FNV flirt met individuele schoonmaakbedrijven

Redactie

Vakbond FNV Bondgenoten heeft met een aantal schoonmaakbedrijven contact gehad om buiten werkgeversvereniging OSB om afspraken over een nieuwe cao te sluiten. Dat heeft FNV-bestuurder Ron Meyer vrijdag laten weten. Tot het laatste bod van de werkgevers van tafel is, voelt de bond zich 'gedwongen' de schoonmaakbazen individueel te benaderen. Bij de grootste schoonmaakwerkgever, ISS, ving FNV vrijdag echter bot.

Welke bedrijven wel overwegen aparte gesprekken met de bond te gaan voeren wil Meyer nog niet zeggen. "Dan wil ik eerst een handtekening zien", zei hij vrijdag. ISS zit daar in elk geval niet bij. Een woordvoerder meldde vrijdag dat ISS nog steeds hoopt op een sector-cao. "We zien nog voldoende aanknopingspunten om eruit te komen."

Enkele busladingen vol schoonmakers meldden zich vrijdag bij het hoofdkantoor van ISS in Utrecht in de hoop de werkgever tot een aparte bedrijfsovereenkomst te kunnen verleiden. De komende dagen gaan de schoonmakers nog bij andere werkgevers langs.

Een delegatie van de schoonmakers voerde in Utrecht 'goede gesprekken' met het bedrijf, aldus de zegsman van ISS. Het schoonmaakbedrijf wil dat de werkgeverskoepel OSB weer snel verder gaat praten met de bonden. Meyer is vooralsnog niet onder de indruk van de houding van ISS. "Ze willen wel een oplossing voor het probleem, maar dat wil de hele wereld al een halfjaar", zei Meyer vrijdag.

FNV Bondgenoten legde donderdag een voorstel van de OSB naast zich neer. De bond schortte de onderhandelingen, die na veel wikken en wegen weer waren geopend op, waarna de stakingen zich intensiveerden.

Inmiddels zijn meer dan tweeduizend schoonmakers aan het staken, aldus Meyer. Daar kwamen vrijdag onder meer schoonmakers van het Internationaal Strafhof in Den Haag en het provinciehuis in Assen bij.