Phinney soleert naar zeer indrukwekkende zege

Taylor Phinny heeft op schitterende wijze de vijfde etappe van de Tour of California gewonnen. De Amerikaan van BMC wist in de afdaling van de enige echte klim van de dag langzaam weg te rijden van het jagende peloton, waarna hij niet meer bijgehaald werd.

De etappe over 174 kilometer, van Pismo Beach naar Santa Barbara, leek gemaakt voor Peter Sagan. Zijn ploeggenoten van Cannondale deden dan ook veel werk om ervoor te zorgen dat de rit in een sprint zou eindigen. 

Phinney stak daar echter een stokje voor. Op zo'n 25 kilometer van de streep schoof hij naar voren, waarna hij in de aerodynamische afdalingshouding meter voor meter afstand nam van het peloton. Cannondale en Orica-GreenEdge (Goss) probeerden het gat nog dicht te rijden, maar ze waren niet opgewassen tegen de 23-jarige Amerikaan.

Sagan won wel de sprint van het peloton en werd dus tweede, voor Goss. Daan Olivier was op de achttiende plek de beste Nederlander. De Brit Bradley Wiggins houdt de leiding in het algemeen klassement. Op de negende plaats is Laurens ten Dam daarin de beste Nederlander.