China verwijt VS grensruzies met Vietnam en Japan

De Verenigde Staten zijn schuldig aan meerdere territoriale twisten in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Dat vindt de chef-staf van het Chinese leger. 'Sommige buurlanden' van China grijpen de nieuwe Amerikaanse aandacht voor Azië aan om het China lastig te maken, klaagt generaal Fang Fenghui.

Fang, op bezoek in de VS, waarschuwde zijn gastheer donderdag dat die de betrekkingen met China op het spel zet als Washington partij kiest in de ruzie tussen China en Vietnam. De opperbevelhebber van het Chinese Volksbevrijdingsleger weet de groeiende onmin over de Chinese aanspraken op de Oost- en Zuid-Chinese Zee helemaal aan de buurlanden. Vietnam en Japan zouden de zogeheten wending naar Azië van de Amerikaanse diplomatie benutten 'om problemen op te rakelen waardoor beide zeeën er minder kalm bij liggen dan voorheen'.

De Chinese chef-staf liet weten dat de regering in Beijing er niet over peinst de omstreden oliewinning rond de betwiste Paraceleilanden te staken. "We kunnen het ons niet veroorloven er ook maar een duimbreed van kwijt te raken", zei Fang. Hij wees erop dat het gebied van generatie op generatie Chinezen is doorgegeven.

Japan en China betwisten elkaar de zeggenschap over een groep eilanden in de Oost-Chinese Zee, die door Japan Senkaku en door China Diaoyu wordt genoemd. Met Vietnam heeft China het aan de stok over onder meer de Paraceleilanden. Vietnam verzet zich met hand en tand tegen de installatie van een olieplatform in de archipel en liet bij uitzondering demonstraties tegen China toe. Die zijn de afgelopen week meermaals ontaard in bloedige rellen.

Zowel China als Vietnam wordt al decennia geregeerd door een almachtige communistische partij die geen tegenstand duldt. Onderling botert het echter vaak niet. Veel Vietnamezen koesteren een diepe argwaan tegen de grote buur, die hun land in het verleden nog wel eens als een vazalstaat wilde behandelen. Veel Chinezen kijken dan weer wat neerbuigend naar Vietnam, dat zij zien als een onderdeurtje dat de Derde Wereld nog nauwelijks ontgroeid is. Dat maakt een ruzie tussen beide landen al gauw tot prestigeconflict.