UEFA beboet Man City voor zestig miljoen euro

De UEFA heeft Manchester City een boete van zestig miljoen euro opgelegd vanwege het breken van Financial Fair Play-regels. Daarnaast mag City volgend jaar niet meer dan 21 spelers gebruiken in de Champions League. Dat meldt de UEFA vrijdag. De kersverse landskampioen heeft de straf geaccepteerd.

City kan veertig van de zestig miljoen, de hoogste boete die de UEFA ooit heeft opgelegd, terugkrijgen. Dan moet de club wel aan alle met de UEFA gemaakte afspraken voldoen. De Europese voetbalbond en City zijn onder meer overeengekomen dat de club de uitgaven op de transfermarkt de komende twee seizoenen 'significant' moet beperken.

De regerend Premier League-kampioen is niet de enige club die de Financial Fair Play-regels heeft geschonden. Galatasaray, Zenit Sint-Petersburg, Levski Sofia, Trabzonspor, Bursaspor, Rubin Kazan en Anzji Machatsjkala zijn ook gestraft.

De boetes voor die clubs vallen echter lager uit dan voor City. Zenit moet twaalf miljoen euro betalen, Rubin Kazan zes miljoen en Anzji twee miljoen. Galatasaray, de club van Wesley Sneijder, Bursaspor, Levski en Trabzonspor zijn voor tweehonderdduizend euro beboet.

De Financial Fair Play-regels verplichten clubs die in de Champions League en Europa League spelen hun financiën op orde te hebben. Met de regels moeten grote investeringen van clubeigenaren en grote uitgaven op de transfermarkt worden tegengegaan.