FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 november 2013

Jennifer Lawrence: 'Sex sells'

Actrice Jennifer Lawrence werd door de BBC geïnterviewd over haar rol als Katniss Everdeen in de nieuwe film The Hunger Games: Catching Fire. Daarin gaf ze ook haar mening, toen daarom werd gevraagd, over de seksualisering van jonge dames als Miley Cyrus.

"Het is inmiddels min of meer onderdeel geworden van de wereld. Het is onderdeel van de entertainmentindustrie dat het verkoopt. Sex sells en om een of andere walgelijke reden, verkoopt jongere seks nog beter," zo zegt Jennifer. "Iedereen voelt zich weer op een andere manier prettig, hoe ze zich sexy voelen en hoe ze willen optreden. Twerken met een dwerg... ik bedoel er niet mee, maar iedereen uit zich op een andere manier," waarbij ze het laatste optreden op de MTV EMA in Amsterdam erbij haalt.

Vier arrestaties na schietpartij in tankstation

Vier mensen zijn dinsdagavond opgepakt na een schietpartij in de winkel van een tankstation in het Limburgse Melick. Niemand is bij het schietincident gewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder.

De schietpartij vond rond 21.00 uur plaats in de winkel van het tankstation aan de Heinsbergerweg. De schoten werden gelost bij een conflict tussen mensen in de winkel. Er was geen sprake van een overval, aldus de zegsman. Onderzocht wordt nog wie er verder betrokken waren bij het conflict.

De vier verdachten gingen er na de schietpartij vandoor. De verdachten konden in Brunssum worden aangehouden na een achtervolging die onder meer door Duitsland voerde.

De Fyra-fossielen

Ons hele leventje speelt zich af op een postzegel. Wonen, werken, school, crèche, familiebezoekjes, voetbalclub, boodschappen, zwemles en ga zo nog maar even door. Het is allemaal op fietsafstand. Het is een gezellig leven, maar zeker ook een druk bestaan. Een uitstapje naar de grote stad, of zoals Nico Dijkshoorn het zou noemen, weg uit de provincie, is een zeldzaamheid. Het was dan ook even schrikken toen het hoofdkantoor belde om te zeggen dat ik binnen twee weken aan de andere kant van de wereld werd verwacht.

Directeur ziet inkorten Vuelta als optie

Directeur Javier Guillen van de Ronde van Spanje staat er voor open om het wielerfestijn in te korten van drie naar twee weken. Daar moet echter wel wat tegenover staan, zoals een aantrekkelijker deelnemersveld. Dat liet de Vuelta-baas dinsdag weten tijdens een forum dat was georganiseerd door de Spaanse krant AS.

"Als het betekent dat we altijd op renners als Chris Froome, Alberto Contador en Joaquim Rodriguez kunnen rekenen, dan zullen we het zeker overwegen", vertelde Guillen, die ook de introductie van een extra rustdag als optie ziet om de koers aantrekkelijker te maken voor de renners. "Zeker als er een grote verplaatsing is."

In de laatste twee decennia onderging de Vuelta al diverse veranderingen om het evenement populairder te maken, zowel in het peloton als bij het publiek. Zo werd de ronde verplaatst van april naar augustus en is de leiderstrui rood geworden, wat meer in lijn is met de tenues van nationale teams in andere sporten.

Heulmeisje was mogelijk ontvoerd

Het meisje dat in 1976 dood werd gevonden bij parkeerplaats De Heul langs de A12 bij het Utrechtse Maarsbergen was mogelijk ontvoerd. In de periode voor haar dood, ergens in 1975, heeft zij constant hetzelfde voedsel gegeten, meldt de politie dinsdag.

Mogelijk heeft het meisje toen zij ontvoerd was elke dag hetzelfde soort eten binnengekregen. Een andere optie is echter dat het kind, dat tussen de 12,5 en 15 jaar oud moet zijn geweest toen ze stierf, in extreme armoede leefde.

Door verbeterde onderzoeksmogelijkheden wordt volgens de politie steeds meer bekend over het zogenoemde Heulmeisje. Bij tand- en haaronderzoek zijn bijvoorbeeld bepaalde sporen van grondwater aangetroffen die specifiek voorkomen in het Ruhrgebied. Dat zou betekenen dat het meisje de eerste zeven jaar van haar leven daar heeft geleefd.

Eerder dinsdag maakte de politie bekend dat een anonieme tipgever vorig jaar heeft gemeld dat het lichaam van het meisje bij de parkeerplaats werd gedumpt door twee mannen van tussen de 30 en 40 jaar oud. Deze informatie zou ook bij veel mensen bekend zijn. De politie is nu op zoek naar deze mannen.

Leenstra moet wereldbeker Salt Lake City laten schieten

Marrit Leenstra doet komend weekeinde niet mee aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De Friezin heeft last van een verkoudheid, die haar zondag in Calgary ook al aan de kant hield. Zaterdag werd ze nog wel vierde op de 1500 meter. 

Op de 500 meter werd ze al vervangen door Mayon Kuipers. Afgelopen zondag reed Laurine van Riessen de 1000 meter en kwam Lotte van Beek in actie op de ploegenachtervolging. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze dames Leenstra ook in Salt Lake City zullen vervangen. Op de 1500 meter is Antoinette de Jong aangewezen als vervangster.

Slechte scholen moeten eerder sluiten

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil dat scholen die slecht onderwijs geven aan leerlingen eerder dicht moeten. Als gewaarschuwde scholen na intensieve hulp nog steeds zwak blijken, krijgen ze nog maar een jaar de tijd de kwaliteit op te schroeven. Dat staat in een wetsvoorstel van Dekker. Nu is dat nog twee jaar.

Dekker wil met de maatregel voorkomen dat kinderen de dupe worden van falende pogingen van een school om het onderwijs op peil te krijgen. "Elke dag dat een kind slecht onderwijs krijgt, is er wat mij betreft een te veel", zegt Dekker dinsdag in een verklaring.

Dekker schat in dat de nieuwe regeling niet door veel scholen van kracht gaat zijn. "Het sluiten van een school heeft grote impact", aldus de staatssecretaris.

Palestijnen dreigen met einde vredesoverleg

De Palestijnen dreigen op te stappen uit het dit jaar hervatte vredesoverleg met Israël als de bouwplannen die Israël dinsdag bekendmaakte doorgaan. De regering in Jeruzalem wil de komende jaren honderdduizenden nieuwe woningen bouwen, waarvan volgens de krant Haaretz zo'n twintigduizend op de bezette Westelijke Jordaanoever moeten verrijzen.

De Palestijnen zien de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem als onderdeel van een toekomstige Palestijnse staat.

Het Israëlische ministerie van volkshuisvesting zei eerder op de dag haalbaarheidsonderzoeken te laten doen naar de bouw van zeshonderdduizend woningen. Volgens de Israëlische actiegroep Peace Now wil de regering niet alleen op de Westoever bouwen, maar ook in Oost-Jeruzalem vierduizend nieuwe woningen neerzetten.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zei dat hij zijn beklag heeft gedaan over de plannen bij de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Arabische Liga. "Ik heb ze meegedeeld dat als Israël deze plannen doorzet, dat het einde van de onderhandelingen en het einde van het vredesproces betekent."

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het Witte Huis niet op de hoogte was van de bouwplannen. "We zijn verrast door deze aankondiging en proberen momenteel uitleg te krijgen van de Israëlische regering", zei ze. "Ons standpunt is vrij duidelijk. We beschouwen de uitbreiding van nederzettingen als niet-legitiem. We hebben beide partijen opgeroepen stappen te nemen om een positieve atmosfeer te creëren voor de onderhandelingen."

VS krijgen grootste vliegmaatschappij

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft toestemming gegeven voor het samengaan van de luchtvaartmaatschappijen American Airlines en US Airways. Daarmee ontstaat de grootste vliegmaatschappij ter wereld.

De regering dreigde de fusie in september nog via de rechter tegen te houden, omdat de concurrentie in het gedrang zou komen en de prijzen voor binnenlandse vluchten daardoor zouden stijgen. Volgens de betreffende luchtvaartmaatschappijen komt er juist meer concurrentie, omdat een grote maatschappij steviger competitie zou kunnen bieden aan grootmachten als Delta Airlines en United Airlines.

Het akkoord dat dinsdag met het ministerie van justitie werd bereikt heeft nog het fiat van de federale rechter nodig. In ruil voor de fusie moeten de twee maatschappijen landingsrechten bij diverse luchthavens in grote steden opgeven. Die rechten gaan naar prijsvechters om de gevolgen van de fusie voor reizigers op te vangen.

Waarde bitcoin naar record

De waarde van de bitcoin is de afgelopen dagen naar een nieuw record gestegen. De prijs van het virtuele betaalmiddel bereikte afgelopen weekeinde ruim 395 dollar en ging dinsdag opnieuw naar een stand van ruim 391 dollar, zo meldden Amerikaanse media. Een jaar geleden noteerde de bitcoin nog op zo'n 20 dollar.

De bitcoin is een vorm van elektronisch geld, waarmee wereldwijd op websites en soms ook in fysieke winkels kan worden afgerekend. De prijs van het geld liep dit voorjaar ook flink op, toen er door de onrust rond Cyprus twijfels ontstonden over de stabiliteit van de euro. Toen de crisis voorbij was, dook de bitcoin weer omlaag.

De huidige waardestijging wordt volgens analisten voornamelijk veroorzaakt door sterke vraag naar het betaalmiddel van investeerders uit China. De virtuele valuta kreeg de afgelopen tijd veel positieve aandacht in de Chinese staatsmedia. Daarnaast kondigde de populaire zoekmachine Baidu aan dat het de bitcoin mogelijk als betaalmiddel gaat accepteren.

Waarde bitcoin naar record
Waarde bitcoin naar record (Foto: ANP)

Somalische regio vraagt om hulp na storm

De regering van de Somalische regio Puntland heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd, omdat een tropische storm mogelijk tot 300 levens heeft geëist en grote verwoestingen heeft aangericht. President Abdirahman Farole van Puntland zei dat er vooral behoefte is aan helikopters voor het droppen van hulpgoederen, aldus de BBC.

Puntland is een verarmde semiautonome regio in het noordoosten van Somalië. Door een cycloon afgelopen weekeinde zijn volgens de autoriteiten hele dorpen verwoest en duizenden stuks vee omgekomen. De hulpverlening verloopt moeizaam, omdat wegen en landings- en startbanen van vliegvelden na zware regenval onder water staan.

De regering van Puntland liet maandag weten dat circa 100 mensen zijn opgekomen. Media die de de regering van Puntland steunen, lieten dinsdag weten dat het dodental waarschijnlijk hoger ligt en dat er wellicht tot 300 mensen zijn omgekomen.

Twaalfhonderd mensen bij stille tocht Reuver

Ruim twaalfhonderd mensen hebben dinsdagavond meegelopen met een stille tocht in Reuver. De tocht vond plaats ter nagedachtenis aan het 3-jarige meisje dat donderdag in de Limburgse plaats door haar vader om het leven werd gebracht. Op verzoek van de familie droegen veel mensen roze kleding en lampionnen voor Sint-Maarten.

Voorop in de stille tocht liep een ceremoniemeester met de lampion die het meisje zelf met haar nichtje voor Sint-Maarten had gemaakt. De familie van het meisje, die het initiatief had genomen voor de tocht, was niet aanwezig.

In de stoet liepen veel gezinnen met kinderen mee. Burgemeester Petra Dassen van de gemeente Beesel, waar Reuver onder valt, liep voorop. De tocht leidde onder meer langs de woning aan de Zonnedauw waarin het meisje door haar vader werd vastgehouden en uiteindelijk werd omgebracht. De man beroofde zich ook van het leven.

Tegenover de Limburgse omroep L1 zei Dassen dat de moeder van het meisje nog in het ziekenhuis ligt. De 26-jarige vrouw werd donderdag door haar ex-vriend neergeschoten, waarna hij er met het 3-jarige kind vandoor ging. "Zij heeft een operatie ondergaan en moet nu dit verlies verwerken", aldus de burgemeester.

Daytona 500-winnaar Bayne heeft MS

Bij de Amerikaanse autocoureur Trevor Bayne is de spierziekte multiple sclerose (MS) geconstateerd. Bayne was in 2011 de jongste winnaar ooit van de Daytona 500. Hij wil zijn carrière zo lang mogelijk voortzetten.

"Mijn doel blijft hetzelfde", aldus Bayne vandaag. "Ik wil op het hoogste niveau actief blijven en races winnen. Voorlopig heb ik nog nergens last van. Ik ben vastbesloten om mijn lichaam zo fit mogelijk te houden." 


Trevor Bayne wint de Daytona 500 in 2011. (Bron: YouTube)

Klijnsma kort uitkeringsgerechtigden onder één dak

Uitkeringsgerechtigden die samen onder een dak wonen, krijgen vanaf volgend jaar minder geld. Dat staat in een dinsdag verschenen wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA). Naar schatting 36 duizend huishoudens gaan erop achteruit.

Met de maatregel, die was aangekondigd in het regeerakkoord, wil Klijnsma voorkomen dat bij huishoudens met alleen maar uitkeringen meer geld binnenkomt dan bij de buurman die een baan heeft. Ook bespaart het kabinet zo'n 95 miljoen euro per jaar.

Het voorstel regelt verder dat mensen die niet voldoen aan de sollicitatieplicht drie maanden geen uitkering kunnen krijgen. Hetzelfde geldt voor mensen die niet aan de bak komen door een onverzorgd uiterlijk, onaangepast gedrag of het dragen van een boerka. Ook dit was aangekondigd in het regeerakkoord.

Muzikant vermoordt bandleden

Drie in Brooklyn, New York, wonende Iraniërs zijn afgelopen maandag vervroegd naar Ahura Mazda of Allah gezonden door hun landgenoot Ali Akbar Mahammadi Rafie. Deze schoot twee bandleden van Yellow Dogs  en een musicus die toevallig ook aanwezig was morsdood. De dader was namelijk ietwat geagiteerd dat hij uit een andere Perzische band was gezet.

Rafie begon zijn wraakactie op het dak van de tweede verdieping, klom naar beneden en schoot door het raam de 35-jarige muzikant Ali Eskandarian (geen lid van System of a Down) dood. Hij vervolgde zijn tocht door het appartement, waar hij Yellow Dogs-drummer Arash Farazmand dezelfde behandeling gaf. Later was ook de broer van Arash, gitarist Soroush aan de beurt. De andere twee leden van Yellow Dogs waren op dat tijdstip niet aanwezig in de woning.

Na deze moorden volgde een worsteling met een voormalig collega van Rafie, een bandlid van de eveneens Iraanse band The Free Keys. Voor de duidelijkheid: The Free Keys is de band die Rafie maanden geleden de groep heeft uitgetrapt. Waarschijnlijk tijdens een conflict over geld. Terwijl beide kemphanen vochten om het pistool is een andere bewoner gewond geraakt aan zijn arm, toen het wapen opeens af ging.

Wat in de tussenliggende tijd gebeurd is, is niet helemaal duidelijk. De NYPD weet in ieder geval wel te melden dat de gefrustreerde Pers terug naar het dak is gegaan, waar hij zichzelf door zijn hoofd heeft geschoten. Het wapen, dat al in 2006 over de toonbank was gegaan, werd naast hem gevonden.

De Yellow Dogs zijn een behoorlijk bekend fenomeen onder Iraniërs die in Amerika leven. De beide broers hadden vlak daarvoor politiek asiel gekregen.

Gewonden bij bestorming woningcorporatie Venlo

Een groep van ongeveer 25 mensen heeft dinsdagmiddag een woningcorporatie in Venlo bestormd. Daarbij raakten drie beveiligers en een agent gewond. Vooralsnog zijn vijf arrestaties verricht, meldt de politie. De bestorming vond plaats tijdens de verwijdering van een illegale caravan van een woonwagenlocatie in Venlo-Noord.

De groep verzamelde zich dinsdag rond 14.00 uur bij het kantoor van woningcorporatie Woonwenz en brak de toegangsdeur open. Daarbij werden drie beveiligers mishandeld. Een aantal indringers wist het pand verder binnen te dringen. Agenten die in het gebouw aanwezig waren wisten hen naar buiten te krijgen. Daarbij werden twee arrestaties verricht.

In het daaropvolgende onderzoek werden aan het einde van de middag nog drie arrestaties verricht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Een beveiliger liep bij de bestorming nekletsel op doordat hij in zijn nek was geslagen met een buis. Een andere beveiliger raakte gewond aan zijn arm en een derde beveiliger liep verwondingen op in zijn gezicht. De beveiligers zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een agent raakte eveneens gewond aan zijn hoofd.

De rechtbank had eerder bepaald dat de caravan, die illegaal op de woonwagenlocatie stond, moest worden verwijderd. Woonwenz is verantwoordelijk voor het beheer van de locatie. Donderdag werd overgegaan tot ontruiming van de caravan. Daarbij is alles wat nog aanwezig was, waaronder de caravan, verwijderd. Deze actie, waarbij onder meer ook de politie aanwezig was, verliep volgens de politie rustig en zonder tegenwerking.

Rijkste Nederlanders rijker

Tiësto staat dit jaar voor het eerst in de Quote 500 met een geschat vermogen van 54 miljoen euro. De dj bungelt onderaan de lijst, maar gaat er alles aan doen om volgend jaar de koppositie in te nemen.

"Ik vind het heel cool om op de Quote 500 te staan", zei Tiësto tegen het zakenblad. "Maar volgend jaar wil ik op één staan." In entertainmentland is John de Mol verder een plekje gestegen ten opzichte van vorig jaar. De mediamagnaat klom van de vijfde naar de vierde plaats en heeft een geschat vermogen van zo'n twee miljard euro. Zijn inkomen steeg volgens Quote met 5,3 procent.

Ook het gezamenlijk inkomen van de allerrijksten van Nederland is gestegen. Opgeteld kwam het vermogen op de lijst zo'n zeven miljard hoger uit dan vorig jaar. Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van Freddy Heineken, voert de lijst wederom aan. Haar vermogen wordt geschat op 7,2 miljard euro, een stijging van 33,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Het blad met de gehele top 500 ligt woensdag in de schappen.

David Beckham nerveus voor filmscène

David Beckham was erg nerveus voor de opnames van een aantal scènes in de spionagefilm The Man from U.N.C.L.E. van Guy Ritchie. Dat schrijft de Britse boulevardkrant Daily Mirror dinsdag. De voormalig voetballer had zelfs zijn 14-jarige zoon Brooklyn naar de set meegenomen om hem emotioneel bij te staan.

Het zou gaan om een rolletje waarin Beckham ook tekst heeft. De voetballegende is vaak belachelijk gemaakt om zijn hoge stemmetje en geslis. Toch was Ritchie zeer tevreden over Beckhams acteerprestaties, zegt een bron. Wat Beckham precies moest doen, en welke rol hij speelt, wordt nog angstvallig geheim gehouden.

The Man from U.N.C.L.E. is gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig. Henry Cavill en Armie Hammer hebben al getekend de twee hoofdrollen en ook Hugh Grant speelt een dragende rol.

Naar verluidt is de 38-jarige Beckham ook al gevraagd voor een rol in de spionagefilm The Secret Service van Matthew Vaughan. Ook over die rol is nog niets bekend.

Beckham was in 2002 al even als zichzelf te zien in de Britse voetbalfilm Bend It Like Beckham, naast Keira Knightley.


David Beckham nerveus voor filmscène (Foto: Novum)

Hardy en Dench genomineerd voor Britse filmprijs

Tom Hardy is genomineerd voor een British Independent Film Award voor beste acteur voor zijn rol in de thriller Locke. Judi Dench dingt mee naar de prijs voor beste actrice voor haar rol in het drama Philomena. Dat laat de organisatie weten.

Hardy neemt het onder anderen op tegen James McAvoy voor zijn rol in de komedie Filth en tegen Steve Coogan, Dench' tegenspeler in Philomena. Voor beste actrice is onder anderen Scarlett Johannson genomineerd, voor de sciencefictionfilm Under the Skin, evenals Saoirse Ronan voor de actiethriller How I Live Now.

Vooralsnog is het gevangenisdrama Starred Up van David Mackenzie met acht nominaties de koploper, gevolgd door het drama The Selfish Giant van Clio Barnard. De genomineerden voor onder meer de speciale juryprijs en de Richard Harris award worden nog bekendgemaakt.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door regisseur Penny Woolcock en omvat onder anderen de Nederlandse regisseur Ate de Jong. De prijzen worden 8 december uitgereikt in Old Billingsgate in Londen.


Hardy en Dench genomineerd voor Britse filmprijs (Foto: Novum)

NL'se tieten explosief gegroeid

Het allerbeste nieuws van de dag komt weer eens uit eigen land. De gemiddelde cupmaat in ons land is explosief gegroeid. Elk voordeel hep z'n nadeel: de Nederlandse vrouw wordt namelijk steeds dikker.

Beate Uhse, de Duitse pornoboer die in ons land postorderbedrijf Pabo en de seksshopketen Christine Le Duc runt, heeft de bh-maat van al haar klanten opgemeten. Niet alleen van die in Nederland, maar ook van dames uit België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Tsjechië, Polen en Oostenrijk.

Vooral cupmaten E en F, de echte joekels dus, rukken enorm op in ons land. Bij taillemaat 75 is de verkoop van bh's met cup E met 77 procent toegenomen met en bij big ass-cup F zelfs met 124 procent. Bij omvang 80 was dit bij cup E 70 procent, maar bij cup F maar liefst 207 procent!

Nederlandse dames staan dan op plaats drie van Europese vrouwen met de dikste prammen. Bijna een op de drie vrouwen loopt hier met een cup D of groter rond. Engels vrouwen hebben de grootste voorgevels van Europa. Maar zij zijn dan ook het lelijkst.

Seksuologe Kaat Bollen weet wel waarom de tieten steeds groter worden. "De voornaamste oorzaak is niet zo sexy, want die ligt in het feit dat vrouwen zwaarder worden", verklaart de sexy Vlaamse. "En een hoger BMI staat voor meer vet. En jawel, borsten bestaan grotendeels uit vet."

Wel vertelt Bollen dat vrouwen enorm dikke prammen als een last ervaren. "Grotere borsten zijn zwaarder en dat voel je aan je schouders, aan je nek. Spanningspijn is dus niet nieuws voor vrouwen met een grote cup." Die vrouwen moeten niet zeuren, niks zo lekker als een paar mooie, dikke tieten!

Matavz aan meniscus geopereerd

Tim Matavz is dinsdagmiddag in zijn vaderland Slovenië succesvol geopereerd aan zijn meniscus. De PSV-spits begint deze week in Slovenië aan zijn herstel, waarna hij na het weekeinde terugkeert in Eindhoven. Dat meldt de Brabantse club op zijn website. Matavz moet zich door de ingreep op de tweede seizoenshelft richten.

De 24-jarige aanvaller, die bij PSV concurreert met Jürgen Locadia, had al enkele weken last van zijn knie, maar hij deed zondag desondanks nog tien minuten mee tegen NAC Breda (1-2). Matavz kwam dit seizoen negen keer binnen de lijnen in de competitie, waarvan zeven keer als basisspeler. Hij was twee keer trefzeker.

Verzameld Werk van Anne Frank gepresenteerd

Verzameld Werk van Anne Frank is dinsdag gepresenteerd in Amsterdam. In het boek staan alle schrijfwerken van de wereldberoemde schrijfster. Verzameld Werk is een samenwerking van uitgeverij Prometheus en het Anne Frank Fonds in Basel. Het is voor het eerst dat al het werk van Frank te lezen is in een bundel.

Anne Frank is beroemd om haar dagboek Het Achterhuis, over haar leven als onderduiker tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de nieuwe bundel zijn ook haar verhaaltjes, gedichten en brieven opgenomen. Het boek geeft niet alleen een beeld van Anne als joodse onderduiker tijdens de oorlog, maar ook dat van een opgroeiend meisje.

Het boek bestaat uit achthonderd pagina's. Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Koningspaar arriveert op Sint Maarten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmiddag lokale tijd aangekomen op Sint Maarten. Het koningspaar is daar naartoe gevlogen voor een kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk.

Willem-Alexander en Máxima bezochten de eilanden al eerder, maar niet in de hoedanigheid van koning en koningin. Het bezoek vormt het sluitstuk van de kennismakingstoer van het koningspaar door de provincies. Het doel van het bezoek aan Sint Maarten is zoveel mogelijk mensen op de eilanden de gelegenheid geven om het koningspaar te zien en te ontmoeten.

Het bezoek start officieel woensdag en duurt tot en met volgende week donderdag. Na Sint Maarten gaat het koningspaar naar Saba, Sint Eustatius, Bonaire en Curaçao. Volgende week woensdag doen Willem-Alexander en Máxima het laatste eiland aan, Aruba.

Yolanthe wil in serie haar echte leven laten zien

Yolanthe Sneijder-Cabau wil met haar docusoap laten zien hoe haar leven er 'echt' uitziet. "Je hebt een beeld van mij aan de hand van fotoshoots, dat ik een glamourpoppetje ben, maar er is veel meer", zei ze dinsdag in SBS-programma Show Vandaag. "Want het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en manenschijn."

In de serie laat de 28-jarige voetbalvrouw onder meer zien hoe het eraan toegaat bij haar stichting Free a Girl, eerder bekend als Stop Kindermisbruik. Ook Yolanthes sieradenlijn komt aan bod, evenals haar acteerwerkzaamheden. "En daarnaast mijn familie. Soms ga ik naar Ibiza om mijn vaders graf te bezoeken. Ik ben heel erg een familiemens."

Yolanthe wil ook laten zien dat ze echt de tijd neemt voor haar man, voetballer Wesley Sneijder, en zijn zoontje. "De serie gaat echt om mij. Wesley is mijn man, maar het draait niet om hem. Je zal hem in de achtergrond af en toe voorbij zien komen."

De presentatrice en actrice, die met haar man in Istanbul woont, wil haar serie op SBS 'puur' houden. "Ik zit echt niet altijd leuk met m'n make-upje op. Op zich ben ik een open boek, ik heb geen geheimen. Dit ben ik en dit is mijn leven."

Lesbiennes opgepakt in Senegal

De politie in Senegal heeft vijf vrouwen opgepakt, omdat ze de antihomowet van het land zouden hebben overtreden. Dat heeft de organisatie Women's Smile, die zich inzet voor de rechten van lesbiennes, dinsdag bekendgemaakt. De vrouwen, die dinsdag nog worden voorgeleid, kunnen jaren achter de tralies verdwijnen als ze schuldig worden bevonden.

De vrouwen werden maandagochtend aangehouden op een verjaardagsfeestje in Dakar. Volgens Senegalese media staat het restaurant waar het feestje werd gehouden bekend als een ontmoetingsplek voor homo's en lesbiennes. Een van de vrouwen is een medewerkster van Women's Smile.

Een krant meldde dat de vijf zijn opgepakt, omdat ze in het openbaar homoseksuele handelingen verrichtten. Women's Smile-directeur Ndeye Kebe zet hier echter zo haar vraagtekens bij. "De vrouwen zeiden dat ze gewoon aan een tafel zaten. Er zaten meer dan honderd mensen aan de bar en de politie ging rechtstreeks op hun tafel af." Kebe vermoedt dat de politie was getipt, mogelijk door een werknemer van het restaurant die wist dat een van de vrouwen voor Women's Smile werkt.

In Senegal zijn 'ongepaste of onnatuurlijke handelingen met een persoon van hetzelfde geslacht' strafbaar. Mensen die schuldig worden bevonden kunnen maximaal vijf jaar cel en een boete van omgerekend ruim 2240 euro krijgen. Tot dusver waren vooral homoseksuele mannen in Senegal slachtoffer van de wet. De laatste tijd wordt de druk op lesbiennes echter opgevoerd, aldus Kebe. Volgens Women's Smile zijn dit jaar zeker dertig vrouwen door de politie ondervraagd. Hoeveel er in de cel zijn beland is onduidelijk.

Eerste filmposter Maleficent opgedoken

Disney heeft de eerste poster van de aankomende film Maleficent vrijgegeven. Op de relatief simpele, maar effectieve poster schittert hoofdrolspeelster Angelina Jolie als één van de meest memorabele Disney schurken aller tijden.

De film is geregisseerd door Robert Stromberg, die hiermee zijn regiedebuut maakt. Stromberg is echter al lange tijd werkende in de filmindustrie en mag zichzelf inmiddels tweevoudig Oscarwinnaar noemen voor zijn bijdrages aan de films Alice in Wonderland (2010) en Avatar (2009).

Naast Angelina Jolie in de titelrol zullen ook Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple en Lesley Manville in de film te zien zijn.

Maleficent zal op 24 juli 2014 in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Filmposter Maleficent
Poster voor Maleficent

'Dodental Filipijnen te hoog geschat'

Het veronderstelde dodental van tienduizend als gevolg van de tyfoon Haiyan moet waarschijnlijk naar beneden worden bijgesteld. Dat heeft de Filipijnse president Benigno Aquino dinsdag gezegd tegen CNN. Een dodental van 2000 tot 2500 is waarschijnlijk, zei hij.

Het officiële dodental ligt momenteel op 1774. Bijna 2500 mensen raakten gewond. Achthonderdduizend mensen zijn bovendien als gevolg van de natuurramp ontheemd geraakt.

Provinciebestuurders spraken aanvankelijk van mogelijk tienduizend slachtoffers. Wellicht dat zij te dicht op de ramp zitten om een juiste schatting te maken, zei Aquino.

Doutzen Kroes soms 'enorme heks'

Doutzen Kroes is niet de perfecte vrouw. "Ik kan echt een enorme heks zijn", bekent het topmodel, dat getrouwd is met dj Sunnery James, in Grazia. "Vraag Sunnery maar. Ik ben een typische vrouw die zeurt. Dat wil ik niet zijn, maar dat ben ik wel."

De 28-jarige Doutzen trouwde eind 2010 met Sunnery en het stel werd begin 2011 ouders van zoon Phyllon. Een broertje of zusje voor Phyllon komt er voorlopig niet volgens het model. "Dat willen we wel hoor. Maar nu denk ik: dit is niet het juiste moment."

Ajax beboet na beledigend spandoek

Ajax is door de UEFA gestraft naar aanleiding van een getoond spandoek tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Celtic. De Amsterdammers moeten 25.000 euro betalen.

Supporters van Ajax toonden tijdens het met 1-0 gewonnen groepsduel een spandoek met beledigende teksten. Op het doek stond 'Fenian Bastards' geschreven. In Schotland is dat een belediging van de aanhang van Celtic. Het begrip Fenian is een belediging voor Katholieken. Het slaat namelijk op de strijd om Ierse onafhankelijkheid.

Op de officiële website van Ajax valt te lezen dat de club goed wegkomt met de boete. Normaal gesproken worden delen van de tribune, of zelfs de gehele tribune gesloten voor het publiek. Daar is nu geen sprake van. Volgens Ajax komt dat door kordate handeling van de club, tijdens de wedstrijd. Ook is een geldboete van 50.000 euro gebruikelijk.

De club meldt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het spandoek de boete moeten betalen. Overigens loopt er nog een onderzoek naar ongeregeldheden in Schotland, naar aanleiding van onrust tijdens het uitduel. Die wedstrijd werd met 2-1 verloren.

Stil protest tegen Zwarte Pieten

Tegenstanders van Zwarte Piet worden opgeroepen om tijdens de intocht van Sinterklaas zaterdag de rug naar de optocht te keren. "Dit werkt het beste als wij massaal met zijn allen aanwezig zijn", schrijft de stichting Nederland Wordt Beter op haar Facebookpagina.

Nederlanders die vinden dat het fenomeen Zwarte Piet een racistisch tintje heeft, wordt gevraagd zaterdagmiddag naar de Dam in Amsterdam te komen. Daarbij wordt ook gevraagd een T-shirt met de opdruk 'Zwarte Piet is racisme' te dragen. De stichting adviseert sympathisanten niet in te gaan op provocaties.

De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet wordt dit jaar heviger dan ooit gevoerd. Het debat werd versterkt door een onderzoek dat een commissie van de Verenigde Naties instelde naar het fenomeen.

Tegenstanders hopen dat de knecht van Sinterklaas op een andere manier kan worden ingekleurd, door bijvoorbeeld slechts roetvegen op het gezicht te schminken in plaats van het hele lichaam zwart te maken. In Amsterdam worden de pieten onder meer ontdaan van hun gouden oorringen om de tegenstanders tegemoet te komen.

Groningen voorstander van play-offs

Sinds de invoering van de play-offs in de Eredivisie is er veel kritiek geweest op de verdeling van de tickets voor Europees voetbal. FC Groningen behoort niet tot die groep critici. Algemeen directeur Hans Nijland hoopt dat de huidige opzet nog jarenlang gehandhaafd blijft.

"Wij bij FC Groningen zijn vanaf de invoering van de play-offs, in 2006, een groot voorstander van dit toetje in de Eredivisie", zegt hij op de clubsite. Volgens de bestuurder van De Trots van het Noorden komt de invoering van de play-offs de spanning ten goede. "Ons belangrijkste argument hierbij is dat de competitie voor heel veel clubs tot en met de laatste wedstrijd van het seizoen spannend blijft."

Woensdag staat in Zeist een bijeenkomst van een werkgroep op de rol. Die werkgroep houdt zich bezig met de toekomst van de play-offs. Ook Nijland zal zitting nemen. "Wij zullen morgen in Zeist dan ook pleiten voor het in standhouden van de play-offs, waarbij we wel moeten kijken of we bij de play-offwedstrijden weer naar volle stadions kunnen komen. De laatste seizoenen was er een terugloop in de bezoekersaantallen te bespeuren."

Uitzending Gemist krijgt betaalde variant

De publieke omroep begint volgend jaar met de proef NPO Plus, waarmee tegen betaling tv-programma's en films onbeperkt kunnen worden bekeken. Het wordt een uitbreiding van Uitzending Gemist, waarbij tv-series vaak enkele weken terug te bekijken zijn. Dat heeft de publieke omroep dinsdag bekendgemaakt.

Wat NPO Plus gaat kosten is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het publiek ook BBC-programma's en films kan bekijken die te zien waren op de publieke zenders. De dienst biedt in ieder geval films als Slumdog Millionaire en The Artist.

De beeldkwaliteit van het aangeboden materiaal is beter dan dat van het gratis Uitzending Gemist. De prijs is afhankelijk van de kosten van de techniek en de kosten van de rechten.

Als de pilot goed verloopt en ook de politiek akkoord gaat, wordt de dienst voortgezet in 2015.

Terroristen Nairobi hoorden bij zelfmoordeenheid

De terroristen die in september een slachting aanrichtten in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi waren onderdeel van de zelfmoordeenheid van Al-Shabab. Dat heeft de Somalische extremistische beweging dinsdag meegedeeld.

De aanvallers, die met hun terreurdaad in totaal 67 mensen om het leven brachten, hielden er geen rekening mee het winkelcentrum levend te verlaten, aldus Al-Shabab. De Keniaanse politie had eerder gezegd dat het erop had geleken dat de strijders geprobeerd hadden te vluchten.

Al-Shabab dreigde met meer terreuraanslagen in Kenia. De beweging eist dat Kenia zijn troepen terugtrekt uit Somalië.

New Yorkers hebben weer de grootste

De toren van het nieuwe World Trade Center in New York is officieel het hoogste gebouw in de Verenigde Staten. Dat heeft de hoogtecommissie van de Raad voor Hoge Gebouwen en Stedelijke Omgevingen dinsdag in Chicago bekendgemaakt. Juist die stad verliest de nummer 1-positie, nu is vastgesteld dat de Willis Tower van Chicago minder hoog is dan het WTC.

De New Yorkse toren staat op de plaats van de Twin Towers, die bij de terreuraanslagen van september 2001 ineenzegen. De toren is 541,3 meter hoog. Dat is 1776 feet, een symbolisch getal dat verwijst naar het jaar waarin de Amerikanen hun onafhankelijkheidsverklaring ondertekenden.

Overigens bereikt het WTC die hoogte met behulp van een 124 meter hoge zendmast. Zonder deze naald meet het bouwwerk krap 417 meter. Dat zal de inwoners van Chicago goed doen. Hoewel de hoogtecommissie - hoogste scheidsgerecht als het gaat om geschillen tussen hemelbestormende bouwers - moest worden ingeschakeld en bepaalde dat de meters van de naald mochten worden meegerekend, kunnen zij er nog altijd prat op gaan dat hun toren zonder naald met gemak de 442 meter haalt.

Kamer wil minder controle op snelwegen

De Tweede Kamer wil dat de politie vaker gaat controleren op provinciale wegen en de maximumsnelheid minder vaak handhaaft op snelwegen. De Kamer heeft hiertoe dinsdag een motie aangenomen van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

De motie werd vorige week ingediend door Attje Kuiken (PvdA) tijdens de behandeling van de begroting van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Kuiken wijst erop dat relatief gezien de meeste verkeersongelukken plaatsvinden op de provinciale en lokale wegen. De snelwegen zijn relatief veilig, maar er wordt wel veel gecontroleerd.

Deze partijen willen daarom vanuit oogpunt van verkeersveiligheid dat de politie vooral gaat handhaven op provinciale wegen en minder op de snelweg.

Eriksen beste voetballer van Denemarken

Christian Eriksen is uitgeroepen tot beste Deense voetballer van het jaar. De middenvelder kreeg de prijs onder meer vanwege zijn prestaties bij Ajax, waarmee hij de landstitel pakte en in de Champions League uitkwam. Twee jaar geleden was Eriksen, die de Amsterdammers afgelopen zomer verruilde voor Tottenham Hotspur, ook al eens de beste van Denemarken.

In Finland is Niklas Moisander verkozen tot beste voetballer van het jaar. Het is voor de Ajax-verdediger, de aanvoerder van het Finse nationale team, het tweede jaar op rij dat hij de ereprijs ontvangt. Moisander werd vorig jaar overgenomen van AZ.

Wenger: "Ronaldo heeft Messi ingehaald"

De strijd om de Gouden Bal tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi werd de voorbije vier jaren in Argentijns voordeel beslecht. Arsène Wenger verwacht nu een andere uitkomst.

Ronaldo mocht de felbegeerde trofee al eens eerder bijschrijven, maar moest sindsdien Messi telkens voorrang verlenen. Volgens Wenger is de Portugees zijn kleine rivaal inmiddels voorbijgestreefd.

"Het is moeilijk", stak de Franse oefenmeester van wal tijdens een vraaggesprek via Twitter. "Messi stond de voorbije jaren aan kop, maar gelet op het laatste jaar heeft Ronaldo hem misschien wel ingehaald. Hij is erg atletisch."

Onlangs kwam al aan het licht dat Wenger in 2003 dicht bij het contracteren van Ronaldo was, nog voordat hij naar Manchester United ging. De ervaren oefenmeester had zelfs al een rugnummer ingeruimd voor de Portugees.

Van Beek verlengt bij Feyenoord

Feyenoord heeft met Sven van Beek overeenstemming bereikt over een nieuw contract. De huidige verbintenis van de 19-jarige verdediger, die liep tot en met 2014, wordt opengebroken en verlengd tot medio 2016, met een optie voor nog een seizoen. Dat maakte de Rotterdamse club dinsdag bekend.

"Het geeft rust en zekerheid dat ik tweeënhalf jaar langer aan Feyenoord verbonden ben. Ik merk dat ik in alle opzichten steeds beter word. Daarom zie ik dit contract als een beloning voor mijn ontwikkeling", reageerde Van Beek. De jeugdinternational debuteerde vorig jaar in het bekerduel tegen PSV in het eerste elftal.

Van Beek maakt vanaf dit seizoen vast deel uit van de eerste selectie. Hij kreeg onder meer speeltijd in de klassieker tegen Ajax en het Europa League-duel tegen Kuban Krasnodar.

Unicef langer op shirt Barcelona

Unicef blijft nog tot 2016 op het Barcelona-shirt prijken. De organisatie krijgt daarvoor anderhalf miljoen euro per jaar van de Catalaanse club. Dat heeft Barcelona dinsdag bekendgemaakt. Het oude contract met Unicef liep aan het einde van het huidige seizoen af.

Unicef werd in 2006 de eerste naam op het Barcelona-shirt sinds de oprichting van de club in 1899. In 2011 moest de naam van de VN-kinderrechtenorganisatie verhuizen naar de achterkant van het shirt toen Barcelona dertig miljoen euro per jaar kreeg van Qatar Sports Investment. Qatar Airways is de huidige shirtsponsor van de Spaans kampioen.

Brands over Jong PSV: "Het gaat ineens om het 'echie'"

Talentontwikkeling is voor PSV het voornaamste doel van de deelname van Jong PSV aan de Jupiler League. Marcel Brands is tevreden. De technisch manager van de Eindhovenaren ziet de Jupiler League als een goede leerschool voor talenten, in tegenstelling tot de beloftencompetitie.

"Dit is grote mannenvoetbal, een superleerzaam traject. In de Jupiler League komt er meer bij kijken", zo zegt hij tegenover De Gelderlander. "Daar wordt strijd en mentaliteit gevraagd. De andere teams zijn extra gemotiveerd om van de beloften te winnen, daar krijg je bij het eerste ook mee te maken. In de beloftencompetitie is dat, op een paar wedstrijden na, niet na de bootsen."

Volgens Brands is de Jupiler League dan ook een mooie opstap richting de hoofdmacht van PSV. "Nu spelen ze echt profvoetbal, met alles wat daarbij komt kijken: spelen voor toeschouwers, wedstrijden op tv, veel aandacht van de pers. Het gaat ineens om het 'echie'. Dat nemen ze allemaal als bagage mee."

Geen vrijgeleide voor klokkenluider Snowden

Het kabinet hoeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden geen vrijgeleide te geven bij een eventueel bezoek aan Nederland. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel hiervoor van de SP verworpen.

Verschillende oppositiepartijen willen in gesprek met Snowden, die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht heeft gebracht, om van hem te horen of hij nieuwe informatie heeft die relevant is voor Nederland. Het kabinet wil hem echter niet vrijwaren van uitlevering aan de Verenigde Staten.

Ook een motie van de SP waarin antwoord werd geëist op de vraag of Nederland behoort tot een groep van landen die nauw samenwerken met de NSA, de zogeheten Nine Eyes, werd dinsdag verworpen. Wel nam de Kamer een motie aan waarin wordt gepleit voor 'internationale procedures' voor het beschermen van klokkenluiders als Snowden.

Brabantse schuttersgilden erkend als erfgoed

De Noord-Brabantse traditie van Schuttersgilden worden nationaal immaterieel erfgoed. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) dinsdag bekendgemaakt. De officiële ondertekening van het certificaat vindt dinsdagavond plaats in het provinciehuis van Noord-Brabant.

Volgens de VIE is de schutterij een manier van leven. Het hoogtepunt van de gilde is het zogeheten koningschieten, waarbij leden van de gilde in traditionele kleding een object moeten proberen te raken. De winnaar mag zichzelf koning noemen.

Met het toevoegen van Schuttersgilden hebben negen Brabantse tradities de Nationale Inventaris gehaald. Eerdere tradities uit Brabant die cultureel erfgoed zijn geworden zijn de bloemencorso's in Valkenswaard en Zundert, de Boxmeerse Vaart en het Jas de Keistamper in Boxtel.

FOK!filmtip v/d dag: Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Universal Soldier 4 Day of Reckoning

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar een film die vanavond voor het eerst op de Nederlandse televisie is. Op Veronica is namelijk vanavond om 22.40 uur de film Universal Soldier: Day of Reckoningte zien. Een heerlijk actiefilm met Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren en Scott Atkins in de hoofdrol.

 Universal Soldier 4 Day of Reckoning 1

Scott Atkins speelt John een man die nadat hij uit een coma is bijgekomen ontdekt dat zijn vrouw en dochter op gruwelijke wijze afgeslacht zijn. Achtervolgt door beelden van de aanval zweert John wraak te nemen op Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme), die man die hij verantwoordelijk acht voor de dood van zijn gezin. Ondertussen hebben terroristen de uiterst geheime technologie gestolen waarmee ze supersoldaten kunnen maken. De terroristen veroveren een kernreactor in Tsjernobyl en dreigen een dodelijke radioactieve wolk te laten ontsnappen. De enige die het tuig tegen kan houden is Luc Deveraux.

 Universal Soldier 4 Day of Reckoning 2

In de opvolger van Universal Soldier: Regeneration uit 2009 gaan de mannen weer eens ouderwets los. Veel actie, hard geknok, brekende botten en achtervolgingen, zoals de liefhebbers het zo graag zien.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

BlackBerry ontkent samenwerking Google

BlackBerry ontkent dat het de appstore van Google beschikbaar zal maken op zijn BlackBerry 10-telefoons. De telefoonfabrikant denkt genoeg te hebben aan de eigen BlackBerry World-winkel. Dat liet het bedrijf dinsdag weten in een verklaring aan verschillende Amerikaanse techweblogs.

"BlackBerry World blijft de primaire bron voor apps voor BlackBerry", zei het Canadese bedrijf in de verklaring. Het bedrijf heeft dan ook geen plannen om Google toe te laten op zijn telefoons.

De telefoonfabrikant werd maandag nog in verband gebracht met internetgigant Google. De twee partijen zouden gesprekken hebben gevoerd over een eventuele samenwerking. Ook lekte er een foto uit waarop Google Play te zien was op een BlackBerry-telefoon.

BlackBerry 10 is niet het succes waarop het bedrijf had gehoopt. De fabrikant heeft moeite zijn nieuwe product aan de man te krijgen. Veel consumenten verkiezen Android of iOS als besturingssysteem voor hun telefoons, wat de verkoop van BlackBerry 10-telefoons niet ten goede komt.

De telefoonfabrikant maakte vorige week bekend dat het niet van plan is zichzelf te verkopen. In plaats daarvan heeft het bedrijf een investeringsgroep gevonden die een miljard dollar, zo'n 741 miljoen euro, in de telefoonfabrikant steekt.

Televisieactie giro 555 voor Filipijnen

Publieke en commerciële radio- en televisiezenders houden maandag een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen. De actie wordt georganiseerd door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de publieke omroep, RTL en SBS6, laten de partijen dinsdag weten.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum dient maandag als actiecentrum met een belteam dat van 06.00 uur tot middernacht te bereiken is. Ook kunnen mensen er geld en cheques inleveren. Het gironummer 555 is al sinds maandag opengesteld in verband met de ramp.

Miljoenen Filipijnen zijn slachtoffer van de verwoestende tyfoon Haiyan. Complete dorpen werden van de kaart geveegd en er zijn duizenden dodelijke slachtoffers. Mensen in het rampgebied hebben volgens de SHO dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, onderdak en medicijnen.

Actievoorzitter van de SHO Henri van Eeghen noemt het geweldig dat de omroepen de inzameling van Giro 555 voor de slachtoffers van de Filipijnen mogelijk willen maken door een nationale actie op radio en televisie te organiseren. "We merken dat Nederlanders graag hun betrokkenheid met de slachtoffers laten zien en dat maken de omroepen op deze manier mogelijk."

Peter Jackson gefêteerd door producentengilde

Peter Jackson krijgt in januari de Vanguard Award van het Amerikaanse producentengilde PGA. Ook visuele-effectenman Joe Letteri en de digitale effectenstudio Weta Digital krijgen de prijs, laat de organisatie vandaag weten. Letteri werd in 2001 directeur van Weta Digital en verzorgde de effecten voor onder meer The Lord of the Rings en The Hobbit, geregisseerd door Jackson.

De Vanguard Award wordt toegekend aan filmmakers die nieuwe media en technologie in de cinematografie inbrengen. Eerdere winnaars zijn Avatar-bedenker James Cameron, Star Wars-bedenker George Lucas, John Lasseter, hoofd van Pixar en Disney Animation Studios en Youtube-oprichters Chad Hurley en Steve Chen.

De organisatie roemt Jackson en Letteri om hun visie en baanbrekende software, die ook voor toekomstige generaties filmmakers van enorm belang wordt geacht. "Hiermee hebben ze zelfs de meest fantastische werelden levensecht gemaakt."

"We zijn enorm geëerd met de Vanguard Award en om door de PGA te worden erkend", reageert Letteri. "Het is geweldig om te zien dat ook het producentengilde visuele effecten steeds meer als een essentieel onderdeel van film ziet."

"Visuele effecten zijn een geweldig hulpmiddel om de fantasie van het publiek aan te wakkeren", vult Jackson aan. "Zo kunnen we het publiek aanmoedigen zich nog meer door het verhaal te laten meenemen."

Jackson en Letteri leggen momenteel de laatste hand aan het tweede deel van de Hobbit-trilogie, The Desolation of Smaug. De film verschijnt 11 december in de Nederlandse bioscoop.


Peter Jackson gefêteerd door producentengilde (Foto: Novum)

Jason Statham speelt hoofdrol in Layer Cake 2

Jason Statham gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van het boek Viva la Madness van J.J. Connolly. Het is het vervolg op Layer Cake, dat in 2004 werd verfilmd met Daniel Craig in de hoofdrol. Net als bij Layer Cake bewerkt Connolly zijn eigen boek tot een scenario. Statham gaat ook coproduceren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Layer Cake staat officieus bekend als de film waarmee Craig zich in de kijker speelde als de nieuwe James Bond. In 2006 was hij voor het eerst te zien als 007 in Casino Royale, waarmee hij de reeks nieuw leven inblies.

In Layer Cake speelde Craig het naamloze hoofdpersonage, een cokedealer die vlak voordat hij met pensioen wil gaan nog een paar lastige klussen krijgt van zijn opdrachtgever. Het wordt van kwaad tot erger als hij eigenhandig besluit een paar lastige individuen uit de weg te ruimen.

In Viva la Madness probeert de nog altijd naamloze hoofdpersoon een rustig badplaatsje te vinden voor zijn oude dag. Hij wordt echter onherroepelijk meegezogen in een netwerk van internationale drugshandel, witwasserij en elektronische fraude.

Craig heeft het vermoedelijk te druk met enkele grotere filmreeksen. Zo staat Bond 24 op het programma voor 2015 en lijkt het vervolg op de Millennium-film The Girl with the Dragon Tattoo er eindelijk te komen.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Statham tijd heeft voor Viva la Madness. Hij heeft onlangs de opnames van The Expendables 3 afgerond en is momenteel bezig met Fast & Furious 7. Daarna staat de komedie Susan Cooper op het programma.


Jason Statham speelt hoofdrol in Layer Cake 2 (Foto: Novum)

Luuk de Jong in winter mogelijk verhuurd

Hoge verwachtingen gingen gepaard met de komst van Luuk de Jong bij Borussia Mönchengladbach. De 23-jarige spits heeft nog niet aan dat verwachtingspatroon kunnen voldoen.

Trainer Lucien Favre is geen fan van de speelwijze van De Jong en opteert voor alternatieven. Directeur Hans Meyer weet dat er iets moet veranderen. "Favre heeft vanaf het begin niet honderd procent het vertrouwen gehad in de manier waarop De Jong de spitspositie invult", zo liet hij de Rheinische Post optekenen.

Een vertrek bij Gladbach lijkt voor de hand te liggen. "Ik denk dat we tegen Kerstmis een oplossing zullen vinden. Mogelijkerwijs verhuren we Luuk, maar zeker niet aan een directe concurrent."

In 2012 betaalde BMG nog twaalf miljoen euro om de komst van De Jong mogelijk te maken. Die transfer ging de boeken in als een clubrecord. Nooit eerder betaalde de club zo'n hoog transferbedrag.

PVV wil Elfstedentocht op kunstijs

De PVV-fractie in de Provinciale Staten van Friesland wil dat op 1 februari 2018 een Elfstedentocht wordt georganiseerd. Daartoe moet een kunstijsbaan van tweehonderd kilometer worden aangelegd. Fractievoorzitter Otto van der Galiën denkt dat een Elfstedentocht op kunstijs een 'fantastische impuls voor de provincie' zou betekenen.

De PVV'ers denken dat het technisch mogelijk is om een kunstijsbaan met een dergelijke lengte aan te leggen. Daarom wil de fractie dat het provinciebestuur samen met de Vereniging Friese Elfsteden en technische universiteiten en hogescholen de haalbaarheid gaat onderzoeken.

De oproep komt in het kader van de vaststelling van het Friese sportbeleid voor de komende vier jaar. De provinciale bestuurders gaven eerder aan dat grote evenementen van belang zijn voor de sport en de provincie. De PVV dacht daarom meteen aan de Elfstedentocht. "Een Elfstedentocht is natuurlijk het uithangbord voor onze provincie."

Giel, Paul en Coen in Glazen Huis

Dit jaar zitten Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering in het Glazen Huis. Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt.

De DJ's gaan geld ophalen om sterfte door diarree tegen te gaan. De DJ's gaan een week voor kerst het huis in dat dit jaar in Leeuwarden staat. De line-up is precies hetzelfde als die van 2008 in Breda. FOK! haalde toen voor het Glazenhus 11.111 euro op.

Giel is blij

Met SunChaser van FOK!

(Foto's: Mirjam Ravensbergen/LostFormat)

Verbod op afschieten katten

Er moet een verbod komen op het afschieten van katten. Dat wil de Tweede Kamer, die daartoe dinsdag een motie heeft aan genomen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme verwijst in haar motie naar de petitie van de Dierenbescherming tegen het afschieten van katten, die door ruim 136 duizend mensen werd getekend. De Kamer vindt met haar dat de regering gehoor moet geven aan die oproep en het afschieten van katten niet meer toe te staan.

De Dierenbescherming startte de petitie om de 'jacht op zwerfkatten' te stoppen. Volgens de dierenvrienden krijgen jaarlijks tussen de achtduizend en 13.500 katten 'de kogel', aangezien provincies 'zomaar' kunnen besluiten om zwerfkatten te laten afschieten. De Dierenbescherming bepleit een diervriendelijke aanpak van het zwerfkattenprobleem.

Griffioen verliest finale Wheelchair Masters

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen is er niet in geslaagd om voor het tweede jaar op rij de Wheelchair Masters te winnen. De Nederlandse werd in Mission Viejo in Californië in de finale verslagen door de Japanse Yui Kamiji: 6-7(3), 6-3 en 4-6.

Griffioen leek op weg naar de overwinning, maar gaf in de beslissende set een 4-1 voorsprong uit handen. Door haar nederlaag komt een einde aan de Nederlandse hegemonie bij het eindejaarstoernooi voor de beste rolstoeltennissters ter wereld. De laatste twintig jaar ging de titel steeds naar een Nederlandse.

Shingo Kunieda maakte het Japanse succes compleet door het toernooi bij de mannen te winnen. In de finale was hij de Belg Joachim Gerard met 6-0 en 7-6 (9) de baas.

The Fox van Ylvis wordt kinderboek

De fantastische, zo-droog-dat-je-het-niet-droog-houdt Youtube-hit The Fox (What Does the Fox Say?) van het Noorse popduo Ylvis wordt een kinderboek. De Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster heeft de rechten gekocht van het werk van Ylvis. Het boek What Does the Fox Say komt op 10 december uit.

De broers Vegard en Bård Ylvisåker, beiden komiek, hebben met de videoclip van het nummer The Fox meer dan 215 miljoen hits op Youtube gescoord. Ze plaatsten de video in september op Youtube. In Amerika scoorde het duo een toptienhit met het nummer.

In de clip lopen de heren in dierenpakken en dansen ze met allerhande gekostumeerde acteurs. Het nummer gaat over het geluid dat een vos maakt en het gebrek aan een gedegen onomatopee voor het beest.
 

Pröpper in Oranje: "Ben enorm verrast"

Joël Veltman is niet de enige verrassing binnen de selectie van Oranje. Ook Davy Pröpper mocht zich melden bij het keurkorps van Louis van Gaal.

Omdat Jordy Clasie en Robin van Persie verstek moeten laten gaan, voegde Van Gaal de middenvelder van Vitesse nog snel aan zijn gelederen toe. Daar had Pröpper niet op gerekend, zo geeft hij ruiterlijk toe tegenover het Algemeen Dagblad.

"Het lijkt me duidelijk dat ik dit niet heb zien aankomen", vertelt hij. "Uiteraard ben ik enorm verrast. Maar nu ik er toch ben, ga ik heel erg mijn best doen. Het zou helemaal geweldig zijn als ik ook nog speeltijd krijg. Het lijkt me logisch dat ik daar nu op hoop."

Toen Pröpper dinsdagochtend de deur uit ging, dacht hij nog een gewone werkdag bij Vitesse voor de boeg te hebben. "Ik zat al in de kleedkamer en wilde net gaan trainen. Ik heb mijn tas weer ingepakt en ben snel naar Noordwijk gereden.Onderweg heb ik nog even snel mijn vriendin gebeld."

Noodhulp Filipijnen niet op de juiste plek

De dag nadat de Filipijnen waren getroffen door tyfoon Haiyan stond een team van vijftien artsen en logistieke experts al klaar om naar de zwaarstgetroffen gebieden af te reizen. Dinsdag, vijf dagen na het natuurgeweld, staan ze nog altijd te wachten om te vertrekken. Hetzelfde probleem geldt voor de tonnen aan hulpgoederen die vanuit de hele wereld naar de Filipijnen zijn gestuurd. Vrachtwagens, vliegtuigen en veerboten zijn volgeladen, maar vanwege de omvang van de ramp is het lastig om de goederen op de plek te krijgen waar die het hardst nodig zijn. Veel mensen zijn dus nog altijd verstoken van hulp.

Een team van Artsen zonder Grenzen arriveerde zaterdag met een lading medicijnen op het eiland Cebu in de hoop van daaruit naar de zwaar getroffen stad Tacloban te kunnen vliegen. Dinsdag is dat nog altijd niet gelukt en volgens een woordvoerder is niet te zeggen wanneer het team wel naar het rampgebied kan afreizen. "We staan in contact met de autoriteiten, maar de luchthaven van Tacloban mag alleen door het Filipijnse leger worden gebruikt", aldus Lee Pik Kwan van AzG.

In Tacloban is de situatie omgekeerd. Het blijkt schier onmogelijk om de stad uit te komen. Duizenden mensen bivakkeren bij de luchthaven in de hoop een plekje aan boord van een vliegtuig te veroveren. Zodra er een toestel landt, rennen mensen de landingsbaan op. Slechts een paar honderd mensen hebben inmiddels de stad weten te verlaten.

"We hebben hulp nodig. Er gebeurt niets", aldus de 81-jarige Aristone Balute. "We hebben sinds gistermiddag niet meer gegeten." Haar kleren zijn doorweekt en de tranen lopen haar over de wangen.

Een verslaggever van Associated Press reed maandag rond in Tacloban. Hij zag tientallen lijken in de straten, maar nergens was sprake van een georganiseerde vorm van hulp. Toch beginnen langzaamaan de hulpgoederen binnen te komen op de luchthaven. Sommige mensen tappen water uit een slang, die aangesloten zou zijn op de watervoorziening van de stad.

"Er is zoveel dat we moeten doen. We hebben afgelegen gebieden nog niet weten te bereiken", aldus Valeria Amos, chef humanitaire zaken van de Verenigde Naties. "Zelfs in Tacloban zijn we, vanwege het puin en de logistieke problemen, niet in staat hulp te verlenen op een niveau zoals we dat graag zouden willen. We gaan er alles aan doen om hier meer hulpgoederen naar toe te brengen."

Volgens Edwin Lacierda, woordvoerder van president Benigno Aquino III, moet de hulpverlening de komende dagen opgevoerd kunnen worden, nu de luchthaven en een brug naar het eiland weer open zijn. "We laten niemand aan zijn lot over, geen enkel levend persoon. We gaan helpen, hoe lastig dat ook is en hoe ontoegankelijk (het rampgebied) ook is."

Artsen staan te springen om medicijnen. Naast de vernielde verkeerstoren op de luchthaven staat een provisorische kliniek, waar medisch onderlegde militairen van de luchtmacht en het leger meer dan duizend gewonden hebben verzorgd. "Het is overweldigend", zegt luchtmachtkapitein Antonio Tamayo. "Wij hebben meer medicijnen nodig. Wij kunnen niet tegen tetanus inenten omdat er geen vaccin is."

Hoe langer de hulp op zich laat wachten, hoe groter de kans dat er ziektes uitbreken en mensen overlijden aan hun verwondingen. Het officiële dodental staat op ruim zeventienhonderd, maar de verwachting is dat dit nog zal oplopen. Ruim negen miljoen mensen zijn getroffen en veel mensen zijn ontheemd geraakt.

In en in de omgeving van Tacloban op het eiland Leyte en op een deel van het eiland Samar zijn de meeste slachtoffers gevallen. Overlevenden brengen de nacht door in inderhaast gebouwde hutjes of in tenten die door hulpverleners zijn verstrekt. Een groot deel van de stad ligt in puin en wegen liggen bezaaid met lijken, puin en ontwortelde bomen. Ook is in een groot gebied communicatie vrijwel onmogelijk.

Wilders niet naar Europarlement

Geert Wilders vertrekt niet naar het Europarlement. Dat zei de PVV-leider dinsdag. Wilders sluit niet uit dat hij bij de Europese verkiezingen volgend jaar als lijstduwer op de lijst gaat staan, maar een overstap naar Brussel maakt hij niet.

"Ik ben niet van plan om de politiek de komende jaren te verlaten", zei Wilders. Dus als ik al op de Europese lijst ga staan dan is dat bungelend onderaan, om wat extra stemmen te trekken." Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 was Wilders ook lijstduwer.

Van Geel: "Zou heel fijn zijn als Koeman bij Feyenoord blijft"

De toekomst van Ronald Koeman is vooralsnog ongewis. Als het aan Martin van Geel ligt, komt daar spoedig een einde aan. De technisch directeur van Feyenoord hoopt dat Koeman zijn verblijf in de havenstad wil verlengen.

"Het zou heel fijn zijn als Koeman blijft", zo vertrouwt hij de NOS toe. Koeman wordt met grote regelmatig in verband gebracht met Oranje, wanneer Louis van Gaal afscheid neemt na het WK.

"Hij doet nu voor het derde jaar fantastisch werk met zijn staf. Hij doet er alles aan om het optimale eruit te halen. Een winnaar, zoals we bij Feyenoord allemaal een winnaar zijn", vervolgt Van Geel zijn lofzang over Koeman. "Ik merk ook aan de spelers dat ze nog niet uitgekeken zijn op hem. De chemie is nog steeds aanwezig."

Een van de kandidaten om Koeman op te volgen bij Feyenoord is Jean-Paul van Gastel. De voormalige middenvelder zit momenteel als trainer op de bank bij de beloften. "We gaan voor de allerbeste kandidaat. Van Gastel schatten we hoog in. Hij is een kind van de club. In januari of februari gaan we in gesprek met Koeman. We zullen echt voor de beste trainer op dat moment gaan. Feyenoord moet structureel in de top van de Eredivisie blijven."

Bulgaarse puppy's ingenomen om hondsdolheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw puppy's uit Bulgarije in beslag genomen omdat ze niet waren ingeënt tegen hondsdolheid. Het gaat om zes dieren. Vorige maand werd de ziekte bij twee honden vastgesteld. Die dieren hebben een spuitje gekregen.

De honden werden in beslag genomen in de omgeving van Nijmegen. Op een andere locatie zijn buitenlandse niet-geregistreerde diergeneesmiddelen aangetroffen en in beslag genomen.

Hondsdolheid komt onder Nederlandse honden en katten niet voor, en dat wil de NVWA graag zo houden. Naast de reguliere inspecties heeft de NVWA verhoogde aandacht voor puppy's uit Bulgarije na de vondst van vorige maand.

De NVWA zegt een toenemende interesse te zien voor buitenlandse honden. Zo zouden Nederlanders zwerfhonden willen adopteren om te voorkomen dat ze worden afgemaakt. "Hoe nobel het ook is, mensen moeten zich goed realiseren dat dergelijke honden vaak niet beschikken over de juiste documenten", aldus de NVWA. De dieren kunnen bovendien gedragsproblemen hebben.

Hondsdolheid is een virusinfectie die, als te laat wordt ingegrepen, in honderd procent van de gevallen dodelijk is. Hondsdolheid kan op mensen worden overgebracht door bijten en likken.

De Jong voelt kans op spitspositie Oranje

Vanwege de blessures van Dirk Kuijt en Robin van Persie mag Siem de Jong hopen op een basisplaats in Oranje. Hij en Jeremain Lens lijken de enige gegadigden voor de spitspositie.

"En ik ben nog niet eens een echte spits", liet De Jong tegenover het ANP ontvallen. De aanvoerder van Ajax was in eerste instantie niet opgeroepen voor Oranje, maar mocht dankzij blessures van Kuijt en Van Persie alsnog naar Noordwijk reizen.

Het is niet de eerste keer bij Oranje voor De Jong. "In de zomer ben ik ook mee geweest naar Indonesië en China, al was dat meer als middenvelder. Daarna was ik er steeds niet bij. Ik ben dus blij met deze kans en moet nu afwachten wat ze met mij van plan zijn."

Naast Kuijt en Van Persie heeft ook Jordy Clasie zich afgemeld bij Louis van Gaal. De klein middenvelder van Feyenoord is inmiddels vervangen door Davy Pröpper.

Derde remise in schaaktweekamp

Ook de derde speelronde in de strijd om het wereldkampioenschap schaken leverde geen winnaar op. Viswanathan Anand en Magnus Carlsen deelden het punt opnieuw. Na twee vrij gezapige remises van zestien en 25 zetten was er in de derde wedstrijd wel sprake van vuurwerk. Een winnaar leverde de partij na 51 zetten echter nog niet op.

De met wit spelende Carlsen verraste met de opening, maar het initiatief in de partij ging al snel naar Anand. In het slot van de wedstrijd moest Anand zelfs uitkijken om de wedstrijd niet alsnog te verliezen. De schaker die als eerste 6,5 punt heeft is wereldkampioen. Staat het na twaalf partijen 6-6, dan volgt er een beslissing via partijen met een kortere bedenktijd. Woensdag staat partij vier op het programma. 

Spekman noemt participatiesamenleving 'onzinnig'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft tot nu toe een 'onzinnige' invulling gegeven aan de participatiesamenleving. Dat zegt PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman dinsdagavond in het televisieprogramma Altijd Wat.

In de ogen van Spekman is Ruttes interpretatie van het begrip te vrijblijvend. "Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en dan ben je het beste af. Dat is een definitie die ik onzinnig vind, waar ik me niet in herken." Rutte zou te veel redeneren dat pech bijna niet bestaat in het leven en dat iedereen alles in eigen hand heeft. "Debat is wat ik graag zie, maar niet dwingend en niet primair gericht op een kleinere overheid. Dat vind ik fout."

Spekman benadrukt dat de PvdA erg aan de verzorgingsstaat hecht. Koning Willem-Alexander sprak in zijn eerste troonrede over de overgang van de klassieke verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving. Daarop klonk kritiek van onder meer de SP. Volgens Emile Roemer betekent de participatiesamenleving van Rutte vooral een 'zoek-het-maar-uitsamenleving' met minder georganiseerde solidariteit.

Ook oud-voorzitter van coalitiepartner PvdA Wouter Bos roerde zich. De visie kwam er volgens hem op neer dat de overheid er alleen maar is voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. De overheid is er ook voor de middenklasse en moet verbinden omdat iedereen eraan meebetaalt, schreef hij in de Volkskrant. PvdA-senaatsfractievoorzitter Marleen Barth zei bij de algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer dat de uitwerking van het begrip participatiesamenleving te vluchtig is geweest. Het kan volgens haar niet zo zijn dat dit het einde is van de verzorgingsstaat.

Bij de jaarlijkse Willem Drees-lezing stelde Rutte dat het niet uitsluitend om bezuinigingen gaat. Hij wees erop dat een verschuiving plaatsvindt in de samenleving en dat het beleid zich daar slechts naar richt.

Koper voor Nürburgring dient zich aan

De redding van de Nürburgring lijkt een stap dichterbij te zijn gekomen nu een potentiële koper zich aan heeft gediend. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft de ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, red.) een niet bindend bod neergelegd.

De Nürburgring verkeert in de financiële problemen vanwege de kosten voor het organiseren van een Formule 1-race. Een nieuwe eigenaar zou uitkomst kunnen bieden. De waarde van het racecircuit plus de fameuze Nordschleife wordt door de Frankfurter Allgemeine Zeitung op 100 miljoen euro geschat, al zullen de boeken dat uit moeten wijzen. Door een bod uit te brengen hoopt ADAC hier toegang toe te krijgen. Hierna zal duidelijk worden of het circuit daadwerkelijk verkocht wordt of bij de huidige eigenaren, de deelstaat Rheinland-Pflaz en de regionale bestuurseenheid Ahrweiler, ondergebracht blijft.

Geen snoep voor Marokkaantjes

Een groep Marokkaanse kinderen heeft de racismetroef gespeeld. Een Amsterdamse vrouw heeft hen gisteren geweigerd snoep te geven tijdens Sint Maarten.

De kindertjes tussen vier en zeven jaar blijken goed te zijn ingeburgerd als er wat te halen valt. Luidkeels zingend gingen zij dan ook menig deur langs om snoep op te halen.

Bij een vrouw vingen zij echter bot. Deze wilde hun gezang niet belonen, omdat Sint Maarten 'een christelijk feest is en niet bedoeld voor moslims', zo deelde de vrouw hen mee.

De moeders van de kindjes pikten dit niet en hebben hun beklag gedaan bij het Meldpunt Discriminatie. Zij zullen de zaak verder onderzoeken.

Duitstalig gebied België wil gewest worden

De Duitstalige Gemeenschap in het oosten van België wil als volwaardig gewest worden erkend. Dat heeft de minister-president van het taalgebied, Karl-Heinz Lambertz, gezegd, melden Belgische media.

Het Duitstalige gebied maakt momenteel deel uit van het gewest Wallonië. Maar niet lang meer, als het aan Lambertz ligt. Hij wil meer bevoegdheden naar de Gemeenschap halen, zoals stedenbouw, huisvesting en ruimtelijke planning.

In België wordt gewerkt aan een zevende staatshervorming. Lambertz verzet zich tegen een voorstel van de nationalistische partij N-VA dat daarin is opgenomen en waarin de Duitstalige Gemeenschap juist meer op het tweede plan raakt.

De Duitstalige Gemeenschap bestaat uit twee gebieden in het oosten van België, tegen de grens met Duitsland. Het zijn gebieden die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog moest afstaan als herstelbetaling aan België.

Kamp ontkent gebrek aan expertise bij strijd om KPN

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) spreekt tegen dat zijn ministerie onvoldoende expertise in huis had tijdens de misgelopen overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Wat mij betreft is het allemaal glad verlopen."

De minister kan de Kamer geruststellen, zei hij. Er is 'volop' kennis aanwezig op zijn departement over de telecommarkt. NRC Handelsblad schreef dit weekeinde dat Kamps departement geen goed zicht had over de gevolgen van een eventuele overname. De minister zou uiteindelijk de hulp van een beschermingsstichting hebben ingeroepen om de belangen van de staat veilig te stellen.

Kamp zei echter dat hij op tijd de publieke belangen op een rijtje had. En daarover wilde hij 'bindende afspraken' maken met de Mexicanen. "Als het door was gegaan hadden we goede afspraken kunnen maken met América Móvil", zei Kamp. "Ik heb geen reden om me bekocht te voelen." De stichting heeft daarbij geopereerd 'binnen de statuten' en op een 'zorgvuldig overwogen manier' gehandeld, aldus de minister.

De bewindsman wees er verder op dat het bedrijf is geprivatiseerd en dat het dus op enig moment een overnameprooi kan worden. Wel is de minister bereid om lessen te trekken uit de overnamestrijd.

'Justin Bieber beest in bed'

Justin Bieber gaat flink tekeer tussen de lakens. Dat beweert het Braziliaanse model Tati Neves, die naar eigen zeggen een nacht doorbracht met de 19-jarige zanger. "Geloof mij maar: hij is goed bedeeld en erg goed in bed", zei Neves volgens verschillende Britse media tegen The Sun.

"Een man moet weten wat hij moet doen om mij gelukkig te maken en Justin wist dat precies", aldus de 27-jarige Neves. De Braziliaanse beweert dat Bieber haar de dag na hun avontuurtje belde om opnieuw met haar af te spreken. "Maar ik had er gewoon geen energie voor. Justin heeft een enorm uithoudingsvermogen."

Eerder liet Neves zich op de Braziliaanse tv nog enigszins in bedekte termen uit over haar nacht met de zanger. "Wat denk je zelf, als alleen hij en ik in zijn slaapkamer waren", antwoordde ze op de vraag of ze had gezoend met Bieber.

Op Youtube verscheen een filmpje van Neves, waarin zij en Bieber in dezelfde kamer te zien zijn terwijl de zanger ligt te slapen. De video werd al bijna 35 miljoen keer bekeken. Volgens Neves was het filmpje eigenlijk alleen bedoeld om aan een vriendin te bewijzen dat ze echt de nacht had doorgebracht met de jonge Canadees.

Marcus Mion, de eigenaar van de Braziliaanse club waar Bieber heenging na zijn optreden, twijfelt echter aan Neves' verhaal. Hij beweert dat Neves niet onder de dertig vrouwen was die door de zanger na zijn optreden waren uitgenodigd om mee te gaan naar zijn gehuurde villa. "Ik ken alle meisjes die erbij waren. Ik heb ze allemaal persoonlijk uitgenodigd namens Justin. Tati Neves was daar niet bij."

Justin Bieber maakte eerder al de tongen los na zijn bezoek aan Brazilië. Volgens de New York Post zou hij ruim drie uur hebben doorgebracht in een bordeel in Rio de Janeiro. Afgelopen weekeinde zorgde hij voor opschudding onder zijn fans door na een show van minder dan een uur van het podium te verdwijnen in Argentinië als gevolg van een voedselvergiftiging.

China geeft markt meer ruimte

De vrije markt krijgt een grotere rol in de staatseconomie van China. De communistische leiders van de Volksrepubliek hebben hier op een vierdaags beraad over de plannen voor de komende tien jaar toe besloten, omdat het oude groeimodel lijkt te zijn uitgewerkt.

Staatseigendom blijft een pilaar van de economie, maar particuliere ondernemers zijn daarin 'belangrijke componenten', staat in een korte verklaring die na afloop van de bijeenkomst door het staatspersbureau Xinhua werd verspreid. Of er ook politieke hervormingen in het gesloten eenpartijsysteem zijn overwogen, wordt uit de verklaring niet duidelijk. Wel wordt er een nationale veiligheidsraad opgezet, die de veiligheidsstrategie moet verbeteren.

De Chinese economie is door een model gebaseerd op export en investeringen rap gegroeid, maar na drie decennia lijkt dit recept te zijn uitgewerkt. Voorstanders van hervormingen zeggen dat Beijing diverse door de staat beheerste industrieën moet openstellen voor particuliere concurrentie, maar het inperken van de privileges van de staatsbedrijven zal waarschijnlijk op verzet stuiten. Beslissingen hierover heeft de partij voor zich uit geschoven; een werkgroep zal de 'hervormingen uitdiepen', staat in de verklaring.

Een ander belangrijk terrein dat volgens hervormers rijp is voor verandering is de grondpolitiek, maar er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de leiders hier iets over hebben beslist. In China is alle grond eigendom van de staat. Boeren zijn huurders, die de grond niet in onderpand kunnen geven om bijvoorbeeld betere zaden of machines te kopen.

De voltallige vergadering van het Centrale Comité van de Communistische Partij bood de nieuwe president en partijleider Xi Jinping een platform om zijn visie voor de op een na grootste economie ter wereld te geven. Vooraf hadden leiders van de partij 'ongekende' hervormingen in het vooruitzicht gesteld.

Gevangenisuitbraak na tyfoon Filipijnen

Gevangenen in een gevangenis in de stad Tacloban, waar de tyfoon Haiyan zwaar heeft huisgehouden, zijn dinsdag ontsnapt. Dat heeft een woordvoerder van het Filipijnse leger gezegd. De gedetineerden wisten te ontsnappen door een muur neer te halen.

Bewakers hebben op de ontsnapte gevangenen geschoten. Sommige gedetineerden keerden daarop terug naar hun cellen. Het is niet duidelijk hoeveel gevangenen precies de benen hebben genomen. 'Maar', zei de woordvoerder, 'waar kunnen ze naartoe, wat hebben ze te eten'?

Het leger probeert de Filipijnse bevolking zoveel mogelijk te helpen, maar kampt ondertussen ook zelf met grote problemen. Zo zijn gebouwen waar in totaal zo'n duizend militairen gelegerd waren door het noodweer verwoest.

Zenden: "Geniet heel erg bij PSV"

Van een titelkandidaat in de Premier League naar de Jupiler League: het lijkt geen promotie die Boudewijn Zenden dit seizoen maakte. De voormalig international trad na zijn actieve loopbaan als assistent-trainer in dienst bij Chelsea, waarmee hij de Europa League binnenhaalde.

Dit seizoen is hij de rechterhand van Darije Kalezic, trainer van Jong PSV. "Natuurlijk is het een wereld van verschil, maar ook hier geniet ik heel erg van", aldus Zenden tegenover persbureau ANP. Bij Chelsea had hij te maken met een ander segment voetballer.

"Daar zat ik bij de 'crème de la crème' van het voetbal, de absolute top, waar ik dagelijks met de beste voetballers ter wereld werkte. Nu is mijn situatie heel anders, maar ik heb deze kans bij Jong PSV met beide handen aangegrepen."

Bij PSV richt Zenden zich op de begeleiding van talenten richting de hoofdmacht. "In de jeugd kunnen ze alles op talent 'regelen', nu komen er hele andere dingen bij kijken. Ze moeten zich bewust worden wat ze allemaal moeten doen én laten om prof te worden. Heel anders dan bij Chelsea, maar voor mij als beginnend trainer is het heel interessant de jongens daar zo goed mogelijk bij te helpen."

Ibrahimovic ziet Portugal als favoriet

Zweden en Portugal staan deze week tegenover elkaar in de strijd om een WK-ticket. Zlatan Ibrahimovic ziet de Zuid-Europeanen als favoriet. De hoop van Zweden op het WK rust op de schouders van Ibrahimovic.

De boomlange aanvaller werd maandag voor de zevende maal op rij gekozen tot Voetballer van het Jaar in Zweden en denkt dat het land een prima kans maakt op een WK-ticket. "Het zullen zware wedstrijden worden, maar het feit dat we die al eerder in de kwalificatie hebben gehad, geeft ons vertrouwen", aldus Ibrahimovic in Aftonbladett. "Ik denk dat Portugal favoriet is, omdat ze een sterke ploeg en veel individuele klasse hebben."

"Maar wij zijn in een sterke poule met Duitsland tweede geworden en daarom denk ik dat wij het meer verdienen om naar het WK te gaan." Zweden gaat vrijdag eerst op bezoek bij Portugal, waarna vier dagen later de return in Stockholm wacht.

Kim Kardashian verkoopt oude bh's voor goed doel

Kim Kardashian heeft samen met haar familie oude spullen verkocht voor een goed doel. De Kardashians verkochten op straat onder meer oude lingerie, kleding, kunst en huishoudelijke spullen. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die foto's van hun kraampje plaatste.

De realitysterren haalden naar verluidt zesduizend dollar op voor een organisatie die zich inzet voor kinderen met honger in de Verenigde Staten en een organisatie die families van gewonde soldaten helpt. De Kardashians hebben het opgehaalde bedrag verdubbeld. De spullen die niet werden verkocht, worden gedoneerd.

Lee: Chinese filmprijzen worden groter dan Oscars

Volgens de Taiwanese filmmaker Ang Lee is het een kwestie van tijd voordat de grote Chinese filmprijzen de Oscars overstijgen. "Over tien jaar is de Chinese filmmarkt groter dan de Amerikaanse, dus dat volgt vanzelf", zei hij dinsdag in Taipei aan de vooravond van de vijftigste editie van de Golden Horse Awards, de belangrijkste jaarlijkse prijs voor films uit China, Taiwan, Singapore en Hong Kong.

Lee, die vorig jaar de Oscar voor beste regisseur in de wacht sleepte voor zijn visuele drama Life of Pi, denkt dat de Golden Horse Awards geen rare fratsen hoeven uit te halen om aan invloed te winnen. "Er zijn viermaal zo veel mensen die Chinees spreken als Engels", zegt hij. "Zolang we invloedrijk blijven in de Chineessprekende wereld, wordt onze invloed daarbuiten vanzelf groter."

De Golden Horse Awards zijn ontegenzeggelijk een van de grootste filmevenementen op de Chinese filmkalender, maar de invloed is uiteindelijk slechts regionaal. De grote Hollywoodsterren maken er vrijwel nooit hun opwachting en de bekroonde films worden buiten delen van Azië eigenlijk niet opgepikt.

De 59-jarige Lee is dit jaar een van de juryleden van de Golden Horse Awards. De prijzen worden op 23 november in Taipei uitgereikt.


Lee: Chinese filmprijzen worden groter dan Oscars (Foto: Novum)

Groenendijk: "Bergkamp leert me anders te kijken"

Het wil nog niet vlotten met Jong Ajax in de Jupiler League. Maandagavond leden de Amsterdammers de zevende nederlaag op rij. Voor trainer Alfons Groenendijk is inmiddels duidelijk dat zijn werkomstandigheden niet ideaal zijn. Toch gaat hij met plezier naar zijn werk.

"Er zijn facetten die het leuk maken en die het heel moeilijk maken", zo liet hij Ajax Life optekenen. Een van die facetten die het moeilijk maken is de wisselende spelersgroep. Tot dusver deed Groenendijk een beroep op liefst 51 verschillende spelers. Dat vergt aanpassingen van het verwachtingspatroon. "Ik ben altijd een prestatietrainer geweest en leer anders te denken."

"Ik voer daarover hele interessante gesprekken met Dennis Bergkamp. Hij leert me anders te kijken, op z’n Bergkamps. Dat zijn voor mij eye-openers, omdat ik leer te kijken wat het allerbelangrijkste is", legt hij uit. "Dat is talentontwikkeling. Het gaat om die twee of drie spelers die uiteindelijk naar het eerste gaan."

'PVV laat EU-exit onderzoeken'

De PVV heeft een Brits onderzoeksinstituut opdracht gegeven te onderzoeken wat de financiële gevolgen zijn als Nederland uit de Europese Unie stapt. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag. Het onderzoek zou worden betaald uit fractiesubsidie.

Volgens NRC blijkt uit correspondentie tussen de PVV en het onderzoeksbureau, Capital Economics, dat het onderzoek naar schatting 270.000 euro gaat kosten. Het bureau is 'vrijwel overtuigd' dat de conclusie zal zijn dat uittreding uit de EU voordelig is voor Nederland.

De PVV betaalt het onderzoek uit de subsidie aan de fractie. Over deze subsidie was onlangs ophef, omdat de PVV er in strijd met de regels partijactiviteiten van zou hebben betaald. Ditmaal zou de PVV via 'informele contacten' bij de Tweede Kamer hebben geverifieerd of het onderzoek uit de fractiesubsidie mocht worden betaald. Dat bleek het geval, mits het onderzoek niet als campagnemateriaal wordt gebruikt.

De PVV was dinsdagmiddag niet meteen bereikbaar voor commentaar. De partij liet vorig jaar al onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn als Nederland de gulden zou herinvoeren. Het bureau Lombard Street Research concludeerde dat dat tientallen miljarden euro's voordeel op zou leveren, maar op die conclusie kwam veel kritiek.

Spoedig uitspraak Twentse trainersconstructie

Op verzoek van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) houdt de aanklager betaald voetbal de trainersconstructie bij FC Twente tegen het licht. Nog deze maand komt er een uitspraak, zo weet TC/Tubantia.

De CBV is ontevreden over de wijze waarop FC Twente invulling geeft aan het trainerschap. Volgens de belangenvereniging is hoofdtrainer Michel Jansen slechts een stroman van Alfred Schreuder, die niet over de benodigde papieren beschikt.

Dat kaartte de CBV eerder al aan bij de licentiecommissie, maar die zag er geen probleem in. Daarom richt de CBV zich nu tot de aanklager betaald voetbal. Met name artikel 17 van het algemeen reglement zou in het nadeel van Twente spreken.

Daarin staat: "Onder een trainer-coach wordt verstaan degene die leiding geeft bij het oefenen van voetballers in conditioneel, technisch en tactisch opzicht en/of de daarbij behorende coaching tijdens de wedstrijd verzorgt." Tijdens wedstrijden treedt Schreuder meer naar voren dan Jansen, volgens de CBV een signaal dat Schreuder de daadwerkelijke hoofdtrainer is.

Bayern gaat voor record Ajax en Arsenal

Bayern München deelt dit jaar weer de lakens uit in de Bundesliga. Middenvelder Thomas Müller hoopt dat zijn club een gedeeld record van Ajax en Arsenal kan evenaren.

Ajax werd in 1994/95 kampioen van Nederland zonder ook maar één duel in de Eredivisie te verliezen. Arsenal herhaalde dit kunstje in de Premier League tijdens het seizoen 2003/04. Dit leverde de ploeg van manager Arsène Wenger de bijnaam The Invincibles (De Onverslaanbaren) op.

Thomas Müller denkt dat Bayern München in staat is om dit record te evenaren. "Vorig seizoen waren we ook al heel dichtbij, maar we verloren van Bayern Leverkusen", aldus de Duitser tegen Bild. "Het geeft veel motivatie om het record dit jaar wel te pakken."

Müller keek ook vast vooruit naar de topper met Borussia Dortmund, die na de interlandperiode staat gepland. "Het is de herhaling van de Champions League-finale, dus deze krijgt veel aanzien. Alleen omdat ze afgelopen weekeinde verloren (van VfL Wolfsburg, red.) betekent niet dat ze niet meer kunnen concurreren."

Ook hekkensluiter Chievo stuurt trainer weg

Giuseppe Sannino moet vertrekken als trainer van Chievo Verona. Met slechts één overwinning in de eerste twaalf wedstrijden staat de club laatste in de Serie A. Het nieuws komt net nadat ook Sampdoria bekendmaakte op zoek te gaan naar een nieuwe coach. In totaal staat de teller dit seizoen in de Italiaanse hoogste divisie op vier ontslagen trainers.

Het ontslag van de vier maanden geleden aangestelde Sannino lijkt de weg vrij te maken voor een terugkeer van Eugenio Corini. De trainer handhaafde zich vorig seizoen met Chievo in de Serie A, maar kreeg desondanks geen nieuw contract aangeboden.

Zelfrijdende auto komt steeds dichterbij

Lange tijd leek het science fiction; auto's die zonder bestuurder zelfstandig kunnen rijden. Maar sinds dinsdag lijkt die techniek een stapje dichterbij. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) maakte in Amsterdam een eerste testrit op de openbare weg met automatisch rijdende auto’s.

Schultz stapte in een Toyota van DAVI (Dutch Automated Vehicle Initiative), waarmee automatisch werd ingevoegd op de A10. De auto maakte deel uit van een colonne van drie wagens, die na het invoegen automatisch en aan elkaar gekoppeld verder reden. Dat is mogelijk doordat de auto's zijn voorzien van camera's, een radar en andere sensoren, die het overige verkeer goed in de gaten houden.

De minister sprak na de testrit van "een prachtinnovatie".

Zelfrijdende auto komt steeds dichterbij
Zelfrijdende auto komt steeds dichterbij (Foto: ANP)

Jongen vindt naald tussen Sint-Maartensnoep

Een 11-jarige jongen uit Zeewolde heeft maandag een naald tussen zijn opgehaalde Sint-Maartensnoep gevonden. Het kind ontdekte dat pas toen hij de naald al in zijn mond had gestopt. Hij had geluk dat hij ongedeerd bleef, meldt de politie.

De naald zat in een doosje Smarties die de jongen eerder met een vriend in de omgeving van de Schokker en de Lemsterweg had opgehaald. De jongen alarmeerde zijn ouders, die direct de politie waarschuwden. De politie onderzoekt of de naald met opzet tussen het snoepgoed is gestopt of dat het om een productiefout gaat.

'Winter des Doods' verwacht

Met de afgelopen horrorwinter nog vers in het geheugen kunnen de schaatsen weer uit het vet. De strengste winter in honderd jaar is namelijk onderweg. Dat voorspellen gerenommeerde Britse meteorologen.

De komende drie maanden gaat er veel sneeuw vallen. Enorm veel sneeuw. De Britse weerkenners verwachten dan ook grote problemen door extreme kou en spekgladde wegen.

De verwachte horrorwinter zal worden veroorzaakt door de baan van de straalstroom, waarmee zeer koude lucht wordt aangevoerd. Deze luchtstroom is nu al bezig. Oktober was namelijk al kouder en natter dan normaal.

Winter des Doods 2013-2014 zal al over enkele dagen intreden, zo voorspelt Vantage Weather Services. Dan vallen namelijk de eerste sneeuwvlokken. Ook de maanden december en januari zullen uiterst winters verlopen. Menig record zal dan ook gaan sneuvelen.

De Britten zijn niet de enigen die een extreme winter voorspellen. Ook Amerikaanse en Duitse meteorologen verwachten dat de lange onderbroeken je gereedschap de komende maanden moeten warmhouden. Computermodellen van de Amerikaanse National Weather Service berekenen een gruwelijke winter voor grote delen van Europa.

Oorzaak van al deze winterse ongemakken zou, jawel, de opwarming van de aarde zijn. Dankzij het snel smelten van het ijs op de noordpool wordt het stervenskoud. En ook ons land zal de dans niet ontspringen.

7,5 jaar cel geëist wegens te luid pianospel

Spaanse aanklagers hebben een gevangenisstraf van 7,5 jaar geëist tegen een jonge pianiste die haar buurvrouw horendol zou hebben gedreven met haar pianospel. De vrouw zegt door geluidsoverlast psychologische schade te hebben opgelopen.

Tussen 2003 en 2007 dreef Laia Martin (27) haar bovenbuurvrouw tot waanzin door zich vijf dagen per week acht uur per dag te bekwamen in het pianospel. Inmiddels is ze een professioneel concertpianiste. De buurvrouw zou pianomuziek inmiddels zo beu zijn geworden dat ze besloot te verhuizen.

Volgens Martin en haar ouders, die medeverdachten zijn in de zaak, klopt er niets van dit verhaal. Ze ontkent zo vaak thuis te hebben geoefend en zegt geregeld lessen in andere steden te hebben gevolgd. Zij en haar ouders zouden bovendien alles in het werk hebben gesteld om de woning en zelfs de piano te isoleren.

De strafeis bestaat uit zes jaar voor het veroorzaken van geluidsoverlast en anderhalf jaar voor het toebrengen van geestelijk leed. De verdediging vraagt om vrijlating en noemt de eis van justitie buitenproportioneel. Later deze week wordt de uitspraak verwacht.

Rotterdammer heeft wapenarsenaal in woning

Een arrestatieteam heeft dinsdagochtend een enorme hoeveelheid wapens gevonden bij een inval in een woning in Rotterdam. De 54-jarige bewoner is aangehouden, laat de politie weten. In de woning troffen agenten onder meer vuurwapens, munitie, alarmwapens, een boksbeugel en een kruisboog aan.

De politie had informatie binnengekregen over de woning, waarvan het adres niet bekend werd gemaakt. De bewoner is in afwachting van het verdere onderzoek in een cel gezet.

Gemeenteraadsverkiezingen: wát zégt ú!

Morgen mag Leeuwarden, pardon, de uitgebreidere gemeente Leeuwarden, naar de stembus. De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet te vergelijken met de landelijke verkiezingen. Landelijk is te kiezen voor idealen, statements en strategische keuzes. Binnen de gemeenten wordt onderling uitgevochten hoe veel subsidie de stadsschouwburg structureel of incidenteel moet krijgen en op welke fietspaden de lichten uit mogen. Wie weet welke partij opkomt voor welk hondenstrontveldje?

Ruzie tussen Marokko en Algerije duurt voort

Het conflict tussen Marokko en Algerije over de Westelijke Sahara is op een nieuw dieptepunt beland. De afgelopen tijd heeft Marokko zijn ambassadeur in Algerije teruggeroepen, hebben woedende betogers bij het Algerijnse consulaat in Casablanca de Algerijnse vlag neergehaald en heeft een Marokkaans tijdschrift zelfs opgeroepen tot landroof. Mogelijk raken nu echter ook de Verenigde Staten betrokken bij het conflict.

Marokko strijdt al sinds 1975 voor internationale erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara, voormalig Spaans grondgebied. Algerije steunt echter de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, die in het gebied een eigen staat wil vestigen.

Door de hoogoplopende ruzie tussen de twee Noord-Afrikaanse landen is er van samenwerking in de strijd tegen terreurorganisatie Al-Qaida geen sprake; een strijd waar Washington veel waarde aan hecht, omdat Al-Qaida in Noord-Afrika zich begint te ontwikkelen als een organisatie die actief is in de gehele Sahara, van Marokko tot Libië.

Volgende week vertrekt de Marokkaanse koning Mohammed V naar de VS voor een onderhoud met president Barack Obama. De monarch wil vermoedelijk de steun van Obama in het conflict met Algerije.

Marokko heeft voorgesteld om de Westelijke Sahara verregaande autonomie te verlenen. Polisario vindt dat niet genoeg en stelt zich op het standpunt dat de lokale bevolking het recht heeft om zich in een referendum uit te spreken over de toekomst van het gebied. Algerije steunt deze stellingname en biedt Polisario een wijkplaats, naar eigen zeggen omdat Algerije achter het recht op zelfbeschikking staat. Marokko noemt het echter een tactische zet om meer invloed in de regio te krijgen.

Eind oktober trok Marokko zijn ambassadeur in Algerije vier dagen terug, nadat Algerije wederom had aangedrongen op een VN-onderzoek naar de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara. Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Marokko zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. De Marokkaanse regering weigert echter in te stemmen met een onderzoek, omdat dat een bedreiging voor de soevereiniteit zou zijn.

Het besluit de ambassadeur terug te trekken kwam volgens de Algerijnse diplomaat Abdelaziz Rahabi als een volslagen verrassing. Hij noemde de beslissing buitenproportioneel. Volgens hem probeerde Marokko met de beslissing van de kwestie een hoofdthema te maken tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry aan de regio.

Kort na het incident herhaalde de Marokkaanse pers nog eens dat Algerije er op uit is de regio te domineren. Op de voorpagina van weekblad Maroc Hebdo, dat wordt gezien als spreekbuis van de regering, werd de teruggave geëist van enkele grensdorpen die Algerije in de jaren zestig zou hebben bezet. Voor de diplomatieke missies van Algerije in Marokko verzamelden zich groepen mensen en in Casablanca wist een Marokkaan de vlag van het Algerijnse consulaat naar beneden te halen, ondanks de aanwezigheid van agenten.

Het probleem voor Marokko is dat Algerije en Polisario het internationaal recht aan hun zijde weten. Marokko heeft volgens Mustapha Naimi, een deskundige op het gebied van de Sahara-problematiek, dan ook grote moeite om aan de internationale gemeenschap uit te leggen, waarom het Marokkaanse voorstel voor meer autonomie werkelijk beter is dan een referendum over zelfbeschikking.

"Het is het officiële standpunt van de VN, dus Marokko is in het defensief gedrongen", aldus Naimi. "Om dit probleem op te lossen moet Marokko al zijn troeven spelen en sterk uitkomen tegen Algerije." De laatste diplomatieke schermutselingen zijn volgens hem een bewuste actie van Marokko, dat daarmee de kwestie extra onder de aandacht wil brengen en de positie van Algerije wil ondermijnen om zo met nieuwe oplossingen te kunnen komen.

Of Marokko uiteindelijk aan het langste eind trekt is de vraag: de Veiligheidsraad heeft steeds meer aandacht voor de mensenrechten en in april probeerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice al eens aan te sturen op een onderzoek naar de mensenrechtensituatie in de Westelijke Sahara. Dat kwam haar te staan op luid protest van Marokko.

"De mensenrechten worden langzaam maar zeker steeds belangrijker in de discussies in de Veiligheidsraad", zei Carne Ross, lid van een organisatie die Polisario adviseert. "Toen ik nog diplomaat in de Veiligheidsraad was, tien, vijftien jaar geleden, spraken mensen over het algemeen helemaal niet over mensenrechten, nu wel. Deze verandering in de discussies in de Veiligheidsraad is er een voor de lange termijn en de Marokkanen komen daarin niet goed uit de verf."

Miley Cyrus weer naakt in videoclip

Miley Cyrus heeft weer geen kleren aangetrokken voor een videoclip. In de video voor haar nummer Wrecking Ball had ze nog een sloopkogel als accessoire, nu moet ze het enkel doen met zilverkleurige bodypaint. De zangeres is te zien in de video Real and True, een nummer dat rapper Future samen met haar opnam.

Het filmpje vertelt het verhaal van twee mannelijke astronauten die een dode vrouwelijke ruimtereiziger vinden en proberen haar weer tot leven te wekken. Future en Mr Hudson, die ook op het liedje zingt, spelen de mannelijke astronauten. Miley is te zien als de onfortuinlijke ruimtevrouw. Waarom de zangeres enkel voorzien is van zilveren glitters is onduidelijk.

Cyrus' vorige video Wrecking Ball zorgde voor veel ophef. In de clip hangt de 20-jarige zangeres naakt aan een sloopkogel. Het filmpje won zondagavond de MTV EMA voor beste videoclip. Tijdens de uitreiking in Amsterdam zorgde de zangeres wederom voor commotie doordat ze iets aanstak wat leek op een joint.

Arnhem stuurt burgemeester naar Opstelten om wiet

De gemeenteraad van Arnhem wil dat burgemeester Herman Kaiser (CDA) een hartig woordje wisselt met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De gemeenteraad is boos op Opstelten omdat hij een voorstel voor een proef met legale wietteelt afwees. Dat staat in een motie van D66, GroenLinks, SP en PvdA die maandagavond werd aangenomen.

De Arnhemse gemeenteraad vindt dat Opstelten gemeenten geen kans geeft om met legale wietteelt te experimenteren omdat initiatieven van veel gemeenten 'bij voorbaat de grond worden ingeboord'. De raad vindt het onzinnig dat coffeeshops softdrugs mogen verkopen, maar niet inkopen omdat de teelt en toelevering illegaal is.

De raad wil ook dat Kaiser een gezamenlijke gemeentelijke lobby begint om het gedoogbeleid van softdrugs verder uit te breiden. Collegepartijen D66, SP en GroenLinks pleitten vorige week voor regulering van de bevoorrading van coffeeshops. Volgens de partijen is de politie te veel tijd kwijt met het opsporen van illegale plantages, die vaak brandgevoelig zijn.

Behalve D66, GroenLinks en de SP zit ook de VVD in het college in Arnhem. De PvdA is de grootste partij in de Gelderse hoofdstad.

Einde dreigt voor pedohulplijn

Door het wegvallen van overheidssubsidie dreigt de hulplijn voor pedofielen Stop it Now te worden opgeheven. Het is nog niet gelukt andere financiers te vinden, zei voorzitter Jules Mulder op Radio 1.

De hulplijn heeft sinds de oprichting anderhalf jaar geleden een kleine 150 duizend euro subsidie gehad. In die tijd kwamen 250 telefoontjes en vijftig mails binnen. Zeker de helft komt van mannen die hulp zoeken voor hun gevoelens jegens kinderen. De rest komt vooral van familieleden die zich zorgen maken over een partner of hun zoon. Zij krijgen uitleg hoe ze met de vermeende pedoseksueel kunnen praten en worden gestimuleerd hem te laten bellen.

Het aantal van 150 mogelijke pedofielen is volgens Mulder 'enorm hoog'. "Zeker als je je bedenkt dat het een groep is die enorm veel schroom heeft over zijn eigen gevoelens, gedachten en gedrag. Bij deze groep probeer je eigenlijk het misbruik voor te zijn."

Na het wegvallen van de subsidie is het niet meer mogelijk pedoseksuelen voor meer anonieme gesprekken door te verwijzen naar De Waag, een kliniek voor pedoseksuelen waar Mulder ook behandelaar is. "In die gesprekken kunnen mensen verder uitzoeken wat er met hen aan de hand is en of ze echt meer hulp nodig hebben. Maar dat is straks niet meer mogelijk."

De hulplijn zelf kan nog een tijdje door, maar moet op termijn ook stoppen. "Wat je dan overhoudt is een website waar mensen misschien nog kunnen mailen."

Er is volgens Mulder enorm hard gezocht naar andere middelen. "Maar pedofilie is geen populair onderwerp om subsidie aan te geven." Bedrijven en fondsen moeten het volgens hem niet zien als een hulplijn voor pedofielen, maar als een hulplijn die probeert seksueel misbruik te voorkomen. "Dat is een zaak waar veel mensen achter kunnen staan."

Duitse terroriste (80) veroordeeld

Een 80-jarige Duitse vrouw is dinsdag door de rechtbank in Frankfurt tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor haar aandeel in drie brandaanslagen in 1977 en 1978, meldt het Duitse persbureau dpa. Van betrokkenheid bij een terreuraanval in 1975 op het hoofdkantoor van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) in Wenen werd Sonja Suder echter vrijgesproken.

Suder maakte in de jaren zeventig deel uit van de radicale groep Revolutionaire Cellen. Zij week in 1978 uit naar Frankrijk, maar werd in 2011 opgepakt en aan Duitsland uitgeleverd om terecht te staan.

Van Persie en Clasie vervangen door Pröpper en Fer

Robin van Persie en Jordy Clasie doen niet mee met het Nederlands elftal in de oefeninterlands tegen Japan en Colombia. De spits van Manchester United kampt met teen- en liesklachten, Clasie heeft een kneuzing aan zijn voet. Davy Pröpper en Leroy Fer zijn door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen als vervangers.

Vooral voor Pröpper is de uitnodiging speciaal. De middenvelder van Vitesse maakte nooit eerder deel uit van de spelersgroep van Van Gaal en zat ook niet in de voorlopige selectie. Fer, spelend voor Norwich City, heeft in totaal vier interlands achter zijn naam.

Het Nederlands elftal oefent zaterdag in het Belgische Genk tegen Japan. Vier dagen later wordt het interlandjaar in de Amsterdam Arena afgesloten tegen Colombia.

Call of Duty: Ghosts

Wat valt er eigenlijk nog te vertellen over Call of Duty? Ieder jaar verschijnt er een nieuw deel en elke jaar levert de game miljoenen op. Toegegeven, ik ben niet zo van de "arcade-achtige-shooters" geef mij maar een Arma 3 of Operation Flashpoint. Maar goed ik wilde mijzelf toch weer eens wagen aan een Call of Duty-game om te checken waar die hele heisa omtrent de games, (nog steeds) vandaan komt. 

Rossi ontslagen als coach Sampdoria

Sampdoria heeft trainer Delio Rossi ontslagen. De 52-jarige Italiaan wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties van dit seizoen. De club uit Genoa leed zondag de derde nederlaag op rij in de Serie A en staat nu onder de degradatiestreep. Jeugdtrainer Francesco Pedone neemt de honneurs waar totdat een nieuwe trainer is gevonden.

Rossi was sinds december in dienst bij Sampdoria. Hij is na Fabio Liverani (Genoa) en Rolando Maran (Catania) de derde trainer die dit seizoen zijn baan verliest bij een club in de Serie A.

Federer passeert Berdych op wereldranglijst

Roger Federer is dankzij zijn prestaties bij de ATP World Tour Finals een plaatsje gestegen op de wereldranglijst. De Zwitser, die in Londen de halve finale haalde en daarin verloor van Rafael Nadal, gaat van zeven naar zes. Tomas Berdych, die bij het eindejaarstoernooi slechts een van zijn drie groepswedstrijden won, moet daardoor een plaatsje inleveren.

De top vijf van de wereldranglijst blijft ongewijzigd. Nadal sluit het seizoen af als nummer één. Novak Djokovic staat tweede, gevolgd door David Ferrer, Andy Murray en Juan Martin del Potro.

Robin Haase blijft de beste Nederlander. Hij stijgt van de 44e naar de 43e plaats. Ook Igor Sijsling boekt een plaatsje winst en staat nu 71e. Jesse Huta Galung (106) en Thiemo de Bakker (144) zijn de andere Nederlandse tennissers in de top tweehonderd.

WK-tickets binnen zeven uur uitverkocht

De belangstelling voor tickets voor het WK voetbal in Brazilië blijft onverminderd groot. De bijna 230.000 kaartjes die beschikbaar waren gesteld in de tweede verkoopfase zijn binnen zeven uur uitverkocht, maakte wereldvoetbalbond FIFA bekend op zijn website. De verkoopfase zou eigenlijk tot en met 28 november duren.

Voetbalfans konden eerder tussen 20 augustus en 10 oktober al kaartjes aanvragen. Voor de circa een miljoen beschikbare tickets bleken toen ruim zes miljoen belangstellenden te zijn. Bij wedstrijden waar de vraag het aanbod overtrof, werden de kaarten via loting toegewezen. In de tweede verkoopfase gold het principe wie het eerst komt, het eerst maalt.

Volgens de FIFA komt meer dan de helft van de aanvragen uit gastland Brazilië. Verder is de belangstelling het grootst in de Verenigde Staten, Australië, Engeland en Argentinië. In de tweede verkoopfase waren overigens geen kaarten beschikbaar voor de populairste wedstrijden zoals de finale en de openingswedstrijd.

De laatste tickets gaan in de verkoop vanaf 8 december, nadat de WK-loting heeft plaatsgevonden. Fans weten dan ook precies voor welke wedstrijd ze een kaartje proberen te bemachtigen.

FTL: Advanced Edition aangekondigd

De razendpopulaire indiegame, Faster Than Light, krijgt binnenkort een grote update. Er is zoveel content bij de update toegevoegd, dat de update zelfs een eigen naam krijgt: FTL: Advanced Edition.  Vanaf nu kunnen spelers enemies beheersen, systemen hacken en nog veel, veel meer.

Nadat de update uitgerold is zal de originele versie nog wel te verkrijgen zijn, maar de game krijg een gratis re-release, en heet vanaf dat moment FTL: Advanced Edition. De meeste nieuwe content komt er in de vorm van nieuwe schepen, nieuwe wapens en nieuwe omgevingen. De nieuwe soundtrack in FTL: Advanced Edition, is gemaakt door componist Ben Prunty

De volledige lijst met nieuwe features:

  • Mind Control System: Temporarily turn enemies into allies. Force a boarder to repair the damage they just did, or have the enemy pilot sabotage their own helm.
  • Hacking System: Lockdown and disrupt enemy systems. Unique effects for each system, ranging from forcing a teleporter remove boarders to making the medbay damage instead of heal.
  • New Sector and Events
  • New Weapons and Effects: Many new weapons that take advantage of new mechanics: overcharging to increase the number of volleys, stun effects to freeze crew, and area effect targeting, to name a few.
  • And more systems, drones, augments, enemy ships, enemy layouts, and hostile environments.

Het nieuwe verhaal van FTL: Advanced Edition, is geschreven door de writers Tom Jubert en Chris Avellone. De iPad release, en de updates van de Mac, Linux en PC versies staan gepland voor 2014. 

Jeugdbende berooft kids van snoep

In Nieuw-Vennep is gisteravond een groepje kinderen het slachtoffer geworden van een jeugdbende. Het gemaskerde viertal had het gemunt op de Sint Maartenbuit van de kinderen.

De kinderen hadden de hele avond luidkeels gezongen om zo ieder een zak snoep bij elkaar te verdienen. Op een gegevent moment werden zij opgewacht door vier jongeren.

Om ontdekking te voorkomen, was het kwartet voorzien van maskers. Zij dwongen de slachtoffetjes hun zuur verdiende snoepzakken af te staan.

Wijkagent Ben Haspels heeft geen goed woord over voor de jeugdbende. Hij noemt hen dan ook sarcastisch 'helden'. Inmiddels stromen de steunbetuigingen aan de kinderen binnen.

Een van de volgers van deze Bromsnor heeft aangeboden een nieuwe zak snoep af te leveren op het politiebureau. Een strak plan, zo vindt Haspels.

Google Glass kan muziek herkennen

Google Glass-gebruikers kunnen met een binnenkort te verschijnen update informatie opvragen over muziek die in de omgeving te horen is. Het betreffende nummer kan vervolgens worden opgevraagd via Googles muziekdienst Play Music. Dat suggereert het bedrijf in een nieuwe promotievideo voor de bril.

Het herkennen van muziek werkt op telefoons ook met apps als Shazam en Soundhound. De dienst van Google onderscheidt zich doordat het met stemcommando's aan te sturen is. De vraag 'welk nummer is dit?' is voldoende voor de bril om muziek in de omgeving te analyseren.

Naast de nieuwe software komt Google ook met een uitbreiding voor de bril. Ter vervanging van de standaard monokoptelefoon kunnen Glass-bezitters een stereokoptelefoon kopen. Deze zou volgens The New York Times zo'n 85 dollar, omgerekend bijna 64 euro, moeten kosten.

Google Glass is op dit moment beperkt verkrijgbaar voor 1500 dollar (1121 euro). Eind volgend jaar moet de bril voor een betaalbaar bedrag in de winkel verkrijgbaar zijn.

Laurentien wil mening kinderen in pietendiscussie

Prinses Laurentien vindt dat de mening van kinderen het belangrijkst is in de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. "We moeten eigenlijk de kinderen vragen hoe ze hier over denken", zegt de prinses, die een boek schreef over het hulpje van Sinterklaas, in het AD.

"Kinderen kijken vaak heel anders, veel minder complex, tegen dit soort problemen aan dan volwassenen", legt ze uit. "Wat je vaak van kinderen hoort is: grote mensen maken grote stappen en soms ook te grote stappen." Laurentien vindt dat mensen naar kinderen moeten luisteren. "Sinterklaas is vooral hun feest, niet het feest van volwassenen."

De 47-jarige prinses schreef het boek Pietje Piet voor het koffiemerk Douwe Egberts. Laurentien, die getrouwd is met prins Constantijn, hoorde graag wat haar kinderen Eloise, Claus-Casimir en Leonore vonden van haar boek. "Ze vonden het verhaal heel grappig, alle drie. En ze vonden de tekeningen heel mooi."

Laurentien, die per 1 januari na tien jaar haar functie als voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven neerlegt, vindt het erg belangrijk dat ouders hun kinderen voorlezen. "Ik zeg altijd dat vijftien minuten voorlezen per dag aan je kinderen de vuistregel is: dat prikkelt hun fantasie en versterkt hun denkkracht", legt ze uit. "Kinderen leren hun taal voor het grootste deel van hun ouders."

Gewonde Rotterdammer aangehouden voor dood vrouw

De man die maandagmiddag zwaargewond op straat werd gevonden in Rotterdam is aangehouden. De politie verdenkt hem ervan betrokken te zijn bij de dood van een vrouw die tegelijkertijd werd aangetroffen in een woning in de stad. De man stond op het punt om zelfmoord te plegen.

Agenten gingen rond het middaguur af op een melding over een man die op een balkon van een appartement in de Groepstraat stond en een einde aan zijn leven wilde maken. Ze vonden hem even later op de grond onder het balkon. In de woning troffen ze de ernstig gewonde vrouw aan, de 31-jarige bewoonster van het huis. Reanimatie mocht niet meer baten.

Wat zich precies heeft afgespeeld en wat de relatie was tussen de twee, is nog niet duidelijk. De Rotterdammer was maandag nog niet aanspreekbaar.

Vliegdekschip VS ingezet bij hulp Filipijnen

Het Amerikaanse vliegdekschip George Washington is onderweg naar de Filipijnen om te helpen bij de hulpverlening na de verwoestende tyfoon Haiyan. Het duurt een dag of twee voordat het oorlogsschip bij het getroffen gebied aankomt, zegt het Pentagon.

De vliegtuigen en helikopters van de Washington kunnen worden ingezet om voedsel en drinkwater te droppen. Op die manier heeft de Amerikaanse marine na de tsunami van 2004 in Azië veel levens gered.

Jenna Jameson maakt cumback

Jenna Jameson heeft haar liefdespoort weer geopend voor geld. Het geld is namelijk op.

Vijf jaar geleden hing de 39-jarige pornoster haar mossel aan de wilgen. Ze zwoer nooit meer haar benen te spreiden in de pornoindustrie. Het balletje kan vreemd rollen, want ze klust sinds kort weer bij als webcamhoer.

Tsja, ook bij huize Jameson moet de schoorsteen blijven roken. "Ik doe het om voor mijn gezin te zorgen", zo bekent ze. Daarom laat ze zich nu uitwonen voor de webcam, waarbij vele fans live kunnen meerukken.

Het geld is meer dan welkom bij de pornoster. Ze is namelijk onlangs gescheiden en heeft haar huis gedwongen moeten verkopen. Toch doet ze het niet alleen voor geld. "'Ik doe het ook om plezier te hebben en mijn fans te ontmoeten."

Wang blij met Ajax-debuut

Chengkuai Wang debuteerde afgelopen maandag bij Jong Ajax tegen De Graafschap. De Chinees is verheugd met zijn eerste minuten. "Ik ben erg blij met mijn debuut. Ik ben de trainer erg dankbaar dat hij mij deze kans wilde geven", aldus Wang tegen Ajax TV.

Jong Ajax verloor maandag met 1-2 van De Graafschap op De Toekomst. "Dat we niet hebben gewonnen vind ik wel jammer. Toch vind ik wel dat we goed hebben gespeeld. We creëerden veel kansen, maar hebben ze niet benut." Jong Ajax kwam via een goal van Sam Hendriks op voorsprong, maar zag De Superboeren vervolgens langszij en op voorsprong komen.

Over het algemeen is Wang tevreden over zijn eerste periode in Nederland. "Ik heb me op veel vlakken ontwikkeld. Op de trainingen gaat het steeds beter dan in het begin en ook mijn Nederlands gaat iets vooruit. Aan het eten en het weer ben ik inmiddels ook al gewend."

Aboutaleb wil marineschepen in haven Rotterdam

De marine moet schepen inzetten voor controles bij de haven van Rotterdam. "Het is raar dat wij wel optreden tegen piraterij in Somalië en dat we de grootste waterweg van het westelijk halfrond niet beveiligen. Ik vind het een manco in onze bewaking", zei burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb dinsdag op de radiozender van RTV Rijnmond.

De PvdA-burgemeester heeft nooit begrepen waarom er geen afschrikwekkende militaire macht in de haven is. "We zijn een grote haven in de wereld. Er zijn altijd grote belangen te verdedigen. Je komt Schiphol ook niet binnen zonder de marechaussee te passeren."

De zeehavenpolitie houdt de openbare orde en veiligheid al in de gaten en treedt op tegen smokkel. De haven voldoet dan ook aan internationale veiligheidsnormen. "Anders zouden bijvoorbeeld Amerikaanse schepen niet deze kant op komen."

Waar de marineschepen dan voor nodig zijn wilde de burgemeester niet zeggen. "Het is goed om te laten zien dat er niet met je gesold wordt." Dat er nu geen grote incidenten zijn, betekent volgens de burgemeester niet dat dit altijd zo blijft. "Er kan van alles gebeuren en het is veel beter om op zaken voorbereid te zijn dan achteraf sorry te zeggen."

De burgemeester ging niet in op de vraag of de marineschepen bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor terrorismebestrijding. "Het is niet goed mensen allerlei angstbeelden aan te praten. Er is ook politie in Rotterdam, gewoon omdat het hoort dat je als stad bent voorbereid op slechte dingen die zouden kunnen gebeuren."

Busongeluk Zuid-Afrika eist 29 levens

Bij een botsing tussen een bus en een vrachtwagen in de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga zijn in de nacht van maandag op dinsdag 29 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering bekendgemaakt. Tientallen passagiers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Verkeersongelukken waarbij veel mensen om het leven komen komen geregeld voor in Zuid-Afrika. Vaak zijn ze te wijten aan slecht onderhouden wegen en chauffeurs die zich niet aan de regels houden.

ING verwacht herstel uitzendbranche

De omzet van de uitzendbranche groeit volgend jaar met twee procent. Die verwachting spreekt het economisch bureau van ING uit in een dinsdag gepubliceerd rapport. De groei komt volgens de bank voornamelijk door de vraag naar tijdelijk personeel uit sectoren die exporteren.

De omzet van uitzendbranche krimpt al bijna twee jaar. Vorig jaar kwam de afname uit op vier procent. ING verwacht dat in het huidige, vierde kwartaal de omzet al wel herstelt. Dat kan niet voorkomen dat over geheel 2013 de omzet met twee procent krimpt, zo verwacht het economisch bureau.

Volgens de economen stijgt vooral de vraag naar uitzendkrachten vanuit de industrie, groothandel en transport. "Voor pieken in de productie wordt vooral tijdelijk personeel gezocht." De vraag naar detachering en werving en selectie, dat ook onder de flexbranche valt, neemt nog niet toe. "De heropbouw van de flexibele schil is zolang banengroei uitblijft niet aan de orde", schrijft ING.

Apple verkoopt verbeterde iPad Mini alleen online

De verbeterde iPad Mini is sinds dinsdag verkrijgbaar via de online shop van Apple. Apple heeft de kleine tablet zonder precieze aankondiging in de digitale schappen gelegd. De Amerikaanse fabrikant stelt wel dat de levering vijf tot tien werkdagen kan duren.

De tablet kost tussen de 389 en 779 euro, afhankelijk van de opslagruimte en de mogelijkheden om online te gaan via 3G en 4G. Hiermee blijven de nieuwe iPads duurder dan bijvoorbeeld de Nexus 7 van Google, maar gelijk in prijs aan de Galaxy Tab 3 10.1 van Samsung.

Vorige maand liet Apple weten zijn nieuwe minitablet in november aan te bieden. Geruchten uit Azië suggereerden dat Apple moeite heeft genoeg kleine iPads te produceren. Op dit moment is de tablet alleen verkrijgbaar via Apples eigen online winkel.

De vernieuwde iPad Mini heeft een krachtigere processor dan zijn voorganger. Daarnaast heeft het tablet een retinabeeldscherm waardoor beelden gedetailleerder kunnen worden weergegeven. Deze schermen worden al gebruikt voor de grotere iPads en de iPhone 5-serie.

Poetin op bezoek in Vietnam

De Russische president Vladimir Poetin is dinsdag in Hanoi aangekomen voor eendaags staatsbezoek. Poetin wil met het bezoek de banden aanhalen met het land dat vroeger een ideologische bondgenoot was. Vermoedelijk staan gesprekken over samenwerking op militair gebied en op het gebied van energie op de agenda.

Rusland is een van de belangrijkste leveranciers van militair materieel aan Vietnam en er worden plannen gemaakt om bepaald materieel in Taiwan te laten maken, met hulp van Russische bedrijven. Vorige week droeg Rusland de eerste van zes onderzeeërs over aan Taiwan.

"De Russisch-Vietnamese vriendschap heeft de tand des tijds doorstaan en heeft diverse tragische gebeurtenissen van de twintigste eeuw en drastische veranderingen in de wereld en in onze landen overleefd", schreef Poetin in een artikel dat Vietnamese staatsmedia publiceerden.

Vietnam en Rusland waren ideologisch gezien bondgenoten totdat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. De bilaterale betrekkingen werden onder Poetin steeds beter en de beide landen tekenden in 2001 een strategische samenwerkingsovereenkomst.

Tatjana klaar met roddels over relatie

Tatjana Simic is alle speculaties over haar relatie met miljonair Lex van Hessen zat. "We hebben er nu toch echt voor gekozen in de luwte verder te bouwen aan onze liefdesrelatie", zegt de zangeres in het AD. "De grote druk van buitenaf en de insinuaties over hoe onze toekomst eruit zou moeten zien, ervaar ik als zeer storend."

Ook haar vijftien jaar oudere verloofde Lex, die zijn geld heeft verdiend met de productie van worstomhulsels, ergert zich aan het geroddel. "Hij is niet gewend aan de schijnwerpers en moet erg aan alle aandacht wennen."

Een familielid van de worstenmiljonair zei eerder dat Van Hessen, die vorige maand op zijn knieën ging voor Simic, nog getrouwd is. "Of hij nog getrouwd is of niet? Het gaat niemand een bal aan", zegt Tatjana, die meer dan een jaar een relatie heeft met Lex.

De 50-jarige Simic, die in 2011 op zoek ging naar een nieuwe liefde voor het televisieprogramma Wie kiest Tatjana?, heeft geen zin meer om te veel over haar relatie te praten. "Dat ik bekend ben, wil nog niet zeggen dat ik mijn hele leven met de buitenwereld hoef te delen", legt Tatjana uit. "Ook BN'ers hebben recht op privacy."

Immers kan niet meer naar supermarkt

Volgens Lex Immers gaat een aantal journalisten bij Feyenoord te ver. Ze blijven maar negatief over de middenvelder schrijven, die er in het dagelijks leven last van heeft.

"Het wordt nu te persoonlijk. Ik kan niet eens meer normaal met mijn kinderen naar de supermarkt", zegt Immers in gesprek met Sp!ts. "Als ik in de supermarkt loop, zeggen mensen van alles tegen me en moet ik mijn zoontje en dochtertje uitleggen waarom ze van die rare en lelijke dingen zeggen. Ze roepen dat ik beter mijn best moet doen, want ze geloven wat ze lezen."

De Hagenaar snapt niet precies waarom deze media de pik op hem hebben. "Zien ze liever alleen maar eigen jeugd in het eerste van Feyenoord? Komt het omdat ik uit Den Haag kom? Mogen ze me daarom niet? Willen ze iemand anders op mijn plek? Ze blijven maar negatief over mij schrijven en hopen dat Ronald Koeman dat op een gegeven moment zat is en mij uit het elftal haalt."

"Ze moeten er mee kappen. Op het moment dat het invloed heeft op mijn privéleven, gaat het te ver", vervolgt Immers. Overigens antwoordt Immers binnen de lijnen met zijn voeten; hij scoorde in de laatste twee duels voor Feyenoord.

Sanders: "Iemand handelt uit rancune"

Tiny Sanders zit nog altijd met het 'lek' bij PSV in zijn maag. De voorzitter heeft slapeloze nachten van degene die informatie naar de pers doorspeelt. Het rapport van Forum PSV kwam enkele weken geleden in handen van Voetbal International.

Sanders betreurt dit enorm en wijst iemand van de onderzoekscommissie aan als schuldige. "Er is telkens informatie gelekt door iemand die niet integer is", laat Sanders weten aan Eindhovens Dagblad.

"Er is iemand in dat forum die handelt uit rancune, een eikeltje dat hier ooit heeft gesolliciteerd. Ik slaap er niet van dat mensen niet te vertrouwen zijn", vervolgt de PSV-directeur. "Dat mensen in het openbaar zeggen dat wij bewust de aandacht op het lekken leggen, is ook schandalig."

"Ik blijf weigeren dingen openbaar te maken als het tegenovergestelde is afgesproken. Dan kan ik net zo goed de notulen van de directievergadering meteen naar het ED sturen. Een onbetrouwbaar forumlid zet een verkeerd beeld neer. Die praat namelijk met de pers. Forumleden die wel te vertrouwen zijn, zwijgen."

Kvyat behaalt superlicentie

Niets staat Daniil Kvyat meer in de weg om zijn debuut in de Formule 1 te maken. De 19-jarige Rus heeft vorige week vrijdag onder toeziend oog van autosportfederatie FIA op het circuit van Misano ruim 300 kilometer gereden in een twee jaar oude Toro Rosso en zich hiermee verzekerd van een superlicentie.

Kvyat werd eerder dit jaar kampioen in de GP3 Series en mocht uit het opleidingsprogramma van Red Bull doorstromen naar Toro Rosso. De Rus werd gekozen boven onder meer Antonio Felix da Costa die op poleposition leek te staan. Dat het Red Bull menens is om Kvyat ervaring op te doen blijkt wel uit het feit dat hij zowel in Austin als op Interlagos voor zijn nieuwe team de eerste vrije training mag gaan rijden.

Tennisser Koolhof direct onderuit in Ecuador

Wesley Koolhof heeft in de eerste ronde van het Challengertoernooi in het Ecuadoriaanse Guayaquil niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nederlandse tennisser werd met 4-6 en 2-6 verslagen door de als eerste geplaatste Leonardo Mayer.

Koolhof, de nummer 578 van de wereldranglijst, was via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. Mayer bezet de 115e plaats. Koolhof was de enige Nederlandse deelnemer aan het Zuid-Amerikaanse graveltoernooi.

AZ ergert zich aan gedrag sc Heerenveen

Verbazing is er bij de Alkmaarse voetbalclub over de gang van zaken rond Hans Vonk. De teammanager van AZ zou volgende week gepresenteerd worden als technisch directeur van sc Heerenveen, maar AZ heeft tot nu toe nog niks gehoord van de Friese club. Algemeen directeur Toon Gebrands begrijpt daar niks van.

"De irritatie daarover neemt met de dag toe. Heerenveen is altijd een correcte club geweest, een voorbeeldclub zelfs. Maar ik vind het hoogst onzorgvuldig dat niemand van die club ons nog heeft benaderd om te laten weten dat ze Hans Vonk graag aan zouden willen trekken. Ik zou al bellen voordat ze het eerste gesprek met Vonk zouden hebben. Ook omdat ze ons nu in tijdnood duwen. Wij moeten straks weer iemand gaan zoeken voor onze professionele organisatie."

Gerbrands verwijt Vonk, die zelf wel rond is met Heerenveen, niets. "Hij heeft ook alleen maar gereageerd op wat aan hem werd gevraagd."

De manier waarop het nu gaat bij Heerenveen kan komen door de nieuwe bestuurlijke situatie bij de club. Jos Vaessen en Lense Koopmans, de formateurs, zijn bezig om de nieuwe clubleiding samen te stellen. Dit gaat op het moment niet heel soepel. Vorige week stapte beoogd algemeen directeur Robert van der Werff op als interim-commercieel directeur. 

[GSOD] Titelverdediger Van Barneveld naar huis

Titelverdediger Raymond van Barneveld is uitgeschakeld op de Grand Slam of Darts. De Hagenaar begon de poule met twee zeges, maar de laatste wedstrijd tegen Mervyn King werd met 3-5 verloren. 

Om door te gaan naar de achtste finales had Van Barneveld vier legs moeten winnen en kwam er dus één te kort. Behalve King kwalificeerde ook Tony O'Shea zich in groep E voor de laatste zestien. In groep G was er een shootout nodig om te bepalen wie zich zou kwalificeren voor de volgende ronde. Mark Webster en Wes Newton hadden na drie groepsduels dezelfde hoeveelheid punten en ook het legsaldo was gelijk. Webster won uiteindelijk de 9-dart shootout en gaat door. 

Op dinsdagavond worden de beslissende wedstrijden in de groepen A t/m D gespeeld. Wesley Harms (groep B) speelt tegen James Wade, maar maakt geen kans meer om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. In groep D treedt Michael van Gerwen aan tegen Kim Huybrechts en speelt Vincent van der Voort tegen Dean Winstanley. Van Gerwen heeft aan drie legs voldoende om door te gaan en Van der Voort moet hopen op een wonder. Hij moet zelf met 5-0 winnen en Van Gerwen moet winnen van Huybrechts. 

De laatste Nederlander die in actie komt is Christian Kist. Hij speelt tegen Adrian Lewis en de winnaar van die partij gaat door naar de laatste zestien. 

Uitslagen groep E t/m H - derde speelronde

Groep Naam Naam Uitslag
E Tony O'Shea Ricky Evans 5-1
E Raymond van Barneveld Mervyn King 3-5
F Justin Pipe Mark Walsh 2-5
F Andy Hamilton Robert Thornton 5-4
G Mark Webster Ross Smith 5-3
G Simon Whitlock Wes Newton 4-5
H Ted Hankey Michael Smith 5-1
H Scott Waites Dave Chisnall 5-1

Achtste finales (onderste deel van het toernooischema)

Naam Naam
Tony O'Shea Andy Hamilton
Robert Thornton Mervyn King
Simon Whitlock Ted Hankey
Scott Waites Mark Webster

FOK!filmblik: Play Misty for Me (1971)

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik het regiedebuut van Clint Eastwood aan. Het was namelijk op 12 november 1971 dat de film Play Misty for Me voor het eerst op het witte doek te zien was.

Play Misty for Me

Dave Garver (Clint Eastwood) is een deejay bij KRML, een jazz radiozender. Bij zijn uitzendingen wordt hij regelmatig opgebeld door een gestoorde fan genaamd Evelyn Draper. Draper heeft de gewoonte om steeds het liedje 'Misty' van Errol Garner aan te vragen. Als Dave zijn relatie met zijn vorige vriendin Tobie Williams probeert te herstellen blijkt dat Evelyn hem met niemand wil delen en dat ze daarvoor over lijken gaat.

Play Misty for Me 1

Clint Eastwood was in 1971 natuurlijk al lang bekend van zijn rollen in epische westernfilms, maar ook het thriller genre was goed aan de Amerikaanse acteur besteed. De psychologische thriller Play Misty for Me werd in slechts drie weken opgenomen. De concertopnames die in de film te zien zijn werden opgenomen op het Monterey Jazz Festival.

Play Misty for Me 2

Het scenario van Play Misty for Me werd geschreven door Dean Riesner en Jo Heims, die ook het script voor Dirty Harry zouden leveren. Play Misty for Me werd gemaakt met een budget van 725.000 dollar en zou wereldwijs meer dan 10 miljoen dollar opbrengen. Lang niet gek voor een regiedebuut.

Stuiteren voor gevorderde

Als het over turnen gaat worden in veel gevallen direct de turn pakjes van de dames genoemd. Jammer, want als je serieus gaat kijken zie je mensen die hun lichaam gecontroleerd in de meest extreme situaties "gooien". Dit is een overzicht van het wereld kampioenschap Tumbling (over een lange mat) en Trampoline in Odense. Als ik dit bekijk vraag ik me af of ze daar de zwaartekracht even hebben uitgezet.

Met dank aan SomeUser voor de submit.

Honderden instructeurs niet bevoegd voor rijles

Ruim 1200 rijinstructeurs geven les terwijl ze daar niet bevoegd toe zijn. Uit geldnood doen ze hun verplichte opfriscursus niet meer. Dat zegt de Vereniging Rijschool Belang (VRB) dinsdag in Metro. Het gaat om tien tot vijftien procent van alle instructeurs in Nederland.

Veel rijscholen zitten in geldnood. Het aantal scholen is in de laatste jaren fors gestegen, waardoor het aantal leerlingen alleen maar daalt. Instructeurs zijn verplicht om elke vijf jaar een herkeuring te doen, maar dat kost tweeduizend euro en is voor veel rijscholen te duur. De cursus duurt bovendien meerdere dagen, waardoor de instructeurs inkomsten mislopen.

Volgens de VRB rijden er zelfs docenten rond met vervalste passen. "Het is schrijnend", zegt VRB-voorzitter Peter van Neck in de krant. "Klanten hebben geen idee en de politie controleert totaal niet." De boete voor onbevoegd lesgeven bedraagt 630 euro.

Van Neck wil dat er iets gaat gebeuren. Hij is in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om het probleem aan te pakken.

Zorgpremie Menzis en CZ tientje omlaag

Zorgverzekeraars Menzis en CZ verlagen de premie voor de zorgverzekering voor volgend jaar met ongeveer tien euro. Verzekerden bij Menzis betalen volgend jaar maandelijks 10,50 euro minder en komen uit op 95,50 euro per maand. Verzekerden bij CZ betalen 9,70 euro minder en komen uit op 95,90 euro. Op jaarbasis ligt de verlaging rond de 120 euro, oftewel bijna tien procent.

Menzis houdt de premies van de meeste aanvullende verzekeringen en tandverzekeringen gelijk. Van de verzekeringen waarvan wel de premie omhoog gaat, worden de dekkingen verhoogd, aldus de vierde speler op de markt. De premie kan volgens Menzis worden verlaagd vanwege scherpe zorginkoop en de gezonde financiële positie van de coöperatie.

CZ houdt de premie voor alle aanvullende verzekeringen gelijk. Deze verzekeraar voert dezelfde redenen aan voor de premiedaling.

Menzis biedt klanten dit jaar voor het eerst een beperkte zorgverzekering. Klanten die hiervoor kiezen kunnen niet overal meer terecht, maar alleen bij zorgaanbieders waarmee Menzis een contract heeft afgesloten. De premie voor voor deze verzekering bedraagt 86,50 euro per maand. Bij een maximaal eigen risico van 860 euro is de premie 66,50 euro per maand.

Univé-VGZ en Achmea verlaagden hun premies eerder al tot onder de honderd euro.

Volgens verschillende vergelijkingssites dalen de basispremies gemiddeld ongeveer tien procent. Acht op de tien basisverzekeringen kost nu minder dan honderd euro. Een gezin is volgend jaar door de verlagingen gemiddeld 220 euro minder kwijt aan zorgpremies, berekende website verzekeringssite.nl.

De aanvullende verzekeringen stijgen ongeveer twee procent in prijs. Zorgkiezer.nl liet eerder op maandag aan de Volkskrant weten dat verzekeraars snoeien in de dekking van de aanvullende verzekeringen. Zo zijn er bijna geen ruime aanvullende pakketten meer, en vergoedt bijna geen verzekeraar fysiotherapie nog onbeperkt.

Bestellers illegaal vuurwerk krijgen mail politie

De politie stuurt mensen die online illegaal vuurwerk bestellen de komende tijd een persoonlijke videoboodschap. In die video spreekt een politiewoordvoerder de besteller met zijn initialen aan en wordt getoond wat hij heeft besteld. Ook wordt hij gewaarschuwd dat hij op het punt staat iets illegaals te doen. De video's komen op de site van de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers en zijn voor iedereen zichtbaar.

Hoe wordt achterhaald wie illegaal vuurwerk bestelt, wil een woordvoerder van de taakgroep niet zeggen. "Als mensen dat weten werkt het niet meer." Hij wil niet ingaan op de vraag of de taakgroep bijvoorbeeld zelf sites heeft opgezet waar zogenaamd illegaal vuurwerk kan worden besteld.

Door de videowaarschuwingen openbaar te tonen hoopt de taakgroep andere mensen die denken over het bestellen van illegaal vuurwerk te ontmoedigen. Als iemand zijn illegale bestelling ondanks de waarschuwing doorzet, wordt met justitie en politie overlegd over welke verdere stappen moeten worden genomen.

Voorheen werd zwaarder en in Nederland verboden vuurwerk vooral in België en Duitsland gekocht. De laatste jaren wordt het steeds meer bij webshops in Oost-Europa besteld. Dat is volgens de taakgroep levensgevaarlijk voor huisgenoten, omwonenden en postbezorgers.

Bij de laatste jaarwisseling belandden volgens de taakploeg 810 slachtoffers op de spoedeisende hulp. Dat was twintig procent meer dan de jaarwisseling daarvoor. Zeker een kwart van de slachtoffers viel door zwaar professioneel vuurwerk of door zelfgemaakte vuurwerkbommen. De ernst van het letsel zou ook zijn toegenomen. Achttien procent van de slachtoffers werd in een ziekenhuis opgenomen, dat is het hoogste percentage van de afgelopen tien jaar. Jaarlijks zou tussen de een en twee miljoen kilo zwaar professioneel vuurwerk bij consumenten belanden. De laatste jaren raken zijn dat steeds vaker mannen van 40 jaar en ouder.

De Task Force Vuurwerkbommenmakers was voor het eerst actief rond de jaarwisseling van 2011 op 2012. De campagne, een project van de politie en VeiligheidNL, richtte zich toen op filmpjes die vuurwerkbommenmakers op sites als Youtube zetten. Daarbij werd geprobeerd de identiteit van de makers van die filmpjes te achterhalen.

'Twee mannen dumpten lichaam Heulmeisje'

Het meisje dat in 1976 werd gevonden bij parkeerplaats De Heul in het Utrechtse Maarsbergen werd daar gedumpt door twee mannen van tussen de 30 en 40 jaar oud. Dat heeft een anonieme tipgever vorig jaar gemeld, laat de politie dinsdag weten.

Dat het meisje door twee mannen van nu in de 70 werd gedumpt, is volgens de tipgever bij veel mensen bekend. De politie hoopt dat meer mensen zich nu met informatie over het zogenoemde Heulmeisje melden.

Ook laat de politie weten dat nieuwe informatie is binnengekomen waardoor de identiteit van het meisje mogelijk te achterhalen is. Die informatie kwam binnen na een uitzending van het televisieprogramma Vermist in 2006. Destijds werd een reconstructie van het hoofd van het meisje getoond.

In Opsporing Verzocht legt het Nederlands Forensisch Instituut dinsdagavond uit hoe bepaalde informatie over het meisje is achterhaald. Woensdag besteedt het Duitse opsporingsprogramma Aktenzeichen XY Ungelöst aandacht aan de zaak.

Het Heulmeisje was ongeveer 16 jaar oud toen ze werd omgebracht. Jarenlang werd gedacht dat het meisje de vermiste Monique Jacobse is, maar in 2006 bleek zij in de Verenigde Staten te wonen.

Xbox One krijgt Skydrive

Microsoft heeft een demonstratievideo uitgebracht voor de Skydrive-app op Xbox One. Skydrive is Microsofts online opslag en met de app voor Xbox One is deze digitale kartonnen doos ook te benaderen via de nieuwe console.

Via Xbox One kun je alle documenten, zoals bijvoorbeeld foto's en video's, bekijken en delen via de meeste sociale netwerken. Skydrive voor Xbox One is niet alleen te besturen via de controller, maar is ook volledig te gebruiken via stemcommando's.

Skydrive is vanaf de launch beschikbaar voor Xbox One. De console komt in 2014 uit in Nederland.

FOK! wat een weer... Druilerig

Goodmorning luitjes! Ik vrees dat ons opnieuw een sombere dag te wachten staat waarbij er van tijd tot tijd regen of motregen valt. Toch zullen het waarschijnlijk geen grote hoeveelheden zijn. Druilerig lijkt mij het juiste woord om te gebruiken. Pas helemaal aan het einde van de dag wordt het van het noordwesten uit langzaam droger, maar of we de zon nog te zien gaan krijgen is nog maar zeer de vraag.

Het kwik loopt vanmiddag op tot rond de 10 graden en er staat een matige zuidenwind die later op de dag draait naar het noordwesten. Morgen is het een stuk vriendelijker weer, want het is vrijwel overal droog en er zijn perioden met zon. Donderdag is het dan weer grijs en nat. 

We hebben de eerste koude nacht achter de rug met de eerste vorst, maar de komende nachten zijn echter vrij zacht en verlopen derhalve vorstvrij.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zeebrugge1
Remco was het afgelopen weekend in Zeebrugge en maakte daar een prachtige reportage.

 Zeebrugge2
De luchten waren soms erg fraai.

Zeebrugge3
Toch waren er ook enkele buien actief.

 Zeebrugge4
Het waaide ook behoorlijk.

 Zeebrugge
De avondlucht was echt prachtig. Dank voor de reportage Remco!

 

Call of Duty in je kontzak

Er is een video online verschenen over de companian app voor Call of Duty: Ghosts. In de video laten de makers zien waar je de app allemaal voor kunt gebruiken om op die manier altijd en overal verbonden te zijn met jouw Call of Duty-spel.

De app, die is ontwikkeld door Beachhead, werkt niet alleen als tweede scherm tijdens het spelen, maar geeft je ook buiten het spelen om al je statistieken in het spel. je kunt er ook onderweg de looks van jouw personage mee aanpassen, zodat je bij thuiskomst direct kunt beginnen met spelen.

De app is ook geschikt voor de Clan Wars-modus. In deze nieuwe spelmodus kun je met jouw clan vechten tegen andere clans om zo onder andere speciale items te krijgen die alleen in Clan Wars te vinden zijn. Heb je nog geen clan? Dan kun je met de app moeiteloos je eigen clan opstarten.

De Call of Duty: Ghosts-app is verkrijgbaar via de App Store en Google Play.

Zwarte Sint en witte Piet trappen carnaval af

De start van het carnavalsseizoen in Maastricht is maandag opgeluisterd door onder andere een zwarte Sinterklaas met witte Pieten. Dat meldt omroep L1.

Dialectgroep Ummer d'r Neaver uit Kerkrade wilde met hun optreden als zwarte Sint en witte Piet de landelijke discussie over Zwarte Piet op de hak nemen. De traditionele Zwarte Piet zou namelijk racistisch zijn, volgens een groepje huilnegers.

Zwarte Klaas werd het podium opgehaald onder de klanken van het welbekende Sinterklaasje Kom Maar Binnen. De tekst daarvan was iets aangepast: "En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen Zwarte Pieten bij", zong de Kerkraadse band.

Met de viering van de elfde van de elfde op het Vrijthof in Maastricht is het carnavalsseizoen weer traditioneel ingeluid. Ook in andere plaatsen werd maandag de start van het carnavalsseizoen gevierd.

Stadionuitbreiding voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles mag het stadion De Adelaarshorst uitbreiden. De club krijgt 2652 extra zitplaatsen. "We hebben het over drie staanvakken met ieder een capaciteit van 700 en twee zitvakken met ieder een capaciteit van 276. We hebben formele toestemming gekregen van de KNVB", vertelt Go Ahead-directeur Edwin Lugt op de officiële website van de club.

De Adelaarshorst komt nu op een totaal aantal zitplaatsen van 8500. In de winterstop hoopt de club extra supporters te kunnen verwelkomen. "Het is mogelijk dat we de uitbreiding in fases gaan doorvoeren. Veiligheid van onze fans gaat boven alles."

"We willen de extra seizoenkaarten die ter beschikking komen in de vrije verkoop gooien. Er is op dit moment namelijk nog wel een wachtlijst, maar niet voor de B-side. We moeten daarbij verscheidene opties bekijken: worden dat seizoenkaarten voor een half jaar of voor misschien wel anderhalf jaar?"

Grote opkomst bij crematie WO2-veteraan

Honderden mensen zijn maandag op de crematie van een Britse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog afgekomen die ze nooit hebben gekend. Harold Jellicoe Percival overleed 25 oktober, maar had geen directe familie of goede vrienden meer over. Aan een oproep in een lokale krant om zijn uitvaart bij te wonen werd massaal gehoor gegeven.

Het rouwcentrum dat Percivals crematie afhandelde plaatste de advertentie, die vervolgens werd opgepikt op Twitter. Honderden militairen, veteranen en burgers kwamen maandag samen in Lytham St Annes, in het noordwesten van het land, om Percival de laatste eer te bewijzen. De belangstelling was zo groot dat niet iedereen in het rouwcentrum paste. Tientallen mensen die niet naar binnen konden bleven buiten in de regen staan.

"Het was compleet overweldigend, we hadden deze enorme opkomst helemaal niet verwacht", zei Lorraine Holt, een medewerker van het verzorgingstehuis waar Percival woonde voor hij overleed. "We hebben een hoop veteranen (...) en elk van hen zou op deze manier herinnerd moeten worden."

Klachtenprocedure tegen tien stakende advocaten

De Bond van Wetsovertreders begint namens tien verdachten een klachtenprocedure tegen advocaten die maandag niet op zitting zijn verschenen vanwege de advocatenstaking. De club die zich inzet voor de belangen van (ex-)gedetineerden had al aangekondigd een tuchtzaak te starten tegen de advocaten die niet op kwamen dagen.

Vanwege de advocatenstaking zijn maandag tientallen rechtszaken aangehouden. Verzoeken hiertoe werden grotendeels toegewezen. In een aantal gevallen vond de rechter het belang van berechting groter.

Onder meer strafrechtadvocaten en asieladvocaten legden het werk voor een dag neer om te protesteren tegen de bezuinigingen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) op de door de overheid gefinancierde rechtshulp. Als de bezuinigingen doorgaan zou het in de toekomst niet meer rendabel zijn verdachten via de gefinancierde rechtshulp te verdedigen, zeggen de advocaten.

Bewegend beeld van Aletta Jacobs ontdekt

Van Aletta Jacobs is bewegend beeld ontdekt. Op de beelden uit 1915 is te zien dat Jacobs met collega-feministen Jane Adams en Gertrud Bäumer voorbij de Brandenburger Tor in Berlijn loopt. De vrouwen waren daar om de gevolgen van de voedselblokkades tijdens de eerste Wereldoorlog te bestuderen.

De ontdekking komt op naam van historicus Marten van Harten, laat kennisinstituut Atria weten. Volgens hoogleraar moderne geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen Mineke Bosch zijn de beelden verrassend. "Het geeft een mooi beeld van een vitale Aletta Jacobs uit een roemrijke periode uit haar actieve leven: de rondreis langs alle premiers en ministers van buitenlandse zaken van de oorlogvoerende landen om de resolutie van het Haagse Vrouwencongres aan te bieden."

Bosch, die ook voorzitter is van het Letteren Vrouwennetwerk, sluit niet uit dat in de toekomst meer bewegende beelden van Jacobs worden gevonden. Van Harten vond in het kader van zijn onderzoek ook een brief die de in 1929 overleden Jacobs stuurde naar haar neef Charles Jacobs. Daarin beschreef de arts en feministe haar ervaringen en observaties.

Aletta Jacobs was de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie succesvol afrondde en daarmee ook de eerste vrouwelijke Nederlandse arts

'Ruiter gevolgd door Swansea'

Volgens RTV Utrecht zit Swansea City achter Robbin Ruiter aan. De doelman moet in de zomer naar Wales komen. Ruiter kwam in de zomer van 2012 over van FC Volendam en maakt sindsdien een goede indruk. Zo goed dat Swansea City hem met verregaande interesse volgt, zo meldt RTV Utrecht.

De club heeft al eerder een doelman overgenomen van FC Utrecht, toen Vorm in 2012 overstapte. Het is dus mogelijk dat Ruiter ook bij Swansea opvolger wordt van Vorm. Voor de Oranje-international bestaat namelijk ook interesse van topclubs uit de Premier League, dus de vraag is hoe lang hij nog bij The Swans blijft spelen. Utrecht zou zelf al bezig zijn met de opvolger van Ruiter; FC Dordrecht- en Jong Oranje-doelman Warner Hahn moet naar Stadion Galgenwaard komen.

Ribéry vertrouwt op winst Gouden Bal

Franck Ribéry gaat er van uit dat hij de Gouden Bal dit jaar in de wacht sleept. De middenvelder van Bayern München strijdt met onder meer Lionel Messi en Cristiano Ronaldo om de prestigieuze individuele troffee.

Een lastig verhaal, beseft hij, maar zijn zelfvertrouwen is de voorbije jaren toegenomen. "Ik sta aan de top van de voetbalwereld. Ik voel dat dit mijn jaar is", zegt de Fransman in gesprek met France Football. Komende week werkt hij met de Franse nationale ploeg interlands af. "Ik hoop opnieuw te laten zien wat ik waard ben."

Ribéry won vorig seizoen drie prijzen met Bayern. Even later kreeg hij de prijs voor de beste voetballer van Europa. Hij had een sleutelrol in de winst van de Champions League.

Afellay moet zich zorgen maken over WK

De kans is klein dat Ibrahim Afellay volgende zomer ten tonele verschijnt op het WK voetbal met het Nederlands elftal. De middenvelder van FC Barcelona werkt aan het herstel van een zware blessure. De revalidatie verloopt dusdanig traag, dat hij waarschijnlijk nog niet fit is tijdens de winterstop.

Dat zou kunnen betekenen dat hij een huurperiode bij een andere club misloopt. Volgens Voetbal International moet Afellay het WK nu al uit het hoofd zetten. De Nederlander heeft een peesblessure in zijn bovenbeen, waarmee hij al twee maanden zoet is. De afgelopen vijf weken kon hij al wel weer rustig aan stappen zetten op het trainingsveld.

Afellay hoeft sinds zijn transfer van PSV naar Barcelona amper te rekenen op speeltijd. Hij bokst op tegen de enorme concurrentiestrijd bij de Catalanen.

Getuige: kapitein Costa Concordia verliet schip

De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia sprong begin vorig jaar zelf in een reddingsboot toen het schip op de klippen liep, voordat alle opvarenden het schip hadden verlaten. Dat heeft een getuige in het proces maandag gezegd.

Getuige Stefano Iannelli, een van de bemanningsleden, zei maandag dat Schettino vlak voor hem op het dak van een van de reddingsboten was gesprongen. Iannelli zag op dat moment geen mensen meer aan boord, maar uren later haalden reddingshelikopters nog opvarenden van het cruiseschip af.

Bij de scheepsramp kwamen 32 mensen om het leven. Schettino staat terecht voor dood door schuld, het veroorzaken van de scheepsramp en het verlaten van de Costa Concordia terwijl er nog mensen aan boord waren.

Katy Perry nog niet verloofd

Katy Perry gaat vooralsnog niet trouwen. Geruchten over een mogelijk huwelijk met John Mayer ontstonden toen de zangeres bij de MTV EMA in Amsterdam verscheen met een diamanten ring om haar linker ringvinger. Volgens ingewijden had dat echter niets te betekenen.

"Ze is niet verloofd", vertelt een bron aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Het was gewoon een ring die mooi bij haar outfit stond." Perry ging gekleed in een mintgroen jurkje van Zac Posen. Tijdens het optreden dat ze bij de awardshow gaf was de ring overigens van haar vinger verdwenen.

Bij de MTV EMA ging daarnaast het gerucht dat Perry zwanger is. Zelf beweerde ze lekker champagne te drinken.

Duitse politie plaatst eerste 'roofkunst' online

De Duitse politie heeft afbeeldingen van 25 van de 1406 onlangs in München teruggevonden kunstwerken op een internetpagina geplaatst. Iedereen kan zo helpen de in de Tweede Wereldoorlog geroofde werken thuis te brengen, hopen de autoriteiten.

Van de grote partij doeken, tekeningen en prenten zouden er ongeveer 590 zijn gestolen door de nazi's. Tijdens Hitlers schrikbewind werden joodse kunstverzamelaars vaak bestolen of gedwongen hun collectie voor een appel en een ei van de hand te doen. De vader van de 80-jarige Cornelius Gürlitt, in wiens Münchense appartement de kunstschat vorig jaar werd aangetroffen, zou in die louche handel een rol hebben gespeeld.

Op de website lostart.de worden sinds maandag de eerste 25 werken aan de wereld getoond. De komende tijd volgen er meer, lieten de autoriteiten weten.

De afgelopen week groeide het ongeduld van onder meer joodse organisaties en groeide de druk op de Duitse regering de vondst snel openbaar te maken. De regering in Berlijn maakte maandag bekend dat een werkgroep van zes deskundigen zich over de identificatie van de kunstwerken gaat buigen.

Ongeveer 380 in München gevonden werken zouden door de nazi's zijn aangemerkt als 'ontaarde kunst'. Die gold als verderfelijk en werd doorgaans naar het buitenland verkocht.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.