KNVB Beker: Uitslag Roda JC - PSV

Roda JC kwam drie keer op voorsprong, PSV kwam twee keer terug, een derde keer was teveel gevraagd. Door de 3-2 winst na verlenging bekeren de Limburgers verder. Roda JC speelt volgende week in de kwartfinale tegen Excelsior.

Het was even schrikken voor PSV. Al na vijf minuten kreeg de koploper van de eredivisie een fikse tegenvaller te verwerken. Een goede aanval van Roda JC leverde meerdere schietkansen op. Invaller-doelman Pasveer kon twee keer redden, maar op het harde en hoge schot van Tom van Hyfte had de keeper geen antwoord: 1-0 voor Roda JC.

PSV probeerde zich snel te herpakken, en in de zeventiende minuut stelden de Eindhovenaren orde op zaken. Eerst werd een schot van Locadia nog van de lijn gehaald, een minuut later was het wel raak. Een pass van Wijnaldum op Locadia werd door de aanvaller in een keer doorgespeeld op Luuk de Jong, die de gelijkmaker binnen kon schieten.

Voor De Jong was het zijn vijfde goal in zijn laatste vijf officiële duels. Daarna speelde PSV een periode goed voetbal met snelle combinaties, maar zonder de voorsprong te pakken. Daarop zakte het tempo in. Daar was Roda JC content mee, de Limburgers konden zich hergroeperen en inzakken om zonder verdere kleerscheuren de rust te halen.

In de tweede helft zakte PSV ver weg. Depay was vrijwel onzichtbaar, het tempo was veel te laag en Cocu ergerde zich zichtbaar aan de talloze slordigheden. Een kwartier voor tijd kregen de Eindhovenaren de rekening voor het matige spel gepresenteerd. Gyasi beloonde het sterke half uur van Roda JC door hard en hoog de 2-1 achter Pasveer te schieten.

Zeven minuten voor tijd redde Luuk de Jong PSV. De spits, die als een van de weinigen zijn niveau haalde, tikte de 2-2 binnen na voorbereidend werk van Wijnaldum. Beide ploegen kregen daarna kansen op de overwinning, maar na negentig minuten was het nog steeds gelijk waardoor een verlenging noodzakelijk was.

Daarin pakte Roda JC al snel voor de derde keer een voorsprong. Een prachtige vrije trap van Faik betekende in de 98e minuut de 3-2. PSV voerde de druk in het laatste kwartier op, maar Roda hield met kunst en vliegwerk stand. Daardoor gaan de Limburgers door naar de kwartfinale en vliegt PSV uit het bekertoernooi.

FC Twente, AZ, Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle, FC Groningen, Vitesse, Roda JC of Excelsior zal in het volgende seizoen van de Europa League direct geplaatst zijn voor de groepsfase.

Roda JC viert feest na afloop. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)