Kwart minder winst voor ABN AMRO

ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal een nettowinst gemaakt van 311 miljoen euro. Dat is een kwart minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De daling kwam door de heffing die werd opgelegd vanwege de nationalisatie van SNS Reaal. Dat heeft de tijdens de kredietcrisis genationaliseerde bank vrijdag bekendgemaakt.

ABN AMRO moet vanwege de nationalisatie van SNS vorig jaar in totaal tweehonderd miljoen euro betalen. In het eerste kwartaal is daarvan de eerste termijn van 67 miljoen euro voldaan. Het onderliggende nettoresultaat, zonder het meerekenen van eenmalige lasten, verbeterde wel, van 290 naar 378 miljoen euro. Dat kwam doordat de bank meer rentebaten binnenhaalde, terwijl de kosten ongeveer hetzelfde bleven. De kosten-inkomensratio verbeterde hierdoor tot 58 procent.

De core-tier-1-ratio van ABN AMRO verbeterde tot 14,5 procent eind maart. Als de volledige Basel III-regels worden toegepast, die per 2019 ingaan, bedroeg deze kernkapitaalratio 12,9 procent, ook boven de Europese norm van negen procent.

Volgens topman Gerrit Zalm vertoont de Nederlands economie 'tekenen van herstel'. Zo is er meer vertrouwen in de huizenmarkt en is het sentiment onder mkb-bedrijven ook verbeterd. Volgens de voormalige VVD-minister zijn er ook lichtpuntjes op de arbeidsmarkt met een toenemend aantal vacatures en minder ontslagaanvragen.

Vanwege de nog altijd financiële moeilijkheden van huishoudens en bedrijven, verwacht de topman nog wel dat de kredietvoorzieningen hoger blijven. In het eerste kwartaal werd 361 euro extra opzij gezet door de banken. Dat is lager dan de 555 miljoen euro in het vierde kwartaal, maar hoger dan de 259 miljoen een jaar eerder. Voor heel het jaar verwacht ABN AMRO dat de voorzieningen iets lager uitkomen dan in 2013.

Zalm spreekt van een 'goede start van het jaar'. Hij waarschuwt dat dit niet automatisch kan worden geëxtrapoleerd naar het vierde kwartaal. Het eerste kwartaal is 'namelijk traditioneel het beste kwartaal van het jaar'. Bovendien krijgt ABN AMRO in de laatste drie maanden van het jaar de bankenbelasting weer voor de kiezen. Hierdoor werd in het afgelopen vierde kwartaal verlies geleden van 47 miljoen euro.