Chinese president krijgt fikse salarisverhoging

De Chinese president Xi Jinping heeft een salarisverhoging gekregen. Verdiende hij vorig jaar nog omgerekend iets meer dan elfduizend euro per jaar, nu krijgt hij ruim negentienduizend euro per jaar. De opslag is onderdeel van een algemene salarisverhoging voor ambtenaren, meldden Chinese staatsmedia.

Hoewel het zelden voorkomt dat Chinezen een inkijkje krijgen in de verdiensten van hun leiders is het beeld niet compleet: in de berichten staat niets over de extra toelages en andere inkomstenbronnen van de bewindslieden. Bovendien weigerde de regering de cijfers te bevestigen.

Liu Bangxiu, een autotaxateur, reageerde sarcastisch op het nieuws. Volgens hem zijn er genoeg manieren voor regeringsfunctionarissen om zichzelf te verrijken. "Gefeliciteerd! Al tien jaar geen salarisverhoging gehad? Hoe hebben jullie al die tijd je gezinnen kunnen voeden? Iedereen weet dat ambtenaren slecht betaald worden, dus waarom zijn er dan nog zoveel mensen die een functie als ambtenaar ambiëren? Is dat niet tegenstrijdig?"

Het kan zijn dat Beijing de salarissen heeft verhoogd om corruptie tegen te gaan. Het is een van de problemen waar Xi werk van heeft gemaakt sinds hij twee jaar geleden aan het roer van de Communistische Partij kwam te staan. Chinese leiders hebben zich lovend uitgelaten over landen als Singapore, waar het salaris van ambtenaren gelijk is aan de salarissen in de private sector. Dit gaat omkoping en corruptie tegen.