Topoverleg in Parijs over strijd tegen Boko Haram

Redactie

Zaterdagmiddag zijn Nigeria, zijn buren en vertegenwoordigers van het Westen te gast in Parijs voor overleg over een gezamenlijk optreden tegen Boko Haram. De Franse president François Hollande hoopt tijdens de haastig belegde top te bewerkstelligen dat West-Afrika in het vervolg eensgezind optrekt tegen de radicaalislamitische terreurgroep.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan treft in Parijs zijn collega's uit de buurlanden Kameroen, Niger, Tsjaad en Benin. Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie schuiven aan. De Afrikaanse Unie is niet uitgenodigd.

De Nigeriaanse regering slaagt er maar niet in de moslimextremisten in het noorden van het land een halt toe te roepen. Boko Haram kan er haast ongemoeid zijn gang gaan en desnoods altijd uitwijken naar kampementen aan de Kameroense, Tsjadische of Nigerese kant van de grens. De terreurgroep zaait er al jaren dood en verderf, maar heeft pas echt de aandacht van de wereld getrokken met de recente ontvoering van honderden schoolmeisjes.

Abuja klaagt al lange tijd over de gebrekkige medewerking van de buren. Tsjaad en Niger toonden zich inmiddels voorzichtig bereid Nigeriaanse troepen doorgang te verlenen wanneer zij op jacht naar Boko Haram-strijders op de grens stuiten. Maar Kameroen houdt de boot tot dusver af.

De VS en de EU overwegen volgens het Elysée zeker geen militair ingrijpen in Nigeria. De Nigeriaanse regering voelt daarvoor ook niets en accepteerde tot dusver maar met tegenzin en mondjesmaat buitenlandse hulp. De Amerikaanse en Britse regering lieten afgelopen week weten dat zij al vroeg assistentie hebben aangeboden bij de zoektocht naar de honderden door Boko Haram ontvoerde tienermeisjes, maar dat Nigeria dat aanbod lange tijd afsloeg.

Dat Hollande zich als gastheer voor de topconferentie heeft opgeworpen is niet toevallig. Frankrijk voelt zich nog altijd verantwoordelijk voor de voormalige Franse koloniën in West-Afrika en heeft er grote economische belangen. Bovendien is Frankrijk, zeker sinds het Franse leger de strijd heeft aangebonden met radicaalislamitische opstandelingen in Mali, doelwit nummer een voor veel moslimextremisten in de regio.