FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 mei 2014

FOK!toen: Beach Boys - Pet Sounds

Vandaag richten ons vizier op wat misschien wel het meest invloedrijke album uit de zestiger jaren. We hebben het dan natuurlijk over het legendarische album Pet Sounds van The Beach Boys. Op 16 mei 1966 verscheen het elfde studio-album van The Beach Boys, dat door velen als het allereerste conceptalbum in de popmuziek wordt gezien en dat in 2003 alleen door Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles van de 1e plaats in de Top 500 van de Beste Albums Aller Tijden van het toonaangevende muziekblad Rolling Stone afgehouden zou worden. In FOK!toen vandaag het beestachtig mooie album Pet Sounds van The Beach Boys.

Beach Boys - Pet Sounds

De Voorgaande Tijd
Nadat halverwege 1965 het album Beach Boys' Party! was verschenen kreeg Brian Wilson van Capitol Records de vraag of ze voor de komende kerst een album konden maken. In zijn thuisstudio ging Wilson meteen aan de slag met het liedje 'Sloop John B'. Het liedje was gebaseerd op de stokoude folksong 'The John B Sails', dat in 1935 voor het eerst werd opgenomen door de Cleveland Simmons Group.

Nadat in 1950 The Weavers een hitje hadden gescoord met hun uitvoering van het nummer onder de titel 'Wreck Of The John B' verschenen er meer versies van het liedje. Zo namen artiesten zoals het Kingston Trio (1958), Johnny Cash (1959), Jimmy Rodgers (1960), Lonnie Donegan (1960), Dick Dale (1962) en Barry McGuire (1965) hun versie van de ballade van het rampschip op. Bij de laatstgenoemde twee artiesten luisterde het nummer trouwens al naar de titel 'Sloop John B'.

The Beatles
In de laatste drie maanden van 1965 werd er hard aan de vocalen van het liedje geknutseld door Brian Wilson. Ondertussen schreef hij ook nog eens een zestal nieuwe nummers ('The Little Girl I Once Knew', 'In My Childhood', 'Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)', 'Run, James, Run', 'Trombone Dixie' en 'Three Blind Mice'), maar dat was natuurlijk niet genoeg materiaal voor een nieuw album. Halverwege de sessies voor Pet Sounds kreeg Brian Wilson het album Rubber Soul van The Beatles. Het viel Wilson meteen op dat het album louter met sterke nummers gevuld was. Een ongewoon fenomeen aangezien de albums van de meeste bandjes bestonden uit hitsingles, aangevuld met wat opvullende liedjes. Wilson raakte zwaar geinspireerd door het Beatles-album en wist nu wat hij wou gaan doen: het beste album aller tijden maken.

Geestverruimende Middelen
Vanaf eind 1965 ging Wilson uitgebreid aan de slag met het schrijven van teksten voor nieuwe liedjes. Hij werd hierbij geholpen door Tony Asher, een jonge tekstschrijver die de kost verdiende met het maken van jingles. Bij het schrijven van de teksten liet Wilson Asher de instrumentale nummers horen die hij had opgenomen, zonder er verdere details bij te geven.

Het eerste liedje dat door Asher werd geschreven was 'You Still Believe in Me', een nummer dat de werktitel 'In My Childhood' had. In december 1965 en januari 1966 werden de meeste liedjes geschreven door Wilson en Asher. 'I Know There's An Answer' werd geschreven door manager Terry Sachen en Brian Wilson, terwijl Beach Boy Mike Love co-credits kreeg voor 'Wouldn't It Be Nice', 'I Know There's an Answer' en 'I'm Waiting for the Day'. 'I Know There's an Answer' werd in eerste instantie opgenomen onder de titel 'Hang On To Your Ego', maar de rest van de band vond dat net iets teveel een verwijzing naar drugsgebruik en besloot om het liedje te hernoemen.


They come on like they're peaceful.
But inside they're so uptight.
They trip through their day.
And waste all their thoughts at night.

Now how can I come on.
And tell them the way that they live could be better.
I know there's an answer.
I know now but I have to find it by myself.

Rond diezelfde tijd begon Brian Wilson ook met het gebruiken van LSD en andere geestverruimende middelen. Dat was dan ook goed terug te horen in sommige nummers op het album Pet Sounds, zoals het instrumentale 'Let's Go Away for Awhile', het ijzingwekkend mooie 'God Only Knows' en 'I Just Wasn't Made For These Times'. In dat laatste nummer was voor het eerst in de geschiedenis van de popmuziek een theremin te horen.

Het Album

Pet Sounds A

Kant A
01 Wouldn't It Be Nice
02 You Still Believe In Me
03 That's Not Me
04 Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)
05 I'm Waiting For The Day
06 Let's Go Away For Awhile
07 Sloop John B

Pet Sounds B

Kant B:
01 God Only Knows
02 I Know There's An Answer
03 Here Today
04 I Just Wasn't Made For These Times
05 Pet Sounds
06 Caroline No

Concept Album
Pet Sounds wordt door velen beschouwd als het allereerste conceptalbum in de geschiedenis van de popmuziek. Door journalisten werd de plaat omschreven als vroege psychedelische popmuziek, een pad die de muzikanten eigenlijk vanaf 1964 al waren ingeslagen met liedjes als 'Warmth of the Sun' en 'Don't Back Down'. Op de plaat horen we dan ook een geluid dat wel wat doet denken aan de beroemde 'Wall of Sound'-producties van Phil Spector.

Brian Wilson - Caroline No

Op 15 februari 1966 gingen The Beach Boys naar de dierentuin van San Diego om daar foto's te maken voor op de platenhoes. Een dikke anderhalve maand later waren de opnames voor Pet Sounds voltooid. Als voorproefje van het album brengt Brian Wilson de single 'Caroline, No' uit. Het liedje was oorspronkelijk geschreven onder de titel 'Carol, I Know' maar toen Wilson dit een keer verkeerd had verstaan bleef de titel die het liedje uiteindelijk zou krijgen. 'Caroline, No' zou ook op Pet Sounds komen te staan maar was in feite een liedje waar maar één van de bandleden van de groep op te horen was. De single was matig succesvol in Amerika en Canada.

De tweede single van Pet Sounds was een veel groter succes. 'Sloop John B' haalde de 3e plaats in de Billboard Top 100 en in Groot-Brittannië zou de single op nummer 2 blijven steken. In Nederland stond de single 15 weken in de Top 40 en zou de enige nummer 1 hit van The Beach Boys zijn.


I may not always love you
But long as there are stars above you
You never need to doubt it
I'll make you so sure about it
God only knows what I'd be without you

If you should ever leave me
Though life would still go on believe me
The world could show nothing to me
So what good would living do me
God only knows what I'd be without you

Ook 'Wouldn't It Be Nice' werd een top 10 hit in Amerika, maar in Europa hadden de discjockeys meer aandacht voor het liedje dat op de B-kant van de single stond. In de Britse hitlijsten zou 'God Only Knows' dan ook op nummer 2 eindigen. In Australië zou Pet Sounds worden uitgebracht onder de titel The Fabulous Beach Boys.

The Fabulous Beach Boys

Inspiratiebron
Veel artiesten zouden het album Pet Sounds een grote inspiratiebron voor hun eigen muziek noemen. Zo is Beatle Paul McCartney een groot fan van de elpee van The Beach Boys en noemt 'God Only Knows' één van de allermooiste liedjes die ooit geschreven zijn. Simon Neil van de groep Biffy Clyro heeft zelfs de tekst 'God only knows what I'd be without you' op zijn borst getatoeëerd staan.

Ook Radiohead's succesvolle album OK Computer was volgens Thom Yorke grotendeels geinspireerd door het legendarische album van The Beach Boys. Naast tribute-albums zoals Do It Again: A Tribute To Pet Sounds, The String Quartet Tribute to the Beach Boys' Pet Sounds en Mojo Presents: Pet Sounds Revisited werden ook diverse nummers van het album Pet Sounds gecoverd door artiesten zoals They Might Be Giants, David Bowie, Black Francis, Peter Thomas, Sonic Youth, en the Flaming Lips.

Taiwanese Bootleg van Pet Sounds
Taiwanese Bootleg van Pet Sounds

Her-Uitgaves
In 1989 zou Pet Sounds voor het eerst op cd verschijnen in Japan, een jaar later gevolgd door de rest van de wereld. De cd-versie kende drie bonustracks: 'Unreleased Backgrounds', 'Hang On to Your Ego' en 'Trombone Dixie', een drietal liedjes die nog niet eerder officieel waren uitgebracht.

In 1997 verschijnt de fraaie The Pet Sounds Sessions-box, bestaande uit 4 cd's met daarop het originele mono-album, het stereo-album en 3 cd's vol met outtakes, opnamesessies en andere onuitgebrachte opnames. De stereo-mix verscheen in 1999 ook op vinyl.

The Beach Boys op gekleurd vinyl
The Beach Boys op gekleurd vinyl

Tijdens de tournee van 2002 speelt Brian Wilson een paar keer het volledige album integraal. Van één van deze concerten verschijnt het album Pet Sounds Live. In 2006 brengt Capitol Records de 40th Anniversary Edition van Pet Sounds uit, bestaande uit een cd en een dvd. Ook wordt het album in zwaar gelimiteerde oplage op gekleurd vinyl uitgebracht. In 2008 verscheen Pet Sounds tenslotte nog op 180 grams vinyl.

Williams eenvoudig door in Rome, Na Li naar huis

Titelverdedigster Serena Williams heeft met speels gemak de halve finale op het WTA-toernooi in Rome bereikt. De als eerste geplaatste Amerikaanse overklaste de Chinese Zhang Shuai vrijdag met 6-1 en 6-3.

Na Li (2) werd uitgeschakeld door Sara Errani (10). De Italiaanse was met 6-3, 4-6 en 6-2 te sterk voor de Chinese. In de halve eindstrijd speelt ze tegen Jelena Jankovic (6). De Servische riep Agnieszka Radwanska (3) een halt toe: 6-4 en 6-4.

Williams treft Ana Ivanovic (11) in de halve finale. De Servische won in haar kwartfinale met 6-4, 3-6 en 6-4 van de Spaanse Carla Suarez Navarro (13).

Roy Donders is erg tevreden met juichpak

Roy Donders vindt dat hij een mooi juichpak heeft ontworpen in aanloop naar het WK voetbal. "Ik ben heel blij met het eindresultaat", zegt de stylist, die de pakken ontwierp voor supermarktketen Jumbo, in RTL Boulevard.

De 23-jarige Donders vond het wel spannend om outfit te ontwerpen. "Ik heb niks met voetbal, dus het was een hele uitdaging", zegt hij. Toch denkt de Brabander dat de pakken, waar klanten van de supermarkt vanaf woensdag voor kunnen sparen, een succes gaan worden. "Ik krijg al heel veel complimenten. Ik denk dat het goed aan gaat slaan."

Donders, die wordt gevolgd in de serie Roy Donders: Stylist van het Zuiden, heeft het naast de WK-pakken ook druk met zijn nieuwe liefde Bas. "Het gaat supergoed. We hebben het heel leuk samen", zegt de stylist. "Het gaat beter met me nu ik niet meer alleen ben. Hij is heel vaak bij me."

Vrees voor vuurwapengeweld in Valkenswaard

Politie en justitie vrezen in Valkenswaard voor een afrekening. De politie mag daarom vrijdagavond en -nacht in de binnenstad van de Brabantse plaats preventief fouilleren. Burgemeester Anton Ederveen heeft een zogenoemd 'veiligheidsrisicogebied' aangewezen. De maatregel geldt tot zaterdag 06.00 uur.

Volgens de Brabantse politie zou 'een vergeldingsactie met vuurwapens' plaats kunnen vinden in het aangewezen gebied. Uit zorg voor de openbare orde en veiligheid in het centrum besloot de burgemeester daarop een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen.

"Zoals altijd staat voor mij de veiligheid van onze inwoners voorop", aldus Ederveen op de website van de gemeente.

Rechter wist mishandeling van strafblad Mel Gibson

Mel Gibson hoeft zich geen zorgen meer te maken om de veroordeling van mishandeling op zijn strafblad. Een rechter heeft deze zaak uit het bestand van de acteur gewist. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Gibson, die in maart zijn proeftijd van drie jaar afrondde, had eerder deze maand het verzoek ingediend. De acteur kreeg de straf opgelegd omdat hij zijn ex Oksana Grigorieva in 2010 tijdens een ruzie heeft geslagen.

Naast de proeftijd volgde de 58-jarige acteur, die wel vaker uit de slof schiet, ook een jaar lang een cursus woedebeheersing en verrichtte hij een taakstraf.

Rusland verbiedt herdenking Tataren op de Krim

De premier van de Krim Sergej Aksjonov heeft tot 6 juni alle openbare demonstraties verboden. Dat heeft The Guardian vrijdag gemeld. Zondag herdenken de Tataren dat het zeventig jaar geleden is dat hun volk van de Krim werd gedeporteerd.

Aksjonov zei dat de maatregel nodig was om 'provocaties door extremisten' en 'verstoringen van het vakantieseizoen' te voorkomen. Door het verbod kan een geplande herdenking van de Krimtataren niet doorgaan. Zij staan stil bij het feit dat Sovjet-dictator Jozef Stalin in 1944 alle Tataren van het schiereiland liet verwijderen. Hierbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. De Tataren hebben aangegeven zich niets van de verordening te zullen aantrekken.

Vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat de Krimtataren moeten accepteren dat hun toekomst in Rusland ligt. Hij zei met hen te willen samenwerken en zich in te zullen zetten voor hun welzijn.

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay sprak zich uit over de Krimtataren in een rapport dat vrijdag verscheen. Volgens het verslag krijgen Tataren op de Krim te maken met talloze problemen, waaronder fysieke mishandeling, angst voor religieuze vervolging en interne ontheemding. Ook spreekt het rapport over de achteruit hollende mensenrechtensituatie in Oekraïne, waar rebellen zich hebben schuldig gemaakt aan 'moorden, marteling, geweld, ontvoeringen en (seksuele) intimidatie'.

De spanningen tussen de Tataren en de rest van de bevolking op de Krim zijn sinds maart opgelopen. Toen annexeerde Rusland het schiereiland na een haastig georganiseerd referendum. De Tataren, die zo'n twaalf procent van de bevolking uitmaken, onthielden zich grotendeels van stemming bij het referendum en wilden onderdeel van Oekraïne blijven.

Lammers: "Late regelwijziging amateuristisch van de FIH"

Een krappe week geleden kwam wereldhockeybond FIH met het nieuws naar buiten dat er paal en perk wordt gesteld aan de verlengde sticks. Die mag nu nog maar 1,05 meter lang zijn, terwijl er aanvankelijk geen maximale lengte was. België maakte regelmatig gebruik van de ‘hockeybezem’  De bondscoach van onze zuiderburen, Marc Lammers, heeft een duidelijke mening over de gang van zaken.

"Het is amateuristisch van de FIH om die regel nu pas in te voeren", oordeelt Lammers. "Ik vind die beslissing niet zo erg, maar wel dat hij zo kort voor het WK wordt ingevoerd. Het is triest dat die stick bij eerdere grote toernooien is goedgekeurd en dat nu pas zo’n besluit wordt gemaakt. Dat vind ik heel belachelijk. Doe dat dan meteen, als je die stick voor het eerst keurt."

Lammers zijn tweede keeper, Jeremy Gucassoff, gebruikte een langere stick tijdens het nemen van shoot-outs. Volgens de keuzeheer was dit exemplaar 1,20 meter lang. "Hij trainde altijd ook al met een iets kortere stick, die alsnog lang is. Die had Jeremy dus al en die stick mag wel."

Lammers had zich erop voorbereid dat er eens gesleuteld zou worden aan de reglementen. "Maar ik had niet verwacht dat dit twee weken voor het WK zou gebeuren. Blijkbaar mag dat allemaal." Boos is hij niet. "Ik ben wel teleurgesteld om te zien dat onze sport zo amateuristisch wordt gecoördineerd."

Afrojack ontkent bezwangeren Anouk

Afrojack is niet de vader van het vijfde kind van Anouk. "Nee, dat klopt niet. Ik weet niet waar dat vandaan komt", zegt de dj vrijdag in RTL Boulevard. Vorige maand deden de geruchten de ronde dat Afrojack Anouk had bezwangerd omdat ze maanden daarvoor samen hadden gewerkt. Beiden wilden eerder niet op de roddels reageren.

Hoewel de dj, die al een kind heeft met zijn ex, niet de vader is van de baby, vindt hij het wel heel leuk dat de zangeres in verwachting is. "Ik ben wel heel blij voor haar."

Afrojack is ook erg blij met zijn debuutalbum Forget the World, dat vrijdag uitkwam. "Elk nummer op de plaat kwam uit mijn hart", zegt de dj, die eigenlijk Nick van de Wall heet. "Dat is ook mijn boodschap aan iedereen. Volg je dromen en volg je hart en luister niet naar wat iedereen zegt."

De 26-jarige dj werkte voor het album samen met bekende artiesten als Sting, Wiz Khalifa en Snoop Dogg. Met laatstgenoemde was de samenwerking een 'feest'. "Hoe iedereen denkt hoe Snoop Dogg is, zo is hij ook. Dat was wel echt vet."

UEFA beboet Man City voor zestig miljoen euro

De UEFA heeft Manchester City een boete van zestig miljoen euro opgelegd vanwege het breken van Financial Fair Play-regels. Daarnaast mag City volgend jaar niet meer dan 21 spelers gebruiken in de Champions League. Dat meldt de UEFA vrijdag. De kersverse landskampioen heeft de straf geaccepteerd.

City kan veertig van de zestig miljoen, de hoogste boete die de UEFA ooit heeft opgelegd, terugkrijgen. Dan moet de club wel aan alle met de UEFA gemaakte afspraken voldoen. De Europese voetbalbond en City zijn onder meer overeengekomen dat de club de uitgaven op de transfermarkt de komende twee seizoenen 'significant' moet beperken.

De regerend Premier League-kampioen is niet de enige club die de Financial Fair Play-regels heeft geschonden. Galatasaray, Zenit Sint-Petersburg, Levski Sofia, Trabzonspor, Bursaspor, Rubin Kazan en Anzji Machatsjkala zijn ook gestraft.

De boetes voor die clubs vallen echter lager uit dan voor City. Zenit moet twaalf miljoen euro betalen, Rubin Kazan zes miljoen en Anzji twee miljoen. Galatasaray, de club van Wesley Sneijder, Bursaspor, Levski en Trabzonspor zijn voor tweehonderdduizend euro beboet.

De Financial Fair Play-regels verplichten clubs die in de Champions League en Europa League spelen hun financiën op orde te hebben. Met de regels moeten grote investeringen van clubeigenaren en grote uitgaven op de transfermarkt worden tegengegaan.

Haase en Krajicek succesvol in dubbelspel

Robin Haase en Michaëlla Krajicek hebben vrijdag van zich doen spreken in dubbeltoernooien. Haase bereikte samen met Feliciano Lopez de halve finale van het masterstoernooi in Rome. Krajicek en haar dubbelpartner Lucie Hradrecka schreven het ITF-toernooi van Praag op hun naam.

Haase en Lopez versloegen Ivan Dodig en Marcelo Melo in de kwartfinale met 6-3 en 6-2. Om de eindstrijd te bereiken moeten de Nederlander en de Spanjaard afrekenen met Grigor Dimitrov en Lukas Rosol. Dimitrov staat ook in het enkeltoernooi in de halve finale.

Krajicek en de Tsjechische Hradecka waren in de finale in Praag met 6-3 en 6-2 de baas over de Tsjechen Andrea Hlavackova en Lucie Safarova. Voor de Nederlandse is het de tweede dubbeltitel dit jaar. In februari won ze samen met Eva Birnerova, ook een Tsjechische, het ITF-toernooi in Kreuzlingen.

Zwembad Spijkenisse ontruimd om defecte chloorpomp

In Spijkenisse is vrijdagavond een zwembad ontruimd omdat kinderen last hadden hadden van tranende ogen. De problemen zijn vermoedelijk ontstaan door een kapotte chloorpomp, laat de brandweer weten.

Het gaat om het Rivierabad aan de Groene Kruisweg, waar een zwemdisco voor kinderen tot en met 12 jaar bezig was. De tweehonderd tot driehonderd kinderen die in het zwembad waren zijn opgevangen in een naastgelegen bioscoop.

Alle kinderen worden uit voorzorg nagekeken door medisch personeel.

Pakistaanse man schiet 'godslasteraar' dood

Een man is vrijdag in de Pakistaanse stad Sharqpur een politiebureau binnengelopen, waar hij iemand die werd verdacht van blasfemie doodschoot. Dat heeft de politie gemeld. De schutter werd gelijk gearresteerd.

De man die verdacht werd van godslastering was een Ahmadi-moslim en werd vier dagen geleden gearresteerd. Pakistan kent strenge blasfemiewetten en erkent de Ahmadiyya niet als islamieten. Het is in Pakistan strafbaar voor Ahmidiyya om zich moslims te noemen.

Nederland wil Nigeriaanse meisjes helpen zoeken

Nederland heeft Nigeria hulp aangeboden bij de zoektocht naar de ruim 270 ontvoerde schoolmeisjes. Dat is gebeurd in een brief aan president Goodluck Jonathan, meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer.

"Indien de Nigeriaanse autoriteiten Nederland verzoeken een specifieke bijdrage aan de zoektocht te leveren, zal Nederland daar welwillend naar kijken", schrijft Timmermans in antwoord op Kamervragen van D66 en CDA. Ook de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hulp aangeboden.

Het kabinet is 'zeer bezorgd' over het lot van de meisjes, die een maand geleden werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Timmermans hoopt dat acties als #bringbackourgirls kunnen helpen om de aandacht van de Nigeriaanse autoriteiten op de zaak te houden.

Timmermans herhaalt verder dat hij ernaar streeft om Boko Haram op de Europese terreurlijst te krijgen. Eerder deze week zei hij dat dat nog niet is gebeurd omdat het juridisch lastig ligt. Er zijn meer bewijzen nodig tegen Boko Haram, en ook voor de banden die de beweging zou hebben met Al-Qaida.

WŁst tekent bij Team Continu

Ireen Wüst gaat schaatsen voor Team Continu. De olympisch kampioene tekent een tweejarig contract bij de ploeg van coaches Marianne Timmer en Gianni Romme. Dat meldt Timmer vrijdag via Twitter.

Wüst was op zoek naar een nieuwe equipe. TVM, waar ze sinds 2005 onder contract stond, stopte dit jaar als schaatsploeg. Bij Continu, het voormalige Team Liga, komt ze onder anderen Yvonne Nauta, Margot Boer en Thijsje Oenema tegen.

De Goirlese schreef afgelopen seizoen geschiedenis op de Olympische Spelen. Doordat ze in Sochi vijf medailles won werd ze de succesvolste Nederlandse olympiër ooit. Onder leiding van coach Gerard Kemkers schreef Wüst verder tientallen prijzen op haar naam. Zo werd ze onder meer vijf keer wereldkampioen allround.

Djokovic met moeite langs Ferrer

Novak Djokovic is doorgedrongen tot de halve finale van het masterstoernooi in Rome. De als tweede geplaatste Serviër won vrijdag met veel moeite van David Ferrer (5): 7-5, 4-6 en 6-3. Djokovic had in de derde set twee breaks nodig en verzilverde in de laatste game pas na deuce een matchpoint.

De tweevoudig winnaar van het toernooi in Rome treft bij de laatste vier Milos Raonic (10). De Canadees versloeg in zijn kwartfinale Jérémy Chardy met 6-3, 5-7 en 6-2. Chardy had in de tweede ronde nog Roger Federer uitgeschakeld.

Tommy Haas (15), die eerder Stanislas Wawrinka naar huis had gestuurd, gaf in zijn partij tegen Grigor Dimitrov op met een schouderblessure. De als twaalfde geplaatste Bulgaar had de eerste set toen al met 6-2 gewonnen. Dimitrov neemt het in de halve finale op tegen titelverdediger Rafael Nadal (1) of Andy Murray (7).

IsraŽl: Jom Kipoer moet VN-feestdag worden

Jom Kipoer (Grote Verzoendag), de heiligste dag in de joodse kalender, moet een officiële feestdag van de Verenigde Naties worden. De regering van Israël is daarvoor vrijdag een campagne begonnen. Tot nu toe worden alleen belangrijke christelijke en islamitische feestdagen zoals kerst en Suikerfeest aangehouden bij het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in New York en dependances in Nederland, zoals het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslavië-Tribunaal.

"Er zijn drie monotheïstische godsdiensten, maar slechts twee ervan worden erkend door de kalender van de VN", aldus de Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor bij het begin van de campagne.

Israël: Jom Kipoer moet VN-feestdag worden
Israël: Jom Kipoer moet VN-feestdag worden (Foto: ANP)

Volleyballers beginnen EK-kwalificatie met verlies

De Nederlandse volleyballers zijn het EK-kwalificatietoernooi slecht begonnen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne verloor vrijdag in Montenegro met 3-0 (17-25, 20-25, 23-25) van Kroatië, de nummer 52 van de wereld. Oranje staat 31e.

Nederland maakt ondanks de nederlaag nog kans op kwalificatie. De volleyballers spelen nog twee keer tegen Roemenië en gastland Montenegro. Ook treft Oranje Kroatië nog een keer. De winnaar van de groep plaatst zich direct voor het EK van volgend jaar in Bulgarije en Italië. De nummer twee krijgt een herkansing.

Heerenveen legt jeugdinternational Huser vast

Sc Heerenveen heeft zich verzekerd van de diensten van Pascal Huser. De 19-jarige jeugdinternational, afkomstig uit de Heerenveense jeugdopleiding, heeft een tweejarig contract getekend met een optie voor nog twee jaar. Dat meldt de eredivisieclub vrijdag.

Huser hielp Oranje onder 17 in 2012 aan het Europees Kampioenschap door in de finale in de strafschoppenreeks te scoren tegen Duitsland. Na het toernooi liep de aanvaller een ernstige kruisbandblessure op. Nadat hij tien maanden aan de kant had gestaan maakte hij dit seizoen indruk in de A1 van Heerenveen.

Espanyol neemt afscheid van trainer Aguirre

Espanyol en coach Javier Aguirre gaan na dit seizoen uit elkaar. Dat heeft de leiding in overleg met de Mexicaanse trainer besloten. De Spaanse club staat met een wedstrijd te gaan twaalfde in de Primera Division. Aguirre werd in november 2012 aangesteld bij de club toen ze onder aan de ranglijst stonden. Hij wist ze dat seizoen te behoeden voor degradatie.

Volgens de 55-jarige Aguirre was het een moeilijke beslissing. "We hebben het er lang over gehad en waren er gister nog niet over uit", laat de trainer weten. "Voor beide partijen is het beter om uit elkaar te gaan." In het verleden was Aguirre actief bij Atlético Madrid, Osasuna, Real Zaragoza en het Mexicaanse nationale team.

Sinkeldam derde in eerste etappe PicardiŽ

Ramon Sinkeldam heeft net naast de dagzege in de Ronde van Picardië gegrepen. De Nederlander van Giant-Shimano moest in de eerste etappe de Fransen Bryan Coquard (Europcar) en Arnaud Démare (FDJ) voor zich dulden. Coquard is ook de eerste leider in het klassement.

Na 191 kilometer kwam het aan op een massasprint in Estrées-Saint-Denis. De 22-jarige Coquard won vorig jaar ook al een etappe in Picardië. In het eindklassement werd hij tweede, achter de Duitser Marcel Kittel die dit jaar niet meedoet. De etappekoers in het noorden van Frankrijk duurt nog tot en met zondag.

Weer World Cup-finale voor boogschutters

Het succes van de Nederlandse boogschutters bij de World Cup in Medellín is nog altijd niet afgelopen. Eerder haalden compoundschutter Peter Elzinga en het gemengd duo Inge van Caspel en Mike Schloesser al de finale, terwijl Van Caspel individueel om het brons mag schieten. 

Vrijdag kwam er nog maar eens een finaleplek bij, dit keer voor de compoundmannen in de landenwedstrijd. Elzinga, Schloesser en Ruben Bleyendaal werden eerder al tweede in de kwalificaties en begonnen met een simpele zege op Ecuador. In de kwartfinale moest Brazilië eraan geloven, waarna met één punt gewonnen werd van de Mexicanen. 

In de finale moeten de heren het zaterdag om 19.12 uur Nederlandse tijd opnemen tegen de Amerikaanse nummers één van de wereld, die ook de kwalificaties ruimschoots wonnen.  Het programma is zaterdag goed gevuld met Nederlandse deelnemers. Na het compoundteam bij de mannen wordt er nog drie keer door Oranjeschutters om medailles gestreden.

Om 22.23 uur Nederlandse tijd schieten Schloesser en Van Caspel in de gemengde landenwedstrijd om het goud tegen de Fransen Pierre Julien Deloche en Sophie Dodemont. Twintig minuten later neemt Van Caspel het in de wedstrijd om brons op tegen de Russische Albina Loginova. Tot slot staat Elzinga om 23.37 uur tegenover thuisschutter Daniel Muñoz in de finale bij de heren. 

De wedstrijden zullen zaterdagavond live te zien zijn via de officiële site van de overkoepelende bond binnen het boogschieten. 

Ter Mors gaat voor langebaan bij Clafis

Jorien ter Mors heeft vrijdag een tweejarig contract ondertekend bij Clafis, de equipe van coach Jillert Anema. Daar gaat ze zich vooral op het langebaanschaatsen richten. Komend seizoen wil de Twentse meedoen aan het EK en WK allround. Dat zei ze vrijdag op een persconferentie, meldt de NOS.

De 24-jarige Ter Mors focuste zich tot nu toe vooral op het shorttrack. Die discipline wil ze niet helemaal achter zich laten. De in Enschede geboren schaatsster blijft de komende winters ook met shorttrackcoach Jeroen Otter trainen.

Bij het shorttrack werd Ter Mors dit jaar nog Europees kampioen. Op de Olympische Spelen in Sochi stelde ze zonder een medaille te winnen echter teleur. Wel won ze op de langebaan goud op de 1500 meter en de ploegenachtervolging.

Clafis, pas dit jaar opgericht, legde eerder al Jorrit Bergsma, Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Heather Richardson en Brittany Bowe vast.

Eerste Halo 5 concept art

Microsoft heeft eerder vandaag Halo 5 officieel aangekondigd. 343i heeft nu concept art van de game vrijgegeven. Daarin zien we woestijngrotten. We zagen al eerder Master Chief in een woestijn lopen (E3-trailer vorig jaar). Het lijkt dus waarschijnlijk dat Halo 5 zich gedeeltelijk in een woestijn afspeelt.

“Getting the Halo 5: Guardians announce out of the way is a big weight off our shoulders", aldus Frank O’Connor, hij is de 'franchise development director' van Halo. “This audience has correctly stated and assumed that you can’t necessarily squish a full Halo game into anything less than a three year development schedule – and at least up to and including Halo 5: Guardians, that’s more or less true."

Halo 5 gaat er volgens O'Connor fantastisch uitzien. “We’re not just making a new game in that three year span, we’re also making a new engine. During the development of Halo 4, we pushed the Xbox 360 and the engine to its limits, and we were happy with the way we were able to make the Halo universe look The Xbox 360 still has a few tricks up its sleeve, even now. We are moving to a whole new platform with the Xbox One – a new architecture, new graphics hardware and bluntly some new ways to think about gaming, period. In building Halo 5: Guardians, we want to push the ecosystem as well as the universe. And we’ll have some surprises in store for new and loyal players of the series.”

Reken er maar op dat we op de E3 nog veel meer zullen horen over Halo 5.

64.000 klachten na eerste examenweek

Scholieren hebben in de eerste week van de eindexamens massaal geklaagd over de toetsen die ze moesten maken. Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waren vrijdag rond 18.45 uur 64.000 klachten binnengekomen.

Het LAKS weet niet of er meer of minder wordt geklaagd dan andere jaren, omdat het examenrooster elk jaar anders is. Het examen Nederlands voor het vwo heeft nog altijd het grootste aantal klachten opgeleverd: inmiddels ruim negenduizend.

Ook havisten en vmbo'ers klaagden veel over het examen Nederlands. Ook opvallend noemt een woordvoerder van het LAKS het aantal klachten over het vwo-examen management en organisatie. Havisten klaagden vooral over het examen wiskunde A.

De meeste klachten gaan over de moeilijkheidsgraad van de examens, maar er komen ook opmerkelijke klachten binnen. "Zo werd vandaag door scholieren die last hadden van djembélessen die in de buurt van de examenzaal werden gegeven." Eerder deze week klaagde een jongen omdat hij achter een leerling moest zitten die een grote puist in zijn nek had.

Het LAKS ontving ook klachten van leerlingen van de school in Almere, waar dinsdag gemaakte examens werden gestolen. "Maar dat hield al snel op, omdat al snel duidelijk werd waar de scholieren aan toe zijn", aldus de zegsvrouw.

Vorig jaar kwamen in totaal zo'n 147.000 klachten binnen bij de klachtenlijn.

Topoverleg in Parijs over strijd tegen Boko Haram

Zaterdagmiddag zijn Nigeria, zijn buren en vertegenwoordigers van het Westen te gast in Parijs voor overleg over een gezamenlijk optreden tegen Boko Haram. De Franse president François Hollande hoopt tijdens de haastig belegde top te bewerkstelligen dat West-Afrika in het vervolg eensgezind optrekt tegen de radicaalislamitische terreurgroep.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan treft in Parijs zijn collega's uit de buurlanden Kameroen, Niger, Tsjaad en Benin. Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie schuiven aan. De Afrikaanse Unie is niet uitgenodigd.

De Nigeriaanse regering slaagt er maar niet in de moslimextremisten in het noorden van het land een halt toe te roepen. Boko Haram kan er haast ongemoeid zijn gang gaan en desnoods altijd uitwijken naar kampementen aan de Kameroense, Tsjadische of Nigerese kant van de grens. De terreurgroep zaait er al jaren dood en verderf, maar heeft pas echt de aandacht van de wereld getrokken met de recente ontvoering van honderden schoolmeisjes.

Abuja klaagt al lange tijd over de gebrekkige medewerking van de buren. Tsjaad en Niger toonden zich inmiddels voorzichtig bereid Nigeriaanse troepen doorgang te verlenen wanneer zij op jacht naar Boko Haram-strijders op de grens stuiten. Maar Kameroen houdt de boot tot dusver af.

De VS en de EU overwegen volgens het Elysée zeker geen militair ingrijpen in Nigeria. De Nigeriaanse regering voelt daarvoor ook niets en accepteerde tot dusver maar met tegenzin en mondjesmaat buitenlandse hulp. De Amerikaanse en Britse regering lieten afgelopen week weten dat zij al vroeg assistentie hebben aangeboden bij de zoektocht naar de honderden door Boko Haram ontvoerde tienermeisjes, maar dat Nigeria dat aanbod lange tijd afsloeg.

Dat Hollande zich als gastheer voor de topconferentie heeft opgeworpen is niet toevallig. Frankrijk voelt zich nog altijd verantwoordelijk voor de voormalige Franse koloniën in West-Afrika en heeft er grote economische belangen. Bovendien is Frankrijk, zeker sinds het Franse leger de strijd heeft aangebonden met radicaalislamitische opstandelingen in Mali, doelwit nummer een voor veel moslimextremisten in de regio.

Rutte roept op tot stemmen

Premier Mark Rutte (VVD) roept iedereen op donderdag te gaan stemmen voor het Europees Parlement. "Wat uw mening ook is, er is altijd een partij die bij u past. Maak gebruik van uw stemrecht", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Volgens Rutte zijn de verkiezingen belangrijk voor Nederland en Europa, omdat in Brussel besloten wordt over onderwerpen als de interne markt en de euro.

Bij de vorige Europese verkiezingen, in 2009, was de opkomst in Nederland 36,5 procent. Dat was onder het Europese gemiddelde. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 kwam 74,6 procent van de kiezers opdagen.

Rutte roept op tot stemmen (Foto: Novum)
Rutte roept op tot stemmen (Foto: Novum)

Veerbootongeluk Bangladesh eist tientallen levens

Reddingswerkers hebben ten minste 29 lichamen geborgen na het kapseizen van een veerboot in een rivier in Bangladesh. De politie schat dat zo'n honderd mensen nog worden vermist. Hoeveel mensen aan boord waren is onduidelijk, omdat er geen scheepsmanifest werd bijgehouden. Tot dusverre hebben zo'n 25 mensen het ongeluk overleefd.

De kapitein van het veer zou oproepen van passagiers hebben genegeerd om in stormachtig weer dichter langs de oever te varen. "Hij bleef het schip naar dieper water sturen", zei Sabuj, een passagier die zich in veiligheid kon brengen toen het vaartuig slagzij begon te maken.

De schatting van de politie is gebaseerd op de meldingen van familieleden van mensen die op de boot zaten. De politie benadrukt dat het een conservatieve schatting betreft.

Een van de duikers die bezig zijn de lichamen te bergen zei dat er nog veel slachtoffers in de kamers op de boot zitten. Hij probeerde bij ze te komen, maar de deuren van de cabines gingen niet open omdat ze onder een dikke laag zand begraven liggen.

Volgens de autoriteiten had het schip waarschijnlijk te veel mensen aan boord genomen. Daarnaast stond het onderdek vol met goederen. Het onderzoek naar het ongeluk loopt nog. Er wordt ook gezocht naar de bemanningsleden van het schip, die vrijwel direct na het incident de benen namen.

Tien jaar cel voor schietpartij op woonwagenkamp

Een man die vorig jaar een woonwagen op een kamp in het Brabantse Lith onder vuur nam is vrijdag veroordeeld tot tien jaar cel. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van twaalf jaar tegen de 41-jarige Ossenaar geëist.

De Brabander schoot in oktober een jachtgeweer en een pistool op de woonwagen leeg. Binnen waren drie volwassenen, een kind van 3 en een baby van negen maanden. Ondanks dat de woning drie minuten lang onder vuur werd genomen raakte niemand gewond.

De rechtbank in Den Bosch acht de man schuldig aan een vijfvoudige poging tot moord en verboden wapenbezit. De Brabander werd ook verdacht van een poging tot brandstichting, maar daarvan sprak de rechtbank hem vrij. Dat de twee jerrycans die hij had meegenomen in de fik vlogen, wil volgens de rechters niet zeggen dat hij die bewust heeft aangestoken.

De Ossenaar moet de eigenaar van de woonwagen ook een schadevergoeding van tienduizend euro betalen.

Trouwdatum Kim en Kanye bevestigd

Kim Kardashian en Kanye West trouwen volgende week zaterdag in Florence. Dat hebben lokale autoriteiten vrijdag bevestigd. Geruchten dat de 33-jarige realityster en de 36-jarige rapper in de Italiaanse stad trouwen, doken donderdagavond al op.

Kardashian en West treden in het huwelijk in het zestiende-eeuwse fort Belvedere. Het wereldberoemde koppel heeft het fort voor driehonderdduizend euro afgehuurd, vertelt een woordvoerder van de gemeente Florence. De trouwceremonie wordt geleid door een protestantse predikant.

De realityster en rapper, die sinds april 2012 samen zijn, wilden volgens hardnekkige geruchten trouwen in Parijs. Een bruiloft in de Franse hoofdstad bleek echter niet mogelijk, omdat de tortelduifjes niet in Frankrijk wonen. Stellen die in Frankrijk in het huwelijk willen treden, moeten voor hun bruiloft minimaal veertig dagen in het land hebben gewoond. Wel gaan er geruchten dat Kardashian en West hun huwelijk ook in Frankrijk vieren.

Florence blijkt een speciale plek voor de bruid en bruidegom. West denkt dat hij zijn aanstaande zwanger heeft gemaakt in de Italiaanse stad. "Ik denk dat onze dochter North is verwekt tussen de meesterwerken uit de renaissance", zegt de rapper in een interview met de Italiaanse krant La Nazione.

"Het was destijds eigenlijk al een soort huwelijksreis", omschrijft de rapper zijn eerdere tripje met Kardashian naar Florence. "Het is een van de mooiste steden van de wereld en ik vind het de mooiste Europese stad."

West staat volgende week zaterdag voor het eerst voor het altaar. De rapper, die eerder verloofd was met ontwerpster Alexis Phifer, vroeg Kardashian in oktober ten huwelijk. Dat deed hij door op de verjaardag van de realityster een compleet stadion in San Francisco af te huren en haar hele familie te laten overvliegen.

Kardashian hakte al eerder met het bijltje. De realityster trouwt volgende week voor de derde keer. Haar eerste huwelijk met Damon Thomas strandde in 2004 na vier jaar. Kardashians tweede huwelijk was van kortere duur. In 2011 vroeg de realityster al na 72 dagen een scheiding aan van basketballer Kris Humphries. De scheiding werd pas in juni, twaalf dagen voordat Kardashian beviel van dochter North, afgerond.

Killzone Shadow Fall Intercept aangekondigd

Vandaag heeft Poria Torkan, producer bij Guerilla Games, Killzone Shadow Fall Intercept aangekondigd. Een uitbreiding voor Killzone Shadow Fall. Met deze uitbreiding kun je online vier player-coop spelen. De uitbreiding wordt in juni verwacht.

In de coop-modus spelen jij en tot drie anderen als de elite VSA, ook bekend als Intelligence Squad Alpha. De opdracht is dan om achter vijandelijke linies de militaire tranmissies van de Helghast te onderscheppen en terug te brengen naar het hoofdkwartier van de VSA.

Om lang genoeg de Helghast-troepen te weerhouden en je opdracht te voldoen heeft elk teamlid een bepaalde specialiteit. Zo zijn er vier classes met elk unieke vaardigheden en uitrusting. Zo heb je de Assault class, Marksman class, Medic class en Tactician class. De Assault en Marksman in het team houdt zich vooral bezig met het uitmoorden van vijandelijke Helghast door gebruik te maken van een speciale shotgun of een sniper rifle. De Medic class geneest teamgenoten en kan teamgenoten voorzien van minutie. En als laatste de Tactician, die kan turrets neerzetten of een speciaal Nano Schild hij en zijn teamgenoten achter kunnen schuilen.

Volgens Guerilla Games is teamwork essentieel. Wanneer je succesvol de tranmissies onderschept en de Helghast ervan weerhoudt om je te stoppen krijg je punten waarmee je jetpacks en artillerie kan vrijspelen.

Killzone Shadow Fall Intercept komt met vier speelvelden gebaseerd op single-player locaties. Het zal gratis zijn voor mensen die de season pass hebben gekocht en die kunnen hem in juni downloaden. De stand-alone versie komt later uit dit jaar. 

Killzone Shadow Fall Intercept

Mandzukic buiten selectie gelaten voor bekerfinale

Bayern München-coach Pep Guardiola laat Mario Mandzukic buiten de selectie voor de Duitse bekerfinale. Bastian Schweinsteiger is er ook niet bij in de wedstrijd tegen Borussia Dortmund. "Schweinsteiger is geblesseerd. Dat Mandzukic er niet bij is, is mijn beslissing", zei Guardiola vrijdag op een persconferentie.

Schweinsteiger liep zaterdag in de wedstrijd tegen VfB Stuttgart een blessure op aan zijn linkerknie. Guardiola verwacht wel dat de Duitser op tijd hersteld is voor het WK.

Dat Mandzukic niet bij de selectie zit, versterkt de geruchten dat de Kroaat Bayern aan het einde van het seizoen verlaat. Volgens de Duitse krant Bild is de spits al naar Kroatië gevlogen. Voor volgend seizoen heeft Bayern zich al versterkt met Robert Lewandowski. De Pool staat zaterdag nog gewoon bij Dortmund aan de start.

Celta de Vigo ziet trainer Enrique vertrekken

Luis Enrique heeft zijn vertrek aangekondigd bij Celta de Vigo. De Spaanse trainer was pas een seizoen actief bij de club uit de Primera División. Op een persconferentie vertelde Enrique dat het een trieste dag is. "Het is de beste groep mensen die ik heb gehad als coach. Ik voel me erg verbonden met de club."

Enrique wordt door veel Spaanse media in verband gebracht met FC Barcelona. De huidige coach Gerardo Martino ligt zwaar onder vuur. Naar verluidt neemt de club na dit seizoen afscheid van de Argentijn. Enrique lijkt de gedroomde opvolger. In het verleden was de 44-jarige Spanjaard al trainer bij Barcelona B en hij speelde van 1996 tot 2004 bij de club.

Celta de Vigo staat met nog een wedstrijd te spelen op de achtste plaats in de Spaanse Primera División. Eerder was Enrique trainer van AS Roma. Vooralsnog wil de trainer niets zeggen over zijn toekomst. "Geloof het of niet maar op dit moment weet ik nog niet welk team ik volgend jaar train", tekende de Spaanse sportkrant AS op uit zijn mond.

Berbatov verlengt contract bij Monaco

Dimitar Berbatov blijft langer verbonden aan AS Monaco. De Bulgaarse spits heeft zijn contract met een jaar verlengd en ligt nu tot medio 2015 vast. Dat heeft de nummer twee van de Franse competitie vrijdag gemeld. Berbatov kwam in januari over van Fulham en scoorde sindsdien negen goals in veertien wedstrijden.

"Ik voel me hier thuis", reageerde Berbatov, die werd gehaald als vervanger van de geblesseerde Radamel Falcao. "Het wordt volgend jaar een interessant seizoen." Door de tweede plaats in de Ligue 1 verwierf Monaco zich een ticket voor de Champions League. Berbatov speelde eerder voor onder meer Bayer Leverkusen, Tottenham Hotspur en Manchester United.

OM onderzoekt snelle hulp zelfmoordstichting

Het Openbaar Ministerie buigt zich over zelfdodingsstichting de Einder. Uit een uitzending van SBS-programma Undercover in Nederland blijkt dat de stichting zonder omwegen doorverwijst naar adressen waar illegaal zelfdodingspoeder kan worden besteld. Het OM zegt dat beelden van het programma zorgvuldig worden bekeken.

Een medewerker van het programma klopte met een voorgewende depressie aan bij de Einder voor hulp bij zelfdoding. De 27-jarige vrouw werd niet doorverwezen naar een arts, maar kreeg na twee gesprekken met een medewerker van de Einder e-mailadressen van een Chinese fabrikant van een middel dat wordt gebruikt voor zelfmoord. Ook werd niet naar de reden van haar doodswens gevraagd of contact gelegd met haar huisarts.

De Einder-medewerker Ton V. zegt in de uitzending onder meer zonder details te weten dat 'dit de beste route is' voor de redactrice van het tv-programma. "Dit komt uit de chemische industrie. Ik denk dat dit voor jou de allerbeste route is. We weten dat het werkt." Ook zegt hij: "Je moet er ergens mee terechtkunnen, en dat is hier. Dat is een verschil met de dokter. Die zou je proberen op te nemen, of tegen te houden."

Het programma onderzocht meerdere stichtingen die mensen met een doodswens adviseren. De Einder was de enige die zo direct verwees naar zelfmoordmedicatie. Twee andere stichtingen, Sensoor en Vrijwillig Leven, verwezen wel door naar de Einder.

Kamerleden van VVD, CDA en SGP reageren in de uitzending geschokt. Het CDA vraagt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering. De SGP, die principieel tegen zelfdoding is, ziet in de uitzending reden de Einder te laten verbieden.

De uitzending van Undercover in Nederland wordt zondag uitgezonden.

Bejaarde scootmobieler verzint beroving

Een 71-jarige man uit Leidschendam heeft een gewelddadige beroving verzonnen. De man beweerde vorige maand gewond te zijn geraakt bij een overval in zijn woonplaats, maar uit politieonderzoek bleek dat zijn aangifte vals was. Dat laat het OM in Den Haag vrijdag weten.

De man had de politie verteld dat hij op 12 april op de Burgemeester Kolfschotenlaan werd overvallen door drie mannen. Ze zouden hem met een hard voorwerp hebben geslagen, waardoor hij uit zijn scootmobiel zou zijn gevallen. Hij raakte lichtgewond en moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

De politie nam de zaak hoog op en maakte onder meer een reconstructie van de gebeurtenissen. Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat de man het verhaal had verzonnen. Waarom hij dat deed is niet bekend. De verwondingen die de man had heeft hij vermoedelijk opgelopen door een val met zijn scootmobiel.

De man moet zich later bij de officier van justitie verantwoorden voor het doen van een valse aangifte. De politie wil ook de gemaakte kosten op de man verhalen.

Duitsland: opsplitsen Google serieuze optie

Google heeft zo'n dominante marktpositie dat het opsplitsen van het bedrijf serieus overwogen dient te worden. Dat heeft de Duitse minister van economische zaken Sigmar Gabriel vrijdag gezegd.

"Een opsplitsing, zoals eerder is gebeurd met elektriciteits- en gasbedrijven, moet hier serieus worden bekeken", aldus Gabriel. Het opbreken van Google kan volgens de minister een laatste maatregel zijn voor landen die willen voorkomen dat de internetgigant al zijn veel kleinere concurrenten buitenspel zet. Volgens Gabriel heeft Google een oneerlijke concurrentiepositie. Het bedrijf krijgt vaker kritiek op zijn ongeëvenaarde marktpositie in Europa.

Google heeft teleurgesteld op de uitlatingen van Gabriel gereageerd. "Wij verbazen ons over de mening van de minister dat Google gebruikers, de economie en de samenleving schade zou toebrengen", aldus bestuursvoorzitter van Google Duitsland Philipp Justus. "Wij staan altijd open voor overleg over hoe we de digitalisering zo prettig mogelijk kunnen maken voor de economie en onze klanten."

Het opsplitsen van de internetgigant zal in de praktijk nog niet meevallen. Google opereert vanuit de Verenigde Staten en staat in dat land ingeschreven. Toch is er hoop. Dinsdag bepaalde het Europese Hof dat Google gevoelige informatie uit de zoekresultaten moet verwijderen als mensen hierom vragen. In die zaak beriep Google zich op het feit dat het bedrijf Amerikaans is, maar dat bezwaar legde de rechter naast zich neer. Het hof benadrukte dat Google zich aan de Europese privacyregels moet houden, ook al opereert het vanuit de VS.

Binnen de techsector dringt de vergelijking met het ooit geopperde splitsen van Microsoft zich op, in een deel voor het besturingssysteem en een deel voor andere software. Hoe de Duitsers zich het splitsen van Google precies voorstellen is evenwel onduidelijk. Mogelijk gaat het over het scheiden van de zoek- en de advertentietak. Daarbij moet echter worden aangetekend dat het geld voor de zoekdienst met de advertentietak wordt verdiend.

[Giro] Bouhanni opnieuw sterkste in massasprint

Nacer Bouhanni heeft de zevende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Dit deed de Fransman door iedereen te verslaan in een massasprint. De zevende rit voerde het peloton van Frosinone naar Froligno over een parcours van 214 km. 

Vanwege de vele uitvallers door de massale valpartij in de zesde etappe stapten nog 188 renners op. Vroeg in de etappe sprong een vijftal weg, dat maximaal zeven minuten kreeg van het peloton. Nicola Boem (Bardiani), Robinson Eduardo Chalapud Gomez (Colombia), Nathan Haas (Garmin), Winner Anacona Gomez (Lampre) en Bjorn Thurau (Europcar) waren de vijf die het probeerden in de vlucht van de dag. Op 15 kilometer van de eindstreep had het vijftal nog 2 minuten voorsprong op een aanstormend peloton, maar de voorsprong liep gestaag terug. Op dat moment telde het peloton nog maar 186 renners na het afstappen van Maxime Mederel (Europcar) en Roman Carretero (Neri Sottoli).

In een spannende finale moest het peloton alle zeilen bijzetten om de kopgroep terug te halen. De vijf bleven lang bij elkaar, maar op negen kilometer van de eindstreep probeerde Haas voor zijn kans te gaan. Het peloton kwam daarna gestaag dichterbij en op 3 kilometer van de streep werd de kopgroep uiteindelijk gegrepen waarna het peloton zich snel klaar kon maken voor een massasprint.

In de laatste twee kilometer reden de mannen van Giant-Shimano op kop voor Luka Mezgec. De Sloveen kwam ook als eerste sprinter op kop, maar dit bleek te vroeg. Bouhanni vond een gaatje langs de Sloveen en won voor Giacomo Nizzolo en Mezgec.

De etappe zorgde voor geen grote verandering in het algemeen klassement, waar Michael Matthews zijn voorsprong op Cadel Evans behield.

Thieme: EU-verbod op stierenvechten

Een meerderheid van de Nederlanders wil niet dat de Europese Unie culturele tradities zoals stierenvechten en ritueel slachten blijft beschermen. Dat zei fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme vrijdag in een interview met Zoomin.tv.

Bijna zestig procent van de Nederlanders wil om die reden een EU-verdragswijziging, blijkt uit nieuw onderzoek dat Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de Partij voor de Dieren. Van de ondervraagden zegt 22 procent een verdragswijziging niet nodig te vinden, twintig procent heeft 'geen mening' of weet het niet.

"In het Verdrag van Lissabon, feitelijk de Europese grondwet, staat dat dieren gerespecteerd moeten worden. Maar wel onder eerbiediging van culturele tradities", zei Thieme. Ze wees op dierenleed als onverdoofd ritueel slachten en stierenvechten.

Thieme zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de 'Europese grondwet' dierenleed goedkeurt. "Godsdienstvrijheid is een groot goed, maar het houdt op waar mensen- of dierenleed begint." Ze hoopt daarom een zetel te halen in het Europees Parlement. "Met twee zetels in de Tweede Kamer hebben we al een enorme aanjaagfunctie gehad. Ook in Europa kunnen wij een krachtig signaal afgeven."

In Nederland loodste Thieme drie jaar geleden een wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt door de Tweede Kamer. Het voorstel sneuvelde echter in de Eerste Kamer. In het interview gaf Thieme aan met een nieuw wetsvoorstel te komen. Het wachten is op een nieuwe samenstelling in de senaat. In 2015 wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen.

Gears of War 4 nog ver weg

Gears of War 4 is pas honderd dagen onderweg. Het project bevindt zich nog in de 'concept/prototype'-fase. Dat maakte de baas van het project, Rod Fergusson, via een Twitch-webcast bekend.

De Gears of War-franchise werd een paar maanden geleden door Microsoft voor veel geld opgekocht. De nieuwe Gears is in ontwikkeling bij Black Tusk, de gloednieuwe Canadese studio van Microsoft.

In de webcast sprak Fergusson uitgebreid over de uitdagingen van het maken van een nieuwe Gears. "The hardest part is getting everyone up to speed here on how you make a Gears game. I mean, everyone here is a Gears fan, everybody's played the games and loves the games, but there's a certain style - the way you have to think when you make a Gears of War game. That's been the harder part; there's a lot of rules and ways and design methodologies and pillars and the way that we think about the franchise."

Het geld van Microsoft geeft het team volgens Fergusson onbeperkte mogelijkheden. "The franchise can do a lot more now that Microsoft owns the IP; we can expand it's breadth and do a lot more with it."

Wie weet, misschien laat Black Tusk tijdens de E3 iets zien. Verwacht het spel echter op zijn vroegst begin 2016.

FNV flirt met individuele schoonmaakbedrijven

Vakbond FNV Bondgenoten heeft met een aantal schoonmaakbedrijven contact gehad om buiten werkgeversvereniging OSB om afspraken over een nieuwe cao te sluiten. Dat heeft FNV-bestuurder Ron Meyer vrijdag laten weten. Tot het laatste bod van de werkgevers van tafel is, voelt de bond zich 'gedwongen' de schoonmaakbazen individueel te benaderen. Bij de grootste schoonmaakwerkgever, ISS, ving FNV vrijdag echter bot.

Welke bedrijven wel overwegen aparte gesprekken met de bond te gaan voeren wil Meyer nog niet zeggen. "Dan wil ik eerst een handtekening zien", zei hij vrijdag. ISS zit daar in elk geval niet bij. Een woordvoerder meldde vrijdag dat ISS nog steeds hoopt op een sector-cao. "We zien nog voldoende aanknopingspunten om eruit te komen."

Enkele busladingen vol schoonmakers meldden zich vrijdag bij het hoofdkantoor van ISS in Utrecht in de hoop de werkgever tot een aparte bedrijfsovereenkomst te kunnen verleiden. De komende dagen gaan de schoonmakers nog bij andere werkgevers langs.

Een delegatie van de schoonmakers voerde in Utrecht 'goede gesprekken' met het bedrijf, aldus de zegsman van ISS. Het schoonmaakbedrijf wil dat de werkgeverskoepel OSB weer snel verder gaat praten met de bonden. Meyer is vooralsnog niet onder de indruk van de houding van ISS. "Ze willen wel een oplossing voor het probleem, maar dat wil de hele wereld al een halfjaar", zei Meyer vrijdag.

FNV Bondgenoten legde donderdag een voorstel van de OSB naast zich neer. De bond schortte de onderhandelingen, die na veel wikken en wegen weer waren geopend op, waarna de stakingen zich intensiveerden.

Inmiddels zijn meer dan tweeduizend schoonmakers aan het staken, aldus Meyer. Daar kwamen vrijdag onder meer schoonmakers van het Internationaal Strafhof in Den Haag en het provinciehuis in Assen bij.

The Witcher 3 krijgt een nieuw logo

CD Projekt RED en de The Witcher 3: Wild Hunt hebben een nieuwe look gekregen. Het gaat om nieuwe logo's voor zowel de studio als de game. "The new REDbird logo is a combination of energy and passion for game-making the studio is known for", aldus studio-baas Adam Badowski.

Over het nieuwe logo voor de game heeft Badowsky het volgende te zeggen: "Along with the new studio logo, CD PROJEKT RED is thrilled to unveil the new logo of it’s most ambitious game—The Witcher 3: Wild Hunt. Putting the titular Wild Hunt in its center, the new logo casts the spotlight on the mask of one of its ominous leaders—general Eredin."

The Witcher 3 moet begin volgend jaar uitkomen.

Ter vergelijking is hier een plaatje van het oude logo:

Alle Battlefield 4-DLC in beeld

Battlefield 4 heeft na de lancering eind vorig jaar vooral in het nieuws gestaan door alle technische problemen. Door de maanden heen is er echter ook veel DLC uitgekomen. Drie stuks: China Rising, Second Assault en Naval Strike,

Deze zomer komt The Dragon's Teeth daarbij en later dit jaar eindigt het met Final Stand. DICE heeft een promotietrailer in elkaar gezet waarbij alle DLC even in het zonnetje worden gezet.

Man gepakt in Duitsland met koffer vol reptielen

Een 44-jarige man uit Mexico is opgepakt op het vliegveld van Frankfurt met een koffer vol reptielen. Dat heeft de Duitse douanedienst vrijdag bekendgemaakt. Sommige van de dieren worden met uitsterven bedreigd.

De man was vertrokken uit Mexico-Stad en onderweg naar Barcelona. Op de Duitse luchthaven werd zijn bagage gecontroleerd en zagen douanebeambten op röntgenbeelden de dieren in zijn koffer. Ze vonden 55 schildpadden, dertig boomhazelwormen, vier hoornadders en een leguaan. Een van de dieren, die in totaal zo'n zestigduizend euro waard zijn, overleefde de reis niet.

De man wordt verdacht van het schenden van zowel Duitse als internationale dierenbeschermingswetten.

Rutte: Nederland geen open huis

"Nederland is geen open huis." Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad naar aanleiding van de plotseling fors stijgende aantallen vreemdelingen die naar ons land komen. Het gaat opeens om wel 1000 mensen per week in plaats van per maand. Ook hij denkt, net als verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven, dat er mensenhandel achter zit. We gaan dit indammen en de oorzaak boven water krijgen, beloofde hij.

De houding van Nederland moet ook 'een signaal' zijn voor die mensenhandelaren dat hun praktijken niet worden geaccepteerd, zo betoogde de minister-president. Hij noemde de problemen 'serieus'. "Het is echt ontwrichtend, deze bizarre aantallen, een kleine provinciestad per jaar erbij." Rutte denkt dat het draagvlak voor opvang van vreemdelingen zo wordt aangetast.

De zaak zal in Europees verband worden aangekaart, in de eerste plaats door Teeven. Maar Rutte is "dienstig" om ook in het geweer te komen. "Het is een zaak van het hele kabinet." Hij denkt niet dat Nederland als het paradijs te boek staat als gevolg van bijvoorbeeld de speciale pardons waardoor groepen vreemdelingen mochten blijven. We staan bekend om een beperkend maar eerlijk asielbeleid, zo viel uit de woorden van de minister-president op te maken.

300 burgemeesters willen ruimer pardon

Steeds meer burgemeesters willen een ruimhartiger pardon voor kinderen van asielzoekers. Het aantal handtekeningen onder een petitie daarover is vrijdag opgelopen tot 301.

Onder de burgemeesters die de petitie ondertekenden, zijn een paar belangrijke PvdA'ers, zoals Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Rob van Gijzel (Eindhoven). Ook VVD-burgemeesters als Onno Hoes (Maastricht) en Jan van Zanen (Utrecht) vinden dat meer kinderen een pardon horen te krijgen. Den Haag en Almere zijn de belangrijke steden die ontbreken. De Haagse Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) heeft niet getekend, maar staat wel achter de oproep.

Nederland telt ruim 400 burgemeesters.

Sinterklaas komt aan in Gouda

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Gouda. De goedheiligman zet op zaterdag 15 november voet aan wal in de Zuid-Hollandse plaats. Dat laat omroep NTR, een van de organisatoren van de intocht, vrijdagmiddag weten.

Burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker is zeer verheugd dat de Sint dit jaar in de Goudse binnenstad aanmeert. "Onze inspanningen om de landelijke intocht van Sinterklaas naar Gouda te krijgen, zijn beloond", zegt hij in een verklaring.

Vorig jaar kwam Sinterklaas aan in Groningen.

Heleen van Royen drukt zelfmoordgedachten weg

Heleen van Royen kampt met depressieve gedachten en soms zelfs zelfmoordneigingen. "Ik zeg het vrij droog", vertelt de 49-jarige schrijfster aan Novum Nieuws. "Maar mijn vader heeft het gedaan. Ik weet hoe het is voor de achterblijvers en dat houdt me ook wel echt tegen." Haar vader stapte uit het leven toen ze 13 jaar oud was.

De situatie van Van Royen is niet 'acuut'. "Maar er zijn wel momenten geweest dat ik me dat kon voorstellen", zegt de moeder van twee kinderen over suïcide. "En dan denk ik altijd: die kant moeten we niet op."

Van Royen heeft een paar keer in haar leven een psychose gehad en schreef over haar postnatale depressie de roman De Gelukkige Huisvrouw. "Sombere periodes zijn ook onderdeel van het leven", relativeert ze. In de selfietentoonstelling Selfmade, die sinds vrijdag is te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag, worden ook de donkere periodes belicht. "Ik wil alles laten zien."

Een aantal selfies van Van Royen is te koop bij veilinghuis Catawiki. Een naaktselfie leverde donderdagavond 1500 euro op. Ook de veelbesproken close-up waarop de schrijfster een tampon uit haar geslachtsdeel trekt, wordt geveild.

Op veel selfies die in de expositie te zien zijn, heeft de schrijfster weinig kleren aan. Naar eigen zeggen wil ze het lichamelijk verval daarmee vastleggen. "Fysiek gaat het allemaal gewoon achteruit, geestelijk gelukkig niet", merkt ze op. "Het is wel heel wonderlijk, omdat je weet hoe het gaat eindigen."

[Upd] Perschef Katusha: "Vicioso stopt nog niet met wielrennen"

Wielrenner Ángel Vicioso heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Dat meldt het Franse L'Équipe vrijdag. De 37-jarige Spaanse Katusha-renner raakte donderdag in de zesde etappe geblesseerd tijdens de massale valpartij in het peloton. 

Vicioso liep bij de val een zeer complexe dijbeenbreuk op. De revalidatie daarvan zou te lang in beslag nemen, waardoor hij heeft besloten om zijn loopbaan per direct af te sluiten. 

De Giro van dit jaar was de veertiende grote ronde van Vicioso. Zijn enige ritzege kwam op een zwarte dag in het wielrennen. In de Giro van 2011 was hij in de tweede etappe de sterkste in de kopgroep, niet wetende dat zich achter hen een drama voltrok. De Belg Wouter Weylandt was in een afdaling ten val gekomen en overleed korte tijd later. Voor Vicioso was het de laatste van elf overwinningen.

Update 16.08 uur:

De perschef van Katusha, Philippe Maertens, heeft inmiddels tegenover diverse media gezegd dat het bericht van L'Équipe niet op waarheid gebaseerd is. Volgens de Belg stond hij vrijdagochtend bij de start met een aantal journalisten te praten over de gezondheidstoestand van Vicioso, maar werd daarbij niet gezegd dat de Spanjaard zou stoppen.

"De operatie moet zelfs nog plaatsvinden, dus het is veel te vroeg om nu al te zeggen dat zijn carrière voorbij is. Hij is zelf niet eens in staat om een dergelijke verklaring af te leggen. Hij heeft een hele complexe breuk opgelopen aan zijn dijbeen en het zal een lastig verhaal worden, maar om nu al te zeggen dat het voorbij is..nee, dat is te vroeg", aldus de Belg. 

Maertens vertelde verder dat hij met Vicioso en diens ploeggenoten Rodríguez en Caruso in het ziekenhuis stond, waar nog vele andere wielrenners behandeld werden. Volgens Maertens is het de bedoeling van de ploeg dat Vicioso dichtbij huis, in Barcelona, geopereerd gaat worden. 

Volgens de Belg worden er verschillende opties besproken over de behandeling van Vicioso. Eén van die opties is een prothese. "Men zal dan gelijk verwachten dat het sowieso einde carrière is, maar dat hoeft niet. Zo heeft Floyd Landis al eens laten zien dat je daarmee op hoog niveau kunt fietsen." Daarbij moet wel aangetekend worden dat Landis naast zijn prothese nog wat hulp kreeg van ongeoorloofde middelen.

The Guardian vindt Afrojack niet leuk

The Guardian heeft weinig goede woorden over voor het debuutalbum van Afrojack. "Als je ooit vermoedde dat Las Vegas een poort is naar de hel, dan is dit album je bevestiging", schrijft de Britse krant, die het schijfje Forget the World niet meer dan één ster gunt.

Volgens The Guardian is Afrojacks debuut 'huiveringwekkend, kunstmatig en pompeus'. "En het meest verontrustende is dat Sting zingt over daklozen." Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack, wist grote namen te strikken voor zijn eerste plaat. Zo zijn ook Snoop Dogg, Whiz Khalifa en Thirty Seconds to Mars te horen op Forget the World, dat maandag in de Nederlandse winkels ligt. Helemaal onbekend is Afrojacks creatie niet. Zo staan de singles The Spark en Ten Feet Tall op de cd.

Dynamite, het nummer dat Afrojack met Snoop Dogg maakte, is volgens The Guardian een van de betere van de cd. Ook Three Strikes, waarop de Britse zanger Jack McManus te horen is, is volgens de krant aardig. "De rest is allemaal even verschrikkelijk."

1040 urennorm scholen afgeschaft

De jaarlijkse urennorm voor scholen in het voortgezet onderwijs wordt geschrapt. Scholen hoeven niet meer 1040 uur per jaar les te geven. In plaats daarvan komt er een urennorm per opleiding. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Voor het vmbo, dat vier jaar duurt, komt een urennorm van in totaal 3700 uur. Een leerling in het havo (vijf jaar) moet 4700 uur les krijgen en in het vwo (zes jaar) 5700 uur. Scholen mogen zelf bepalen hoe zij de uren verdelen over de jaren.

Over de 1040 urennorm is veel te doen geweest, omdat de regel leidde tot zogenoemde ophokuren. Leerlingen werden zonder iets te doen in een klaslokaal gezet, alleen omdat de school de urennorm moest halen. De nieuwe regels, die volgend jaar augustus moeten ingaan, bieden meer flexibiliteit.

Obama herdenkt toelaten zwarte leerling

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle herdenken vrijdag de 60e verjaardag van de historische beslissing om een zwart meisje toe te laten op een blanke school. De scholiere Linda Brown kreeg in 1954 gelijk van het Federale Hooggerechtshof dat ze net zo veel recht had op onderwijs op openbare scholen als blanke kinderen.

De president ontmoet vrijdagavond familieleden van Brown en twee van de aanklagers die bij de zaak betrokken waren. De first lady reist naar Topeka (Kansas), waar ze de school bezoekt die eerst voor het meisje verboden was.

Michelle Obama heeft de consequenties van het vonnis aan den lijve ondervonden. Terwijl de huidige president in Indonesië en op Hawaï gewoon naar school kon, woonde Michelle Robinson, zoals ze toen heette, in Chicago, dat zich nog lang tegen de zogeheten desegregatie bleef verzetten. In de wijk waar de Robinsons woonden, leefden vooral Afro-Amerikanen, waardoor ook op scholen het overgrote deel van de leerlingen zwart was.

Michelles leraren vertelden haar dat ze niet geschikt was voor de grote universiteiten. "Moet je nagaan, sommige leraren zeiden recht in mijn gezicht dat ik te hoog mikte", citeert de Washington Post de first lady, die uiteindelijk studeerde aan de universiteiten van Princeton en Harvard.

Obama's herdenken emancipatie zwarte leerling
Obama herdenkt toelaten zwarte leerling (Foto: ANP)

Doden na raketaanval in Aleppo

Bij een raketaanval zijn vrijdag in de Syrische stad Aleppo zeker dertien mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het projectiel werd afgevuurd door rebellen die tegen de regering van president Bashar Assad strijden.

De raket trof de noordelijke wijk Achrafieh. Bij de aanval raakten ook zeventien mensen gewond en werden twee woningen beschadigd. Een dag eerder kwamen drie mensen om het leven bij een raketinslag in dezelfde wijk.

Aleppo is al sinds juli 2012 het strijdtoneel tussen rebellen en regeringstroepen. Beide partijen hebben wijken in handen in de grootste stad van Syrië, vlakbij de grens met Turkije. Er worden vaker raketten in de stad afgevuurd.

Rutte weerspreekt problemen in coalitie

De samenwerking in de coalitie is volgens premier Mark Rutte (VVD) nog altijd 'uiterst plezierig'. "We zijn het vaak oneens, maar meestal zijn we er na een halfuurtje of een uurtje praten wel uit", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte reageerde op vragen naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf, die vrijdag op basis van anonieme bronnen meldde dat de coalitie in gevaar is als gevolg van de wankele positie van PvdA-leider Diederik Samsom. Volgens Rutte valt dat reuze mee. "Het probleemoplossend vermogen is goed", zei hij.

Rutte verwacht geen problemen als de PvdA bij de Europese verkiezingen van volgende week opnieuw verlies boekt. "In deze fase kun je niet verwachten dat je grote overwinningen kunt boeken. Dat zagen we bij de gemeenteraadsverkiezingen, en dat zal zich ook vertalen volgende week. Maar bij VVD en PvdA ligt de focus op de lange termijn."

Rutte (Foto: Novum)
Rutte vindt samenwerking coalitie nog steeds 'uiterst plezierig' (Foto: Novum)

Matic verlengt verblijf bij NAC Breda

NAC Breda heeft Uros Matic langer aan zich weten te binden. De Servische middenvelder kwam in de winsterstop over van Benfica waar hij voor het tweede elftal uitkwam.

De club uit Brabant en de Serviër waren al eerder mondeling tot overeenstemming gekomen maar vrijdag is dan uiteindelijk de felbegeerde handtekening gezet.

Matic maakte in zijn eerste half jaar indruk bij NAC Breda. De middenvelder wist al snel een basisplaats te veroveren en kwam in totaal veertien duels in actie voor de Brabanders. De Serviër is blij met zijn handtekening onder de nieuwe verbintenis. "Ik ben blij dat ik ook de komende jaren bij NAC blijf en samen met de trainer en mijn ploeggenoten aan de slag kan. Het is mooi om onderdeel te zijn van deze grote familie."

Plasterk wil Europese afspraken over dubbel stemmen

Nieuwe Europese afspraken moeten voorkomen dat kiezers met een dubbele nationaliteit twee keer hun stem kunnen uitbrengen voor het Europees Parlement. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat zich daar op Europees niveau hard voor maken, zo heeft hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad laten weten.

De bewindsman wees erop dat mensen met een dubbele nationaliteit 'hartstikke' strafbaar zijn wanneer zij twee keer een stem uitbrengen. "Er staat een maand gevangenisstraf op of vierduizend euro boete."

Tegelijkertijd erkent Plasterk dat nationale overheden geen mogelijkheden hebben om dit te controleren omdat het stemproces geheim is. "De uiteindelijke oplossing ligt in afspraken op Europees niveau. Dat ga ik aankaarten."

Mensen die de nationaliteit van twee Europese landen bezitten krijgen behalve een stempas van hun eigen gemeente, ook een bewijs van hun tweede thuisland. Ze kunnen dan per post of op de ambassade hun stem uitbrengen. De lidstaten wisselen echter geen stemgegevens met elkaar uit. Voorgangers van Plasterk hebben de problemen eerder al aangekaart; dat heeft geen effect gehad.

Brabanders moeten vakantiewoning uit

Een grote groep mensen die in vakantiehuisjes woont op een vakantiepark in het Brabantse Wernhout moeten binnen een halfjaar andere woonruimte zoeken. De rechtbank in Breda staat permanente bewoning op het park niet meer toe. Als ze niet weggaan moeten ze een dwangsom van 25 duizend euro betalen.

Op Parc Patersven worden veel recreatiewoningen in strijd met het bestemmingsplan permanent bewoond. De huisjes zijn deels eigendom van verhuurbedrijven die ze verhuren aan arbeidsmigranten. Ook hebben mensen er hun eigen woning of verhuren deze aan anderen.

De gemeente Zundert heeft eerder samen met een projectontwikkelaar plannen gemaakt om het recreatiepark om te vormen tot een woonwijk, maar dat bleek niet haalbaar. Bewoners konden volgens de rechtbank niet verwachten dat legalisering zou lukken en de gemeente niet zou handhaven.

De rechtbank behandelde vrijdag in totaal 248 zaken. De verhuurders en eigenaren hadden bezwaar gemaakt tegen de dwangsom die de gemeente eerder al had vastgesteld. Zundert had echter termijnen van enkele maanden tot tien jaar gehanteerd in plaats van zes maanden.

Een omwonende buiten het park was naar de rechter gestapt omdat hij juist wilde dat er een einde kwam aan de illegale bewoning. Hoeveel bewoners er precies weg moeten, weet een woordvoerder van de rechtbank niet.

Ubisoft wil 6 miljoen Watch Dogs verkopen

Het heeft even geduurd en werd alsmaar uitgesteld, maar Watch Dogs komt er toch echt aan over een kleine twee weken. Het is onlangs goud gegaan en Ubisoft hoopt om meer dan 6,3 miljoen kopies van het spel te verkopen.

CEO Yves Guillemot deelde de nummers vandaag tijdens een financieel gesprek met het bedrijf. Ze hopen Watch Dogs net zo goed te verkopen als het eerste Assassin's Creed spel.

Gisteren heeft Ubisoft ook aangekondigd dat Far Cry 4 op 20 november uitkomt.

Watch Dogs komt uit op 27 mei voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. De WiiU-versie volgt later dit jaar.

China verwijt VS grensruzies met Vietnam en Japan

De Verenigde Staten zijn schuldig aan meerdere territoriale twisten in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Dat vindt de chef-staf van het Chinese leger. 'Sommige buurlanden' van China grijpen de nieuwe Amerikaanse aandacht voor Azië aan om het China lastig te maken, klaagt generaal Fang Fenghui.

Fang, op bezoek in de VS, waarschuwde zijn gastheer donderdag dat die de betrekkingen met China op het spel zet als Washington partij kiest in de ruzie tussen China en Vietnam. De opperbevelhebber van het Chinese Volksbevrijdingsleger weet de groeiende onmin over de Chinese aanspraken op de Oost- en Zuid-Chinese Zee helemaal aan de buurlanden. Vietnam en Japan zouden de zogeheten wending naar Azië van de Amerikaanse diplomatie benutten 'om problemen op te rakelen waardoor beide zeeën er minder kalm bij liggen dan voorheen'.

De Chinese chef-staf liet weten dat de regering in Beijing er niet over peinst de omstreden oliewinning rond de betwiste Paraceleilanden te staken. "We kunnen het ons niet veroorloven er ook maar een duimbreed van kwijt te raken", zei Fang. Hij wees erop dat het gebied van generatie op generatie Chinezen is doorgegeven.

Japan en China betwisten elkaar de zeggenschap over een groep eilanden in de Oost-Chinese Zee, die door Japan Senkaku en door China Diaoyu wordt genoemd. Met Vietnam heeft China het aan de stok over onder meer de Paraceleilanden. Vietnam verzet zich met hand en tand tegen de installatie van een olieplatform in de archipel en liet bij uitzondering demonstraties tegen China toe. Die zijn de afgelopen week meermaals ontaard in bloedige rellen.

Zowel China als Vietnam wordt al decennia geregeerd door een almachtige communistische partij die geen tegenstand duldt. Onderling botert het echter vaak niet. Veel Vietnamezen koesteren een diepe argwaan tegen de grote buur, die hun land in het verleden nog wel eens als een vazalstaat wilde behandelen. Veel Chinezen kijken dan weer wat neerbuigend naar Vietnam, dat zij zien als een onderdeurtje dat de Derde Wereld nog nauwelijks ontgroeid is. Dat maakt een ruzie tussen beide landen al gauw tot prestigeconflict.

Berlusconi sluit aanblijven Seedorf niet uit

Volgens Silvio Berlusconi is het toch mogelijk dat Clarence Seedorf ook volgend seizoen coach is van AC Milan. Dat zei de clubeigenaar vrijdag tegen de Italiaanse zender Radio24. "Het is niet uitgesloten dat Seedorf volgend jaar nog trainer is." Berlusconi had begin deze week nog forse kritiek geuit op de prestaties en speelwijze van Milan

Berlusconi zei dat de aanstelling van Seedorf geen vergissing was. "Hij heeft alles in zich om een goede coach te zijn." De Nederlander volgde in januari Massimiliano Allegri op bij Milan en zag de ploeg sindsdien stijgen van de elfde naar de achtste plaats. Zondag sluit Milan het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Sassuolo. "Daarna nemen we een beslissing", aldus Berlusconi. 

Messi en Barcelona akkoord over nieuw contract

Lionel Messi heeft met Barcelona een akkoord bereikt over de opwaardering van zijn contract. Dat meldt de Catalaanse club vrijdag. Volgens Barcelona zet de Argentijnse sterspeler binnen een paar dagen zijn handtekening.

Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt, maar volgens Spaanse media wordt Messi's verbintenis verlengd tot 2019 en gaat hij twintig miljoen euro per jaar opstrijken. Dat is vier miljoen meer dan zijn huidige salaris.

Het is de zevende keer in negen jaar tijd dat Messi zijn contract opgewaardeerd ziet. Met de nieuwe deal heeft Barcelona de verhoudingen in de selectie rechtgetrokken. Messi zou ontevreden zijn geweest toen hij ontdekte dat aanwinst Neymar meer verdiende.

De 26-jarige Messi gaat zaterdag met Barcelona op jacht naar zijn zevende landstitel. Winst in eigen huis tegen lijstaanvoerder Atlético Madrid volstaat voor de 22e hoofdprijs uit zijn carrière. Bij ieder ander resultaat pakken de Madrilenen hun eerste titel in achttien jaar tijd.

'Van Gaal wil Robben meenemen naar United'

Louis van Gaal wil Arjen Robben meenemen naar Manchester United. Volgens de Britse krant The Guardian staat de buitenspeler op het wensenlijstje dat Van Gaal heeft ingediend bij vicevoorzitter Ed Woodward. Naar verwachting wordt de aanstelling van de huidige bondscoach van Oranje als nieuwe trainer van United begin volgende week officieel.

Naast Robben zou Van Gaal ook Thomas Müller en Toni Kroos bij Bayern weg willen halen. De Noordwijker werkte succesvol met het drietal in zijn tijd bij de Rekordmeister. Ook Mats Hummel en Luke Shaw, verdedigers van respectievelijk Borussia Dortmund en Southampton, prijken op Van Gaals wensenlijstje.

Om onrust in de voorbereiding op het WK te voorkomen zou United hebben ingestemd om de aanstelling van Van Gaal op een rustdag bekend te maken. Zondag heeft de selectie van Oranje vrijaf. Maandag zou ook tot de mogelijkheden behoren. Nederland reist dan naar Portugal af voor een trainingsstage.

Deutsche Bank waarschuwt eigen personeel in video

Deutsche Bank heeft zijn werknemers in een video gewaarschuwd tegen onethisch gedrag online. In de onder eigen handelaren verspreide video, die in handen is van de Financial Times, zegt bestuurslid Colin Fan dat een deel van het personeel 'niet aan onze standaarden voldoet'.

"Laten we helder zijn: onze reputatie betekent alles voor ons ", zegt Fan. "Opschepperig, indiscreet en vulgair gedrag kan niet door de beugel. Dit zal ernstige gevolgen hebben voor je carrière. Mijn geduld in deze kwestie is op."

De Canadese topman waarschuwt dat alle communicatie van het personeel, vanwege wettelijke controle, kan worden bekeken. "Dit geldt ook voor uw e-mails, gesprekken en gedrag." Eind vorig jaar werd bekend dat handelaren van Deutsche Bank niet meer via de handelsterminals van Bloomberg mogen chatten.

De grote, internationale banken liggen onder vuur vanwege het gedrag van hun handelaren. Zo kwamen bij het onderzoek naar de Libor-fraude e-mails boven water waarin de manipulatie van de rentegraadmeter werd afgestemd. De handelaren spraken elkaar in die gesprekken aan met 'Superman', 'hero' en 'Captain Chaos'.

Simeone stelt Costa op tegen Barcelona

Atlético Madrid-coach Diego Simeone kan zaterdag in de kampioenswedstrijd tegen Barcelona een beroep doen op topschutter Diego Costa. De tot Spanjaard genationaliseerde spits is hersteld van een hamstringblessure.

"Hij trainde zonder problemen en begint morgen in de basis", vertelde Simeone vrijdag over de aanvaller. Atlético heeft aan een punt in Camp Nou genoeg om de titel te pakken. Costa moest zondag het duel tegen Málaga nog laten schieten. Hij was dit seizoen al goed voor 27 goals. Alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo scoorden vaker.

Atlético is dicht bij het eerste kampioenschap in achttien jaar. De hoofdstedelingen verdedigen op de slotdag een voorsprong van drie punten op Barcelona, dat bij winst de titel prolongeert. In Spanje beslist bij een gelijke stand het onderlinge resultaat.

Vier van de vijf onderlinge ontmoetingen dit seizoen eindigden in een gelijkspel. Atletico stapte eenmaal als winnaar van het veld. Door de 1-0 overwinning van Atletico werd Barcelona in de kwartfinale van de Champions League geëlimineerd.

Blake wil cricketer worden na sprintcarriŤre

Sprinter Yohan Blake wil na zijn atletiekcarrière professioneel cricketer worden. De 24-jarige Jamaicaan zegt dat hij al gesprekken heeft gevoerd met de Engelse club Yorkshire. Blake was op de middelbare school een snelle bowler in het cricketteam.

Een woordvoerder van Yorkshire zegt dat de club gevleid is door de interesse van Blake. "Hij is welkom om een keer mee te trainen."

Blake werd tweede op de Olympische spelen van 2012 op de 100 en 200 meter, achter Usain Bolt. Met het Jamaicaanse team won hij goud op de 4x100 meter estafette. In 2011 werd Blake wereldkampioen op de 100 meter. 

Dierentuinen verwelkomen giraf, kameel en olifant

In drie dierentuinen zijn recentelijk grote dieren geboren. In Artis werd vrijdagochtend een giraf geboren en in Dierenpark Emmen een olifant. Diergaarde Blijdorp is een kameel rijker.

In Dierenpark Emmen bracht Mingalar Oo afgelopen nacht een gezonde zoon ter wereld. Moeder en kind maken het goed. Omdat het mooi weer is, mag de hele kudde vrijdagmiddag naar buiten, laat de dierentuin weten.

Op de Mongoolse Steppe in de Rotterdamse diergaarde waren al twee jonge kameeltjes te bewonderen, maar daar is een derde bij gekomen. De eerste dagen verbleef het laatstgeboren jong achter de schermen, om te voorkomen dat hij omver zou worden gelopen. Blijdorp telt nu zeven kamelen.

De giraf die in Amsterdam ter wereld kwam is een hengst. De kudde van acht was nog nooit zo groot. Aangezien een van de merries drachtig is, verwacht de dierentuin verdere uitbreiding. Het mannetje dat enkele jaren geleden werd geboren in Artis, vertrekt overigens binnenkort naar dierenpark Whipsnade in de buurt van Londen, in het kader van het Europese fokprogramma.

De jonge hengst kwam als een verrassing. Een medewerker zag de giraf 's ochtends vroeg liggen en belde de verzorgers. Inmiddels drinkt de kleine al goed bij zijn moeder.

Kerkhove sneuvelt in kwalificaties Neurenberg

Tennisster Lesley Kerkhove kan deelname aan het WTA-toernooi van Neurenberg vergeten. De 22-jarige Zeeuwse sneuvelde vrijdag al in de eerste kwalificatieronde. Kerkhove was niet opgewassen tegen Sesil Karatantcheva en verloor met 6-4 en 7-5.

De Kazachse, als zevende ingeschaald in het kwalificatietoernooi, staat op de wereldranglijst 81 plekken hoger, 175 om 256. Karatantcheva moet nog twee wedstrijden winnen om het hoofdschema te bereiken.

Talent Van der Meer van ADO naar Go Ahead

Go Ahead heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Robin van der Meer. De 19-jarige verdediger komt over van ADO Den Haag, waar hij afgelopen seizoen aanvoerder van de A1 was. Van der Meer tekende in Deventer een contract voor twee jaar, met een optie voor nog een seizoen.

Trainer Foeke Booy is content met het vastleggen van de jeugdinternational. "De komst van Robin past precies in het beleid van onze club om jonge, talentvolle en gretige jongens een podium te bieden en de kans te geven op een mooie groei." Eerder haalde Go Ahead, de nummer dertien van afgelopen seizoen, al Ajacied Nick de Bondt.

Dijsselbloem zwijgt over extra geld Defensie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil niet zeggen of en hoeveel extra geld er naar Defensie gaat. De definitieve begroting wordt in augustus opgesteld, en dan wordt ook bekeken of er ruimte is voor extra uitgaven, zei Dijsselbloem vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageerde op berichtgeving van NRC Handelsblad dat volgend jaar extra geld wordt vrijgemaakt voor het departement van minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Het zou gaan om een bedrag dat oploopt tot honderd miljoen euro, schreef de krant op basis van 'betrokkenen' in de Tweede Kamer en op ministeries.

Dijsselbloem wees erop dat de begrotingsbesprekingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn afgerond. In augustus wordt de definitieve begroting vastgesteld, op basis van de laatste ramingen. Dan wordt ook duidelijk of er geld is voor de krijgsmacht. "De wensen zijn bekend", zei Dijsselbloem.

Onder meer de SGP had gepleit voor extra geld voor de krijgsmacht. Het kabinet heeft de steun van de drie oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarom worden de partijen betrokken bij het opstellen van de begroting.

[pic] Anouk wil even uw aandacht

Anouk heeft de eerste foto van haar ongeboren zoontje gedeeld. "Mijn man, kijk die lippen", schreef de zwangere zangeres bij een pretecho van haar vijfde kindje op Instagram.

De 39-jarige Anouk verraste in maart vriend en vijand met haar vijfde zwangerschap en maakte toen ook meteen bekend dat ze een jongetje zou krijgen. Destijds gingen de geruchten dat de zangeres een grapje maakte over haar zwangerschap, maar bekenden van Anouk lieten toen al weten dat ze echt in verwachting is. Van wie ze zwanger is, wil de zangeres niet zeggen.

De zangeres heeft al vier kinderen. Met haar ex-man Remon Stotijn, bekend van de Nederlandse groep Postman, kreeg ze twee jongens en een meisje. Uit haar relatie met rapper Unorthadox, die ze aan de kant zette toen bleek dat hij haar meerdere keren had bedrogen, werd een zoon geboren.

Pool jat auto, crasht en vlucht naakt

De politie heeft donderdag een 24-jarige Pool aangehouden die het wel erg bont had gemaakt. In Venlo trok hij een vrouw uit haar auto, crashte met het voertuig even verderop en sloeg vervolgens naakt op de vlucht.

De Pool dacht zijn slag te slaan op de Hertog Albertstraat. Met de gestolen auto ging hij ervandoor richting de Duitse grens, maar even later reed hij zijn pas verworven bolide al in stukken. Op de Klagenfurtlaan verloor de man de macht over het stuur en sloeg over de kop.

Volgens getuigen trok de Pool vervolgens zijn kleren uit en probeerde hij naakt voor de politie te vluchten. Na een korte zoekactie werd de man gevonden en werd hij in een cel gezet. De politie onderzoekt wat de man precies bezielde.

Geen finale voor Westerhof in Oezbekistan

Het is Boy Westerhof niet gelukt de finale te bereiken van het challengertoernooi in Oezbekistan. Farrukh Dustov was in zijn thuisland te sterk met 6-4 en 6-1 voor de Nederlandse tennisser. De 28 jarige Westerhof was bezig aan een goed toernooi. Hij schakelde onder meer de als eerste geplaatste Denis Istomin uit in de tweede ronde.

De nummer 163 van de wereld was binnen het uur klaar met Westerhof, die 331e staat op de wereldranglijst. Vooral in de tweede set ging het rap. De Drent kon slechts negen punten scoren en wist niet een keer zijn eigen opslag te behouden. Dustov wist eerder in het toernooi Antal van der Duim al uit te schakelen.

Huisartsen: geen bemoeienis tandarts met bloeddruk

Het is een goede zaak als tandartsen gezondheidsproblemen signaleren, maar ze moeten geen taken als het opmeten van de bloeddruk of BMI op zich gaan nemen. Directeur van het Nederlandse Huisartsen Genootschap Rob Dijkstra vindt dat niet het gebied van de tandarts.

Dijkstra reageerde vrijdag op BNR op uitspraken van voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde Rob Barnasconi. Die stelde vrijdag in De Telegraaf dat tandartsen meer kunnen doen dan alleen zorgen voor een goed gebit, bijvoorbeeld door het overnemen van taken van de huisarts als het bepalen van de bloeddruk of BMI.

De voorzitter van de wetenschappelijke vereniging van huisartsen stelt dat het bij het opmeten van de bloeddruk of BMI niet alleen over het meten gaat, maar ook over de betekenis van de resultaten. "Als je een hoge bloeddruk meet, wil je ook weten wat het verdere risicoprofiel is en wil je verder met de patiënt in kaart brengen waar aandachtspunten voor verbetering liggen. Dat lijkt me echt niet het gebied van de tandarts."

Een tandarts kan volgens Dijkstra wel bepaalde zaken signaleren, in de mond, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld leefstijl. "De tandarts kan dan een gesprek aangaan met een patiënt en adviseren er eens mee naar de huisarts te gaan. Maar ik vind dat iets anders dan het systematisch meten van de bloeddruk of BMI."

Jay-Z en Solange: ruzie komt in alle families voor

Jay-Z en Solange Knowles hebben zich voor het eerst uitgelaten over hun inmiddels wereldberoemde aanvaring in een lift. De twee stellen in een gezamenlijke verklaring met Beyoncé dat 'alle families problemen hebben' en zij daarop geen uitzondering zijn. Beyoncés zusje Solange schopte en sloeg Jay-Z vorige week in de lift van een New Yorks hotel. Waarom de 27-jarige Knowles door het lint ging, is nog steeds een mysterie.

"Jay en Solange hebben beiden schuld aan de ruzie", staat in de verklaring van het trio. "Als gevolg van de gelekte video is er veel gespeculeerd over het waarom van dit onfortuinlijke incident. Het belangrijkste is dat onze familie de ruzie heeft bijgelegd." Jay-Z en zijn schoonzusje hebben elkaar excuses aangeboden. "Ze hebben beiden hun rol toegegeven."

Geruchten dat Solange onder invloed was toen ze haar zwager te lijf ging, spreekt het trio tegen. "Die verhalen zijn simpelweg onjuist." Ook geruchten dat de jongere Knowles de hele avond al opstandig was, worden tegengesproken. "We houden van elkaar en zijn boven alles familie. We hebben dit achter ons gelaten en hopen dat iedereen dat nu ook doet."

Bewakingsbeelden waarop te zien is hoe Solange door het lint gaat, doken maandag op. Solange deelde vorige week, na afloop van het chique Met Gala, klappen en een trap uit aan Jay-Z. Beyoncé stond erbij en keek ernaar. Het Standard Hotel, waar de ruzie plaatsvond, liet woensdag weten dat de persoon die de video naar de media lekte is ontslagen.

Ecclestone niet eens met kritiek op Strategy Group

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is het niet eens met de kritiek die geuit is op de Strategy Group. Force India, Sauber, Caterham en Marussia uitten kritiek omdat zij niet invloed hebben op de besluitvorming binnen de sport, die door de grote teams geregeld wordt.

De Strategy Group bestaat uit Ferrari, Lotus, McLaren, Mercedes, Red Bull en Williams. Toro Rosso wordt door eigenaar Red Bull vertegenwoordigd. De rest van de teams moet voldoen aan de door die teams opgestelde regels. Zo hebben deze de door FIA-president Jean Todt voorgestelde budgetlimiet tegengehouden en zijn in plaats daarvan gekomen met enkele kleine maatregelen die de kosten slechts weinig drukken. Dit tot ongenoegen van de kleinere teams.

Ecclestone zegt in The Independent het geen probleem te hebben dat niet alle teams vertegenwoordigd zijn. "Vier teams hebben geen stem in de Strategy Group en waarom niet? Omdat de renstallen die wel vertegenwoordigd zijn in de Strategy Group zich tot en met 2020 aan de Formule 1 verbonden hebben en garanties hebben gegeven."

Caterham-teambaas Cyril Abiteboul kan niets met de uitleg van de 83-jarige Brit. "De mening van Caterham doet er minder toe dan de mening van Ferrari, dat begrijp ik nog. Maar dat betekent niet dat ze ons maar buiten moeten sluiten. We kunnen op zijn minst meepraten, al is het maar voor de transparantie."

Samsom denkt niet aan opstappen

PvdA-leider Diederik Samsom is niet van plan op te stappen als zijn partij opnieuw verliest bij de verkiezingen van komende donderdag. Dat heeft Samsom vrijdag gezegd in een interview met RTL Z.

"Wij blijven doorgaan met ons werk", zei Samsom, die werd geïnterviewd met Europees lijsttrekker Paul Tang. Samsom beaamde desgevraagd dat hij ook aanblijft als de PvdA donderdag maar één zetel haalt.

Samsom reageerde op vragen naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf van vrijdag. Die krant meldde op gezag van anonieme bronnen dat de positie van Samsom onder grote druk staat, wat zou zorgen voor instabiliteit in de coalitie.

De PvdA bezet sinds 2009 drie zetels in het Europees Parlement. De periode daarvoor waren dat er nog zeven.

Agenten vrijuit voor dood arrestant

Zes agenten worden niet vervolgd voor de dood van een arrestant vorig jaar juni in Amsterdam Zuidoost. Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek van de Rijksrecherche dat de agenten volgens de voorschriften hebben gehandeld en dat de dood van de man hun dus niet is aan te rekenen.

De agenten waren afgegaan op een melding over een verwarde man in een flat aan het Geldershoofd. De 38-jarige man gedroeg zich volgens het OM agressief jegens de agenten. Die gebruikten een schild en een politiehond om hem in bedwang te krijgen. Daarbij raakte de man onwel. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij een dag later overleed.

De advocaat van de nabestaanden is op de hoogte gesteld van de beslissing de agenten niet te vervolgen. Ze kunnen beroep aanteken bij het gerechtshof in Amsterdam.

Lewandowski inzetbaar in bekerfinale

Borussia Dortmund kan zaterdag in de Duitse bekerfinale kunnen beschikken over de diensten van aanvaller Robert Lewandowski. Afgelopen donderdag moest Lewandowski de training nog verlaten met problemen aan zijn kuit. Na onderzoek is gebleken dat deze kwetsuur de inzet van de aanvaller niet zal beletten. 

"Het gaat goed met mij," liet Lewandowski weten bij aankomst in de Duitse hoofdstad. "Ik kan spelen." Morgen zal zijn ploeg, Borussia Dortmund het in de Duitse bekerfinale opnemen tegen Bayern München.

President schrapt bezoek aan dorp ontvoerde meisjes

De president van Nigeria heeft een bezoek aan het dorp waar vorige maand honderden meisjes zijn ontvoerd afgezegd uit veiligheidsoverwegingen. Dat hebben bronnen bij de president vrijdag gezegd.

Het zou het eerste bezoek van president Goodluck Jonathan aan Chibok zijn geweest. Leden van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram ontvoerden daar in april meer dan driehonderd meisjes.

Beter laat dan nooit, zei een leider in de gemeenschap vrijdag over Jonathans bezoek, voordat de afzegging bekend werd. Hij zei wel dat de inwoners boos waren dat de regering tot dusver niet daadkrachtig heeft opgetreden om de meisjes terug te krijgen.

Q-koortspatiŽnten willen meer schadevergoeding

Een groep Q-koortspatiënten klaagt de staat aan omdat ze meer geld willen zien. De overheid is bij de aanpak van de epidemie tussen 2007 en 2010 in gebreke gebleven. Ter genoegdoening is wel een fonds opgezet, maar het beschikbare geld schiet tekort om alle slachtoffers te compenseren. Dat bevestigt een woordvoerder van belangenvereniging Q-uestion na berichtgeving hierover van Omroep Brabant.

Voor de patiënten werd in totaal acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor nazorg. Nog eens twee miljoen euro werd besteed aan onderzoek naar Q-koorts. Volgens Q-uestion is dit te weinig. De woordvoerder schat het totale bedrag aan schade op vijftig tot honderd miljoen euro.

De vereniging vindt dat de overheid zich onvoldoende aan de zorgplicht heeft gehouden. Ook zou onvoldoende voorlichting zijn gegeven en waren de maatregelen tegen verdere verspreiding niet effectief genoeg. Ook zou de privacy van de boeren zwaarder hebben gewogen dan de gezondheid van de mensen. De aanklacht wordt in juni ingediend.

In totaal kampen volgens Q-uestion nog zo'n 1100 mensen met de naweeën van de ziekte. De epidemie ontstond in 2007 in het zuiden van het land. De ziekte, die veelal via geiten werd verspreid, kostte landelijk 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. Uiteindelijk werden duizenden dieren geruimd om de epidemie te bestrijden.

Doodstraf voor babyhandel in China

De leider van een Chinese bende die baby's verhandelde, is vrijdag in China ter dood veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat de groep 23 jongetjes en zwangere vrouwen uit Vietnam naar China smokkelde, meldt staatspersbureau Xinhua. De rechter veroordeelde ook 23 andere leden van de bende, tot straffen van twee jaar tot levenslang. Een Vietnamese vrouw is uitgezet naar haar thuisland.

De bende was in 2010 en 2011 actief. De bendeleden wisten aan de politie te ontkomen door de kinderen via landweggetjes de grens over te smokkelen naar de Zuid-Chinese stad Guangdong. In China werden de baby's verkocht, om vervolgens ter adoptie te worden aangeboden. De bende werd in 2011 opgerold.

RTL mag pestbeelden niet uitzenden

De aflevering van Project P: Stop het Pesten waarin te zien is dat een leerling van het Einstein Lyceum uit Hoogvliet wordt gepest mag niet worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald, meldt RTL. De rechtbank vindt het recht op privacy van de leerlingen zwaarder wegen dan het publicatierecht van RTL.

De aflevering van het programma met de tot nu toe niet vertoonde beelden stond voor maandag gepland. Volgens RTL waren op de beelden die de gepeste leerling met een verborgen camera had gemaakt andere personen onherkenbaar gemaakt.

Het Einstein Lyceum was naar de rechter gestapt om de uitzending te verbieden. De school uit de Rotterdamse deelgemeente vond het maken van opnamen met een verborgen camera niet acceptabel 'binnen de veilige omgeving van een school'. De methode van RTL werkt volgens de school niet en zou schadelijk zijn voor zowel gepeste als pestende leerlingen.

Bij de confrontatie met programmamakers voelden leerlingen zich volgens de school bovendien agressief en onbehoorlijk behandeld. Met de gang naar de rechter zei de school ook de wens van ouders van leerlingen uit de klas te vertegenwoordigen.

Onkosten EuroparlementariŽrs lopen flink uiteen

De onkosten die Nederlandse Europarlementariërs maken lopen sterk uiteen. Reiskosten en telefoon- en internetkosten vormen het leeuwendeel van de uitgaven, waarvoor het parlement maandelijks tot 4300 euro kan uitkeren. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van RTL Nieuws onder de 26 Nederlandse Europarlementariërs over 2013.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is maandelijks meer dan 1150 euro kwijt aan telefonie en internet. Partijgenoot Gerben-Jan Gerbrandy declareert de helft van dat bedrag aan telefoonkosten. Peter van Daalen (ChristenUnie) reisde vorig jaar voor meer dan 22 duizend euro. Zijn SP-collega Dennis de Jong gaf daar ruim 8500 euro aan uit. De ex-PVV'er Daniel van der Stoep vraagt per maand slechts vierhonderd euro onkostenvergoeding.

Het Europarlement is volgens de gegevens van RTL veertig miljoen euro kwijt aan vergoedingen voor kosten die boven op het reguliere salaris komen. Maandelijks kunnen de meer dan 750 parlementariërs een vast bedrag van maximaal 4299 euro aan onkostenvergoedingen vragen. Het geld kan worden gebruikt voor kantoorartikelen, telefoonrekeningen en reiskosten. Eerder deze maand bleek al dat het parlement de bonnetjes nauwelijks controleert, omdat dat meer zou kosten dan opleveren.

De VVD liet RTL weten geen boekhouding van de gemaakte kosten bij te houden. Er hoeft immers niets te worden gedeclareerd. De SGP en de PVV lieten niets van zich horen. De PvdA laat de cijfers eerst controleren door een eigen accountant. Het CDA liet slechts weten dat het geld dat niet wordt gebruikt, teruggaat naar het Europees Parlement.

Alleen GroenLinks, SP en D66 gaven volledige openheid van zaken. De groenen storten alle vergoedingen in een stichting, waar de leden hun bonnetjes voor verblijf en vervoer moeten indienen. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor trainingen, de inzet van extra personeel en extraatjes voor personeel. De SP en D66 stortten, na aftrek van kosten, duizenden euro's terug op de rekening van het Europarlement.

Seks met Dokter Corrie?

Ik zag onlangs bij Pauw & Witteman een vrouw van de actie 'Stop Dokter Corrie'. Er werd een stukje van de show vertoond waarin staatssecretaris Dekker meespeelde. Het ging over onzekerheid en Dekker liet zijn lange neus zien. Daar werd op een grappige manier op ingegaan door Dokter Corrie. Het was zijn echte neus. Ik kan me voorstellen dat je schrikt als je kind thuiskomt en zegt dat een staatssecretaris zijn lange neus heeft laten zien aan Dokter Corrie, maar dat zou dan over moeten zijn zodra je weet dat het zijn echte neus is.

Halo 5: Guardians aangekondigd voor Xbox One

Vandaag heeft 343 Industries zowel de tital als een hele reis rondom de nieuwe Halo-game aangekondigd. Halo 5: Guardians graat een grote stap vooruit worden voor de serie volgens de ontwikkelaar. De game wordt ontwikkeld op een nieuwe engine en zal in de herfst van 2015 uitkomen.

343 industries spreekt echter niet over een eindpunt, maar over een 'reis' naar de releasedatum. Dit wordt afgetrapt met een 'grote sprong' in 2014. Wat dit precies inhoudt, gaan ze het tijdens de Xbox E3 Media Briefing uitleggen. Tevens zal er ook een aankondiging zijn voor de serie, maar daarvoor zullen we moeten wachten tot 2015.

Halo 5: Guardians is voor 343 Industries een kans om te laten zien wat ze geleerd hebben van Halo 4. Over het verhaal weten we nog weinig, behalve dat er een woestijnachtig gebied zal zijn en kunnen we gissen naar wat het artwork zou kunnen betekenen. Op de E3 zullen we dus meer horen.

Halo 5: Guardians

Virtual Reality-bril voor kippen

We kunnen de plofkip straks met behulp van nieuwe techniek een beter leven geven, zonder daarvoor de hoofdprijs te gaan betalen. Het concept genaamd Second Livestock heeft zichzelf dit namelijk ten doel gesteld door kippen een virtual reality-bril te geven.

Door de bril zouden de kippen kunnen zien dat ze los rondlopen in een weiland, terwijl ze in het echt in een kippenren zitten. Het idee is een sociaal experiment van Austin Stewart van de Iowa State University om te zien of mensen dit direct voor waarheid zien en om te zien wat voor relatie de mensen hebben met technologie.

Het is natuurlijk geen idee wat nu direct waarheid gaat worden. Maar Stewart is wel bereid om mensen te helpen die dit idee willen realiseren.

Gesink sluit deelname aan Tour niet uit

Robert Gesink heeft deelname aan de Tour de France nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. De Varssevelder gaat eind van deze maand met een deel van de tourploeg op trainingsstage in Sierra Nevada. "Dit betekent niet dat ik dit jaar ook in de Tour de France start. Het betekent echter ook niet dat ik deelname aan de Ronde van Frankrijk uitsluit", vertelt Gesink vrijdag in zijn column in de Telegraaf.

Gesink onderging begin vorige week een operatie aan zijn hart om van zijn boezemfibrilleringen af te komen. "De laatste vier dagen zit ik weer op de fiets en heb inmiddels al een ritje van zo'n 3,5 uur gemaakt."

De nummer vijf van de Tour de France van 2010 kijkt uit naar de trip naar Sierra Nevada. "Ik wil tijdens die hoogtestage gewoon kijken hoe het loopt. Uit voorgaande jaren weten we ongeveer welke arbeid en welke testen ik moet afleggen om in een goede conditie in de Tour van start te gaan staan." De 101e editie van La Grande Boucle begint op 5 juli in Leeds.

Meer evacuaties om bosbranden CaliforniŽ

Brandweerlieden in de Amerikaanse staat Californië krijgen de bosbranden rond San Diego steeds meer onder controle, maar een van de vuurhaarden zwol donderdag toch weer aan. De vlammen naderden bewoond gebied, waardoor duizenden mensen moesten worden geëvacueerd.

Enorme zwarte rookwolken verzamelden zich rond San Marcos. In sommige delen van de stad konden mensen amper een hand voor ogen zien. Meer dan dertienduizend van de 85 duizend inwoners werden opgeroepen te evacueren. Woensdag werden al twintigduizend evacuatieorders uitgevaardigd.

De branden, die dinsdag uitbraken, hebben tot dusver acht huizen, een appartementencomplex en twee bedrijfspanden verzwolgen. Bijna veertig vierkante kilometer is in de as gelegd. De schade bedraagt al meer dan twintig miljoen dollar. In een daklozenkamp in Carlsbad, ten noorden van San Diego, is een ernstig verbrand lichaam gevonden. Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de branden. De politie sluit brandstichting niet uit, maar wil niet op de zaken vooruit lopen. Een simpele vonk afkomstig van voertuigen kan de extreem droge begroeiing in het gebied al doen ontbranden, zei de sheriff.

Justin Bieber weer aangeklaagd door paparazzo

Het einde van de juridische sores van Justin Bieber is nog niet in zicht. De 20-jarige zanger is weer aangeklaagd door een paparazzo, meldt entertainmentwebsite TMZ. De fotograaf beweert in januari, vlak voordat Bieber in Miami Beach werd gearresteerd, hardhandig te zijn aangepakt door een van de bodyguards van de Canadees.

Manuel Munoz zegt dat hij in Miami Beach foto's van Bieber maakte, wat lijfwacht Dwayne Patterson ergerde. De spierbundel zou de fotograaf zijn gevolgd naar een restaurant en Munoz daar in het toilet in de hoek hebben gedreven. Munoz moest de kiekjes die hij van Bieber schoot verwijderen, maar weigerde. Vervolgens zou Patterson hebben geschopt en geslagen en de camera hebben beschadigd. Uiteindelijk zou de bodyguard de geheugenkaart in handen hebben gekregen.

Advocaten van Bieber zeggen dat ook deze paparazzo op geld uit is. "Hij heeft toegegeven dat Justin niet aanwezig was bij het opstootje", liet raadsman Howard Weitzman weten aan TMZ. De advocaat verwijst naar het politierapport, waarin de eerste verklaring van Munoz is opgenomen. In het rapport staat dat Munoz slechts een schrammetje overhield aan zijn aanvaring met Patterson. "Hij struikelde kennelijk, maar beweert nu te zijn mishandeld. Hij was niet gewond en er is geen schade."

Bieber ligt sinds begin dit jaar geregeld in de clinch met de autoriteiten. De zanger werd in januari gearresteerd in Miami Beach op verdenking van rijden onder invloed. Een week later meldde hij zich in Toronto bij de politie. In zijn thuisland wordt Bieber verdacht van mishandeling. De politie in Los Angeles onderzoekt meerdere beschuldigingen aan het adres van de Canadees. Zo zou hij maandag de telefoon van een vrouw hebben gestolen. Begin dit jaar zou Bieber eieren hebben gesmeten tegen het optrekje van zijn buurman.

Munoz is niet de eerste paparazzo die Bieber aanklaagt. In Florida loopt nog een zaak van een fotograaf die beweert in opdracht van de zanger te zijn geslagen door een bodyguard. Beelden van een opstandige Bieber tijdens zijn verhoor in die zaak, gingen de wereld over. Scooter Braun, manager van de Canadees, heeft geweigerd zijn zegje te doen. Braun zou donderdag verhoord moeten worden, maar kwam niet opdagen. Volgens TMZ had de manager geen zin te spreken met wat hij een 'oetlul van een advocaat' noemt.

Mannen vast voor prostitueren minderjarige meisjes

De politie heeft in een onderzoek naar uitbuiting in de prostitutie- en escortbranche drie mannen opgepakt. Ze zouden zeker zeven vrouwen, van wie vijf minderjarig, in dienst hebben genomen om seksuele handelingen te verrichten bij klanten. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Justitie kwam de mannen op het spoor nadat bij een controle een minderjarig meisje werd aangetroffen. De zeven slachtoffers, afkomstig uit Nederland, werkten vanuit woningen in en rondom Amsterdam en werden aangeboden op internet. Volgens het OM werkten ze niet op de Wallen.

De verdachten, mannen van 23 en 24 jaar, komen uit Amsterdam en Diemen. Justitie is nog op zoek naar een vierde verdachte, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij werd al eerder gearresteerd maar de raadkamer van de rechtbank vond dat hij weer kon gaan. Het OM ging daartegen met succes in beroep.

Hoe de mannen precies te werk gingen, is nog niet duidelijk. "Dat is nog onderwerp van het onderzoek", zegt een woordvoerder van het OM desgevraagd. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De arrestaties staan los van een landelijke politieactie waarbij woensdag zes aanhoudingen werden verricht.

'Bitcoin blijft niche op betalingsmarkt'

De virtuele valuta bitcoin wordt niet veel groter dan hij nu is en blijft een nicheproduct. Dat voorspelt een van de hoofdontwikkelaars van bitcoin, Mike Hearn, tijdens een congres in Amsterdam. Hearn wijst op statistieken die erop duiden dat het gebruik van bitcoin niet meer sterk groeit.

Dat blijkt volgens hem uit de handel op de online bitcoinmarktplaatsen en het gebruik van de mobiele bitcoinportemonnee voor Android waar Hearn aan werkt. Een van de redenen zou de negatieve publiciteit zijn na het ineenstorten van de grote bitcoinbeurs Mt. Gox in februari. Bij een hack werden toen 850.000 bitcoins gestolen.

Hearn is een van de tien tot vijftien programmeurs die vrijwillig werken aan de broncode van bitcoin. Hij ziet de virtuele munt vooralsnog niet als echte bedreiging voor het huidige betalingsstelsel, mede doordat bitcoin door vrijwilligers in stand moet worden gehouden. "Het is aannemelijk dat bitcoin straks alleen zijn eigen kleine doelgroep bedient, maar nooit de massa zal weten te bereiken."

De hoge verwachtingen van de virtuele valuta vergeleek hij met die rond het alternatieve besturingssysteem Linux rond de eeuwwisseling. "Toen dachten mensen dat Linux een bedreiging was voor Microsoft, inmiddels weten we wel beter."

In Amsterdam worden donderdag en vrijdag twee congressen over de bitcoin gehouden. Het aantal Nederlandse bedrijven dat de virtuele munt accepteert groeit gestaag, maar veel Nederlandse sprekers uit de financiële wereld zien de virtuele munt niet als alternatief betaalmiddel.

"Virtuele valuta zijn nu nog meer een soort beleggingsproduct, net als goud en zilver", aldus oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Alle aandacht voor bitcoin kan hooguit leiden tot wat meer innovatie in de bankensector, denkt Peter Verhaar, medeoprichter van beleggingsbank Alex. "Banken kunnen bitcointechniek gebruiken om sommige transacties sneller te laten lopen."

De Nederlandse internetondernemer Marc van der Chijs, die in meerdere bitcoinbedrijven investeert, is optimistischer. "Zodra Wall Street instapt, gaat de prijs van bitcoin enorm stijgen. Daarvoor moet eerst een bitcoinfonds naar de beurs gaan. Het is afwachten of dat wordt toegestaan."

De tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, rijk geworden van hun rechtszaak tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, willen zo'n bitcoinfonds naar de beurs brengen. Maar het is onduidelijk of toezichthouder SEC dat goedkeurt.

Platina plaat voor The Common Linnets

The Common Linnets hebben voor hun eerste album een platina plaat gekregen. Het gelegenheidsduo bestaande uit Ilse DeLange en Waylon was vrijdagochtend te gast bij dj Edwin Evers in zijn radioprogramma Evers Staat Op, waar ze de prijs kregen overhandigd.

De platina plaat wordt uitgereikt voor albums die meer dan vijftigduizend keer over de toonbank zijn gegaan. Zondag kregen DeLange en Waylon al een gouden plaat uitgereikt, voor 25.000 verkochte exemplaren.

The Common Linnets werden zaterdagavond tweede tijdens het Eurovisie Songefstival in Kopenhagen met hun nummer Calm after the Storm. Het zangduo werd daarmee ook in vele andere Europese landen in een klap beroemd. DeLange en Waylon plannen momenteel een Europese toer.

'Ancelotti vervanger Seedorf bij Milan'

Italiaanse media melden dat AC Milan gaat proberen om Carlo Ancelotti terug naar San Siro te halen. Ancelotti, momenteel trainer bij Real Madrid, zal volgens de Italianen op zoek moeten naar een nieuwe werkgever als het de Champions League finale niet wint.

De huidige trainer van AC Milan, de Nederlander Clarence Seedorf, staat al een tijd onder druk bij AC Milan en zal waarschijnlijk aan het einde van dit seizoen aan de kant worden geschoven. De Nederlander staat momenteel op een teleurstellende achtste plaats. Silvio Berlusconi, voorzitter van AC Milan, zal tijdens de finale van de Champions League de verrichtingn van Ancelotti volgen. Mocht de trainer van Real Madrid niet haalbaar zijn dan zullen de Italianen vermoedelijk hun geld inzetten op Filippo Inzaghi.

Boek: Blauwe Ogen

Wat is het ergste dat een moeder kan overkomen? Juist. Dat er iets met haar kinderen gebeurt. Het is 3 maart 1943 als Theresia Winterstein, onder toeziend oog van professor Werner Heyde, bevalt van een tweeling. Deze mag ze enkel houden op voorwaarde dat de nazi's experimenten mogen uitvoeren op de baby'tjes. Ze moet hiermee instemmen, of zij en haar hele zigeunerfamilie gaan op transport naar Auschwitz. Als Theresia haar dochters komt ophalen na een 'onderzoek' ziet ze Rita in haar bedje liggen. Maar het bedje ernaast, van Rolanda, is leeg. Ze is dood. Bezweken bij een ingreep die haar blauwe ogen hadden moeten geven.

[NBA] Indiana en Oklahoma naar beste vier

Indiana Pacers en Oklahoma City Thunder hebben de laatste vier bereikt bij de play-offs in de NBA. De Pacers verzekerden zich van een plaats in de finale van de Eastern Conference door met 93-80 van Washington Wizards te winnen en tilden daarmee de stand in de best-of-sevenserie naar een beslissende 4-2 voorsprong.

Ook Oklahoma liet Los Angeles Clippers in zes duels achter zich. In het zesde duel werd het 98-104 in het voordeel van de bezoekers die nu naar de finale van de Western Conference gaan. Daarin treffen ze de San Antonio Spurs. In het oosten nemen de Pacers het net als vorig jaar op tegen de Miami Heat.

'Jaarlijks 100 miljard gewit met gokken op sport'

De georganiseerde misdaad wast elk jaar 140 miljard dollar (ruim honderd miljard euro) wit met weddenschappen op sportwedstrijden. Dat is ongeveer tien procent van alle winst uit criminele activiteiten, zo stellen onderzoekers van het Internationale Centrum voor Sportveiligheid (ICSS) en de Parijse Universiteit van Sorbonne in een donderdag gepresenteerd onderzoek.

Om hun inleg volledig terug te krijgen - of zelfs met winst - worden wedstrijden geregeld gemanipuleerd. Vooral voetbal en cricket worden veel getroffen door matchfixing, zo stellen de auteurs na twee jaar onderzoek. Ook in tennis, basketbal, badminton en motorsport wordt veel gemanipuleerd.

Wereldwijd zijn de afgelopen drie jaar een kleine zeventig sportwedstrijden bestempeld als gemanipuleerd. "In werkelijkheid is het aantal gemelde gevallen waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg", zo stellen de onderzoekers. Zij denken dat alleen vorig jaar al 'honderden of misschien zelfs duizenden' wedstrijden zijn gemanipuleerd.

Het gros van die weddenschappen wordt afgesloten bij illegale kantoren, zo denken de onderzoekers. Van alle - legale en illegale - sportweddenschappen zou zo'n tachtig procent via illegale aanbieders plaatsvinden. Het grootste deel van de illegale markt bevindt zich in Azië, terwijl bijna de helft van de legale sportgokmarkt in Europa zit.

Dodental Turkije waarschijnlijk boven driehonderd

Het uiteindelijke dodental als gevolg van de mijnramp in Turkije komt waarschijnlijk boven de driehonderd uit. Er zijn momenteel 284 doden bevestigd en er zitten nog maximaal achttien kompels onder de grond, zei minister van energie Taner Yildiz vrijdag.

Hoewel hij het niet hardop zei, leek Yildiz erop te zinspelen dat er geen mensen meer levend uit de mijn zullen worden gehaald. De laatste kompel werd woensdagochtend gered. Volgens Yildiz woedt de brand in de mijn, die dinsdag werd veroorzaakt door een explosie, nog steeds. Daardoor is er nog steeds sprake van een hoge concentratie van giftige gassen.

Mensen die bij de naleving van veiligheidsvoorschriften in de mijn nalatig zijn geweest kunnen straffen tegemoet zien, aldus Yildiz. "We zullen ons niks aantrekken van hun tranen."

De eerste massabegrafenissen werden donderdag gehouden. Voor vrijdag staan meer uitvaarten gepland.

Protest BraziliŽ tegen duur WK uitgemond in rellen

Braziliaanse demonstranten die te hoop liepen tegen de besteding van miljarden aan overheidsgeld voor het wereldkampioenschap voetbal zijn donderdag op de vuist gegaan met de oproerpolitie. Op een hoofdstraat in het centrum van Sao Paulo, een van de speelsteden, joeg de politie met traangas en rubberkogels betogers weg bij een barricade van brandend vuilnis.

Zo'n duizend voornamelijk jonge demonstranten gaven aanvankelijk op vreedzame en ludieke wijze lucht aan hun verontwaardiging over de uitgaven voor het komende toernooi. Met slagwerk, ketelmuziek en spandoeken onderstreepten de actievoerders, die willen dat de miljarden niet voor het voetbalfestijn maar voor woningbouw, onderwijs en gezondheidszorg worden gebruikt, hun eisen. Enkele betogers zetten een schoppartij van een voetbalwedstrijd in scène en een ander had zich uitgedost als een geraamte in een Braziliaans voetbalshirt.

Toen een groep demonstranten de ruiten van een autodealer en een bank ingooide, greep de politie in. Agenten arresteerden zeven mensen, die volgens de politie molotovcocktails op zak hadden. Aan het eind van de avond keerde de rust in Sao Paulo weer.

Eerder op de dag had de Beweging van Dakloze Arbeiders zich verzameld bij het Itaquerao-stadion van de grootste stad van het land. De betogers lieten weten het binnenkort op te leveren voetbalstadion niet te willen beschadigen, maar duidelijk te willen maken dat het wereldkampioenschap de armen vooral extra ellende heeft gebracht. Veel mensen zouden uit hun huizen zijn gezet omdat ze de snelgestegen huren in de buurt rond het stadion niet meer kunnen opbrengen.

Ook in Rio de Janeiro, Brasilia en Belo Horizonte gingen demonstranten de straat op. In de noordoostelijke speelstad Recife plunderden relschoppers enkele winkels. Ze konden ongestoord hun gang gaan, doordat de politie van de stad al drie dagen staakt.

[PL Darts] Taylor opgelucht na zege

Ondanks een dramatisch begin van de Premier League heeft Phil Taylor zich donderdagavond geplaatst voor de eindstrijd in Londen. De Britse darter versloeg Robert Thornton in een partij die lang gelijk op ging met 7-5. Hij besluit de reguliere competitie als derde.

"Ik heb het uiteindelijk goed gedaan. Ik heb evenveel punten als Raymond van Barneveld weten te behalen en daar ben ik heel blij." Diezelfde Van Barneveld is Taylors tegenstander in de eerste ronde van de play-offs. "Ik ben blij dat ik die nu heb gehaald, maar het gaat om de titel. Michael van Gerwen is titelhouder en de rest, inclusief ikzelf, wil hem onttronen. De wedstrijd tegen Barney wordt echter moeilijk genoeg. Hij is lastig te verslaan."

Het laatste duel van de donderdagavond ging tussen Michael van Gerwen en Peter Wright, de man uit Vlijmen toonde zich genadig tegen de flamboyante Schot (7-5). Van Gerwen, als eerste geplaatst, treedt volgende week in Londen aan tegen de nummer vier Gary Anderson.

Geen Niki Lauda Kurve meer op Red Bull Ring

De Red Bull Ring heeft de naam Niki Lauda voor een bocht op het circuit geschrapt. Het Oostenrijkse circuit, eerder genaamd A1 Ring, staat dit jaar voor het eerst in tien jaar weer op de kalender nadat het in opdracht van Red Bull helemaal opnieuw opgebouwd is.

Diverse namen van oud-coureurs zijn inmiddels verdwenen, waaronder die van drievoudig wereldkampioen Lauda die een bocht naar zich genoemd gekregen had. Nu heet de bocht Pirelli Kurve. De huidig directeur van Mercedes is hier niet blij mee, zo laat hij aan Kleine Zeitung weten. "Ik ben teleurgesteld. Ik kan me alleen voorstellen dat het gedaan is omdat ik nu bij Mercedes zit en we nu Red Bull klop geven. Als straf zal Mercedes blij zijn een een-twee te halen op Spielberg."

Ook de Gerhard Berger Kurve is gesneuveld. Deze is nu genoemd naar Würth, een Duitse fabrikant van gereedschappen. Alleen de Jochen Rindt Kurve bestaat nog. Hij werd in 1970 postuum wereldkampioen. Niet uitgesloten is dat ook zijn naam sneuvelt ten faveure van sponsorgeld.

FOK!games zoekt versterking!

De leukste gamessite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien, hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuwsartikelen willen schrijven voor FOK!games en creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi photoshopwerk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content.

Redacteuren
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Dit nieuws loopt uiteen van de aankondiging van een nieuwe Killzone of Mario Kart tot een wereldrecordpoging overleven in Don’t Starve en de eeuwig durende strijd tussen bijvoorbeeld Samsung en Apple op het gebied van tablets. Apparaten met een stekker kom je overal tegen en als nieuwsposter zorg jij ervoor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen.

Naast het schrijven van nieuws help je actief mee met andere artikelen op FOK!games. Spui bijvoorbeeld je mening in een blog of haal herinneringen op in een FOK!toen-artikel. Wij zijn vooral op zoek naar nieuwe crewleden met een pc waar de nieuwe PlayStation 4 u tegen zegt en crewleden die geïnteresseerd zijn in de meest uitlopende gadgets. Gamen op een mobiel of tablet wordt steeds volwassener en steeds beter. FOK!games wil verder kijken dan Xbox - PlayStation - Nintendo en daar hebben we jou bij nodig! Uiteraard is dit geen vereiste en houden we van discussies over wat nou beter is: een console, tablet, handheld of pc.

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper. 

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie of mail nar games@fok.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM/e-mail de gewenste functie, waarom je die functie wilt en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 1 juni, 23:59u.

Samenvattend
Gewenst profiel:
- minimaal zestien jaar oud;
- degelijke kennis van de Nederlandse taal;
- humor;
- minimaal redelijke kennis van de Engelse taal;
- interesse in videogames, gadgets, computers en de hele wereld eromheen;
- genoeg tijd om minimaal zeven nieuwsberichten per week te posten.

Wat bieden we:
- een plekje in de gezelligste crew van FOK!;
- de mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen;
- toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets met veel bier en Fanta!;
- de mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen;
- de mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen;
- na een proeftijd waarin je jezelf kunt bewijzen, krijg je de mogelijkheid om events te bezoeken en gratis reviewgames te recenseren.

Giel Beelen wil best trippen tijdens recordpoging

Zijn recordpoging radiomaken gaat Giel Beelen tot nu toe goed af. "Ik voel me wel goed", vertelde de 3FM-dj aan Spits. Beelen is echter gewaarschuwd. De Vlaming Peter de Veire, die het wereldrecord in 2012 op 180 uur zette, ging zelfs hallucineren. "Ik heb daar nog geen last van", vertelde Beelen. "Maar op zich lijkt mij dat ook wel gaaf."

Beelen wil zeker 190 uur radio maken en daarmee een wereldrecord vestigen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van zijn ochtendprogramma. "Het is mijn streven om donderdag gewoon weer aan het werk te gaan", vertelt de dj, die maandagochtend aan zijn recordpoging begon. "Maar als ik Peter zo hoorde, denk ik niet dat dat gaat lukken. Hij had echt weken nodig om lichamelijk bij te trekken."

Vooralsnog voelt Beelen, die af en toe korte tijd mag slapen, zich goed. "Ik ben verbaasd over hoe snel het allemaal gaat." Wel geneert hij zich een beetje voor het potje onder zijn mengpaneel waarin hij moet plassen. "Het is gelukkig zo'n bakje waarin alles meteen opdroogt. Maar ja, ik voel me ook wel wat opgelaten als een van mijn collega's het komt legen."

AD: Europese lijst bezorgde Wilders waarschijnlijk kopzorgen

PVV-leider Geert Wilders had grote moeite met het opstellen van de kandidatenlijst voor de komende Europese verkiezingen. Hij had amper vertrouwen in zijn partijgenoten en wilde in eerste instantie zelf lijsttrekker worden. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van interne documenten.

Wilders wilde de kar trekken, omdat hij bang was dat zijn achterban anders niet zou gaan stemmen. Uiteindelijk zag hij van dat plan af, omdat hij zijn zetel in de Tweede Kamer niet wil opgeven.

PVV-senator Martin van Beek was volgens het AD daarna een van de belangrijkste kandidaten om lijsttrekker te worden, maar die werd na een onhandige mail afgeserveerd als 'een rat' en 'een stoker'. Andere kandidaten kwamen op een 'lijst boos' terecht, omdat Wilders vreesde dat ze heibel zouden schoppen.

De huidige lijsttrekker, Marcel de Graaff, werd volgens de krant pas op het allerlaatste moment gekozen. Na Wilders' uitspraken over 'minder Marokkanen', zou hij weinig andere geschikte kandidaten over hebben.

Topresultaat boogschutters bij World Cup

De Nederlandse boogschutters hebben bij de World Cup in Medellín nog een finaleplaats gehaald. Eerder wisten compoundschutters Inge van Caspel en Mike Schloesser zich al naar de finale van de gemengde landenwedstrijd te schieten. Later lukte het echter ook Peter Elzinga om zich individueel voor de finale te plaatsen.

Elzinga werd in de kwalificaties knap zesde en mocht zo in de 1/16e finale pas instromen. Daarin won hij van de Braziliaan Roberval dos Santos, waarna hij korte metten maakte met diens landgenoot Marcelo Roriz. In de kwartfinale moest de jonge Amerikaan Bridger Deaton, in Shanghai nog goed voor brons, eraan geloven.

Tot slot won Elzinga in de halve finale van nog een Amerikaan, nummer twee van de wereld Reo Wilde. Zaterdagavond om 23.30 uur Nederlandse tijd wacht de verrassende Colombiaan Daniel Muñoz. Hij staat op de 97e plaats van de wereldranglijst. Voor Elzinga is het de derde keer in zijn loopbaan dat hij een individuele World Cup-finale haalt, maar hij won nog nooit.

Bij de vrouwen haalde Inge van Caspel knap de halve finales. Dat deed ze onder meer door winst op landgenote Martine Couwenberg. In de halve finale ging ze verrassend onderuit tegen de Sloveense Toja Cerne, die met de 67e plek bijna vijftig plaatsen onder Van Caspel staat op de wereldranglijst. In de strijd om het brons neemt ze het zaterdag op tegen de Russische Albina Loginova, nummer vijf van de wereld.

Irina Markovic werd in de eerste ronde van het compoundtoernooi uitgeschakeld. Bij de mannen kwam compoundschutter Ruben Bleyendaal niet verder dan de 1/16e finales, terwijl wereldkampioen Mike Schloesser daar in mocht stromen. Hij ging echter direct onderuit. Sander Dolderman had een bye in de eerste ronde, maar verloor vervolgens zijn eerste wedstrijd.

Met de olympische recurveboog was Rick van der Ven de enige Nederlandse deelnemer. Hij ging al in de tweede ronde kansloos onderuit tegen de Braziliaan Bernardo Oliveira, die met negen pijlen liefst zeven keer de 'tien' wist te raken.

'Reuzenkwallen' van halve meter aangespoeld

Aan de Nederlandse kust zijn de afgelopen tijd ongewoon grote kwallen gezien. De beesten van ruim een halve meter doorsnee en een gewicht tot elf kilo spoelden aan op verschillende plaatsen. Dat meldt natuurcentrum Ecomare vrijdag.

Normaal gesproken worden de zogeheten zeepaddenstoelen alleen gezien in de nazomer en in de herfst. Ze spoelen dan met enige regelmaat aan op het strand. Door het zachte weer hebben ze de winter echter overleefd en zijn ze intussen doorgegroeid.

De megakwallen werden onder meer bij Texel gespot, maar zijn volgens het natuurcentrum ook aan de Britse kust gezien. Volgens Ecomare is de zeepaddenstoel niet gevaarlijk. De netelcellen van het beest zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen, meldt het centrum op natuurbericht.nl.

'Twee keer stemmen door dubbele nationaliteit'

Mensen met een dubbele nationaliteit kunnen tijdens de Europese verkiezingen in theorie twee keer hun stem uitbrengen omdat ze van beide landen een stempas krijgen. Hoewel dubbel stemmen verboden is, kunnen overheden het op geen enkele manier controleren. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Alleen al in Nederland hebben 157 duizend mensen ook een nationaliteit uit een ander EU-land. Ze krijgen behalve een stempas van hun eigen gemeente ook een bewijs van hun tweede thuisland. Ze kunnen dan per post of op de ambassade hun stem uitbrengen.

Ook in andere EU-landen is sprake van vergelijkbare mogelijkheden. De landen wisselen echter geen gegevens met elkaar uit over het stemmen van mensen met een tweede nationaliteit. Stembureaus en ambassades weten daarom niet of ze al hebben gestemd of niet.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt in de krant dat dubbel stemmen mogelijk is. "Nederland heeft in Europa aan de orde gesteld of het niet helemaal voorkomen kan worden maar dat heeft nog geen effect gehad."

Zes arrestaties bij controleactie prostituees

Bij een landelijke politieactie om mensenhandel in de prostitutie aan te pakken zijn woensdag zes arrestaties verricht. In totaal zijn ruim honderd prostituees gecontroleerd, meldt de politie vrijdag.

De actie werd opgezet naar aanleiding van signalen van mensenhandel in commerciële seksadvertenties op internet. Agenten selecteerden vooraf meer dan vijfhonderd potentiële slachtoffers in het hele land. Met ongeveer honderd vrouwen werd vervolgens een afspraak gemaakt.

De politie bezocht de prostituees met name thuis of in hotels en een enkele keer op een vakantiepark of woonboot. In sommige gevallen waren meerdere prostituees aanwezig en soms ook kinderen. In een woning was een gangbang bezig en in een andere werd een drugsdealer aangetroffen.

De aanhoudingen werden verricht voor mensenhandel en illegaliteit. Ook kon een van de arrestanten zich niet identificeren.

S. Williams maakt geen fout in Rome

Serena Williams lijkt volledig hersteld van de blessure die haar vorige week in Madrid parten speelde. Bij het WTA-toernooi in Rome won de nummer één van de wereld in een Amerikaans onderonsje Varvara Lepchenko met 6-1 en 6-2. Williams bereikte dankzij die zege de kwartfinale.

Ana Ivanovic (11) riep Maria Sjarapova, die op gravel nog ongeslagen was dit seizoen, een halt toe. De als achtste geplaatste Russin boog met 1-6, 4-6 voor haar Servische opponente. Na Li won eindelijk van Samantha Stosur, iets wat haar in de voorgaande zes ontmoetingen niet was gelukt. Het werd 6-3 en 6-1 voor de Chinese (2).

Djokovic na valse start door in Rome

Novak Djokovic heeft donderdag de kwartfinale van het masterstoernooi in Rome bereikt. De Serviër had daarvoor tegen Philipp Kohlschreiber wel drie sets nodig. De Duitser won de eerste set, maar werd vervolgens door Djokovic in de pan gehakt: 4-6, 6-2 en 6-1.

Ook Rafael Nadal had opnieuw drie sets nodig. De nummer één van de wereld verloor tegen Michail Joezjny de eerste set in een tiebreak, maar was vervolgens oppermachtig: 6-7 (4), 6-2 en 6-1. Nadal treft nu Andy Murray. Op zijn verjaardag was de 27-jarige Brit (7) Jürgen Melzer uit Oostenrijk met 7-6 (1) en 6-4 de baas.

Stanislas Wawrinka (3) werd verrassend geklopt door Tommy Haas. De Duitser (15), in de tweede ronde nog te sterk voor Igor Sijsling, won na twee uur met 5-7, 6-2 en 6-3.

Zorgen Hamburger SV groter na remise

De degradatiezorgen van Hamburger SV worden steeds groter. De ploeg van Rafael van der Vaart heeft donderdag met 0-0 gelijkgespeeld tegen Greuther Fürth in de eerste wedstrijd van de play-off om promotie en degradatie. De wedstrijd donderdag was bovendien in Hamburg, zondag volgt de return in Fürth.

In negentig minuten in Hamburg deed Fürth, de nummer drie van de Tweede Bundesliga, nauwelijks onder voor de thuisploeg. HSV kwam in de tweede helft wel bijna op voorsprong. Pierre-Michel Lasogga werkte de bal op aangeven van Van der Vaart in het net, maar stond buitenspel.

Dat HSV het verschil in de eigen Imtech Arena niet kon maken, moet de ploeg zorgen baren. De Hamburgers, die als enige ploeg in alle Bundesligaseizoenen speelden, wonnen sinds eind oktober niet meer in een ander stadion.

Kwart minder winst voor ABN AMRO

ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal een nettowinst gemaakt van 311 miljoen euro. Dat is een kwart minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De daling kwam door de heffing die werd opgelegd vanwege de nationalisatie van SNS Reaal. Dat heeft de tijdens de kredietcrisis genationaliseerde bank vrijdag bekendgemaakt.

ABN AMRO moet vanwege de nationalisatie van SNS vorig jaar in totaal tweehonderd miljoen euro betalen. In het eerste kwartaal is daarvan de eerste termijn van 67 miljoen euro voldaan. Het onderliggende nettoresultaat, zonder het meerekenen van eenmalige lasten, verbeterde wel, van 290 naar 378 miljoen euro. Dat kwam doordat de bank meer rentebaten binnenhaalde, terwijl de kosten ongeveer hetzelfde bleven. De kosten-inkomensratio verbeterde hierdoor tot 58 procent.

De core-tier-1-ratio van ABN AMRO verbeterde tot 14,5 procent eind maart. Als de volledige Basel III-regels worden toegepast, die per 2019 ingaan, bedroeg deze kernkapitaalratio 12,9 procent, ook boven de Europese norm van negen procent.

Volgens topman Gerrit Zalm vertoont de Nederlands economie 'tekenen van herstel'. Zo is er meer vertrouwen in de huizenmarkt en is het sentiment onder mkb-bedrijven ook verbeterd. Volgens de voormalige VVD-minister zijn er ook lichtpuntjes op de arbeidsmarkt met een toenemend aantal vacatures en minder ontslagaanvragen.

Vanwege de nog altijd financiële moeilijkheden van huishoudens en bedrijven, verwacht de topman nog wel dat de kredietvoorzieningen hoger blijven. In het eerste kwartaal werd 361 euro extra opzij gezet door de banken. Dat is lager dan de 555 miljoen euro in het vierde kwartaal, maar hoger dan de 259 miljoen een jaar eerder. Voor heel het jaar verwacht ABN AMRO dat de voorzieningen iets lager uitkomen dan in 2013.

Zalm spreekt van een 'goede start van het jaar'. Hij waarschuwt dat dit niet automatisch kan worden geëxtrapoleerd naar het vierde kwartaal. Het eerste kwartaal is 'namelijk traditioneel het beste kwartaal van het jaar'. Bovendien krijgt ABN AMRO in de laatste drie maanden van het jaar de bankenbelasting weer voor de kiezen. Hierdoor werd in het afgelopen vierde kwartaal verlies geleden van 47 miljoen euro.

Nieuw album Foo Fighters in najaar uit

Het achtste album van de Foo Fighters verschijnt komende herfst. De Amerikaanse rockband laat de totstandkoming van het album vastleggen door kabelzender HBO, voor een documentaire die ook in het najaar wordt uitgezonden.

Foo Fighters doet acht verschillende studio's in de Verenigde Staten aan voor de opnamen van het album, waaronder Chicago, Los Angeles en New York. De cd wordt de opvolger van het met vijf Grammy's bekroonde Wasting Light uit 2011.

De band onder leiding van Dave Grohl viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. De rocker tekent ook voor de regie van de documentaire.

Ruim half miljard stemmen te tellen in India

Ruim een half miljard Indiase kiesgerechtigden hebben de afgelopen zes weken hun stem uitgebracht in wat de grootste verkiezingsoperatie ter wereld is, de parlementsverkiezingen in India. Nu de stemlokalen gesloten zijn, is het grote tellen begonnen. De kiescommissie hoopt de uitslag later vrijdag bekend te maken.

Niet eerder was de opkomst zo hoog als dit jaar. Meer dan 66 procent van de 814 miljoen kiesgerechtigden bracht zijn stem uit, waar dat vijf jaar geleden nog ruim 58 procent was.

De oppositiepartij BJP hoopt te profiteren van de onvrede over de regerende Congrespartij. De kandidaat van de BJP, Narendra Modi, geldt als favoriet vanwege zijn belofte voor economische groei te zorgen. Wordt zijn partij inderdaad de grootste, dan komt een einde aan tien jaar heerschappij van de Congrespartij.

'Tandarts moet meer zorgtaken krijgen'

Tandartsen kunnen meer doen dan alleen zorgen voor een goed gebit. Ze zouden taken van de huisarts kunnen overnemen zoals het bepalen van de bloeddruk of BMI. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, Rob Barnasconi, vrijdag in De Telegraaf.

"Door de tandarts - die als enige medisch professional al zijn patiënten minimaal een keer per jaar ziet - een bredere rol te geven bij vroegsignalering, kunnen veel problemen voorkomen worden en dat levert meteen kostenbesparing op", stelt Barnasconi. "Een moderne tandarts zorgt niet alleen voor een goed gebit maar tevens voor een betere gezondheid en een beter leven. We zijn daar voor opgeleid, niet voor niets ging de studie van vijf naar zes jaar."

Tandartsen hoeven wat Barnasconi betreft niet op de stoel van de huisarts te gaan zitten maar vindt wel dat ze een grotere rol kunnen spelen. Als er iets mis is met patiënten kunnen ze direct doorgestuurd worden. "Afgelopen weken heb ik nog twee patiënten doorgestuurd vanwege het vermoeden van suikerziekte: dan zie ik onverklaarbare ontstekingen, schimmelinfectie en een droge mond", aldus Barnasconi.

Next-gen Dragon Ball op komst

Anime News network meldt dat Bandai Namco bezig is met een nieuwe Dragon Ball, dat uit moet komen voor PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation 4.

Natuurlijk zien we wederom Goku, Gohan en co op komen draven (of vliegen), maar de game krijgt ook een nieuwe high-tech futuristische stad met een tijdmachine. Ook de hyperbolic time chamber maakt zijn opwachting in deze game. Voor de niet-kenners: in deze kamer staat de tijd zo goed als stil, een dag duurt een jaar, zodat je daarin bijvoorbeeld eindeloos kunt trainen zonder heel veel tijd te verliezen.

Jump Scan

Bekijk de oorsprong van The Flash in full preview trailer

Warner Brothers laat er geen gras over groeien. Na op woensdagavond een teaser trailer van The Flash te hebben getoond werd op donderdag een volledige trailer van de nieuwe tv-serie online vrijgegeven.

De nieuwe trailer is ruim vijf minuten lang en laat niet alleen kort zien hoe Barry Allen aan zijn krachten komt, maar toont ook meer van zijn voorgeschiedenis. Het ongeluk dat afgelopen seizoen in Arrow te zien was, wordt in The Flash blijkbaar herhaald, maar kenners van de comics zullen aan de trailer zien dat er misschien meer dan één bliksemongelukje verantwoordelijk is voor Allens superkrachten.

The Flash speelt zich af in hetzelfde universum als Arrow en wordt op dezelfde Amerikaanse tv-zender, The CW, uitgezonden. Naast Grant Gustin als Barry Allen zijn ook Danielle Panabaker, Carlos Valdes en Candice Patton in de serie te zien. Hoewel een specifieke uitzenddatum nog niet bekend is, mag verwacht worden dat de serie vanaf ongeveer september te zien is. The CW heeft wel al laten weten dat de serie op dinsdagen zal worden uitgezonden.

Opnames voor Star Wars zijn begonnen

Een nieuw deel van de filmgeschiedenis begint vandaag. Na maanden van er omheen praten, bekendmakingen over regisseur, cast en opnamelocaties begint de zevende Star Wars-film vandaag aan de opnames.

Dit meldde Bad Robot, de film- en tv-productiemaatschappij van J.J. Abrams, een uur geleden via Twitter. Getoond werd een clapboard van de film met als enige toelichting de hashtag #dayone.

Star Wars clapboard
Actie!

Als de opnames voltooid zijn duurt het nog tot december volgend jaar voordat het resultaat te zien is. Dat is wanneer Star Wars: Episode VII in de bioscopen verschijnt. In de film zijn John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, en Max von Sydow te zien, naast de originele castleden Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew en Kenny Baker.

Timmermans neuzelt over Wilders op z'n 'retour'

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is PVV-leider Geert Wilders 'op zijn retour'. Hij zegt dat vrijdag in een gesprek met de kranten van de Persdienst.

Dat is volgens de PvdA-minister misschien volgende week bij de verkiezing voor het Europees Parlement nog niet te zien, maar 'het is toch echt een wanhoopsdaad als je je met een club als Front National moet afficheren'. Hij voegt eraantoe: "Dan ben je echt van het padje af."

Eurokritische partijen doen het goed in de peilingen. Volgens een peiling van Vote Watch van woensdag worden PVV en D66 even groot. "Wilders lijkt succesvol, maar dat is het Europa van het verleden", stelt Timmermans.

Groot onderzoek cyberspionage BelgiŽ

Alle computers van de Belgische overheid worden gecontroleerd op spionagesoftware. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is op zeker 49 computerservers een spionagevirus gevonden. Daarom worden nu ook alle andere computers van de overheidsdiensten onder handen genomen, meldde De Tijd vrijdag.

Voor de schoonmaak is een taskforce met computerexperts van de militaire inlichtingendienst en de federale politie samengesteld. Nadat het ministerie van Buitenland is 'opgeschoond', volgen onder meer de kanselarij, de staatsveiligheidsdienst en de politie. Aangeboden hulp van de Amerikaanse CIA hebben de Belgen afgeslagen.

Meer tolerantie, nog geen acceptatie homoleerlingen

Voorlichting op basis- en middelbare scholen leidt tot meer tolerantie ten opzichte van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's). Maar van acceptatie is nog lang geen sprake. Zo is het gebruik van 'homo' als scheldwoord niet afgenomen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waarvan de resultaten vrijdag worden gepubliceerd.

Het vergroten van de tolerantie voor seksuele en genderdiversiteit op de scholen is dan ook 'nog lang niet voltooid', stellen de SCP-onderzoekers in het rapport Anders in de Klas. "Tolerantie zien wij als leven en laten leven. Daar kan een soort onverschilligheid in zitten, ook al heeft iemand misschien moeite met de geaardheid van een ander", zegt onderzoeker Freek Bucx. "Acceptatie gaat een stap verder. Dan heeft iemand geen problemen met de seksuele voorkeur van de ander", aldus Bucx. "Dan is er sprake van toenadering."

De onderzoekers zijn door de bank genomen positief gestemd over de eerste resultaten van de pilot. "In de perceptie van leraren en leerlingen heeft de pilot een proces op gang gebracht: leerlingen zijn aan het denken gezet, leraren zijn meer alert geworden en er is meer draagvlak en bewustzijn op school gecreëerd", schrijven de onderzoekers. "Ongunstige effecten of negatieve reacties waren er niet of nauwelijks."

Basisschoolleerlingen hadden na afloop 'minder moeite' met LHBT's en gingen zich in het algemeen 'veiliger voelen in de klas'. Dat laatste gold in het voortgezet onderwijs specifiek voor leerlingen die daadwerkelijk lesbisch, homo of biseksueel zijn, concluderen de SCP-onderzoekers.

Positieve effecten waren volgens de onderzoekers ook te zien in klassen met streng christelijke leerlingen, of islamitische scholieren met een niet-westerse achtergrond. Doorgaans blijkt dat deze groepen meer moeite hebben met homoseksualiteit en het bespreekbaar maken ervan.

Relatief veel scholen hadden echter moeite om aan alle criteria van de pilot te voldoen. Ze hadden te weinig tijd of waren huiverig voor de reacties op de lesstof. De onderzoekers noemen het 'een gemis' dat speciale trainingen aan leraren niet 'uit de verf' zijn gekomen.

Scholen moeten sinds december 2012 aandacht besteden aan seksuele en genderdiversiteit. Deelname aan de proef betekende dat scholen in ieder geval zes elementen moesten uitvoeren: externe voorlichting, lessen over omgangsvormen, training of begeleiding van leraren, aandacht voor seksuele en genderdiversiteit in reguliere lessen, nazorg en betrokkenheid van ouders.

De pilot liep sinds de zomer van 2012 in de twee hoogste groepen van het basisonderwijs en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs. Het ging om 55 basisscholen en 67 scholen in het voortgezet onderwijs. Ook deden vijf scholen voor speciaal basisonderwijs en vijf scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs mee.

Eerder bleek al uit onderzoek dat lesbische, homo- of biseksuele leerlingen kwetsbaar zijn. In het voortgezet onderwijs voelen zij zich in de klas minder veilig, ze vinden het er minder fijn en gezellig en hebben minder vaak het gevoel erbij te horen. Ze krijgen ongeveer tweeënhalf keer zo vaak als andere leerlingen te maken met uitschelden, buitensluiten, roddel en grappen.

Vermoedelijk lichamen vermiste vrouwen Panama gezien

De Panamese autoriteiten starten vrijdagochtend (lokale tijd) een zoektocht naar twee lijken in een bergachtig gebied die van de twee vermiste Nederlandse vrouwen kunnen zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van hulpdienst Sinaproc.

Een privaat onderzoekersteam, dat door de families van de vermiste Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) is aangesteld, heeft een anonieme tip ontvangen over de lichamen, weet de zegsman. Het team is vrijdag ook betrokken bij het onderzoek. Sinaproc wordt voorlopig niet ingeschakeld bij het natrekken van de tip, aangezien justitie het onderzoek nu leidt.

De twee vrouwen zijn sinds 1 april vermist. Zij wilden die dag gaan wandelen rond het plaatsje Boquete in de provincie Chiriquí. Een grootscheepse zoekactie naar de twee leverde niets op. De lichamen zouden volgens de tipgever in een moeilijk bereikbaar gebied tussen Chiriquí en de provincie Bocas del Toro liggen.

Gevonden kledingstukken waar de lokale krant El Siglo donderdag melding van maakte, zijn volgens de familie niet van de vermiste vrouwen. Zij hebben 40 duizend dollar uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de vondst van de twee.

Amsterdam wil onafhankelijke verkenners aanstellen

Twee onafhankelijke verkenners moeten ervoor zorgen dat de vorming van een nieuw college in Amsterdam weer verder gaat. Met alle acht partijen worden komend weekeinde gesprekken gevoerd, dat laat D66-fractieleider Jan Paternotte weten.

De verkenners moeten uiteindelijk met een voorstel voor mogelijke coalities komen die reëel en haalbaar zijn en recht doen aan de verkiezingsuitslag. Wanneer er geen onafhankelijke verkenners worden gevonden, worden twee verkenners van D66 en SP aan het werk gezet.

De formatie in Amsterdam ligt volledig op zijn gat sinds GroenLinks vorige week niet meer wilde samenwerken met de VVD. Alle acht partijleiders kwamen daarom donderdagavond bijeen om de impasse te bespreken.

Een voorstel van D66 om samen met de PvdA twee informateurs aan te wijzen werd door de PvdA van de hand gewezen. Andere fractievoorzitters gaven aan een samenwerking van D66 en PvdA niet te zien als een logische vertaling van de verkiezingsuitslag.

D66 kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste zetels: veertien. De PvdA werd daardoor voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet de grootste in Amsterdam. De partij kreeg tien zetels, vijf minder dan de afgelopen vier jaar.

FOK! wat een weer... Perioden met zon, ook wolkenvelden

Goeiemoggel! De temperaturen zitten vanaf vandaag in de lift en de komende dagen wordt het alleen maar warmer. Na het weekend zijn temperaturen mogelijk die tot boven de 25 graden uitkomen. Uiteraard neemt tegen die tijd de kans op onweer toe, maar in eerste instantie blijft het gewoon een aantal dagen helemaal droog.

Elke dag komt er steeds meer zon, hoewel dat langs de kust gisteren en ook vandaag al het geval is. In het binnenland zijn er nog veel uitsmerende stapelwolkjes aanwezig, terwijl er in het noorden wat meer gesloten wolkenvelden aanwezig zijn. Vanmiddag liggen de maxima gemiddeld gezien rond de 16 graden. De wind is niet meer dan matig en komt uit een noordelijke richting.

Waar is er dan wel wat te beleven op weergebied? Op de Balkan en in Oostenrijk om precies te zijn. Op enkele dagen tijd is daar al meer dan 150 millimeter gevallen en daar komt nog het één en ander bij. Vanaf 1000 meter hoogte valt er volop sneeuw. Nu is het wel het geval dat die depressie niet naar het oosten trekt, maar geleidelijk aan naar het westen gaat. Mogelijk dat wij er begin volgende week ook een staartje van meepikken, en in dat geval lopen de temperaturen minder hoog op.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ADQ!vogels
Vandaag het tweede deel van de reportage van ADQ in het Solleveld.

VogelsADQ
ADQ kan het beste uitleggen wat we zien want,

VogelsADQW
ik haal ze allemaal door elkaar.

VogelsA
Het is wel een...

VoAd
...prachtige reportage ADQ, veel dank hiervoor!

Xbox One verkoopt minder door Xbox 360

Aan Forbes wilde Yusuf Mehdi, hoofd marketing bij Microsoft, kwijt waarom PlayStation 4 beter verkoopt dan Xbox One. Volgens hem ligt het aan het feit dat Xbox 360-gebruikers meer tevreden zijn over hun console dan PlayStation 3-gebruikers.

Mensen met een Xbox 360 hebben dan ook geen reden om over te stappen naar de volgende console van Microsoft. Een andere reden is volgens Mehdi dat Xbox One in maar dertien landen officieel te koop is, terwijl Sony de PlayStation 4 al in meer dan veertig landen verkoopt. En dan als derde reden het prijsverschil, al is Microsoft daar al hard op weg om te zakken met hun deze week aangekondigde Kinect-loze Xbox One. Je weet wel, de camera waar we niet zonder mee konden gamen op Xbox One. Blijkt dat het toch wel kan. Hierdoor daalt een Xbox One met honderd euro in prijs. Mehdi hoopt dat mensen de Kinect later nog los erbij kopen.

Xbox One

Gameslegende Hideo Baba komt naar Anime 2014

Na een succesvolle eerste samenwerking tijdens Anime 2013, kondigen Animecon en Bandai Namco een nieuwe samenwerking aan voor de 2014-editie. Speciaal voor deze gelegenheid wordt gameslegende en producer Hideo Baba naar Den Haag gevlogen.

Baba-san komt een praatje houden over zijn Tales of-serie. Van de franchise zijn tientallen miljoenen exemplaren wereldwijd verkocht en de status van Hideo Baba binnen de anime-scene is als die van een rockster. In Japan zorgt Baba-san voor gevulde voetbalstadions door zijn presentaties. Baba-san zal tijdens Anime 2014 een presentatie geven in de main theater. Daarnaast zal hij een signeersessie doen, vragen van het publiek beantwoorden. Animecon-bezoekers maken kans op een zeer exclusief ontbijt met Baba-san op de zondagochtend van het event.

Bandai Namco heeft als primeur voor de bezoekers van Anime 2014 drie games speelbaar, die pas maanden na het evenement in de winkel zullen liggen. Tales of Xillia 2 en Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm Revolution zijn er drie maanden voor release speelbaar, en One Piece-fans kunnen Unlimited Red World twee weken voor release spelen. Daarnaast zullen andere games waaronder Tekken, Naruto, One Piece, Short Peace en Tales of Xillia 1 te spelen zijn in de speciale sectie in de Gameroom van Anime 2014.

Anime 2014 vindt plaats van 13 tot en met 15 juni in het World Forum in Den Haag. Naast games zijn er ook workshops, lezingen, veel kraampjes met Japanse anime-spullen en natuurlijk cosplay.

AnimeCon 2012 (Foto: Jimmy Israel)

Oh ja en Baba-san:

Hideo Baba

Natural Doctrine in het Engels

NIS America heeft al eerder aangekondigd dat het Japanse Natural Doctrine naar het Westen komt, maar bevestigd dit nogmaals door de Engelstalige trailer uit te brengen.

Jij als speler gaat met je team een grot in om het felbegeerde materiaal dat bekend staat als Pluton verzamelen. Tijdens je afdaling naar beneden blijkt dat er een groot kwaad beneden aanwezig is. Je moet je weer een weg naar bovenvechten om het koninkrijk van hun aanwezigheid te waarschuwen voordat het te laat is. Het spel is ontwikkeld door Kadokawa Game Studio en is een strategische RPG. Het ondersteunt crossplay en cross-save met Vita.

Natural Doctrine komt deze herfst uit op PlayStation Vita, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Enorme vlek Jupiter krimpt sneller

Midden op de planeet Jupiter zit al eeuwenlang een gigantische rode vlek, een enorme storm, en die vlek wordt steeds kleiner. De doorsnee is nu nog maar 16.500 kilometer, kleiner dan ooit eerder gemeten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat de ruimtetelescoop Hubble naar Jupiter heeft laten kijken. De oorzaak van de krimp is niet bekend.

De Grote Rode Vlek is een storm, die vanaf de aarde te zien is met telescopen. De wind haalt er snelheden tot 680 kilometer per uur. Het is niet bekend hoe lang de storm al raast. Eind 19e eeuw was de vlek nog ongeveer 41.000 kilometer in doorsnee. Dat betekent dat de aarde er drie keer in zou passen.

Omstreeks 1980 was de diameter nog ruim 23.000 kilometer, en vijf jaar terug was er nog minder dan 18.000 kilometer over. Rond de eeuwwisseling kromp de vlek met circa een kilometer per dag. Inmiddels wordt de storm driemaal zo hard kleiner, waarmee die over enige tientallen jaren volledig verdwenen zou kunnen zijn. De karakteristieke stormvlek is al in de 17e eeuw beschreven.

Jupiter/ANP
Enorme vlek Jupiter krimpt sneller (Foto: ANP)

Blatter: keuze Qatar was fout

Sepp Blatter heeft de keuze voor Qatar als organisator van het WK voetbal in 2022 een fout genoemd. De FIFA-voorzitter deed dat donderdag tegen de Zwitserse omroep RTS. Blatter noemt het waarschijnlijk dat het toernooi in de winter afgewerkt wordt.

De Zwitser wijt de foute keuze aan politieke druk uit Frankrijk en Duitsland. De Franse president Nicolas Sarkozy had bijvoorbeeld de emir van Qatar tegelijkertijd met UEFA-voorzitter Michel Platini uitgenodigd. "Je kunt je niet voorstellen dat de Zwitserse president dat zou doen", verklaarde Blatter.

Onlangs maakte Blatter bekend dat hij nog een vijfde termijn de FIFA wil leiden. De 78-jarige denkt niet dat hij bij de verkiezing van volgend jaar Platini als tegenstander heeft. "Dat zal hij niet doen."

Obama bij inwijding 11 septembermuseum

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag het nieuwe 9/11 Memorial Museum in New York geprezen als 'een heilige plek voor heling en hoop', die zowel het verhaal van de terreuraanslagen van 11 september 2001 weergeeft als de geest van heldenmoed en naastenhulp die er op volgde.

"Niets kan ons ooit breken", zei Obama bij de officiële inwijding van museum tot een gehoor van nabestaanden van slachtoffers, overlevenden en hulpverleners. "Niets kan veranderen wie wij zijn als Amerikanen."

Eerder liep Obama met zijn vrouw Michelle, de vroegere New-Yorkse burgemeester Michael Bloomberg en oud-president Bill Clinton en diens vrouw Hillary zwijgend door de uitgestrekte hal. Nadat hij had rondgekeken herinnerde Obama aan Welles Crowther, een 24-jarige medewerker van het World Trade Center en een voormalige vrijwillige brandweerman, die mensen hielp veilig uit de zuidelijke toren te komen, maar zelf omkwam toen deze instortte.

Crowther viel op foto's van na de ramp op omdat hij een rode bandana in zijn haar droeg. Een van de rode haarbanden wordt ook tentoongesteld in het musem en Crowthers moeder Alison zei te hopen dat het kleinood bezoekers eraan zal herinneren 'hoe mensen elkaar die dag hielpen en dat dit hun zal inspireren hetzelfde te doen, in het groot of in het klein'. Naast haar zat Ling Young, een van de mensen die door Welles Crowther werden gered.

Onder de aanwezigen waren de gouverneurs van New York en New Jersey, Andrew Cuomo en Chris Christie, de huidige New-Yorkse burgemeester Bill de Blasio, oud-burgemeester Rudy Guliani en voormalig gouverneur van New York George Pataki, alsook acteur Robert de Niro, die deel uitmaakt van het bestuur van het museum. Bloomberg zei dat een wandeling door het museum 'op sommige momenten moeilijk zal zijn, maar het is onmogelijk om je er niet door geïnspireerd te voelen'.

Het museum is voor 700 miljoen dollar (ruim 510 miljoen euro) gebouwd onder het in 2011 geopende herdenkingsplein op ground zero. Het is betaald uit particuliere donaties en belastinggeld. Het werk aan het museum werd gekenmerkt door constructieproblemen, financiële strubbelingen en geschillen over de inhoud en de wijze warop de doden moesten worden geëerd. Voor het publiek opent het museum, dat ook aandacht besteedt aan de mislukte bomaanslag op het WTC in 1993, zijn deuren op 21 mei.

Idealen

De acties van mensen als Hitler, Stalin, Mao en anderen en de steun die ze daarbij kregen van verschillende bronnen kunnen (geheel terecht) geïnterpreteerd worden als kwaadaardig en onmenselijk. Toch lijkt mij dat deze mensen zichzelf niet zagen als kwaadaardig en onmenselijk. Vaak zelfs is een overtuiging van idealen iets wat ze de wil en kracht geeft om te doen wat ze doen, waarbij ze zichzelf in de spiegel kunnen blijven aankijken. 

Mogelijk 'grote problemen' ICT bij Defensie

Bij het Ministerie van Defensie zijn mogelijk 'grote problemen' bij de ICT. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de Tweede Kamer. Ze laat een onafhankelijk extern bureau onderzoek doen naar de 'signalen' die ze heeft ontvangen en die bij haar de 'alarmbellen' hebben doen afgaan.

Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek dat 50.000 euro kost. Het bureau bekijkt de staat van de ICT en de aansturing. "Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op IV (informatievoorziening) en ICT-terrein voorstaan."

Angelien Eijsink van de PvdA sprak van een 'bom' en is 'verbijsterd'. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. "Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande", zei ze.

Phinney soleert naar zeer indrukwekkende zege

Taylor Phinny heeft op schitterende wijze de vijfde etappe van de Tour of California gewonnen. De Amerikaan van BMC wist in de afdaling van de enige echte klim van de dag langzaam weg te rijden van het jagende peloton, waarna hij niet meer bijgehaald werd.

De etappe over 174 kilometer, van Pismo Beach naar Santa Barbara, leek gemaakt voor Peter Sagan. Zijn ploeggenoten van Cannondale deden dan ook veel werk om ervoor te zorgen dat de rit in een sprint zou eindigen. 

Phinney stak daar echter een stokje voor. Op zo'n 25 kilometer van de streep schoof hij naar voren, waarna hij in de aerodynamische afdalingshouding meter voor meter afstand nam van het peloton. Cannondale en Orica-GreenEdge (Goss) probeerden het gat nog dicht te rijden, maar ze waren niet opgewassen tegen de 23-jarige Amerikaan.

Sagan won wel de sprint van het peloton en werd dus tweede, voor Goss. Daan Olivier was op de achttiende plek de beste Nederlander. De Brit Bradley Wiggins houdt de leiding in het algemeen klassement. Op de negende plaats is Laurens ten Dam daarin de beste Nederlander.

NS 'teleurgesteld' door mislukken schoonmaakoverleg

De NS is 'zeer teleurgesteld' dat het overleg tussen vakbond FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB over een nieuwe cao voor schoonmakers weer is stukgelopen. "Het is treurig te moeten constateren dat deze twee partijen er niet uit komen terwijl ze pas net weer aan tafel zaten", zo meldt de vervoerder donderdag in een verklaring.

"De reiziger en het treinpersoneel zit ondertussen al weken in de rommel", aldus de NS, die hard getroffen wordt door de stakende schoonmakers. De NS heeft zelf inmiddels kantoorpersoneel ingezet om de treinen op te ruimen. Maar nu de staking voortduurt wil het bedrijf kijken wat voor gevolgen dat heeft voor reizigers.

De NS gaat daarom kijken welke opties er zijn om de overlast voor reizigers te beperken, maar vooral ook om de treinen veilig te houden. De schoonmakers voeren al enkele weken actie. Volgens de NS doet ongeveer veertig procent van de treinschoonmakers mee aan de staking.

Hoewel de onderhandelingen al langere tijd stroef verliepen, leek het er vorige week nog op dat een doorbraak in het conflict ophanden was. De partijen besloten toen om - met een bemiddelaar - weer aan tafel te gaan.

'Langnekdino's hebben het Jura overleefd'

Wetenschappers hebben in de Argentijnse regio Patagonië bewijzen gevonden dat dinosauriërs met lange nekken en lange staarten niet zijn uitgestorven in het Jura. Er zijn fossielen ontdekt uit het vroege Krijt.

Paleontologen vonden negentien wervels. Op basis daarvan denken ze een nieuw lid van de familie diplodocidae gevonden te hebben, de 'leikupal laticauda'. De naam is een samenstelling van het Mapuche woord voor 'verdwijnende' en 'breed' en 'staart' in het Latijn.

De ontdekking van de diplodocus zou ook betekenen dat de leipukal laticauda al rondliep toen alle continenten op aarde nog een waren.

De groep paleontologen onder leiding van Pablo Gallina heeft over de ontdekking gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

Britse toeristen weg uit Kenia om terreurdreiging

De Britse touroperator Thomson haalt honderden vakantiegangers terug uit Kenia na een waarschuwing van het Britse ministerie van buitenlandse zaken voor een mogelijke terreuraanslag.

De klanten van Thomson worden donderdag en vrijdag naar het Verenigd Koninkrijk teruggevlogen. Het Britse ministerie liet dinsdag weten dat alle niet-essentiële reizen naar Mombasa en het omliggende kustgebied vermeden moesten worden en dat wie er al was, beter kon vertrekken.

Thomson liet weten ongeveer vierhonderd klanten in Kenia te hebben, in Mombasa en op safari. De touroperator zei ook alle vakantiereizen naar Mombasa tot eind oktober te schrappen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.