Q-koortspatiënten willen meer schadevergoeding

Een groep Q-koortspatiënten klaagt de staat aan omdat ze meer geld willen zien. De overheid is bij de aanpak van de epidemie tussen 2007 en 2010 in gebreke gebleven. Ter genoegdoening is wel een fonds opgezet, maar het beschikbare geld schiet tekort om alle slachtoffers te compenseren. Dat bevestigt een woordvoerder van belangenvereniging Q-uestion na berichtgeving hierover van Omroep Brabant.

Voor de patiënten werd in totaal acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor nazorg. Nog eens twee miljoen euro werd besteed aan onderzoek naar Q-koorts. Volgens Q-uestion is dit te weinig. De woordvoerder schat het totale bedrag aan schade op vijftig tot honderd miljoen euro.

De vereniging vindt dat de overheid zich onvoldoende aan de zorgplicht heeft gehouden. Ook zou onvoldoende voorlichting zijn gegeven en waren de maatregelen tegen verdere verspreiding niet effectief genoeg. Ook zou de privacy van de boeren zwaarder hebben gewogen dan de gezondheid van de mensen. De aanklacht wordt in juni ingediend.

In totaal kampen volgens Q-uestion nog zo'n 1100 mensen met de naweeën van de ziekte. De epidemie ontstond in 2007 in het zuiden van het land. De ziekte, die veelal via geiten werd verspreid, kostte landelijk 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. Uiteindelijk werden duizenden dieren geruimd om de epidemie te bestrijden.