RTL mag pestbeelden niet uitzenden

De aflevering van Project P: Stop het Pesten waarin te zien is dat een leerling van het Einstein Lyceum uit Hoogvliet wordt gepest mag niet worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald, meldt RTL. De rechtbank vindt het recht op privacy van de leerlingen zwaarder wegen dan het publicatierecht van RTL.

De aflevering van het programma met de tot nu toe niet vertoonde beelden stond voor maandag gepland. Volgens RTL waren op de beelden die de gepeste leerling met een verborgen camera had gemaakt andere personen onherkenbaar gemaakt.

Het Einstein Lyceum was naar de rechter gestapt om de uitzending te verbieden. De school uit de Rotterdamse deelgemeente vond het maken van opnamen met een verborgen camera niet acceptabel 'binnen de veilige omgeving van een school'. De methode van RTL werkt volgens de school niet en zou schadelijk zijn voor zowel gepeste als pestende leerlingen.

Bij de confrontatie met programmamakers voelden leerlingen zich volgens de school bovendien agressief en onbehoorlijk behandeld. Met de gang naar de rechter zei de school ook de wens van ouders van leerlingen uit de klas te vertegenwoordigen.