Duitsland: opsplitsen Google serieuze optie

Redactie

Google heeft zo'n dominante marktpositie dat het opsplitsen van het bedrijf serieus overwogen dient te worden. Dat heeft de Duitse minister van economische zaken Sigmar Gabriel vrijdag gezegd.

"Een opsplitsing, zoals eerder is gebeurd met elektriciteits- en gasbedrijven, moet hier serieus worden bekeken", aldus Gabriel. Het opbreken van Google kan volgens de minister een laatste maatregel zijn voor landen die willen voorkomen dat de internetgigant al zijn veel kleinere concurrenten buitenspel zet. Volgens Gabriel heeft Google een oneerlijke concurrentiepositie. Het bedrijf krijgt vaker kritiek op zijn ongeëvenaarde marktpositie in Europa.

Google heeft teleurgesteld op de uitlatingen van Gabriel gereageerd. "Wij verbazen ons over de mening van de minister dat Google gebruikers, de economie en de samenleving schade zou toebrengen", aldus bestuursvoorzitter van Google Duitsland Philipp Justus. "Wij staan altijd open voor overleg over hoe we de digitalisering zo prettig mogelijk kunnen maken voor de economie en onze klanten."

Het opsplitsen van de internetgigant zal in de praktijk nog niet meevallen. Google opereert vanuit de Verenigde Staten en staat in dat land ingeschreven. Toch is er hoop. Dinsdag bepaalde het Europese Hof dat Google gevoelige informatie uit de zoekresultaten moet verwijderen als mensen hierom vragen. In die zaak beriep Google zich op het feit dat het bedrijf Amerikaans is, maar dat bezwaar legde de rechter naast zich neer. Het hof benadrukte dat Google zich aan de Europese privacyregels moet houden, ook al opereert het vanuit de VS.

Binnen de techsector dringt de vergelijking met het ooit geopperde splitsen van Microsoft zich op, in een deel voor het besturingssysteem en een deel voor andere software. Hoe de Duitsers zich het splitsen van Google precies voorstellen is evenwel onduidelijk. Mogelijk gaat het over het scheiden van de zoek- en de advertentietak. Daarbij moet echter worden aangetekend dat het geld voor de zoekdienst met de advertentietak wordt verdiend.