Falling Skies (Seizoen 3)

Het derde seizoen van de spannende sciencefictionserie Falling Skies begint zo'n zeven maanden nadat het 2de Mass-regiment in de plaats Charleston is aangekomen. Tom Mason (Noah Wyle) is verkozen tot de president van New Charleston en geeft de leiding aan een groep mensen die tot alles bereid zijn om de mensheid te kunnen redden uit de klauwen van de gewetenloze Esphani, een buitenaards ras dat een paar jaar geleden een groot gedeelte van de wereldbevolking heeft uitgeroeid. Daarnaast heeft Mason ook nog een vrouw die elk moment kan bevallen van hun dochter.

Falling Skies (Seizoen 3) 1

Gelukkig hebben de rebellen een sterke bondgenoot gevonden in de Volm, een groep opstandige buitenaardse wezens, die met zijn technologie en geavanceerde wapens de vijand te lijf durft te gaan. Dat wil echter niet zeggen dat het grootste gevaar voorbij is. In tegendeel, ook de vijand krijgt in de gaten dat hij met een sterke tegenstander te maken heeft gekregen en zet zijn meest gevaarlijke gevechtsrobots in om de mensheid een allesvernietigend lesje te leren. Masons zoon Hal (Drew Roy) heeft ondertussen steeds meer last van angstaanjagende nachtmerries waarin ook zijn overgelopen ex Karen een grote rol lijkt te spelen. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, aangezien hij aan het einde van het vorige seizoen vanaf zijn middel verlamd raakte en in een rolstoel zit.

Kapitein Dan Weaver (Will Patton) is ondertussen gepromoveerd tot kolonel en de tegendraadse en rebelse Pope (Colin Cunningham) heeft zelfs een eigen bar geopend in Charleston, waar men na het afknallen van de nodige skitters de dorst kan lessen. Pope is ook een van de weinigen die openlijk zijn wantrouwen uitspreekt over de samenwerking met de Volm, een buitenaards ras en daarom in zijn ogen totaal onbetrouwbaar. Rust en vrede lijken even teruggekeerd te zijn in het stadje maar zijn slechts van korte duur. De Esphani hebben nog steeds de totale uitroeiing van de mensheid op het programma staan, een nieuwe en zeer sluwe leider gekregen en maken gebruik van de meest onverwachte methodes om dat plan tot uitvoering te brengen. Om hun vijand een stap voor te blijven, zal er flink moeten worden geknokt en zijn er ook nog de nodige onverklaarbare zaken die opgelost moeten worden. We zien het allemaal in dit explosieve derde seizoen van Falling Skies.

Falling Skies (Seizoen 3) 2

Falling Skies is een serie die vooral populair werd toen bekend werd gemaakt dat niemand minder dan sciencefictiongrootmeester Steven Spielberg als uitvoerend producent aan de serie mee zou gaan werken. Het stempel van de meester is dan ook wel duidelijk terug te zien in deze serie. Naast de nodige explosieve actie en avontuur kent Falling Skies ook de nodige ruimte om de personages uit de reeks wat meer diepgang te geven. Hierdoor worden de hoofdfiguren uit de serie geen eendimensionale personages maar leef je als kijker echt mee met de bewoners van Charleston en de hachelijke situaties waarin ze steeds weer terechtkomen.

Wat Falling Skies boven menig andere serie uit weet te laten stijgen is de sterke cast. Zo is Noah Wyle, die ooit doorbrak in de serie ER, zeer overtuigend als de bescheiden maar doelvaste president, die samen met de immer mopperende kolonel Weaver en de grofgebekte en door de wol geverfde Pope de spil vormt van het verzet tegen de agressieve buitenaardsen. De Esphani blijken sinds dit seizoen niet langer de enige vijand voor de mensheid: er is een verrader in hun midden die de vijand van allerlei tactische informatie voorziet en de enige die daarover uitsluitsel kon geven wordt al vrij snel uit de weg geruimd. Alsof dit al niet voor meer dan genoeg ellende zorgt, lijkt er ook nog iets mis te zijn met de pasgeboren dochter van Tom en zijn vrouw Anne (Moon Bloodgood).

Zoals we dat van Spielberg gewend zijn, zien de post-apocalyptische landschappen er adembenemend uit en ook de toegepaste CGI is zeer overtuigend. Ook de grootse gevechten zien er pyrotechnisch gezien zeer indrukwekkend uit. Daarbij hoef je ook niet in het bezit te zijn van een enorme technische knobbel om de dialogen te kunnen volgen en is Falling Skies dus een geschikte serie voor een vrij breed publiek. Uiteraard levert dit nieuwe seizoen van Falling Skies ook de nodige vragen op. Want wie is de Volm-leider Cochise en wat zijn zijn plannen met de mensheid als hij er al in slaagt om de Espahni te verslaan? Is hij hun redder of wordt hij juist de ondergang van de rebelerende groep mensen die steeds kleiner lijkt te worden?

Falling Skies (Seizoen 3) 3

Extra's:
Featurette: Warrior Poet: Creating the Character & Emotion of Cochise
Een leuke special over de totstandkoming van het personage Cochise en een gesprek met de mens achter het masker.
Featurette: Karen: The Overlord Next Door
Een special over het door Hal zo gevreesde droommeisje Karen. Wat is haar rol in deze nietsontziende strijd tussen mens en aliens?
2nd Watch
Een leuke serie die in Amerika als toetje na de serie te zien was en waarin cast en crew en fans meer duiding geven aan de daarvoor uitgezonden episode. Zoals dat meestal voor het bonusmateriaal geldt, kunnen we ook hier stellen dat je de extra's het best pas kunt bekijken nadat je eerst het gehele seizoen hebt gezien, om spoilers te voorkomen.