Seks met Dokter Corrie?

Jan (Bakoenin)

'Mama, mag ik een vraag stellen?'
'Natuurlijk, Nathalie.'
'Waarom doen ouders zo raar over Dokter Corrie? Alle kinderen bij ons in de klas vinden het leuk, maar pap, jij en nog andere ouders zitten de hele tijd te zeuren en nu moeten Nicole, Peter en ik de klas uit als Dokter Corrie begint. Wij kunnen er dus niet meer over meepraten.' Nathalie kijkt haar moeder een beetje boos aan, maar die lijkt niet onder de indruk.
'Het is toch helemaal geen leuk programma? Dat mens zit met haar tong in een skelet. Je zou er haast van gaan dromen. Papa en ik willen liever dat je er dan met ons naar kijkt. Dan kunnen wij meteen uitleggen wat wel en wat niet belangrijk is.'
'Hier ernaar kijken? Dan zien we het toch ook? Waarom dan niet gewoon op school? Wij vinden het een leuk programma, hoor, mam. Ik ga echt niet dromen van een tongzoen met een skelet. Trouwens, het meeste weten we al lang. Het is gewoon om te lachen. En het gaat heus niet alleen over seks. Het gaat ook over pesten en je lichaam ontdekken. Doe toch niet zo stom. Het is toch een programma voor ons? De juf gaat na het programma gewoon door met het onderwerp en dat is best interessant. Hoe moeten wij nu weten wat de juf vertelt als we er niet naar mogen kijken op school?'

Dat is nou precies wat ik tegen heb op die mensen die hun kinderen willen behoeden voor een beetje voorlichting waar ze zelf blijkbaar nog niet mee begonnen zijn.
Ik dacht natuurlijk dat alleen onze christelijke medemensen moeite met dat programma van Dokter Corrie zouden hebben. Maar waarom eigenlijk? Wordt er in de serie gevloekt? Komt de duivel erin voor? Of vinden die mensen nog steeds dat seks de duivel zelf is? Dan hebben ze zeker met hun ogen dicht liggen knarren. Ik weet dat het in bepaalde kringen gebruikelijk is om de vrouw een blinddoek voor te doen, maar dat is niet omdat ze niet willen zien waar ze mee bezig zijn. Nu blijkt dat het niet alleen gelovige mensen zijn die tegen dat programma zijn.

Ik zag onlangs bij Pauw & Witteman een vrouw van de actie ´Stop Dokter Corrie´. Er werd een stukje van de show vertoond waarin staatssecretaris Dekker meespeelde. Het ging over onzekerheid en Dekker liet zijn lange neus zien. Daar werd op een grappige manier op ingegaan door Dokter Corrie. Het was zijn echte neus. Ik kan me voorstellen dat je schrikt als je kind thuiskomt en zegt dat een staatssecretaris zijn lange neus heeft laten zien aan Dokter Corrie, maar dat zou dan over moeten zijn zodra je weet dat het zijn echte neus is. Daar is toch niets mis mee? Nou ja, hij is lang en daar was hij onzeker over toen hij twaalf was, maar moet je kind daarom de klas uit als dat programma op de schooltelevisie is?

Dokter Corrie gaat namelijk niet alleen over seksuele vraagstukken. Het gaat ook over pesten, onzekerheid over je lichaam, puberteitsproblemen, hygiëne en beeldvorming. Allemaal zaken waar kinderen in het dagelijkse leven mee te maken krijgen en waarover de ouders lang niet altijd gesprekken hebben met hun kinderen. Veel ouders hebben daar namelijk de tijd niet voor, of nemen er de tijd niet voor.
Vorig jaar waren er bij De Wereld Draait Door een aantal kinderen die wel van hun ouders naar Dokter Corrie mogen kijken en die vonden het een voordeel dat ze door de uitzendingen met Dokter Corrie allemaal in de klas evenveel weten over seks. Behalve dus de kinderen die uit de klas moeten van hun ouders omdat die Dokter Corrie afschuwelijk vinden en zelf de kinderen seksuele voorlichting willen geven. Die kinderen gaan er niet meer bij horen omdat die ouders nog steeds blijkbaar geen voorlichting hebben gegeven.
De kinderen vonden het ook goed dat Dokter Corrie aangaf dat je een verkering respectvol moet uitmaken als je het niet meer ziet zitten. Dus niet per sms of mailtje. Wat is daar mis mee? Bovendien gaven nogal wat kinderen aan dat ze al wel aardig wat wisten voordat Dokter Corrie er was. Maar dat is natuurlijk niet met alle kinderen het geval en je zal zien dat daar nu juist veel kinderen bij zitten van wie de ouders niet willen dat ze kijken. Ouders die bang zijn. Ouders die zelf de dingen in het geniep doen en allerlei vooroordelen hebben. Vooroordelen die nu juist door Dokter Corrie worden besproken.

Het programma is bedoeld voor kinderen uit de groepen zeven en acht. Dat zijn dus kinderen van over het algemeen tien tot en met twaalf jaar. Dan ben je echt wel uitgekeken op Sesamstraat en Kabouter Plop. Onderling wordt er op die leeftijd heus al veel gesproken over seks en alles wat ermee te maken heeft. Dat weet ik nog van toen ik zelf die leeftijd had. Veel is al bekend op die leeftijd. En met de komst van internet zal dat er niet minder op zijn geworden. Het zou me niets verbazen als een aantal van de kinderen die van hun ouders niet op school naar Dokter Corrie mogen kijken, gewoon op Uitzending Gemist kijken. En dan krijg je dus hetzelfde als vroeger met dat soort ouders: kinderen gaan de dingen stiekem doen.

Waarschijnlijk zijn ouders die Dokter Corrie willen verbieden bang dat het televisieprogramma hun kinderen zal verpesten. Laten we nou de invloed van televisie op kinderen niet te veel eer geven. Diezelfde ouders hebben hun kinderen waarschijnlijk altijd naar Sesamstraat laten kijken. Een programma waarin kinderen jarenlang worden geïndoctrineerd met sommetjes in liedjes en woordjes die er constant in worden gestampt. Als we dan naar de taalvaardigheid van heel veel volwassenen kijken die ook met Sesamstraat zijn grootgebracht dan reizen je haaren te berche.

Wat mij betreft mag Dokter Corrie nog jarenlang haar tong in skeletten steken en naar lange neuzen kijken. Als ik een kind was zou ik een lange neus naar mijn ouders maken en gewoon kijken op school.