Nederland wil Nigeriaanse meisjes helpen zoeken

Nederland heeft Nigeria hulp aangeboden bij de zoektocht naar de ruim 270 ontvoerde schoolmeisjes. Dat is gebeurd in een brief aan president Goodluck Jonathan, meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer.

"Indien de Nigeriaanse autoriteiten Nederland verzoeken een specifieke bijdrage aan de zoektocht te leveren, zal Nederland daar welwillend naar kijken", schrijft Timmermans in antwoord op Kamervragen van D66 en CDA. Ook de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hulp aangeboden.

Het kabinet is 'zeer bezorgd' over het lot van de meisjes, die een maand geleden werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Timmermans hoopt dat acties als #bringbackourgirls kunnen helpen om de aandacht van de Nigeriaanse autoriteiten op de zaak te houden.

Timmermans herhaalt verder dat hij ernaar streeft om Boko Haram op de Europese terreurlijst te krijgen. Eerder deze week zei hij dat dat nog niet is gebeurd omdat het juridisch lastig ligt. Er zijn meer bewijzen nodig tegen Boko Haram, en ook voor de banden die de beweging zou hebben met Al-Qaida.