Oceaanroeier gaat voor nieuw record

heywoodu

Oceaanroeier Ralph Tuijn gaat opnieuw een wereldrecordpoging wagen. Samen met vier Engelse collega's wil de 43-jarige Castricummer in een recordtijd van 65 dagen van Portugal naar het Zuid-Amerikaanse Guyana roeien.

De Britten wilden de Nederlandse avonturier er graag bij hebben, omdat geen van hen ooit een oceaan over was gestoken. Voor Tuijn, die voorheen vooral solotochten maakte, wordt het roeien in een groep de grootste uitdaging. "Voor hen wordt het vooral mentaal heel zwaar", legt hij uit. "Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerdere tochten mensen over het water zag lopen en vuurtorens zag staan, ik zat gewoon te hallucineren!"

Inmiddels heeft de ervaren roeier al bijna vijfhonderd dagen alleen op zee doorgebracht. In 2008 maakte Tuijn de oversteek over de Grote Oceaan, waarbij hij ruim negentienduizend kilometer roeide in 281 dagen. Ook de Atlantische Oceaan bedwong hij al een keer.

Een eerdere wereldrecordpoging, waarbij hij de Indische Oceaan over wilde roeien, moest Tuijn na 99 dagen staken omdat hij tot twee keer toe in aanvaring kwam met een olietanker. "De kans dat zoiets weer gebeurt is heel klein", zegt hij. We hebben betere veiligheidsmiddelen aan boord en al het verkeer op zee is verplicht om vijf zeemijl (negen kilometer) uit elkaars buurt te blijven. Al denk ik wel dat ik nu een stuk nerveuzer en alerter ben als er een tanker in de buurt is."

Het team zal in shifts van twee uur dag en nacht door blijven roeien. Tuijn schat de kans op 95 procent dat ze het record gaan halen."De Atlantische Oceaan is de makkelijkste en meest stabiele oceaan. Alleen storm of materiaalpech kan roet in het eten gooien. Het zou ook kunnen dat iemand de openheid van de oceaan niet meer trekt, maar als dat gebeurt, bellen we een tanker en gaan we gewoon met minder man verder. Ik ga in elk geval niet van die boot af, al stapt iedereen eraf", zegt hij vastberaden.

Het gezelschap begint zijn tocht dit weekend vanuit Lagos in Portugal.