Depressieve moordenaar krijgt tbs

De 42-jarige Johan S. heeft dinsdag van de rechtbank in Breda tbs met dwangverpleging gekregen vanwege doodslag op zijn vrouw en de poging tot moord op zijn zoon.

Op 31 maart vorig jaar bracht hij haar thuis in Oosterhout om door haar te wurgen, met een hamer te slaan en te steken met een mes. Daarna rende hij naar beneden om zijn 10-jarige zoon dood te steken. Het mes brak echter.

De depressieve man wilde, mede door een stoornis en bijwerkingen van antidepressiva, zijn vrouw die nacht al een paar keer doden, maar bedacht zich steeds. Uiteindelijk nam hij een overdosis, maar toen zijn vrouw daarachter kwam en 112 belde, doodde hij haar.

De rechtbank vond de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Dat zou betekenen dat de man straf verdient, maar de rechtbank vindt dat de man zo ziek is dat hij dringend moet worden behandeld. De rechtbank noemde een langdurige gevangenisstraf voorafgaand aan de tbs 'in dit geval onmenselijk'.

De eis was vijf jaar en tbs met voorwaarden, maar de rechtbank twijfelt of S. die voorwaarden aankan en zich daardoor mogelijk zou onttrekken aan de behandeling, Vandaar dat de rechtbank koos voor dwangverpleging.

Het doden van zijn vrouw gebeurde in een opwelling, vindt de rechtbank. Het proberen te doden van zijn zoon echter niet. Hij wilde dat doen, omdat hij zijn vrouw had gedood en omdat hij zelf door de overdosis stervende was. S. dacht dat hij zijn zoon niet alleen kon achterlaten en beschouwde het doden van hem als het beste voor zijn zoon.