Kamp ontkent gebrek aan expertise bij strijd om KPN

Redactie

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) spreekt tegen dat zijn ministerie onvoldoende expertise in huis had tijdens de misgelopen overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Wat mij betreft is het allemaal glad verlopen."

De minister kan de Kamer geruststellen, zei hij. Er is 'volop' kennis aanwezig op zijn departement over de telecommarkt. NRC Handelsblad schreef dit weekeinde dat Kamps departement geen goed zicht had over de gevolgen van een eventuele overname. De minister zou uiteindelijk de hulp van een beschermingsstichting hebben ingeroepen om de belangen van de staat veilig te stellen.

Kamp zei echter dat hij op tijd de publieke belangen op een rijtje had. En daarover wilde hij 'bindende afspraken' maken met de Mexicanen. "Als het door was gegaan hadden we goede afspraken kunnen maken met América Móvil", zei Kamp. "Ik heb geen reden om me bekocht te voelen." De stichting heeft daarbij geopereerd 'binnen de statuten' en op een 'zorgvuldig overwogen manier' gehandeld, aldus de minister.

De bewindsman wees er verder op dat het bedrijf is geprivatiseerd en dat het dus op enig moment een overnameprooi kan worden. Wel is de minister bereid om lessen te trekken uit de overnamestrijd.