Tweevoudig olympisch kampioen judo Saito (54) overleden

Japan is één van zijn judogrootheden kwijt. Hitoshi Saito, tweevoudig olympisch kampioen, wereldkampioen en voormalig bondscoach, is op 54-jarige leeftijd in Osaka overleden aan de gevolgen van kanker.

Dat maakte de Japanse federatie bekendgemaakt. Saito won op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles en 1988 in Seoul goud in de klasse boven 95 kilogram. In Seoul redde hij het Japanse judo door op de slotdag van het olympisch judotoernooi als enige judoka in eigen land de titel te pakken. In 1983 werd hij bovendien wereldkampioen in de open klasse.

"Het is echt betreurenswaardig", aldus Haruki Uemura, voormalige president van de Japananse judobond. "Nadat hij met pensioen ging, werkte hij zo hard aan Japanse judo te verbeteren. Hij stond vooraan bij de voorbereidingen voor Rio volgend jaar en Tokio in 2020. Dit is een grote klap."

Na zijn actieve carrière bleef hij actief in de judosport. Zo was hij bondscoach van de Japanse mannenploeg op de Spelen van 2004 in Athene en 2008 in Peking. Tot vlak voor zijn dood was hij voorzitter van de technische commissie van de Japanse judobond. 

De olympische judofinale in 1988 tussen Hitoshi Saito en de Oost-Duitser Henry Stöhr. (Bron: YouTube)