'Jaarlijks 100 miljard gewit met gokken op sport'

De georganiseerde misdaad wast elk jaar 140 miljard dollar (ruim honderd miljard euro) wit met weddenschappen op sportwedstrijden. Dat is ongeveer tien procent van alle winst uit criminele activiteiten, zo stellen onderzoekers van het Internationale Centrum voor Sportveiligheid (ICSS) en de Parijse Universiteit van Sorbonne in een donderdag gepresenteerd onderzoek.

Om hun inleg volledig terug te krijgen - of zelfs met winst - worden wedstrijden geregeld gemanipuleerd. Vooral voetbal en cricket worden veel getroffen door matchfixing, zo stellen de auteurs na twee jaar onderzoek. Ook in tennis, basketbal, badminton en motorsport wordt veel gemanipuleerd.

Wereldwijd zijn de afgelopen drie jaar een kleine zeventig sportwedstrijden bestempeld als gemanipuleerd. "In werkelijkheid is het aantal gemelde gevallen waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg", zo stellen de onderzoekers. Zij denken dat alleen vorig jaar al 'honderden of misschien zelfs duizenden' wedstrijden zijn gemanipuleerd.

Het gros van die weddenschappen wordt afgesloten bij illegale kantoren, zo denken de onderzoekers. Van alle - legale en illegale - sportweddenschappen zou zo'n tachtig procent via illegale aanbieders plaatsvinden. Het grootste deel van de illegale markt bevindt zich in Azië, terwijl bijna de helft van de legale sportgokmarkt in Europa zit.