Obama bij inwijding 11 septembermuseum

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag het nieuwe 9/11 Memorial Museum in New York geprezen als 'een heilige plek voor heling en hoop', die zowel het verhaal van de terreuraanslagen van 11 september 2001 weergeeft als de geest van heldenmoed en naastenhulp die er op volgde.

"Niets kan ons ooit breken", zei Obama bij de officiële inwijding van museum tot een gehoor van nabestaanden van slachtoffers, overlevenden en hulpverleners. "Niets kan veranderen wie wij zijn als Amerikanen."

Eerder liep Obama met zijn vrouw Michelle, de vroegere New-Yorkse burgemeester Michael Bloomberg en oud-president Bill Clinton en diens vrouw Hillary zwijgend door de uitgestrekte hal. Nadat hij had rondgekeken herinnerde Obama aan Welles Crowther, een 24-jarige medewerker van het World Trade Center en een voormalige vrijwillige brandweerman, die mensen hielp veilig uit de zuidelijke toren te komen, maar zelf omkwam toen deze instortte.

Crowther viel op foto's van na de ramp op omdat hij een rode bandana in zijn haar droeg. Een van de rode haarbanden wordt ook tentoongesteld in het musem en Crowthers moeder Alison zei te hopen dat het kleinood bezoekers eraan zal herinneren 'hoe mensen elkaar die dag hielpen en dat dit hun zal inspireren hetzelfde te doen, in het groot of in het klein'. Naast haar zat Ling Young, een van de mensen die door Welles Crowther werden gered.

Onder de aanwezigen waren de gouverneurs van New York en New Jersey, Andrew Cuomo en Chris Christie, de huidige New-Yorkse burgemeester Bill de Blasio, oud-burgemeester Rudy Guliani en voormalig gouverneur van New York George Pataki, alsook acteur Robert de Niro, die deel uitmaakt van het bestuur van het museum. Bloomberg zei dat een wandeling door het museum 'op sommige momenten moeilijk zal zijn, maar het is onmogelijk om je er niet door geïnspireerd te voelen'.

Het museum is voor 700 miljoen dollar (ruim 510 miljoen euro) gebouwd onder het in 2011 geopende herdenkingsplein op ground zero. Het is betaald uit particuliere donaties en belastinggeld. Het werk aan het museum werd gekenmerkt door constructieproblemen, financiële strubbelingen en geschillen over de inhoud en de wijze warop de doden moesten worden geëerd. Voor het publiek opent het museum, dat ook aandacht besteedt aan de mislukte bomaanslag op het WTC in 1993, zijn deuren op 21 mei.