Brabanders moeten vakantiewoning uit

Redactie

Een grote groep mensen die in vakantiehuisjes woont op een vakantiepark in het Brabantse Wernhout moeten binnen een halfjaar andere woonruimte zoeken. De rechtbank in Breda staat permanente bewoning op het park niet meer toe. Als ze niet weggaan moeten ze een dwangsom van 25 duizend euro betalen.

Op Parc Patersven worden veel recreatiewoningen in strijd met het bestemmingsplan permanent bewoond. De huisjes zijn deels eigendom van verhuurbedrijven die ze verhuren aan arbeidsmigranten. Ook hebben mensen er hun eigen woning of verhuren deze aan anderen.

De gemeente Zundert heeft eerder samen met een projectontwikkelaar plannen gemaakt om het recreatiepark om te vormen tot een woonwijk, maar dat bleek niet haalbaar. Bewoners konden volgens de rechtbank niet verwachten dat legalisering zou lukken en de gemeente niet zou handhaven.

De rechtbank behandelde vrijdag in totaal 248 zaken. De verhuurders en eigenaren hadden bezwaar gemaakt tegen de dwangsom die de gemeente eerder al had vastgesteld. Zundert had echter termijnen van enkele maanden tot tien jaar gehanteerd in plaats van zes maanden.

Een omwonende buiten het park was naar de rechter gestapt omdat hij juist wilde dat er een einde kwam aan de illegale bewoning. Hoeveel bewoners er precies weg moeten, weet een woordvoerder van de rechtbank niet.