Topresultaat boogschutters bij World Cup

De Nederlandse boogschutters hebben bij de World Cup in Medellín nog een finaleplaats gehaald. Eerder wisten compoundschutters Inge van Caspel en Mike Schloesser zich al naar de finale van de gemengde landenwedstrijd te schieten. Later lukte het echter ook Peter Elzinga om zich individueel voor de finale te plaatsen.

Elzinga werd in de kwalificaties knap zesde en mocht zo in de 1/16e finale pas instromen. Daarin won hij van de Braziliaan Roberval dos Santos, waarna hij korte metten maakte met diens landgenoot Marcelo Roriz. In de kwartfinale moest de jonge Amerikaan Bridger Deaton, in Shanghai nog goed voor brons, eraan geloven.

Tot slot won Elzinga in de halve finale van nog een Amerikaan, nummer twee van de wereld Reo Wilde. Zaterdagavond om 23.30 uur Nederlandse tijd wacht de verrassende Colombiaan Daniel Muñoz. Hij staat op de 97e plaats van de wereldranglijst. Voor Elzinga is het de derde keer in zijn loopbaan dat hij een individuele World Cup-finale haalt, maar hij won nog nooit.

Bij de vrouwen haalde Inge van Caspel knap de halve finales. Dat deed ze onder meer door winst op landgenote Martine Couwenberg. In de halve finale ging ze verrassend onderuit tegen de Sloveense Toja Cerne, die met de 67e plek bijna vijftig plaatsen onder Van Caspel staat op de wereldranglijst. In de strijd om het brons neemt ze het zaterdag op tegen de Russische Albina Loginova, nummer vijf van de wereld.

Irina Markovic werd in de eerste ronde van het compoundtoernooi uitgeschakeld. Bij de mannen kwam compoundschutter Ruben Bleyendaal niet verder dan de 1/16e finales, terwijl wereldkampioen Mike Schloesser daar in mocht stromen. Hij ging echter direct onderuit. Sander Dolderman had een bye in de eerste ronde, maar verloor vervolgens zijn eerste wedstrijd.

Met de olympische recurveboog was Rick van der Ven de enige Nederlandse deelnemer. Hij ging al in de tweede ronde kansloos onderuit tegen de Braziliaan Bernardo Oliveira, die met negen pijlen liefst zeven keer de 'tien' wist te raken.