FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 mei 2014

[Upd] Eerste World Cup-zege boogschutter Elzinga

De Nederlandse compoundschutters zijn er niet in geslaagd de landenwedstrijd bij de World Cup in Medellín te winnen. In de finale dolven Mike Schloesser, Ruben Bleijendaal en Peter Elzinga het onderspit tegen de Amerikaanse nummers één van de wereld.

De wedstrijden bij de landenteams bestaan uit vier 'ends'. In elk end schieten eerst de drie - in dit geval - Nederlanders één keer, gevolgd door de Amerikanen, waarna dit nog een keer wordt herhaald. In totaal bestaat een end dus uit zes pijlen per team.

In het eerste end liep Nederland gelijk twee punten achterstand op, doordat Bleijendaal in zijn eerste beurt 'een acht' schoot. Nederland liep in het tweede end een punt in en na het derde end stonden de Oranjemannen nog altijd één punt achter. 

Wederom was het Bleijendaal die in het vierde en laatste end de acht raakte, waardoor de wedstrijd definitief verloren was, 231-228. Waar Bleijendaal de enige drie 'achten' van de wedstrijd schoot, deed Schloesser het juist bijzonder goed: De wereldkampioen schoot al zijn acht pijlen in de tien. 

Om 22.23 uur Nederlandse tijd staan Schloesser en Inge van Caspel in de finale van de gemengde landenwedstrijd. Direct daarna speelt Van Caspel individueel om het brons. Om 23.37 uur sluit Elzinga de dag af met de individuele compoundfinale tegen thuisschutter Daniel Muñoz.

Alle finales zullen live te volgen zijn via het officiële YouTube-kanaal van de overkoepelende boogschietbond. 

Update 22.41 uur:

Schloesser en Van Caspel hebben in de Colombiaanse regen genoegen moeten nemen met het zilver in de gemengde landenwedstrijd. Tegen Pierre Julien Deloche en Sophie Dodemont uit Frankrijk begon het jonge duo nog uitstekend. De negentienjarige Schloesser raakte alles, terwijl de drie jaar oudere Van Caspel ook weing missers op liet tekenen.

Na drie van de vier ends stonden de Nederlanders op een comfortabele voorsprong van drie punten, maar met de laatste pijlen ging het fout. Van Caspel schoot slechts een acht met haar voorlaatste pijl, waarna Schloesser zijn eerste negen van de dag liet noteren, na louter tienen. Met nog één punt voorsprong voor Nederland schoten de Fransen beiden een tien, waarna Nederland twee negens scoorde en de wedstrijd definitief uit handen gaf.

Update 23.12 uur:

Van Caspel heeft direct na de teleurstelling van de gemengde finale wel toe weten te slaan in de wedstrijd om individueel brons. De Nederlandse schoot uitstekend tegen de Russische wereldtopper Albina Loginova. In de eerste twee ends van drie pijlen per end schoot ze twee keer 29 punten, goed voor één punt voorsprong.

In de derde en vierde ends ging het minder, met drie negens, maar dankzij twee 'achten' kwam Loginova niet dichterbij. Het laatste end was erg spannend, want na de eerste van drie pijlen stond het gelijk. Daarna schoot de Russische een negen, gevolgd door een tien van Van Caspel. Nog een negen voor Loginova werd door de Nederlandse afgestraft met een schot in de roos, waarmee het brons binnen was.

Update 23.47 uur:

Peter Elzinga heeft voor het eerst in zijn loopbaan een individuele World Cup gewonnen. De compoundschutter rekende in de finale in Medellín af met thuisschutter Daniel Muñoz, die wel zijn eerste medaille ooit won op een World Cup. De prestatie van de Colombiaan is opvallend, want vorig jaar was hij tijdens het evenement in Medellín nog een van de vrijwilligers.

Elzinga begon indrukwekkend en stond na twee van de vijf ends op 59 punten, één minder dan het maximum. Daarna kwam Muñoz echter beter in zijn spel, met drie keer tien in het derde end. Daardoor kwam hij tot op twee punten van de 33-jarige Nederlander. In het vierde en vijfde end schoten zowel Elzinga als de Colombiaan twee tienen en een negen, waardoor de Nederlander zijn voorsprong kon behouden en de wedstrijd besliste.

Benschop nu echt van Fortuna Düsseldorf

Charlison Benschop zet zijn loopbaan voort bij Fortuna Düsseldorf. De 24-jarige aanvaller, die het afgelopen seizoen al op huurbasis uitkwam voor de ploeg uit de Tweede Bundesliga, tekende een contract voor drie seizoenen. Benschop stond de afgelopen twee seizoenen onder contract bij het Franse Stade Brest.

Benschop speelde eerder in Nederland voor RKC Waalwijk en AZ. In zijn eerste seizoen bij Fortuna speelde hij 28 wedstrijden in de Tweede Bundesliga en scoorde daarin twaalf keer. "Ik heb altijd gezegd dat ik me hier zeer goed voel en zeker zou willen blijven", toonde Benschop zich tevreden met de transfer. "Nu ben ik eindelijk een echte Düsseldorfer."

[DFB Pokal] Bayern wint, doelpunt Robben

Bayern München heeft voor het tweede jaar op rij de Duitse beker gewonnen. In de finale in Berlijn werd zaterdag na verlenging met 2-0 gewonnen van Borussia Dortmund. Arjen Robben speelde een hoofdrol door in de 107e minuut de score te openen. Thomas Müller maakte er in de slotseconden 2-0 van.

Bayern sleepte eerder ook al de Duitse titel in de wacht en wint daardoor voor het tweede opeenvolgende jaar de dubbel. Vorig seizoen werd ook nog de Champions League veroverd, maar deze keer zette Real Madrid de ploeg van trainer Pep Guardiola in de halve finale de voet dwars.

[FA Cup] Arsenal wint na 2-0 achterstand

Arsenal heeft na bijna tien jaar wachten eindelijk weer eens een prijs gepakt. De Londense club won zaterdag de FA Cup door op Wembley na verlenging met 3-2 te winnen van Hull City. De fans van Arsenal zagen hun club binnen acht minuten op een 2-0 achterstand komen, maar konden na goals van Santi Cazorla, Laurent Koscielny en Aaron Ramsey toch een feestje vieren.

Arsenal won in 2005 de Engelse bekerfinale ten koste van Manchester United, maar daarna werd het geduld van de supporters aardig op de proef gesteld. Zo verloor de ploeg van trainer Arsène Wenger sindsdien de finale van de Champions League en twee keer de eindstrijd van de League Cup.

Hull stond zaterdag voor het eerst in de clubhistorie in de finale van de FA Cup, maar leek weinig last van plankenkoorts te hebben. Al na vier minuten opende James Chester de score door een inzet van Tom Huddlestone van richting te veranderen. Aanvoerder Curtis Davies maakte er in de achtste minuut 2-0 van nadat Alex Bruce eerst de paal had geraakt.

Het schrikbeeld dat de prijzenkast opnieuw niet kon worden aangevuld had geen verlammende uitwerking op de spelers van Arsenal. Cazorla (17') maakte al snel de aansluitingstreffer en na de 2-2 van Koscielny (71') waren de Gunners heer en meester. Ramsey maakte in de tweede helft van de verlenging de terechte 3-2, waarna Hull toch nog dicht bij de gelijkmaker kwam. Een inzet van Sone Aluko werd echter vlak voor tijd van de lijn gehaald.

Uitslag Nederland - Ecuador

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd tijdens de voorbereiding op het WK te winnen. Ecuador hield de formatie van bondscoach Louis van Gaal zaterdag in de Amsterdam Arena op 1-1. Door een goal van Jefferson Montero kwam Oranje al vroeg op achterstand, Robin van Persie maakte vlak voor rust gelijk.

Voor het Nederlands elftal is het al de vierde wedstrijd op rij die niet wordt omgezet in winst. Drie duels eindigden in een gelijkspel, van Frankrijk werd verloren. Voordat het WK begint, staan er nog oefenwedstrijden tegen Ghana en Wales op het programma.

Nederland

1 - 1

Ecuador

 37' Van Persie    9' Montero 
 
 Gele kaart: Valencia (Ecuador)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Královec (Tsj)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Janmaat (Verhaegh/46)
Veltman
De Vrij
Martins Indi
Kongolo (v.Aanholt/46)
Clasie (De Guzman/46)
Wijnaldum
Blind
v.Persie (Huntelaar/79)
Depay
  Banguera
Paredes
Guagua
Erazo
Bagüí
Valencia
Noboa (Gruezo/61)
Castillo (P.Quinónez/72)
Montero (Ayoví/65)
Rojas (Achilier/82)
Caicedo (Wila/39
Martínez/57)

Barça-coach Martino stapt op

Gerardo 'Tata' Martino heeft zijn ontslag ingediend bij FC Barcelona. De Argentijn kondigde dat vanavond na afloop van het mislukte kampioenswedstrijd tegen Atlético Madrid aan.

Martino was pas één seizoen in dienst van Barcelona, maar won alleen alleen de Spaanse Supercup. Martino (51) bedankte de clubleiding voor het in hem gestelde vertrouwen. "Sorry dat ik de gewenste prestaties niet heb geleverd."  Martino tekende in juli 2013 een contract voor twee jaar, als opvolger van de toen al ernstig zieke Tito Vilanova.

Voordat hij trainer werd van Barcelona was Martino tussen 2006 en 2011 bondscoach van Paraguay. In 2012 leidde hij Newell's Old Boys naar de titel in Argentinië.

Asscher vindt dreigement Saudi's 'krankzinnig'

Minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt eventuele sancties van Saudi-Arabië vanwege de anti-islamsticker van PVV-leider Geert Wilders een 'krankzinnig dreigement'. Dat heeft hij zaterdag gezegd tegen RTL Nieuws.

"We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Het is glashelder dat wat Wilders zegt - daar ben ik altijd altijd heel duidelijk over - op geen enkele manier de mening is van de regering", gaat de bewindsman verder. "Het slaat nergens op dat een ander land dan denkt sancties te moeten opleggen. Slechte zaak."

Asscher deed zijn uitspraken in reactie op berichten dat Saudi-Arabië overweegt Nederland met sancties te straffen omdat Wilders het land zou hebben beledigd. "Er zijn indicaties dat het land handelsmaatregelen tegen Nederland overweegt", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken daar zaterdag over.

Ook premier Mark Rutte (VVD) reageerde voor de camera van de nieuwsrubriek op de dreigementen. "Het zijn vooralsnog berichten in de Saudische media. We zitten erbovenop. We doen ons uiterste best de Saudi's uit te leggen dat deze uitspraken niet zijn gedaan door de Nederlandse regering, maar door de voorman van één politieke partij."

Wilders verspreidde in december een anti-islamsticker die gelijkenissen toont met de Saudische vlag. De islamitische geloofsbelijdenis op de vlag was vervangen door de tekst 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif'.

Djokovic wint na slijtageslag van Raonic

Novak Djokovic heeft de finale bereikt van het masterstoernooi van Rome. De als tweede geplaatste Serviër, die in 2008 en 2011 de titel pakte op het Italiaanse gravel, won na drie uur spelen met 6-7 (5), 7-6 (4) en 6-3 van de Canadees Milos Raonic (8). In de finale treedt hij zondag aan tegen de winnaar van de partij tussen Rafael Nadal (1) en Grigor Dimitrov (12).

Djokovic gaf in de tiebreak van de eerste set een 3-0 voorsprong uit handen, maar trok de stand weer gelijk door de tiebreak van de tweede set te winnen. In de openingsbedrijf van het derde bedrijf leverde Raonic zijn service in en die achterstand wist hij niet meer te repareren.

Voor Djokovic was het al zijn derde moeizame overwinning op rij. Ook Philipp Kohlschreiber en David Ferrer dwongen de Serviër tot het spelen van drie sets.

[PD] Atlético na 18 jaar opnieuw beste van Spanje

Atlético Madrid heeft zojuist de landstitel in de Spaanse Primera División veroverd. Dit deed de club door in de onderlinge wedstrijd met concurrent FC Barcelona gelijk te spelen. De Madrilenen hadden een punt nodig om de eerste titel sinds 1996 binnen te halen.

In de eerste helft had Barcelona het betere van het spel. Ook was er veel pech voor Atlético, omdat twee belangrijke aanvallende spelers, Diego Costa en Arda Turan, met blessures moesten afhaken. In de dertigste minuut schoot Alexis Sánchez vanuit een moeilijke hoek op doelman Thibaut Courtois, en deze wist de bal niet te keren: 1-0.

In de resterende vijftien minuten was het vooral Atlético dat het moeilijk had. De ploeg oogde verdedigend kwetsbaar en kwam niet echt aan goede mogelijkheden toe. De Madrilenen kwamen echter sterk terug uit de kleedkamer. David Villa kreeg twee enorme kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Even later was het alsnog raak: Diego Godín kopte raak uit een corner.

In de resterende veertig minuten probeerde Barcelona nog de goal te maken die het nodig had voor het kampioenschap, maar ondanks dat ze Atlético sterk onder druk wisten te zetten leverde dit geen grote kansen meer op. Een afstandsschot van Dani Alves was het belangrijkste wapenfeit, maar Courtois redde knap.

Doordat Barcelona niet meer tot scoren kwam kon de formatie van trainer Diego Simeone een feestje bouwen doordat ze de eerste titel in 18 jaar wisten binnen te halen. Volgende week zaterdag kan de club nog meer glans aan het seizoen geven door de Champions League-finale te winnen. Deze wordt gespeeld tegen stadgenoot Real Madrid.

Zwembad Spijkenisse deels weer open na chloorlek

Het zwembad in Spijkenisse dat vrijdagavond werd ontruimd na een chloorlek gaat zondag gedeeltelijk weer open. Dat heeft een woordvoerder van het Rivièrabad zaterdagmiddag gezegd. Het bassin waar het chloor lekte blijft gesloten tot het onderzoek helemaal is afgerond en het lek is gerepareerd.

De 51 personen, voornamelijk kinderen, die in een ziekenhuis werden opgenomen, zijn op een na allemaal weer thuis, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Forensisch onderzoek heeft uigezwezen dat het chloor kon vrijkomen door een technisch defect. Het lek trad op toen in het bad een kinderdisco gehouden werd.

De concentratie chloor in het water van het recreatiebad was twee keer zo hoog als normaal, wat tot tranende ogen leidde. Het zwembad, waar op dat moment 385 kinderen en begeleiders aanwezig waren, werd daarop ontruimd.

Behalve het recreatiebad, dat tot nader order gesloten blijft, heeft het Rivièrabad ook een wedstrijdbassin en een zogenoemd doelgroepenbassin. Daar wordt het reguliere programma zondag hervat. Wanneer het zwembad weer in zijn geheel opengaat, is nog niet duidelijk.

Hologram Michael Jackson mag op Billboard Awards

Een hologram van Michael Jackson is zondag onderdeel van de uitreiking van de Billboard Music Awards. Twee bedrijven meenden dat het middels lichttechnieken gecreëerde beeld van de overleden zanger inbreuk maakt op hun patent, maar een rechter stelde hen vrijdag in het ongelijk.

De Hologram USA en Musion Das Hologram spanden een kort geding aan om het optreden tijdens de prijzenregen in Las Vegas te voorkomen. Eerstgenoemde bedrijf was twee jaar geleden verantwoordelijk voor het veelbesproken hologram van de overleden rapper Tupac Shakur op festival Coachella.

De rechter oordeelde dat de technologie en visuele effecten om een hologram te creëren al decennia lang bestaan en dus behoren tot het publieke domein. Het Tupac-hologram heeft volgens hem slechts de interesse in de technieken laten toenemen.

Het hologram van Jackson brengt zondag Slave to the Rhythm ten gehore. Het nummer staat op het begin deze week verschenen album Xscape, dat bestaat uit oude, niet eerder uitgebrachte opnamen van de zanger met een nieuwe productie.

Zoekactie Turkse mijnramp afgerond

De zoek- en reddingsoperatie in de Turkse steenkolenmijn waar eerder deze week meer dan driehonderd kompels de dood vonden na een explosie en brand is afgerond. De laatste twee vermiste mijnwerkers zijn gevonden. Dat heeft de Turkse minister van energie Taner Yildiz zaterdag gezegd.

Het dodental van de mijnramp in Soma, in het westen van het land, staat op 301. Bijna vijfhonderd kompels konden 13 mei aan de vuurhaard ontsnappen of zijn gered.

"Alle hoeken van de mijn zijn door een groot team uitgekamd en er is geen ander lichaam of levend persoon gevonden", zei Yildiz. "Nu zullen we ons richten op onderzoek en op de vraag wat er met de productie zal gebeuren."

De regering en het mijnbedrijf van wie de mijn is ontkennen dat de oorzaak van de ramp in Soma gezocht moet worden in nalatigheid. Vanuit de oppositie worden echter vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels. Een mijnwerker die de ramp overleefde, zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de kompels tijdig waren gewaarschuwd.

In Soma eisen betogers het vertrek van de regering. Toen zij vrijdag tijdens een protestactie met stenen begonnen te gooien greep de politie met traangas en een waterkanon in.

Khloé Kardashian ontkent pimpen achterwerk

Khloé Kardashian heeft niet laten sleutelen aan haar achterwerk. Nadat de realityster deze week op een evenement verscheen in een jurk waarin haar voluptueuze achterwerk opviel, gingen geruchten dat ze de japon had voorzien van de nodige vulling. Sommigen dachten zelfs aan implantaten. Onzin, reageert Kardashian via Twitter.

"Sorry dat ik jullie moet teleurstellen, ik heb altijd al een 'kont' gehad", laat de jongere zus van Kim Kardashian weten. "Ik weet dat het leuker is om te geloven dat het niet echt is, maar ik beschouw het als een soort compliment. Ik train me namelijk kapot in de sportschool."

De 29-jarige Khloé werd bekend van de realityserie Keeping Up with the Kardashians, waarin zij en haar zussen Kourtney en Kim op de voet werden gevolgd. Ze kreeg later haar eigen show Khloé & Lamar, waarin ze was te zien met haar inmiddels ex-man basketballer Lamar Odom.

Hollande: Boko Haram internationaal probleem

Boko Haram beschikt over ruime fondsen en geavanceerd wapentuig en traint met sommigen van de meest ervaren terroristen in de wereld. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag gezegd. In Parijs zijn leiders van vijf Afrikaanse leiders en vertegenwoordigers van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bijeen om te bespreken hoe Boko Haram moet worden aangepakt.

De islamitische terreurgroep ontvoerde in april in Nigeria meer dan driehonderd schoolmeisjes en houdt er nog steeds bijna driehonderd gevangen. De leiders op de top in Parijs spraken af dat de grenzen van Nigeria beter bewaakt moeten worden - strijders van Boko Haram houden zich schuil in het grensgebied met Kameroen - inlichtingen moeten worden gedeeld en de wapens en de geldstromen van de terreurgroep moeten worden gevolgd.

Het wapentuig van Boko Haram komt volgens Hollande uit Libië, strijders van de beweging zouden in Mali zijn getraind, voordat aan Al-Qaida gelieerde terroristen daar werden verjaagd. De oorsprong van het geld van Boko Haram is nog onduidelijk.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei dat Boko Haram 'duidelijk opereert als een Al-Qaida-operatie'. Volgens Hollande is de beweging banden aangegaan met andere terreurgroepen in Afrika. Daarmee is Boko Haram een internationaal probleem geworden, aldus de Franse president.

"De strategie van Boko Haram is, tegengesteld aan alle beschaving, om Nigeria te destabiliseren en om de fundamentele principes van menselijke waardigheid te vernietigen", zei Hollande. "Meer dan tweehonderd meisjes bedreigen met slavernij is daarvan het bewijs." Boko Haram zegt de meisjes te willen ruilen voor gedetineerde strijders of anders in slavernij te zullen verkopen. Jonathan heeft al gezegd niet bereid te zijn tot een ruil.

Bijna een op drie agenten verzuimt fitheidstest

Van de veertigduizend politieagenten die een conditietest moeten afleggen, hebben vijftienduizend agenten dat niet gedaan. Vijfduizend agenten kampten met een blessure of andere klachten, de rest kwam niet opdagen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. 3500 agenten zakten voor de toets.

De toets, waarbij wordt gekeken of agenten fit genoeg zijn voor hun werk, is verplicht voor alle agenten die een wapen dragen. De agenten die de toets niet aflegden en de agenten die ervoor zakten vormen in totaal 46 procent van het aantal politiemedewerkers die de zogeheten Fysieke Vaardigheidstoets moeten afleggen.

De politie zelf is desondanks niet ontevreden over de resultaten. "Het merendeel van de agenten doet mee aan de Fysieke Vaardigheidstoets en slaagt daar ook voor", zegt Jannine van den Berg, lid van de korpsleiding van de politie, tegen de nieuwsrubriek. "Wij hebben fitte dienders op straat lopen."

Van de mannelijke deelnemers aan de sporttest zakt vijftien procent. Van de vrouwelijke agenten zakt slechts een op de tien voor de test, waarbij agenten een parcours moeten afleggen dat is afgeleid van het dagelijkse politiewerk op straat. Verder zakt vijftien procent van de veertigers en ruim 23 procent van de 60-plussers.

De fitheidstest werd begin 2012 ingevoerd en wordt in de toekomst onderdeel van de Aanhouding- en Zelfverdedigingstoets voor agenten.

Dode vrouw in bosjes bij rugbyveld

In de bosjes bij een sportveld in Den Bosch heeft een 14-jarige rugbyspeler zaterdagochtend het lichaam van een vrouw aangetroffen. Dat meldt Omroep Brabant. De politie laat in een verklaring weten een onderzoek te hebben ingesteld. De omstandigheden waaronder de vrouw is overleden zijn nog onbekend.

Het team van de rugbyer was zich zaterdagochtend bij het veld aan de Hekellaan volgens de regionale omroep aan het voorbereiden op een wedstrijd. Daarbij vloog de bal over de afrastering en belandde in de bosjes. Toen de speler de bal ging zoeken, stuitte hij op het lichaam.

De vrouw moet daar al enige tijd hebben gelegen. "Ik moest ervan huilen, haar gezicht was helemaal paars", aldus de jongen tegen Omroep Brabant.

MotoGP blijft tot en met 2021 op Le Mans

Ook de komende zeven jaar worden er MotoGP-races op het circuit van Le Mans gereden. Het vorige contract van het circuit met de WK-organisator liep na 2017 af. Al sinds 2000 wordt de MotoGP van Frankrijk onafgebroken op Le Mans verreden. De editie van dit jaar wordt zondag afgewerkt.

De Grand Prix van Frankrijk kent een rijke traditie. Al in 1969 werd de race voor het eerst in Le Mans, dat vooral bekend is van de 24 uursrace voor sportwagens, verreden. Tot 2000 deed het WK ook de circuits van Le Castellet, Clermont-Ferrand en Paul Armagnac aan voor zijn Franse race.

[PD] Real Madrid wint zonder C. Ronaldo

Real Madrid heeft zaterdag zijn laatste competitiewedstrijd van het seizoen met 3-1 gewonnen van Espanyol. Zorgen waren er echter ook voor de Madrilenen. Cristiano Ronaldo zou in de basis starten, maar liet zich na de warming-up vervangen door Isco. De voortslepende blessure van de Portugees is slecht nieuws voor Real met het oog op de Champions League-finale van volgende week.

Zonder Ronaldo kwam Real in eigen huis pas na ruim een uur op voorsprong. Gareth Bale opende in de 64e minuut de score. Alvaro Morata maakte er in de 86e minuut vervolgens 2-0 van, maar Pizza bracht Espanyol vier minuten later terug. In blessuretijd herstelde Morata de marge naar twee doelpunten.

Real Madrid eindigt de competitie minimaal op de derde plaats. Als Barcelona later zaterdag verliest van Atlético Madrid kan Real zelfs nog tweede worden. Espanyol staat dertiende en kan niet verder zakken dan de zestiende positie en is daardoor zeker van handhaving.

Volleyballers winnen wel van Roemenië

De Nederlandse mannenvolleybalploeg heeft zich zaterdag gerevancheerd voor de nederlaag tegen Kroatië van een dag eerder. Roemenië werd tijdens het EK-kwalificatietoernooi met 3-0 verslagen: 27-25, 25-23 en 25-18. Zondag spelen de lange mannen nog een derde kwalificatieduel. Dan is gastland Montenegro de tegenstander.

Volgend weekeinde treffen de vier landen elkaar nogmaals. Dan is Kroatië de plaats van handeling. De winnaar van het minitoernooi is rechtstreeks geplaatst voor de laatste kwalificatieronde voor het EK van volgend jaar, dat in oktober wordt gespeeld. De nummer twee gaat naar een tussenronde met vijf andere nummers twee.

Saint Johnstone bekroont verjaardag met Beker

Saint Johnstone heeft zaterdag de Schotse FA Cup gewonnen. In de finale in Glasgow versloeg de ploeg Dundee United met 2-0. De bekerwinst is een unicum voor Saint Johnstone waar Nigel Hasselbaink onder contract staat . De ploeg uit Perth viert dit jaar zijn 130e verjaardag. Dundee United won de beker al twee keer.

Saint Johnstone zette de eerste stap naar de trofee op slag van rust. Toen kopte Steven Anderson de 1-0 binnen. Steven MacLean verdubbelde zes minuten voor tijd de marge. Hasselbaink bleef de hele wedstrijd op de bank. Oud-NAC'er Nadir Çiftçi speelde bij Dundee de hele wedstrijd.

'Rick Ross al halfjaar op vlucht voor rechtszaak'

Rick Ross ontloopt al een halfjaar een rechtszaak die tegen hem is aangespannen. Een Britse concertpromotor betaalde de rapper in 2012 twee ton voor een optreden van hem en een drietal andere artiesten van het door hem opgerichte platenlabel, maar ze kwamen nooit opdagen. In oktober stapte de promotor naar een Amerikaanse rechter, maar Ross doet er naar verluidt alles aan om de dagvaarding te ontlopen.

"Het is een schaamteloze roof die hij heeft gepleegd, terwijl hij een artiest is die vijftig miljoen dollar waard is", klaagt de concertpromotor in de Amerikaanse krant New York Post. Ross geeft thuis geen gehoor en een ander onder zijn naam vermeld adres bleek een UPS-filiaal te zijn. Bij zijn concerten wordt hij constant omringd door bodyguards. Vrijdagavond gaf de rapper overigens nog een optreden in Amsterdam.

Parachutisten neergestort in Vlaanderen

Twee parachutisten in West-Vlaanderen hebben hun sprong uit het vliegtuig niet overleefd. Hun parachutes raakten in elkaar verstrikt, waarna ze voor het oog van tientallen omstanders ter aarde stortten, melden Belgische media zaterdag.

Het ongeluk vond plaats op het militaire vliegveld van Moorsele, bij Wevelgem. Op een hoogte van 20 tot 25 meter grepen de parachutes in elkaar en stortten de parachutisten neer.

Moorsele is geliefd bij parachutisten. Jaarlijks worden er duizenden sprongen gemaakt.

Verse SP-wethouder weg na druk op pers

Een wethouder namens de SP in de gemeente Oude IJsselstreek is zaterdag, twee dagen na zijn beëdiging, alweer afgetreden. Jelle Berens was volgens de gemeente chantabel geworden omdat hij deze week 'oneigenlijke druk' had uitgeoefend op journalisten om de publicatie van een artikel te voorkomen.

De Achterhoekse gemeente meldt in een verklaring dat door de druk die hij had uitgeoefend de relatie tussen hem en de pers onwerkbaar was geworden. Hij zou burgemeester Hans Alberse (PvdA) daarvan niet op de hoogte hebben gesteld en er ook over hebben gezwegen bij de toetsing van zijn integriteit.

Bovendien zou Berens met de pers vertrouwelijke informatie hebben besproken. Of hij inderdaad heeft gelekt, wordt nader onderzocht.

"In mijn enthousiasme en onervarenheid heb ik verkeerde keuzes gemaakt. Het spijt me zeer dat het zo gelopen is", zegt Berens in een verklaring die in het bezit is van De Gelderlander. De krant zegt ook het medium te zijn dat de gemeente in haar verklaring noemde.

De krant schrijft zaterdag dat de redactie anderhalve week geleden een e-mail had ontvangen van Berens waarin hij aankondigt op zoek te gaan naar 'eventuele malversaties' van een PvdA-wethouder uit het vorige college en hoopte die te kunnen aanpakken. Die mail zou per abuis naar De Gelderlander zijn gestuurd. Het was een reactie op de omstreden plaatsing van een kunstwerk.

De SP'er Berens wist als lijsttrekker met zijn partij bij de verkiezingen in maart de derde partij van Oude IJsselstreek te worden. De partij was nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Berens was in het college met een lokale partij en het CDA onder meer verantwoordelijk voor zorg, wonen, ruimtelijke ordening en onderwijs.

Berens' portefeuille wordt vooralsnog overgenomen door de overige collegeleden. De fracties van Lokaal Belang en het CDA beraden zich volgens de gemeente de komende tijd op de ontstane situatie.

PEC Zwolle neemt Moro over van FC Utrecht

Soufian Moro speelt komend seizoen voor PEC Zwolle. De 21-jarige vleugelspits wordt door de bekerwinnaar transfervrij overgenomen van FC Utrecht. Voor hoeveel seizoenen Moro tekent, heeft de club niet bekendgemaakt. De nieuwe aanwinst van PEC speelde eerder ook voor FC Volendam.

Moro speelde twee seizoenen voor FC Utrecht en kwam tot één invalbeurt. Desondanks had PEC al langer een oogje op hem, stelt technisch directeur Gerard Nijkamp. "Zowel bij FC Utrecht als daarvoor bij FC Volendam hebben we hem aan het werk gezien."

Moro speelde deze week al mee in een oefenwedstrijd van PEC. Hij begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij het eerste team van de Zwollenaren. Dan wordt besloten of hij daar blijft of dat hij bij Jong PEC Zwolle zijn minuten maakt.

Turnsters Roemenië pakken Europese titel

De Roemeense turnsters zijn zaterdag in Sofia Europees kampioen geworden. Diana Bulimar, Larisa Iordache, Andreea Munteanu, Alina Stanila en Silvia Zarzu kwamen gezamenlijk tot een score van 172,754 punten. Dat was ruim twee punten meer dan nummer twee Groot-Brittannië, dat 170,663 punten scoorde. Rusland werd in de Bulgaarse hoofdstad met 196,329 punten derde.

Nederland haalde in Sofia de finale van de landenwedstrijd niet. De Nederlandse vrouwen eindigden donderdag in de kwalificatie als negende terwijl er maar acht plaatsen in de eindstrijd waren.

Ook zondag tijdens de toestelfinales ontbreekt Nederland. Een negende plek van Lisa Top op vloer, waarmee ze eerste reserve is, was het beste resultaat van de Oranje-equipe.

Hockeymannen nipt onderuit tegen Belgen op oefentoernooi

De hockeymannen hebben zaterdag op het oefentoernooi in het Duitse Düsseldorf met 2-1 verloren van België. Jelle Galema zorgde voor de enige Nederlandse treffer. Zondag speelt Nederland zijn laatste wedstrijd in de Rijnstad, tegen Duitsland.

Waar Nederland tegen Engeland wat stroperig aan de wedstrijd begon, knalde Oranje tegen België meteen uit de startblokken. Twee vroege strafcorners leverden echter geen treffer op. Bij de eerste Belgische korte hoekslag was het wel direct kassa. Tanguy Cosyns sleepte na twaalf minuten raak nadat Floris van der Linden shoot had gemaakt. Bij Nederland stonden twee jubilarissen in het veld: Marcel Balkestein speelde zijn honderdste interland, Constantijn Jonker trok voor de vijftigste keer het Oranje-tricot aan.

Slechts acht minuten later moest Jaap Stockmann alweer vissen. Ditmaal dook Emmanuel Stockbroekx voor hem op. De Belgische vleugelspeler rondde een voorzet van Sebastien Dockier succesvol af. Nederland, niet slechter dan België, wel minder effectief, verkleinde zeven minuten voor tijd de achterstand via Jelle Galema die van dichtbij raak schoot.

Na rust begon Oranje sterk, maar kansen van Valentin Verga, Galema en Rogier Hofman leidden niet tot succes. Ook België kreeg mogelijkheden, maar onder meer twee gemiste strafcorners van Tom Boon zorgden ervoor dat de 1-2 stand op het bord bleef. België is hierdoor de nieuwe koploper op dit vierlandentoernooi, waar ook Duitsland en Engeland aan meedoen

[Giro] Ulissi wint eerste bergetappe

Diego Ulissi heeft zijn tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Op de slotklim won hij de sprint van het peloton, vlak voor Robert Kiserlovski. Wilco Kelderman werd knap derde met een kleine achterstand op Ulissi en Kiserlovski.

De achtste etappe leidde het peloton over de eerste serieuze bergen in deze ronde van Italië. De achtste etappe leidde het peloton van Foligno naar Montecopiolo, waar een finish bergop wachtte op de renners.

Al vroeg op de dag sprong een tiental weg, in de hoop deze eerste bergrit te kunnen winnen. In deze groep waren Edvald Boasson Hagen (Sky) en winnaar van het bergklassement in de Giro van vorig jaar, Stefano Pirazzi (Bardiani) de bekendste namen. Verder zaten ook Julian David Arredondo (Trek), Perrig Quemeneur (Europcar), Julien Berard (AG2R), Marco Bandiera (Androni), Carlos Quintero (Colombia), Mattia Cattaneo (Lampre), Eduard Vorganov (Katusha) en Mauro Finetto (Neri Sottoli) in de kopgroep. Ze kregen ongeveer 9 minuten van het peloton.

In de aanloop naar de Cippo di Carpegna trok het peloton flink door, waardoor roze truidrager Michael Matthews moest lossen. Zo was het op ongeveer 45 kilometer van de meet vrijwel zeker dat er een nieuwe leider in het algemeen klassement zou komen. Op dat moment had Pirazzi al een aanval geplaatst in de kopgroep, waarop alleen Arredondo en Quemeneur nog mee konden. Op veertig kilometer van de finish had het drietal nog maar minder dan drie minuten over. Op de Cippo di Carpegna probeerde Pirazzi het nogmaals, maar Arredondo was degene die succes had met zijn aanval op 37 kilometer van de streep en er alleen vandoor ging. Op dat moment had hij nog maar 2.30 minuut voorsprong op een aanstormend peloton.

Op de klim naar de Carpegna kon de gehavende Italiaan Michele Scarponi het tempo niet volgen, en zo leek zijn rol om mee te spelen om een goede klassering uitgespeeld. Nadat de top van de Carpegna was bereikt viel Pierre Rolland vanuit het peloton aan. Met behulp van zijn teamgenoot Quemeneur die uit de kopgroep kwam teruggezakt kwam hij op 13 km van de meet tot op 1 minuut en 15 seconden. Arredondo raapte intussen de bergpunten onderweg op waardoor hij morgen van start mag gaan in de blauwe trui die hij overneemt van Matthews.

Op de slotklim was het een spannende strijd tussen Arredondo en Rolland. Arredondo verdedigde een voorsprong van rond de minuut. Het uitgedunde peloton, dat nog uit een man of 25 bestond volgde op een kleine anderhalve minuut. In het pelotonnetje kwamen enkele kleine aanvallen maar het grote vuurwerk bleef uit. Op drie kilometer van de streep kwam Rolland bij Arredondo, en op iets meer dan anderhalve kilometer liet de Fransman de Colombiaan achter. Op dat moment was het een strijd tussen de renner van Europcar en de groep met favorieten, die op 30 seconden onder aanvoering van BMC reed. Op 250 meter vertrok Daniel Moreno uit het pelotonnetje en zo explodeerde het peloton en kon Rolland bij worden gehaald.

Ook Moreno werd bijgehaald en uiteindelijk waren het Kiserlovski en Ulissi die er vandoor gingen. In de sprint versloeg Ulissi Kiserlovski. Achter deze twee werd de Nederlander Kelderman knap derde, vlak voor favorieten Nairo Quintana, Cadel Evans en Rigoberto Uran. Rolland kwam binnen op een kleine halve minuut.

In de strijd om de roze trui neemt Evans de leiding over van Matthews, die meer dan een kwartier verliest. Ook Scarponi verliest ongeveer negen minuten. Uran en Rafael Majka staan nu 2e en 3e in het klassement. Wilco Kelderman klimt op naar een knappe zevende plaats.

'Proces in Marokko schendt rechten'

Hamza B. werd in Nederland gezocht voor een wildwestschietpartij waarbij twee jongemannen met Kalasjnikovs werden geliquideerd en vluchtte naar Marokko. Omdat Nederland een zogeheten rechtshulpverdrag tekende met Marokko, dat geen onderdanen uitlevert, wordt B. nu in Marokko vervolgd. Maar volgens zijn advocaat laat Nederland daarmee toe dat zijn rechten worden geschonden.

"Het is wel zeker dat mijn cliënt in Marokko niet een proces krijgt van de kwaliteit zoals dat in Nederland is. Het is een soort experiment en daar wordt mijn cliënt aan opgeofferd", aldus raadsman Gabriël Meijers tegen AT5. Of B. daadwerkelijk slecht wordt behandeld en wellicht geslagen durft Meijers niet te zeggen, want slechte pers zou de autoriteiten in het nationalistische Marokko wel eens op ideeën kunnen brengen.

Volgens Franklin Wattimena van het Nederlandse OM is de zaak nu echter gewoon de verantwoordelijkheid van Marokko. Volgens hem zijn verhoren er 'vrijwel identiek' aan die in Nederland. Dat is hem althans verteld door Nederlandse politiemensen die bij een aantal verhoren aanwezig zijn geweest.

Bij de schietpartij op 29 december 2012 werd naast op de twee geliquideerden ook nog met automatische wapens op twee achtervolgende motoragenten geschoten. Die overleefden slechts door zich in een reflex achter hun motoren te verschuilen. De brutale kogelregen midden in een Amsterdamse woonwijk leidde destijds tot veel onrust.

Doordat B. de wijk naar Marokko nam is hij nu kennelijk flink in de aap gelogeerd. Marokko levert pertinent geen onderdanen uit, dus die achteraf blijkbaar liever gewenste Nederlandse rechtsgang is pertinent onmogelijk.

Errani via Jankovic naar finale Rome

Tennisster Sara Errani doet zondag een gooi naar de titel op het WTA-toernooi in Rome. De Italiaanse (10) verblijdde het thuispubliek met een 6-3 en 7-5 zege op de Servische Jelena Jankovic (6). Voor Errani is het haar tweede finaleplaats van het jaar na het indoortoernooi van Parijs. Die eindstrijd verloor ze.

Errani staat voor het eerst in de finale van het toernooi van Rome. Ze krijgt Serena Williams (1) of Ana Ivanovic (11) tegenover zich. Die twee vrouwen spelen later zaterdag de andere halve eindstrijd in de Italiaanse hoofdstad.

Brabantse taxichauffeur vast na aanrijding

Een 56-jarige taxichauffeur uit Den Bosch is zaterdagochtend aangehouden op verdenking van het aanrijden van een man. Dat laat de politie weten. De man, een 27-jarige inwoner van Den Dungen, is gewond naar een ziekenhuis vervoerd.

De melding dat er een zwaargewonde man op de Bosschebaan in Sint-Michielsgestel lag, kwam rond 03.30 uur bij de politie binnen. Op de plek waar de man lag, werden sporen aangetroffen die wezen op een mogelijke aanrijding. Getuigen hadden een taxi gezien.

De taxichauffeur meldde zich rond die tijd zelf bij de politie in Den Bosch en zei dat hij problemen had gehad met een klant die naar Den Dungen moest. Hij werd daarop aangehouden. De recherche onderzoekt wat er is gebeurd.

File en schade aan A27 na kettingbotsing

Een kettingbotsing op de A27 van Breda naar Gorinchem heeft zaterdagmiddag geleid tot flinke schade aan het asfalt en een lange file. Een van de voertuigen die bij de botsing betrokken was, was ter hoogte van de Merwedebrug in brand gevlogen. De rijstroken waren rond 15.00 uur weer vrij, maar het verkeer moet langzaam rijden.

Bij de aanrijding, die rond 13.30 uur plaatsvond, waren volgens de politie vier voertuigen betrokken. De bestuurder van het voertuig dat in brand vloog kon volgens de zegsvrouw zijn auto zelf verlaten. Hij is door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefde niet naar een ziekenhuis.

De file in noordelijke richting was een uur na het ongeval aangezwollen tot vijftien kilometer, meldde de Verkeersinformatiedienst (VID). Rond 16.00 uur was daar nog steeds ongeveer elf kilometer van over.

De file lost slechts langzaam op, doordat het verkeer ter hoogte van het ongeval niet harder dan 50 kilometer per uur mag rijden. Het asfalt is flink beschadigd. De vertraging voor het verkeer bedraagt zo'n twintig minuten.

Geld buitgemaakt bij ramkraak Harderwijk

Een ramkraak van een geldautomaat in het centrum van Harderwijk is zaterdagochtend waarschijnlijk geslaagd. Volgens de politie werd met een forse jeep de gevel geramd, waarna de pinautomaat werd opgeblazen. De jeep werd brandend achtergelaten. De daders wisten te ontkomen.

De politie kreeg rond 04.45 uur de eerste melding van de ram- en plofkraak aan de Wolleweverstraat in de Gelderse stad. De daders, volgens getuigen minstens drie in getal, zouden zijn gevlucht op een scooter en mogelijk ook in een auto.

Bij de zoektocht naar de daders zette de politie onder meer een helikopter in. Een verdachte scooter met twee personen erop werd enige tijd achternagezeten, maar de bestuurder wist uiteindelijk te ontkomen. Mogelijk waren bij de overval in totaal vier of vijf personen betrokken.

Hoewel het er volgens de politie op lijkt dat geld is buitgemaakt, wordt dit nog onderzocht. Ook wordt bekeken of de Jeep Cherokee in brand is gestoken of dat het voertuig vlam vatte door het rammen van de pui.

Zand in verzoeningsgesprekken Oekraïne

Politici uit het oosten van Oekraïne hebben zaterdag felle kritiek geleverd op de interim-regering in Kiev. Die zou de grieven van de regio's in het oosten en de wens om meer autonomie negeren. In de oostelijke stad Charkiv worden verzoeningsgesprekken gehouden die een einde moeten maken aan de meest ernstige Oekraïense crisis sinds de val van de Sovjet-Unie.

Opstandelingen van het pro-Russische kamp in Oost-Oekraïne waren niet voor het overleg uitgenodigd. Zij lieten evenwel weten alleen te willen onderhandelen over de terugtrekking van Oekraïense troepen en de erkenning van hun onafhankelijkheid. Vorig weekeinde werden in de regio's Donetsk en Loehansk referenda gehouden over autonomie voor de landsdelen. Nadat uit de volksraadpleging was gebleken dat er animo is voor soevereiniteit voor de regio werd de onafhankelijkheid uitgeroepen.

"Het referendum heeft geen juridische gevolgen", zei Valeri Holenko, voorzitter van het regionaal bestuur van Loehansk. "Maar het geeft de wil van het volk weer, die niet kan worden genegeerd. Mensen gingen massaal naar het referendum. Dit was een proteststemming."

Waarnemend premier Arsenij Jatsenjoek, die tijdens de gepassioneerde toespraken van oostelijke parlementariërs veelvuldig met zijn iPad speelde, riep de oostelijke leiders op de gewapende groepen de rug toe te keren en de regering te helpen meer bevoegdheden naar de regio's over te hevelen.

CDA: subsidies in openbaar register

De overheid moet duidelijker zijn over de miljarden aan subsidies die elk jaar naar bedrijven en organisaties gaan. Het CDA wil een openbaar subsidieregister waarin staat wie welk bedrag heeft ontvangen. Dat heeft Kamerlid Eddy van Hijum zaterdag voorgesteld naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Van Hijum heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gevraagd een overzicht van de verleende subsidies over 2013 te verschaffen bij de jaarrekening. Volgens het Kamerlid is 'volstrekt onduidelijk' of het geld dat jaarlijks wordt uitgekeerd wel goed wordt besteed.

NRC Handelsblad schreef zaterdag dat de overheid niet weet of de bedrijven die jaarlijks voor miljarden euro's aan subsidie krijgen wel deugen. Ook zou maar beperkt wodren gecontroleerd of het geld volgens afspraak wordt besteed. De subsidiebedragen zouden volgens de krant kunnen optellen tot 6 miljard euro. Het ministerie van Financiën kan dit echter niet bevestigen.

Met een openbaar subsidieregister kan de Tweede Kamer volgens Van Hijum gemakkelijker controleren of subsidies effectief worden besteed. Ook onderzoeksjournalisten zouden daar profijt van kunnen hebben. Verder wil de CDA'er dat nieuwe subsidies die worden verstrekt standaard worden geëvalueerd. "Subsidies kunnen een nuttig instrument zijn, maar leiden nog te vaak tot verkwisting van belastinggeld", aldus Van Hijum.

D66: landbouwsubsidies EU halveren

De forse inkomenssteun aan Europese boeren moet worden gehalveerd zodat de Europese Unie meer geld kan investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie. Dat heeft D66-lijsttrekker voor het Europees Parlement Sophie in 't Veld zaterdag gezegd in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

"De subsidies naar de landbouw willen wij halveren en in plaats van in koeien in kennis steken", aldus In 't Veld. Jaarlijks geeft de Europese Unie zo'n 55 miljard euro uit aan landbouwsubsidies, veertig procent van de begroting. Voor D66 aanleiding het plan Van Koeien naar Kennis te presenteren. "We kunnen dat geld veel beter investeren in de digitale economie, in innovatie."

Het plan kon rekenen op forse kritiek van CDA-lijsttrekker Esther de Lange. "D66 voert de hetze tegen de Nederlandse land- en tuinbouw op." Volgens het CDA blijft er met de voorstellen van D66 in Europa geen landbouw meer over. Ook zou investeren in landbouw juist geld opleveren, meent De Lange.

In het politieke programma op Radio 1 kruisten zaterdag de Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen van donderdag met elkaar de degens.

Apple en Google begraven strijdbijl

Apple en Google hebben hun jarenlange strijd over patent op technische vindingen, vooral de smartphone, gestaakt. De twee elektronicagiganten hebben zaterdag in een gezamenlijke verklaring laten weten dat ze de rechtszaken die ze tegen elkaar hebben aan gespannen, stopzetten, meldden Amerikaanse media.

De twee willen voorts samenwerken om patenten te hervormen.

Apple en Google begraven strijdbijl
Apple en Google begraven strijdbijl (Foto: ANP)

GeenStijl en De Hond wil verkiezingsuitslag eerder weten

Opiniepeiler Maurice de Hond en website GeenStijl willen proberen om de uitslag van de Europese verkiezingen donderdag al te weten te komen. Van de Europese Unie mag de uitslag pas zondagavond bekend worden gemaakt. De Hond en GeenStijl roepen, los van elkaar, mensen op om donderdagavond in een stembureau aanwezig te zijn bij tellen van de stemmen. De uitslag moet volgens de Kieswet vervolgens hardop en in het openbaar worden voorgelezen.

GeenStijl had vrijdag al bijna 1500 aanmeldingen, staat op de site. De Hond verstuurde zijn oproep zaterdag aan de panelleden van zijn website peil.nl. Kennelijk leest de Hond zelf nooit GeenStijl en zei niet te weten dat GeenStijl hetzelfde idee heeft, maar sluit een eventuele samenwerking niet uit.

GeenStijl, dat al enige tijd moeite doet om het stemmentellen te organiseren, is wel wat verontwaardigd en noemt de actie van de Hond 'heel flauw'.

De Hond wil verkiezingsuitslag eerder weten
De Hond wil verkiezingsuitslag eerder weten (Foto: ANP)

[MotoGP] Rossi nog zeker twee jaar door

Valentino Rossi wil nog zeker twee seizoenen uitkomen in de MotoGP. De 35-jarige Italiaan heeft dit vanuit Le Mans laten weten. Ook ziet de veelvoudig wereldkampioen geen reden om zijn huidige team Yamaha te verlaten.

Rossi debuteerde in 2000 in de hoogste klasse van de motorsport en pakte drie wereldtitels met Honda. Daarna deed hij viermaal hetzelfde voor Yamaha. Zijn overstap naar Ducati werd geen succes, maar sinds hij afgelopen seizoen weer bij Yamaha teruggekeerd is, is de Italiaan weer regelmatig op het podium te vinden.

Rossi: "Vorig jaar had ik een paar goede races en wist ik één overwinning te boeken (in Assen, red.), maar was ik in het tweede deel van het seizoen iets te ver van de top-drie verwijderd. Ik wilde kijken of het dit jaar beter zou gaan. Ik voel me een stuk beter nu en geniet nog steeds enorm van het racen. Mijn doel is om een nieuw contract te krijgen voor nog twee seizoenen. De komende twee weken zal ik hierover verder praten met Yamaha."

Rossi wil nog zeker twee jaar in MotoGP racen (Pro Shots/Dppi)

Adam en Eva ouder dan gedacht

Zowel de Bijbel als de Koran kunnen tussen het oud papier gezet worden. Het lijkt er namelijk op dat de basis van beide geloven, het scheppingsverhaal, niet overeenkomt met een ouder verhaal dat dichter bij een zogenaamde 'oorsprong' ligt. Dit oudere verhaal is in latere geschriften verbouwd en aangepast aan hoe de bijbel- en koranschrijvers denken/vinden dat het scheppingsverhaal gegaan is.

Nederlandse wetenschappers hebben een geschreven versie van het verhaal van Adam en Eva ontdekt die achthonderd jaar ouder is dan de versie van het oude testament. Het verhaal staat beschreven op kleitabletten die gedateerd worden op de dertiende eeuw voor Christus. De taal die op de tabletten gebruikt werd is Ugaritisch, een taal die verwant is aan het Aramees, Arabisch en het Hebreeuws.

Volgens de interpretatie van de onderzoekers gaat het oudere scheppingsverhaal over de God Adam, die een conflict heeft met een kwaadaardige god. De laatstgenoemde had de ambitie om de baas van de andere goden te worden, iets waar Adam weinig trek in had. De strijd vond plaats op een plek waar de goden graag rondhingen: de 'wijngaard van de grote goden'.

Om Adam een hak te zetten, vermomt de kwaadaardige god zich als een slang en vergiftigt hij de 'boom des levens'. Tevens zet hij zijn tanden in Adam, die daardoor meteen geen god meer is en verandert in een sterfelijk wezen.

Via een omweggetje krijgt Adam toch het eeuwig leven: hij krijgt het geschenk van de mogelijkheid tot voortplanting. Om dit een beetje in praktijk te kunnen brengen, ontvangt hij van de zonnegodin een 'goedaardige vrouw'.

Bijbelonderzoekers hadden al wat langer de veronderstelling dat er een ander, ouder verhaal ten grondslag lag aan het geneuzel met een verboden vrucht en pratende slangen. Die theorie lijkt nu bevestigd te zijn.

Burger snel onderuit in kwalificaties Straatsburg

Tennisster Cindy Burger is bij de kwalificatie voor het WTA-toernooi van Straatsburg al in de eerste ronde uitgeschakeld. De 22-jarige Volendamse bleek niet opgewassen tegen de als negende gerangschikte Saisai Zheng uit China: 6-3 en 6-1. Burger is de nummer 249 van de wereld. Zheng staat 128e.

Voor Burger was het de eerste keer dat ze aan de kwalificaties voor een WTA-toernooi deelnam. Ze is dit jaar goed bezig en steeg in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna vijftig posities op de ranglijst. De 249e positie is haar hoogste plek ooit.

Nieuwe trailer voor Interstellar

Na een periode van alleen wat teasermateriaal en geheimzinnigheid is Christopher Nolan begonnen wat meer informatie prijs te geven over zijn nieuwe film, Interstellar. Vandaag verscheen een nieuwe trailer voor de film.

Deze trailer toont weinig van wat in eerdere geruchten werd omschreven als wormholes, maar laat vooral iets zien van de wereld zoals we deze aan zullen treffen in Interstellar: de wereld is op. De mensheid zit met een voedseltekort en het zou wel eens verstandig kunnen zijn een andere plek te zoeken om te gaan wonen. Dit verhaal wordt verteld rondom Matthew McConaughey.

Interstellar, met ook Anne Hathaway, John Lithgow en Michael Caine, is vanaf 6 november te zien in IMAX, in glorieus 2D.

Dodental mijnramp Turkije boven driehonderd

Het dodental als gevolg van de mijnramp in Turkije is opgelopen tot boven de driehonderd. Zaterdag werden twee lichamen geborgen, zei minister van energie Taner Yildiz. Daarmee staat nu officieel vast dat 301 mijnwerkers de explosie en daaropvolgende brand in de mijn niet hebben overleefd.

De regering en het mijnbedrijf van wie de mijn is ontkennen dat de oorzaak van de ramp in Soma gezocht moet worden in nalatigheid. Vanuit de oppositie worden echter vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels. Een mijnwerker die de ramp overleefde, zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de kompels tijdig waren gewaarschuwd.

In Soma eisen betogers het vertrek van de regering. Toen zij vrijdag tijdens een protestactie met stenen begonnen te gooien greep de politie met traangas en een waterkanon in.

Opname broertjes in overleg met familie gewist

De geluidsopname van een van de omgekomen broertjes Ruben (9) en Julian (7) is in overleg met de familie gewist. Dat zegt een woordvoerder van de Inspectie Jeugdzorg zaterdag in reactie op een bericht van NRC Handelsblad.

De familie van de broertjes had de inspectie een usb-stick met een kopie van de opname gestuurd. De opname ging vergezeld met een uitleg wat er op te horen was. Daaruit bleek dat Ruben te horen zou zijn terwijl hij over de moeilijke situatie tussen zijn ouders praat.

De inspectie onderzocht op dat moment of de hulpverlening aan het gezin voldoende was gericht op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee broers. "We begrepen uit de uitleg dat er hulpverleners op de opname te horen zouden zijn. Als wij de opname terug zouden luisteren, zouden wij hun privacy kunnen schaden."

De inspectie had na kunnen gaan welke hulpverleners te horen zouden zijn en hun om toestemming kunnen vragen, maar dat was volgens de woordvoerder niet nodig. "Toen we de opnamen in handen kregen, hadden we al een volledig beeld."

De inspectie besloot daarom geen gebruik te maken van de opname. "Wij hebben de familie toen gevraagd of zij de usb-stick terug wilden. Daar was geen behoefte aan en dus is die in goed overleg vernietigd."

De broertjes werden vorig jaar na een intensieve zoektocht dood gevonden. De zoektocht werd opgezet nadat hun vader dood was gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Daarvoor heeft hij de jongens zo goed als zeker vermoord en verstopt.

Advocaat denkt niet aan stoppen

Hoewel Dick Advocaat de pensioensgerechtigde leeftijd al heeft bereikt, denkt de coach niet aan stoppen. De 66-jarige coach maakt zich niet zo druk over zijn toekomst. Gevraagd naar problemen met zijn leeftijd, kan hij amper struikelblokken bedenken om verder te gaan met zijn carrière.

"Jupp Heynckes heeft het bij Bayern nog aardig gedaan. Trapattoni? Ja, die is geloof ik 75. Dat is wat overdone", zegt hij tegen De Telegraaf. Advocaat trad eerder dit seizoen aan als tussenpaus bij AZ. Hij volgde de ontslagen Gertjan Verbeek op en stond 44 wedstrijden langs de lijn bij de Alkmaarders. Hij bereikte met de club onder meer de kwartfinale van de Europa League en staat nu in de play-offs om Europees voetbal tegenover FC Groningen. Marco van Basten neemt na de zomer zijn taken over.

Hij maakte recent bekend dat hij niet bij AZ blijft om een nieuwe uitdaging aan te kunnen gaan. "In Nederland ga ik echter niet meer werken. Alhoewel: dat mag ik niet meer zeggen. Ik laat alles op me afkomen", besluit de geroutineerde oefenmeester.

De glansrijke carriere van Advocaat leidde hem langs verschillende grote clubs in Europa. Zo stond hij aan het roer van onder andere Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg en Borussia Mönchengladbach. Ook als bondscoach deed hij de nodige ervaring op. Advocaat was eerder bij het Nederlands elftal, Zuid-Korea, Rusland en België actief als eindverantwoordelijke voor de nationale ploeg.

Clippers-eigenaar Sterling wil boete niet betalen

Donald Sterling is niet van plan de boete van 2,5 miljoen dollar (1,83 miljoen euro) die hem is opgelegd te betalen. Dat schrijft de advocaat van de eigenaar van Los Angeles Clippers in een brief aan het bestuur van de NBA.

De Amerikaanse basketbalbond beboete de 80-jarige Sterling vanwege racistische uitspraken. De miljardair zei in een telefoongesprek met zijn vriendin dat zij geen zwarte mensen mee zou moeten nemen naar wedstrijden van de Clippers. Sterling werd ook voor het leven geschorst vanwege zijn uitlatingen.

De eigenaren van de NBA-clubs willen Sterling dwingen de Clippers te verkopen. Een aantal bekende sterren zoals Oprah Winfrey heeft al interesse getoond om de club te kopen.

Martins Indi: "Geen ingrijpende verandering"

Bruno Martins Indi begrijpt niets van de forse kritiek op Louis van Gaal voor het idee om met een 5-3-2-formatie naar het WK te gaan. Criticasters vinden het onbegrijpelijk dat Van Gaal vlak voor het wereldkampioenschap van formatie verwisselt.

Volgens Martins Indi gaan hier echter amper problemen mee gepaard. De Oranje-international ziet het wel zitten om met vijf verdedigers te spelen. Dit doet hij doorgaans ook bij zijn club Feyenoord.

"Het is geen verdedigend systeem, er zijn eigenlijk maar drie verdedigers", aldus de jonge centrale verdediger tegen het Algemeen Dagblad. "De opkomende backs van de tegenstander kunnen alleen naar binnen toe voetballen, want wij zetten daar meteen druk."

"Het is ook geen ingrijpende verandering hoor. Bij Feyenoord hebben we er voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen slechts eenmaal op getraind. Als het zo'n enorme ommezwaai zou zijn, zoals sommigen mensen nu zeggen, dan kun je het niet in één training onder de knie krijgen."

"Het zijn vooral de details die het verschil maken", legt de jongeling uit aan de landelijke krant. "Als je het goed uitvoert, kom je als verdediger niet snel in een één-tegen-één-situatie. Maar dat is eigenlijk ook zo bij een 4-3-3-systeem. Als je dat goed uitvoert."

Lange rijen reizigers door foute planning NS

Bij het station in Weert staan zaterdag honderden reizigers te wachten tot ze in een van de bussen kunnen stappen die dit weekend de treinen tussen Weert en Eindhoven vervangen. Op sociale media wordt flink geklaagd. Mensen zeggen dat ze tussen 1 en 2 uur staan te wachten en dat er lang niet genoeg bussen zijn.

De NS bevestigt dat er lange wachtrijen staan in Weert en zegt een fout te hebben gemaakt in de planning van het vervangende busvervoer. ,,Er is een tekort aan bussen. We hebben dat niet goed ingeschat", aldus een woordvoerster. De NS is volgens haar druk bezig extra bussen te regelen, niet alleen voor zaterdag maar ook voor zondag.

Tussen Weert en Eindhoven rijden dit weekend geen treinen in verband met werkzaamheden aan het spoor.

De politie in Weert is erbij geroepen om de stroom wachtenden in banen te leiden, nadat een melding was binnengekomen over overlast. Mogelijk dat de NS onder de reizigers koffie, thee of water gaat uitdelen, maar dat kon de NS-woordvoerster nog niet met zekerheid zeggen.

Lange rijen reizigers door foute planning NS
Lange rijen reizigers door foute planning NS (Foto: ANP)

Trofee in België per helikopter naar kampioen

De kampioen van België krijgt de daarbij behorende trofee zondag per helikopter bezorgd. Dat meldt de Jupiler Pro League zaterdag. Anderlecht en Standard Luik maken nog kans op de Belgische titel en pas zondagmiddag wordt dus bekend waar de beker naar toe moet worden gebracht. Een helikopter is volgens de Jupiler Pro League de enige manier om het kleinood tijdig op de juiste plaats te krijgen.

Zowel Anderlecht als Standard speelt zondag een thuiswedstrijd. Koploper Anderlecht verdedigt tegen Sporting Lokeren een voorsprong van twee punten op Standard in de strijd om de derde titel op rij. Standard ontvangt Racing Genk.

In Nederland wordt in vergelijkbare gevallen gewerkt met replica's. In dit geval zou de officiële trofee in het stadion van Anderlecht aanwezig zijn en een replica in het stadion van Standard.

'Zware verliezen bij Oekraïense troepen'

De Oekraïense strijdkrachten hebben grote verliezen geleden bij hun 'antiterroristische operatie' in het oosten van het land. Dit stellen de tegenstanders van de Oekraïense militairen, de pro-Russische separatisten.

De zelfbenoemde 'volksburgemeester' van opstandig Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarjov, schatte zaterdag dat de separatisten sinds begin deze maand minstens 650 Oekraïense soldaten hebben uitgeschakeld. Dat wil zeggen gedood of verwond.

Volgens Ponomarjov zijn er ook 12 Amerikaanse geheim agenten uitgeschakeld. Hij zei dat in Oost-Oekraïne ook huurlingen actief zijn van een Amerikaans en Pools huurlingenbedrijf. Voorts zijn er volgens de separatist Ponomarjov acht Oekraïense militaire helikopters neergehaald.

'Zware verliezen bij Oekraïense troepen'
'Zware verliezen bij Oekraïense troepen' (Foto: ANP)

'Falcao mist WK alsnog'

Radamel Falcao zal niet meedoen aan het WK. Dat meldt de Franse sportkrant l'Équipe zaterdag. De spits van AS Monaco scheurde in januari zijn kruisband af en hervatte vrijdag de training. Een zware competitie als het WK komt voor de 28-jarige sterspeler van Colombia echter te vroeg.

Volgens l 'Équipe maakt de medische staf van Colombia het nieuws binnen enkele dagen wereldkundig. De Colombiaanse pers maakt melding van een persconferentie van Falcao op dinsdag in eigen land.

Tot nu toe was er nog hoop dat Falcao mee kon naar het WK. De goaltjesdief werd eerder deze week door bondscoach José Pekerman nog opgenomen in zijn dertigkoppige voorselectie voor het eindtoernooi.

Schuur overgestapt motorclublid Heemskerk in brand

De schuur van een voormalig lid van motorclub No Surrender is vrijdagnacht in vlammen opgegaan. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op de woning aan de Händelstraat, meldt de politie. De omgeving van de schuur is wel beschadigd.

De brand werd rond 03.30 uur ontdekt. De brandweer moest verschillende omwonenden wekken zodat zij hun auto's konden verplaatsen om ruimte te maken voor de brandweerwagen. De eigenaar van de schuur heeft onlangs No Surrender verlaten, laat de politie weten. Hij is nu prospectlid van Bandidos, wat inhoudt dat hij in een soort proefperiode zit.

De politie onderzoekt hoe de brand is ontstaan. Een woordvoerder benadrukt dat nog niet vaststaat dat de brand is aangestoken. "We onderzoeken onder meer of de brand bijvoorbeeld door kortsluiting kan zijn ontstaan." De woordvoerder kon niet zeggen of de motor van de bewoner in de schuur stond.

De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo werden in Limburg verschillende keren huizen van motorclubleden met een explosief bekogeld. Dat heeft onder meer te maken met de komst van de Bandidos. Deze Amerikaanse club staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.

In Noord-Holland werd eerder bij een clubhuis van Bandidos in Heerhugowaard brand gestoken. In Alkmaar werd een granaat naar een woning gegooid, die bedoeld leek te zijn voor de overbuurman. Die had een maand eerder een motorclub verlaten.

Vicepremier Laos komt om bij vliegtuigcrash

Een vliegtuig van de luchtmacht van Laos is zaterdag neergestort. Vijf inzittenden, onder wie vicepremier en legerchef Douangchay Phichit, kwamen om het leven. Dat heeft het Thaise minister van buitenlandse zaken gezegd. Aan boord bevonden zich nog meer hoogwaardigheidsbekleders.

Het toestel van Russische makelij was met zo'n twintig mensen aan boord onderweg van de hoofdstad Vientiane naar de noordoostelijke provincie Xiangkhoung. Door nog onbekende oorzaak stortte het vliegtuig neer in een bosgebied in Xiangkhoung, niet ver van de Vlakte der Kruiken, een belangrijke archeologische vindplaats.

Naast de vicepremier kwamen ook diens echtgenote, de gouverneur van Vientiane en twee andere hoge functionarissen om het leven. Thailand zegt de informatie van de autoriteiten in Laos te hebben gekregen.

Doden door overstromingen in Servië en Bosnië

Overstromingen op de Balkan hebben afgelopen week in Servië en Bosnië aan zeker twintig mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten in beide landen zaterdag gezegd.

In het Oost-Bosnische stadje Bijeljina werden zaterdag zo'n tienduizend mensen geëvacueerd, nadat de door regen gezwollen rivier Sava buiten zijn oevers was getreden. In Servië schoten nooddiensten duizenden mensen in het stadje Obrenovac, bij Belgrado, te hulp om hen uit hun benarde positie te redden. De grootste energiecentrale van Servië wordt door het water bedreigd.

De overstromingen zijn de ergste die ooit zijn waargenomen, zeggen meteorologen. Verwacht wordt dat er de komende dagen meer slachtoffers vallen.

Premier Vietnam wil einde aan protestacties

De premier van Vietnam heeft zaterdag opdracht gegeven tot het beëindigen van alle 'illegale protestacties' in het land. De afgelopen week werd ontsierd door gewelddadige demonstraties tegen de plaatsing van een Chinees olieplatform in een betwist deel van de Zuid-Chinese Zee.

De Vietnamese regering stond de anti-China-demonstraties zelf toe. Daarmee leek het erop dat Hanoi Beijing vooral zijn tanden wilde laten zien.

Premier Nguyen Tan Dung liet de bevolking per sms-bericht weten dat het ministerie van openbare veiligheid en provinciebesturen opdracht hebben gekregen 'maatregelen te treffen om illegale protestacties die verstoringen van de veiligheid en de openbare orde veroorzaken te voorkomen'. Donderdag ontvingen Vietnamezen op hun mobiele telefoon nog een sms van Dung waarin de premier opriep tot een verhoogd patriottisme.

Nationalistische groepen en dissidenten hebben opgeroepen tot grootschalige demonstraties zondag bij de Chinese ambassade in Hanoi en in Ho Chi Minh-stad, in het zuiden van het land. Deze bewegingen proberen al langer democratische hervormingen af te dwingen bij het communistische landsbestuur.

Verdachte moord Hester van Nierop voorlopig vast

De Mexicaan die wordt verdacht van de moord op Hester van Nierop blijft voorlopig vastzitten. De Mexicaanse autoriteiten hebben Nederland laten weten dat er voorlopig geen zittingen zijn gepland over een eventuele vrijlating, zegt de moeder van het slachtoffer tegen Omroep West.

De verdachte, Roberto Flores, zit sinds eind januari vast voor de moord op de 27-jarige Van Nierop. Hij diende vorige maand een verzoek in om zijn proces in vrijheid af te wachten en ontkent iedere betrokkenheid bij de zaak.

Flores werd aangehouden toen hij na een celstraf de Verenigde Staten werd uitgezet. Van Nierop werd in 1998 misbruikt en vermoord in een hotel in het Noord-Mexicaanse Ciudad Juárez, een stad die berucht is om de vele moorden op vrouwen. De Haagse was op doorreis naar de VS. Haar moeder, Arsène, bleef de afgelopen jaren veelvuldig aandacht vragen voor de zaak.

[Giro] Cameron Meyer haakt ziek af

Orica-GreenEdge-renner Cameron Meyer gaat zaterdag niet meer van start in de Giro. De 26-jarige Australiër kampte al enige dagen met koorts en dat tastte zijn conditie aan. "Helaas heeft de ziekte van me gewonnen", schreef hij zaterdag op Twitter. "Veel dank aan mijn ploeg voor een geweldige week in de Giro."

Meyer won vorige week vrijdag met de Australische formatie de ploegentijdrit in Belfast. Daarna kon hij geen potten breken. De afgelopen drie dagen gaf hij telkens meer dan tien minuten toe op de dagwinnaar en dus stond hij na de etappe van vrijdag 186e en laatste in het klassement. Als enige gaf hij meer dan een uur toe op zijn rozetruidragende ploegmaat Michael Matthews.

Er zijn nu nog 185 renners in koers. Vrijdag vielen Ramon Carretero van Neri Sottoli en Maxime Méderel van Europcar tijdens de etappe uit.

Roda JC begint aan grote schoonmaak selectie

Roda JC haalt de bezem door de selectie. De Limburgse club, die dit seizoen degradeerde uit de Eredivisie, wil met veertien spelers niet verder. Met zeven spelers wil de ploeg wel verder, met vier spelers met een aflopend contract kan gepraat worden over een nieuwe verbintenis. Twee jeugdspelers en de al van Jong PSV aangetrokken doelman Benjamin van Leer zitten zeker in de selectie volgend seizoen.

Kees Luijckx en Roly Bonevacia vertrekken sowieso bij Roda. Zij hadden in hun contract een degradatieclausule op laten nemen. Mateusz Prus, Bryan Roox, Berry Powell en Vasilis Skourtai hebben een contract dat afloopt en gaan dus ook weg. Voor Bart Biemans, Arnaud Sutchuin Djoum, Davy De Beule en Filip Kurto geldt ook dat hun contract afloopt, maar Roda wil nog wel met hen in gesprek over contractverlenging.

Wiljan Pluim, Anouar Kali, Martijn Monteyne, Ard van Peppen, Krisztian Nemeth en Frank demouge mogen ondanks een doorlopend contract weg. Roda wil Guus Hupperts verkopen.

Marc Höcher, Guy Ramos, Mitchel Paulissen, Mark-Jan Fledderus, Anco Jansen, Timo Letschert en Henk Dijkhuizen wil Roda behouden. Jeugdspelers Geoffrey Jacobs en Jesse Wijnen worden overgeheveld naar het eerste team.

FOK!sport foto-onderschrift week 20

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Barbewire met het volgende onderschrift: "AVG kon het honkbal virus niet stoppen."

De opgave van deze week:

Chris Andersen van de Miami Heat wordt belaagd door Mirza Teletovic en Mason Plumlee van de Brooklyn Nets. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Chris Andersen van de Miami Heat wordt belaagd door Mirza Teletovic en Mason Plumlee van de Brooklyn Nets. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Slot Flikken Maastricht trekt 1,9 miljoen kijkers

De laatste aflevering van het achtste seizoen Flikken Maastricht heeft 1,9 miljoen kijkers getrokken. De TROS-politieserie op Nederland 1 was daarmee het best bekeken programma van de vrijdag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het slot was niet de best scorende aflevering van dit seizoen Flikken Maastricht. Eerder dit jaar stemden meerdere keren ruim twee miljoen kijkers af op de serie met Victor Reinier en Angela Schijf in de hoofdrollen.

Het eveneens op Nederland 1 uitgezonden achtuurjournaal was het op een na best bekeken van de vrijdag. De uitzending wist 1,8 miljoen mensen te trekken. De RTL 4-soap Goede Tijden, Slechte Tijden completeert de top drie met 1,4 miljoen kijkers.

'Teeven is het schoothondje van de PvdA'

22 mei komt erg dichtbij en het enig lid van de PVV doet dan ook erg zijn best om te schoppen richting alles dat beweegt. Deze keer krijgt staatssecretaris Teeven een veeg uit de pan. De leider van de ondemocratische beweging heeft de VVD'er namelijk de 'linksbinnen van de PvdA' genoemd.

Als we de hoogblonde roerganger mogen geloven, voert Teeven het beleid van de coalitiepartner uit en loopt de bekritiseerde politicus aan de leiband bij de PvdA.

De held van Henk en Ingrid spreekt over een explosie van Eritrese vluchtelingen. Woensdag heeft Teeven echter al laten weten maatregelen te gaan nemen tegen de toename van de asielzoekers uit dat land. Maar de zelfbenoemde voorvechter van de vrijheid van meningsuiting heeft daar een andere mening over: "Verantwoordelijk staatsecretaris Teeven doet niets. Hij heeft ook gezegd: laat die Syriërs maar komen. Hij is de man die het kinderpardon heeft ingevoerd, en de strafbaarstelling illegaliteit van tafel heeft gehaald. Teeven is de linksbinnen van de PvdA".

Eerder heeft Saoedi-Arabië al laten weten dat de handelsbetrekkingen met Nederland voorlopig in de ijskast gaan. Dit naar aanleiding van uitspraken en handelingen van de PVV'er. Het Nederlandse bedrijfsleven kost dit geintje ongeveer 3 miljard euro en mogelijk staan er zo'n 3200 banen van SABIC op het spel. SABIC is een Saoedisch staatsbedrijf dat in Nederland actief is.

Willeke Alberti wil geen gescheiden vrouw spelen

Willeke Alberti weigerde in Alles is Familie een onlangs gescheiden vrouw te spelen. De zangeres was in de film uit 2012 te zien als Lucy, maar was door de makers in eerste instantie benaderd voor een andere rol.

"Een vrouw die net een scheiding had doorgemaakt", vertelt de 69-jarige Alberti zaterdag in De Telegraaf. "Dat wilde ik niet. Ik heb er in het echte leven drie beleefd. Dat is genoeg."

De zangeres was getrouwd met respectievelijk Joop Oonk, John de Mol en Sören Lerby. Ze hield aan elk huwelijk één kind over: Danielle van 't Schip-Oonk, Johnny de Mol en Kaj Lerby.

Verhoeven wil Kidman in erotische thriller

Paul Verhoeven heeft Nicole Kidman op het oog voor de hoofdrol in de erotische thriller Oh! De 75-jarige regisseur is momenteel op het filmfestival van Cannes op zoek naar financiers voor de film, gebaseerd op het boek van de Franse schrijver Philippe Djian, en heeft daar reeds gesproken met de 46-jarige actrice.

"Om de aandacht te trekken, moet je dan wel met een lijst van beoogde actrices komen. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid", zegt Verhoeven zaterdag in het AD. "Ik zag haar even na de wereldpremière van haar film Grace of Monaco. Zij zou de rol zeker aankunnen." Ook Marion Cotillard, Diane Lane, Sharon Stone en Carice van Houten komen in aanmerking. Hij hoopt in oktober te kunnen beginnen met de opnamen.

Mocht dat niet lukken, dan heeft de regisseur ook nog de optie om de regie van Bel Ami op zich te nemen. De film is gebaseerd op roman van de Franse auteur Guy de Maupassant uit 1885. Het verhaal is voor de film verplaatst naar de moderne Nederlandse tv-wereld.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 20

De Koning van de monsters dendert deze week de bioscoop binnen en neemt in zijn kielzog een serie kleinere titels mee, waaronder een vervolg van een horrorparodie en de nieuwe thriller van Arnold Schwarzenegger.

Godzilla (FOK!review)
Het beroemdste monster ter wereld neemt het op tegen kwaadaardige wezens die dankzij zelfingenomen wetenschappers ons voortbestaan bedreigen.

A Haunted House 2
Na het succesvolle eerste deel van A Haunted House is Marlon Wayans terug om de strijd aan te gaan met geesten, levende poppen en andere bovennatuurlijke verschijningen.

Sabotage
Het DEA team van John Wharton (Schwarzenegger) gaat de strijd aan met ’s werelds dodelijkste drugskartels. Ze zijn de beste in hun specialisatie en zijn door hun werk een hecht team geworden. Na de arrestatie van een beroemde kartelleider, waarbij honderden miljoenen dollars in beslag zijn genomen, worden ze zelf het doelwit. Eén voor één worden de teamleden uitgeschakeld. Maar door wie? John doet er alles aan om zijn team veilig te stellen. Dan blijkt er 10 miljoen dollar van de arrestatie verdwenen te zijn en alle sporen wijzen in de richting van zijn eigen mensen.

Zombie: The Resurrection Of Tim Zom
Tim Zom vecht zich los van zijn duistere verleden en ontwikkelt zich tot één van Europa’s meest gerespecteerde skateboarders.

La Bande A Picasso
Sfeervolle periodeschets uit het leven van Pablo Picasso in zijn Parijse tijd in de jaren 1900 waarin hij bekender raakt en geconfronteerd wordt met de legendarische diefstal van de Mona Lisa uit het Louvre.

Supercondriaque
Dany Boon en Kad Merad bundelen hun humoristische talent opnieuw in een ’besmettelijke’ leuke komedie over Romain (Boon), een eenzame fotograaf met een allesoverheersende angst voor ziektes en bacteriën.

Sacro GRA
De GRA (Grande Raccordo Anulare) is de ringweg van Rome, waar regisseur Gianfranco Rosi gedurende twee jaar onzichtbare werelden en mogelijke toekomstbeelden, die zich in dit gebied van constante onrust herbergen, heeft vastgelegd.

Allemaal te zien vanaf deze week!

Rechter wil liegen bestraffen

Verdachten die in de rechtszaal aantoonbaar liegen moeten daarvoor kunnen worden bestraft. Dat zegt senior strafrechter Willem Korthals Altes zaterdag in het AD.

Korthals Altes wijst erop dat verdachten soms op advies van hun advocaat in het begin hun mond houden. "Nadat ze de stukken grondig hebben gelezen, gaan ze proberen om alles recht te praten."

De rechter stelt voor verdachten net als getuigen onder ede te laten verklaren. "Dan ben je van het gezeur af dat mensen niet meer proberen om een heel dossier recht te praten."

Verdachten hoeven volgens Korthals Altes geen fundamentele rechten in te leveren als ze niet meer mogen liegen. "Een verdachte hoeft niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling en dat blijft zo. Hij kan ook gewoon zijn mond houden."

De Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak reageren in de krant weinig enthousiast. Volgens hen kan alles beter blijven zoals het is. De Raad voor de Rechtspraak vreest dat verdachten toch worden gedwongen mee te werken aan hun eigen veroordeling.

Strafpleiter Peter Plasman stelt in de krant dat 'zwetsende verdachten' niet bang zijn om van meineed te worden beschuldigd en de eed juist misbruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Advocaat Richard Korver stelt dat goede rechters in staat moeten zijn om gaten te schieten in gelogen verhalen.

Inspecties gooiden geluidsopname broertje Zeist weg

In het onderzoek na de dood van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist hebben inspecties een geluidsopname waarop Ruben over de moeilijke situatie tussen zijn ouders praat bewust gewist. Dat werd gedaan met als reden dat voor het beluisteren toestemming van elke gesprekspartner nodig zou zijn, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De broertjes werden vorig jaar na een intensieve zoektocht dood gevonden. De zoektocht werd opgezet nadat hun vader dood was gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Daarvoor heeft hij de jongens zo goed als zeker vermoord en verstopt.

de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzochten vervolgens of de hulpverlening aan het gezin voldoende was gericht op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee broers. De kans om alsnog een van de broers zelf te horen, werd echter niet aangegrepen omdat dat in strijd met de wet zou zijn.

De inspecties vonden volgens de krant dat ze al een goed beeld hadden van de hulpverlening. Daarom zou het bandje 'niet noodzakelijk' zijn. Kinderarts en voormalig adviseur van een ministeriële toezichthouder op jeugdzorg Ferko Öry noemt het wissen van de opnamen 'ongelofelijk'. "Mij steekt het dat we hiervan hadden kunnen leren", zegt hij in de krant.

Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning noemt het weggooien van de opnames in de krant 'opmerkelijk'."Ik kan me voorstellen dat de inspectie de inhoud van het bandje niet gebruikt, maar als onderzoeker zou ik altijd luisteren om ervan te leren."

Beagle Freedom Project

Dieren zijn niet gemaakt om opgesloten te zitten. Toch was dat het lot van enkele Beagles in Amerika. Hun hele leven werden ze binnen in een kooi vastgehouden voor wetenschappelijk onderzoek. Een dierenorganisatie wilde daar verandering in zien. Met de hulp van The Beagle Freedom Project kwamen de honden na jarenlang gevangenschap voor het eerst in contact met gras en zagen ze natuurlijk licht. Inmiddels hebben allemaal een liefhebbend baasje gevonden.

Portugal uit hulpprogramma EU-noodfonds

Portugal zegt de noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vaarwel. Portugal is na Ierland en Spanje het derde land in de eurozone dat op eigen kracht verder gaat na een traject van financiële hulp. Dat maakte vice-president Siim Kallas van de Europese Commissie zaterdag in een verklaring bekend.

Kallas is in zijn verklaring te spreken over de inzet van de Portugese regering in het op orde brengen van de overheidsuitgaven. Volgens Kallas moet Portugal wel blijven hervormen om de werkloosheid te lijf te gaan en een sterker herstel van de economie te krijgen.

Portugal uit hulpprogramma EU-noodfonds
Portugal uit hulpprogramma EU-noodfonds (Foto: ANP)

Rechter VS verbiedt dwangvoeding gevangene

De Verenigde Staten mogen een Syrische gevangene in Guantanamo Bay tijdelijk geen dwangvoeding meer geven. Dat bepaalde een rechter vrijdag. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse gerecht uitspraak doet over dwangvoeding in het gevangenkamp op Cuba.

De gevangene, Abu Wa'el Dhiab, is in hongerstaking. Tot zijn hoorzitting woensdag mogen de Amerikanen hem geen dwangvoeding geven of hem tegen zijn wil uit de cel halen om hem te laten eten. Ook moeten bewakingsbeelden worden bewaard van de keren dat het al is gebeurd, aldus de rechter.

Tijdens een grote hongerstaking vorig jaar hebben zeker 46 van de 166 gevangenen in Guantanamo Bay dwangvoeding gekregen.

Rechter VS verbiedt dwangvoeding gevangene
Rechter VS verbiedt dwangvoeding gevangene (Foto: ANP)

Chaves wint bergetappe in Californië

Esteban Chaves heeft de zesde etappe in de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. De 24-jarige Colombiaan van Orica-Greenedge ontsnapte in de laatste kilometers van de bergrit naar Mountain High uit een vluchtgroep. David de la Cruz (Team Netapp-Endura) werd op dertien seconden tweede, Tom Danielson (Garmin-Sharp) op 41 seconden derde.

Bradley Wiggins van Sky deed goede zaken. De Brit werd vijfde op 53 seconden van Chaves en verstevigde zijn koppositie in het klassement. Hij heeft dertig seconden voorsprong op nummer twee Dennis Rohan (Garmin).

Laurens ten Dam van Belkin werd elfde en schoof op van de negende naar de achtste plek in het klassement, op 3.01 minuten van Wiggins. Daan Olivier (Giant-Shimano) werd kort achter Ten Dam dertiende.

Zaterdag staat een minder zware etappe op het programma. De renners moeten in de ruim 142 kilometer lange rit naar Pasadena twee keer klimmen. Het laatste stuk is echter vlak. De Ronde van Californië duurt tot en met zondag.

Nadal in thriller langs Murray

Rafael Nadal heeft ten koste van Andy Murray de halve finale bereikt op het masterstoernooi in Rome. De Spaanse titelverdediger versloeg de Schot vrijdagavond in een zinderde wedstrijd in ruim twee en halfuur met 1-6, 6-3 en 7-5.

Murray speelde Nadal, de nummer een van de wereld, in de eerste set helemaal weg. Nadat de Spanjaard de tweede set naar zich toe had getrokken zorgden de tennissers voor een bloedstollende ontknoping. Zowel Murray, de nummer acht van de wereldranglijst, als Nadal maakten twee breaks in de eerste tien games van het derde bedrijf. Op 5-5 was de beslissende break vervolgens voor de titelverdediger.

Nadal speelt in de halve finale tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (14). De andere halve eindstrijd gaat tussen Novak Djokovic (2) en Milos Raonic (10).

Patiënten VS mogen medicijnen proberen

Terminale patiënten in de Amerikaanse staten Colorado, Missouri en Louisiana krijgen waarschijnlijk het recht om medicijnen in te nemen die niet zijn getest. De staatsparlementen hebben de wet 'Right to Try' unaniem goedgekeurd. Naar verwachting zet de gouverneur van Colorado zaterdag zijn handtekening onder de wet, meldde de Washington Post.

Normaal gesproken mogen in de VS alleen medicijnen gebruikt worden die zijn goedgekeurd door de Voedsel- en Medicijnenautoriteit. Terminale patiënten die nog hoop hebben op verbetering, moeten volgens parlementariër Joann Ginal de keuze krijgen "welk medicijn dan ook" te gebruiken.

Patiënten VS mogen medicijnen proberen
Patiënten VS mogen medicijnen proberen (Foto: ANP)

Vrouwen FC Twente prolongeren Nederlandse titel

De voetbalsters van FC Twente hebben voor de tweede keer op rij de Nederlandse titel veroverd. De Tukkers wonnen vrijdag met 2-1 van sc Heerenveen en zijn op de ranglijst van de Bene League niet meer in te halen door Ajax. Twente kan de Bene League, waarin ook Belgische ploegen meedoen, ook nog winnen.

Marlous Pieëte en Danique Kerkdijk zetten Twente tegen Heerenveen in het eerste uur op een 2-0 voorsprong. De 17-jarige Vivianne Miedema deed nog wat terug namens de Friezen.

Twente gaat in de Bene League aan kop samen met Standard Luik, dat vrijdag met liefst 13-0 won van AA Gent. Ajax, de nummer drie, volgt de twee clubs op ruime afstand.

Wilders niet onder indruk actie Saudi-Arabië

PVV-leider Geert Wilders is niet onder de indruk van de dreiging van Saudi-Arabië om handelsmaatregelen te nemen tegen Nederland naar aanleiding van zijn anti-islamsticker. Volgens hem is Saudi-Arabië "een verschrikkelijk land" dat Nederland zelf allang had moeten boycotten.

Dat laat Wilders zaterdag weten in een reactie. Hij wijst erop dat Saudi-Arabië een dictatuur is die het woord vrijheid en democratie niet eens kan spellen. "Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen?"

"Er zijn indicaties dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. Nederland heeft hierover contact met Saudi-Arabië", zegt een woordvoerder van het ministerie.'' Het ministerie wilde niet spreken over een handelsboycot.

Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat.

Het kabinet nam hiervan afstand.

Wilders niet onder indruk actie Saudi-Arabië
Wilders niet onder indruk actie Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Plofkraak in centrum Harderwijk

In het centrum van Harderwijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een plofkraak gepleegd op een pinautomaat. De politie heeft twee mensen gezien die er na de knal op een scooter vandoor gingen. Er was een korte achtervolging, maar de daders wisten te ontkomen.

In totaal zijn er waarschijnlijk vier of vijf daders. Het incident gebeurde even voor 5 uur in een bankgebouw nabij het marktplein. De politie spreekt van een ravage en een flink gat op de plek van de pinautomaat. Verderop in de straat is een auto aangetroffen die in brand was gevlogen. Het is niet duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Het is nog niet bekend of de daders iets buit hebben gemaakt. De politie heeft bepaald dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) niet hoeft te worden ingezet. Ook zijn er geen woningen ontruimd.

Asscher wil discriminerend bedrijf aan schandpaal

De namen van bedrijven die werknemers of sollicitanten discrimineren worden straks door de overheid openbaar gemaakt. Hiervoor wordt de wet nog dit jaar gewijzigd, kondigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zaterdag aan.

De politie moet voortaan alle aangiftes van discriminatie oppakken. Eerder kondigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) al aan dat de overheid straks geen zaken meer doet met bedrijven die zijn veroordeeld voor discriminatie. Dit is allemaal opgenomen in een plan tegen discriminatie dat zaterdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Ruim zestig procent van de Nederlanders met Marokkaanse of Turkse achtergrond voelde zich volgens het ministerie vorig jaar gediscrimineerd. Een kwart van alle Nederlanders zou discriminatie hebben ervaren vanwege bijvoorbeeld hu geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd of een zwangerschap.

"Bij de integratie verwachten wij veel van mensen", zegt Asscher zaterdag in Trouw. "Zij moeten hun best doen en hindernissen overwinnen om in Nederland thuis te raken. Maar daar hoort bij dat iedereen die hier is een eerlijke kans verdient." Daarom moet volgens hem streng worden opgetreden tegen discriminatie.

Het kabinet wil het op meer terreinen mogelijk maken bedrijven die de regels overtreden aan de schandpaal te nagelen. "Het hoort bij modern bestuur dat je bekendmaakt wat je ziet", zegt Asscher.

De overheid mag nu nog niet bekendmaken welke bedrijven de regels overtreden. Daarom wil Asscher de regels aanpassen. "Ook om recht te doen aan degenen die het wel goed doen. Benoem wie de rotte appels zijn in de sector."

Ook de namen van bedrijven die op papier naar het buitenland verhuizen om de activiteiten in Nederland tegen lagere loonkosten voortzetten wil Asscher onthullen. Met de wet zou het ook gemakkelijker zijn opdrachtgevers aan te spreken op het gedrag van bedrijven aan wie zij werk hebben uitbesteed.

Het bij de naam noemen van bedrijven kan volgens de minister een groter effect hebben dan een boete. "Wij zien nog wel eens dat een bedrijf failliet gaat en dat de eigenaren gewoon opnieuw beginnen." Asscher wil het wetsvoorstel in de zomer indienen.

Gevreesde afrekening Valkenswaard blijft uit

Een afrekening in Valkenswaard waar politie en justitie voor vreesden is vrijdagnacht uitgebleven. Nadat een groot gedeelte van het centrum was aangewezen als veiligheidsrisicogebied is niets gebeurd dat met een vergeldingsactie verband zou kunnen houden, meldt de politie zaterdag.

De Brabantse politie had informatie dat zich 'een vergeldingsactie met vuurwapens' zou kunnen voordoen. Daarom mocht de politie iedereen preventief fouilleren.

Vuurwapens zijn niet gevonden. Wel werden twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal van muntgeld. Zij werden vanwege de maatregelen gefouilleerd toen ze een horecagelegenheid binnen wilden gaan. Bij een van hen, een 38-jarige uit Nootdorp, vond de politie een apparaatje dat zij niet kenden. Daarom werd de auto van zijn kompaan, een 56-jarige uit Den Haag, doorzocht.

In de auto lag een tas met een grote hoeveelheid muntgeld. In de auto werden meer apparaatjes gevonden zoals het apparaat dat de 38-jarige bij zich had. De politie vermoedt dat met de apparaatjes geld uit muntgeldapparaten kan worden gehaald. Daarom zijn de twee aangehouden en is de auto in beslag genomen.

Generaal noemt defensiebudget historisch laag

Nederland heeft zelden zo weinig geld in het leger gestoken als nu. "We moeten van ons kunnen afbijten als dat nodig is", zegt Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zaterdag in de Volkskrant.

De generaal wijst erop dat Europese NAVO-landen gemiddeld 1,56 procent van het bruto nationaal product in defensie steken. "Nederland zit daar met 1,15 procent ruim onder." De Nederlandse bijdrage is volgens hem 'disproportioneel'.

"Het is zo goed als het laagste punt ooit. Zelfs in de periode van het gebroken geweertje investeerden we meer." Het gebroken geweer is het symbool van pacifisme en een antimilitaristische beweging die na de Eerste Wereldoorlog veel populariteit kreeg.

Militairen zijn volgens Middendorp bereid hun leven te wagen als dat nodig is. "Maar dan moeten we wel goed beslagen ten ijs komen. Die harde les hebben we in de jaren negentig wel geleerd." Daarmee doelt Middendorp op de val van de moslimenclave in Srebrenica. Die enclave had door Nederlandse troepen moeten worden verdedigd, maar Servische troepen slaagden er moeiteloos in achtduizend moslimmannen te deporteren en vermoorden.

Middendorp wil niet direct zeggen dat het defensiebudget omhoog moet. "Dat is een politiek besluit, wij zijn slechts uitvoerders." Wel stelt de generaal dat Nederland niet voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten als het om veiligheid gaat. "Op vrijheid moet je alert zijn, anders glipt zij door je vingers." Hij wijst op het toenemend aantal conflicten en noemt daarbij expliciet de 'explosieve situatie' in Oekraïne.

Werknemers Tetra Pak leggen werk maandag neer

De werknemers van verpakkingsbedrijf Tetra Pak leggen het werk maandag neer. De actie duurt 24 uur, meldt vakbond FNV Kiem.

Een aantal werknemers zou vrijdag al in staking zijn gegaan. Het is niet de eerste staking. De afgelopen weken zijn al verschillende werkonderbrekingen en stakingen gehouden. Het Zweedse bedrijf wil zijn fabriek in Moerdijk in december sluiten, waardoor 215 banen verloren gaan.

De bonden zijn niet tevreden met het sociaal plan van de directie. Zij wezen een nieuw aanbod dat het bedrijf zondag had gedaan donderdag af en kondigden toen al acties voor vrijdag aan die maandag intensiever zouden worden.

Tetra Pak liet vrijdag weten teleurgesteld te zijn over de 'onredelijke houding' van de bonden en stelde dat een voorstel is gedaan dat 'in lijn is' met de eisen van FNV Kiem en CNV Vakmensen. Het bedrijf geeft werknemers die zijn aangesloten bij een vakbond de kans om zelf in te stemmen, buiten de bond om. Daarvoor heeft het personeel tot dinsdagavond de tijd gekregen.

Twee keer zo veel chloor in ontruimd zwembad

De concentratie chloor in het vrijdag ontruimde zwembad in Spijkenisse was twee keer zo hoog als normaal. In totaal zijn 51 kinderen opgenomen in ziekenhuizen in de regio, melden de gemeente en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Het zwembad werd vrijdagavond ontruimd nadat kinderen brandende ogen kregen. Door een defecte chloorpomp was er te veel chloor in het bad terecht gekomen. Op dat moment was een kinderdisco gaande en waren ruim 380 kinderen, ouders en medewerkers aanwezig. De kinderen hadden vooral last van tranende ogen.

Uit voorzorg werden twintig ambulances naar het zwembad gestuurd. De ogen van de kinderen werden met schoon water gespoeld. Als de klachten aanhielden, werden kinderen opgenomen in een ziekenhuis. Aanvankelijk werden 45 kinderen opgenomen, maar later meldden zich nog eens achttien kinderen met hun ouders bij een huisartsenpost. Van hen werden er zes alsnog opgenomen in een ziekenhuis.

Hindoenationalist nieuwe MP India

De Bharatiya Janata Partij (BJP) heeft de verkiezingen van India gewonnen. Narendra Modi (63) wordt de nieuwe premier namens de nationalistische hindoepartij. De Congrespartij die tot nu toe aan de macht was, leed een forse nederlaag.

Circa 66 procent van de 814 miljoen kiesgerechtigden ging stemmen bij de verkiezingen in de grootste democratie ter wereld. Modi voerde campagne op een agenda van economische groei.

De BJP sleept meer dan 280 zetels in de wacht, genoeg om zonder andere partijen een regering te vormen. De Congrespartij haalt met minder dan 50 zetels een historisch lage score. De partij werd beschuldigd van corruptie.

De Amerikaanse president Obama heeft de nieuwe premier gebeld en hem uitgenodigd naar Washington te komen. Hij wil de banden met India versterken. Modi was sinds 2005 niet meer welkom in de VS, wegens zijn afzijdige houding tijdens opstanden in de regio waar hij als regionale politicus actief was.

Volgens mensenrechtenactivisten draagt Modi politieke verantwoordelijkheid voor een bloedbad in India in 2002 die meer dan 1000 moslims het leven kostte. Hindoe-bendes waren in de regio Gujarat wekenlang aan het moorden en plunderen, terwijl de politie daar niets aan deed.

Onder Modi wordt een assertiever India verwacht dat actiever op zoek zal gaan naar buitenlandse investeringen, ook in Europa. De altijd aanwezige spanning met buurland Pakistan zal mogelijk voelbaarder worden.

Modi postte vrijdag een foto op Twitter van hemzelf met zijn moeder. Naar hindoegebruik ging hij bij een oudere de zegeningen vragen voor zijn benoeming als premier.

'Grootste dinosaurus ooit' in Argentinië

In Argentinië zijn botten opgegraven van wat mogelijk de grootste dinosaurus ooit was. Het beest was naar schatting 40 meter lang (van hoofd tot puntje staart) en 20 meter hoog. Het dier moet zo'n 77 ton hebben gewogen, 7 ton meer dan de laatste opgegraven 'grootste dinosaurus', meldde de BBC vrijdag.

Het gaat mogelijk om een titanosaurus die heeft geleefd in de laatste dagen van het dinosaurustijdperk, zeggen wetenschappers. Een boer kwam de skeletdelen per toeval tegen in een woestijnachtig gebied nabij de oostelijke stad La Flecha. Onderzoekers wisten ongeveer 150 botten op te graven van zeven dinosaurussen.

'Grootste dinosaurus ooit' in Argentinië
'Grootste dinosaurus ooit' in Argentinië (Foto: ANP)

Doden na bomaanslagen Kenia

Twee explosies in de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben aan zeker tien mensen het leven gekost. Ook vielen er zeventig gewonden. Dat heeft het Keniaanse nationale rampencentrum vrijdag gezegd.

De explosieven gingen enkele minuten na elkaar af op een markt. De aanslag is nog niet opgeëist. President Uhuru Kenyatta heeft zijn condoleances aangeboden aan de nabestaanden.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben deze week opnieuw gewaarschuwd voor mogelijke terreuraanslagen in Kenia. Vrijdag werden honderden Britten geëvacueerd uit Mombasa vanwege dreigingen van terroristische aanvallen van moslimextremisten. Ook werden alle vluchten naar de Keniaanse hoofdstad tot en met oktober afgelast. Het afgelopen anderhalf jaar kwamen meer dan honderd mensen om het leven bij aanslagen in Kenia.

Ouders ontvoerde meisjes woest op president Nigeria

Ouders van de ruim 270 Nigeriaanse schoolmeisjes die vorige maand werden ontvoerd zijn woedend op president Goodluck Jonathan. Het staatshoofd zou de regio waar de meisjes werden gekidnapt vrijdag bezoeken, maar zei dit op het laatste moment uit veiligheidsoverwegingen af. Volgens de ouders toont Jonathan hiermee geen respect voor hun emoties.

Het zou het eerste bezoek van president Goodluck Jonathan aan Chibok zijn geweest. Daar ontvoerde de radicaalislamitische terreurbeweging Boko Haram in april meer dan driehonderd meisjes. De tieners worden nog altijd vastgehouden. Ook pleegt Boko Haram geregeld aanslagen, waarbij dit jaar al meer dan vijftienhonderd mensen zijn omgekomen.

Beter laat dan nooit, zei een leider in de gemeenschap vrijdag over Jonathans bezoek, voordat de afzegging bekend werd. Hij zei dat de inwoners boos waren dat de regering tot dusver niet daadkrachtig heeft opgetreden om de meisjes terug te krijgen. Jonathan, een christen uit het zuiden van Nigeria, wordt onverschilligheid tegenover de moslimbevolking in het noorden verweten.

Beetje koninginnedag vandaag

Het is voorjaar, mooi weer en de meeste mensen hebben vrij. Stiekem is het toch wel een klein beetje koninginnedag vandaag. Koningin Máxima wordt namelijk 43 jaar. Ze viert haar verjaardag met haar familie, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Máxima is inmiddels ruim 1 jaar koningin en bekleedt veel functies. Ze heeft sinds 2004 zitting in de Raad van State, is voorzitter van het curatorium van de Prins Claus Leerstoel, erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken en lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Samen met Koning Willem-Alexander vormt ze het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Koningin Máxima wordt 43
Beetje koninginnedag vandaag (Foto: ANP)

Man wil z'n executie gefilmd hebben

Een ter dood veroordeelde Amerikaan uit de staat Missouri wil dat zijn executie wordt gefilmd. De man, Russel Bucklew, lijdt aan een zeldzame aandoening waardoor hij mogelijk een zeer pijnlijke dood sterft. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

Bucklew krijgt woensdag een dodelijke combinatie van medicijnen toegediend, die moet zorgen voor een snelle en pijnloze dood. Door zijn aandoening is het echter mogelijk dat bepaalde bloedvaten barsten. Dat leidt tot hoesten, verstikking en mogelijk zelfs tot vertraging van de executie.

De videobeelden zullen door de advocaten worden gebruikt om te bewijzen dat Bucklew een onnodig pijnlijke dood tegemoet ging.

Amerikaan wil dat zijn executie gefilm wordt
Man wil z'n executie gefilmd hebben (Foto: ANP)

Russische annexatie ruïneert economie Krim

De Russische annexatie van de Krim in maart heeft de economie van het schiereiland flinke schade toegebracht. Dat meldt USA Today vrijdag. Sinds het inlijven van de Oekraïense regio hebben talloze buitenlandse bedrijven hun activiteiten op de Krim gestaakt.

Meerdere banken trokken zich terug of verloren hun vergunning om op de Krim zaken te doen. Dat laatste gold vooral voor Oekraïense banken. Ironisch genoeg was een bank die Amerikaanse sancties kreeg opgelegd, Bank Rossija, de eerste bank die een nieuw filiaal opende op het schiereiland.

"Russische staatsbanken zullen hoogstwaarschijnlijk in het gat springen dat de nu vertrokken financiële dienstverleners hebben achtergelaten", zei risicoanalist Lilit Gevorgyan van het IHS Global Insight te Londen. "Het zal nog een flinke tijd duren voordat particuliere banken terugkeren op de Krim."

Ook ondernemingen sloten hun deuren. McDonald's kon zijn drie filialen op de Krim naar eigen zeggen niet meer open houden door de ontregelde financiële diensten op het schiereiland. Meerdere Oekraïense bedrijven trokken zich terug, zowel om economische als politieke redenen.

Al voor de Russische annexatie was de Krim een economisch achtergestelde provincie. De Russische regering heeft investeringen van miljarden euro's aangekondigd om de Krim een welvarende regio te maken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.