijn. Een valkuil, want mannen vinden het fijn hun mannelijkheid te tonen en zo indruk te maken. Natuurlijk moet je te allen tijde zelfstandig zijn - dat ben ik ook - maar laat die mannen maar denken dat je een beetje afhankelijk van ze bent."

De 30-jarige Nicolette neemt momenteel het competitieprogramma Door het Oog van de Naald op, waarin tien duo's met naaitalent tegen elkaar strijden. Daarnaast heeft ze samen met haar broer de brasserie van haar ouders overgenomen in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam.

Samen met haar verloofde heeft ze twee dochters: Kiki-Kate en Lola-Lily. "Het is soms best hard werken om alle ballen in de lucht te houden", geeft ze toe. "Nu al zegt Lola soms: Mama, niet zo veel werken, dan moet ik slikken. Ik probeer haar bij te brengen dat we ons mooie dingen kunnen veroorloven doordat papa en mam werken."

De leukste sporttweets van week 3

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met een mogelijke op handen zijnde transfer voor Feyenoord:

Jorrit Bergsma was blij dat hij zijn liefje eindelijk kon zien:

We mogen Tom Boonen feliciteren:

Mooi model materiaalwagen:

Wat een geweldig doelpunt:

Een klein overzichtje van een werkdag van een tennisser tijdens de Australian Open:

Een foto van Hege Bøkko is altijd goed:

De selfie van de week is voor Kiki Bertens:

Ook de afgelopen week hielden we de vinger aan de pols:

Deze tweet van deze week smokkelen we hier even tussen omdat het zo indrukwekkend is:

'Oudjes':

Herinnert u zich deze nog?:

13 mannen afgeslacht om voetbal

Islamitische Staat heeft in Irak dertien tieners afgeslacht omdat ze keken naar een voetbalwedstrijd. 

De mannen zaten rustig te kijken naar Irak-Jordanië toen ze betrapt werden door de krankzinnige extremisten. Volgens onze vrienden van IS kan de here God het echt niet handelen als je van Westerse abominaties als voetbal geniet, dus dit konden ze niet over hun kant laten gaan. De enige gepaste reactie leek hun een bloedige executie. 

Tientallen mensen waren in Mosul getuige van de horrordaad. De terreur van IS gaat zelfs zo ver dat men de bloedige resten van de arme voetbalfans niet durfden te bergen uit angst voor represailles. 

Extra politie wegens actie havenarbeiders

In het centrum van Rotterdam is maandagmiddag extra politie op de been om een demonstratie van havenarbeiders in goede banen te leiden. Dat liet de politie weten.

Werknemers zijn door havenwerkgevers en het havenbedrijf van Rotterdam uitgenodigd om aan het begin van de avond mee te praten over de werkgelegenheidsproblematiek in de containeroverslag. Werknemers vrezen dat automatisering op de Tweede Maasvlakte banen gaat kosten.

Volgens een woordvoerster van FNV Havens hoeft de politie niet bang te zijn dat het uit de hand loopt. Tientallen werknemers deelden voor het overleg, dat om 18.00 uur begon, placemats uit aan de werkgevers. "We zijn blij dat een delegatie van acht man is uitgenodigd." Ze praten voordat een diner van de havenwerkgevers begint.

Medio december was er ook een demonstratie van havenwerkers in Rotterdam. De politie trad toen op omdat het onrustig werd.

Trainer FC Eindhoven verlengt tot medio 2016

FC Eindhoven eindigde vorig seizoen op de zesde plaats in de Jupiler League en draait ook dit jaar weer mee in de top van de competitie. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat trainer Jean-Paul de Jong ook volgend seizoen in Eindhoven blijft. De oefenmeester verlengde zijn contract eerder vandaag met een jaar.

Naast de contractverlenging van De Jong tekenden ook Chiro N'Toko, Maxime Gunst en Fries Deschilder bij. Hierdoor begint langzaam maar zeker een fundament te ontstaan voor het nieuwe seizoen. Dit zou bij eventuele promotie nog wel eens hard nodig kunnen zijn.

FC Eindhoven staat op dit moment op de derde plaats in de Jupiler League en staat maar één punt achter Roda JC Kerkrade. Afgelopen weekend versloegen de blauw-witten koploper N.E.C. Nijmegen namelijk met overtuigende cijfers: 3-0. Het verschil met de Nijmegenaren blijft overigens wel groot. Het gat tussen beide teams bedraagt zeven punten.

Filipijnse bouwvakkers gedood bij ongeval

Bij een ongeval op een bouwplaats in de Filipijnen zijn maandag zeker tien bouwvakkers om het leven gekomen, meldt de politie. Ze bevonden zich in een keet die werd verpletterd toen een betonnen muur instortte van een opslagloods die in aanbouw was. Vijf andere bouwvakkers raakten ernstig gewond.

Het ongeluk voltrok zich in Guiguinto in de provincie Bulacan, even ten noorden van Manilla. De oorzaak wordt onderzocht.

Pantic via Londen naar Arnhem

De talentvolle Servische voetballer Danilo Pantic tekent op korte termijn een vierjarig contract bij de Engelse topclub Chelsea. Wanneer de 18-jarige middenvelder van Partizan Belgrado dat gedaan heeft, spoedt hij zich van Londen naar Arnhem om zich aan te sluiten bij de selectie van Vitesse.

Pantic, voor wie ook Ajax en Juventus belangstelling hadden, maakte dat maandag bekend in een interview met Vetsjernje Novosti. Hij vertelde ook dat toen bekend werd dat Chelsea de onderhandelingen met Partizan had geopend zijn telefoon roodgloeiend stond. De jonge speler omschreef Vitesse als filiaal van de club van coach José Mourinho.

Nederland misschien in nieuwe militaire missie

Nederland gaat wellicht deelnemen aan een nieuwe Europese missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De regering overweegt enkele manschappen beschikbaar te stellen voor de militaire adviesmissie EUMAM CAR. Dat maakte een woordvoerder van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) bekend.

De ministers van buitenlandse Zaken van de Europese Unie gaven maandag in Brussel het groene licht voor de missie. EUMAM moet helpen bij de hervorming van de strijdkrachten in het door geweld geteisterde land. EUMAM wordt na 15 maart de opvolger van de Europese vredesmissie EUFOR CAR, waaraan Nederland drie stafofficieren levert.

De missie gaat maximaal zestig man tellen en is bedoeld voor één jaar, vanaf het moment dat de voorbereidingen zijn afgerond.

Argentijnse aanklager doodgeschoten

Een speciaal aanklager in Argentinië die de Argentijnse president Cristina Fernandez ervan heeft beschuldigd Iraanse terreurverdachten in bescherming te hebben genomen, is doodgeschoten. Dat hebben de Argentijnse autoriteiten maandag gezegd. Alberto Nisman zou maandag worden gehoord over een bomaanslag in 1994 op een joods centrum, die mogelijk het werk was van Iran.

Nisman werd zondag dood aangetroffen in zijn appartement in Buenos Aires, liet het openbaar ministerie maandag weten. "We kunnen bevestigen dat het gaat om een schotwond, van een .22 kaliber", aldus het OM. Het onderzoek is echter pas net begonnen, dus wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Tien jaar geleden werd Nisman door wijlen de echtgenoot van Fernandez, Nestor Kirchner, aangesteld om onderzoek te doen naar de bomaanslag in 1994 op een Argentijnse-Israëlische organisatie. Bij de aanslag op het centrum kwamen 85 mensen om het leven en raakten tweehonderd gewond. Na jaren van onderzoeken en mislukte processen willigde een rechter in 2006 het verzoek van Nisman in voor een arrestatiebevel voor een oud-president, een minister en andere Iraanse regeringsfunctionarissen. Interpol plaatste de verdachten later op een opsporingslijst. In 2013 kwamen Argentinië en Iran overeen de aanslag te onderzoeken, omdat de kwestie nog altijd niet opgelost was. Nisman kwam in datzelfde jaar met een aanklacht, waarin Hezbollah en Iran verantwoordelijk werden gehouden voor het geweld. Iran ontkent dit ten stelligste.

Vorige week zei Nisman dat Fernandez en andere Argentijnse regeringsfunctionarissen hebben besloten om zeker twee verdachten niet te straffen. Hij vroeg toen de rechter om Fernandez en anderen, onder wie minister van buitenlandse zaken Hector Timerman, op te roepen voor verhoor. "De president en haar minister van buitenlandse zaken hebben het strafbare besluit genomen net te doen alsof Iran onschuldig is om zo de commerciële, politieke en geopolitieke belangen van Argentinië te beschermen", zei Nisman vorige week nog.

Fernandez heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd, maar andere regeringsfunctionarissen noemen ze belachelijk. Een federale rechter buigt zich nu over de vraag of de klacht van Nisman terecht is en of er iemand wordt opgeroepen voor een hoorzitting.

Argentinië heeft na Israël de grootste joodse gemeenschap ter wereld. Naar schatting wonen in Argentinië zo'n 200 duizend joden, van wie de meesten in Buenos Aires. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken is 'diepbedroefd'. "Nisman, een moedige en eerbiedwaardige jurist, die onversaagd vocht voor gerechtigheid, handelde met vastberadenheid om de identiteiten van de terroristen en hun opdrachtgevers te onthullen", aldus het ministerie.

Op Schiphol opgepakte 'jihadisten' vrijgelaten

De marechaussee heeft donderdag twee Belgen op Schiphol gearresteerd vanwege vermeend jihadisme. Een van hen stond namelijk gesignaleerd door de Belgische autoriteiten met het 'aandachtsgebied' jihadisme. De andere Belg kwam zijn vanuit Turkije inreizende landgenoot afhalen.

Uit onderzoek van de marechaussee kwamen geen zaken naar voren die het langer vasthouden van de Belgen kon rechtvaardigen, laat een woordvoerder maandag weten. Daarom werden ze vrijdagmiddag na overleg met de Belgische autoriteiten weer vrijgelaten.

AEX sluit met lichte winst

De beurs in Amsterdam is maandag hoger gesloten. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omhoog. Beleggers deden het rustig aan bij een gebrek aan sturing vanuit de Verenigde Staten, waar Wall Street maandag gesloten bleef. Ook hangt de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week boven de markt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 435,31 punten. De Midkap klom 0,9 procent tot 650,44 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen respectievelijk 0,6 en 0,4 procent. De DAX in Frankfurt won 0,7 procent, waarbij de Duitse hoofdindex op het hoogste niveau ooit sloot. De Zwitserse beurs toonde wat herstel en klom krap drie procent na de koersval van vorige week.

Robben 'sportpersoonlijkheid van het jaar'

Arjen Robben is maandag in Rotterdam uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar. De voetballer van Bayern München en Oranje kreeg in de verkiezing die in deze vorm voor het eerst werd gehouden door de Nederlandse Sport Pers (NSP) de voorkeur boven atlete Dafne Schippers en wielrenner Niki Terpstra.

De beroepsgroep van sportjournalisten prees niet alleen de prestaties van Robben maar ook 'zijn rol in de media, zijn internationale impact en zijn centrale aanwezigheid in het onvergetelijke sportjaar'. De vele kampioenen in 2014 leverden 56 nominaties op, waarvan er uiteindelijk drie overbleven voor de finale. Robben was door clubverplichtingen niet zelf aanwezig op Zestienhoven, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn vader Hans.

De NSP koos voor het eerst ook de beste sportfoto van het jaar. De prijs ging naar Klaas-Jan van der Weij voor een actiefoto die hij maakte tijdens de military van Boekelo.

Kleuter krijgt rekening om verjaardagsfeest

Alex, een kleuter van vijf, kwam vandaag thuis met een rekening in zijn rugzak. Op die manier willen de ouders van zijn klasgenootje een schadevergoeding lospeuteren bij zijn vader. 

Het klasgenootje in kwestie had de week ervoor een verjaardagsfeestje gegeven en de vader van Alex had gezegd dat zijn zoon daarbij aanwezig zou zijn. Naderhand bedacht hij zich dat hij die dag al een uitje gepland had met de grootouders.

De gewetenloze boef had zijn zoontje dus opgegeven voor een feest en toen was hij er toch niet! De ouders van de jarige job zijn woedend en eisen een schadevergoeding van 20 euro, omdat ze toch kosten hebben gemaakt toen ze dachten dat Alex wel zou komen. De vader zegt er het volgende over en weigert te betalen: 'Ik had best kunnen begrijpen dat ze kosten hebben gemaakt omdat Alex niet op kwam dagen maar de manier waarop ze dit doen is ongelooflijk'

Inmiddels wordt zelfs gedreigd met een rechstzaak. Het verdrietigst is nog dat de kinderen weer de dupe zijn van de kortzichtige ouders. Zijn klasgenootje mag van zijn, met een rechtszaak dreigende, ouders niet meer met de jonge Alex spelen.

De betreffende rekening vind je hier. 

Boilesen lijkt klaar voor klassieker

Nicolai Boilesen kan zondag waarschijnlijk met Ajax tegen Feyenoord voetballen. De linksback lijkt hersteld van een knieblessure en trainde maandag volledig mee.

Boilesen staat aan de kant sinds de uitwedstrijd van Ajax tegen Paris Saint-Germain op 25 november vorig jaar. Hij kreeg tijdens dat duel in de Champions League een harde schop van Gregory van der Wiel. Davy Klaassen stond maandag ook weer op het trainingsveld in Amsterdam. De middenvelder sloeg het partijspelletje nog over, maar is normaal gesproken inzetbaar tegen Feyenoord. Hij viel vrijdag tegen FC Groningen uit met een bovenbeenblessure.

Jaïro Riedewald ontbrak maandag op de training. Hij viel tegen FC Groningen uit met een peesblessure. Voor de geblesseerde Joël Veltman en Viktor Fischer komt de klassieker in de ArenA nog te vroeg.

'E-mailaccounts Britse journalisten gehackt'

Uit documenten die Edward Snowden via The Guardian naar buiten bracht, blijkt dat de Britse geheime dienst GCHQ de e-mailaccounts van journalisten die bij grote media zijn aangesloten heeft gehackt.

Onder de getroffen doelwitten zaten de BBC, The Guardian, The Sun, NBC, Washington Post, Le Monde en The New York Times. De e-mails die werden gevonden door de hack werden via het intranet van de geheime dienst gedeeld.

In november 2008 wist de GCHQ 70.000 berichten te onderscheppen in slechts tien minuten. Dit zou bedoeld zijn als test. Onduidelijk is of de journalisten bewust als doelwit werden gekozen om de test op uit te voeren, of dat dit gewoon een willekeurige groep zou zijn. Wel bleek uit de lekken dat onderzoeksjournalisten qua bedreigingsniveau tussen de terroristen en hackers in lijstjes stonden.

Eerder bleek al uit onderzoek dat schrijvers veel meer aan zelfcensuur doen sinds de onthullingen van Snowden over de NSA. Zouden deze acties van de Britse geheime dienst ook de persvrijheid onder druk zetten? Vooralsnog is hier geen onderzoek naar gedaan.

Chinees wil zich bij Atlťtico Madrid inkopen

De Chinese multimiljonair Wang Jianlin wil twintig procent van de aandelen van Atlético Madrid kopen. De directeur van de Konzern Dalian Wanda Group denkt zich voor een bedrag van 45 miljoen euro mede-eigenaar van de regerend kampioen van Spanje te mogen noemen.

Wang Jianlin geldt als één van de rijkste mensen van China. Hij verzekerde zich eerder al voor 265 miljoen euro van Edificio España, één van de hoogste gebouwen in Madrid. Volgens Spaanse mediaberichten wil de leiding van Atlético Madrid de deal woensdag in Peking afronden.

Miguel Angel Gil zou in het bezit blijven van 52 procent van de aandelen van Atletico Madrid.

Kristen Stewart wil stripheld spelen

Kristen Stewart is een groot fan van stripheldenfilms en zou graag een rol vertolken in een film van Marvel of DC Comics. Dit vertelt de Twilight-actrice aan Yahoo Movies.

"Ik zou mensen graag laten zien dat ik meer kan doen dan alleen Kristen Stewart zijn in een andere film, in andere omstandigheden", aldus de 24-jarige actrice. Ze hoopt dat haar rol in Snow White and the Huntsman (2012) haar carrière een zetje kan geven richting het striphelden-genre. "Ik weet zeker dat ik in een film als Captain America zou kunnen spelen. Het moet gewoon het juiste verhaal voor mij zijn."

De nieuwe film Captain America: Civil War wordt in 2016 verwacht. Er is echter nog niets concreet bekend over een mogelijke rol die Stewart zou kunnen spelen. Kristen is op dit moment wel te zien in de nieuwe film Still Alice, bekroond met een Golden Globe. De film komt op 12 maart in de Nederlandse bioscopen.

'7000 Russische militairen actief in OekraÔne'

Eerder vandaag zijn twee pelotons Russische soldaten de grens met Oekraïne overgestoken. Dit meldt de Kiev Post op basis van bronnen binnen de Oekraïense regering. Een Russisch peleton bestaat uit een paar honderd tot wel 1500 soldaten. 

Volgens de regering in Kiev brengt dat het totaal aan Russische soldaten dat in Oost-Oekraïne meevecht op wel 7000 man. Rusland ontkent echter nog in alle toonaarden dat het leger van moedertje Rusland actief is bij de buren. Hierover is al maanden een welles-nietesspelletje gaande waarbij de een qua ongeloofwaardigheid niet voor de ander onderdoet. 

Oekraïne is er erg aan gelegen hun burgeroorlog op een verkapte Russische invasie te laten lijken, terwijl het Rusland erg goed uitkomt hun inbreng zo klein mogelijk te laten lijken. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Ondertussen wordt de situatie in het land wel steeds erger. De strijd afgelopen weekend om het vliegveld van Donetsk was een van de heftigste botsingen tussen het leger en de rebellen sinds het begin van het conflict. En het einde lijkt nog lang niet in zicht.

Helmond Sport ontslaat speler na rode kaart

Juanito Sequeira is maandag op staande voet ontslagen bij Helmond Sport. Directe aanleiding voor die beslissing was de rode kaart die de middenvelder vrijdag kreeg tijdens het duel met Fortuna Sittard.

"Dat was de druppel, na meerdere waarschuwingen", liet Mario Captein weten. De algemeen directeur benadrukt dat Sequeira de afgelopen vier jaar ondanks eerdere waarschuwingen vaker over de schreef is gegaan. "Gedurende deze jaren hebben we er alles aan gedaan om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Helaas is dit niet gelukt. Het is daarom spijtig dat we afscheid hebben moeten nemen van één van onze betere spelers."

Boko Haram laat deel van gijzelaars vrij

De extremistische groep Boko Haram heeft ongeveer dertig gijzelaars laten gaan van de meer dan zestig die in het weekeinde in het noorden van Kameroen werden ontvoerd. Dat gebeurde volgens een legerwoordvoerder na een vuurgevecht met regeringssoldaten.

Een deel van de gijzelaars wist volgens de woordvoerder tijdens het gevecht te ontsnappen. Hij zei dat de extremisten ook gijzelaars gebruikten als menselijk schild, maar kon niet zeggen hoeveel mensen in de strijd zijn omgekomen.

Boko Haram viel zondagochtend het dorp Mabass in het verre noorden van Kameroen aan. Zo'n tachtig woningen werden verwoest en volgens minister van informatie Issa Tchiroma Bakary werden tussen dertig tot vijftig mensen ontvoerd. Legerwoordvoerder Didier Badjeck zei maandag dat het er meer dan zestig waren.

Het oorspronkelijk in het noordoosten van Nigeria actieve Boko Haram vormt een toenemend regionaal probleem. Steeds vaker worden er ook aanvallen in het noorden van Kameroen uitgevoerd. De groep werft strijders in Kameroen, Tsjaad en Niger en heeft recentelijk in een video bedreigingen geuit aan het adres van de Kameroense president Paul Biya.

Biya heeft ondertussen de hulp ingeroepen van Tsjaad. Tsjadische militairen arriveerden zondag in Kameroen en reden meteen door naar het noorden.

PSV nog enkele weken zonder Hendrix

Trainer Phillip Cocu moet Jorrit Hendrix nog enkele weken missen. De middenvelder heeft last van een peesontsteking. Hij klaagde al weken over pijn bij zijn buik en lies.

Hendrix is niet de enige speler van PSV die het bekerduel van dinsdag met Roda JC aan zich voorbij moet laten gaan. Florian Jozefzoon heeft lichte knieklachten aan het uitduel van zaterdag met Vitesse overgehouden. Hij gaat niet mee naar Kerkrade. Voor Oscar Hiljemark, Stijn Schaars en Abel Tamata komt de ontmoeting in de KNVB-beker ook nog te vroeg.

PSV zou Roda JC eigenlijk eind december al treffen. Het duel werd echter verplaatst omdat de club toen de competitiewedstrijd tegen Feyenoord moest inhalen.

Aboutaleb verkozen tot beste lokale bestuurder

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is de beste lokale bestuurder. Dat blijkt althans maandag uit een verkiezing van het magazine Binnenlands Bestuur waaraan zesduizend bestuurders, ambtenaren, lezers en een vakjury hebben meegedaan.

De deelnemers omschrijven Aboutaleb als 'een handen-uit-de-mouwenbestuurder'. Hij is iemand die Rotterdam 'snapt' en op een 'resultaatgerichte manier' leidt. Ook wordt hij gezien als integer en gedreven en geeft hij Rotterdam 'het gezicht dat het verdient'.

De alom geprezen toespraak die Aboutaleb hield na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs heeft wellicht enige invloed gehad op de uitslag, maar is niet doorslaggevend geweest. Volgens hoofdredacteur Eric de Kluis van Binnenlands Bestuur waren het oordeel van de jury en een groot deel van de stemmen toen al binnen.

De Rotterdamse burgemeester versloeg zijn collega's Arno Brok (Dordrecht), Eberhard van der Laan (Amsterdam), Henri Lenferink (Leiden), Peter den Oudsten (Groningen), Peter van der Velden (Breda) en Jan van Zanen (Utrecht), die ook waren genomineerd.

The Order: 1886 krijgt pre-order trailer

The Order: 1886 is eindelijk klaar voor productie en om dat te vieren heeft ontwikkelaar Ready at Dawn een nieuwe trailer uitgebracht waarop gameplay te zien is, plus informatie over de verschillende pre-order pakketten en zelfs een heuse prijzenregen.

In de trailer zijn onder andere momenten uit de game te zien, plus de reacties van verschillende gamers die The Order: 1886 natuurlijk aanprijzen. Verder heeft Ready at Dawn ook details vrijgegeven over de verschillende bonussen die je krijgt als je de game nu alvast bestelt. Bestel je de game via de website van PlayStation, dan krijg je de Knight's Arsenal-DLC er gratis bij. Amerikanen die The Order: 1886 bestellen via Gamestop krijgen naast Knight's Arensal ook nog de Knight's Endurance-DLC. 

Naast de trailer en de details over wat je krijgt als je de game nu al besteld geeft Ready at Dawn ook nog om de zoveel uur goodies weg die allemaal met The Order: 1886 te maken hebben op hun website. Deze prijzenregen duurt nog een maand en eindigt op de dag wanneer The Order: 1886 uitkomt.

The Order: 1886 komt op 20 Februari uit en is exclusief voor de PlayStation 4.

The Order 1886 krijgt pre-order trailer

Gratis game bij pre-order GTA V

Iedereen die tussen nu en 1 februari Grand Theft Auto V koopt in de Rockstar Warehouse krijgt een gratis game van Rockster erbij plus een extra $300.000 dollar in gamecash. Dit als goedmakertje voor de vertraging.

Echter, om de code voor de gratis game te bemachtigen, moet er wel een aanbetaling van 15% worden gedaan. Maar dan heb je wel de keus uit de volgende games:

 • Bully: Scholarship Edition
 • Grand Theft Auto III
 • Grand Theft Auto IV
 • Grand Theft Auto: San Andreas
 • Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City
 • Grand Theft Auto: Vice City
 • L.A. Noire: The Complete Edition
 • Manhunt
 • Max Payne 2: The Fall of Max Payne
 • Max Payne 3
 • Midnight Club II

Grant Theft Auto V is komt hopelijk uit op 24 maart voor de pc. 

Burgemeester Alkmaar getuige beledigingsproces

Burgemeester Piet Bruinooge en de Alkmaarse wethouder Anjo van Ven worden opgeroepen als getuige in de strafzaak tegen de Alkmaarse journalist André Hoogeboom (60). Dit besloot de rechtbank in Alkmaar maandagochtend tijdens een regiezitting.

Hoogeboom wordt vervolgd wegens belediging. De journalist trok eind 2013 op zijn cultuurwebsite Go!72 parallellen tussen het cultuurbeleid in Alkmaar en dat in nazi-Duitsland. Bruinooge en Van de Ven deden daarop aangifte tegen Hoogeboom, net als fractieleider Ben Bijl van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA). Zij vonden dat de journalist met zijn uitingen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreed.

In zijn blog schreef Hoogeboom onder meer dat 'de stank uit het plaatselijke gemeentehuis zich begint te verspreiden (...)'. "Het begint hier te ruiken naar nazi-toestanden." En:"De cultuurwethouder Anjo van de Ven wil namelijk alleen kunst van vroeger. Dit doet denken aan de entartete (ontaarde, red.) kunst in Hitler-Duitsland."

Behalve Van de Ven moest haar partij OPA het ontgelden. Hoogeboom vergeleek de partij met de in 1941 opgerichte Nederlandsche Kultuurkamer, die in dienst stond van de nationaalsocialistische ideologie en waar kunstenaars zich in de oorlog moesten laten registreren.

Aanleiding voor zijn stuk was de streep die de gemeente na een machtswisseling in de Alkmaarse politiek trok door cultuurcentrum YXIE en het daaraan gekoppelde Lucebertmuseum. Door de commotie verwijderde Hoogeboom zijn blog. Desondanks werden de aangiftes doorgezet.

Advocaat Babur Beg betoogde voor de rechtbank dat in de zaak niet zijn cliënt, maar de vrijheid van meningsuiting terechtstaat. "Wees wijs, wees magistratelijk", sprak hij tegen het Openbaar Ministerie. Officier van justitie Annette van Kooij zei echter dat de beslissing om Hoogeboom te vervolgen zorgvuldig is genomen en intern is besproken 'tot de hoogste OM-baas aan toe'.

De inhoudelijke behandeling staat gepland op 9 maart.

Vrouw gered uit gipsblok van kunstproject

In Rotterdam zijn maandagmiddag vijf mensen aangehouden omdat ze op straat bezig waren met een gevaarlijk kunstproject. Een vrouw liet zich daarbij vrijwillig in een gipsblok gieten, aldus de politie.

Een groep van vier mensen overgoot de vrouw met gips op het Grotekerkplein in de binnenstad. "Dat bleek niet zo'n goed idee", aldus een politiewoordvoerster. Het gips werd snel hard en dat bezorgde de vrouw veel pijn.

"De vrouw kreeg te weinig zuurstof en moest door de brandweer uit de gipssculptuur worden gehakt. Het viertal én de vrouw zijn aangehouden voor het verwijtbaar in gevaar brengen van een mensenleven." Ze worden verhoord over het kunstproject. Over hun identiteit kon de woordvoerster niets zeggen.

Klijnsma hamert op noodzaak ander pensioenstelsel

Het pensioenstelsel moet veranderen. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt er anders uitziet dan vroeger. Werknemers wisselen vaker van baan of hebben tijdelijke banen, waardoor ze minder pensioen opbouwen. Ook zijn er steeds meer zzp'ers, voor wie een pensioen niet vanzelfsprekend is geregeld. Een andere reden om het pensioenstelsel aan te passen is omdat het complex en ondoorzichtig is. Veel mensen snappen het niet precies en verwachten daardoor soms te veel.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven. De afgelopen maanden hield ze een 'nationale pensioendialoog'. Daarin kreeg ze adviezen van een groot aantal maatschappelijke organisaties over toekomst van het pensioensysteem. Over enkele maanden komt ze met een notitie met varianten over wat er veranderd zou kunnen worden.

Volgens Klijnsma vindt vrijwel iedereen dat het pensioenstelsel aangepast moet worden. Over hoe dat moet, lopen de meningen echter sterk uiteen. Sommigen willen de verplichte deelname aan pensioenfondsen behouden en hechten veel belang aan solidariteit. Anderen willen juist meer meer vrijheid, bijvoorbeeld om zelf hun pensioenfonds te kiezen of meer zeggenschap krijgen over hun pensioen. Zo vinden jongeren dat ze in het huidige systeem slechter af zijn dan ouderen, maar er zijn ook ouderen die meer flexibiliteit willen.

Ook over de vraag wie verantwoordelijk moet zijn voor de pensioenen verschillen de opvattingen. Op dit moment bepaalt de overheid samen met vakbonden en werkgevers de spelregels. Haar rol zou volgens sommigen kleiner kunnen worden als mensen beter in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Klijnsma wijst erop dat bij een aanpassing van het pensioenstelsel niet aan alle wensen voldaan kan worden. Zo is meer keuzevrijheid niet altijd te combineren met meer solidariteit.

Het kabinet heeft de afgelopen tijd al veel veranderd aan het pensioenstelsel. Daarbij ging het echter niet om een stelselwijziging maar om 'groot onderhoud'. Dat was onder meer nodig om te voorkomen dat de pensioenfondsen opnieuw in financiële problemen zouden komen.

Pier Eringa nieuwe baas ProRail

Pier Eringa is benoemd tot president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Hij volgt Marion Gout op, die vorig jaar juli voortijdig vertrok. Ze had haar vertrek begin april plotseling aangekondigd, omdat ze moeite had met de strakkere aansturing door het Rijk van ProRail.

De 53-jarige Eringa begint op 1 april aan zijn nieuwe baan. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur (PvdA) is zijn brede ervaring in de publieke sector van grote waarde voor ProRail, zo liet ze maandag weten. Zo was Eringa regio- en programmadirecteur bij de NS, korpschef van de politie in Flevoland en algemeen directeur en gemeentesecretaris van de gemeente Nijmegen.

Nu is hij voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Ook is Eringa onder meer vicevoorzitter van het bondsbestuur van voetbalbond KNVB.

Keniaanse politie gebruikt traangas tegen kinderen

De Keniaanse politie heeft maandag traangas ingezet tegen kinderen die demonstreerden tegen het verdwijnen van hun schoolplein. Dat zegt de Keniaanse mensenrechtenactivist Boniface Mwangi. Op het speelterrein zou de hand zijn gelegd door een machtige politicus annex projectontwikkelaar.

De leerlingen van de Langata Road-basisschool liepen in de voorste rijen van een groep betogers die een onlangs opgetrokken muur rond het plein slechtten. Op televisiebeelden was te zien dat gillende kinderen, krimpend van pijn en kokhalzend door het traangas, werden weggesleept. Wat later zette de politie ook honden in. "De gouverneur, de senator en andere overheidsfunctionarissen zijn allemaal bang voor deze politicus. Ze kunnen niet voorkomen dat het speelterrein wordt afgepakt", zei Mangwi.

Waarnemend commissaris van politie Samuel Arachi heeft naar eigen zeggen politieman Elijah Mangwi, die het bevel voerde over de agenten bij de school, op non-actief gesteld. Bij geweldloze protesten als dat van maandag zet de politie geen traangas in, zei Arachi. "We zullen agenten nooit toestaan geweld te gebruiken tegen een burger, en al helemaal niet tegen kinderen - of ze nu deelnemen aan een demonstratie of niet." De politieman houdt vol dat hij slechts een opdracht uitvoerde.

Oppositiepoliticus Eliud Owalo stelde vorige week dat er beslag is gelegd op het schoolplein om voortaan te dienen als parkeerplaats voor het belendende hotel, dat eigendom is van de gewraakte politicus. "Voor dit soort wreedheid schieten woorden tekort; deze geldzucht tart elke beschrijving", zei oppositieleider Raila Odinga. "Het is moeilijk te geloven dat de politie basisschoolkinderen te lijf gaat en traangas op hen afschiet om een landdief te verdedigen. Dit beeld van een land dat vastbesloten is met harde hand van zijn eigen kinderen te stelen kan toch niet zijn wat we voor ogen hebben. Dit kan niet de erfenis zijn die we de kinderen nalaten."

De politie arresteerde tijdens de betoging vijf mensen. Drie van hen worden verdacht van vandalisme, twee van opruiing.

Martin Freeman: fans maken acteren lastig

Op de set van de tv-serie Sherlock komen regelmatig fans op bezoek. Acteur Martin Freeman, die de rol van Dr. John Watson voor z'n rekening neemt, vindt het moeilijk om scènes op te nemen terwijl de jonge meiden toekijken. "Ik hou er niet van", biecht hij op in de Britse krant The Independent.

"Het is alsof je moet acteren op de rode loper, aldus Freeman. Ik was niet een van de Beatles, dus ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Er heerst zo'n enorm gevoel van opwinding. Iedere keer als we naar buiten lopen wordt er geapplaudiseerd." Volgens de ster van de Hobbit-films is het lastig om in de rol te blijven terwijl er honderden mensen foto's van je maken. "Je probeert natuurlijk beleefd te zijn en ik waardeer het enorm dat de serie zo geliefd is, maar het maakt je werk er niet makkelijker op."

Freeman is bezig met het vierde seizoen van de populaire BBC-serie over detective Sherlock Holmes, die wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch, en zijn partner John Watson. Het is volgens de Emmy-winnaar goed dat de seizoenen van de serie maar zo kort zijn, namelijk drie afleveringen van anderhalf uur. "Het zou een heel stuk minder aantrekkelijk voor me zijn als we hier acht maanden in het jaar mee bezig zouden zijn. Dan gaat de glans er een beetje van af."

Fans van de serie moeten nog een jaar wachten tot het vierde seizoen op televisie verschijnt. De serie zal begin 2016 op de BBC te zien zijn.

Sherlock: The Empty Hearse: Martin Freeman en Benedict Cumberbatch
Martin Freeman als John Watson en Benedict Cumberbatch als Sherlock Holmes (BBC)

Vrouwen boerin Bertie gaan samenwonen

Het huidige seizoen van Boer Zoekt Vrouw heeft al een nieuwe liefde opgeleverd. Twee vrouwen die een brief schreven aan boerin Bertie, zijn verliefd geworden. Wies en Joke gaan samenwonen, zo vertellen ze aan de KRO.

Tijdens het speeddaten hebben Joke en Wies elkaar ontmoet. Na de opnames van het immens populaire programma zijn de vrouwen verliefd op elkaar geworden. "Eigenlijk toen Bertie aangaf dat ze mij niet mee wilde nemen naar de logeerweek, ging ik pas denken aan die andere leuke vrouw. Dat was Wies", aldus Joke. Zij moest afgelopen zondag het programma verlaten.

Joke en Wies hadden afgesproken in Amsterdam en voelden gelijk weer een klik. "Vanaf het moment dat we elkaar weer zagen, was het gewoon goed", vertelt Joke. Het gaat naar eigen zeggen wel allemaal heel snel. Volgens Wies hebben ze het al over trouwen en kinderen gehad. De twee vrouwen zijn inmiddels erg gelukkig met elkaar en hebben besloten samen te gaan wonen.

Iran hoopt op stopzetten olieproductie door OPEC

Het Iraanse ministerie van olie hoopt dat het oliekartel OPEC gaat besluiten de productie terug te schroeven om zo de wereldwijde daling van de olieprijzen tegen te gaan. Minister Bijan Zanganeh voorspelt dat de OPEC- en niet-OPEC-landen uiteindelijk gaan samenwerken 'om de balans op de oliemarkt te herstellen'.

De twaalf lidstaten van de OPEC hebben tot dusver geweigerd de olieproductie af te bouwen. Op de laatste bijeenkomst besloten de lidstaten, ondanks protest van Iran, de huidige productieniveau's te handhaven.

De olieprijzen zijn sinds juni bijna de helft in waarde gedaald. Vooral de Iraanse economie is erg gevoelig voor schommelingen in de olieprijs. Van al het geld dat Iran uit het buitenland haalt komt zestig procent uit de verkoop van olie.

Zeiksnor Beelen wil bierdouche afschaffen

Als het aan Giel Beelen ligt, wordt de bierdouche, een traditioneel aspect bij de uitreiking van de Popprijs op Eurosonic Noorderslag, afgeschaft. Dat zegt hij maandag tegen RTL Boulevard.

Bij de aankondiging van de Popprijs werd de 3FM-dj door het publiek met bier bekogeld. Hij kon er niet om lachen: "Tjonge, jonge, jonge ik ben nog niets eens begonnen", liet Giel het publiek weten. En toen winnares Ilse DeLange van The Common Linnets het podium betrad, kreeg ook zij traditiegetrouw een bierdouche.

"Ik vind het een traditie van niks. Ik vind het onwijs respectloos naar de artiest en de apparatuur toe", aldus Giel. "Ik hoop dat na die Zwarte Piet en dat kievitsei ook de bierdouche wordt verboden."

Coach Resino moet Granada opnieuw redden

Voetbalclub Granada heeft Abel Resino maandag gepresenteerd als opvolger van de vrijdag ontslagen trainer Joaquin Caparros. Resino moet de hekkensluiter van de Spaanse Primera División behoeden voor degradatie.

De 54-jarige oud-doelman deed dat al eerder. In het seizoen 2011-12 werd hij halfweg aangesteld en slaagde hij erin degradatie van de Andalusische club te voorkomen. Resino was eerder ook werkzaam als coach van Atlético Madrid, Levante en Celta de Vigo. Hij tekende in Granada een contract tot het einde van dit seizoen.

Tientallen kerken in brand bij protesten Niger

Bij de gewelddadige protesten tegen het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Niger zijn zeker tien mensen om het leven gekomen en 45 kerken in brand gestoken. Dat heeft de regering van Niger maandag gezegd. De betogers waren woedend over de spotprenten over de profeet Mohammed die het tijdschrift publiceerde.

Volgens de autoriteiten zaten de slachtoffers in kerken en bars die door de demonstranten in brand werden gestoken. De regering zei dat de mensen die verantwoordelijk zijn de brandstichting en de doden zullen worden opgepakt en vervolgd.

Meeusen mag niet naar WK veldrijden

Tom Meeusen ontbreekt in de Belgische selectie voor het wereldkampioenschap veldrijden. Dat maakte bondscoach Rudy de Bie maandag bekend. De renner mag niet meedoen omdat zijn naam wordt genoemd in een lopend dopingonderzoek rond een arts in het Belgische Rotselaar. Volgens de reglementen van de internationale wielrenunie UCI moet hij daarom thuisblijven, legde De Bie uit. Dit geldt ook voor Bart Wellens, die ook nog kans maakte op selectie.

De Belgische selectie bestaat nu uit Wout van Aert, Klaas Vantornout, Tim Merlier, Gianni Vermeersch, Rob Peeters, Kevin Pauwels en Sven Nys. Van Aert, die eigenlijk bij de beloften mee had moeten doen, heeft net als Mathieu van der Poel toestemming gekregen bij de profs te starten.

Bundesbank: lage olieprijs goed voor economie

De Duitse economie zal de komende tijd veel voordeel hebben van de sterk gedaalde olieprijzen. Dat schrijft de Duitse centrale bank in zijn maandag gepubliceerde maandrapport.

In december voorspelde de Bundesbank voor dit jaar een groei met een procent en 1,6 procent in 2016. Maar in die verwachtingen is een groot deel van de sterk gedaalde olieprijs niet verwerkt. Volgens de Bundesbank zijn er duidelijke mogelijkheden voor een opwaartse bijstelling van die prognoses. Door de goedkope olie houden huishoudens en bedrijven meer geld over voor andere zaken, wat gunstig is voor de economie.

De Bundesbank stelde verder dat de inflatie de komende tijd zeer laag zal blijven en dat er een kans bestaat dat de consumentenprijzen op een gegeven moment gaan dalen. In december bedroeg de inflatie in Duitsland slechts 0,1 procent op jaarbasis, het laagste niveau in vijf jaar.

EU verlicht sancties tegen Rusland niet

De Europese Unie gaat de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld voorlopig niet verlichten, gezien de oplaaiende gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken maandag in Brussel besloten.

Vooral rond de luchthaven van Donetsk, die de pro-Russische separatisten al sinds mei proberen in te nemen, wordt zwaar gevochten. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zei dat gezien die strijd 'dit niet het moment is om over het verlichten van sancties te praten'. De Litouwse minister Linas Antanas Linkevicius voegde daar aan toe dat Rusland geen enkele 'politieke wil heeft getoond, geen beweging ter plaatse, en dus ook geen reden geeft om het beleid aan te passen'.

De Europese Unie en de Verenigde Staten betichten Rusland ervan de separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad te steunen. Rusland ontkent dit.

'Toch diploma met onvoldoende bij rekentoets'

Een voldoende voor de rekentoets mag geen keiharde voorwaarde zijn voor een diploma. Dat vinden meerdere organisaties uit het onderwijsveld. Ze hebben maandag een brief gestuurd aan de leden van de vaste Kamercommissie onderwijs in de Tweede Kamer, waarin ze ervoor pleiten de rekentoets alleen in te zetten om het rekenniveau van leerlingen vast te stellen.

Onder andere de VO-raad, de PO-raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, scholierenorganisatie LAKS, de Landelijke Ouderraad en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) zijn het wel met de minister en de staatssecretaris voor Onderwijs eens dat het niveau van het rekenonderwijs omhoog moet, maar zien niets in een test waar zoveel vanaf hangt.

Brabantse politie vindt bijna vijftig mille in auto

De politie heeft zondagnacht een 55-jarige man aangehouden die rondreed met 48.000 euro in zijn auto. De man zonder vast woon- of verblijfplaats werd iets na middernacht aan de kant gezet op de A58 bij Roosendaal. Het geld is vermoedelijk afkomstig van criminele activiteiten, laat de politie maandag weten.

Agenten hadden de auto kort daarvoor onder verdachte omstandigheden op de Westelijke Havendijk in de Brabantse plaats zien rijden. De dienders roken een penetrante wietgeur in de kofferbak en troffen daar wat hennepkruimels aan. Daarnaast werd in een kartonnen doos aan de bijrijderszijde 48.000 euro gevonden.

De verdachte is in een cel gezet. Het geld is in beslag genomen.

Ophef en vertraging door hond op spoor

Het treinverkeer rond Amsterdam heeft maandagochtend vertraging opgelopen door een hond op het spoor. Diverse media meldden dat het dier met een riem aan de rails was vastgebonden en daarna werd aangereden door een trein.

Dat leidde op sociale media tot veel verontwaardigde reacties van dierenliefhebbers, maar het verhaal blijkt niet te kloppen. Het dier liep los over het spoor toen het werd aangereden en raakte lichtgewond. Nadat de hond was onderzocht is het dier herenigd met het baasje.

Door het voorval liep het treinverkeer rond Amsterdam vertraging op. Rond 09.00 uur konden enkele treinen van en naar Amsterdam CS niet verder rijden, aldus een woordvoerster van ProRail. Pas na een half uur kwam het treinverkeer weer op gang. Een NS-woordvoerder liet weten de vertragingen te betreuren maar dolblij te zijn dat de hond leeft.

Hollande populairder na aanslagen Parijs

De populariteit van de Franse president François Hollande, tot voor kort een van de minst populaire leiders in de moderne geschiedenis van het land, is fors gestegen. Dat is vooral te danken aan zijn optreden na de terreuraanslagen in Parijs.

In een peiling van Ifop-Fiducial voor het tijdschrift Paris Match werd respondenten gevraagd of ze het optreden van Hollande van de afgelopen tijd goed- of afkeurden. De populariteit van Hollande steeg met een ongekende 21 procent tot 40 procent. Ook premier Manuel Valls zag zijn steun groeien: 61 procent van de respondenten is blij met hem als premier.

Extra Charlie Hebdo's naar Nederland

Wie er afgelopen vrijdag niet in is geslaagd het nieuwste nummer van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo te scoren, heeft nog een nieuwe kans. Een woordvoerder van distributeur Audax liet maandag weten dat er afgelopen zaterdag nog 250 stuks zijn geleverd aan een aantal boekhandels en er woensdag nog vijfhonderd volgen.

Daarmee komt de totale oplage in ons land op 1250 stuks. De eerste vijfhonderd exemplaren waren vrijdag binnen een mum van tijd uitverkocht. Audax zegt niet waar Charlie Hebdo nog te krijgen is. "Niet alle winkels hebben erom gevraagd en wij doen geen uitspraken over uitgiftepunten."

Meer betalingsregelingen voor boetes in 2014

Verkeersovertreders konden in het afgelopen jaar vaker een betalingsregeling treffen voor de boete die ze hadden gekregen. In 2013 werden 16.500 betalingsregelingen getroffen voor verkeersboetes, vorig jaar gebeurde dat twintigduizend keer.

Dat meldde het ministerie van Veiligheid & Justitie maandag. Omdat boetes hoger worden als je niet tijdig betaalt en mensen in het uiterste geval zelfs achter de tralies kunnen komen als ze in gebreke blijven, wordt er al langer aan de regels voor betaling gesleuteld. Medio 2014 werd spreiding reeds mogelijk voor mensen van wie vaststaat dat zij hun boete wel willen maar niet ineens kunnen betalen, terwijl bijvoorbeeld gijzeling een onredelijk middel zou zijn.

Over niet al te lange tijd wordt een wijziging van de wet voorgesteld waardoor spreiding van betaling voor iedereen mogelijk wordt bij verkeersboetes van 225 euro of hoger, zo werd al aangekondigd.

Jaarlijks worden circa tien miljoen verkeersboetes opgelegd.

Wildcards Giro voor Italiaanse veteranen

Organisator RCS heeft bij de verdeling van de wildcards voor de Ronde van Italië twee oude rotten een dienst bewezen. Het Poolse CCC Sprandi Polkowice is met de Italiaan Davide Rebellin (43) welkom in de Giro. Het kleine Italiaanse Southeast Pro Cycling Team kreeg als winnaar van de Italiaanse teamcup een uitnodiging. De ploeg is de nieuwe werkgever van de 41-jarige Italiaan Alessandro Petacchi.

De andere drie wildcards gaan naar de Italiaanse ploegen Androni Giocattoli, Bardiani CSF en Nippo - Vini Fantini. De zeventien WorldTour-teams waaronder LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin zijn op basis van hun status zeker van deelname aan de Ronde van Italië. Het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka, vorige week ontvanger van een wildcard voor de Tour, mag van RCS deelnemen aan Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo.

Pang teamcaptain bij EK landenteams

Badmintonner Eric Pang fungeert als teamcaptain bij het Europees kampioenschap landenteams dat van 11 tot en met 15 februari in Leuven wordt gehouden. Naast Pang heeft bondscoach Rune Massing de spelers Mark Caljouw, Jacco Arends, Jelle Maas, Jorrit de Ruiter en de speelsters Soraya de Visch Eijbergen, Alida Chen, Selena Piek, Eefje Muskens, Samantha Barning en Iris Tabeling in zijn selectie opgenomen.

Nederland heeft zich vorig jaar november via de kwalificatieronde in Slovenië als poulewinnaar geplaatst voor het EK.

Trucker overleeft op miraculeuze wijze kettingbotsing

Whitby, een vrachtwagenchauffeur uit Washington, was met zijn lege truck onderweg om vee op te halen voor zijn boerderij tot er op een ijzige snelweg in de staat Oregon opeens een vrachtwagen in de mist opdoemde. Voor remmen was het te laat. Whitby raakte de truck en slingerde naar de andere kant van de weg.

Op het moment dat de koplampen van een aan de andere kant aanstormende vrachtwagen hem verblindde, deed hij nog een schietgebedje. Daarna werd hij frontaal geramd. Toen Whitby zijn ogen weer open deed zat hij nog steeds in zijn stoel, met de stuurkolom tegen zijn rechterheup geduwd. Zijn truck was compleet verfrommeld. "Ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik rustig moest blijven."

Voor en achter hem hadden kettingbotsingen plaatsgevonden, waarbij zo'n 25 voertuigen betrokken waren. Er raakten twaalf mensen gewond waaronder de trucker.

Whitby zat als een hamburger tussen een broodje tussen de twee vrachtwagens ingeklemd maar kwam er zelf wonder boven wonder zo goed als onbeschadigd vanaf. "Ik heb twee pleisters om mijn rechterringvinger en ijs op m'n linkeroog." zo meldt hij tegenover de krant The Oregonian. Op de foto hieronder kan je zien hoe penibel zijn situatie was.

Ouwerkerk op WK in halve finale slopestyle

Joris Ouwerkerk heeft maandag tijdens de WK snowboarden in Kreischberg de halve finale bereikt op het onderdeel slopestyle. De 22-jarige freestyler eindigde met een score van 77,0 punten als vijfde in zijn kwalificatieheat. Hij miste de rechtstreekse toegang tot de eindstrijd (beste vier) maar net.

"Jammer genoeg kwam ik één punt tekort voor directe plaatsing", zei Ouwerkerk. Hij moet nu woensdagochtend aantreden voor een extra optreden. De beste twee completeren het veld van tien dat later op de dag in het Oostenrijkse wintersportoord om de medailles strijdt. "Mijn doel is allereerst de finale te halen. En dan om daarin bij de top zes te komen."

Overstromingen treffen BosniŽ opnieuw

Zware regenval heeft in de omgeving rondom de Bosnische hoofdstad Sarajevo geleid tot overstromingen. Tientallen huizen zijn voor de vijfde keer in twintig maanden ondergelopen.

Volgens de dienst Burgerbescherming van Sarajevo staan rond de honderd huizen onder water. Reddingswerkers proberen mensen te evacueren, maar beklagen zich dat veel mensen weigeren te vertrekken.

Veel Bosniërs zijn nog altijd niet hersteld van de zware overstromingen in mei, de zwaarste in 120 jaar. Door die overstromingen raakten negentigduizend mensen ontheemd. Zo'n 43 duizend woningen moesten worden gerepareerd. Het water was bovendien een enorme klap voor de landbouw, de infrastructuur, boerderijen en andere gebouwen.

De verwachting is dat het komende week blijft regenen.

Shell tekent voor miljardenproject in Irak

Shell tekent volgende week een contract voor de bouw van een petrochemiecomplex in de Iraakse stad Basra ter waarde van elf miljard dollar. Dat maakte het Iraakse ministerie van industrie maandag bekend.

Volgens het ministerie gaan Shell en Irak het complex samen bestieren. Hoe de belangen zijn verdeeld, is niet bekendgemaakt. Het ministerie liet verder weten dat er ook overeenkomsten zijn getekend met andere olieconcerns, waaronder Hanwha, Lukoil en Total.

Vorige week liet Shell nog weten af te zien van de bouw van een petrochemiecomplex in Qatar. Vooral vanwege de sterke daling van de olieprijs werd dat project niet langer 'commercieel levensvatbaar' geacht.

Jihadist BelgiŽ had vals Nederlands paspoort

Tijdens de invallen in het Belgische Verviers, waarbij twee vermoedelijke jihadisten om het leven zijn gekomen, is een vals Nederlands paspoort gevonden.

Afgelopen zaterdag meldde de Vlaamse omroep VRT nog dat één van de twee verdachten mogelijk een Nederlander was. Dit werd echter al snel tegengesproken door het landelijk parket in Nederland.

De twee jihadisten die in Verviers zijn uitgeschakeld woonden in Brussel, maar gebruikten de plaats enkel als schuiladres. Zondag zijn er verdere huiszoekingen gedaan, de uitkomst daarvan is nog niet naar buiten gebracht.

Afgelopen donderdag voerde de Belgische politie naast de inval in Verviers nog meerdere invallen uit op andere plaatsen. Deze vonden onder andere plaats in Brussel, Luik en Molenbeek. In navolging tot deze actie is het dreigingsniveau in België opgeschaald naar 3 (van 4) en staan Antwerpen en Brussel onder militaire beveiliging.

Marussia hoopt op nieuwe investeerder

Er is nog een sprankje hoop voor het failliet verklaarde Formule 1-team Marussia. Een veiling van de 2014-auto's, reserveonderdelen en gereedschap is door de curatoren op het laatste moment uitgesteld. Volgens de geruchten heeft zich mogelijk een nieuwe investeerder aangediend.

Woensdag zou de boedel van Marussia geveild worden, waardoor een eventuele doorstart onmogelijk zou zijn geweest. Nu de veiling voorlopig van de baan is, is er een kleine kans dat het team in maart in Australië alsnog op de grid te zien kan zijn. Een aantal delen van het team is al geveild, maar de kern die het raceteam omvat nog niet.

De schuld van Marussia bedraagt op dit moment enkele tientallen miljoenen dollars. Daarom moest het team de laatste drie races van 2014 vanwege financiële problemen al missen.

Heerlijk gevoel voor Bertens in Melbourne

Kiki Bertens stapte maandag met een heerlijk gevoel van de baan na haar zware partij tegen de Australische Daria Gavrilova in de eerste ronde van de Australian Open. "Het was een behoorlijk gevecht. Het geeft dan wel heel veel blijdschap als je het dan toch kan afmaken. Mentaal ging het erg goed", zei de Wateringse tennisster.

Bertens serveerde in de tweede set voor de winst, maar kon twee wedstrijdpunten niet benutten. Ze verloor de set, maar wist zich daarvan toch te herstellen. "Ik ben na dat setverlies even naar het toilet gegaan om mezelf te resetten en om af te koelen en tot rust te komen. Dat heeft wel geholpen."

Sid Meier's Starships aangekondigd

2K en Firaxis Games kondigen vandaag Sid Meier’s Starships aan. Het spel staat gepland voor release in het voorjaar als digitale download voor Windows, Mac and iPad. Sid Meier’s Starships geeft spelers de leiding over een vloot ruimteschepen die op het punt staan een om een aantal missies te ondernemen om de ruimte te verkennen. Ze beschermen planeten en hun beschavingen en bouwen aan een bondgenootschap met als doel het inluiden van een tijdperk van vrede in de melkweg.

"Tijdens de ontwikkeling van Starships raakte ik geïntrigeerd door het idee van het ontdekken van het volgende hoofdstuk in het verhaal achter Civilization: Beyond Earth. Wat gebeurt er nadat we onze nieuwe thuisplaneet hebben gekoloniseerd en uiteindelijk ruimteschepen bouwen om ons naar de sterren te brengen? Wat is geworden van onze langverloren broeders en zusters van planeet Aarde?", aldus Sid Meier, director of creative development bij Firaxis Games. "Mijn doel was een ervaring creëren die zich richt op het ontwerpen van ruimteschepen en gevechten in een universum gevuld met avontuur, diplomatie en verkennen."

In Sid Meier’s Starships bouw je als speler een intergalactische federatie op door de ruimte te verkennen, je invloed en territorium uit te breiden, door futuristische technologieën te onderzoeken en door turn-based ruimtegevechten met een armada van aanpasbare ruimteschepen. Elke nieuwe campagne bevat zijn eigen kenmerkende strategische sterrenkaart met dynamisch gegenereerde tactische gevechtsmissies die de herspeelbaarheid bevorderen.

Sid Meier’s Starships komt begin 2015 naar Windows en Mac en iPad.

Sid Meier's Starships

Sid Meier's Starships

Sid Meier's Starships

Sid Meier's Starships

Sid Meier's Starships

Sid Meier's Starships

Sid Meier's Starships

Doden bij hevige gevechten in Oost-OekraÔne

In het oosten van Oekraïne hebben gevechten tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten de afgelopen 24 uur aan ten minste 23 mensen het leven gekost. Meer dan 150 raakten er gewond. Het waren volgens de separatisten de hevigste gevechten in weken.

Bij schotenwisselingen in de buurt van het vliegveld van de stad Donetsk kwamen volgens de woordvoerder van het leger zeker drie militairen om. Ongeveer 66 militairen raakten gewond. De separatisten zeiden dat in hun gelederen acht doden te betreuren waren en dat 33 personen gewond waren geraakt. Volgens de separatisten zijn er door geweervuur van militairen zeker twaalf burgers omgekomen en zijn er 56 gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

Hevige gevechten in Oost-Oekraïne
Hevige gevechten in Oost-Oekraïne (Foto: ANP)

Wielrenner Ulissi tot eind maart geschorst

De Italiaanse wielrenner Diego Ulissi is voor negen maanden geschorst wegens overtreding van de dopingregels. Dat heeft zijn ploeg Lampre maandag bekendgemaakt. Ulissi was in de Ronde van Italië van vorig jaar betrapt op een te hoge waarde salbutamol. De renner had voor de test al aangegeven dat hij wegens klachten aan de luchtwegen het anti-astmamiddel Ventolin had gebruikt.

De schorsing is uitgesproken door het nationaal olympische comité van Zwitserland, waar Ulissi woont, en gaat met terugwerkende kracht in op 25 juni 2014. Dat betekent dat hij eind maart weer inzetbaar is.

Sharapova en Federer geven niets cadeau

Maria Sharapova weigerde maandag bij de Australian Open mee te werken aan het verjaardagsfeestje van Petra Martic. De als tweede geplaatste Russische versloeg de Kroatische op haar 24e verjaardag in de eerste ronde met 6-4 en 6-1.

In de tweede ronde moet Sharapova het opnemen tegen haar landgenote Alexandra Panova, die won van de Roemeense Sorana Cirstea.

Ook de Zwitserse tennisser Roger Federer is doorgedrongen tot de tweede ronde. De nummer twee van de plaatsingslijst rekende in drie sets af met Yen-Hsun Lu uit Taiwan. Federer won de partij met 6-4, 6-2 en 7-5.

Zijn volgende tegenstander komt uit de partij tussen de Argentijn Juan Monaco en de Italiaan Simone Bolelli. Federer won de Australian Open in 2004, 2006, 2007 en 2010. Vorig jaar werd hij uitgeschakeld in de halve finales.

Duitse protestgroep Pegida gaat door

De Duitse protestgroep Pegida, die strijdt tegen de 'islamisering van het Westen', heeft maandag gezworen zich niet het zwijgen op te laten leggen. De wekelijkse protestmars van Pegida werd eerder maandag geannuleerd, omdat een van de organisatoren was bedreigd.

De geplande demonstratie die maandag in Dresden had moeten plaatsvinden werd opgeschort. De lokale politie verbood maandag alle betogingen, nadat de autoriteiten waren geïnformeerd dat er een oproep was gedaan om Lutz Bachmann, een de voormannen van Pegida, te vermoorden. Dat de demonstratie van maandag niet doorgaat 'wil niet zeggen dat we ons laten knevelen of ons het recht laten ontnemen op vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting', liet mede-organisator Kathrin Oertel weten op een persconferentie. Bachmann zei dat er voor volgende week gewoon weer een demonstratie gepland staat.

De Duitse minister van justitie Heiko Maas, een fel criticaster van de betogingen in Dresden, zei dat terreurdreiging er nooit toe moet leiden dat mensen de mond wordt gesnoerd 'ongeacht of we het wel of niet eens zijn met hun meningen'. "De grote meerderheid in Duitsland verwerpt Pegida en is de afgelopen week de straat opgegaan uit protest tegen Pegida. Dat moet mogelijk blijven, zelfs als er goede redenen zijn voor de beslissing van de veiligheidsautoriteiten in Dresden."

Er is veel kritiek vanuit de Duitse politiek op Pegida, maar de organisatoren houden vol dat de achterban niet racistisch is. Op de Pegida-demonstratie vorige week in Dresden kwamen ongeveer 25 duizend mensen af. Ook in andere steden is Pegida actief, maar daar is de opkomst beduidend lager.

MŠxima: oppassen voor financiŽle uitsluiting

Koningin Máxima heeft opnieuw een lans gebroken voor betere toegankelijkheid van financiële diensten. Wereldwijd hebben tweeënhalf miljard mensen die toegang niet. "We moeten oppassen voor financiële uitsluiting", zei Máxima maandag op een conferentie in de Londense City, het financiële hart van de Britse hoofdstad.

"Er is de afgelopen vijf jaar veel vooruitgang geboekt", aldus de koningin, maar zelfs in een land als Groot-Brittannië hebben nog twee miljoen mensen bijvoorbeeld geen bankrekening of makkelijk toegang tot een pinautomaat of de mogelijkheid te sparen.

Verdere vooruitgang kan komen door innovatie, liet Máxima weten. Daarbij is het wel belangrijk dat de regelgeving gelijke tred houdt met de nieuwe ontwikkelingen. De koningin sprak als speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal over het bereiken van financiële toegankelijkheid.

DriveClub goes Japan in trailers

De eerste gratis uitbreiding voor DriveClub is dan eindelijk beschikbaar en bevat vijf nieuwe tracks die je in elf variaties kunt berijden. Volgende week komt de eerste betaalde uitbreiding. 

Zo kun je een rondje rijden rondom Lake Shoji en crossen door de bergen van Takahagi. De nieuwe betaalde uitbreiding met de naam Apex Expansion Pack bevat alleen maar auto’s, waaronder de Chevrolet Corvette ZR1, deEnzo Ferrari, de Caterham R500 Superlight, de Jaguar C-X75 Concept en de McLaren 650S.

Helaas houdt Evolution Studios nog zijn kaken op elkaar over de gratis versie die ooit beloofd was. Wel hebben ze alvast wat beelden van de nieuwe tracks en automobielen het net op gegooid. De trailers zijn hieronder te zien.

Mist hindert vliegverkeer Schiphol

Het is maandag mistig rond Schiphol en dit heeft gevolgen voor het vliegverkeer. Een woordvoerder liet weten dat passagiers rekening moeten houden met vertraging. "Het is een behoorlijk pittige mist, die we niet helemaal zagen aankomen. Het zat niet in de verwachting, we zijn erdoor overvallen."

Schiphol kan nog niets zeggen over de omvang van de vertraging. De capaciteit op de luchthaven is minder dan normaal. Bovendien moeten de vliegtuigen op de luchthaven onder begeleiding taxiën, aangezien er vanuit de luchtverkeerstoren weinig zicht is op het vliegveld. "Een toestel kan niet zomaar oversteken. Ook het slepen gaat lastiger", aldus de woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de mist blijft hangen.

Bobby Brown open over ontrouw Whitney Houston

Bobby Brown heeft openlijk gesproken over ontrouw in zijn huwelijk met Whitney Houston. "Er was ontrouw in het huwelijk, van beide kanten", zei de ex-man van de in 2012 overleden zangeres in een interview ter gelegenheid van de zaterdag uitgezonden Lifetime-film over Houstons leven.

In de film is te zien hoe Whitney haar man in bed met een andere vrouw betrapt, en zelf intiem is met een andere man in een club. "We hebben elkaar bedrogen", geeft Bobby toe in het interview, waarvan entertainmentzender E! een fragment online heeft geplaatst. "Het was moeilijk voor ons allebei. Wanneer twee mensen die zoveel van elkaar houden als wij van elkaar hielden uit elkaar groeien, dan komen er andere mensen in beeld."

Bobby sprak verder onder meer over drugs en huiselijk geweld, waar hij in 2003 voor werd gearresteerd. "We waren gewoon met elkaar aan het spelen, gek aan het doen. Ik sloeg haar een klein beetje, gewoon een duwtje. Mijn nichtje belde de politie, maar het was echt helemaal niets. Ik sloeg haar niet hard."

De zanger onthulde ook dat zijn huidige vrouw Alicia Etheridge zwanger is van hun tweede kindje samen. Brown heeft nog drie kinderen uit andere relaties en een 21-jarige dochter, Bobbi Christina, met Houston.

V&D-personeel moet loonoffer brengen

Alle werknemers van V&D moeten salaris inleveren. Het gaat om ' een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent' die per 1 februari wordt doorgevoerd. V&D schrapt verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam. Dat maakte het warenhuisconcern maandag bekend.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig 'om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt'. Daarvoor moeten kosten structureel omlaag.

Bundesbank haalt goud uit buitenland

De Duitse centrale bank heeft vorig jaar 120 ton goud uit New York en Parijs naar Frankfurt overgebracht. Dat maakte de Bundesbank maandag bekend.

De Bundesbank kondigde begin 2013 aan de helft van al zijn in het buitenland opgeslagen goud terug te halen en op te slaan in Frankfurt, na zorgen over de veiligheid van de Duitse goudreserves. Het gaat daarbij om 300 ton die ligt opgeslagen bij de centrale bank in New York en de gehele 374 ton in de kluizen van de Franse centrale bank in Parijs. Deze terughaalactie moet in 2020 worden afgerond. De Duitse goudreserves in Londen blijven onveranderd. Volgens de World Gold Council bedraagt de totale Duitse goudreserve 3384 ton.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar goud uit de Verenigde Staten naar Nederland teruggehaald. DNB heeft in totaal ruim 612 ton aan goud in de kluizen liggen.

Doden door winterweer in VS

IJzel en ander winterse omstandigheden hebben zondag in het noordoosten van de Verenigde Staten aan zeker vijf mensen het leven gekost. Alle slachtoffers kwamen om in het verkeer.

Vlakbij Philadelphia zorgden de gladde wegen voor een kettingbotsing met tientallen voertuigen. Hier viel een dode. Even verderop kostte een crash aan twee mensen het leven. In het noordoosten van de staat Pennsylvania kwam een man om toen hij crashte, uit zijn auto vloog en vervolgens werd aangereden. In de staat Connecticut botste een 88-jarige vrouw op een paal. Ze overleefde de crash niet.

Integriteit vaakst reden vertrek wethouders

Integriteit was vorig jaar de belangrijkste reden waarom een wethouder in Nederland tussentijds vertrok. Eén op de drie wethouders (negen van de 27) die in 2014 om politieke redenen sneuvelden, moesten opstappen vanwege niet-integer optreden of schijn van belangenverstrengeling. Dat blijkt maandag uit het Wethoudersonderzoek 2014, dat werd verricht in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur.

In de periode van 2010 tot en met 2013 was dat in één van de tien gevallen de reden. In 2013 vertrokken 79 wethouders om politieke redenen en zes daarvan vanwege integriteit of belangenverstrengeling. In 2011 ging het om vier van de negentig gevallen.

En van 2002 tot en met 2009 was dat in de meeste jaren nog minder. Toen waren de belangrijkste redenen budgetoverschrijding, falend projecttoezicht en verstoorde coalitieverhoudingen.

Werknemers Brink's gaan praten met concurrent

Gewoon goed werk. Dat is wat de stakende werknemers van waardetransporteur Brink's willen, als ze in de toekomst misschien voor concurrent G4S gaan werken. Daarom gaan vijftig werknemers van Brink's maandag langs bij de directeur van G4S, om te praten over de arbeidsvoorwaarden.

Bij Brink's wordt gestaakt omdat er honderden banen verdwijnen. Volgens vakbond FNV is het niet alleen belangrijk dat die mensen straks weer aan werk worden geholpen. Het gaat ook om de voorwaarden waaronder dat gaat gebeuren. De vakbond zegt dat iedereen die geschikt is, aangenomen wordt door G4S, maar de nieuwe waardetransporteur van de Rabobank en ABN Amro zegt niets over de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen.

"Niemand zit te wachten op een situatie waarin hij of zij ieder jaar moet afwachten of zijn of haar contract wordt voortgezet", zegt Peter de Jong van vakbond CNV Vakmensen.

Meer meldingen discriminatie op internet

Het meldpunt voor internetdiscriminatie (MiND) ontving vorig jaar 22 procent meer meldingen dan in 2013. Directeur Titus Visser liet maandag weten dat de stijging onder meer te verklaren is door toegenomen discussie rond het thema discriminatie. Als voorbeeld noemt hij de discussie over Zwarte Piet en de reacties op een tweet met een selfie van voetballer Leroy Fer met enkele donkere teamgenoten.

In totaal verwerkte MiND 305 meldingen. De meeste gingen over de discriminatie op grond van ras (159). Veretig procent daarvan ging over personen met een donkere huidskleur (63). Ook discriminatie van Marokkanen (48) en autochtone Nederlanders (30) werd veel gemeld.

Het meldpunt internetdiscriminatie is in 2013 opgericht op initiatief van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Goedkope modellen redden jaar voor Renault

Renault heeft vorig jaar dankzij een grotere vraag naar goedkopere modellen lagere verkopen in Rusland en Argentinië weten te compenseren. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die de Franse autofabrikant maandag naar buiten bracht.

Renault verkocht vorig jaar wereldwijd 2,71 miljoen auto's, bestelbusjes en lichte vrachtwagens, 3,2 procent meer dan in 2013. De verkopen van modellen zonder franje, zoals de auto's van dochter Dacia, stegen met 5,3 procent tot 1,14 miljoen stuks.

In Rusland daalde de verkoop met 7,4 procent tot 194.500 auto's. Het land belandde als gevolg van lagere olieprijzen en een dalende roebel bijna in recessie. Renault en partner Nissan hebben samen een controlerend belang in AvtoVaz, de grootste autofabrikant van Rusland. In Argentinië viel de verkoop van Renault liefst 40 procent terug, tot 85.000 wagens.

Extra metingen ultrafijnstof bij Schiphol

Rondom luchthaven Schiphol komen extra metingen naar de concentraties ultrafijnstof dat vliegtuigen uitstoten. Ook brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in kaart wat er wereldwijd bekend is over mogelijke gezondheidsrisico's daarvan voor omwonenden van vliegvelden.

Voor zover bekend heeft wetenschappelijk onderzoek nog nooit aangetoond dat die gevaren er zijn. Toch is er onzekerheid over de aanwezigheid en verspreiding van ultrafijnstof bij Schiphol en daarom is er volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aanvullend onderzoek nodig.

Ze verwacht voor de zomer de eerste resultaten, schreef ze maandag aan de Tweede Kamer. Ultrafijnstof bevat hele kleine stofdeeltjes die diep in de longen kunnen doordringen.

Minder klachten over AWACS Limburg

Het aantal klachten over de vliegbewegingen van AWACS-toestellen boven Limburg is vorig jaar teruggelopen. De afname is te verklaren door de vernieuwing van de start- en landingsbaan voor de radarvliegtuigen van de NAVO waardoor er enkele maanden geen vliegverkeer is geweest, staat in de jaarcijfers van het Klachtenbureau Luchtverkeer in Limburg die maandag zijn gepresenteerd.

Het NAVO-vliegveld ligt in Geilenkirchen, vlak over de grens bij Schinveld. In totaal dienden vorig jaar 191 klagers 7392 klachten in over AWACS (Airborne Warning And Control System). In 2013 hadden 244 mensen 8867 klachten over AWACS. Het aantal klachten daalde daarmee met zeventien procent.

250 woningen Velsen-Noord hebben weer gas

In Velsen-Noord kunnen mensen op 250 adressen maandag weer gas gebruiken. Dat liet een woordvoerder van netwerkbeheerder Liander weten.

Donderdag werden tijdens een boring een waterleiding en een gasleiding geraakt. Het water liep daarna gasleidingen in en verspreidde zich in die leidingen. Duizend huishoudens en gebouwen, waaronder een basisschool, zaten sindsdien zonder gas. De school is inmiddels weer aangesloten.

Monteurs zijn druk bezig de getroffenen weer aan te sluiten op het gasnet. Daarvoor moeten kilometers gasleiding worden schoongemaakt. Zondag is tot 23.00 uur doorgewerkt, maandag om 07.00 uur ging de megaklus weer verder. Hoe lang het herstel gaat duren, is nog niet bekend.

In een ander deel van Velsen viel maandagochtend de stroom uit, maar deze storing staat los van het gasprobleem, aldus een woordvoerder.

Skiester Vonn breekt historisch record met dominante zege

Skiester Lindsey Vonn heeft in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo skigeschiedenis geschreven. De Amerikaanse won de super-G in het Italiaanse skioord en boekte zo haar 63e World Cup-zege. Ze pakt daarmee het record af van de legendarische Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll, die tot 1980 tot 62 zeges kwam. Met haar winst in de afdaling van zondag evenaarde Vonn dat record al.

Vonn mocht onder toeziend oog van vriend Tiger Woods als laatste van de favorieten naar beneden en liet zien dat ze absoluut niet van plan was om enige twijfel te laten bestaan over het al dan niet binnenhalen van haar historische 63e overwinning. Ze was liefst 0,85 seconden sneller dan de uiteindelijke nummer twee, de Oostenrijkse Anna Fenninger. Daarachter zat het wel dicht bij elkaar, want de derde plek was op 0,92 seconden voor Tina Weirather uit Liechtenstein. Op 0,99 seconden van Vonn ging de vierde plek naar de Sloveense Tina Maze en Cornelia Hütter uit Oostenrijk.

Vonn ziet dat de historische 63e zege zo goed als binnen is (Foto: Getty)

Van Dale gaat nieuw Groene Boekje uitgeven

Van Dale, bekend van het gelijknamige woordenboek, gaat de nieuwe editie van het Groene Boekje uitgeven. Het spellingsboekje is naar verwachting in oktober te koop. Dat maakte De Nederlandse Taalunie maandag bekend.

Hoewel de spellingsregels niet zijn veranderd, wordt het boekje wel uitgebreid met nieuwe woorden zoals appen, chillen, smoothie en fluorhesje. In totaal worden 25.000 nieuwe trefwoorden toegevoegd, waaronder zogenoemde twijfelwoorden. Dit zijn woorden waarvan mensen de spelling veelvuldig opzoeken op internet.

Ook besteedt het Groene Boekje speciale aandacht aan de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caribische gebied, waar het Nederlands ook een officiële taal is.

Het boekje verschijnt elke tien jaar en is bedoeld om onduidelijkheid over de officiële spelling van (nieuwe) Nederlandse woorden te voorkomen.

IndonesiŽ niet onder indruk van protest Nederland

Indonesië houdt vast aan de terechtstelling van drugscriminelen, ook van buitenlandse. De regering in Jakarta is naar eigen zeggen niet onder de indruk van het terugroepen van de Nederlandse en de Braziliaanse ambassadeur door hun respectieve regeringen. De betrekkingen van Indonesië met beide landen zullen niet onder de kwestie lijden, meent het ministerie van buitenlandse zaken.

Jakarta veegde protesten van onder meer Den Haag en Brasilia afgelopen weekend van tafel en executeerde zes voor drugsdelicten veroordeelde gedetineerden. Naast de Nederlander Ang Kiem Soei werden een Braziliaan, een Malawiër, een Nigeriaan en twee vrouwen uit Indonesië en Vietnam gefusilleerd.

Indonesië heeft te kampen met een drugscrisis, herhaalde het ministerie van buitenlandse zaken maandag. Het land heeft zeer strenge antidrugswetten. Van de ongeveer honderdveertig mensen in de dodencel zit meer dan de helft vast voor drugsvergrijpen. Een derde van hen is buitenlander.

Veteranenmotorclub vecht sluiting aan

Veteranenmotorclub Veterans MC vecht de sluiting aan van het Veteranenhuis in Breda, waar de leden bij elkaar willen komen. De club is maandag naar de bestuursrechter gestapt. Vrijdag vingen de bikers nog bot bij de kantonrechter.

Het Veteranenhuis is een initiatief van de motorclub. De gemeente Breda vreest overlast door de bijeenkomsten van de motorclub en feestjes die zijn aangekondigd. Volgens de politie hoort de club thuis in het rijtje van outlaw motorclubs als Hells Angels, Satudarah en Bandidos. Maar de Veterans zeggen dat ze ten onrechte worden afgeschilderd als zware criminelen.

De leden zijn actief dienende en oud-militairen. Advocaat Sébas Diekstra laat weten dat het erop lijkt dat het besluit om het Veteranenhuis op slot te doen 'puur is genomen om de Veterans eruit te krijgen', maar dat een goede onderbouwing daarvoor ontbreekt. Volgens hem 'misbruikt de gemeente kennelijk bevoegdheden voor de uitvoering van het landelijke beleid tegen motorclubs'.

Reza kopt Iran naar groepswinst AziŽ Cup

Reza Ghoochannejhad heeft Iran in het laatste groepsduel met de Verenigde Arabische Emiraten in blessuretijd naar groepswinst gekopt (1-0). De voormalige spits van SC Cambuur, FC Emmen, Go Ahead Eagles en SC Heerenveen. Met zijn goal werd voorkomen dat er een einde kwam aan de recordreeks van zeges op de huidige editie van de Azië Cup.

Tot vandaag hadden twintig gespeelde wedstrijd op de Azië Cup een winnaar opgeleverd. Het is een verbetering van een record op alle grote toernooien, dat al overeind stond sinds het WK 1930. Destijds kwam er een winnaar bij achttien wedstrijden op een rij. Het duel tussen Iran en de VAE leek deze zegereeks te beëindigen, maar Reze verkwam dat dus in blessuretijd. Het record staat nu al op 22 wedstrijden want Bahrain wist van Qatar te winnen (2-1), de andere wedstrijd in groep C. 

Reza kwam in de 72e minuut in het veld en kopte in blessuretijd van dichtbij raak bij een corner. Alireza Jahanbakhsh, speler van N.E.C., was al door bondscoach Carlos Queiroz naar de kant gehaald. Iran heeft alle wedstrijden in de groepdfase gewonnen. De VAE gaat als tweede door met zes punten. Bahrain werd nog derde in de groep met drie punten en Qatar, organisator van het WK in 2022, bleef puntloos. 

Iran zal in de kwartfinale waarschijnlijk titelverdediger Japan ontlopen. De VAE zal mogelijk aantreden tegen Irak of Jordanië. Morgen wordt de groepsfase afgesloten met de laatste wedstrijden in groep D. Japan speelt tegen Jordanië en Irak neemt het op tegen Palestina. 

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)

Van der Poel mag op WK bij profs starten

Mathieu van der Poel heeft van de internationale wielrenunie UCI toestemming gekregen om bij het wereldkamioenschap veldrijden in Tabor bij de profs te starten. De negentienjarige renner had eigenlijk nog bij de beloften moeten rijden, maar de Nederlands kampioen wilde met de elite meedoen omdat hij bijna het hele seizoen al in deze categorie start.

"We hebben van de UCI een mail gekregen dat ze akkoord gaan", aldus bondscoach Johan Lammerts. "Gezien het niveau dat Mathieu heeft laten zien, denk ik dat hij er klaar voor is."

De UCI heeft als voorwaarde gesteld dat Van der Poel niet meer terug mag naar de categorie onder 23 jaar. Ook moet hij zondag bij de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide bij de elite starten. Lammerts heeft Van der Poel voor deze categorie geselecteerd.

Naast Van der Poel maakt ook de Belg Wout van Aert voortijdig de overstap. Beide coureurs zijn ook direct favoriet om de regenboogtrui te winnen.

EU wil antiterreuralliantie met Arabische wereld

De Europese Unie wil met de Arabische wereld een antiterreuralliantie aangaan. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini wil beter met Arabische landen samenwerken en meer informatie met hen delen.

"We moeten onze wijze van samen optrekken versterken", zei Mogherini maandag. Ze sprak op de drempel van het wekelijkse overleg van de ministers van buitenlandse zaken van de EU. Daarbij schuift ditmaal ook secretaris-generaal Nabil Elaraby van de Arabische Liga aan. De ministerraad bereidt maandag de top van regeringsleiders over terrorisme voor die de EU voor februari heeft belegd.

Jonge vluchtelingen betrapt in koelcontainer

Vijf vluchtelingen uit Afghanistan en Iran zijn zondag betrapt op een parkeerplaats langs de A67 in Limburg. De chauffeur van de vrachtwagen waarin ze zaten, hoorde geklop en waarschuwde de politie. De vluchtelingen zaten verstopt in een koelcontainer in de wagen.

Het gaat om vier jongens en mannen uit Afghanistan en één uit Iran. Ze zijn tussen de 15 en 25 jaar. De vluchtelingen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Fysieke versie Dying Light uitgesteld

Dying Light ligt voorlopig nog niet in de fysieke winkels. De uitgever, Techland, heeft moeite om het fysieke doosje in te fabriceren. Dit geld voor alle landen, behalve voor Canada en Amerika. 

Wel zegt de uitgever dat de digitale versie van het spel uiteraard wel op 27 januari beschikbaar is voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Wanneer Dying Light dan wel in een fysieke vorm te koop is, weet Techland nog niet. Dit gaat de uitgever bekendmaken zodra er meer nieuws is. 

Explosie slagerij Zeist door brandstichting

De explosie in een slagerij in Zeist in januari vorig jaar is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan door brandstichting. Dat meldt de politie maandag.

Nog altijd is onduidelijk wie verantwoordelijk is. Om de zaak alsnog op te lossen, laat de politie woensdag op de regionale televisiezender RTV Utrecht bewakingsbeelden zien van de man die de brand vermoedelijk heeft gesticht.

De explosie in de islamitische slagerij in winkelcentrum De Clomp was in de nacht van zondag 26 op maandag 27 januari. De voor- en achtergevel van de winkel werden door de brand en aansluitende knal weggeblazen. Ook omliggende winkels liepen zware schade op. De schade liep in de miljoenen. Het winkelcentrum is pas sinds november weer helemaal hersteld.

Eerst dacht de politie dat een gaslek de explosie had veroorzaakt, maar nu lijkt duidelijk dat het om brandstichting gaat.

Cities XXL-trailer laat je skien

Het vervolg van Cities XL krijgt de toepasselijke naam Cities XXL en is vanaf 29 januari te koop via Steam. Ook in dit deel draait het erom dat je grote steden moet bouwen en haar bewoners tevreden moet houden. 

Voor diegene die Cities XL al hebben en hem in de pre-order kopen, die krijgen 50% korting op het nieuwe deel. Voor iedereen die het vorige deel nog niet heeft is de korting 20%. 

Johnny Depp spreekt af met ex-drugscrimineel

Johnny Depp heeft vorige week afgesproken met de voormalige drugshandelaar George Jung. Het was de eerste keer dat de twee elkaar zagen sinds de vrijlating van Jung in de zomer van 2014, aldus entertainmentwebsite TMZ.

Johnny Depp speelde de drugssmokkelaar in de film Blow uit 2001. Ze zouden in het appartement van Depp hebben bijgekletst over poëzie, boeken en de regisseur van de film. Ted Demme overleed in 2002 aan de gevolgen van cocaïnegebruik.

Jung was in de jaren zeventig verantwoordelijk voor het smokkelen van 85 procent van alle cocaïne vanuit Colombia naar de VS. Hij werd in 1994 gearresteerd en moest zestig jaar de gevangenis in. Hij kreeg echter strafvermindering omdat hij een getuigenis aflegde tegen een voormalige handlanger.

Foto's van de gezellige avond van de acteur en Jung zijn op de website van TMZ te bekijken.

Billy Crystal: homoscŤnes gaan soms te ver

Billy Crystal vindt dat scènes met homoseksuele personages tegenwoordig soms te ver gaan. "Soms denk ik, dit is te veel voor mij", vertelde de acteur het publiek tijdens een promotietour voor zijn nieuwe televisieshow The Comedians.

"Soms gaat het gewoon iets te ver voor mijn smaak, en ik ga je niet verklappen in welke scènes dat zo is", zei Crystal volgens filmsite The Wrap. "Ik hoop dat het niet zo ver komt dat het als een alledaags iets gaat aanvoelen."

De 66-jarige Crystal verscheen eind jaren 70 in de sitcom Soap als het eerste terugkerende homoseksuele personage op de Amerikaanse televisie. "Dat was weleens moeilijk", vertelde hij over die rol. "Het was voor een live publiek en er werd soms nerveus gelachen als ik 'Ik hou van je' tegen mijn tegenspeler zei. Dan had ik de neiging de opnames stil te leggen om te vragen wat het probleem was."

Houthi's bezetten staatsomroep 'op weg naar coup'

Houthi-rebellen hebben maandag het gebouw van het Jemenitische staatspersbureau en de staatsomroep in Sanaa bezet. Minister van informatie Nadia Sakkaf noemt de overmeestering van de staatspers 'een stap op weg naar een staatsgreep'.

De Houthi's raakten maandag slaags met regeringstroepen in de hoofdstad, die zij sinds enkele maanden nagenoeg in handen hebben. De vlam sloeg in de pan rond het presidentieel paleis.

Feyenoord wil eind maken aan droogte in ArenA

Als het aan Feyenoord ligt, wordt er zondag eindelijk weer eens in de Amsterdam ArenA van Ajax gewonnen. De Rotterdammers staan wat zeges in Amsterdam betreft al jaren droog tegen de grote rivaal. Het vertrouwen is er echter na de thuisoverwinning op FC Twente.

Feyenoord en Ajax stonden begin dit seizoen in de Kuip ook al tegenover elkaar. Toen won Ajax met 1-0, maar waren de Rotterdammers verreweg de betere ploeg. Binnen de spelersgroep van Feyenoord heerst dan ook een beetje het gevoel dat er revanche moet worden genomen. "Al is een wedstrijd tegen Ajax natuurlijk altijd speciaal", weet middenvelder Karim El Ahmadi, dit seizoen één van de steunpilaren van Feyenoord. "Van Ajax wil je altijd winnen."

Verwacht desondanks geen spierballentaal van Feyenoord. De Rotterdammers weten dat de laatste zege op Amsterdams grondgebied een hele voetbalgeneratie geleden is. In augustus 2005 won Feyenoord voor het laatst in de hoofdstad (1-2). "Was dat toen Feyenoord met Kuijt en Kalou voorin speelde?", vraagt aanvaller Jean-Paul Boëtius. Hij moet ervan zuchten als hij hoort dat hij gelijk heeft; de aanvaller was toen zelf namelijk pas elf jaar oud. "Tijd dus dat we een eind maken aan die lange droogte."

Ook al was het spel van Feyenoord zondag tegen FC Twente niet grandioos, volgens El Ahmadi biedt het resultaat voldoende aanleiding om met vertrouwen naar het duel in de ArenA toe te werken. "We hebben de laatste jaren weinig zeges geboekt in de eerste wedstrijd na de winterstop. Het is bovendien ook de eerste topper die we dit seizoen hebben gewonnen, wat dat betreft is dit een goede warming-up geweest."

De middenvelder is ook niet bepaald onder de indruk geraakt van het spel van de landskampioen tegen FC Groningen op vrijdag (2-0-zege). "Ajax werd bij vlagen weggespeeld", constateert hij. "Als Antonia gewoon die kansen voor Groningen afmaakt, heeft Ajax niets te zeggen. Maar ook al hebben ze gewonnen, we hebben nu wel gezien wat we moeten doen om in Amsterdam te kunnen winnen."

Boëtius durft minder conclusies te verbinden aan het spel van Ajax tegen Groningen. "Dat maakt allemaal niets uit. De ene week is de andere niet, Ajax blijft Ajax. We moeten uitgaan van onze eigen kracht en gebruik maken van hun zwaktes. Wat die zijn? Dat ga ik nu niet vertellen", zegt de vleugelspits met een brede glimlach. "We gaan de wedstrijd in ieder geval met een goed gevoel tegemoet."

Protest tegen Charlie Hebdo in TsjetsjeniŽ

Tienduizenden mensen hebben maandag in Tsjetsjenië geprotesteerd tegen het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Op de vaandels van de betogers in de hoofdstad Grozny stonden teksten als 'Blijf van onze geliefde profeet af' en 'Europa heeft ons alleen maar verenigd'.

Het protest was georganiseerd door de regering. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov liet vrijdag weten dat hij de steunbetuigers van Charlie Hebdo als 'zijn persoonlijke vijanden' ziet en dat er zeker een miljoen mensen op de demonstratie zouden afkomen. Dat streven lijkt niet te zijn gehaald.

Zaterdag ging de bevolking van Ingoesjetië, een regio die aan Tsjetsjenië grenst, al de straat op. Russische media schatten de opkomst daar op zo'n vijftienduizend mensen.

Hulpverlening faalde bij dood vrouw

Hulpverlenende instanties zijn ernstig tekortgeschoten bij het gezin van de vermoorde verstandelijk gehandicapte vrouw Daniëlla van Bergen (20) uit Groningen. Dat blijkt uit rapportage van drie rijksinspectiediensten. Daniëlla van Bergen werd eind juli zo ernstig mishandeld dat ze een dag later stierf. Haar stiefvader en moeder worden verdacht van de mishandelingen.

Volgens het inspectierapport had de veiligheid van het verstandelijk gehandicapte meisje ondanks meerdere meldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling onvoldoende prioriteit. Het gezin werd begeleid door meer dan tien instanties. De problemen werden niet effectief en in samenhang opgepakt en het totaaloverzicht ontbrak.

De rechtbank in Groningen is maandag begonnen met de rechtszaak tegen de stiefvader en de moeder.

Levenseindekliniek opnieuw berispt

De Levenseindekliniek in Den Haag is op de vingers getikt voor de euthanasie op een vrouw met ernstige tinnitus (oorsuizen). Volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) had de patiënte ook psychiatrisch onderzocht moeten worden.

In een verklaring op haar website zegt de kliniek zich te verbazen over dit oordeel. "De psychiater van de Levenseindekliniek had uitgesloten dat een psychiatrische aandoening aan het euthanasieverzoek ten grondslag lag."

Volgens de kliniek had de patiënte tal van therapieën en behandelmogelijkheden geprobeerd, maar waren er geen zinvolle behandelopties meer mogelijk. "Haar lijden was ondraaglijk en uitzichtloos."

Het is de derde keer in een jaar tijd dat de kliniek is berispt. Ze helpt mensen die hun leven willen beëindigen maar daarvoor geen arts kunnen vinden.

Vechter Bertens naar tweede ronde Australian Open

Kiki Bertens heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de tweede ronde op de Australian Open. De tennisster had alle moeite met de Australische Daniela Gravilova, die met een wildcard was toegelaten aan het toernooi. Bertens zegevierde met 7-6 (8), 5-7 en 6-2.

In de eerste set tiebreak moest Bertens al diverse setpunten van haar opponente wegwerken, wat onder andere gebeurde door het slaan van twee aces. Op haar eerste setpunt sloeg Bertens, de nummer 72 van de wereld, vervolgens wel toe. In de tweede set nam Bertens een break voorsprong en mocht op 5-4 gaan serveren voor de wedstrijd. Op dat moment liet de 20-jarige Gravilova haar beste spel zien, werkte en passent twee matchpoints weg van Bertens en sleepte zelfs de set eruit. 

De 23-jarige Bertens liet zich niet uit het veld slaan en nam in de beslissende set snel een break voorsprong. Die gaf ze echter direct weer weg, waarna ze later alsnog twee keer een break wist te plaatsten op Gravilova. Daardoor mocht Bertens op 5-2  opnieuw voor de wedstrijd serveren. In die game moest ze nog wel vier breakpunten wegslaan, maar op haar eerste wedstrijdpunt in die game sloeg ze wel toe. 

Het is de eerste keer dat Bertens zich voor de tweede ronde plaatst van de Australian Open in drie deelnames. Overmorgen treft ze in de tweede ronde Eugenie Bouchard, die als zevende is geplaatst in Melbourne. De halve finaliste van vorig jaar versloeg in de eerste ronde de Duitse Anna-Lena Friedsam met 6-2 en 6-4.

Pussy Riot komt naar IFFR

De feministische Russische punkrockband Pussy Riot bezoekt dit jaar het International Film Festival Rotterdam. Dat heeft het IFFR maandag bekendgemaakt.

Het festival heeft de dames uitgenodigd in het kader van drie thema's die dit jaar aan bod komen: feminisme, hedendaagse propaganda en politieke beeldvorming. De formatie is op woensdag 28 januari aanwezig op het festival. Bandleden Nadya en Masha zullen deelnemen aan een talkshow en een concert geven in het Oude Luxor. Bovendien wordt materiaal uit de documentaire Pussy vs Putin vertoond. De kaartverkoop voor talkshow en concert gaan maandagochtend van start.

Drie leden van Pussy Riot werden op 3 maart 2012 gearresteerd na een optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Hiermee wilden de vrouwen protesteren tegen de herverkiezing van president Poetin en de verwevenheid van kerk en staat in Rusland. In augustus werd het trio veroordeeld tot twee jaar strafkamp. In oktober 2012 werd een van de leden vervroegd vrijgelaten. De andere twee vrouwen kwamen in december 2013 vrij.

De band liet na de vrijlating weten officieel te stoppen met optreden. Maar de diverse leden reizen nog wel de wereld rond om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Rusland. Voor zover bekend is dit de eerste maal dat de vrouwen Nederland bezoeken sinds hun gevangenschap.

Jon van Eerd niet in Mannenharten 2

Acteur Jon van Eerd zal niet terugkeren in de komedie Mannenharten 2. De acteur speelde in het eerste deel een volkszanger die verliefd wordt op zijn producer, die werd gespeeld door Barry Atsma.

"Deel 1 was een heel aardige film", stelt Van Eerd. "Maar ikzelf had een te beperkte ruimte om de rol in het Duitse origineel te evenaren. Daarmee heb ik niet echt een basis kunnen leggen voor een tweede deel."

Mannenharten volgde de liefdesperikelen van een groot aantal personages. Het eerste deel, dat in 2013 verscheen, kreeg aardige recensies en trok bijna een half miljoen bezoekers naar de bioscopen. Het tweede deel moet binnenkort opgenomen worden en eind 2015 in première gaan.

Van Eerd zit overigens niet om werk verlegen: hij staat momenteel ook elke avond in het theater met zijn hoofdrol in de musical Moeder Ik Wil bij de Revue. Voor zijn rol als revue-artiest won hij twee weken geleden zijn vierde Musical Award. De acteur staat overigens wel open voor nieuwe filmrollen, zei hij eerder in interviews.

Juffen houden seksfeestjes met scholieren

De politie van het Californische Orange County heeft afgelopen zaterdag twee jonge juffies in de kladden gegrepen. De twee botergeile leraressen hebben namelijk seksfeestjes georganiseerd met hun leerlingen.

Het gaat hier om de 38-jarige Melody Lippert en haar 30-jarige collega Michelle Ghirelli. Zij zijn in de boeien geslagen wegens zeer ongepast gedrag met hun pupillen. Hun leeftijd blijft onvermeld, maar bronnen houden het op scholieren tussen de 14 en 18 jaar jong.

Lippert heeft in november een feestje gehouden op het strand. Hier gaf zij de knapies drank en reed ze zich klaar op de stramme stroopsoldaat van een van hen.

Enkele weken later organiseerde Lippert samen met Ghirelli een kampeeruitstapje naar hetzelfde strand. Hier hield het docentenduo een ware orgie. Hieraan namen meerdere scholieren deel.

Het is overigens niet de eerste keer dat de school waar de leraressen werken in opspraak is geraakt. Eerder dit jaar werd een 29-jarige sportleraar opgepakt, omdat hij een 17-jarige scholiere aan zijn spermaspeer had geregen. De viezerik.

juffenDe juffen in kwestie. Nice?
(foto: Orange County Sheriff's Department)

Speelfilm Kenau gaat naar ArgentiniŽ

De speelfilm Kenau van regisseur Maarten Treurniet is geselecteerd voor de twaalfde editie van het internationale filmfestival van havenstad Pinamar in Argentinië.

Treurniet zal zelf bij de vertoning op 8 maart aanwezig zijn. Het festival richt zich op de promotie van Europese filmcultuur in Argentinië. Het is niet het eerste buitenlandse festival waar het historische epos te zien is: eerder viel de film al in de prijzen in New York en België.

Kenau vertelt over de verzetsheldin die in 1572 het verzet in de stad Haarlem tegen de Spanjaarden leidde. De hoofdrollen worden gespeeld door Monic Hendrickx, Barry Atsma, Sallie Harmsen en Lisa Smit. In Nederland is de film inmiddels op dvd verkrijgbaar.

Acteur Ansel Elgort weer met schoolvriendin

Ansel Elgort en zijn schoolvriendinnetje zijn weer samen. De 20-jarige The Fault in Our Stars-acteur en de danseres Violetta Komyshan 'misten elkaar', vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

Sinds augustus ging Elgort als vrijgezel door het leven, omdat hij het te druk had met het promoten van zijn recente films. "Hij dacht dat zijn schema te vol was om een vriendin te kunnen hebben", vertelt de insider. "Hij is non-stop op tournee geweest voor films en heeft aan muziek gewerkt, maar ze spraken elkaar voortdurend. Hij heeft niet echt iets met iemand anders gehad sinds ze uit elkaar gingen."

Elgort en Komyshan leerden elkaar kennen op de LaGuardia High School, de middelbare school voor podiumkunsten in New York die bekend werd door de film Fame. Elgort is naast The Fault in Our Stars te zien in Divergent en ging de laatste maanden namens beide films meerdere awardshows af. Ook werkt hij onder de naam Ansolo als muziekproducent en dj.

Frank Masmeijer weer voor rechter

Belgische rechters besluiten maandag of de voormalige tv-showmaster Frank Masmeijer al dan niet vrijkomt. Een rechtbank in Antwerpen wilde vorige week al de knoop doorhakken over eventuele verlenging van het voorarrest. Maar op verzoek van Masmeijer zelf is de zitting van de raadkamer een week uitgesteld.

De Nederlandse ex-presentator van de NCRV zit inmiddels drie maanden in voorlopige hechtenis. Hij wordt verdacht van de smokkel van vierhonderd kilo cocaïne. Met de opbrengst van de drugs zou Masmeijer, die al jaren in België woont, forse schulden hebben willen aflossen. Zijn feestzaal in het Belgische Sint-Niklaas ging in 2013 failliet.

De raadkamer moet zich maandelijks over het voorarrest buigen. Begin oktober werd hij aangehouden. Eerder verscheen Masmeijer voor de raadkamer op vrijdag 14 november en vrijdag 12 december.

Boyhood valt ook in Londen in de prijzen

Britse filmcritici hebben Boyhood zondag verkozen tot de beste film, meldt filmvakblad Variety. De film won ook de prijs voor beste regisseur, voor Richard Linklater, en beste vrouwelijke bijrol, voor Patricia Arquette.

Eerder werd de film over het opgroeien van de jongen Mason al verkozen tot beste film door critici in Los Angeles, San Francisco en New York en tot beste dramafilm bij de Golden Globes. Het maken van het epos duurde twaalf jaar, waardoor alle acteurs in de loop van de film daadwerkelijk ouder worden.

Ook andere Amerikaanse films en acteurs bleken populair in Londen. Wes Anderson werd uitgeroepen tot beste scriptschrijver voor de film The Grand Budapest Hotel, Michael Keaton tot beste acteur voor zijn rol in Birdman en Julianne Moore tot beste actrice voor haar rol in Still Alice. De beste Britse film van het jaar was Under The Skin, waarin Scarlett Johansson te zien is.

Verrassingen bij vrouwen Australian Open, Halep wint wel

De eerste uren van de Australian Open kende bij de vrouwen al direct een aantal verrassingen. De nummer drie van de wereld, Simona Halep, trok zich daar echter niets van aan. De Roemeense rekende in anderhalf uur met 6-3 en 6-2 af met de Italiaanse Karin Knapp.

Twee andere speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst mogen na de eerste ronde al naar huis. Nadat de mondiale nummer vijf, Ana Ivanovic, zeer verrassend door de Tsjechische Lucie Hradecka uitgeschakeld werd, moest ook Angelique Kerber eraan geloven. De Duitse nummer negen van de wereld verloor de eerste set met 4-6 van Irina Begu uit Roemenië. De 6-0 zege in de tweede set leek te betekenen dat er toch niks aan de hand was, maar in de derde set was de Duitse Kerber kansloos: 1-6. De pas negentienjarige Carina Witthöft deed het voor Duitsland wel goed. Ze wist voor een kleine stunt te zorgen door de als zeventiende geplaatste Spaanse Carla Suárez Navarro verrassend simpel uit te schakelen: 6-3 en 6-1.

Kristina Mladenovic uit Frankrijk bleek te sterk voor de als 28e geplaatste Sabine Lisicki, voormalig Wimbledon-finaliste: 4-6, 6-4 en 6-2. Ook tweevoudig grandslamwinnares Svetlana Kuznetsova moest er gelijk aan geloven. De Française Caroline Garcia stapte dankzij een 6-4 en 6-2 zege de tweede ronde binnen. De als zestiende geplaatste Tsjechische Lucie Safarova moest zich met 4-6, 6-2 en 6-8 gewonnen geven tegenover Yaroslava Shvedova uit Kazachstan. De Belgische Yanina Wickmayer rekende verrassend af met Anastasija Pavlyuchenkova, 23e op de plaatsingslijst. Het werd 4-6, 6-3 en 6-3 voor de Belgische. Haar 20-jarige landgenote An-Sophie Mestach haalde het bij haar grandslamdebuut niet: 2-6 en 2-6 tegen de Russische nummer tien van de wereld Ekaterina Makarova.

Hulp onderweg voor vermiste studenten

De twee Nederlandse studenten en een Brit die na een wandeltocht langs de Turkse zuidkust werden vermist, worden maandag opgehaald. Een reddingsteam is onderweg naar de plek waar het drietal is gezien. Dat meldt de Turkse hulpdienst AFAD Turkey maandag in een tweet.

Zondagmiddag rond 14.30 uur (lokale tijd) werden de drie al gelokaliseerd toen ze stonden te zwaaien met een rood T-shirt.

Ze gingen op 14 januari op pad en meldden zich twee dagen later per telefoon bij het noodnummer 112 met de mededeling dat ze hulp nodig hadden. Daarna werd niets meer van de wandelaars vernomen. De Turkse hulpdienst heeft een kleine honderd medewerkers op pad gestuurd om de drie te zoeken. Ook is een helikopter ingezet.

Woningverkoop steeg sterk in december

De woningverkoop is in december stevig aangetrokken ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag heeft gepubliceerd.

Vorige maand wisselden 25.265 woningen van eigenaar. Dat is ruim 63 procent meer dan in december 2013. De verkoop verdubbelde daarbij in de laatste maand van vorig jaar ruimschoots ten opzichte van november. Waarschijnlijk anticipeerden veel huizenkopers op de strengere financieringsregels die sinds 1 januari gelden.

In heel 2014 nam de huizenverkoop met bijna veertig procent toe. In totaal registreerde het Kadaster 153.511 verkochte woningen, waarvan 51.314 in het laatste kwartaal.

Nadal en Murray zonder grote problemen door op Australian Open

Rafael Nadal heeft zich in Melbourne zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De als derde geplaatste Spanjaard rekende met 6-3, 6-2 en 6-2 af met de Russische veteraan Mikhail Youzhny. Nadal kende in de aanloop naar het toernooi veel gezondheidsproblemen, wat de nodige twijfels opleverde. "Zeker voor zo'n eerste ronde heb je altijd wat twijfels, dus dit is een belangrijk resultaat. Het was een comfortabele overwinning en dat geeft me vertrouwen voor de volgende ronde", sprak Nadal na afloop.

De als zesde geplaatste Brit Andy Murray had een tiebreak nodig tegen Yuki Bhambri, de nummer 317 van de wereld uit India: 6-3, 6-4 en 7-6 (3). "Ik vond het een lastige wedstrijd. Hij kwam vaak naar voren en zelfs als ik goede returns sloeg veranderde hij de richting van de bal heel snel", aldus Murray. "De baan was wat sneller dan de andere banen hier in Melbourne, waardoor ik me wat gehaast voelde. Ik serveerde echter wel goed, dus daar ben ik tevreden over."

De Bulgaar Grigor Dimitrov, als tiende geplaatst, had niet veel meer dan een uur nodig om de Jamaicaanse Duitser Dustin Brown aan de kant te zetten: 6-2, 6-3 en 6-2. Tomas Berdych had het iets moeilijker tegen de nummer 101 van de wereld, de Colombiaan Alejandro Falla, maar ook dat leverde geen grote problemen op. De als zevende geplaatste Tsjech won met 6-3, 7-6 (1) en 6-3. De Belg David Goffin, als twintigste geplaatst, schudde Michael Russell uit de VS met 6-3, 6-3, 5-7 en 6-0 van zich af, terwijl de nummer 15 van de plaatsingslijst, Tommy Robredo, vroeg in de eerste set op moest geven tegen Edouard Roger-Vasselin, de mondiale nummer 119 uit Frankrijk.

Koenders bekijkt nieuwe stappen na executie

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) bekijkt de komende dagen verdere stappen tegen Indonesië na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei. Dat zei de bewindsman maandagochtend in Brussel, waar hij is voor overleg met zijn Europese collega's. Hij gaat de kwestie op de vergadering aankaarten.

Koenders verwacht dat de ministers met afschuw kennis zullen nemen van wat er is gebeurd. "Het is niet goed. Het is zeer te betreuren", benadrukte de minister. De EU had Indonesië vrijdag nog opgeroepen de executies van de Nederlander en vijf andere buitenlanders niet uit te voeren. De zes waren afgelopen weekeinde terechtgesteld wegens drugsdelicten.

Volgens Koenders nam Nederland al stevige stappen. De ambassadeur in Indonesië werd teruggeroepen. Ook sprak Koenders zondag met de tijdelijk zaakgelastigde van Indonesië in Den Haag.

EU wil Hamas op terreurlijst houden

De Europese Unie wil de Palestijnse islamitische groepering Hamas op de Europese terreurlijst houden. De EU-lidstaten besloten maandag in beroep te gaan tegen een vonnis van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

De rechters stelden onlangs dat Hamas van de Europese zwarte lijst moet. De beslissing van de EU-landen om Hamas op de terreurlijst te zetten, zou niet volgens de juiste procedure zijn genomen. De plaatsing gebeurde op basis van ' aantijgingen in de pers en op internet' en niet op basis van 'onderzochte en door relevante autoriteiten bevestigde daden'.

Hamas staat sinds 2001 op de EU-terreurlijst. De tegoeden in Europa werden bevroren.

Gevechten in hoofdstad Jemen

Bij het presidentieel paleis in Jemen zijn maandagochtend gevechten uitgebroken tussen het leger en sjiitische Houthi-rebellen. Ooggetuigen zeiden dat er onder meer machinegeweren en mortiergranaten werden ingezet. Volgens de minister van informatie is er inmiddels een wapenstilstand gesloten.

Volgens een tv-zender die banden heeft met de Houthi's openden de militairen het vuur op een patrouille van de rebellen, die vorig jaar grote delen van Jemen veroverden, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een bron bij het leger zegt dat het juist de Houthi's waren die het geweld uitlokten door te dicht bij een aantal controleposten van het leger te komen.

Minister van informatie Nadia Sakkaf zei dat Hadi later maandag bijeen zal komen met zijn politieke adviseurs en met vertegenwoordigers van de Houthi's. Hadi was toen de gevechten uitbraken niet in het paleis, aldus Sakkaf.

Personeel Brink's pakt staking weer op

Na een adempauze het afgelopen weekend pakken werknemers van Brink's Nederland maandag in de regio Amsterdam weer de draad op van de door de vakbonden georganiseerde estafettestaking bij de geldtransporteur.

De staking houdt in dat geldautomaten van voornamelijk Rabobank niet worden bijgevuld en dat geld bij banken niet wordt opgehaald. De dienstverlening voor winkeliers gaat om veiligheidsredenen gewoon door. Hetzelfde actiemodel werd donderdag in de regio Rotterdam en vrijdag in de regio Arnhem toegepast. Consumenten hebben tot nu toe weinig last van de staking.

Brink's verliest Rabobank als (grootste) klant. Daardoor verliezen 650 van de ruim duizend werknemers hun baan. De inzet van de staking is het afdwingen van een beter sociaal plan en de herplaatsing van zoveel mogelijk personeel van Brinks bij andere geldtransporteurs.

Om die laatste eis kracht bij te zetten, gaan ongeveer vijftig werknemers van Brink's maandagmiddag naar het hoofdkantoor van branchegenoot G4S in Utrecht. Daar hopen de actievoerders van de directie te horen op basis van welke arbeidsvoorwaarden ze daar eventueel aan de slag kunnen.

Rebellen claimen vliegveld Donetsk

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben maandag de overwinning uitgeroepen in de strijd om de luchthaven van Donetsk. De Oekraïense autoriteiten hebben nog niet op de claim gereageerd.

Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko hield maandagochtend in Donetsk een persconferentie waarin hij de overwinning uitriep. De luchthaven ligt even buiten de stad.

Of de strijd om het vliegveld, die al sinds mei woedt, daadwerkelijk voorbij is is nog maar de vraag. De rebellen kraaiden vorige week ook al victorie, maar dat werd toen tegengesproken door het Oekraïense leger.

Seahawks en Patriots in Super Bowl

De American footballers van de Seattle Seahawks en de New England Patriots strijden op 1 februari in Glendale om de Super Bowl. Titelverdediger Seattle Seahawks won in de finale van de National Football Conference met 28-22 van de Green Bay Packers.

De Packers leidden halverwege de wedstrijd met 16-0, maar na een indrukwekkende inhaalrace ging de winst toch naar de Seahawks.

De Patriots versloegen in de eindstrijd van de American Football Conference de Indianapolis Colts met 45-7.

Basketballers Pelicans verslaan Raptors

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben eindelijk weer eens een overwinning geboekt en wel op de Toronto Raptors. De ploeg won met 95-93. In de zes vorige onderlinge wedstrijden ging de winst naar de Raptors.

De Pelicans dankten de winst voor een groot deel aan Tyreke Evans. Met nog 1,6 seconden op de klok maakte hij het winnende schot en was topscorer met 26 punten. Alexis Ajinca voegde er 22 punten aan toe.

Oklahoma City Thunder was met 127-99 te sterk voor Orlando Magic. De San Antonio Spurs versloegen Utah Jazz met 89-69.

Thuis Uit Uitslag  
San Antonio Spurs Utah Jazz 89-69  
Orlando Magic Oklahoma City Thunder 99-127  
Toronto Raptors New Orleans Pelicans 93-95  
Sacramento Kings Los Angeles Clippers 108-117  
Denver Nuggets Minnesota Timberwolves 105-113  
Memphis Grizzlies Portland Trail Blazers 102-98  
Brooklyn Nets Washington Wizards 90-99  
Chicago Bulls Atlanta Hawks 99-107  
Houston Rockets Golden State Warriors 106-131  
Detroit Pistons Philadelphia 76ers 107-89  
Charlotte Hornets Indiana Pacers 80-71 OT  

'Politie zwaarder bewapenen is geen optie'

De politie zwaardere wapens geven naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, is geen optie. Dat vindt brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen, voorzitter van de Gezamenlijke Officiersvereniging (GOV). "Laat het optreden in groepsverband met zwaardere geautomatiseerde wapens vooral over aan de delen van de krijgsmacht die daarvoor zijn getraind", zegt Vermeulen in Trouw.

Volgens Vermeulen is de kracht van de politie juist dat 'zij optreedt tussen de mensen', vaak individueel. "Er is niet voor niets gekozen voor wijkagenten. En we zien dat dat werkt."

Volgens de militair is de politie er niet op getraind om met een groep op te treden, het leger juist wel. Militairen trainen ook veel meer op schietvaardigheid en gevechtsschieten. De Koninklijke Marechaussee is volgens hem het onderdeel van de krijgsmacht dat 'het gat dicht' naar het geweldsniveau dat zich aandient met terroristen.

Mali zegt ebolavrij te zijn

De uitbraak van ebola in Mali is voorbij. In het land zijn de afgelopen 42 dagen geen nieuwe infecties vastgesteld. Dat heeft de Malinese minister van volksgezondheid zondag bekendgemaakt.

Tweeënveertig dagen zonder nieuwe besmettingen is de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie voordat een land ebolavrij kan worden verklaard.

Het eerste geval van ebola dook in oktober op in Mali. De autoriteiten leken verdere verspreiding vervolgens te voorkomen, maar in november raakte opnieuw een aantal mensen besmet. In totaal heeft Mali acht ebolapatiënten gehad, van wie zes zijn overleden.

De huidige uitbraak van ebola heeft in West-Afrika aan meer dan 8400 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Boer Zoekt Vrouw blijft steken op vier miljoen

Voor het eerst sinds de start van het nieuwe seizoen, heeft Boer Zoekt Vrouw minder kijkers getrokken dan de vorige keer. Bijna vier miljoen mensen keken zondag naar het televisieprogramma op NPO1. Vorige week zondag waren dat er ruim 4,2 miljoen. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek maandag.

Boer Zoekt Vrouw is ondanks de lichte daling wel veruit het best bekeken programma. Op de plaatsen twee, drie en vier staan ook programma's die op NPO1 te zien waren. Dat zijn het Journaal van 20.00 uur (3,2 miljoen), Studio Sport Eredivisie (3,1 miljoen) en Reünie (2,5 miljoen).

Divorce was zondag het best bekeken op de commerciële televisie. 1,9 mensen stemden daarvoor af op RTL 4. Moordvrouw, ook op RTL 4, scoorde met 1,6 miljoen kijkers eveneens goed.

'Miljoenen doden door gebrek aan licht'

Lampen op zonne-energie kunnen wereldwijd miljoenen levens redden. Dat stelde lampenfabrikant Philips maandag bij de lancering door de Verenigde Naties van het Jaar van het Licht.

Ruim 1,3 miljard mensen kampen volgens Philips met 'lichtarmoede', doordat ze geen toegang hebben tot elektriciteit. Zij gebruiken vaak kerosinelampen of kaarsen voor hun verlichting. De ademhalingsproblemen en branden die daardoor ontstaan, eisen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks met anderhalf miljoen doden ongeveer evenveel slachtoffers als aan hiv gerelateerde ziektes.

Volgens Philips kan het probleem, dat grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika treft, eenvoudig en goedkoop worden verholpen met ledlampen op zonne-energie. "Die kunnen plattelandsgemeenschappen volledig veranderen en kunnen miljoenen levens redden", stelde topman Eric Rondolat van Philips Lighting. "Daarbij hoeven ze niet meer te worden uitgevonden. Ze bestaan en de werking is bewezen."

De VN hoopt dit jaar met behulp van onder meer wetenschappers, technologiebedrijven, hulporganisaties en onderwijsinstellingen het lichtprobleem op de kaart te zetten.

'Nederlanders blijven sparen'

Ondanks de lage rente blijven Nederlanders toch sparen. De spaarrekening blijkt voor velen een veilige manier om meer greep te houden op de financiën. Zo'n 78 procent van de vermogens in ons land wordt dan ook in spaargeld aangehouden, het hoogste percentage van heel Europa.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van vermogensbeheerder Blackrock. Meer dan de helft van de Nederlanders noemt geld sparen het belangrijkste financiële doel. Tegelijk geven Nederlandse spaarders aan in te zien dat ze eigenlijk minder spaargeld zouden moeten aanhouden. Gemiddeld werd 42 procent als het ideale percentage genoemd. Toch zijn velen van plan in de komende twaalf maanden nog meer te gaan sparen.

Elia: "Voor Koeman ga ik door het vuur"

Eljero Elia blies zijn carrière nieuw leven in door zaterdag twee keer te scoren tegen Newcastle United (1-2). De aanwinst van Southampton prijst manager Ronald Koeman. Na zijn eerste treffer rende Elia meteen op Koeman af, de coach die hem eerder deze maand op huurbasis naar het St. Mary's Stadium haalde. "Ik ga voor Koeman door het vuur. En dat was precies de reden van mijn overstap naar Southampton. Daarom voelt dit zo heerlijk", reageert hij in De Telegraaf.

Bij Werder Bremen, de club waar Elia nog steeds onder contract staat, kreeg hij het imago van een enfant terrible. "Ik zou niet met mijn sport bezig zijn, maar dat was echt onzin. Ik hou van modieuze kleding. Daardoor werd de conclusie getrokken dat ik me drukker maakte om fashion dan om voetbal."


Zeker toen het slecht ging met Werder Bremen, was de kritiek op de oud-speler van FC Twente groot. "Maar daar waren redenen voor. De belangrijkste was dat ik daar nooit op mijn eigen positie, maar altijd als middenvelder heb gespeeld. Ik moest daar zo hard werken dat ik eigenlijk nooit in de beslissende fase kwam", vertelt de 27-jarige vleugelaanvaller. "En een speler als ik wordt toch op zijn doelpunten en assists afgerekend. Zeker als je als grote aankoop van Juventus bent gekomen."

"Helaas was er op Ronald Koeman na niemand die vroeg waar het mis was gegaan. Koeman vroeg alleen: het kan toch niet zo zijn dat iemand die in de WK-finale invalt opeens het voetballen is verleerd?" Elia heeft ook veel aan de hulp van Erwin Koeman, de assistent van Ronald. "Erwin gaat dagelijks na de training met me aan de slag, waardoor mijn zelfvertrouwen steeds verder toeneemt."

"Ik ben de club Southampton, Ronald, maar zeker ook Erwin Koeman eeuwig dank verschuldigd. Dit was de nieuwe kans die ik nodig had."

Nederlandse medailles bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen

Jeffrey Hoogland heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in het Colombiaanse Cali zilver behaald op de sprint. In de finale met de Rus Denis Dmitriev wonnen beide renners een sprint. In de beslissende wedstrijd was Dmitriev de beste. Hoogland maakte ook deel uit van het trio dat zaterdag op de teamsprint zilver won.

Tim Veldt belandde op het omnium net buiten het podium. Hij werd vierde met 175 punten. De Zwitser Gael Suter won met drie punten meer het brons. Het goud was voor de Duitser Maximilian Beyer met 220 punten.

Bij de dames won Shanne Braspennincx een zilveren plak op het onderdeel keirin. Ze eindigde als tweede achter de Chinese Lin Junhong. Op de teamsprint werd Braspennincx samen met Elis Ligtlee ook tweede. Kirsten Wild won bij het omnium met overmacht het goud op het veelzijdige onderdeel.

De 32-jarige specialiste nam op de eerste dag al resoluut de leiding met overwinningen op de scratch en de individuele achtervolging. Daarna volgde de tweede plaats in de afvalrace, de negende in de tijdrit over 500 meter en de tweede plaats in de vliegende ronde. Op de afsluitende puntenkoers bouwde ze haar voorsprong op de nummers twee en drie nog verder uit. Het zilver ging naar De Spaanse Leire Olaberria, het brons was voor de Duitse Anna Knauer.

Cruijff neemt FIFA-verkiezing niet serieus

Johan Cruijff vindt het onbegrijpelijk dat de Portugees Cristiano Ronaldo gekozen is tot wereldvoetballer van het jaar. "Aan de top gaat het om de combinatie klasse en prestaties", zegt Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf. "Dan is het onbegrijpelijk dat nu twee jaar op rij niet een speler is gekozen die én uitstekend heeft gevoetbald én het meeste heeft gewonnen. Twee jaar geleden won Bayern München werkelijk alles wat los en vast zat, toch ging de prijs naar Ronaldo en niet naar iemand als Kroos of een andere speler van Bayern."

Volgens Cruijff was Toni Kroos een sleutelspeler in het Duitse elftal dat vorig jaar wereldkampioen werd. "Alleen was Kroos dit keer niet eens genomineerd, terwijl Ronaldo tijdens het WK toch echt onzichtbaar was. Het mag duidelijk zijn dat ik zo'n verkiezing van de FIFA niet serieus neem."

Johan Cruiijff
Johan Cruijff in gesprek met Ronald Koeman (PRO SHOTS/Peter Lous) 
 

Juventus loopt uit in Serie A

Juventus heeft zondag de koppositie in de Serie A verstevigd. De Italiaanse topclub won in Turijn met 4-0 van Verona. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri liep twee punten uit op naaste rivaal AS Roma, dat zaterdag gelijkspeelde bij Palermo. Het verschil tussen de nummer één en twee bedraagt vijf punten.

Juve leidde binnen zeven minuten al met 2-0 dankzij treffers van Paul Pogba en Carlos Tévez. Het duurde tot de 66e minuut eer de 3-0 viel. Roberto Pereyra tekende voor dat doelpunt. Tévez maakte een kwartier voor het einde van de wedstrijd de vierde voor de Turijnse voetbalgrootmacht. De Argentijnse topschutter bracht zijn totaal aantal doelpunten van dit seizoen in de competitie op dertien.

Kargbo blijft matchfixing ontkennen

Ibrahim Kargbo heeft zondag opnieuw ontkend dat hij zich heeft ingelaten met matchfixing, het beïnvloeden van de uitslagen van wedstrijden. "Ik wil alleen maar zeggen: het is in mijn hele carrière nooit gebeurd", zei hij voor de microfoon van de NOS.

De Volkskrant noemt Kargbo in een uitgebreid artikel op zaterdag de centrale figuur in het bedrog bij de wedstrijd tussen Ajax en Willem II in 2009. Hij zou als speler van de Tilburgers het contact met matchfixers hebben gehad en geld hebben aangenomen om met minstens drie doelpunten verschil te verliezen. Het werd 4-0 voor Ajax.

Kargbo zei in de krant dat hij nooit geld heeft aangenomen. Hij hield dat verhaal staande bij de NOS. "Als je naar die wedstrijd kijkt, vraag je je af waarom ze beweren dat ik betrokken was bij matchfixing. Ik heb vier goede seizoenen gehad, ik was drie keer de beste speler bij Willem II. Ik heb hetzelfde probleem in Sierra Leone. Het is nooit waar. Ik heb altijd een schone lei gehad en mijn best gedaan."

Sijsling trekt aan kortste eind in vijfsetter

Het is Igor Sijsling niet gelukt om de tweede ronde van de Australian Open te halen. Vijf sets moesten eraan te pas komen tegen de Litouwse Ricardas Berankis. Sijsling, nummer 84 op de wereldranglijst, verloor in de eerste ronde van het grand slam toernooi met 2-6, 6-4, 7-6 (2), 6-7 (6) en 6-4. Berankis staat op plek 85 op de wereldranglijst.

De 27-jarige Amsterdammer haalde de afgelopen twee jaar ook al de tweede ronde niet. "Ik baal als een stekker. Ik heb eigenlijk goed gespeeld en genoeg kansen gecreëerd. Maar als je die niet pakt, dan verlies je", liet Sijsling weten aan De Telegraaf. In de tweede, derde en vierde set kwam hij telkens een break voor, maar verspeelde deze vervolgens. "In die periode benutte ik mijn kansjes niet en speelde ik - procentueel gezien - net iets minder. Een paar punten bepalen dan dat de wedstrijd de verkeerde kant op gaat."

"Dit doet pijn", vervolgt Sijsling. "In fysiek opzicht hield ik het goed vol. Dat is wel eens anders geweest en dus ben ik daar blij mee. Maar ik moet dit soort wedstrijden wel naar me toe gaan trekken. Echt, dit is heel vervelend."

Zelf-afschuimend bierglas vervangt het tappen

Met zo'n 200 bierbrouwerijen is ons kleine landje een echt bierland. De gemiddelde Nederlander tikt zo'n 94 liter bier per jaar achterover. Van wat voor bier je ook houdt: de schuimkraag is van levensbelang. Een kundige barman met spatel is een echte vakman als het op de schuimkraag aankomt, maar niet alle cafés, festivals of kantines hebben zo'n vakman. Daarom is er nu het bierglas dat zelf afschuimt.

De vorm van het glas is zo gemaakt dat de bierkraag automatisch de juiste hoogte krijgt. Zie het zelf-afschuimende bierglas hieronder in actie:

Niet iedereen is even enthousiast over dit innovatieve product. Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, zit al veertig jaar in het vak. Hij geeft horecatraining en gaat regelmatig als mystery guest langs verschillende horecagelegenheden om te kijken of er wel een fatsoenlijk biertje getapt wordt. 'Ik heb er helemaal niets mee' , zegt Hans. 'Ieder soort biertje vraagt om een andere schuimkraag. Ik bepaal zelf wel hoe ik afschuim. Dat hoeft een glas niet voor mij te bedenken.'

Ook Thijs Tighelaar, bierkeurder en freelancer voor brouwerijen, is er niet over te spreken. Volgens hem gaat de smaak van bier achteruit als er geen spatel gebruikt wordt. 'Wat me tegenstaat is dat ze zeggen dat het glas zichzelf afschuimt. Dat doet het niet. Er komt geen waterlaagje op het schuim waardoor het schuim toch in aanraking komt met zuurstof. Daardoor gaat de smaak achteruit en slaat het bier sneller dood.'

Bierkenners hebben dus hun twijfels bij het product, maar product Frans Ditmer zegt dat de spatel bij zijn uitvinding helemaal net nodig is. Het hoogteverschil van het glas ervoor zorgt dat er automatisch een waterlaagje op het schuim komt, waardoor het de smaak toch goed behoudt.

Henri Reuchlin, coördinator van Stichting Bieropleiding Nederland, ziet ook de voordelen van het nieuwe glas. Vooral de tijdwinst die op grote evenementen geboekt kan worden spreekt hem aan. 'Op plekken waar het te druk is om fatsoenlijk af te schuimen zou dit best wel eens zin kunnen hebben.'

Dat is nou juist waar Frans Ditmer met zijn product heen wil: 'Waar vakmanschap uitgevoerd kan worden, moet je dat gewoon blijven doen. Maar in al die gevallen waar je een onkundige barman of vrouw hebt, is dit het beste alternatief om toch kwaliteit te serveren aan de gast.'

Ondanks de twijfels van vaklui is er veel vraag naar dit product. Grote bedrijven als de Makro, Sligro en een paar grote bierbrouwerijen hebben al interesse getoond. Er is dus een kans dat we dit glas binnenkort vaker van de barman krijgen. 

Maar Ditmer heeft ook andere plannen: 'Het liefst maken we zo snel mogelijk ook een versie in hard en zacht plastic. Want juist op festivals is de kans groot dat je met een traytje doodgeslagen bier aankomt bij je vrienden.'

Rol voor Chuck-ster Zachary Levi in Heroes Reborn

De met veel bombarie aangekondigde terugkeer van de tv-serie Heroes krijgt in het begin van het jaar eindelijk een beetje beweging. Nadat al bekend was dat Jack Coleman zijn rol van Noah 'Horn-Rimmed Glasses' Bennet opnieuw zou vertolken, werd deze week bekend dat ook Zackary Levi een rol gaat krijgen.

"Er zijn een paar franchises waar ik altijd een onderdeel van heb willen zijn, en Heroes is daar één van," meldt Levi aan TV Line. "In Chuck kreeg ik de kans om een paar leuke superkrachten te vertonen, maar een hele wereld vol superkrachten is iets dat ik altijd al heb willen verkennen." Levi verwijst naar de NBC-serie Chuck, waarin hij vijf jaar de hoofdrol speelde naast Adam Baldwin en Yvonne Strahovski. In deze spionagekomedie krijgt hij enorme hoeveelheden data en later ook vechtkunsten in zijn brein ingeladen, wat hem van een eenvoudige winkelbediende een topspion maakt.

Chuck: Zachary Levi
Chuck: Zachary Levi

Levi heeft in de jaren na Chuck zijn tijd gestoken in film (hij speelde Fandral in Thor: The Dark World) en theater. Ook runt hij het bedrijf The Nerd Machine, dat merchandise voor nerds verkoopt en waarmee hij jaarlijks in San Diego, California het fan-evenement Nerd HQ organiseert. Het evenement is in een handvol jaren uitgegroeid tot een populair zij-evenement van Comic-Con International, dat tegelijk plaatsvindt.

De productie van Heroes Reborn gaat overigens voorlopig nog niet van start, weet showrunner Tim Kring te melden. Volgens Kring is er wel al een team van schrijvers bezig de verhaallijnen uit te werken, maar duurt het nog een paar maanden voordat de camera's gaan draaien. "De trein is onderweg," meldt Kring aan Zap2It. "Ik kan nog niets aankondigen. Het zit nog allemaal op slot -- het is Fort Knox." NBC-president Robert Greenblatt heeft er wel vertrouwen in dat er, naast Coleman, nog andere oud-castleden terugkeren. Volgens hem komen er in de komende weken meer aankondigingen.

Verwacht wordt dat NBC de serie kan gaan beginnen uit te zenden in de zomer.

Dorpsbewoners leven veel buiten hun dorp

Veel mensen die in Nederland in een dorp wonen, brengen een groot gedeelte van hun tijd buiten het dorp door. 73 procent van de mensen werkt op meer dan vijf kilometer afstand van de eigen woning. 58 procent doet boodschappen overwegend buiten het dorp en 67 procent bezoekt horeca buiten de eigen woonplaats. Dat is de uitkomst van het onderzoek 'Dichtbij huis. Lokale binding en inzet van dorpsbewoners' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bijna alle dorpsbewoners (94 procent) komen minimaal wekelijks buiten het dorp en bijna de helft (42 procent) vrijwel dagelijks.

In het rapport staat verder dan twee derde van de dorpsbewoners (65 procent) vooral vrienden buiten het dorp heeft, of zelfs helemaal geen vrienden in het dorp. Toch kent driekwart (77 procent) van de dorpsbewoners meer dan twintig dorpsgenoten van voornaam en kan de helft (47 procent) meer dan vijf dorpsgenoten vragen om hulp.

Dorpsbewoners van 75 jaar en ouder zijn meer op het dorp aangewezen dan jongere mensen, maar hebben wel minder sociale contacten. Bewoners met de meeste sociale binding met het dorp zetten zich vaker in voor de leefbaarheid (61 procent) dan bewoners met de minste sociale binding (19 procent).

Utrechtse serieverkrachter weer voor rechter

De 51-jarige Gerard T., vermoedelijk de beruchte Utrechtse serieverkrachter, moet maandag voor de tweede keer op een openbare zitting bij de rechtbank verschijnen. Het gaat om een voorbereidende zitting in de zaak,die later inhoudelijk wordt behandeld.

Volgens het Openbaar Ministerie zal op de zitting het forensisch onderzoek worden besproken, dat nog niet is afgerond. Vooralsnog staan er drie punten op de aanklacht tegen T. Niet uitgesloten is dat daar nog andere feiten bij komen: van een aantal zedenmisdrijven wordt nog onderzocht of T. de mogelijke dader is.

De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Daarna werd het opnieuw stil. Intensief politieonderzoek leidde niet tot een doorbraak. Begin vorig jaar moest T. DNA afstaan in verband met een veroordeling voor een fietsendiefstal. De in Nieuwegein wonende T. kwam toen volop in beeld als verdachte door een match in de DNA-databank en werd in juli gearresteerd.

Op een zitting in oktober bleek dat T. consequent heeft gezwegen. Volgens zijn advocaat wil hij pas verklaren als het dossier compleet is.

Utrechtse serieverkrachter weer voor rechter
Utrechtse serieverkrachter weer voor rechter (Foto: ANP)

'Allerrijksten in 2016 rijker dan de rest'

De allerrijkste 1 procent van de wereldbevolking heeft in 2016 een vermogen dat groter is dan het vermogen van de rest van de wereldbevolking. Dat voorspelt Oxfam Novib als de groeiende ongelijkheid niet wordt gestopt.

Volgens de organisatie is het vermogen van de rijkste 1 procent van de bevolking in 2014 gegroeid naar 48 procent. Een jaar eerder was het nog 46 procent. Als die groei doorzet denkt Oxfam dat het aandeel van de superrijken volgend jaar boven de 50 procent uitkomt.

De cijfers staan in een onderzoeksrapport van de organisatie. Het gemiddelde vermogen van de rijkste 1 procent is 2,7 miljoen dollar (ruim 2,3 miljoen euro). De waarschuwing komt kort voor het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Dat begint woensdag. Volgens Oxfam hebben de tachtig rijkste mensen samen meer vermogen dan de armste 3,5 miljard mensen.

Algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib noemt de omvang van de wereldwijde ongelijkheid "ronduit verbijsterend". Ze stelt dat de kloof nog steeds groter wordt.

VS wist al eerder dat Noord-Korea Sony hackte

Hoewel Noord-Korea blijft ontkennen, lijkt er bewijs te zijn dat het communistische land achter de grote hack op filmbedrijf Sony Pictures eind vorig jaar zat. The New York Times schrijft zondag op basis van geheime NSA-documenten dat de VS al eerder inbraken op het computernetwerk van Noord-Korea, zodat de hackactiviteiten van dat land in kaart konden worden gebracht.

Anonieme bronnen zeggen tegen de krant dat de NSA al in september aanvallen van Noord-Korea bij Sony had opgemerkt. Daar werd niets mee gedaan, omdat de aanval niet abnormaal leek.

De VS hackten Noord-Korea in 2010, omdat ze zich zorgen maakten over de groeiende cybermogelijkheden van het land. Amerikaanse spionagesoftware verzamelde volgens experts voldoende bewijs dat Noord-Korea achter de Sony-hack zit. Iets dat president Obama al vrij snel na de hack claimde.

VS wist al eerder dat Noord-Korea Sony hackte
VS wist al eerder dat Noord-Korea Sony hackte (Foto: ANP)

'Veel geheimen JSF in Chinese handen'

Chinese spionnen hebben grote hoeveelheden informatie over de Joint Strike Fighter gestolen van de Amerikanen. Dat blijkt uit geheime documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden naar buiten heeft gebracht.

Volgens een geheime presentatie van de inlichtingendienst NSA heeft Peking veel terabytes aan gevoelige informatie in handen gekregen over de JSF. Nederland wil 37 van dergelijke toestellen aanschaffen als vervanger voor de F-16.

De Chinezen hebben onder meer informatie buitgemaakt over de radarsystemen waarmee het gevechtsvliegtuig doelen opspoort en identificeert. Ook beschikt Peking over gedetailleerde schema's van de JSF-motor en de manier waarop uitlaatgassen worden gekoeld om het toestel te beschermen tegen hittezoekende raketten, schrijft de Australische krant Sydney Morning Herald.

Emile Ratelband spreekt ebolapatiŽnten

Emile Ratelband en zijn vriendin Gitta de Wit hebben dit weekeinde ebolapatiënten in Guinee gesproken. Nadat ze vrijdag alleen maar tegen gesloten deuren van internationale hulporganisaties waren gelopen, was de zaterdag een stuk vruchtbaarder. Het duo blikt terug op een dag waar ze voldoening uit haalden.

"Eerst zijn we een hospitaal in Croya gaan bezoeken. Ze komen daar van alles te kort", schrijft Gita op Facebook. "Ik heb een hele waslijst van medicijnen die ze niet hebben. In de middag hebben we daar het crisiscentrum voor ebola bezocht, zeer indrukwekkend. Emile en ik hebben ook drie ebolapatiënten gesproken, weliswaar met enige afstand. Zelf vond ik het zeer aangrijpend." Daarnaast interviewde het paar een genezen patiënt.

De vriendin van Emile schrijft dat de directeur van het crisiscentrum hun persoonlijk de voorschriften uitlegde en leerde hoe ze een beschermend pak aan en uit moesten trekken. Onderweg deelden ze zeepjes, handgels en thermometers uit. "Een lach is internationaal", schrijft Gita over de dankbare reacties van de mensen.

Eind januari keren Emile en zijn vriendin terug naar Nederland. De positiviteitsgoeroe zat eind november als een van de vele bekende Nederlanders in het belpanel voor de Samenwerkende Hulporganisaties om geld op te halen voor de bestrijding van ebola.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.