'Twee keer stemmen door dubbele nationaliteit'

Mensen met een dubbele nationaliteit kunnen tijdens de Europese verkiezingen in theorie twee keer hun stem uitbrengen omdat ze van beide landen een stempas krijgen. Hoewel dubbel stemmen verboden is, kunnen overheden het op geen enkele manier controleren. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Alleen al in Nederland hebben 157 duizend mensen ook een nationaliteit uit een ander EU-land. Ze krijgen behalve een stempas van hun eigen gemeente ook een bewijs van hun tweede thuisland. Ze kunnen dan per post of op de ambassade hun stem uitbrengen.

Ook in andere EU-landen is sprake van vergelijkbare mogelijkheden. De landen wisselen echter geen gegevens met elkaar uit over het stemmen van mensen met een tweede nationaliteit. Stembureaus en ambassades weten daarom niet of ze al hebben gestemd of niet.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt in de krant dat dubbel stemmen mogelijk is. "Nederland heeft in Europa aan de orde gesteld of het niet helemaal voorkomen kan worden maar dat heeft nog geen effect gehad."